• Cancel
    Filter
Filter

1. Karma Müzayede: Nadir ve imzalı kitap ve Osmanlıca belgeler, fotoğraf, kartpostal, piyango müzayedesi

1. Karma Müzayede: Nadir ve imzalı kitap ve Osmanlıca belgeler, fotoğraf, kartpostal, piyango müzayedemize 13 Şubat 2022 saat 19:00'a kadar internet sitemizden pey verebilirsiniz. 19:02 itibariyle canlı müzayede başlayacaktır. Komisyon Oranı: %20 "ÖDEME SÜRESİ MÜZAYEDE BİTİMİNDEN SONRA 7 İŞ GÜNÜDÜR.

  • Category: Belge

SOLD

Lot: 295 » Belge

TRABZON TİCARET TARİHİ

[TRABZON TİCARET TARİHİ] 1930 Erken dönem Cumhuriyet Trabzonlu Hacıalihafız Z. Mahdumları antetli ticarî mektup.

Tamamı modern Türkçe, 30 Mart [1]930 tarihli, "Trabzon Hacıalihafız Z. Mahdumları" antetli kağıda iflâs sonrası Ziraat Bankası'na olan borcu, bankanın Trabzon şubesine ödeneceğinin zaman ve şartlarını taahhüt eden ticarî mektup. Tamamı daktilo. "[TRABZON TİCARET TARİHİ] 1930 Erken dönem Cumhuriyet Trabzonlu Hacıalihafız Z. Mahdumları antetli ticarî mektup". Transkripsiyon: "Efendim, Trabzon Şübenize olan borclarımızı mülklerimizle ipotek suretiyle temin hususindaki şifahi muracaatlarimiza hüsnü kabul göstererek evvelce verilmiş olan iflas kararının ref'i hakkındaki ilamın muhterem müessisenize göndermekliğimizi emir buyurmiş olduğunuzdan mezkûr ilamları melfufen takdim eyleyoruz. Osmalı Bankası da dahl lduğu halde...". Serdar Zade Hacı Salih Mahtumları [ve] Hacı Ali Hafız Zade Mahtumları. İmzasız, daktilo. Mektup "Ziraat Bankası Müdüriyyeti Umumiyyesine, Ankara"'ya yazılmış ve gönderilmiştir. Donanma-yı Osmanî Muavenet-i Milliye Cemiyeti Trabzon Şubesi'nin idare heyetinde de uzun dönem bulunan Hacı Ali Hafız-Zâde ailesi, Trabzon'lu köklü bir ailedir. Aileden çok sayıda büyük tüccar yetişmiş ve ticaret, ziraat ile uğraşmışlardır. Hacı Ali Hafız-zade Hakkı Efendi, cumhuriyete geçiş sürecinde Trabzon belediye başkanlığı görevini ifa eylemiştir (1922-1923).

-- Trabzon Eşrâf Ticaret Karadeniz Osmanlı kültürü Erken dönem Cumhuriyet Türkiyesi.

Details

SOLD

Lot: 296 » Belge

GAYRIMÜSLİM AZINLIK GREEKS / GREECE / KADIKÖY RUM CEMAATİ / DİL TEDRÎSÂTI

[GAYRIMÜSLİM AZINLIK / KADIKÖY RUM CEMAATİ / DİL TEDRÎSÂTI] "Kadıköy Onuncu Daire-yi Belediye Hacı Mahmud" damgalı, Kadıköy'de Caferağa Mahallesi'nde Moda Caddesi'nde Hallis Efendi'nin hanesinde lisân-i Osmânî ile Frasızca ve Rumca tedris etmek üzere olduğu ve buna dair işlemler. Tamamı Osmanlıca el yazısı belge. 32x24 cm. 1 sayfa. 10 satır Osmanlıca el yazması. Sol üst köşede yazıyı etkileyen küçük bir yırtık olmasına karşın temiz bir belge. Katlı. "Hüve" ile başlayan belge, "Rum Kilisesi cemaatine" elkabıyla devam etmekte. "Kadıköy Onuncu Daire-yi Belediye Hacı Mmahmud" damgalı. "Kadıköy'de Caferağa Mahallesi'nde Moda Caddesi'nde Hallis Efendi'nin hanesine lisân-i Osmânî ile Frasızca ve Rumca tedris etmek üzere bulunan alâsı istirhâmına dâir aarif Nezâreti celilesine takdîm etmek olduğu arzuhâlde beyân... hanesine mekteb... oraya kaç şâkîrd devam edecek olduğu, mekteb-i millî haricinde husûsî mekteb küşâdına ihtiyaç görülüb görülmediği hâne-yi mezbûrun mekteb ihtiyacına makzûru ol beyânı işâren (?) Maarif Nezâreti celilesinin... fî 14 Eylül sene [1]211 temîn ve 85 numerolu emirnâme-yi... tahsîsât ve ifâsına... [.] Zikrolunan haneye husûsî mekteb... mekâtîb-i milliye-i hariciye tedrîsât ile mekteb-i küşâdına...". -- Gayrımüslim azınlık Rum cemaati Kadıköy Moda Rum Kilisesi Filoloji Eğitim tarihi Sosyal tarih Türkçe / Rumca / Fransızca eğitimi Rum okulları.

Details
previous
Go to Page: / 1
next