Mustafa Kemal Atatürk'ün Heyet-i Temsiliye adına çektiği telgraftan, Osmanlı İmparatorluğu'nun Viyana seferinde zarar verdiği kilise görevlilerinin yazdığı el yazmasına, orijinal Kurtuluş Savaşı fotoğraflarından Osmanlıca ilk baskılara ve daha pek çok nadir fotoğraf, kitap, kartpostal, tarihi belge ve piyangodan oluşan yeni müzayedemize 25.09.2022 günü saat 20:00'a kadar internet sitemizden pey verebilirsiniz. 20:02 itibariyle canlı müzayedemiz başlayacaktır.
Komisyon Oranı: %20 olup ÖDEME SÜRESİ MÜZAYEDE BİTİMİNDEN SONRA 7 İŞ GÜNÜDÜR.
BİZANS - TRABZON İMPARATORLUĞU
Istoria kai statistikî tis Trapezountas kai tis gyrô periochis, kai stoicheia gia tin ekeî Ellînikî glossa [i.e. Dönem istatistiklerinde Trabzon tarihi]. SAVVA IONNIDOU, Kuriakidi Afoi, Selanik [Thessaloniki], 1988.
Yayıncısının özgün cildinde, çok temiz durumda, 24 x 17 cm, Yunanca, [8], 312 sayfa, s/b levhalar ve haritalar.
After teaching at Greek schools in Plovdiv (Greek: Filippoupolis) and Giresun (Greek: Kerasounta), Ioannidis came to Trebizond, where he taught at the Frontistmon. In his (History and statistics of Trebizond and the surrounding areas, including the Greek language spoken in the region), Istanbul 1870, he published folklore data he had collected during extensive field studies. Among Ioannidis' achievements is the discovery of the MS of the Byzantine Epic of Digenis Akritas, which was published by Sathas and Legrand, and eventually later also by himself.
Traduit du grec (kathareuousa) en grec moderne (demotique). publie pour la premiere fois a Constantinople en 1870.
-- Trabzon Pontus Pntos Bizans Doğu Roma Doğu kilisesi Ortodoksi Trabzon tarihi Kara Deniz
BİZANS VE OSMANLI TARİHİ - BİZANTOLOJİ / TÜRK İSTANBUL'UN İLK GÖRÜNTÜLERİ
Geschichte der Byzantiner und des Osmanischen Reiches bis gegen sechszehnten Jahrhunderts, GUSTAV FRIEDRICH HERTZBERG, (1826-1907)., G. Grote, Berlin, 1883.
Döneminin çok estetik, dekoratif ve orijinal deri cildinde, altı sırt filetolu. Oldukça temiz bir nüsha, 24 x 17 cm. Almanca, [4], 692 sayfa, s/b levhalar, resimler, plan ve haritalar. İçerik ve görsel malzeme ile ekleri bakımında oldukça zengin bir kitap.
Roma İmparatorluğu'nun erken dönemlerinden başlayarak (en başından 17. yüzyıla dek) Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları tarihi. Hartmann'ınkiler de dahil olmak üzere Türk İstanbul'un en erken haritalarını içerir.
Hür Masonlar Locası ve Milli Liberal Parti üyesi olan yazar aynı zamanda Oryantalist bir Bizantolog'tu.
-- Bizans Osmanlı tarihi İstanbul Constanttinople Ortodoksi Hıristiyanlık Doğu Kilisesi Osmanlı kültürü Fatih Sultan Mehmet II. Mehmet İlahiyat Nümizmatik Sikke İmparator Haritacılık İstanbul tarihi
MODERN TÜRK HİKAYECİLİĞİNİN BAŞLANGICI
Muhayyelât- Ledünni-i İlahi-i Giridî Ali Aziz Efendi, Mekteb-i Harbiye-i Şahane Matbaası, [AH 1284] = 1867, İstanbul.
Döneminde sonradan yapılmış yağlı kağıt kaplı cildinde, temiz / çok temiz durumda, 22x14 cm, Osmanlıca, 239 sayfa.
Giritli Ali Aziz Efendi'nin 1796-1797 arasında yazdığı ve ilk defa 1852 yılında basılan hikâye, Modern Türk hikâyesinin başlangıcı sayılmaktadır. Eser, bir yandan masal öte yandan da hikâye özelliği gösteren, Binbir Gece ya da Binbir Gündüz türünden masalları benimsemiş bir anlatıma sahiptir. Muhayyelât'ın Doğu hikâyeciliğinin genelgeçer örneklerinden ayrılan yönü, İstanbul'un 18. yüzyıl yaşamından yerler seçilmiş olmasıdır. Muhayyelât'taki bazı hikâyeler, "kadîmü'l eyyâmda terkibi"yle başlar ve düşsel bir mekânda geçer. Hikâyelerde cinler, periler, büyü, sihir gibi olağanüstü ögeler bulunmaktadır. Eser, Tanzimat edebiyatı yazarları tarafından "artık terk edilmesi gereken, gerçek dışı anlatı"ya örnek olarak verilmiş ve alaya alınmıştır. Birinci baskısı 1852 yılında İstanbul'da Darü't-Tıbaati'l-Âmire (Matbaa-i Âmire) ve Takvim-i Vekayi Matbaası'nda yapılmıştır. Daha sonra 1867'de Mekteb-i Harbiye-i Şahâne Matbaası'nda ve son olarak 1873'te İzzet Efendi Matbaası'nda iki baskısı daha yapılmıştır. Bunlardan biri, diğerinden farklı olarak büyük boy ve yüz doksan iki sayfadır. 1867'deki baskısı esas tutulmak üzere sadeleştirilerek Ahmet Kabaklı tarafından yayımlanmıştır. En eski ve tam nüshası, 1799 tarihli olup Aziz Efendi'nin ölümünden sonra Ahmet Zihni tarafından Muhayyelât-ı Ledünni-i İlahi adıyla kopyalanmıştır.
Amak-ı hayâl, Şehbenderzâde Filibeli Ahmed Hilmi, Necm-i İstikbâl Matbaası, İstanbul, 1926
Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 20 x 14 cm, Osmanlıca, 174, [2] sayfa.
Şehbenderzâde Filibeli Ahmed Hilmi’nin (ö. 1913) masal-hikâye karışımı birtakım olayları alegorik bir üslûpla anlattığı tasavvufî ve felsefî eserinin Osmanlıca baskısı.
[CARİYENİN EL YAZISI OLAN MUSIKÎ MECMUASI] Gıda-yı rûh, yahud ceb mecmuası, ALİ GALİB, Matbaa-yı Osmaniye, [AH 1311] = 1895, İstanbul.
Çok şık ve döneminin Osmanlı cildinde, şık yaldızlı ve gofreli süslemeli kapaklarında ve kırmızı deri sırtlı cildinde, çok temiz durumda, 20x14 cm, Osmanlıca, 540 sayfa.
Zahriye sayfasında bir cariyenin alacağı ile ilgili kendi el yazısı ile notu mevcuttur.
Gıda-yı ruh, döneminin bir çok şairi ve alimi tarafından ele alınmış ve müziğin ruhun gıdası olduğuna dair bir teşbih olup elimizdeki bu eser nadir bir tanzimat dönemi musıki mecmuasıdır.
Resimli Kitab: Siyâsî, edebî, fennî, felsefî, içtimâî mecmûa-i musavverdir. İLK 12 SAYI
Döneminin Osmanlı ve çok estetik ciltlerinde, iki cilt halinde (Cilt 1: Sayı 1-6; Cilt 2: Sayı 7-12), NOT: 10 İLA 15 SAYFADA KESİK MEVCUTTUR! 23 x 17 cm, çok sayıda resimli.
2. Meşrutiyetin ilk günlerinin "sansürsüz" hürriyet havasında yayınlanmaya başlamış ve ilk sayılarında coşkuyla inkılâbı sahiplenmiş, adeta 2. Meşrutiyet'in sözcüsü olmuş ve İstanbul'da Eylül 1324 (Eylül 1908) - Şubat 1329 (Şubat 1913) tarihleri arasında, aylık olarak 51 sayı çıkmış olan Meşrutiyet bu ünlü süreli yayınının ilk 12 sayısını içerir iki cildi.
Malûl Gaziler Büyük Ticaret Sâlnâmesi 1928 = Grand Annuaire Commercial 1928 [ve] Yıllık ticaret kılavuzu 1929 birarada, Osmanlıca / modern harfli Türkçe / Fransızca başlık, Osmanlıca kısmın kapak yazısı hattat Hamid tarafından yazılmıştır, hazırlayan: İsmail Hakkı ve Şürekası,Kâgıtçılık ve Matbaacılık Anonim Şirketi, İstanbulş, 1928 - 1929.
Malûl Gaziler Büyük Ticaret Sâlnâmesi 1928 = Grand Annuaire Commercial 1928 [ve] Yıllık ticaret kılavuzu 1929 birarada. Osmanlıca / modern harfli Türkçe / Fransızca başlık, Osmanlıca kısmın kapak yazısı hattat Hamid tarafından yazılmıştır.
Çok zengin içerikli ve bol reklamlı, haricen (resimlerde de görülebileceği üzere) müstakil Fiat ve diğer markaların reklamları mevcut. Bazıları katlanır planşlar. Nefis görselleriyle beraber halen konusunda en kapsamlı ve kullanışlı kaynaktır. Salnamelerde endüstri, madenler, demiryolu şebekesi, tarımsal ve dış ticaret istatistikleri, eğitim sistemi ve kütüphaneler, anayasa, Millet Meclisi’nin vekil ve personelinin isim listesi, Türkiye’nin idari taksimatı, yürürlükteki kanunların maddeleri yer alıyor. Ayrıca Türkiye’nin tüm vilayetleri coğrafi, sosyal, ekonomik, tarımsal açılardan incelenmekte ve bağlı kazalarla ilgili önemli bilgilere yer verilmektedir.
Biri büyük boy (28x21 cm), diğeri ise küçük boy (23x16 cm).
2 kitap: ([24], 1860 sayfa; 1296, 277 sayfa), ilk kitabın 1586. sayfadan sonrası Fransızca, ikinci kitap (1929'da basılan) Latin harfli Türkçe ve Arap harfli Türkçe'yi bir arada içerir.
Özege 12079.; 21739.
Resimli gazete: Makâlât-ı ilmiye ve fenniyenin vasıta-ı intişârı, gülzâr-ı edebiyâtın tecelligâh-ı asârıdır. Cilt içerisinde sayılar: 1, 2, 3, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 32, 33, 34, 37, 38, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60. Sahibi Mehmed Rıza.
26 sayı içeren bol görselli, levhalı ve resimli folyo boy, yeşil bez cildinde, 33,5 x 25 cm, Osmanlıca, toplamda 12 farklı sayı.
Edebiyat ve kültür tarihimiz açısından önemli bir yere sahip olan Resimli Gazete dergisi, II. Abdülhamit devrinde yayımlanmaya başlamıştır. Uzun soluklu ve düzenli aralıklarla yayımlanan dergi; edebiyattan sanata, siyasetten tarihe, müspet ilimlerden din, ahlâk ve tasavvufa kadar çeşitli türlerde yazıları içermektedir. Yazı faaliyetlerinin yanı sıra içerdiği resim ve fotoğraflarla da dönemindeki dergiler arasında öne çıkmaktadır. Her sayısında yazıların içeriklerine uygun çok sayıda resim ve fotoğraf basılmıştır. Derginin şair ve yazarlarına ait portreler, siyaset ve devlet adamlarına ait portreler, askeriyede kullanılan alet ve edevata ait resimler, savaş esnasındaki görüntüler, haritalar, şehir içi, şehir dışı ve yurt dışına ait manzara fotoğrafları, güzel sanatlar ile ilgili levhalar, teknolojik gelişmelere ve haberlere dair resim ve fotoğraflar yer almaktadır.
Malumat: 73 sayıları ila 96 sayıları arası + gazetenin kapakları ve ilan sayfaları arkaya alınmış; 27 Şubat 1312 - 14 Ağustos 1313 arası sayılar.
Yıpranmanın olduğu kırmızı deri cildinde, büyük boy (34x26 cm), çok sayıda resimli ve zengin içerikli.
Malûmat Gazetesi ya da Malûmat Mecmuası, Mehmed Fuad ile Artin Asaduryan’ın birlikte 48 sayı çıkarıp kapattıktan sonra Mehmet Tahir tarafından alınarak devam ettirilen ve yayın hayatının birinci yılından sonra Servet-i Fünun topluluğunu birleştirecek hareketler yaratan dergidir.
Resimli gazete: Makalât-ı ilmiye ve fenniyenin vasıta-yı intişârı, gülzâr-ı edebiyâtın tecelligâh-ı asâriyesidir. Sayı: 62-94. Şubat 1313 - 18 Kanunıevvel 1314. Sahibi Mehmed Rıza.
Döneminin özgün ve çok şık deri sırtlı, gofreli kapaklarıyla Osmamnlı cildinde, 33,5 x 25 cm, temiz durumda.
Edebiyat ve kültür tarihimiz açısından önemli bir yere sahip olan Resimli Gazete dergisi, II. Abdülhamit devrinde yayımlanmaya başlamıştır. Uzun soluklu ve düzenli aralıklarla yayımlanan dergi; edebiyattan sanata, siyasetten tarihe, müspet ilimlerden din, ahlâk ve tasavvufa kadar çeşitli türlerde yazıları içermektedir. Yazı faaliyetlerinin yanı sıra içerdiği resim ve fotoğraflarla da dönemindeki dergiler arasında öne çıkmaktadır. Her sayısında yazıların içeriklerine uygun çok sayıda resim ve fotoğraf basılmıştır. Derginin şair ve yazarlarına ait portreler, siyaset ve devlet adamlarına ait portreler, askeriyede kullanılan alet ve edevata ait resimler, savaş esnasındaki görüntüler, haritalar, şehir içi, şehir dışı ve yurt dışına ait manzara fotoğrafları, güzel sanatlar ile ilgili levhalar, teknolojik gelişmelere ve haberlere dair resim ve fotoğraflar yer almaktadır.
Malumat: 9 adet nota, 49-50 sayıları ila 72 sayıları arası + gazetenin kapakları ve ilan sayfaları arkaya alınmış; 19 Ağustos 1312 - 20 Şubat 1312 arası sayılar, bir sayfada metni etkilemeyen yırtık mevcut, haricen oldukça temiz.
Yıpranmanın olduğu kırmızı deri cildinde, büyüjk boy (34x26 cm), çok sayıda resimli ve zengin içerikli.
Malûmat Gazetesi ya da Malûmat Mecmuası, Mehmed Fuad ile Artin Asaduryan’ın birlikte 48 sayı çıkarıp kapattıktan sonra Mehmet Tahir tarafından alınarak devam ettirilen ve yayın hayatının birinci yılından sonra Servet-i Fünun topluluğunu birleştirecek hareketler yaratan dergidir.
Pekos Bill Esrarlı Vadi, İstanbul Kıral Neşriyat , Sene: 1, Cilt: 1, Sayı: 3, 30 Mayıs 1959 25 x 17 cm,18 sayfa.
ERKEN DÖNEM RESİMLİ DOĞUM KİTABI - OSMANLICA
Fenn-i vilâde. 2 cilt tek cilt içerisinde. ÖMER BESIM AKALIN [PAŞA], (Türkiyeli doktor, siyasetçi), (1862-1940)., Ahmet İhsan Şürekâsı ve Matbaacılık Osmanlı Şirketi, İstanbul, [Hicrî 1338-1339] )1922-1923.
Osmanlı tarzında yapılmış döneminin deri cildinde, sırtı beş filetolu, yazar ve kitap isimleri, cilt sayıları gibi bilgiler sırta klişe yapılmış, çok temiz durumda, 24 x 17 cm, Osmanlıca, 2 cilt: (313 s.; 408 sayfa).
Osmanlı İmparatorluğu ve modern Türkiye'de jinekolojinin kurucusu Besim Ömer [Akalın] (1862-1940) tarafından yazılmış, batılı anlamda modern kadın doğum üzerine erken dönem ve bol resimli orijinal Türk kitaplarından birinin bu nadir ilk baskısı. Kitap, Besim Ömer'in Paris'e gönderilerek Hôpital de la Charite'de asistan hekim olarak çalışmasının ve 1891'de tıp ihtisasını Fransa'da tamamlamasının ardından yayınlanmıştır.
Toplamda dört bölümden oluşan bu iki cildin ana başlıkları şöyledir: "Haml" veya "Hâmîl" [yani. hamilelik], "Viâdet, halas, avâkib-i vilâdet, nevzâd" [yani. obstetrik (veya doğum), olgunlaşma, hamileliğin son aşaması ve yenidoğan]. Türkiye'de Cumhuriyetin ilan edildiği yıllarda basılmış Osmanlıca bu kitap, barındırdığı çok sayıda resimle konusundaki ilk örneklerdendir. Batı dünyasındaki tıbbi gelişmelerin ve yeni bilimsel çalışmaların takibini destekleyen Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde ihtiyaç duyulan ilk orijinal kadın doğum külliyatıdır. Tamamı dört cilttir, elimizdeki cilt bu külliyatın ilk iki cildini muhteva eder.
Besim Ömer Akalın (1 Temmuz 1862, Narda - 19 Mart 1940, Ankara), Türkiyeli tıp profesörü, bilim insanı, sivil toplum örgütçüsü ve milletvekili. Türkiye'de çağdaş doğum biliminin öncülerindendir; ülkedeki ilk doğum kliniğini açan, doğum üzerine ilk çağdaş kitabı yayımlayan kişidir. "Ebelerin ebesi" adı ile anılır; ebelik mesleğinin kurumsallaşmasına, ayrıca hemşirelik ve hasta bakıcılık mesleğine büyük katkıları olmuştur. Ülkede tıbbî yayıncılığı başlatan bilim insanıdır.
-- Tıp Kadın doğum Tıp tarihi Kadın Bilim tarihi
[İLK BASKI] Sınırlı Sayıda Nuamaralı Baskı: 394/1100 [CİLTLİ]
Ah Min-el Aşk, FERİT EDGÜ, Ada Yayınları, İstanbul, 1978. 20 x 14 cm, 128 sayfa, Ciltli. Fikret Mualla'nın 20 metin dışı desenini içerir. Birinci sınıf kağıda 1100 adet basılmıştır, 394. nüshasıdır.
[İLK BASKI] EDİP CANSEVER (1928-1986)
Bezik Oynayan Kadınlar, EDİP CANSEVER, Ada Yayınları, İstanbul, 1982. Özgün karton kapağında, sırt kısmında yıpranma vardır, haricen temiz durumda. 20 x 14 cm, 109 sayfa.
[İLK BASKI] Orhan Veli İçin, ADNAN VELİ KANIK [ORHAN VELİ BİYOGRAFİSİ VE HAKKINDA BASINDA ÇIKAN YAZILAR]
Orhan Veli İçin, ADNAN VELİ KANIK, Yeditepe Yayınları, 1953. Özgün karton kapağında, temiz durumda.19 x 12 cm, 90 sayfa.
1927 OSMANLICA KİTAP - İstanbul Muallimler Birliği, 1926-1927 senesi heyet-i umûmiye risâlesi, İstanbul Ebussuud Caddesi Marifet Matbaası, 1927.
Özgün kapağında çok temiz durumda, 23x16 cm. 32 sayfa.
1910 OSMANLICA KİTAP - Mebusana Rehber. Hürriyetin Osmanlılara Hitabı, Mebusan-ı Millete Telkinatı, Müzakeratın Programı, Hayri Paşazâde Hasan Yusuf Ziya (Yozgadî), 38 Numaralı Matbaa, İstanbul, [AH 1326] = 1910.
Osmanlıca, 20 x 14 cm, 24 sayfa. Özege 12441.
Şair, yazar ve devlet adamı Yusuf Ziya Yozgadî (1854-1918), Babası Hasan Hayri Paşa’dır. Bârika-i Teessür adlı kitabından annesinin ıstabl-ı âmire pâyelilerinden Hasan Ziyâeddin Bey’in kızı olduğu anlaşılmaktadır.
Yusuf Ziya Bey’in 12. kitabı olan bu eserde II. Meşrutiyet’ten kısa bir süre sonra mebuslara Osmanlı Devleti’nin siyasî, idarî, malî, hukukî durumuyla ilgili bilgi verilir.
İHAP HULÛSİ [GÖREY] REKLAMLI / İŞ BANKASI KUMBARASI
İyi ana, İSMAİL HAKKI BALTACIOĞLU, Sebat Basımevi, İstanbul, 1939. Özgün karton kapağında, formaları henüz açılmamış çok temiz durumda, 16 x 11 cm, 32 sayfa, s/b görselli. Arka kapağında İş Bankası'nın İhap Hulûsi imzalı "Tasarruf direğine sarılan felaket uçurumundan kurtulur" sloganlı ve tepesinde İş Bankası kumbarasının olduğu direğe tırmanmış bir adamın olduğu güzel bir reklam yer almaktadır.
ERKEN DÖNEM CUMHURİYET - OTOMOBİL TAMİRİ - GÜZEL KAPAKLI KİTAPLAR
Otomobilim bozuldu ne yapmalı!, FİKRİ REFİK, Hüsnütabiat Matbaası, İstanbul. Özgün karton kapağında, 21-22. sayfalarında ufak bir yırtık mevcut, okumaya engel bir durum yok, harici çok temiz durumda, 14 x 9 cm, 32 sayfa. Otomobillerin ufak arızalarına basit çözümler öneren kitabın iddası kapakta şöyle ifade bulmuştur: "Şoför ve amatörlerimize: Bu kitabı, makinenizin kontak anahtarı gibi, daima yanınızda taşıyınız; çünki motörünüzün vayahut otomobilinizin herhangi bir parçası bozulursa, müşkülünüzü bu kitapla halledeceksiniz."
Osmanlıca- Hakimiyet-i milliye ve hilafet-i islamiye
Hakimiyyet-i Milliye ve Hilâfet-i İslamiye. Karahisar Sahip mebusu hoca İsmail Şükrü Efendi'nin bu meseleye dair neşrettiği risaleye reddiyedir, Müellifler: Siirt Mebusu: Hoca Halil Hulki, Muş Mebusu: Hoca El-Hac İlyas Sami, Antalya Mebusu: Hoca Rasih, Yenigün Matbaası, Ankara, 1922/1923 [=1341 (hicri)]. Özgün kağıt kapağında, temiz durumda, Osmanlıca, 21 x 15 cm, 37 sayfa. Afyonkarahisar eşrâfından ulemâdan Mehmet İzzet Efendi’nin oğlu, tam isiyle İsmail Şükrü Çelikalay Efendi (1876-1950) olan yazar Afyonkarahisar'da Kurtuluş Savaşı sırasındaki meşhur koşnuşmasıyla bilinmektedir. Saltanat kaldırıldıktan sonra yaptığı açıklamada İslamiyet’te “saltanat” bulunmadığı için bu makamı kaldırdıklarını
söylese de Mustafa Kemal Paşa’nın, TBMM’nin dağılarak yeni seçimlere gidilmesi konusunda kamuoyu yoklamasında
bulunmak üzere Batı Anadolu gezisine çıktığı günün ertesi, 15 Ocak 1923’te “Hilâfet-i İslâmiye ve Büyük Millet Meclisi”
adlı bir risale yayınlatarak Meclis’te dağıtılmasını sağladı. Söz konusu risale mecliste büyük tartışmalara neden oldu.
Yirmi sekiz sayfalık hacim olarak küçük fakat içeriği açısından fırtınalar koparacak olan bu risalenin Mustafa Kemal
Paşa’nın Batı Anadolu gezisinin ertesi gününe rastlaması dikkat çekiciydi. Her ne kadar kitapçığın üzerinde yazarının
ismi gözükmüyorsa da “mukaddimesi”nin sonunda “TBMM Azasından Karahisar-ı Sahip Mebusu Hoca Şükrü” imzası yer
almaktaydı. Eser Ali Şükrü Matbaası’nda basılmıştı.
Eserin “mukaddimesinde”, 1 Kasım kararının Türkiye’de ve İslam âleminde büyük etkiler yarattığı ve Müslüman
kamuoyunda tereddütler meydana getirdiğini belirten İsmail Şükrü Efendi, bu duruma birtakım yayınların ve bazı
kişilerin açıklamalarının sebep olduğunu yazmaktaydı. Eserin bir özeti niteliğinde ki “mukaddimede”; “Halife meclisin,
meclis halifenindir” diyen İsmail Şükrü Efendi, bu konuda yalnız olmadığını ve bazı “ulemayı kiram arkadaşlarıyla
birlikte” düşündüklerini yayınladıklarını yazmaktaydı. Adını anmadığı yazar arkadaşlarının gerçekten varlığından mı,
yoksa kitapçıkta yer alan görüşlerin sorumluluğunu tek başına taşımaktan çekindiğinden mi bu risale imzasız olarak
yayınlanmıştı bilinmese de her şey bir yana, söz konusu eser sonuçta İsmail Şükrü Efendi’ye mal edildi. İsmail Şükrü
Efendi’nin risalesine karşı gerekli önlemler alındı.
KİTABÜ'L-HAC
Kitâbü'l-hac, HACI NECİB PAŞA (1826-1905), Matbaa-i Ahmed Kâmil, 1327 (rumi) 1911(miladi). Özgün kapağında, formları açılmamış, temiz durumda, 21 x 15 cm, 42+2 sayfa. 1242/1826 yılında Elazığ’ın Palu ilçesinin Sekrat köyünde doğduğu tahmin edilmektedir. Palu Fatihi Kara Cimşit Bey’in onuncu batından evladı olan ve paşalık unvanına sahip Necîb Paşa, İstanbul’da saraya davet edildi ve orada kendisine görev verildi. İki oğlu vardır. Kendisi İstanbul’da saraya gelince daha önce beraber yürüttükleri Sekrat ve civarındaki köylerin idaresini oğulları İbrahim ve Rüşdü’ye bıraktı. Necîb Paşa, ilmi ve kültürüyle Saray hayatına çabuk intibak ederek çevresinde sevilen ve sayılan bir şahsiyet hâline geldi. Paşa, İstanbul’da ikinci evliliğini yaptı ve biri kız, biri de Fazlı isminde erkek çocuğu oldu. 1323/1905 yılında İstanbul’da vefat etti. Kabri Eyüp Sultan Mezarlığı’nda Piyerloti Tepesi’ne çıkarken yolun sağ tarafında bulunmaktadır (Onur 2013: 53). Hacı Necîb Paşa; münevver, okumayı çok seven, güzel sanatlara meraklı, ileri görüşlü ve padişah II. Abdülhamîd’in itibar ettiği kişilerden biridir. Güçlü şiirleri olan şairin Dîvân’ı olmayıp şiirleri dağınık hâldedir. Şiirlerinin çok azı bazı basılı eserler içinde yer almıştır. (TEİS Online).
1936 BERLİN OLİMPİYATLARINI BELGELEYEN ZENGİN GÖRSELLİ KAYNAK
Die olympischen spiele 1936. In Berlin und Garmisch-Partenkirchen [2 CİLT TAKIM] [CİLTLİ-ŞÖMİZLİ], Herausgegeben vom cigaretten-bilderdienst Hamburg-Bahrfeld. Özgün cilt ve şömizinde, çok temiz durumda, metinler bol fotoğraflı görsellerle desteklenmiş durumda, 32 x 25 cm, 127 + 165 sayfa + katlanır levha.Dieses buch enthalt eine ausführliche geschicte der IV. Olympischen Winterspiele in Garmisch-Partenkirchen, einen Rückblick auf die Olympischen Spiele seit dem Jahre 1896 und eine Darstellung der teschnischen und sportlichen Vorbereitungen für die Spiele der XI. Olympiade Berlin 1936.
CİLT GÜZELİ (Ay-Yıldızlı yabancı cilt)- AMERİKA'NIN OSMANLI ELÇİSİNİN HATIRATI
Diversions of a diplomat in Turkey, SAMUEL S. COX, Charles L. Webster & Co., New York, 1887. Yayıncısının özgün bordo, ayyıldız kabartma ve yaldızlı cildinde, cildin sırt kısmında ufak bir hasar mevcut, yan kağıtları batı tarzı ebrulu, temiz durumda, 24 x 15 cm, 685 sayfa, s/b resimli, İngilizce. Eski sahibinin 1888 tarihli güzel imzası mevcuttur. Yeniçeri, dönemin tiplerinin ve olaylarının ironik biçimde resmedildiği çizim ve gravürlerle desteklenmiştir.
MÜTENEVVİA FRANSIZCA ROMAN
Mütenevvia: 1: Monsieur de courpiere marie. Memories pour servir a l'historie de la societe. Nouveaux souvenirs (ouvrage inedit). ABEL HERMANT, Modern-Bibliotheque, Paris. 125 sayfa. 2: L'Armature, PAUL HERVIEU, Modern-Bibliotheque, Paris, 127 sayfa. 3: Les deux etreintes, LEON DAUDET, Modern-Bibliotheque, Paris, 123 sayfa. 4: Memoires d'un jeune homme range, TRISTAN BERNANRD, Modern-Bibliotheque, Paris, 125 sayfa. Sonradan yapılmış siyah bez cildinde, dört kitap birarada, çok temiz durumda, s/b resimli, Fransızca.
OSMANLICA-ROMAN
Kimyagerin encamı, HECTOR MALOT, Çeviren: Sarafen Lazyan, Tarik Gazetesi Matbaası, 1305 (hicri) 1888 (miladi), İstanbul. Sonradan yapılmış bez cildinde, künye sayfasında satır altı çiziği mevcut, harici temiz durumda, 24 x 17 cm, 158 sayfa. ÖZEGE; 10863.
OSMANLICA-PEK DİLBER
Pek dilber, HANRI DEPON, Çev: Ali Salahaddin, Âlem Matbaası Ahmed İhsan ve Şürekâsı, İstanbul, 1308 (hicri) 1891 (miladi). Döneminin özgün cildinde, kitap kısmı ciltten ayrılmış fakat sayfalarında dağılma sözkonusu değil. 24 x 16 cm, 199 sayfa, ÖZEGE; 16206.
BELEDİYE ZABITASI TALİMATNAMESİ
Mütenevvia: 1. Yeni Kanunlar sayı 71: Belediye zabıtası talimatnamesi, 16 Haziran 1927 tarihli ihtiyat zabitleri ve ihtiyat askeri memurları kanunun bazı maddelerinin tadil ve bu kanuna bazı mevat tezyili hakkında Kanun. Resmi gaztenin 9 Şubat 1930 tarihli ve 1419 numaralı nüshasından iktibas edilmiştir. Tabi ve naşiri Cihan Kitaphanesi, Cihan Matbaası, İstanbul, 1930. 2. Yeni kanunlar kitabı 29: Kanun numarası: 1076. İhtiyat zâbitleri ve ihtiyat askerî memurları kanunu, [16 Haziran 1927] Osmanlıca, Cihan Matbaası, İstanbul, 1927. Özgün karton kapağında, ön cildine ve oradan ilk yapraklarına siyah mürekkep akmış, birkaç kelime dışında okumayı güçleştirecek bir engel yok, bir tarafı Osmanlıca bir tarafı Türkçe basılı, 17 x 13 cm, 12, [8], [Türkçe] + 24 sayfa [Osmanlıca] ÖZEGE; 8551.
İMZALI - DAĞISTANLI MUHAMMED FAZIL PAŞA
Bir kahramanın hayatı: Dağıstanlı Muhammed Fazıl Paşa - Kafkasya Rusya Türkiye Irak 1 nci Cihan Harbi, HADDUÇ FAZIL DAĞISTANLI [İTHAFLI-İMZALI], Doğan Kardeş Yayınları, İstanbul, 1969. Özgün karton kapağında, ön cilt kapağında lekeler, ilk yapraklarında dağılma emareleri mevcut, harici temiz durumda, s/b resimli, 226 sayfa, "Zeynel Üner Beye hörmetlerimle hediye ediyorum. Hadduç F. Dağıstanlı, 10-8-970" ibaresiyle imzalıdır.
OSMANLICA-ALMANCA KIRAAT
Almanca kıraat kitabı, Gaspey Otto Sauer Usulü = Deutsch lesebuch für Türken von Weli-Bolland, Methode-Gaspey-Otto-Sauer, VELİ BOLLAND, C. F. Winterfehe Matbaası , Haydelberg de Julius Gross Neşriyatı, Heidelberg, 1910. Döneminin özgün bez cildinde, çok temiz durumda, Osmanlıca/Almanca, 20 x 13 cm, 8+267+12 sayfa, yan kenarları haritalıdır. ÖZEGE; 477.
İMZALI-SAKIP SABANCI
Para başarının mükafatıdır [İTHAFLI-İMZALI]. SAKIP SABANCI, Aksoy Matbaacılık, 1986. Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 19 x 11 cm, 126 sayfa. "Sayın Dr. Celal Metin'e saygılarımla; Sakıp Sapancı, 9.5.87" ibaresiyle imzalıdır.
İLK BASKI-SABAHATTİN ALİ
Kürk mantolu Madonna [VARLIK YAYINLARI'NDAN İLK BASKI], SABAHATTİN ALİ, Varlık Yayınları, İstanbul, 1966. Özgün karton kapağında, künye sayfasında tarih ve son sayfasında not yazılı, harici temiz durumda, 17 x 12 cm, 246 sayfa. İlk baskısı Remzi Kitabevi'nden yapılmış olan eserin, Varlık Yayınları'ndaki ilk baskısı.
İLK BASKI-SABAHATTİN ALİ
Bütün eserleri 9-10: Son hikayeler-esirler, SABAHATTİN ALİ, Varlık Yayınları, İstanbul, 1966. Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 17 x 12 cm, 314 sayfa.
İLK BASKI - ASAF HALET ÇELEBİ
Om mani padme hum [İLK BASKI]. ASAF HALET ÇELEBİ, Yeditepe Yayınları, 1953, İstanbul. Özgün karton kapağında, kapağında bant izi, arka kapağında kırılma ve künye sayfasında kütüphane kaşesi mevcut, harici temiz durumda, 17 x 12 cm, 74 sayfa.
ATTİLA İLHAN - İLK BASKI
Sisler bulvarı, şiirler. ATTİLA İLHAN, Seçilmiş Hikayeler Dergisi, Ankara, 1964. Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 16 x 11 cm, 104 sayfa, ilk yaprağının arka sayfasında Türkiye İş Bankası'nın ve son sayfasında derginin kendi reklamı yer almaktadır.
ATTİLA İLHAN - İLK BASKI
Bela çiçeği. Şiirler. [İLK BASKI], ATTİLA İLHAN, Ataç Kitabevi, İstanbul, 1962. Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 16 x 11 cm, 104 sayfa.
İLK BASKI MARQUEZ
Yüzyıllık yalnızlık [= Cien anos de soledad], GABRIEL GARCIA MARQUEZ, Çeviren: Seçkin Cılızoğlu, Sander Yayınları, İstanbul, 1967. Özgün karton kapağında, ön cilt kapağı ve yan sayfasında bant izi ve ithaf sayfasında ufak bir yırtık mevcut, harici temiz durumda, 20 x 14 cm, 421 sayfa.
İMZALI İLK BASKI SALAH BİRSEL
Hafiyeler önde gider [İMZALI-İTHAFLI], [İLK BASKI], SALAH BİRSEL, Nisan Yayınları, İstanbul, 1991. Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 20x13 cm, 149 sayfa. "Ramazan Şen'e sevgi ve saygı ile 28 Mart 1994" ibaresiyle imzalıdır.
İMZALI-DAĞLARCA
Dört kanatlı kuş - 91 yapıttan seçmeler [İTHAFLI-İMZALI], [NUMARALI SINIRLI SAYIDA BASKI], FAZIL HÜSNÜ DAĞLARCA, Tümzamanlaryayıncılık, İstanbul, 1997. "Burçe Benderlioğu'ya başarılar. Mutluluklar 8.11.97" ibaresilyle imzalı ve 2000 adet sınırlı baskının 282 numaralı nüshasıdır.
DISCOURSES OF RUMI
Discourses of Rumi. A. J. ARBERRY, Samuel Weiser, New York, 1972. Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 20 x 14 cm, 276 sayfa, İngilizce.
Ay Yıldızlı Kitap CİLTLİ
The Turkey of Atatürk: Social process in the Turkish reformation, DONALD EVERETT WEBSTER, Philadelphia, The American Academy of Political and Social Science, 1939. [xv], 337 sayfa, [7] levha, s/b resimler ve harita. İlk baskı. Cumhuriyet Türkiyesi erken dönemlerde kültürel ataşe olarak görev yapan Webster'ın Cumhuriyet politikaları ile ilgili izlenimleri (Kürt politikası da dahil olmak üzere) aktardığı ve bir seyahatname niteliği taşıyan güzel ciltli bu kitabının ilk baskısı. Oldukça temiz bir kondisyonda.
İMZALI-FERHAN ŞENSOY
Ayna merdiven [İTHAFLI-İMZALI], FERHAN ŞENSOY, Ortaoyuncular Yayınları, 1989. Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 19 x 12 cm, 122 sayfa. "Ekim Dericioğlu'na Bodrum imza günü çok fena sıcak Temmuz andı [?]" ibaresiyle imzalıdır
İMZALI-ATTİLA İLHAN
Bütün şiirleri 8: Böyle bir sevmek [İTHAFLI-İMZALI], ATTİLA İLHAN, Bilgi Yayınevi, İstanbul, 1983. Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 19 x 11 cm, 158 sayfa, "Gülay Sunal'a en iyi dileklerimle" ibaresiyle imzalıdır.
ŞERH GELENEĞİ / ERKEN DÖNEM MATBU KİTAPLAR / OSMANLICA
Ferâidü'l-fevâid fî Beyani'l-akâid. Amentü Şerhi: Kadızâde Ahmed b. Mehmed Emin, Âmire Matbaası, İstanbul 1232 (hicri) 1816(miladi)., Döneminin mıklepli ve komple deri Osmanlı cildinde, temiz durumda, 22 x 16 cm, Osmanlıca, [2], 278 sayfa. TBTK 1632. Eser bir mukaddime ile altı bölümden oluşmaktadır. İnsanın yaratılışı, dinlerin peygamberler vasıtasıyla tebliğ edilmesi, İslâm dini ve akaidinin başlıca özellikleri hakkında bilgi ihtiva eden kısa mukaddimeden sonra birinci bölümde Allah’a iman konusuna yer verilir. Burada imanın tarifi ve mahiyeti, Allah’ın varlığı ve birliği üzerinde durulur; ilâhî isim ve sıfatlar tek tek ele alınarak açıklanır. Meleklere iman konusunun işlendiği ikinci bölümde meleklerin özellikleri, görevleri, faaliyetleri ve mekânları anlatılır. Bu arada Azrâil tarafından ruhun kabzedilmesi hadisesi uzun uzun tasvir edilir. Mukaddes kitapların ve özellikle Kur’ân-ı Kerîm’in konu edildiği üçüncü bölümden sonra dördüncü bölümde peygamberler ve peygamberlere olan ihtiyaç ile vahiy ve şeriat kavramları işlenir. Ayrıca Kur’an’da adı geçen peygamberler anlatılır ve Hz. Muhammed’in son ve en üstün peygamber oluşu üzerinde önemle durulur; onun mûcizeleri ve kendine has vasıfları hakkında bilgi verilir. Beşinci bölüm ölüm sonrası hayata ayrılmıştır. Kabir hayatından başlayarak âhir zaman hadiseleri, kıyametin kopması, yeniden dirilme, haşir, sorgulama, şefaat, cennet ve cehennem gibi naslarda haber verilen ilgili bütün konular zikredilir. Kitabın en hacimli bölümünü bu kısım teşkil eder. Altıncı bölümde kazâ ve kaderin anlamı, levh-i mahfûz, saadet-şekāvet (iman-küfür) ve ecel konuları ele alınır.
Osmanlılar döneminde daha çok halka yönelik olarak kaleme alınan Ehl-i sünnet akaidinin işlendiği bu tür eserler arasında en hacimlilerinden biri olan Ferâidü’l-fevâid’de zaman zaman Râzî, Kurtubî, Kastallânî gibi çeşitli âlimlerden nakiller de yapılmaktadır. Zengin muhtevası ve oldukça sade anlatımıyla eser bugün de faydalanılabilecek niteliktedir. Ferâidü’l-fevâid İstanbul (1220, 1232, 1244, 1262) ve Bulak’ta (1262) basılmıştır.
DENİZCİLİK
Les paquebots du levant, guide des voyageurs des paquebots de la mediterranee". Hazırlayan: Services Maritimes des Messageries Nationales, Paris, 1853. Sonradan yapılmış siyah cildinde, bazı sayfalarında sararma ve benek şeklinde lekeler mevcut, son yaprağının üst kısmı ufak bir yerden tadilat görmüş, harici temiz durumda, 18 x 11 cm, 151 sayfa, Fransızca, s/b gravürlü. Ermenice ve Fransızca kaşeler mevcut.
DÜRR-İ YEKTA
Dürr-i yekta, Hanya'da Mekâtib-i İslamiyye Matbaasında basılmıştır, 1299. Özgün kağıt kapağında, sırt kısmı kağıtla bantlanmış ve dikişile tadilat görmüş, sayfalarında iki santimlik kesikler mevcut, harici temiz durumda, 22 x 14 cm, 69 [2] sayfa, Osmanlıca.
CONSTANTINOPLE MERKEZLİ BİZANS İMPARATORLUĞU'NUN ÇÖKÜŞÜNÜN ARDINDAKİ FAKTÖRLER
Byzance. Grandeur et decadence. CHARLES DIEHL, (1859-1944), Flammarion, Paris, 1919. Özgün karton kapağında, ilk sayfasında isim ve imza mevcut, harici çok temiz durumda, 19 x 13 cm, 332 sayfa, Fransızca. Asıl uzmanlık alanı Bizans sanatı ve tarihi olan ünlü Fransız tarihçi Diehl'in İstanbul (Constantinople) merkezli Bizans İmparatorluğu'nun yükseliş döneminin ardından uzun bir süre sonra çöküş dönemine girmesinin arkasında hangi faktörlerin yattığı, döneminin krallarının tutumları, Venedik ve Ceneviz ile olan ilişkileri ele alınmaktadır.
OSMANLICA-Nasayih-i Farisiye
Nasayih-i farisiye. Tabhane-i Amire, İstanbul, 1273 (hicri) 1857 (miladi), ÖZEGE; 15147.
ALMAN PROTESTAN PAPAZ TARAFINDAN YAZILAN TÜRKİYE DAHİL AKDENİZ HAVZASI SEYAHATNAMESİ
Asia: Athen, Konstantinopel, Baalbek, Damaskus, Nazaret, Jerusalem, Kairo, Neapel. FRIEDRICH NAUMANN (1860-1919), Verlag der Hilfe, Berlin, 1907. Yayıncının özgün yeşil bez cildinde, çok temiz durumda, s/b fotoğraflı, Almanca, 166 sayfa. 1890'lı yıllarda Sultan Hamid'in yönetimi sırasında Kürt kökenli Hamidiye Alayları'nın Anadolu Ermenileri'ne karşı saldırıları karşısında "anti-Ermeni" söylemleriyle tanınan Alman liberal siyasetçi ve Protestan kilise papazı Friedrich Naumann'ın çoğunluğunu döneminin Osmanlı topraklarını oluşturan Akdeniz havzası seyahatnamesi. Çok sayıda görsel malzeme içermektedir. Günümüzde kendi isminde faaliyet gösteren aktif bir vakıf mevcuttur.
İMZALI-İLK BASKI-ÜMİT YAŞAR OĞUZCAN (1926-1984)
Dikiz aynası, yergiler, 1971-1980 [İMZALI-İTHAFLI], [İLK BASKI], ÜMİT YAŞAR OĞUZCAN, Kapak Düzeni: Said Maden, Fotoğraf: Ara Güler, Miyatro Yayınları, İstanbul, 1983. Özgün karton kapağında, ön ve arka kapağında çok ufak leke ve ön yüzünde ufak bir katı izi dışında temiz durumda, 19 x 13 cm, 208 sayfa. "Sayın Hilmi Seçkin ve eşine sevgi ile" ibaresiyle imzalıdır.