1. Karma Müzayede: Nadir ve imzalı kitap ve Osmanlıca belgeler, fotoğraf, kartpostal, piyango müzayedemize 13 Şubat 2022 saat 19:00'a kadar internet sitemizden pey verebilirsiniz. 19:02 itibariyle canlı müzayede başlayacaktır. Komisyon Oranı: %20 "ÖDEME SÜRESİ MÜZAYEDE BİTİMİNDEN SONRA 7 İŞ GÜNÜDÜR.
İMZALI - TIP TARİHİ - MUCİT TÜRK DOKTORLARI - AŞI TARİHİ
[TİFÜS (TİFO) AŞISININ MUCİDİ TÜRK DOKTORDAN İMZALI OSMANLICA EL YAZMASI KÜR VE REÇETE] Eski yazı / Latin harfli imzalı reçete ve arkasında ayrıntılı tedavi süreci. DR. REŞAT [REŞAD] RIZA [KOR], (19.-20. yüzyıllar). Önü Latin harfli, arkası Osmanlıca reçete ve tedavi sürecini anlatan el yazması belge. 24 x 10 cm. 5 Ağustos 1931 reçetesinin ön yüzünde Latin harfli ilaç listesi mevcut. Toplamda 6 ilaç ve kullanım için gramajlar yazılı. "Dr. Rechad" imzalı. Arka yüzünde ayrıntılı kürler Osmanlı Türkçesi'nde yazılmış: "Daha 3 gün katran kullanınız, sonra kesiniz. Bugünden itibaren öksürük damlasına [günde] 3 def'a 12 veya 15er damla alırsınız, sabah erken, akşam üzri beşte ve gece yatarken. Günde dörder def'a bir küçük kahve kaşığı karbonat, yarım bardak suda eritip alırsınız. 8 gün devam (Ne zaman fırsat bulursanız alırsınız). Şetkulyah + Babladon + Deşyatik (!), bu şekil damladan 10 gün, günde 25'er damla üçer def'a alınız. Her def'a öksürük damlası alınız. Haftada bir, sabahleyin erken [.] dolu bir büyük bardak zepak(!) suda akşamleyin eritip sabahleyin kalkınca (aç karnına) [.] içiniz. Ve o gün bir perhiz yapınız. Akşam biraz ekmek ve [.] bir çorba... --- Beyoğlu'ndaki yazıhanesi antetli kağıt, adresi: "Şişli Bomonti İstasyonu, İzzet Paşa Sokağı No: 38. Cuma ve salıdan mada her gün 2'den 6'ya kadar". Eczahane damgalı (Mehmet Kâzım Eczahanesi). --- 1. Dünya Savaşı yıllarında Osmanlı ordusunun cephedeki salgınlara karşı aldığı en önemli önlemlerden biri tifüs aşısı bulmasıydı. Dr. Reşat Rıza (Kor), savaş öncesinde aşı çalışmalarına başlamıştı. Dr. Tevfik (Sağlam), 3. Ordu'da Reşat Rıza Bey'in önerdiği şekilde aşılamaya başladı. Dünyadaki ilk tifüs aşısı 28 Mart 1915'te hazırlandı. Beşi doktor olmak üzere dokuz subaya yapılan aşıdan ikisi ağır olmak üzere 5 kişi tifüse yakalandı, ancak ölüm olmadı. Yine Dr. Alaeddin Bey Erzurum'da 263 kişiye aşı uyguladı ve bunlardan yalnızca üçü hastalandı. Aşı yapılanların 234'ü Müslüman, 26'sı Ermeni, 3'ü Rum'du. Aşı daha sonra Bayburt, Sivas gibi birçok yerde uygulandı. Dr. Abdülkadir Noyan, Bağdat'ta 6. Ordu'daki görevi sırasında Reşat Rıza Bey'in yöntemini kullanarak bu cephede aşılamaya başladı. Tifüs aşısıyla birçok sağlık çalışanı, subay ve askerimizin hayatını kurtardı. Goltz Paşa, bu aşıyı olmayı reddettiğinden hayatını kaybetmiştir. Abdülkadir Noyan'ın hatıratında geçtiğine göre: "İstanbul'da iken Gülhane Profesörlerinden Biyolog Reşat Rıza Bey Gülhane'de tifüslülerden en yüksek hararet devrinde kan alınarak steril bir balon yahut şişe içinde cam tespih taneleri ile defibrine edildikten sonra derecede, hamamı-maride bir saat müddetle sterilize edilirse tifüse karşı aşı gibi kullanılır demişti. Bu bilgiyle Bağdat'ta aşı yapmak zamanının geldiğine kani oldum...".
TÜRK TİYATROSU / MUHSİN ERTUĞRUL (1892-1979)
Bayram tebrik kartı. Muhsin Ertuğrul antetli ve içine uzun bir ithafla yazılmış bayram tebriği-imzalı. Ertuğrul, Türk tiyatro sanatçısı, yönetmen, oyuncu ve yapımcı.
Türk tiyatrosunun batılı anlamda kurucusu olarak kabul edilen Muhsin Ertuğrul, sinema alanında da Türkiye'de ilk önemli katkıları gerçekleştirmiş; 1922-1939 yılları arasında Türkiye'de film yapan tek kişi olmuştur.
TÜRK EDEBİYATI / FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL (1898-1973)
Ankara Caddesinde Foto Lüks'te çekilmiş, Faruk Nafiz portre fotoğraf. Kızım Naciyeye ithaf ve imzalı. "Faruk Nafiz Çamlıbel ya da Ahmet Faruk Çamlıbel[2] (18 Mayıs 1898, İstanbul – 8 Kasım 1973, İstanbul), Türk şair, siyasetçi, öğretmen. Hecenin Beş Şairi'nden biridir. En ünlü eseri, Han Duvarları adlı şiiridir. Behçet Kemal Çağlar ile birlikte Onuncu Yıl Marşı’nın sözlerini yazmıştır. TBMM’de VIII., IX., X. ve XI. Dönem İstanbul Milletvekili olarak görev yaptı." Faruk Nafiz Çamlıbel (1898-1973) "Hecenin Beş Şairi"'nden biridir. En ünlü eseri, "Han Duvarları" adlı şiiridir. Behçet Kemal Çağlar ile birlikte Onuncu Yıl Marşı’nın sözlerini yazmıştır. TBMM’de VIII., IX., X. ve XI. Dönem İstanbul Milletvekili olarak görev yapmıştır. (Kaynak: Vikipedi).
-- Türk / Osmanlı edebiyatı Faruk Nafiz Çamlıbel Beş Hececiler Şiir Şair Fotoğraf İmzalı Koleksiyon
KLASİK TÜRK MUSIKİSİ / YESÂRİ ASIM ARSOY (1896-1992)
Ankara Caddesinde Foto Lüks'te çekilmiş portre. Kızım Naciyeye 29/6/29 Ankara ibaresiyle ithaf ve imzalı. "Yesârî Asım Arsoy (Mustafa Âsım), (d. 6 Ağustos 1896, Drama – ö. 19 Ocak 1992, İstanbul); Cumhuriyet dönemi Klasik Türk müziği bestekârı, söz yazarı ve yorumcu.
TÜRK EDEBİYATI / RIFAT NECDET EVRİMER (1898-1971)
"Aziz kızım Naciyeye babası ve hocasının bir hatarası. 29/7/27 ibaresiyle ithaf ve imzalı. "Eğitimci, şair Rıfat Necdet Evrimer 1898 yılında Erzincan'da doğdu. İlköğrenimini memleketinde ortaöğrenimini İstanbul'da tamamladı. İstanbul Darülfünunu (Üniversitesi) Edebiyat Fakültesini bitirdi. Giresun'da Milli Eğitim Müdürlüğü yaptı. Galatasaray Lisesi edebiyat öğretmeni iken 1963'te emekli oldu. Başta Hisar olmak üzere çeşitli edebiyat dergilerinde şiirleri ve yazıları yayımlandı. Ayrıca, bazı edebiyatçılarımızın hayatı, sanatı ve eserlerinden örnekler içeren monografiler yazdı. Rıfat Necdet Evrimer 1971 yılnda vefat etti."
TÜRK EDEBİYATI / ORHAN ASENA (1922-2001)
Orhan Asena'dan Nedret Demirhan'a yeni yıl tebrik kartı. "Orhan Asena, (7 Ocak 1922, Diyarbakır - 15 Şubat 2001, Ankara) Türk oyun yazarı, şair, çocuk hastalıkları hekimidir.1950 sonrası Türk tiyatrosunun en önemli yazarlarından birisidir.[1] Daha çok tarihi konuları ele alan eserler vermiş, çok üretken bir oyun yazarı olan Orhan Asena, “Türk tiyatrosunun Shakespeare’i” olarak anılır.
TÜRKİYE KADIN RESSAMLAR
Müşerref R Köktürk'ten Naciye Hanım'a kendi "mavi kediler" resminin olduğu karta yazmış olduğu yeni yıl tebrik mesajı. İmzalı ve ithaflı. "Müşerref Köktürk 1959 yılında resim çalışmalarına başlamış ve Türk resim sanatının önemli isimlerinden Eşref Üren’den teşvik ve takdir görmüştür. 1963- 64 yılları arasında Paris’te sanatsal araştırma ve incelemelerde bulundu. İlk kişisel sergisini 1965’de Kültür Bakanlığı Ankara Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde açan sanatçı, 1962 yılında 23. Devlet Resim Heykel Sergisi’ne “Portre” adlı çalışması ile katılmış, 26. Devlet Resim Heykel Sergisi’nde sergilenen “Köln Katedrali” adlı tablosu jürinin tavsiye yazısı ile İstanbul Resim ve Heykel Müze tarafından satın alınmıştır, 1984 yılında 45. Devlet Resim ve Heykel Sergisi Ödülünü almıştır. 1972 yılında Cagnes- sur- Mer (Fransa) 4. Uluslararası Resim Festivali’ne Kültür Bakanlığı tarafından gönderilen dört sanatçıdan biri olmuştur. Bu sanatçılar (Ferruh Başağa, Abidin Elderoğlu, Müşerref Köktürk) Kültür Bakanlığı’nca ayrıca 1985 yılında Almanya Hannover kentine ve 1992 yılında Kuveyt’te açılan “Çağdaş Türk Resmi” sergilerine yapıtları gönderilmiştir."
TÜRKİYE KADIN RESSAMLAR
Fatma Efe'den kendi "Taşolukta Yaşam" resminin olduğu karta Naciye İzbul'a (Bulgaristan Türklerinden olan Naciye İzbul, 1912 yılında dünyaya geldi. Bulgaristan parlamentosunda milletvekili olan babasının yoğun işleri ve annesini kaybetmiş olması nedeniyle, ailenin sahip olduğu çiftliklerin fili yönetimini çok genç yaşta üstlendi. Sofya’daki Türk Büyükelçiliği’nin hukuk müşavirliğini yapan avukat Süleyman İzbul ile evlendikten sonra, önce 1934 yılında Metin, ardından 1938 yılında da Çetin adlı iki çocuk dünyaya getirdi. II. Dünya Savaşı sonrasında, Sovyet Rusya’nın etki alanına giren Bulgaristan’da mal varlıklarına el konulan, kısa süre de, ‘Türkçülük’ yaptıkları gerekçesiyle rejim tarafından eşiyle birlikte hapse atılan Naciye İzbul, 1947 yılında Türkiye’ye göç etti) yeni yıl ve bayram tebrik kartı. İmzalı ve ithaflı.