Euphemia Müzayede nadir Osmanlı dönemi fotoğraflar, süreli yayınlar ve belgelerle dolu dolu bir yeni müzayede ile sizlerle!
Müzayedemizdeki ürünlere 02.04.2023 PAZAR günü saat 21:00'a kadar internet sitemiz üzerinden pey verebilirsiniz. Aynı tarihte 21:02 itibariyle canlı müzayedemiz başlayacaktır.
!!! ÖNEMLİ !!! Komisyon oranı %20 olup tutarın tamamına %18 KDV oranı eklenecektir. ÖDEME SÜRESİ MÜZAYEDE BİTİMİNDEN SONRA 7 İŞ GÜNÜDÜR.
Komisyon ya da vergi tutarları ile alakalı iadeler kesinlikle kabul edilmeyecektir, kuralların tamamı okunmuş kabul edilir.
Birinci Dünya Savaşında Selanik L’Illustration Dergisi, 26 Aout 1916
L’Illustration, 26 Aout 1916, Prix du Numero: un Franc. 74 Année – No: 3834, 39x30 cm, 190-212. Sayfalar arası, s/b ve renkli sayfalar, ciltten çıkmadır.
Kapakta: Les Allies a Salonique La General Sarrail assiste au defile a travers la ville des premiers regiments İtaliens. La Croix D'Avocourt (Savaşta yıkılan çeşmeden su tedarik eden askerler). Ressam Mathurin Meheut (1882-1958)’in savaş çizimleri, La Guerre , savaşta Balkanlar’ın durumu ve Bölgenin haritası, Venedik ve Reims’de savaşın yıktığı anıtlar.
L’Illustration, Samedi 23 Juin 1917
L’Illustration, 23 Juin 1917 75 Année – No: 3877, 39x30 cm, 578-606 sayfalar arası, s/bve renkli sayfalar, ciltten çıkmadır.
Kapakta: Le Général Pétain Dans Les Cantonnements (Kantonlarda General Petain), Decorations de Guerre France-Belgique (Savaş Madalyaları), Fierte Maternelle (Anne Gururu)
Fransa Mareşali Foch kapaklı L’Illustration Dergisi, Samedi 31 Aout 1918
L’Illustration, 31 Aout 1918, 76 Année – No: 3939
200-222 sayfalar arası, s/b ve renkli sayfalar, ciltten çıkmadır.
Kapakta: Foch, Marechal de France, Le 23 aout, le baton de commandement a ete remis au nouveau marechal par le Republique
İç Sayfalar: Avion Breguet lançant ses bombes de 90 (Breguet uçağı bombardıman yaparken), 1918 yılında Avrupa'ya gönderilen Amerikan Seferi Kuvvetleri Komutanı olarak atanan Le General Pershing portresi, orta sayfada La Brigade Marine Americaine au Bois de Belleau (Bois de Belleau'daki Amerikan Deniz Tugayı) görseli.
I. Dünya Savaşı sırasında görev yapmış Mareşal rütbeli Fransız General Franchet d’Esperey kapaklı L’Illustration Dergisi
L’Illustration, 5 Octobre 1918 76. Année No: 3944, 39x29 cm, 309-332 sayfalar arası, s/b ve renkli sayfalar, haritalı sayfalar, ciltten çıkmadır.
Vainqueur Apres Une Campagne de Quatorze Jours, Orta sayfada De Monastır a Sofia alt başlığıyla Sırbistan ve Bulgaristan , Croquis perspectif de la Palestine et de la Syrie (Suriye ve Filistin krokisi), En terre Sainte Liberee du joug Turc (Türk Boyunduruğundan kurtulmuş Kutsal Topraklar), orta sayfada Le General Franchet D’esperey sur le front Serbe avant L’offensive du 15 Septembre (15 Eylül saldırısından önce Sırp cephesinde General Franchet D'esperey)
Mareşal Petain ve General Gouraud görselli Savaş esnasında Otomobil temalı L’Illustration Dergisi
L’Illustration, 1 Fevrier 1919, 77. Année – No: 3961, 39x30 cm, 111-138 sayfalar arası, ciltten çıkmadır.
Le maréchal Petain felicite le general Gouraud apres lui avoir remis le grand cordon de la Legion d'honneur, le 25 Janvier, a Stasbourg kapaklı. İç sayfalarda Quelques İnsignes de sections automobiles, au Volant, Orta sayfada L'automobile pendant la guerre (Savaş sırasında otomobil), Ünlü Fransız savaş muhabiri Georges Remond tarafında kaleme alınan Les Iles Des Princes (Prens Adaları ) başlıklı makalesi ile Büyükada, Heybeliada görselleriyle birlikte.
14. Louis kapaklı Führer içerikli L'Illustration 17 Septembre 1938
Le troisieme centenaire de Louıs XIV 1638-1938 İç sayfalarda Almanya'nın sanayii kenti Nürnberg'e Hitler'in gelişi ve halkın, gençlerin coşkulu karşılamaları. Düzenlenen büyük törenden görseller. Les Visages de Louis XIV. (14. Louis'in Yüzleri) Orta sayfada 14. Louis'in heykelinin açılışı. 37x29 cm, 16 sayfa 57 ile 87 sayfalar arası, ciltten çıkmıştır.
Türkiye ve Robert Koleji Konulu The National Geographic Magazine Dergisi - 1957
The National Geographic Magazine, September 1957, Published by the National Geographic Society Washington, D.C. Türkiye ile ilgili konu başlığı: Robert College, Turkish Gateway to the Future (Türkiye'nin Geleceğe Açılan Kapısı) Yazının içeriğinde Robert Koleji'nin Avrupa'nın Asya'yı gören bir tepesinde Türk modernleşmesinin öncü bir kurumu olduğunu, 15 ülkeden iki bin öğrenciyi barındırdığı belirtiliyor. Okulun Rumeli Hisarı üzerindeki kampüsü, ders esnasında öğrenciler, Türkiye ve İstanbul haritası üzerinde Robert Kolejinin konumunu gösteren harita, ve İstanbul'da kahve kültürü görselli ve haberlidir. 26x18 cm, 442 sayfa, kapakta yıpranma mevcuttur.
Osmanlı Dönemi Ziraat Dergisi
Umûr-u Nafia’ ve Ziraat Mecmuası, Beşinci Sene, 1 Kanun-ı evvel 1304 (1888) Numara:10“Ayda bir defa neşr olunur” Mihran Matbaası, İstanbul, 1302
25x17 cm,44 sayfa, kapak sırtı ve sayfa kenarları yıpranmış haliyledir.
Umur-ı Nafıa ve Ziraat Mecmuası’nın Türkiye kütüphanelerinde 4. ile 7-22. senelerine ait nüshaları mevcuttur. Dördüncü senesinin ilk sayısı 1886 senesinde yayımlanmıştır. Eldeki nüshaların dördüncü sene ibaresi taşımasına bağlı olarak derginin dört sene önce 1882 senesinde yayımlandığı söylenebilir. Derginin müdürü ve başyazarı Salih Münir’dir. Devlet tarafından yayımlanan dergi ayda bir otuz iki sayfa yayımlanmıştır. Dergiye abone olmak isteyenler taşrada ise Nafıa Mühendisleri ile Ziraat Müfettişlerine müracaat etmeleri istenmiştir. Dergi yedinci senesinden itibaren on beş günde bir yayımlanmaya başlamış, 360 sayı yayımlandıktan sonra kapanmıştır. Umur-ı Nafia ve Ziraat Mecmuası’nın yedinci senesine ait ilk sayısında derginin yayın politikası ve içeriği tüm nafia ve ziraat teşebbüs ve icraatlarını kamuoyuna bildirmek ve Nafia Nezareti’nin hazırlamış olduğu raporlar ile ziraat, inşaat ve nafia teşebbüslerini ve fenni malumatları okuyucuya aktarmak olarak belirtilmiştir.
Av ve Deniz Dergisi 30 Kasım 1947 Sayı:15
"Av, Deniz, Balıkçılık, Binicilik, Dağcılık, Otomobil, Tayyarecilik sporlarından ve Turizmden Bahseder" Hazırlayan: Turhan Tamerler İmtiyaz Sahibi: S. Süreyya Bükey.
İçindekiler: İstanbul Vali ve Belediye reisi Dr. Lütfi Kırdar Manisa sıhhat müdürü iken İzmir Emiralem avcıları ile birlikte, Avcılar Bayramı; İstanbul avcıları Yakacık’ta, Fermacı av köpeklerinin pratik terbiye usulleri, Niyazi Ahmet Banoğlu’nun Bıldırcın ve Danpir, Bababeski Avı başlıklı yazısı, Malatya avcıları, Bababeski avcıları, Süreyya Levent’in İskenderun Avlarım başlıklı yazısı, Mançurya Taygalarındaki Avlarım başlıklı yazı dizisi, Yelken Yarışları, Britanya Yarış Tipi tekne çizimi, 1 Temmuz denizciler bayramı kutlamalarını izleyen halk, İstanbul vapuru, Sıtkı Üner Gırgır ağı ve avlanma usulü yazısı, yüzme yarışları İstanbul birinci Hatice Bağana haberi.
Dergi içinde ilk sayfadan itibaren şu reklamlar bulunmaktadır: Nuri Oğlakçı, Mac (Mas) tüfekleri, Mario Gabay, Silah ve İthalatçı Romeo Ksantopulos,, Riza Benzon, Tekel fişekleri, Osman Topcumen, Hallet dizel, Evinrude deniz takma motorları, Scott-Atwater Lastik ve Makine konturları, Türkiye İş Bankası 1946 ikramiyeleri, Dominion Rubber lastik çizmeleri, Scripps deniz dizel motorları, Güven Sigorta, Guilleminot (Giyemino) alamünit kartlar Süleyman T. Yazgan fotoğraf malzemesi, Kermath benzin ve dizel motorları, Winchester Western tüfek reklamı.
34x24 cm, 50 sayfa, kapak bant ile tamir görmüştür.
Av ve Deniz Dergisi 29 Şubat 1948 Sayı: 17
"Av, Deniz, Balıkçılık, Binicilik, Dağcılık, Otomobil, Tayyarecilik sporlarından ve Turizmden Bahseder" Hazırlayan: Turhan Tamerler İmtiyaz Sahibi: S. Süreyya Bükey
İçindekiler: Av fişeklerinin ördek avında oynadığı rol, Fermacı av köpeklerinin pratik terbiye usulleri, Milaslı Mehmet Akın, Beşparmak dağının çiçeği Kaplan; Niyazi Ahmet Banoğlu, Arnavutköyünde büyük av; Beyşehir avcılarından Ahmet Koral, Konya vilayetinin Beyşehir kazasında avcılık; Giresun avcıları fotoğrafı; Malatyalı avcılar; Kirik Ördek Avı, Salahattin Güngör, İstanbul vapurunun geçirdiği imtihan; Said Özege , Kara Bahtlı Denizci; Kaptan Süreyya Gürsu, Finlandiya seferi ve radar; Yüksek Denizcilik Okulundan izlenimler, Denizci fıkraları; Sezai Atilla, Türk Sularında Alabalık; Karabatak ile balık avı. Devlet Denizyolları Deniz Hatları aylık raporu.
Reklamlar: Nuri Oğlakçı, silahçı ve İthalatçı Romeo Ksantopulos, Av ve Deniz’in eşya piyangosu, Yapı ve Kredi Bankası, Doğan Spor Ahmet Eroltu ve ortakları, Mario Gabay, Osman Topçumen, Kanada Menşeli Dominion Rubber lastik çizmeleri, Scripps deniz- diezel ve benzin motörleri, Kermath benzin ve dizel motörleri, Johnson motörleri, Trıumph motesikletleri Odeon Mağazası, Güven Sigorta, Antalya umumi nakliyat, Tekel fişekleri, Remigston av tüfekleri reklamları bulunur.
35x25 cm, 50 sayfa, sayfa kenarların yıpranmalar mevcuttur. Basıldığı yer: İbrahim Horoz Basımevi
[Denizcilik - Osmanlıca - Büyük Boy Nüsha] Donanma Dergisi Pazarertesi Hicri: 23 Şevval 1332 Rumi: 1 Eylül 1330 Miladi: Eylül 1913 – Numara : 59-11
“Donanma Cemiyetinin Haftalık Gazetesidir”
Sultan Ahmed-i Salis (III. Ahmed) kapaklı “Zaman-ı saltanatında Moskof Kralı Deli Petro’nun Prut’da Esaretini gören Sultan Ahmed-i Salis”
Prut savaşı sırasında Baltacı Mehmed Paşa’nın kazandığı meydan savaşı, Muhabere haberleri – gazetelerde görülmeyen tafsilat-, Alman’ların zaferi.
38x25 cm, 16 sayfa, 163-171 sayfalar, Matbaa-i Hayriye ve Şürekâsı.
[Denizcilik - Osmanlıca - Büyük Boy Nüsha] Donanma Dergisi, Pazarertesi, Hicri: 6 Zilhicce Rumi:13 Teşrin-i evvel Numara: 65 - 17
İç sayfalarda: Almanya- İngiltere, keşke düşmanlarımız Almanlar olsaydı, İslam ve Muharebe, Denizin 38’likleri yazıları. Orta sayfada Avusturya’nın Motorlu topları (Savaş Tarihi), Fransız Ordusu yazısı, Aka Gündüz’ün Yarım Türkler yazısı, Bir Alman Generalinin Mülakatı.
38x25 cm, ilk sayfası ve son sayfası eksiktir.
[Denizcilik - Osmanlıca - Büyük Boy Nüsha] Donanma Dergisi, Hicri: 4 Ramazan, 14 Temmuz Numara: 53-5
“Donanma Cemiyetinin Haftalık Gazetesidir”
Ömer Seyfeddin Beyaz Lale hikayesi, İç sayfalarda görseller Avusturya donanmasına ait gemiler, Orta sayfa “ Hatırat: İmam efendinin duasına bütün millet amin demişlerdir, Fatih Dretnotumuzun esası vaz’ edilirken” açıklamasıyla imam ve dua eden kalabalık görseli.
38x26 cm, 12 sayfadır, sayfaları eksik, kenarları haliyle.
[Denizcilik - Osmanlıca - Büyük Boy Nüsha] Donanma Mecmuası Numara:130 - 91 Hicri: 24 Zilhicce 1335 Rumi: 11 Teşrin-i evvel 1333 (1917)
“Donanma Hayattır” Safa-i Bahr Gemi kapaklı
İç sayfalarda : Hatırat: Heybeliada kayık yarışları, Şark cephesinde Alman, Rus, Romanya ordusuna ait fotoğraflar, Osmanlı Donanması yazıları.
38x25 cm, 12 sayfa, kenarları haliyledir.
[Denizcilik - Osmanlıca - Büyük Boy Nüsha] Donanma Mecmuası Numara:142-93 Hicri: 8 Muharrem 1335, 25 Rumi: Teşrin-i evvel 1333 (1917)
“Donanma Hayattır”
“Nakliyat-ı askerî intiba anından” kapak görselli
Baltık Muhabereleri, Gazel: Üsküdarlı Talat Bey Efendiye İthaf, Heybeliada yarışları, Denizlerde bir İtalyan torpil gemisi görselli.
38x25 cm, 16 sayfa, sayfa kenarlarında yıpranma mevcuttur.
[Denizcilik - Osmanlıca - Büyük Boy Nüsha] Donanma Mecmuası Numara: 49-1 Hicri: 5 Şaban 1332 Rumi: 16 Haziran 1330 Miladi: 29 Haziran 1914
“Donanma cemiyetinin haftalık gazetesidir”
İç sayfalarda Donanma yazarları tarafından kaleme alınan
Muhterem Millete başlıklı yazı, Aka Gündüz’e ait şiir, Bahr-i Tayyareler başlıklı yazı, Cenap Şehabettin’in Akşam Hisleri şiiri, yeni gelen gambotlarımızdan Burak Reis görseli.
Kapak içlerinde reklamlar: Askeri ve sivil
38x25 cm, 12 sayfa.
[Denizcilik - Osmanlıca - Büyük Boy Nüsha] Çanakkale Savaşı İçerikli Donanma Dergisi Numara: 118-69 Pençşenbe Hicri: 23 Muharrem 1334 Rumi: 19 Teşrin-i sâni 1331 (1915)
“Salah önünde nöbetçi” kapak görselli
İç sayfalarda Çanakkale’de havanlarımızdan biri, Çanakkale’de nakliyat-ı askeriye, Denizde Yanar Dağ şiiri, Haşim Nahid Kadınlık Aleminde başlıklı yazıyla kadınların iktisadi hayata girişi makalesi, Şehid başlıklı şiiri ile Hazırzade Rüşdi, Lisan konulu makale, Millet Ne Vermiş başlığıyla ianat mikdarı listesi, Çanakkale nakliyat iskeleleri görseli, İdman Yurdu başkanının yazısı.
38x25 cm, 14 sayfa, kapak haliyle iç sayfalar iyi durumdadır.
[Denizcilik - Osmanlıca - Büyük Boy Nüsha] Çanakkale Savaşı İçerikli Donanma Mecmuası Numara: 159-158 Pençşenbe Hicri: 17 Zilhicce 1335 Rumi: 4 Teşrin-i evvel 1333 (1917)
“Donanma-i İstiklâl vatanın muhafazasıdır”
Mekteb-i Bahriye-i Şahanede İdmanlar Kapak Görselli
18 Mart Zaferi , O Gün Nasıl Muzaffer Olduk yazıları, düşman donamasından 5-18 Mart zaferinde hasar alan gemisi, görselleri, Süleyman Nazif’in Yar-i Nâim şiiri, Ali Rıza Seyfi’nin Marmara Sahilinde Trablusgarp için şiiri, Üsküdarlı Talat’ın 18 Mart konulu şiiri, Hatıra-i Zafer şiiri.
38x25 cm, 16 sayfa, sayfalarda yazıları etkilemeyen yırtık ve yıpranmalar mevcuttur.
[Denizcilik - Osmanlıca - Büyük Boy Nüsha] Birinci Dünya Savaşı İçerikli Donanma Mecmuası Numara: 138-89 Pençşenbe Hicri: 10 Zilhicce 1335 Rumi: 27 Eylül 1333 (1917)
“Donanma-i İstiklâl vatanın muhafazasıdır”
Deniz Hayatı Alt Başlıklı Gemi Kapak Görselli
İç sayfalarda: İttihad ve Terakki kongresi başlıklı yazı, hatırat: ordu kumandanlarından Vehip Paşa Hazretleri müttefiklerimiz cephesinde, Zafere doğru: çölde nakliyat ve hayat-ı medeniye görselleri, har-i Hazurun menşei başlıklı yazı, Orta sayfada Romanya’da hasat görseli ile hasat yapan kadınlar, Tuna’da donanma gemileri görselleri mevcuttur.
38x25 cm, 16 sayfa, sayfa kenarları yıpranmış haldedir, harici durumu temizdir.
[Denizcilik] İngilizce Navy Day -1951 - Barbaros Hayrettin Paşa görselli kapaklı Türk Denizcilik tarihini resim ve fotoğraflarla anlatan İngilizce dergi
Navy Day -1951, Turkish Press, Broad and Tourist Department ( Basin-Yayin ve Turizm Vekâleti, 1951. 35x25 cm, 32, [6] sayfa, çok sayıda renkli fotoğraf ve resimler. Barbaros Hayretti Paşa, Turgut Reis portreleri, Ressam Eugene and Caxes in Turkish landing at Malta (Türklerin Malta Çıkarması) tablosu, Deniz Müzesinde görülen Viyana kuşatmasında kullanılan toplar, 18. Yüzyıl türk donanması bayrakları, Piri Reis haritası, Odessa ve Sivastopo’un bombalanması resimleri, Yavuz Zırhlısı, Donanma Tatbikatlarında Türk denizcisi, Türkiye Cumhuriyeti donamasına ait tatbikat görüntüleri, Heybeliada Denizcilik Lisesi öğrencilerinin çalışmaları Türk deniz tarihi ile birlikte anlatılmaktadır.
[Osmanlıca Dergi] Spor Âlemi Sene: 4 Numara: 45 12 Ağustos (1)339 (1923)
[Osmanlıca Dergi] Spor Âlemi Sene: 4 Numara: 45 12 Ağustos (1)339 (1923) “Her Hafta Pençşenbe Günleri Neşr Olunur Spora Ait Mecmuadır"
Spor Âlemi, 1919-1929 yılları arasında İstanbul'da haftalık olarak yayımlanan Türkçe spor dergisidir.
Gazi Baş Kumandanımız Meclis-i Milliyenin önünde ve yanında Kazım Karabekir Paşa Hazretleri
Şehir izcilerinin Ankara’ya yaptıkları büyük seyahat esnasındaki hatırat ve resimleri musavver nüsha-i fevkaledemiz.
İç sayfalarda Ankara izcileri; Ankara’daki Futbol maçı sonrası futbolcular, Ankara’da Keçiören bağlarında Kazım Karabekir Paşa’yı ziyaret eden izciler, Ankara’da spor sahası yaptıran Kumandan Binbaşı İsmail Hakkı Bey Efendi görselleri
Orta sayfada şampiyon olan Mısır Futbol takımı futbolcuları,
Kilyos’da Amerikalılar ile yapılan Basketbol maçı sonrası oyuncular. Kadıköy İttihad kulübünde yapılan atletik müsabakaları ve sporcular; 100 metrenin birincisi Galatasaray’lı Rauf Bey, Hilal Kulübü sporcuları toplu halde, müsabakalarda gülle birincisi Hilal Kulübünde Ekrem Bey, 1500 metre koşu birincisi Ömer Besim Bey.
29x21 cm, 20 sayfa
Said Çelebi (Çelebizâde Said Tevfik) tarafından çıkarılan derginin yazarları Fuad Hüsnü (Kayacan), Rıza Salih, Suat Hayri (Ürgüplü), Alaeddin Esad, Baha (Konuralp), Vildan (Aşir) ve Burhan (Felek) gibi isimlerdi. Burhan Bey, Türkiye milli futbol takımının ilk maçının dergideki teknik eleştirisini yazmıştı. Perşembe günleri 18 sayfa olarak yayımlanan dergi, Türkiye'deki spor anlayışının Batı ile karşılaştıran yazılara yer veriyordu. Suat Hayri Bey'in köşesi ise Fransız sporunun tanıtımını konu alıyordu.
Talat Paşa Kapaklı Fransızca - Osmanlıca Mizah Dergisi Djem/Cem 5 Şubat Sene 1326 Miladi: 18 Şubat 1911 Numara: 15
Cemil Cem çizimi Talat Paşa kapak görselli “Talat Beyin nezaret üniforması – Yakışmasına yakıştı fakat giymesinden çıkarması güç olacak.”lejantıyla Talat Paşa’nın Dahiliye Nezaretinden istifası ve İkinci Meşrutiyet siyaseti. Fransızca kapakta Nafiyanın yeni bir komiseri: -Zohrab Efendi.
“Siyasi, edebi, musavver, mizah mecmuası”
Müdür-ü Mesul: Cemil, Ser Muharrir: Refik Hâlid
27x20 cm, 15 sayfa.
Cem, (10 Aralık 1910 - 18 Ekim 1912 ve 10 Aralık 1927 - 2 Mayıs 1929) yılları arasında İstanbul'da Cemil Cem tarafından yayımlanan haftalık mizah dergisi. Derginin başyazarlığını Refik Halit Karay yaptı. Avrupalı karikatüristlerin de yapıtlarının yer aldığı Cem, Kalem'den sonra Türkiye'de çıkan Batılı anlamda ikinci mizah dergisi oldu. Dergi ilk basıldığı yıllarda Fransızca olarak da sayılar çıkardı. Ancak Cumhuriyet'ten sonra tamamen Türkçe olarak yayımlandı. 1929 yılında 49. sayısından sonra kapanan Cem, sahibi Cemil Cem'in iktidarla olan uyuşmazlığı sonucu kapatıldı.
[Osmanlıca Çocuk Dergisi] Çocuk Duygusu Birinci Sene Numara : 40 Pençşenbe 6 Mart 1330 (1914)
“Çocukların tezyid-i ma’lûmat ve tehzib-i ahlâk itmelerine hâdim her hafta pençşenbe günleri neşr olunur musavver risale”
İlk sayfada Yeni Yıl kutlaması. Hikaye Yetim Çocuk, Parmak Çocuk, Milli Masallar: Yaramaz Süleyman.
Müdür-i mesul: M. Fahri , Cihan Matbaası.
28x20 cm, 8 sayfa, arka kapağında eksiklik mevcuttur.
Çocuk Duygusu dergisini çıkaran ve kendisini “ben bir Türk Ermeni'siyim. Anadolu'nun orta yerinde doğdum ana lisanım Türkçedir diyen Leon Lütfi’dir. II. Meşrutiyet’ten Harf İnkılâbına kadar olan dönemde çıkan çocuk dergilerinden olan “Çocuk Duygusu” adlı dergi 61 sayı çıkmıştır. Liberal çizgide yayınlar yapan Çocuk Duygusu’nun masal, hikâye vb. yazılarının sayı bakımından fazla olduğu görülmüştür. Üç büyük savaş esnasında çıkan meşrutiyet dönmemi çocuk dergileri gibi milli manevi değerler açısından çocuklara öğütler sunan bir dergidir. Semih Lütfi Erciyas (Leon Lütfi) (ö. 1945), Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ve Cumhuriyetin ilk yıllarında İstanbul’da yayıncılık yapmış Kayserili Ermeni iş insanı. Cumhuriyet döneminin sanat ve kültür yaşamında temel birkaç kitabevinden birisi olan Semih Lütfü Matbaa ve Kitabevi’nin sahibidir.
[Şark Kütüphanesi Damgalı] Çocuk Duygusu 13 Mart 1330 (1914) Birinci Sene Numara: 41 Pençenbe
“Çocukların tezyid-i ma’lûmat ve tehzib-i ahlâk itmelerine hâdim her hafta pençşenbe günleri neşr olunur musavver risale”
Müdir-i mesul: M. Fahri, Cihan Matbaası.
İlk sayfada baba ile oğul arasında muhavere, Milli Masallar, Parmak Çocuk, Arı ile Adam, Küçük Fıkralar gibi yazılar mevcuttur. Kapak içinde ve arka sayfada reklamlar mevcuttur.
29x20 cm, 8 sayfadır. Çocuk Duygusu dergisini çıkaran ve kendisini “ben bir Türk Ermeni'siyim. Anadolu'nun orta yerinde doğdum ana lisanım Türkçedir diyen Leon Lütfi’dir. II. Meşrutiyet’ten Harf İnkılâbına kadar olan dönemde çıkan çocuk dergilerinden olan “Çocuk Duygusu” adlı dergi 61 sayı çıkmıştır. Liberal çizgide yayınlar yapan Çocuk Duygusu’nun masal, hikâye vb. yazılarının sayı bakımından fazla olduğu görülmüştür. Üç büyük savaş esnasında çıkan meşrutiyet dönmemi çocuk dergileri gibi milli manevi değerler açısından çocuklara öğütler sunan bir dergidir. Semih Lütfi Erciyas (Leon Lütfi) (ö. 1945), Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ve Cumhuriyetin ilk yıllarında İstanbul’da yayıncılık yapmış Kayserili Ermeni iş insanı. Cumhuriyet döneminin sanat ve kültür yaşamında temel birkaç kitabevinden birisi olan Semih Lütfü Matbaa ve Kitabevi’nin sahibidir.
Osmanlıca Süs Dergisi 1 Eylül 1339 (1923) Cumaertesi Birinci Sene Numara: 12
"Haftalık Edebî Hanım Mecmuası" Baş muharriri: Mehmed Rauf Dergide yazısı bulunan yazarlar: Celal Sâhir, Celâl Âsım, Faruk Nâfiz, Necdet Rüşdü, Suad Derviş. İç sayfalarda; kadın modasına dair haberler, arka sayfada ilan ve reklamlar mevcuttur. Her sayfada 20 kuruşluk ikramiye kuponun vardır. 32x24 cm, 16 sayfa, Tanin Matbaası.
Osmanlıca Süs Dergisi 20 Ağustos 1339 (1923) Cumaertesi Birinci Sene Numara: 11
"Haftalık Edebî Hanım Mecmuası" Baş muharriri: Mehmed Rauf Dergide yazsısı bulunan yazarlar: Orhan Mithat, Güzide Osman, Arif Dündar, Filorinalı Nazım, Mehmed Mesih, Suad Derviş. İç sayfalarda Kadının muzafferiyeti yazısı, orta sayfada kadın modası, cep süsleri. Her sayfada 20 kuruşluk ikramiye kuponun vardır. 32x24 cm, 16 sayfa, Tanin Matbaası.
The Graphic (1912) ve Illustrirte Zeitung (1913) Süreli Yayınlarından alınan Balkan Savaşlarında Türk Kızılay'ı ve İşkodra'da Türk Birlikleri Görseli
Keeping the flag flying in Skutari pictures from the Turkish side(İşkodra'da bayrağı dalgalandıran Türk tarafından resimler.) Turkish guns near Tarabosh commanding the approach to Skutari a red cross doctor waiting for the wounded in the rear of an engagement .(Türk topları Tarabosh yakınlarında Skutari'ye yaklaşırken bir çatışmanın gerisinde yaralıları bekleyen bir kızıl haç doktoru.) These pictures were taken by the only Englishman in the beleaguered city, which protected by Tarabosh, Berdica an Bushati has held out successfully against the Montenegrins for weeks. (Bu fotoğraflar, Berdica ve Bushati'nin Karadağlılara karşı haftalardır başarılı bir şekilde direndiği Tarabosh tarafından korunan kuşatma altındaki şehirdeki tek İngiliz tarafından çekildi.) açıklamalarıyla İşkodra yakınlarında türk Birlikleri ve Kızılay Doktoru resmedilmiştir. Illustrirte Zeitung yayınında ise Bükreş Antlaşması sonucu (10 Ağustos 1913 ) Balkan Yarımadasındaki bölgesel değişiklikler haritası mevcuttur. 39x29 cm, kenarlarda yırtıklar mevcuttur.