Euphemia Müzayede, 317 adet çok nadir koleksiyon ürünlerinden oluşan yeni müzayedesiyle doludizgin karşınızda!
Atatürk'ün kendi el yazısıyla yazıp imzaladığı ve Cafer Tayyar Paşa'ya gönderilen tarihsel önemi haiz belgeden, Birinci Meclis Zabıtları arasında tutulan "9 Umde"ye, Yavuz Kruvazörü'nün 1939'daki seyr ü sefainini belgeleyen nadir fotoğraf lotundan, Girit Hanya mevlevîlerine dair belgelere, Balkanlar'ın Osmanlı dönemi siyasi ve sosyal tarihine ışık tutan son derece nadir ve gerçek fotoğraflar kullanılarak editörlüğü yapılmış kartpostallardan nadir antika Osmanlı coğrafyası haritalara dek 18. yüzyıldan günümüze geniş bir yelpazede koleksiyon ürünleri siz değerli alıcılara sunulmaktadır.
Müzayedemizdeki ürünlere 25.02.2024 PAZAR günü saat 20:30'a kadar internet sitemiz üzerinden pey verebilirsiniz. Aynı tarihte 20:32 itibariyle canlı müzayedemiz başlayacaktır.
!!! ÖNEMLİ !!! Komisyon oranı %20 olup tutarın tamamına %20 KDV oranı eklenecektir. ÖDEME SÜRESİ MÜZAYEDE BİTİMİNDEN SONRA 7 İŞ GÜNÜDÜR.
Komisyon ya da vergi tutarları ile alakalı iadeler kesinlikle kabul edilmeyecektir, kuralların tamamı okunmuş kabul edilir.
BALKANLAR
Balkanlar Hatırası: Balkan Savaşları esnasında komitacı Müslüman Türkler. Editör: L. Gaillard-Prêtre. Çil
BALKANLAR - SIRBİSTAN - '93 HARBİ
1877/78 Savaşı'nda (93 Harbi) Sırp Yüksek Kumandanlığı ve komutanlar, çil
BALKANLAR - BOSNA HERSEK
1876'da, Bosna-Hersek'in Avusturya Macaristan İmparatorluğu'na geçmesinden (Berlin Anlaşması'ndan) bir yıl önce Avusturya Macaristan ordusu tarafından düzenlenen Hersek Seferi'nde ordunun bayrak takdisi. Arkası mektuplu. Çil. Editör: Librairie A. Peltwein, Cettigne.
BALKANLAR - BULGARİSTAN
Bulgar çeteleriniin liderleri Albay Yankov ile birlikte, çil. Balkan Savaşları öncesi dönem. Postadan geçmiş. Mektuplu, Philippopolis damgalı.
BALKANLAR - BULGARİSTAN
Bulgar çeteci lideri Krstyu Konstantinov ve komitacılar. Balkan Savaşları öncesi dönem. Çil, postadan geçmiş, arkası ve önü mektuplu.
BALKANLAR - BULGARİSTAN
Bulgar çeteciler teğmen Tanuşov ile birlikte, Balkan Savaşları öncesi dönem. Çil, postadan geçmiş, arkası ve önü mektuplu.
BALKANLAR - ARNAVUTLUK
Debre'de yerel kıyafetleri içerisinde Arnavut çeteciler, silahlariyla birlikte. Postadan geçmiş, aykırı bir şahıs damgası mevcut. Fransızca mektuplu.
BALKANLAR - SIRBİSTAN
Balkan Savaşları esnasında, 19 Haziran 1913'de Yarbay Ivan Manev'i esir alarak 1100 Bulgar çetecinin yakalanmasını sağlayan Sırp Ordusu komutanlarından Miloş (Milan) Aleksiç (1876-1923). Çil.
1905 yılında Sırp Çetnik Birliği'ne gönüllü üye olan Aleksiç, komitacı Sırp liderler Jovan Babunski ve Gligor Sokolović komutasında Bulgar ve Arnavut komitacılara karşı savaşmıştır. Düşmanın kafasını karıştırmak için savaş sırasında Arnavut kostümü giymesiyle meşhurdur. BAlkan Savaşları ve 1. Dünya Savaşı'nın ardından Yarbay olan Akeksiç, Sırbistan'da bir halk kahramanı olarak anılır.
BALKANLAR - 93 HARBİ
93 Harbi'nin asker kaçaklarının ve ailelerinin göç etmek üzere yolda ve kırsalda geçirdikleri kaçak yaşamlarını betimleyen kart. Elle renklendirilmiş. Postadan geçmiş, arkası mektuplu.
BALKANLAR - KARADAĞ
1875 yılında çeteci Karadağlılar. Elle renklendirilmiş. Postadan geçmiş, arkası mektuplu.
Osmanlı Subay ve Eşi İzdivaç Hatırası
Uşak halısı önünde poz vermişlerdir. 11x6 cm, gümüş jelatin baskı, bir tanesi tamir görmüş haliyle.
Eğitimci ve İzmir Vekili Hüseyin Ferid Fransızca Kartvizit
Hüssein Ferid, Directeur en Chef de l'École des Arts et Métiers, Smyrne. 27 Mayıs 1930 tarihli, arka yüzü adresli. 10x6 cm.
II. Dünya Savaşı Dönemi Film Afişi
Eagle Squadron Presended by Walter Wanger Production, Directed: Arthur Lubin, Universal Picture, 1942. 45x29 cm. Eagle Squadron, Arthur Lubin tarafından yönetilen ve Robert Stack, Diana Barrymore, John Loder ve Nigel Bruce'un oynadığı 1942 Amerikan propaganda savaş filmidir. Eagle Squadron [Kartal Filoları], Amerika'nın Aralık 1941'de savaşa girmesinden önce, İkinci Dünya Savaşı'nın ilk günlerinde (yaklaşık 1940) ABD'den gönüllü pilotlarla oluşturulan Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin (RAF) üç savaş filosudur.
Almanya Karlsruhe'deki Müslüman Öğrenciler Birliği Tüzüğü
Statuten des Vereins Islamischer Studenten in Karlsruhe, Gegründeti, 1961. 15x10 cm, Almanca, 8 sayfa.
Almanya-Türkiye İşgücü Antlaşması kapsamında 30 Ekim 1961'de Türkiye'den Almanya'ya başlayan sistematik göçle, göç eden birinci nesil Türk göçmenlerin yerleştiği Karlsruhe Bölgesi'nde açılan ilk Müslüman okullarında okuyan Mülüman [ve Türk] öğrencilerin kurdukları ilk birliğin tüzüğü.
OSMANLI PAZARI İÇİN ERMENİCE İLK SİNGER KILAVUZU
The Singer Manufacturing Company, Trade Mark, 1904. İç sayfalarda makinenin parçalarını ve nasıl kullanılacağını anlatan detaylı resimler bulunur. Özgün kapağında, tamir görmüş haliyle, 25x17 cm, Ermenice, 10-15 sayfalar, eksiktir, 23 sayfa, s/b resimli. Singer dikiş makinaları; Türkiye’de ilk İstanbul ve İzmir’de satılmaya başladı. Singer, Türkiye'deki ilk bayisini İstiklal Caddesi’nde açtı. Böylece; Türkiye'de bayilik açan ve fatura kesen ilk yabancı şirket oldu. "Doğrudan pazarlama" yöntemini kullanan ilk firma ünvanıyla Singer, satıcılarıyla birlikte yıllarca Singer dikiş makinalarının nasıl kullanılacağını göstermek ve anlatmakla görevli öğretmenler ve teknisyenleriyle Türkiye’nin dağ köylerine kadar ulaştı.
OSMANLICA KİRA KONTRATI / "HURÛF-I MÜNFÂSILA" NADİR MÜHÜR
Müstecîr'in Karabaş Çarşısında 11 numaradaki mağazayı aylık 5.5 Osmanlı Lirası olarak kiraladığını gösteren belge, 18 Rebiülevvel 1288 [1872]. Sol alt köşesi "Hurûf-ı Münfâsıla" harfli mühürlüdür (Fahri). 23x14 cm, filigranlıdır.
RUM AZINLIK / EĞİTİM TARİHİ / İSTANBUL AZINNLIK OKULLARI
Zellitch Freres Matbaasında basılan Fransızca boş Aferin, 1920'ler: College de l'Assomption Rum Okulu amblemli. Témoignage de Satisfaction accordi, Zellitch Freres. Arka yüzü Fransızca notlu. 14x10 cm. College de l'Assomption İstanbul Kumkapı'da bulunan bir Rum okuludur.
OSMANLICA EL YAZMASI TİYATRO OYUNU (Kaydına rastlanılamamıştır)
Ruhsatsız İki Avcı, Üç Kişilik Küçük Piyes. Haşim, Nazmi ve Bekçi karakterlerinden oluşan üç sahnelik kısa piyestir. Yazarı bilinmiyor. 33x21 cm, Osmanlıca, 8 sayfa.
Literatürde kaydına rastlayamadığımız yazma oyun nüshasının bir uyarlama çeviri mi yoksa özgün bir eser mi olduğu bilinmiyor.
BANCO DI ROMA İSTANBUL ŞUBESİ - YAHUDİ ŞUBE SAHİBİ / FİNANS TARİHİ
Fransa Paris'ten İstanbul adresine, Samy Haim, İstanbul'da Banco di Roma şubesi sahibi Yahudi bankacı adına gönderilmiş 1930 tarihli, Fransızca kartpostal. Kartpostalın ön yüzü Paris Borsa binası - La Bourse - görsellidir. 14x9 cm.
Ç.Fisu (?) imzalı el çizimi karikatür
Kağıt üzerine dolma kalem. 22x17 cm, sol alt köşesi imzalı.
1917 Yıldırım Orduları Kumandanı Mirliva Mustafa Kemal Paşa, Salih Bozok ve Cevat Abbas Beyler görselli poster
Muhtemelen 1950'li yıllarda, satışa sunulan İzmir baskısı poster. 36x25 cm, haliyle.
Ermenice Fransızca çift lisan antetli resmî yazışma
Paroisse de l'Eglise Immaculee Contepcion des PP. Mechitharistes des Vienne a Constantinople, Pancaldi 29x22 cm, alt köşesi mühürlü.
Ermeni Tarihi - Bursa Ermenileri
Bursa'da Ermeni havlu tüccarı Kirkoryan ve Aram Papasyan arasında yüz altmış kuruş borç dolayısıyla hazırlanan Osmanlıca-Fransızca alacak-verecek ibrânâmesi, 31 Mart 1905 târihli
39x24 cm
İzcilik Duvar Gazetesi
İzcilik Dünyası 1 Kasım 1972 Sayı: 13 "Gençlik ve Spor Bakanlığı İzcilik Genel Müdürlüğü Aylık Yayını" Dizilip Basıldığı Yer: Ayyıldız Matbaası, Ankara, 1972.
Gazetede; Avrupa İzcilik konferansı, Konya Kız izcileri, Buca eğitim merkezi çalışmaları görselleri; Türkiye başlıklı Nazım Akses bestesinin notaları, Sevim Koçak imzalı Selam isimli şiir, Ergenekon destanı, İzcilik Genel Müdürü Nusret Güvenç'in yazısı bulunmaktadır. 68x50 cm, arka yüzünde Galip Tekinel Beşiktaş adresi varışlı posta damgalıdır.
İzcilik Duvar Gazetesi
İzcilik Dünyası 1 Aralık 1972 Sayı: 14 "Gençlik ve Spor Bakanlığı İzcilik Genel Müdürlüğü Aylık Yayını" Dizilip Basıldığı Yer: Ayyıldız Matbaası, Ankara, 1972.
Gazetede; Bu Yıl İzcilik için Neler yapacağız, Yavrukurt Çalışmaları, Kızlar için İzcilik Çalışmaları, Erkekler için İzcilik Çalışmaları başlıklı yazılar bulunmaktadır. 68x50 cm, arka yüzünde Galip Tekinel Beşiktaş adresi varışlı posta damgalıdır.
Osmanlıca Mihrab Dergisi İlk Sayısı
Mihrab 15 Teşrin-i Sâni 1339 Sayı: 1 Sene: 1 "Ahlâki, İctimâi, Felsefi, Tarihi, Edebi Mecmuadır" Şimdilik On Beş Günde Neşr Olunur, Şehzadebaşı Evkâf-ı İslamiyye Matbaası, Hicri: 1339 Miladi: 1923. Özgün kapağında, müstakil sayıdır. 24x16 cm, Osmanlıca, 32 sayfa.
Bu sayıda yazısı bulunanlar; Yusu Ziya, Abdülhak Hâdi, Mehmed Emin, Doktor Kadri Raşit, Ahmet Kudsi, Hilmi Ziyâ. İç Sayfalarda şiirleriyle: Ahmet Kutsi [Tecer] Yeni Tarz üst başlığıyla Nilüfer isimli şiiri, Hilmi Ziya [Ülken]eski tarz başlığıyla Gazel'i bulunur. Tıp konusunda doktor Kadri Raşit [Anday] (1874-1949) İslamda Nüfus ve Çocuk başlıklı yazısı.
Mihrab dergisi Rumi (15 Teşrinisani 1339 - 1 Nisan1341), Miladi (15 Kasım 1923- 1 Nisan 1925) yılları arasında İstanbul’da yayım hayatını sürdürmüştür. 28 sayı çıkan bu derginin mesul müdürü Agâh Mazlum ’dur. Mihrab dergisi dönemin nabzını tutması bakımından önemli bir yere sahiptir. Dergi hikâye, şiir, musahebe, roman, mektup, tenkit gibi yazıların yanı sıra eğitim ve tarih konulu yazılar da yayımlamıştır. Edebî yönden büyük bir çeşitlilik gösteren dergi hem aruz hem hece hem de serbest vezinli şiirlere sayfalarında yer vermiştir. Dergide dönemin münevverlerinden Yusuf Ziya (Yörükhan ), Mehmet Emin (Erişigil) , Hilmi Ziya (Ülken), Mehmet Emin (Yurdakul) gibi isimlerin yazılarının yanı sıra Necip Fazıl (Kısakürek)’ın şiirlerine de yer verilmiştir.
Erken Cumhuriyet Dönemi Maarif Cemiyeti Yayın Organı Nadir Dergi
Dilek Bağı Temmuz 1931 Yıl: 1 Sayı: 8, 9, 10 "Türk Maarif Cemiyetinin Mecmuasıdır" Yeni Gün Matbaası, Ankara, 1931.
Özgün karton kapağında, 23x16 cm, 48 sayfa, s/b fotoğraflı. İç sayfalarda Mustafa Kemal Atatürk, Çorum talebe yurdu orta mektep mezunları, arka kapakta İstanbul Kadırga Talebe Yurdu görselleri bulunur. Yazılarıyla; Dr. Reşit Süreyya, İhsan Paşa, İ. Hikmet, İsmail Hilmi, Hasan Fehmi, Ali Mustafa, Dr. Rıza Tahir, Osman Riyazi, Nüsret Kemal, Tahsin Banguoğlu.
Osmanlıca Hilâl-i Ahmer Cemiyeti Mektep Defteri - 1909
İç sayfaları Tıbbiye talebesi tarafından Les Maladies des enfants = Çocuk Hastalıkları defteri olarak kullanılmıştır. Geneli Osmanlıca el yazısıyla yazılmakla birlikte Fransızca, tıp kitapları bibliyografyası bulunmaktadır. Defterin kapağında Hareket ve İdman başlığıyla İsveç usulü hareketler görseli ve açıklamaları bulunur. 25x20 cm, 28 sayfa.
Osmanlıca İzmir Altıordu Futbol Kulübü İsim Kayıt Defteri - 1925
Altınordu antetli kayıt defteri sayfası üzerine "Evvel ve âhir İzmir Altınordu" kulübü üyesi tüccar katibi Rüştü Bey'e ait fotoğraflı üyelik belgesi. Altınordu Esas Kayıd Defteri, Ahvâl-i Umumiyesi. Katlamır iki sayfa, 28x21 cm, kenarlarda renk değişimi mevcuttur.
Altınordu Futbol Kulübü ya da kısaca Altınordu, İzmir merkezli Türk futbol kulübü. 26 Aralık 1923 tarihinde kurulan kulübün renkleri kırmızı ve lacivert renklerinden oluşur.
Osmanlıca Fransızca Pera Palas Oteli İstanbul antetli mektup
29 Haziran 1927 tarihli mektup Recep Bey'e hitaben Fransızca yazılmıştır. 18x14 cm, filigranlı kağıt, iki sayfadan oluşur, kenarları delgeç delikli.
İSTANBUL ERMENİLERİ: Osmanlıca Ermenice Fransızca Armenak Şekerciyan İstanbul antetli fatura - 1926
Üç adet Damga Pullu, Osmanlıca mühürlü ve imzalıdır. 30x22 cm, renk değişimi mevcuttur. Haliyle.
Armenak Şekerciyan İstanbullu Ermeni bir tüccardır.
Eğitim Tarihi
Yunus Emre Erkek İlköğretmen Okulu 1958-1959 Yıllığı, Bakış Matbaası, İstanbul, 1959. Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 34x24 cm, s/b fotoğralı, bir adet harita ve bir adet kroki sayfası.
Eskişehir Çifteler Köy Ensitüsü 27 Ocak 1954’te Köy Enstitülerinin tüm Türkiye’de kapatılmasıyla, Yunus Emre İlköğretmen Okulu adıyla eğitim öğretime devam etmiştir.
Birinci Dünya Savaşı Cephelerinden Haberler
Tanin, Hicri: 23 Şaban 1333 Rumi: 23 Haziran 1331, 6 Temmuz-ı Efrencî 1915 Salı, Yedinci Sene, Numara: 2352
45x30 cm, dört sayfa, haliyle.
İlk sayfada Hüseyin Cahit'in [Yalçın] Cephe-i Harp'te İki Gün Başlıklı yazısı, iç sayfalarda Birinci Dünya Savaşından; Çanakkale, Kafkas, Irak ve Balkanlardan cephe haberleri mevcuttur.
Oğuz imzalı karikatür "Fenerbahçe-Galatasaray"
Karton üzerine karışık teknik. 36x26 cm, sol alt köşesi imzalıdır.
SİVASTOPOL
La roche Phiolent pres du couvent (Fiolent Kayası) St. George, Sebastopol.
14x9 cm.
NEVŞEHİRLİ DAMAT İBRAHİM PAŞA VAKIF TEREKESİ
İstanbul'da oturan ve Ankara'ya gitmek isteyen Kereste Gümrüğü Tahrirat Kâtibi Abdülkadir oğlu Hilmi Efendi'ye Ankara seyahati için izin dolayısıyla verilen mürur tezkeresi, 17 Mayıs 1312 [1896] târihli. Ön ve arka yüzü fiskalli ve mühürlü, 42x29 cm, kat yerlerinde ayrılma mevcuttur.
NEVŞEHİRLİ DAMAT İBRAHİM PAŞA VAKIF TEREKESİ
Hazine-i Evkaf-ı Hümayun Hukuk Müşavirliği dava vekillerinden olup Fatih'de Altay Mahallesi'nde beş numaralı hanede sakin Mahmud Mazhar bin Hilmi Efendi ile alakalı Nevşehirli Damad İbrahim Paşa ve Fâtıma Sultan vakıfları ile ilgili Osmanlıca şer'i mahkeme hüccet vesikası, 1341 [1925] târihli. 57x40 cm.
NEVŞEHİRLİ DAMAT İBRAHİM PAŞA VAKIF TEREKESİ
Kayseriye Sancağı Tahrirat Kalemi Müsevvidlerinden Hüseyin Hilmi Efendi'ye rütbe-i sâlise (üçüncü rütbe) tevcih beratı, 1309 [1893] 41x29 cm.
NEVŞEHİRLİ DAMAT İBRAHİM PAŞA VAKIF TEREKESİ
Kayseri Sancağı'ndan Birinci Kayseri Taburundan Türkman Hilmi bin Abdülkadir isimli askere verilmiş olan pençe mühürlü mühtahfız tezkeresi, 1301 [1885] târihli. 41x20 cm.
NEVŞEHİRLİ DAMAT İBRAHİM PAŞA VAKIF TEREKESİ
III. Ahmed dönemi sadrazamı Nevşehirli Damad İbrahim Paşa'nın vakfiyesinin vârisleri arasındaki dava dolayısıyla rik'a yazı ile istinsah edilip kopya edildiği teksir defter. 36x23 cm, 40 sayfa.
NEVŞEHİRLİ DAMAT İBRAHİM PAŞA VAKIF TEREKESİ
1296 senesinde vefat eden Kadri Efendi'nin verâsetinin âile üyeleri Ahmed Tevfik, Hilmi, Cemile, Penbe ve Âişe Hanım arasında nasıl pay edileceğine dâir tereke verâset belgesi, 1292 [1876] târihli. 38x24 cm.
NEVŞEHİRLİ DAMAT İBRAHİM PAŞA VAKIF TEREKESİ
Fâtih civârında Altay Mahallesi'nde oturan Hilmi Efendi'ye ait üzerinde sülüs yazıyla "İbrâhim Paşa Vakfı Davasına Dâir Evrakların Zarfıdır" yazılı zarf, 1310 [1894] târihli. 28x14 cm.
Zarf üzerinde bahsedilen İbrahim Paşa, III. Ahmed devri sadrazamlarından meşhur Nevşehirli Damad İbrahim Paşa'dır.
NEVŞEHİRLİ DAMAT İBRAHİM PAŞA VAKIF TEREKESİ
Nevşehirli Damad ibrahim Paşa'nın ahvâdından Hüseyin Hilmi Efendi tarafından Nevşehirli İbrahim Paşa Vakfı'yla alakalı dava gelişmeleri hakkında Şura-yı Devlet'e hitâben kaleme alınan dilekçe, 1320 [1904] târihli. Arka yüzü Hicaz pullu. 38x23 cm.
NEVŞEHİRLİ DAMAT İBRAHİM PAŞA VAKIF TEREKESİ
Bir köşk önünde fesli ve takım elbiseli beyefendi, yanında iki kız ve bir erkek çocuk, arkalarında Afro Türk, muhtemelen evin uşağı olan siyahî çocuk. 33x25 cm.
NEVŞEHİRLİ DAMAT İBRAHİM PAŞA VAKIF TEREKESİ
Bahçede önde dört çocuk ve oturan beyefendi, arkada ayakta Afro Türk, muhtemelen evin uşağı olan siyahî çocuk. Fotoğrafın ön yüzü Osmanlıca "Hacı Emine Hanım Efendi Hazretlerine, 1321 [1905]" notuyla ithaflıdır. 33x25 cm.
NEVŞEHİRLİ DAMAT İBRAHİM PAŞA VAKIF TEREKESİ
Oldukça özenli bir bahçede zarif bir güvercinlik önünde yaşlı adam. 30x25 cm.
ÇOK PARTİLİ HAYATA GEÇİŞ
Aziz milli şef İnönü'ye açık dilekçe (10 Mayıs nutukları dolayısıyla), İstanbul'a namzetliğimi koyuyorum, AHMET HAMDİ BAŞAR, Gün Basımevi, İstanbul, 1946.
Özgün karton kapağında, temiz durumda, 22x15 cm, 32 sayfa, s/b fotoğralı.
Şükûfe Nihal'in eşi ve Türk siyasetçi Başar, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin Coğrafya bölümü mezunu olup 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerindendir. İstanbul Liman Şirketi kurucusu ve yöneticisi olması nedeniyle kendisine Limancı lâkabı verilmiştir.
Cumhuriyet'in kurulması aşamasında eşi Şükûfe Nihal Başar'la, kurucularından olduğu Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nde önemli çalışmalar yapmışlardır. İstanbul Şişli’deki evlerinde toplantılar düzenlenmiş, kurtuluş mücadelesinin kararları alınmıştır. 1918 yılında İstanbul'da Ahali İktisat Fırkası'nı kurmuştur.
12 Ağustos 1930'da kurulan Serbest Cumhuriyet Fırkası'nın, kuruluşunun üzerinden beş-altı ay geçmeden Limancı Hamdi (Ahmet Hamdi Başar) Ankara'ya giderek Atatürk'e gerici unsurların destek olduklarını, partiye akın ettiklerini, buna hâkim olamayacağını, bu hareketin Atatürk'ün kendisine de karşı olduğunu anlatarak partinin kapatılmasını talep etmiştir. Anılarında; Atatürk "Bu vefasızlık neyin nesi?" diye sorduğunda, Atatürk'e büyük bir nezaket içinde "Halk dışarıda kaldı." yanıtını verdiği yazılıdır.
[OSMANLICA EL YAZMASI GÜZEL CİLTLİ DEFTER] KANAAT KİTAPHANESİ ÖZEL CİLTLİ DEFTER
Kırmızı cilt üstünde beyaz ve altın yaldızlı art-nouveau tarzında süslemeleri bulunan, ay yıldız ve "Papeterie Kanaat" baskılı Osmanlıca el yazısı ile dolu matematik defteri.
El yazması Osmanlıca "Hesâbât Defteri", Sâlih İbrahim Bey tarafından te'lif edilmiş, 1327 tarihli
El yazması bir hesabât defteri olup, matematik işlemlerini konu almaktadır. Eserin iç sahifesinde Sâlih İbrahim Bey'in "İş bu defteri yazmağa 8 Mayıs 1327 Pazartesi günü mübâşeret eyledim" notu bulunmaktadır. Defter, sual-cevap şeklinde kaleme alınmış olup, içerisinde bir çok örnek matematik işlemini hâvidir. 21 x 16 cm.
Kanaat Kitaphanesi: lyas Bayar, 1880’de İstanbul’da doğan Yahudi bir kitapçı olarak Kanaat Kitaphanesi’ni açar. 1936’ya kadar 4 bine yakın kitap yayımlar. Kanaat Kitabevi aynı zamanda ilk sözlük basan yayınevi olarak anılır. 2000’li yılların başına kadar da Babıali’de devam eder.
1923-1948 YILLARI TCDD KURSİYERLERİ FOTOĞRAF ALBÜMÜ
Hareket Kursu (1923-1948), Toplayan: İSKENDER TEVFİK SAYINER, Alâeddin Kıral Matbaası, İstanbul, 1948. 24x17 cm, Vedat Erden çizimi kapak görseli. İç sayfalarda İsmet İnönü, Ulaştırma Bakanı Kasım Gülek, TCDD Genel Müdürü Galip Güran ve kursiyer fotoğrafları mevcuttur.
Birinci Cihan Harbi içinde Memleketimizde ilk defa Torbalı-Tire ve Ödemiş kısımlarının muamelâtını tedricen Türkçeleştirmek için Askeri Demiryolu 4’ncü bölüğü tarafından 40 mevcutlu bir Kurs açılmıştı. Bundan alınan iyi netice üzerine İzmir ve onu takibende İstanbul’da birer Şimendifer mektebi açılarak 1918 senesine kadar devam ettirilen bu mekteplerden 1040 Öğrenci mezun olarak İzmir-Kasaba, İzmir-Aydın, Anadolu-Bağdat, Sirkeci, Avrupa ve Suriye Demiryollarının muhtelif yerlerine gönderilmişlerdir. Birinci Cihan Harbinde olduğu gibi İstiklâl Savaşı esnasında da her Türk vatandaşı gibi bu Türk Demiryol mensubinini de vatan müdafasında yerlerini alarak bilhassa cephe istasyon ve mintakalarında feragatle çalışmışlardır.
Harbi müteakip Demiryollarını memleketin her tarafına ulaş- tırmak içerde ve dışarda mühim bir çokluğun düşünüş ve kanaati hilafına olarak memleketin öz evlatlarının elile ve kısa denecek bir zaman içinde memleket dahiline yayılıp gelişmesi ezeli bir gaye olduğundan ve bunun yaratıcı Sayın İnönü olduğunu ve her günkü gelişmesinde onun azım ve iradesi mahsulü olduğunu her- kesin teslim etmesidir.
Demiryol Memurlarının da bu gelişmelere muvazi olarak daha iyi yetişmesi ve onlardan daha çok randuman alınabilmesi için 1923 senesinde Konyada Hareket Kursunun Birinci devresi açılmıştır. Bu güne kadar devam edip gelen bu devrelerin adedi 44 dü bulmuş ve bunlardan (1246) si Katar, (3470) i İstasyon memuru üzere (4716) meslektaş Kurs görmüştür. Memleketin dört köşesine yayılıp feragatle çalışan ve muhtelif mevkiler işgal eden ve birbirine sevgi ile bağlı olan bu meslektaşların 1915-1918 ve 1923-1948 Demiryol Mektep ve Kursları ile 1942 de Ankara’da tesis edilen Demiryol Meslek Okulu Öğrencilerinin kıymetli hatıralarını bir araya toplayarak Albüm halinde Demiryolu tarihimize canlı bir Armağan olarak sunulur.
ERMENİ TARİHİ - MİMARİ
Suriye ve Türkiye Ermeni Eserleri Planları - El yazması defter içerisinde şapograf baskı ile planlar yer almaktadır. Suriye Erken Hristiyanlık Kalat Seman Bazilikası, Ermenistan, Akdamar kilisesi freskleri, seramik tabak, mask, Tolunoğlu Camii ahşap eğri kesim tekniği, İslamda ilk plastikler; Balballar. Bizans yapıları kubbe ve planları, Emevi Sarayları planları bulunur.
26x21 cm, 40 sayfa, [c. 1930].