Lot: 1
Current Price: 50 TL Starting Bid: 50 TL Estimated: TL Losing Winning
OSMANLICA TIP
[ÖYLE BİR ESER Kİ GEREK GENÇLERE GEREK İHTİYARLARA, VE GEREK CÜHELÂ VE ULEMAYA HAYAT-I TENASÜLİYENİN Bİ'L-UMUM SAFAHÂT-İ ŞÂMİL-İ TEFERRUATI TAMAMEN İZAH EDEBİLSİN]. Sinn-i rüşde vâsıl olunanlar içün hayat-ı tenâsüliye hakkında musahabât-ı mahremâne., P. M. Ş., Aktaran: A. M., Araks Matbaası, İstanbul - Dersaadet, 1913. Sonradan yapılmış bordo renkli bez cildinde, temiz durumda, 20 x 14 cm, Osmanlıca, 2 cüz tek cilt içerisinde TAKIM: (479 sayfa), çok sayıda numaralı s/b levha. Gençlere yönelik cinsel sağlık bilgileri (sinn-i rüşde vâsıl olanlar için) veren anonim bir kitaptır. Kitabın asıl amacı şu cümlelerle açıklanmaktadır: “[…] Öyle bir eser ki gerek gençlere ve gerek ihtiyarlara, ve gerek cühelâ ve ‘ulemâya hayat-ı tenasüliyenin bi’l-‘umûm safahât-i şâmil-i teferru’âtı tamamen izâh edebilsin". Kitaptaki ana konular izdivâc (evlilik), a'zâ-i tenasüliye (üreme organları), zürriyet (soy), bekâret, hayz (adet), mücâma'a (cinsel ilişki), vb. şeklindedir. Kitap, kadın ve erkek arasındaki cinsî münasebeti Osmanlı döneminde analiz eden ilginç ve görsel açıdan zengin bir kitaptır. Özege 7120. İlk baskı. Bundan sonra kitabın 2 baskısı daha yapılmıştır.
Lot No: 1
Lot: 1
OSMANLICA TIP-[ÖYLE BİR ESER Kİ GEREK GENÇLERE GEREK İHTİYARLARA, VE GEREK CÜHELÂ VE ULEMAYA HAYAT-I TENASÜLİYENİN Bİ'L-UMUM SAFAHÂT-İ ŞÂMİL-İ TEFERRUATI TAMAMEN İZAH EDEBİLSİN]. Sinn-i rüşde vâsıl olunanlar içün hayat-ı tenâsüliye hakkında musahabât-ı mahremâne., P. M. Ş., Aktaran: A. M., Araks Matbaası, İstanbul - Dersaadet, 1913. Sonradan yapılmış bordo renkli bez cildinde, temiz durumda, 20 x 14 cm, Osmanlıca, 2 cüz tek cilt içerisinde TAKIM: (479 sayfa), çok sayıda numaralı s/b levha. Gençlere yönelik cinsel sağlık bilgileri (sinn-i rüşde vâsıl olanlar için) veren anonim bir kitaptır. Kitabın asıl amacı şu cümlelerle açıklanmaktadır: “[…] Öyle bir eser ki gerek gençlere ve gerek ihtiyarlara, ve gerek cühelâ ve ‘ulemâya hayat-ı tenasüliyenin bi’l-‘umûm safahât-i şâmil-i teferru’âtı tamamen izâh edebilsin". Kitaptaki ana konular izdivâc (evlilik), a'zâ-i tenasüliye (üreme organları), zürriyet (soy), bekâret, hayz (adet), mücâma'a (cinsel ilişki), vb. şeklindedir. Kitap, kadın ve erkek arasındaki cinsî münasebeti Osmanlı döneminde analiz eden ilginç ve görsel açıdan zengin bir kitaptır. Özege 7120. İlk baskı. Bundan sonra kitabın 2 baskısı daha yapılmıştır.
Lot No: 2
Lot: 2
HARF İNKILÂBI DERLEMESİ 1928 / KAPAK TASARIMI-Harf inkılâbı, 1928-1938: Tarih, tahlil, tasvir., Derleyen: M. GERMAN, C.H.P. Beşiktaş Halkevi Yayınlarından Sayı 1., İst., 1938. Özgün resimli avangard tasarımlı kapağında, temiz durumda, 24x17 cm, 40 sayfa, çok sayıda s/b resimli. Cumhuriyet Halk Partisi'nin Beşiktaş Halkevi yayınlarının ilk kitabı olarak yayınlanan bu güzel kapaklı eser, Harf Devrimi'nden kitabın yayınlandığı yıla dek geçen 10 yılda konuyla ilgili tüm gelişmeleri derleyen çok çok nadir bir çalışmadır. Kapak tasarımı erken dönem Cumhuriyet'in, Sovyetler etkisi bulunan avant-garde sanatına ve dönemin propaganda algısına uygun biçimde tasarlanmıştır. Türk dilbilimcisi ve edebiyat tarihçisi olan İbrahim Necmi Dilmen (1887-1945)'in kitaba yazdığı önsöz, kitabı ve dönem şartlarını iyi özetler: "Türk dilinde Arap harflerinin kullanılışı, Türklerin milli dil benliklerini sarsan, Türkçe'nin güzelliğini, sadeliğini, kolaylığını, kıvraklığını kaybettiren bir mahiyet almıştı. Eldeki yazı şekilleri Türkçe'nin kendi ihtiyaçlarına uyuyordu. Bazen bir tekyazı şekli, bir elif, Türkçe'nin a, e, o, ö, u, ü, ı, i, seslerinin her biri yerine geçiyor, bazen de bir tek ses, bir "Z" sesi Arapça'nın zel, ze, dat, zı, gibi dört başka yazı şekliyle ifade ediliyordu. Vokal eksikliği bir kelimenin bir çok türlü okunmasına yol açıyordu. Böylece okuma öğrenmek, yalnız sesleri gösteren şekilleri beklemekle elde edilemiyor, her bir kelimenin ayrı ayrı şeklini ve okunuşunu öğrenmek zorluğunu doğuruyordu. İşte, 9 Ağustos 1928'de büyük Türk önderi, bütün bu zorlukları bir tek hamle ile silkip attı; bütün o zincirleri parçaladı. O gün başlayan büyük dil inkılâbı, on yıldan beri dev adımlarıyla ilerlemekte, Türk diline layık olduğu yüksek yeri verecek eserler yaratmaktadır." Sonrasında bu inkılâp olmasaydı Güneş-Dil Teorisi'nin bulunamayacağını belirten Dilmen, ardından çocuk ve gençlerin eğitim öğretim alanında işlerinin ne denli kolaylaştığından söz eder. cumhuriyetturkiyesi erkendonemcumhuriyet harfdevrimi harfinkilabi avangard avantgardekapaklar propaganda
Lot No: 3
Lot: 3
ENVER PAŞA'NIN TÜRKİSTAN MACERASI-Şehit Enver Paşa Türkistan'da. İstanbuldan ayrılışından Türkistanda son nefesini verinceye kadar, KANDEMİR, Barıman Yayınevi, Aydınlık Basımevi, İstanbul, 1945. İLK BASKI. Özgün karton kapağında, sayfalarında dağılma emareleri mevcut, harici temiz durumda, 20 x 14 cm, 214 sayfa. -- Enver Paşa İttihat ve Terakki Türkistan Rus emperyalizmi
Lot No: 4
Lot: 4
BİYOGRAFİ-Yakın tarihin üç büyük adamı: Cemâl, Talât, Enver paşalar, ZİYA ŞAKİR, Muallim Fuat Gücüyener Anadolu Türk Kitap Deposu, İstanbul, 1944. Özgün kağıt kapağında, cilt kapağı yorgun, sayfalar dağılmış durumda, noksan ya da yırtık sayfa yoktur, 21 x 15 cm, 194 sayfa.
Lot No: 5
Lot: 5
DENİZCİLİK TARİHİ-Milli hikayeler. Tarihe şan veren kahraman. Türk denizcileri, HAKKI ERCAN, Akın Kitabevi, İst., 1965. Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 21 x 15 cm, 55 sayfa.
Lot No: 6
Lot: 6
CENGİZ HAN BİYOGRAFYASI-Makers of history: History of Genghis Khan, JACOB ABBOTT, Harper & Brothers Publishers, New York, 1903. Yayıncısının özgün cildinde, yazının olmadığı ilk ve son sayfalarında karalamalar mevcut, harici temiz durumda, 18 x 13 cm, 335 sayfa.
Lot No: 7
Lot: 7
KÖY ENSTİTÜLERİ / TÜRK AYDINLANMASI-Neden köy enstitüleri değil?..., Haz. Yücel Hacaloğlu, Toprak Dergisi Yayınları, Toprak Dergisi Yayınları, İstanbul, 1962. Özgün karton kapağında, künye sayfasına önceki sahibinin adı yazılı harici, temiz durumda, 17 x 12 cm, 128 sayfa.
Lot No: 8
Lot: 8
NADİR BİR ATATÜRK BİYOGRAFİSİ-Mustapha Kemal ou L'orient en marche, PAUL GENTIZON, Edition Bossard, Paris, 1929. Özgün karton kapağında, ön cilt kapağı iç taraftan ayrılmış fakat sayfalar dağılmamış durumda, harici temizdir, Fransızca, 23 x 15 cm, 350 sayfa.
Lot No: 9
Lot: 9
NADİR BİR ATATÜRK BİYOGRAFİSİ-Mustapha-Kemal ou la renovation de la Turquie, JEAN MELIA, Bibliotheque-Charpentier, Paris, 1929. Özgün karton kapağında, sonradan jelatinle kaplatılmış vaziyette, harici temiz durumda, 19 x 14 cm, 238 sayfa, Fransızca.
Lot No: 10
Lot: 10
ASKERİ TARİH / KURUM TARİHİ-Şanlı harbiyenin tarihi , MUHARREM GİRAY, Hilmi Kitabevi, İstanbul, 1961. Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 20 x 14 cm, s/b resimli, 45 sayfa.
Lot No: 11
Lot: 11
TÜRKÇE KURAN-I KERİM-Kur'an, Çev: İSMAYIL HAKKI BALTACIOĞLU, (1886-1978), Yıldız Matbaacılık ve Gazetecilik, Ankara, 1957. Sonradan yapılmış güzel cildinde, çok temiz, 21 x 15 cm, 534 sayfa. Döneminde arı Türkçe ile tefsir edilmiş, ses getirmiş bir Kur'an çevirisidir. Kutsal kitap Kuran-ı Kerim İslam Ayet Tefsir.
Lot No: 12
Lot: 12
YÜZME ÖĞRETEN PROPAGANDA!-Yüzme öğreniniz! Aydabir'in parasız ilavesidir. VICTOR E. LAWSON, Şaka Matbaası, İstanbul, 1953. Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 21 x 14 cm, 31 sayfa.
Lot No: 13
Lot: 13
KÖPRÜLÜLER DEVRİ -Osmanlı devletinde köprülüler: Mehmet Paşa, Fazıl Ahmet Paşa, Kara Mustafa Paşa, Fazıl Mustafa Paşa, Hüseyin Paşa, Numan ve Abdullah Paşalar. ÖMER KÖPRÜLÜ, Aydınlık Basımevi, İstanbul, 1943. Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 20 x 14 cm, 56 sayfa. İsmini eşrâf olarak soylu bu aileden alan ve aynı zamanda bir devri ifade eden kavram dahilinde ailenin ileri gelen şahıslarının biyografileri. Köprülüler Devri veya Köprülüler Dönemi; Osmanlı İmparatorluğu'nda 15 Eylül 1656 ile 15 Aralık 1683 tarihlerini kapsayan ve Köprülü ailesinden sadrazamların görev yaptığı ve imparatorluğun toparlanması ve istikrarı için bir fırsat yaşanan tarihi döneme verilen isimdir. Köprülüler devri, Osmanlı devleti için içeride istikrarın sağlanması, dışarıda ise prestij ve gücün göreli olarak artması dönemidir. Köprülüler dönemi; Kanunî dönemini hatırlatan istikrarlı bir toparlanma dönemi olmuştur.
Lot No: 14
Lot: 14
ANTİ-SEMİTİZM-İslamı saran tehlüke ve sionizm - İslamı saran tehlike ve siyonizm. CEVAT RİFAT ATİLHAN, Cemal Azmi Matbaası, İstanbul. Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 18 x 13 cm, 176 sayfa.
Lot No: 15
Lot: 15
AVANT-GARDE KAPAKLI BİR İLK BASKI-Kafatası. Facia: 3 kısım 15 bap. (Muhsin'e). [Muhsin Ertuğrul'a armağan edilmiş]., NAZIM HİKMET [RAN], (1902-1963), Semih Lütfü Sühulet Kütüpanesi [sic Kütüphanesi], İstanbul, 1932. İLK BASKI. Kapak: Ali Suavi [Sonar]. 1932 yılında yayınlanan “Kafatası” aynı yıl Darülbedayi’de sahnelenmiştir.doktor Dalbanezo rolü Ertuğrul Muhsin tarafından oynanmış ayrıca oyunda İ. Galip (Arcan), Talat (Artemel), Hüseyin Kemal (Gürmen), Behzat (Budak), Hazım (Körmükçü), Neyyire Neyir, Zehra, Bedia (Muvahhit), Şaziye (Moral) g,b, Darülbedayi topluluğunun belli başlı oyuncuları rol almışlardır. (Şener,2002) Kafatası oyununun yazılması ise oldukça ilginçtir. 1932 yılında, bir yanda arkadaşları tutuklanıp işkence gördükleri için öfkeli, öte yanda babasının ölümü nedeniyle kederli, “alabildiğine hasta ve meteliksiz” olan Nâzım’ı, yeni Türk Tiyatrosu’nun öncü ismi Muhsin Ertuğrul İstanbul’da evinde ziyarete gelir. “Hazır piyesin var mı? Eğer varsa, bir haftaya kadar verebilir misin?” diye sorar. Nâzım hazırda bir oyunu olmamasına karşın, özellikle paraya ihtiyacı olduğundan “Var” yanıtını verecek ve sonuçta bir oyun yazması gerekecektir. İşte bu süreçte, önceden yazdığı “ Her Şey Mal” ın konusunu anımsar ve “Kafatası” bu sayede şekillenir. (Makal, 2003) Kafatası Nâzım Hikmet’in Rusya’da geçirdiği dört yıldan sonra ülkeye dönüşte yazdığı ilk oyunudur ve yazarın orada olgunlaşan dünya görüşünü olduğu kadar, seyrettiği oyunlardan edindiği tiyatro birikimini ve sanat anlayışını da yansıtır. (Şener, 2002). (Kaynak: Nazım Hikmet'in oyun yazarlığı: Kafatası, Abdullah Özdemir, Telgrafhane). -- Türk edebiyatı Tiyatro Nazım Hikmet İlk baskı Koleksiyon
Lot No: 16
Lot: 16
16. YÜZYIL İSTANBUL TARİHİ-Kanuni devrinde İstanbul. Dört asır yayınlanmadan köşede kalmış çok önemli bir eser. Çev: Fuat Carım, Yeni Savaş Matbaası, İstanbul, 1964. Özgün karton kapağında, cildi yorgun, sayfaları dağılma emareleri göstermektedir, harici temiz durumda, 19 x 14 cm, 190 sayfa.
Lot No: 17
Lot: 17
18. YÜZYIL BASKISI / GÜZEL CİLTLİ BİR KİTAP-Bibliotheque Amusante. Roman comique. Nouvelle edition. Quatrieme partie. M. SCARRON, Londres, 1780. Özgün cildinde, çok temiz durumda, 12 x 8 cm, 230 sayfa.
Lot No: 18
Lot: 18
NADİRATTAN OSMANLICA İZCİLER OCAĞI NİZAMNÂMESİ-İstanbul Vilâyeti Türk İzciler Ocağı Nizamnâme-i Esasîsi. N. A., İkdam Matbaası, İstanbul, 1923. Özgün karton kapağında, ön cilt kapağına kaşe vurulmuş, harici temiz durumda, 17 x 12 cm, 16 sayfa. İstanbul Türk İzciler Ocağı’nın ilk nizamnamesi Haziran 1923 tarihinde yayımlanmıştır. Toplam otuz maddeden oluşan nizamnamede, Başbuğ Mustafa Kemal Paşa, ocağın hamisi Maarif Vekili İsmail Safa Bey, Başbuğ Vekili ise İstanbul Valisi Haydar Bey olarak belirtilmiştir. Aynı tarihlerde Ankara’da toplanan ve asker- sivil üyelerden oluşan Heyet-i İlmiye, beden eğitimi ve izcilik ile ilgili yeni kararlar almıştır. Toplam yirmi iki maddeden oluşan “Maarif İzci ve Keşşaf Teşkilatı” ile birlikte izcilik faaliyetleri Maarif Nezareti’ne bırakılmıştır. 12-14 yaşları arasındaki çocuklardan “izci”, 15-18 yaşları arasındaki gençlerden ise “keşşaf ” teşkilatı yapılması kararlaştırılmıştır. İzcilerden farklı olarak Keşşaf ’lara askere hazırlık eğitiminin verilmesi öngörülmüştür. Ankara Hükümeti’nin ülke genelinde beden eğitimi ve izciliğe çekidüzen vermeye çalıştığı bugünlerde İstanbul izcileri arasında bölünmenin ve anlaşmazlıkların yaşandığını gösteren bir şikâyet mektubu Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde yayımlanmıştır. Mektubun içeriğinde, Mustafa Kemal Paşa tarafından İstanbul Türk İzciler Ocağı'na gönderilen bin beş yüz liranın Beykoz’da yapılacak bir kampta oymak beylerinin iaşesine harcanmasına tepki gösterilmiştir. Bahsi edilen paranın Anadolu’ya yapılacak tetkik seyahatleri için harcanması gerektiğini savunan Şişli, Galatasaray, Kadıköy ve Bakırköy şehir oymakları, Büyük Orta’dan ayrılarak “İstanbul Şehir Keşşafları Heyet-i Müttehidesi” adı altında toplanmıştır. (Kaynak: İşgal İstanbul’unda İzcilik Teşkilatı, Erol Akcan).
Lot No: 19
Lot: 19
İMZALI-KEMAL TAHİR'E İTHAFLI İMZALI Fuzuli: Böyük Azerbaican şairi, HAMİD N. ARASLI, Bakü, 1958. Özgün şömizli cildinde, çok güzel bir cilt içerisinde, 21 x 14 cm, Azerbaycan Türkçesi (Kiril harfli), 310, [2] sayfa. Yazarından ünlü Türk yazar Kemal Tahir'e ithaflı imzalıdır.
Lot No: 20
Lot: 20
Kağıt matbaa ve gazete No. 92 15 kuruş. Sahibi ve neşriyatı fiil eden: Tahsin Demiray, Türkiye Basımevi, 1950, İstanbul. Özgün resimli karton kapağında, formaları açılmamış, 20 x 13 cm, 34 sayfa,s/b resimli.
Lot No: 21
Lot: 21
TÜRK EDEBİYATI - ÜNLÜLER-Faruk Nafiz'in kendi el yazısıyla yazdığı, imzalı, yazma orijinal Osmanlıca şiir: "Bir maceradan" adlı şiiri, 25 Haziran 1926 tarihli. Haliyle... FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL, (1898-1973)., El Yazması, 1926. Tamamı Osmanlıca orijinal el yazısı şiir, 19,5 x 13,5 cm. 16 satır. 2 sayfa. Bir yüzü siyah, arka yüzü ise kırmızı mürekkeple Faruk Nafiz tarafından yazılmıştır. Arkalı önlü olarak "Faruk Nafiz" imzalı. Belgede yüksek derecede kurt yeniği mevcuttur, genel olarak yazıyı etkilememiştir. Tamamı el yazması. "Bir maceradan" başlıklı şiir, 25 Haziran 1926 tarihli. "Bağladık sandalı gezdiğimiz kumsalda - Sisli bir gölgeyle sahilden uzaklaştık". (Altında "Faruk Nafiz" imzası var). Sayfanın arka kısmında şiir devam etmekte: "Erguvan ile füsun ile deniz parlaktı. Aşkımız dalgalanırken suya sessiz baktı: Başı dönmüş gibi dalgın bu uzun zemzemeden, Anlıyordum.. beni sevmişti o.. sevdim.. demeden". Sayfanın bu arka kısmı da yine şair tarafından ("Faruk Nafiz") imzalı. Diğer yarısı başka bir imzalı not. Not, silik yerleri dolayısıyla anlamlı şekilde okunamadı. Faruk Nafiz Çamlıbel (1898-1973) "Hecenin Beş Şairi"'nden biridir. En ünlü eseri, "Han Duvarları" adlı şiiridir. Behçet Kemal Çağlar ile birlikte Onuncu Yıl Marşı’nın sözlerini yazmıştır. TBMM’de VIII., IX., X. ve XI. Dönem İstanbul Milletvekili olarak görev yapmıştır. (Kaynak: Vikipedi). -- Türk / Osmanlı edebiyatı Faruk Nafiz Çamlıbel Beş Hececiler Şiir Şair El yazısı El yazma İmzalı Koleksiyon
Lot No: 22
Lot: 22
TÜRK OCAĞI - ESKİ TÜRKÇE SÖZLÜK ÇALIŞMALARI - DİLBİLİM-"Türk Odjaghgi: Comite pour la culture nationale" damgalı el yazması, sözcük ve etimoloji çalışması. Lehçe-i Osmani'ye göre "çakmak" kelimesi incelenmekte. Açok hali: 28,5x23 cm.
Lot No: 23
Lot: 23
ZELZELE-İ RUH: İNCE BİR ZEVKE HİTAP EDEN OSMANLI ŞİİR MECMUASI-Zelzele-i Ruh: Manzûme ve şiir defteri. EL YAZMASI ŞİİR DERLEMESİ. Yazarı belli değil. Yusuf Ziya [Ortaç] (1895-1967), Cenab Şahabeddin (1870-1934) gibi son dönem Osmanlı şiirinin usta isimlerinden şiir derlemeleri mevcuttur. Elle yapılmış ve çizilip defterin ilk sayfasına yapıştırılmış Türk kadını çizimli fihrist serlevhası. Defter 3 forma içerir. Sayısı 70'i bulan şiir mevcuttur. Tamamı el yazması Osmanlıca. Defterin cildi tamire muhtaç, içinde hafif lekelenme mevcut, bir sayfanın alt köşesinde metni etkilemeyen bir yırtık mevcut, haricen temiz bir yazma nüsha.
Lot No: 24
Lot: 24
OSMANLICA SÜRELİ YAYINLAR / HASAN REFİK PAŞA (1834-1901) KAPAKLI-Malumat Gazetesi 12 Ağustos 1898, Genel yönetmen Mehmed Tahir Bey, Ön kapakta Hasan Refik Paşa'nın bir portresi yer almaktadır. Normal gazete boyutunda, 4 sayfa.
Lot No: 25
Lot: 25
OSMANLICA SÜRELİ YAYINLAR / MUSTAFA PAŞA CAMİİ KAPAKLI-Malumat Gazetesi 25 Teşrin Sani 1897, Genel yönetmen: Mehmed Tahir Bey, ön kapakta Dişri Mustafa Paşa Camii fotoğrafı yer almaktadır. Normal gazete boyutunda, 4 sayfa.
Lot No: 26
Lot: 26
OSMANLICA SÜRELİ YAYINLAR / HÜSEYİN PAŞA KAPAKLI-Malumat Gazetesi 11 Temmuz 1312 tarihli, ön kapağında "Devletlü Hüseyin Paşa Hazretleri"nin portresi yer almaktadır. 4 sayfa, yarım gazete boyutunda
Lot No: 27
Lot: 27
NADİR OSMANLICA SÜRELİ YAYINLAR-Mütalaa Gazetesi 5 Mart 1327, Sahib-i imtiyaz Mümtaz Fehmi, iç kapakta Mekteb-i hukuk muallimin-i muhteremesinden Kostaki Vayani bey efendi hazretlerinin resmi bulunmaktadır. 16 sayfa, yarım gazete boy
Lot No: 28
Lot: 28
HÜRRİYET KAHRAMANI [AHMED] NİYAZİ BEY (1873-1913)-Resimli Kitab dergisi numara 7 Nisan 1325 sayısı, ön kapkata Kahraman-ı hürriyet Niyazi Bey'in fotoğrafı yer almaktadır, 24 x 18 cm, 112 sayfa,
Lot No: 29
Lot: 29
GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK KAPAKLI-Servet-i Fünun numara 104-1627 otuzbeşinci sene. Sahib-i İmtiyaz: Ahmed İhsan. 20 Teşrinevvel 1927. Ön kapağında Mustafa Kemal'in fotoğrafı ve altında "Reis-i cumhuriyemiz gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretleri" ibaresi yer almaktadır. 34 x 25 cm, 16 sayfa. Bir yaprağının üst kısmından, sayfanın dörtte biri büyüklüğünde bir parça kesilmiş vaziyettedir.
Lot No: 30
Lot: 30
OSMANLICA SÜRELİ YAYINLAR-Türk hayatı: Millî, resimli, ucuz mecmua; fıkralar, hikayeler, romanlar, malumat hazinesi, No.: 16. 15 Teşrinevvel 1341. 27 x 19 cm, 32 sayfa
Lot No: 31
Lot: 31
TÜRK SİNEMASI-Türk sineması: Her hafta neşrolunur sinema mecmuası. Fiatı 10 kuruş. Müdür: Nizamettin Hafi. 5 Mart 1931. Sene 6, N: 93., Emel Matbaası, Galata, 1931. Dergi, Artistic-Sine dergisinin el değiştirmiş halidir. Artistik-Sine (Artistic-Cine) - (Adı bir yıl sonra Türk Sineması olmuştur) Kapağında "Haftalık Şark ve Balkan Sinema Mecmuası" yazan ve diğerleri gibi Osmanlıca-Fransızca basılan dergi renkli kapakla çıkıyordu. 4 Kasım 1926'da çıkan derginin sahibi Piyer Sarıyan, sorumlu müdürü Leon Antonyan, başyazarı ise Antonine Paul'dü. Tercüme edenin Ragıb Rıfkı, idare memurunun ise Anthony P. Stoll olduğu künyesinde belirtilmiştir. İlk sayısı 2000-2500 arasında satmış, böylelikle çağdaşı dergiler arasında en yüksek tiraja sahip sinema dergisi olma unvanını almıştır. Ayrıca yine bir ilke imza atarak yurt dışı aboneliğine geçmiştir. Türk Sineması (Cine-Turc) - "Artistik-Sine"nin el değiştirilmiş halidir. Bunun da kapağında "Haftalık Şark ve Balkan Sinema Mecmuası" yazmaktaydı. Osmanlıca-Fransızca basılan renkli kapaklı derginin çıkış tarihi 8 Eylül 1927'dir. Önceki derginin çevirmeni Ragıb Rıfkı, yine çevirmenliğini yaptığı bu derginin sahibi ve sorumlu müdürü olmuştur. Yine idare müdürü Anthony P. Stoll, Başyazarı da Antonine Paul'dir. Nüshası 5 kuruşa satılan bu dergi Türkiye'deki sinema dergileri arasında tüm zamanların en uzun süreli yayımlanan sinema dergisi olmuştur. Dergi dokuz yıl gibi uzun bir sürede 219 sayıya ulaşarak kırılması zor bir rekora imza atmıştır. Çok nadir. -- Türk sineması Süreli yayın.
Lot No: 32
Lot: 32
HALİDE EDİP ADIVAR (1884-1964) ÇEVİRİSİ / İLK BASKI HAYVAN ÇİFTLİĞİ-Hayvan çiftliği (Animal farm) İLK BASKI. George Orwell, Çeviren: Halide Edib Adıvar, Mf.V., İstanbul, 1954. Özgün karton kapağında, ilk sayfada yırtık, en arka sayfanın ucunda kıvrıklık ve Cemal Başat damgası mevcuttur harici temiz durumda, 18 x 12 cm, 112 sayfa.
Lot No: 33
Lot: 33
KIYAFET -Çocuk elbiseleri sergisi. Topkapı Müzesi Yayınları, İstanbul, 1961. Özgün karton kapağında, temiz durumda, 20 x 14 cm, 56 sayfa, s/b eski çocuk kıyafet (kaftan, entari) fotoğrafları içerir.
Lot No: 34
Lot: 34
TÜRK ŞİİRİNİN EFSANE SÜRELİ YAYINI: CEMAL SÜREYA'NIN BAŞYAPITI / NADİR İLK SAYI-Papirüs İLK SAYI. Sayı 1 1966. Tomris Uyar, Cemal Süreya, Nurullah Ataç, Edip Cansever, Pablo Neruda ve diğer Türk ve yabancı şair ve yazarların şiir ve yazıları bulunan sayı, Ahmet Sarı Matbaası. Özgün karton kapağında, 24 x 16 cm, 56 sayfa, Fazıl Hüsnü Dağlarca ve ailesinin s/b fotoğrafları mevcuttur. Papirüs dergisi, Cemal Süreya'nın 1966 Haziran ayından 1970 Mayıs ayına kadar çıkardığı içerisinde dönemin en önemli yazar ve şairlerinin yer aldığı günümüzde bir efsane halini almış edebiyat dergisidir. Dergi belli aralıklarla üç dönemde çıkarılmıştır. İlk sayısı Ağustos 1960'ta yayımlanırken mali sorunlar olmak üzere çeşitli aksamalar nedeniyle sekiz ay ara verdikten sonra 1961'de üç sayı daha çıkarabildi. Bu ilk dönemde dört sayfalık tabloid bir dergi olan Papirüs, fazla etkili olamamıştır. İkinci dönenimi Haziran 1966-Haziran 1970 tarihleri arasında yaşamıştır ve bu dönemde toplam 47 sayı çıkmıştır. İlk dönemin aksine dergi bu döneminde o yılların en önemli edebiyat dergilerinden biri olmuştur. Süreya, dergi için Paris'ten getirdiği arabayı satmıştır. Maddi zorluklar ve 12 Mart'tan ötürü yayın hayatı son bulmuştur. 1980'de dergi, üç aylık olarak yeniden basılmıştır. Süreya, dergiye "Papirüs" adını vermesinin sebebini arkadaşlarından biri olan ve Dinar'da bulunan Nedret Gürcan'a yazdığı 22 Aralık 1959 tarihli mektubunda "eski Mısırlıların ilk yazılarını Nil kıyılarında yetişen papirüs adlı otların yapraklarına yazmaları"ndan ötürü olduğunu belirtmiştir. Bu nadir ilk sayıda Cemal Süreya'nın da erken dönem şiirleri mevcuttur.
Lot No: 35
Lot: 35
FİLATELİ-Bir öğrenci pul koleksiyonunu nasıl yaptı? Ankara Fitalist Kulübü Yayını, Ankara, 1966. Özgün karton kapağında, arka kapak resimlidir, sayfalarda küçük yırtıklar mevcuttur, kapaktaki yırtıklar şeffaf kağıt bandıyla giderilmiştir, harici temiz durumda, 29 x22 cm, 4 + 4 sayfa, s/b resimli ( zarf ve pul örneği).
Lot No: 36
Lot: 36
TÜRKİYE TİYATROSU-Vasfi Rıza Zobu (1902-1992) özel sayısı ve nadir afişle beraber. 3 Temmuz 1948 Yıl 19 sayı 216, Sahibi: Şehir Tiyatrosu, Çevirme Evi: Tepebaşı Tiyatrosu, Cumhuriyet Matbaası, İstanbul, 1948. Özgün karton kapağında, kapağın ve ilk iki sayfanın alt kısmında kopma mevcuttur, harici temiz durumda, 28 x 20 cm, 31 sayfa, s/b birçok fotoğraf mevcuttur. Afiş ünlü karikatürist Ramiz'in Vasfi Rıza Zobuyu'da çizdiği Türk tiyarosunun gözbebeği başlıklı taş baskı poster. Kenarlarında yırtıklar mevcuttur harici temiz durumda.
Lot No: 37
Lot: 37
OSMANLI MUHARRİR VE EDİPLERİ TEK KAREDE-Servet-i Fünun 2 Nisan 1341, Ahmet İhsan Matbaası. Yunus Nadi, Sahib Bey, Kılıç ali Bey, İhsan Bey, Ruşen Eşref, Hamdullah Suphi, Ağaoğlu Ahmet ve Ziya Gökalp kapaklı. (Hepsi tek karede cemiyet fotoğrafı). Derginin eski reklamları mevcut, içinde TBMM reisi Kazım Paşa'nın ve eski Ankara'nın çok sayıda resmi mevcut.
Lot No: 38
Lot: 38
OSMANLI BİNBİR GECE-Binbir gece masalları 41. Kitab, Resimli Ay Matbaası, İstanbul, 1928. Özgün resimli karton kapağında, 17 x 12 cm, Osmanlıca, 1346-1404 sayfa aralığını içerir, arka kapakta küçük bir yırtık mevcut.
Lot No: 39
Lot: 39
OSMANLI BİNBİR GECE-Binbir gece masalları 39. Kitab, Resimli Ay Matbaası, İstanbul, 1928. Özgün resimli karton kapağında, 17 x 12 cm, Osmanlıca, 1219-1280 sayfa aralığını içerir, içi resimlidir.
Lot No: 40
Lot: 40
CUMHURİYET 15 YAŞINDA-Türk tiyatrosu dergisi sayı 95. 10 Kuruş. Reklam - Ekonomi Matbaası, İstanbul, 1938. Kapak: Cumhuriyet 15 yaşında. Haliyle, sayfa kenarlarında yırtıklar ve kapakta kırık mevcut.
Lot No: 41
Lot: 41
EFSANEVÎ OKYANUS SÖZLÜĞÜ - NEFİS CİLTLERİNDE -Tercüme-i Kamûsü'l-muhit. Okyanus [3 cilt TAKIM], MUHAMMED B. YAKUP FİRUZABADİ Firuzabadî, Ahmed Asım Ayıntabî, 1852-1856, İstanbul, Özgün bez cildinde, mıklepli, gofreli, şemseli olan komple deri cildinde, folyo boy: 34 x 22 cm, 3 CİLT TAKIM: (943, 939, 972 sayfa). Fîrûzâbâdî, altmış cilt tutacağını tahmin ettiği el-Lâmiʿu’l-muʿlemü’l-ʿucâb el-câmiʿ beyne’l-Muḥkem ve’l-ʿUbâb adıyla bir sözlük yazmaya başlamış ve yaklaşık beş cildini kaleme almıştı. Daha sonra bunun pek kullanışlı olmayacağını dikkate alarak düşüncesinden vazgeçmiş ve iki ciltlik muhtasar bir sözlük hazırlamıştır. Kāmûs (okyanus) kelimesi eserin şöhret bulmasından sonra “sözlük” anlamında da kullanılır olmuştur. Fîrûzâbâdî eserine bu adı vermekle Arap dilinin bütün kelimelerini kapsadığını iddia etmişse de Cevherî’nin eṣ-Ṣıḥâḥ’ında yer alan 40.000 kelimeye 20.000 daha ekleyerek kelime sayısını 60.000’e çıkarmakla birlikte daha önce yazılan 80.000 kelimelik Lisânü’l-ʿArab’ın gerisinde kalmıştır. Fîrûzâbâdî eserin önsözünde Cevherî’nin Arapça kelimelerin en azından yarısını ihmal ettiğini, bunları kendisinin tamamladığını söyler. 813 (1410) yılında tamamlanan el-Ḳāmûsü’l-muḥîṭ’te kelimeler Cevherî ekolüne göre dizilmiştir. Şairlere kafiye, nâsirlere seci bulma kolaylığı sağlayan bu sistemde son harfi aynı olan kelimeler bir araya toplanır. Kelime köklerinin esas alındığı dizimde kökün son harfi “bab”, ilk harfi ise “fasıl” adıyla ve alfabetik sıraya göre dizilir. Sözlük Türkçe’ye iki defa tercüme edilmiştir. Bunlardan ilki olan Merkezzâde Ahmed Efendi’nin Bâbûs fî tercemeti’l-Kāmûs’u (el-Bâbûsü’l-vasît fî tercemeti’l-Kāmûsi’l-muhît) henüz basılmamıştır. Mütercim Ahmed Âsım Efendi’nin Kāmus Tercümesi diye de bilinen el-Okyânûsü’l-basît fî tercemeti’l-Kāmûsi’l-muhît adını taşıyan eseri hem tercüme, ikmal, tashih ve tenkit, hem de eṣ-Ṣıḥâḥ’ı müdafaa özellikleri taşımaktadır. Bu eserin başlıca özellikleri şunlardır: el-Ḳāmûs’ta yetersiz olan hareke zaptı tamamlanmıştır. Açıklama ve delillendirme amacıyla âyet, hadis, şiir vb.den şevâhid ve misaller eklendiği gibi el-Muḥkem, el-ʿUbâb ve et-Tâc gibi kaynaklardan yeni kelime ve anlamlar eklenmiştir. Kelimelere Türkçe karşılık bulmakta büyük titizlik gösteren Âsım Efendi, bu hususta sadece yazı diliyle yetinmeyip halk ağzından da yararlanmıştır. Bu yönleriyle müstakil bir telif sayılabilecek olan Kāmus Tercümesi, ilk defa II. Mahmud’un iradesiyle mütercimin büyük oğlu Hamid’in nezâretinde basılmıştır (I-III, İstanbul 1230-1233). Eserin daha sonra yine İstanbul’da (I-III, 1268-1272; I-IV, 1304-1305) ve Mısır’da (I-III, 1250) basımları gerçekleştirilmiştir. Ahmed Lutfi Efendi, Kāmus Tercümesi’ndeki kelimeleri alfabe sırasına göre düzenleyerek 53.000 kelimelik Lugat-ı Kāmûs’u hazırlamıştır. Aslı Arkeoloji Müzesi Kütüphanesi’nde bulunan eserin elif ve bâ harflerini ihtiva eden ilk iki cüzü basılmıştır (1282, 1286). el-Ḳāmûsü’l-muḥîṭ Farsça’ya da birkaç defa çevrilmiştir. Yahyâ b. Muhammed Şefî-i Kazvînî’nin Tercümânü’l-luġa’sı bunlar arasında yer alır (el-Ḳāmûs kenarında, Tahran 1277, ayrıca Tahran 1303-1308).
Lot No: 43
Lot: 43
NADİR BİNBİR GECE MASALLARI / BEYRUT BASKISI-Alf laylah wa-laylah. Qad hadhdhaba-hu wa-saḥḥaha-hu al-ābāi al-yasū'īyyin. [Cilt 2], ANTOINE GALLAND, Maṭba at al-Kāthūlīyah, 1889, Beyrut. Özgün cildinde, temiz durumda, 22 x 14 cm, 408 sayfa, Arapça. "Alf laylah wa-laylah. Qad hadhdhaba-hu wa-saḥḥaha-hu al-ābāi al-yasū'īyyin. [Cilt 2]", ANTOINE SALHANI, Maṭba at al-Kāthūlīyah, Beytut, 1889. Tamamı beş cillten oluşan eserin 2. cildidir. Binbir Gece Masalları Külliyatı'ndan nadir Lübnan / Beyrut baskısı.
Lot No: 44
Lot: 44
NADİR BİNBİR GECE MASALLARI / BEYRUT BASKISI-Alf laylah wa-laylah. Qad hadhdhaba-hu wa-saḥḥaha-hu al-ābāi al-yasū'īyyin. [Cilt 3], ANTOINE GALLAND, Maṭba at al-Kāthūlīyah, 1889, Beyrut. Özgün cildinde, temiz durumda, 22 x 14 cm, 455 sayfa, Arapça. "Alf laylah wa-laylah. Qad hadhdhaba-hu wa-saḥḥaha-hu al-ābāi al-yasū'īyyin. [Cilt 3]", ANTOINE SALHANI, Maṭba at al-Kāthūlīyah, Beytut, 1889. Tamamı beş cillten oluşan eserin 3. cildidir. Binbir Gece Masalları Külliyatı'ndan nadir Lübnan / Beyrut baskısı.
Lot No: 45
Lot: 45
KERKÜK BASKI - CEVAT RIFAT ATİLHAN -Esrar-al masuniyah, SULEYMAN MUHAMMED AMİN QABİLİ, Cevat Rifat Atilhan, Nuur al-Din Waiẓ; Sulaymaan, 1956, Kerkük. Özgün karton kapakta, temiz durumda, 20 x 14 cm, 63 sayfa, Arapç. "Esrar-al masuniyah", SULEYMAN MUHAMMED AMİN QABİLİ, NUR AL-DİN WAİZ; Çev: Cevat Rifat Atilhan, Kerkük, 1956
Lot No: 46
Lot: 46
İMZALI - TIP TARİHİ - MUCİT TÜRK DOKTORLARI - AŞI TARİHİ-[TİFÜS (TİFO) AŞISININ MUCİDİ TÜRK DOKTORDAN İMZALI OSMANLICA EL YAZMASI KÜR VE REÇETE] Eski yazı / Latin harfli imzalı reçete ve arkasında ayrıntılı tedavi süreci. DR. REŞAT [REŞAD] RIZA [KOR], (19.-20. yüzyıllar). Önü Latin harfli, arkası Osmanlıca reçete ve tedavi sürecini anlatan el yazması belge. 24 x 10 cm. 5 Ağustos 1931 reçetesinin ön yüzünde Latin harfli ilaç listesi mevcut. Toplamda 6 ilaç ve kullanım için gramajlar yazılı. "Dr. Rechad" imzalı. Arka yüzünde ayrıntılı kürler Osmanlı Türkçesi'nde yazılmış: "Daha 3 gün katran kullanınız, sonra kesiniz. Bugünden itibaren öksürük damlasına [günde] 3 def'a 12 veya 15er damla alırsınız, sabah erken, akşam üzri beşte ve gece yatarken. Günde dörder def'a bir küçük kahve kaşığı karbonat, yarım bardak suda eritip alırsınız. 8 gün devam (Ne zaman fırsat bulursanız alırsınız). Şetkulyah + Babladon + Deşyatik (!), bu şekil damladan 10 gün, günde 25'er damla üçer def'a alınız. Her def'a öksürük damlası alınız. Haftada bir, sabahleyin erken [.] dolu bir büyük bardak zepak(!) suda akşamleyin eritip sabahleyin kalkınca (aç karnına) [.] içiniz. Ve o gün bir perhiz yapınız. Akşam biraz ekmek ve [.] bir çorba... --- Beyoğlu'ndaki yazıhanesi antetli kağıt, adresi: "Şişli Bomonti İstasyonu, İzzet Paşa Sokağı No: 38. Cuma ve salıdan mada her gün 2'den 6'ya kadar". Eczahane damgalı (Mehmet Kâzım Eczahanesi). --- 1. Dünya Savaşı yıllarında Osmanlı ordusunun cephedeki salgınlara karşı aldığı en önemli önlemlerden biri tifüs aşısı bulmasıydı. Dr. Reşat Rıza (Kor), savaş öncesinde aşı çalışmalarına başlamıştı. Dr. Tevfik (Sağlam), 3. Ordu'da Reşat Rıza Bey'in önerdiği şekilde aşılamaya başladı. Dünyadaki ilk tifüs aşısı 28 Mart 1915'te hazırlandı. Beşi doktor olmak üzere dokuz subaya yapılan aşıdan ikisi ağır olmak üzere 5 kişi tifüse yakalandı, ancak ölüm olmadı. Yine Dr. Alaeddin Bey Erzurum'da 263 kişiye aşı uyguladı ve bunlardan yalnızca üçü hastalandı. Aşı yapılanların 234'ü Müslüman, 26'sı Ermeni, 3'ü Rum'du. Aşı daha sonra Bayburt, Sivas gibi birçok yerde uygulandı. Dr. Abdülkadir Noyan, Bağdat'ta 6. Ordu'daki görevi sırasında Reşat Rıza Bey'in yöntemini kullanarak bu cephede aşılamaya başladı. Tifüs aşısıyla birçok sağlık çalışanı, subay ve askerimizin hayatını kurtardı. Goltz Paşa, bu aşıyı olmayı reddettiğinden hayatını kaybetmiştir. Abdülkadir Noyan'ın hatıratında geçtiğine göre: "İstanbul'da iken Gülhane Profesörlerinden Biyolog Reşat Rıza Bey Gülhane'de tifüslülerden en yüksek hararet devrinde kan alınarak steril bir balon yahut şişe içinde cam tespih taneleri ile defibrine edildikten sonra derecede, hamamı-maride bir saat müddetle sterilize edilirse tifüse karşı aşı gibi kullanılır demişti. Bu bilgiyle Bağdat'ta aşı yapmak zamanının geldiğine kani oldum...".
Lot No: 47
Lot: 47
OSMANLI MİZAHI-Osmanlıca mizah mecmuası Ayna. 40x27cm.
Lot No: 48
Lot: 48
TÜRKİYE MİZAHI-Dünyada Tıp Mizah Mecmuası, Kasım 1958 Yayıncısı-Karikatürler: Dr. İhsan Ünlüer 35x25cm. Dr. İhsan Ünlüer adına sokak ismi İst. Kadıköy'de
Lot No: 49
Lot: 49
OSMANLI MİZAHI-Osmanlıca mizah mecmuası Cem Karton kapaklı arka kapak İhap Hulusi reklamlı 28x20cm. İhap Hulusi Görey (28 Kasım 1898, Kahire - 27 Mart 1986, İstanbul), Türk grafik tasarımcısı, illüstratör. Görey, Türk grafik sanatının kurucusu ve reklamcılığın ilk büyük isimlerindendir. En çok bilinen işleri Türk markaları için yaptığı tasarımlardır. Birçok devlet kurumununun kurumsal kimliğini oluşturmuş ve bunları yaparken aslında yeni kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti'nin görsel kimliğinin oluşturulmasında katkı sağlamıştır.
Lot No: 50
Lot: 50
OSMANLI MİZAHI-Osmanlıca Karagöz Mizah Mecmusı 40x27cm.
Lot No: 51
Lot: 51
OSMANLI MİZAHI-Osmanlıca Aydede Mizah Mecmuası 40x27cm.
Lot No: 52
Lot: 52
OSMANLI MİZAHI-Osmanlıca Aydede Mizah Mecmusı 40x27cm.
Lot No: 53
Lot: 53
OSMANLI MİZAHI-Osmanlıca Akbaba Mizah Mecmusı 40x27cm.
Lot No: 54
Lot: 54
OSMANLI MİZAHI-Osmanlıca Akbaba mizah mecmuası Ayna. 40x27cm.
Lot No: 55
Lot: 55
OSMANLI MİZAHI-Osmanlıca Ayna mizah mecmuası. 40x27cm.
Lot No: 56
Lot: 56
ALİ ULVİ ERSOY (1924-1998) KAPAKLI-Atletin Sesi spor dergisi. Sayı: 79 Şubat 1969. Kapak Çizimi: Ali Ulvi Ersoy 28x20cm. 20 sayfa
Lot No: 57
Lot: 57
ERKEN CUMHURİYET - TÜRKİYE MİZAHI-Cumhuriyet dönemi mizah mecmuası. Aydede. 13 Temmuz 1948 Sayı: 17 42x29cm
Lot No: 58
Lot: 58
TÜRKİYE MİZAHI-Ceride-i Kantar, 1950 Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi yayını Sayı: 6 Giriş sayfası ithaflı. 33x24cm. 40 sayfa
Lot No: 59
Lot: 59
KARAGÖZ -Osmanlıca mizah mecmuası Karagöz 1909 yılı baskısı 38x28 cm
Lot No: 60
Lot: 60
TURHAN SELÇUK KAPAKLI-Sıfır Çağdaş Mizah Dergisi. Kasım 1983 Sayı: 3 Kapak Çizimi Turhan Selçuk 28x20cm.
Lot No: 61
Lot: 61
FRANSIZCA TEN TEN / TENTEN-TinTin Fransızca Çizgi Roman Dergisi 77. Yıl sayısı. no. 1059 1969 50 sayfa 29x21cm
Lot No: 62
Lot: 62
MİZAH / ÇİZGİROMAN / AMERİKAN KLASİĞİ-Le Journal De Mickey 1969 no. 435 24 sayfa 24x30cm.
Lot No: 63
Lot: 63
TÜRKİYE MİZAHI-Cemal Nadir Seçme Karikatür Albümü 1932 yılı 1. baskı Nebioğlu Yayınevi. 28x20cm. Kitabın kapağı usta işi boyanmış olarak
Lot No: 64
Lot: 64
TÜRK TİYATROSU / MUHSİN ERTUĞRUL (1892-1979)-Bayram tebrik kartı. Muhsin Ertuğrul antetli ve içine uzun bir ithafla yazılmış bayram tebriği-imzalı. Ertuğrul, Türk tiyatro sanatçısı, yönetmen, oyuncu ve yapımcı. Türk tiyatrosunun batılı anlamda kurucusu olarak kabul edilen Muhsin Ertuğrul, sinema alanında da Türkiye'de ilk önemli katkıları gerçekleştirmiş; 1922-1939 yılları arasında Türkiye'de film yapan tek kişi olmuştur.
Lot No: 65
Lot: 65
TÜRK EDEBİYATI / FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL (1898-1973)-Ankara Caddesinde Foto Lüks'te çekilmiş, Faruk Nafiz portre fotoğraf. Kızım Naciyeye ithaf ve imzalı. "Faruk Nafiz Çamlıbel ya da Ahmet Faruk Çamlıbel[2] (18 Mayıs 1898, İstanbul – 8 Kasım 1973, İstanbul), Türk şair, siyasetçi, öğretmen. Hecenin Beş Şairi'nden biridir. En ünlü eseri, Han Duvarları adlı şiiridir. Behçet Kemal Çağlar ile birlikte Onuncu Yıl Marşı’nın sözlerini yazmıştır. TBMM’de VIII., IX., X. ve XI. Dönem İstanbul Milletvekili olarak görev yaptı." Faruk Nafiz Çamlıbel (1898-1973) "Hecenin Beş Şairi"'nden biridir. En ünlü eseri, "Han Duvarları" adlı şiiridir. Behçet Kemal Çağlar ile birlikte Onuncu Yıl Marşı’nın sözlerini yazmıştır. TBMM’de VIII., IX., X. ve XI. Dönem İstanbul Milletvekili olarak görev yapmıştır. (Kaynak: Vikipedi). -- Türk / Osmanlı edebiyatı Faruk Nafiz Çamlıbel Beş Hececiler Şiir Şair Fotoğraf İmzalı Koleksiyon
Lot No: 66
Lot: 66
KLASİK TÜRK MUSIKİSİ / YESÂRİ ASIM ARSOY (1896-1992)-Ankara Caddesinde Foto Lüks'te çekilmiş portre. Kızım Naciyeye 29/6/29 Ankara ibaresiyle ithaf ve imzalı. "Yesârî Asım Arsoy (Mustafa Âsım), (d. 6 Ağustos 1896, Drama – ö. 19 Ocak 1992, İstanbul); Cumhuriyet dönemi Klasik Türk müziği bestekârı, söz yazarı ve yorumcu.
Lot No: 67
Lot: 67
TÜRK EDEBİYATI / RIFAT NECDET EVRİMER (1898-1971)-"Aziz kızım Naciyeye babası ve hocasının bir hatarası. 29/7/27 ibaresiyle ithaf ve imzalı. "Eğitimci, şair Rıfat Necdet Evrimer 1898 yılında Erzincan'da doğdu. İlköğrenimini memleketinde ortaöğrenimini İstanbul'da tamamladı. İstanbul Darülfünunu (Üniversitesi) Edebiyat Fakültesini bitirdi. Giresun'da Milli Eğitim Müdürlüğü yaptı. Galatasaray Lisesi edebiyat öğretmeni iken 1963'te emekli oldu. Başta Hisar olmak üzere çeşitli edebiyat dergilerinde şiirleri ve yazıları yayımlandı. Ayrıca, bazı edebiyatçılarımızın hayatı, sanatı ve eserlerinden örnekler içeren monografiler yazdı. Rıfat Necdet Evrimer 1971 yılnda vefat etti."
Lot No: 68
Lot: 68
TÜRK EDEBİYATI / ORHAN ASENA (1922-2001)-Orhan Asena'dan Nedret Demirhan'a yeni yıl tebrik kartı. "Orhan Asena, (7 Ocak 1922, Diyarbakır - 15 Şubat 2001, Ankara) Türk oyun yazarı, şair, çocuk hastalıkları hekimidir.1950 sonrası Türk tiyatrosunun en önemli yazarlarından birisidir.[1] Daha çok tarihi konuları ele alan eserler vermiş, çok üretken bir oyun yazarı olan Orhan Asena, “Türk tiyatrosunun Shakespeare’i” olarak anılır.
Lot No: 69
Lot: 69
TÜRKİYE KADIN RESSAMLAR-Müşerref R Köktürk'ten Naciye Hanım'a kendi "mavi kediler" resminin olduğu karta yazmış olduğu yeni yıl tebrik mesajı. İmzalı ve ithaflı. "Müşerref Köktürk 1959 yılında resim çalışmalarına başlamış ve Türk resim sanatının önemli isimlerinden Eşref Üren’den teşvik ve takdir görmüştür. 1963- 64 yılları arasında Paris’te sanatsal araştırma ve incelemelerde bulundu. İlk kişisel sergisini 1965’de Kültür Bakanlığı Ankara Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde açan sanatçı, 1962 yılında 23. Devlet Resim Heykel Sergisi’ne “Portre” adlı çalışması ile katılmış, 26. Devlet Resim Heykel Sergisi’nde sergilenen “Köln Katedrali” adlı tablosu jürinin tavsiye yazısı ile İstanbul Resim ve Heykel Müze tarafından satın alınmıştır, 1984 yılında 45. Devlet Resim ve Heykel Sergisi Ödülünü almıştır. 1972 yılında Cagnes- sur- Mer (Fransa) 4. Uluslararası Resim Festivali’ne Kültür Bakanlığı tarafından gönderilen dört sanatçıdan biri olmuştur. Bu sanatçılar (Ferruh Başağa, Abidin Elderoğlu, Müşerref Köktürk) Kültür Bakanlığı’nca ayrıca 1985 yılında Almanya Hannover kentine ve 1992 yılında Kuveyt’te açılan “Çağdaş Türk Resmi” sergilerine yapıtları gönderilmiştir."
Lot No: 70
Lot: 70
TÜRKİYE KADIN RESSAMLAR-Fatma Efe'den kendi "Taşolukta Yaşam" resminin olduğu karta Naciye İzbul'a (Bulgaristan Türklerinden olan Naciye İzbul, 1912 yılında dünyaya geldi. Bulgaristan parlamentosunda milletvekili olan babasının yoğun işleri ve annesini kaybetmiş olması nedeniyle, ailenin sahip olduğu çiftliklerin fili yönetimini çok genç yaşta üstlendi. Sofya’daki Türk Büyükelçiliği’nin hukuk müşavirliğini yapan avukat Süleyman İzbul ile evlendikten sonra, önce 1934 yılında Metin, ardından 1938 yılında da Çetin adlı iki çocuk dünyaya getirdi. II. Dünya Savaşı sonrasında, Sovyet Rusya’nın etki alanına giren Bulgaristan’da mal varlıklarına el konulan, kısa süre de, ‘Türkçülük’ yaptıkları gerekçesiyle rejim tarafından eşiyle birlikte hapse atılan Naciye İzbul, 1947 yılında Türkiye’ye göç etti) yeni yıl ve bayram tebrik kartı. İmzalı ve ithaflı.
Lot No: 71
Lot: 71
EMEL SAYIN (1945-)-Beyoğlu Yaşar Göksoy stüdyosunda çekilmiş fotoğrafına Emel Sayın'dan "güzel Meltem'ciğime en içten sevgiler, en güzel dileklerimle..." ibaresiyle imzalıdır
Lot No: 72
Lot: 72
PİYANGO / ÇEKİLİŞ / YEŞİLAY TARİHİ-Yeşilay antetli, Genel Başkan Fahrettin Kerim Gökay'dan imzalı piyango ve çekiliş masraflarını gösteren daktilo evrak. 29 x 23 cm, kenarları hafif yıpranmış ve delgeç deliği mevcut, haricen temiz.
Lot No: 73
Lot: 73
TÜRK AVANGARDE SİNEMASI - EDEBİYAT UYARLAMALARI-S/b, gümüş - jelatin dönem baskısı orijinal fotoğraf. 18x13 cm. Yusuf Atılgan'ın 1973'te kaleme aldığı Anayurt Oteli eserinin 1987 yılında ünlü yönetmen Ömer Kavur (1944-2005) tarafından çekilen filmden Macit Koper'in (Zebercet rolünde) efsane sahnesinin fotoğrafı. Gümüş - jelatin, dönem baskısı. Anayurt Oteli, yönetmenliğini Ömer Kavur'un yaptığı, başrolde Macit Koper'in rol aldığı 1986 yapımı filmdir. Film Yusuf Atılgan'ın aynı adlı eserinden, Ömer Kavur tarafından senaryolaştırılmıştır. Çekimleri Nazilli'de, Ankara Palas Oteli'nde yapılan film, çeşitli zamanlarda yapılan anketlerde pek çok defa en iyi 10 Türk filmi içinde yer almıştır. 1980 yılında gerçekleşen 12 Eylül Darbesi'nin Türk sinemasında yaptığı büyük değişikle siyasal toplumcu sinema ortadan kalkmış, yerini bireyi anlatan edebiyat uyarlamaları almıştı. Anayurt Oteli bu öncü 'karakter çalışması" filmlerinin ilki ve en önemlisidir. Filmde 2017'de asıl yayım tarihinden 30 yıl sonra restore edilmiş olarak tekrar yayımlandı.
Lot No: 74
Lot: 74
ENVER PAŞA (1881-1922)-Enver Paşa baskı imzalı - Osmanlı dönemi ".... Cemiyeti" baskısı (arkada logo mevcut) fotoğraf. Haliyel
Lot No: 75
Lot: 75
TALAT PAŞA (1874-1921)-Talat Paşa baskı imzalı - Osmanlı dönemi ".... Cemiyeti" baskısı (arkada logo mevcut) fotoğraf. Haliyle
Lot No: 76
Lot: 76
DİVAN EDEBİYATI - ALİ NİHAD TARLAN (1898-1978)-1934 yılında Ali Nihad Tarlan (1898-1978) ve yanında iki dostunun Yalova Vapuru'ndaki hatıra fotoğrafı, 9x13 cm, s/b, çok temiz. Arka yüzde kurşunkalemle isimlerin belirtildiği orijinal fotoğraf.
Lot No: 77
Lot: 77
ÇARŞAF DERGİSİ / TÜRK MİZAH TARİHİ-Çarşaf Dergisi yayınlayanlardan bir ekip. 1976 ilk yayın yılı dönemine ait fotoğraf 18x12cm (Fotoğraftakilerin isimleri arkasında yazılı)
Lot No: 78
Lot: 78
KARS - ERKEN CUMHURİYET - HUKUK TARİHİ-Önde sandalye oturan üç, arkada ayakta duran beş kişiden oluşan fotoğraf, fotoğrafın arka tarafında "Kars'ta ağır ceza reisi iken 1931" ibareli not yer almaktadır. 18 x 13 cm boyutlarındaki fotoğraf 30 x 24 cm'lik mukavvaya nakşedilmiş vaziyettedir.
Lot No: 79
Lot: 79
EDESSA / URFA-Urfa'da bir kamu binası, önünde fayton duran s/b fotoğrafı. Arka tarafında Leman Enginler ibaresi yer almaktadır. 14 x 9 cm.
Lot No: 80
Lot: 80
KİLİS - FOTOKART-[Erken dönem Cumhuriyet] Kilis'in yandan görünüşü, 1939, Gaziantep
Lot No: 81
Lot: 81
URFA - GÜNEYDOĞU ANADOLU-Urfa'nın umumi görünüşü (Farklı - Nadir)
Lot No: 82
Lot: 82
BİLECİK-Foto Ş.: Bozüyük
Lot No: 83
Lot: 83
ICONIUM / KONYA-69 Konya Millet Bagçesi Caddesi (Haliyle)
Lot No: 84
Lot: 84
MELİTA / MALATYA-Kuşbakışı Malatya. Foto Hasan (Erken Cumhuriyet) Arkası mektuplu
Lot No: 85
Lot: 85
EDESSA / URFA - GÜNEYDOĞU ANADOLU-Urfa - Halilürrahman Gölü ve Camii (Erken Cumhuriyet) Arkası Osmanlıca mektuplu
Lot No: 86
Lot: 86
İSTANBUL / CONSTANTINOPLE ŞEHİR TARİHİ-1942 Laleli Fen Fakültesi binasının fotoğrafı
Lot No: 87
Lot: 87
İSTANBUL / CONSTANTINOPLE ŞEHİR TARİHİ-Arkası aynı zamanda Osmanlıca yazılı Maslak Konakları fotoğrafı. 1940'lar.
Lot No: 88
Lot: 88
İSTANBUL / CONSTANTINOPLE ŞEHİR TARİHİ-Maçka fotoğrafı - 1960'lar
Lot No: 89
Lot: 89
İLK BASKI-Sultan Hamid düşerken., NAHİD SIRRI ÖRİK (1895-1960), Kanaat Yayınları, İst., 1957. İLK BASKI. Sayfa kenarları hafif yıpranmış, haliyle.
Lot No: 90
Lot: 90
OSMANLI KIYAFETLERİ-Mecmua-yı tesavir - Medjmouai teçavir (Collection de costumes). Edit: Max Fruchtermann No: 109
Lot No: 91
Lot: 91
EĞİTİM TARİHİ-Bozüyük 1930'lar çalışma karnesi - 32x21 cm
Lot No: 92
Lot: 92
TREBIZOND -Trabzon gümrük müdürü Niyazi Bey ve çevresindeki şahıslar - S/b orijinal fotoğraf. 9x12 cm.
Lot No: 93
Lot: 93
TREBIZOND -Foto Moda - 1934 Trabzon. Oval stüdyo çocuk fotoğrafı. 9x14 cm. Gofreli
Lot No: 94
Lot: 94
ERKEN DÖNEM CUMHURİYET BURSASI-1936 Bursa Gaz heykeli önünde topluluk. Arkası yazılı. 9x14 cm. S/b. Küçük kırıkları mevcut
Lot No: 95
Lot: 95
OSMANLI BURSASI-FOTO ŞARK Osmanlı dönemi Bursa fotoğrafı. Tahtakale, Ulu Camii yanı - 9x14 cm. S/b fotoğraf. Osmanlıca gofreli Foto Şark yazılı. "Sebah ve Joaillier Bursa'da da bir şubesi bulunan ünlü bir stüdyo idi. Pascal Sebah 1857'de Pera'da tek başına bir stüdyo açmıştı. 1873'deki Viyana Uluslararası Sergisi için Elbise-i Osmaniye adlı kitabın fotoğraflarını çekmişti. Bu kitabın hazırlanmasında Osman Hamdi Beyin yanı sıra Bursa ile ilgilli kapsamlı bir seyahatname yazmış olan Marie de Launayş da yer almıştı. 1885'de Polycarpe Joaillier ile ortak oldu. Bu ortaklık 1910'a kadar devam etti. Bursa Şark Fotoğrafhanesi bu ortaklığın şubesiydi. Bursa Ticaret Odası üyelerinden olan İsmail Niyazi Efendi 1925'te aynı isimle devam ettirilen stüdyonun sahibiydi. Bu stüdyo Setbaşı, No:4'teydi. Şark Sinemasının altında olduğu anlaşılan stüdyonun müdürü ise Hasan Sadettin idi.". (Kaynak: Eski Bursa'yı Fotoğraflayanlar, Raif Kaplanoğlu).
Lot No: 96
Lot: 96
OSMANLI'DA OKUMA KÜLTÜRÜ-Osmanlı dönemi aile fotoğrafı: Kitap okuyan fesli çocuk - 18x12 cm. S/b. İkisi fesli dört çocuk ve annelerinden mürekkep orjnal nadir fotoğraf. Çocuklardan birinin elinde kitap var. -- Okuma kültürü Osmanlı sosyal tarihi Aile
Lot No: 97
Lot: 97
CENKNAME - ELLE RENKLENDİRİLMİŞ TAŞBASKI RESİM-19. yüzyıl - Orijinal elle renklendirilmiş taşbaskı resim - Farsça Cenknâme'den çıkma. Paspartulu. Farsça matbû metin resmin etrafında yazılı. 29x23,5 cm. Müslüman bir askerin karşı ordunun askerlerinden birini elindeki kılıçla öldürdüğü tasvir. Kahramanlık hikâyeleri, halk hikâyeleri içinde önemli bir yere sahiptir. Kahramanlık tipi hikâyelerde sosyal bir karakter bulunur. Bu kahramanlar adaletsizliğe, sosyal sorunlara karşı savaşan halkın gözünde yüce kişilerdir. Edebiyatımızdaki kahramanlık hikâyelerinin başında “Hz. Ali Cenknameleri” gelir. Cenknameler, Türk destan geleneğinin İslami devresinin ürünleridir.
Lot No: 98
Lot: 98
TÜRK SİNEMASI - ÜNLÜLER-[Sinema - Tiyatro] Feridun Çölgeçen - Türk tiyatro ve sinema tarihi. 18x17 cm. Akşam Gazetesi'nin döneminde yayınlamak için arşivinden çıkan orijinal basın fotoğrafı. Feridun Çölgeçen (1911-1978), Türk tiyatro ve sinema oyuncusu. Sanat hayatına tiyatro ile başlayan Çölgeçen, 400'ü aşkın filmde yardımcı oyuncu rollerinde oynamıştır. ABD kuruluşu olan United Artists'in Timbuktu adlı filmiyle, Hollywood'da da yer alan sanatçı; ABD'de 20 civarında film çevirmiştir. -- Türk sineması Tiyatro Ünlü Aktör.
Lot No: 99
Lot: 99
HALİFE ABDÜLMECİD FOTOĞRAFLI-[Posta tarihi - Osmanlı kültürü] [Zarf] Halife-i Müslimîn Abdülmecid hazretleri antetli ve resimli pullu ve damgalı Osmanlıca zarf: "Konya'da Şerafeddin Cami-i Şerif hatibi Hayri Efendi'ye takdim kılındı". 11x14 cm. Abdülmecid'in baskı resminin üzeri boyanmış, altında baskı isim yazılı. Pullu - damgalı boş zarf. [Posta tarihi - Osmanlı kültürü] [Zarf] Halife-i Müslimîn Abdülmecid hazretleri antetli ve resimli pullu ve damgalı Osmanlıca zarf: "Konya'da Şerafeddin Cami-i Şerif hatibi Hayri Efendi'ye takdim kılındı". -- Posta tarihi Osmanlı kültürü Koleksiyon Hatiplik İslam kültürü.
Lot No: 100
Lot: 100
İZDİVAÇ - BOŞANMA - OSMANLI HUKUKU-[Türk hukuk tarihi - Boşanma - Erken dönem Cumhuriyet] [Osmanlıca belge] 1928 TC Üsküdar Hukuk Hakimliği mühür antetli Üsküdar Ahmed Halebî Mahallesi sakin Ali Azerî Efendi'ye zevcesi Behiye Hanım tarafından açılan boşanma davası kararnâmesi. 22x16 cm. Osmanlıca. 1 sayfa. [Türk hukuk tarihi - Boşanma - Erken dönem Cumhuriyet] [Osmanlıca belge] 1928 TC Üsküdar Hukuk Hakimliği mühür antetli Üsküdar Ahmed Halebî Mahallesi sakin Ali Azerî Efendi'ye zevcesi Behiye Hanım tarafından açılan boşanma davası kararnâmesi. "Behiye Hanım tarafından Üsküdar'da Ahmed Hulûsi Mahallesinde 22 numerolu hanede Ali Azerî Efendi aleyhine ikame olunan boşanma davasının gıyaben cereyan eden mahkemesinde tarafların boşanmasına dair verilen karar. 12 Mayıs 1928 tarihli. Tamamen el yazısı.
Lot No: 101
Lot: 101
ASKERİ TARİH - HAYFA - KUTSAL TOPRAKLAR-[Hayfa Türk Kumandanlığı - Osmanlı askerî tarihi] [Osmanlıca boş belge] 'Hayfa'da Nasıra Mıntıka Kumandanlığı - Umumî' matbu başlıklı boş kağıt. 18x11 cm, Osmanlıca. [Hayfa - Arap - İsrail - Osmanlı askerî tarihi] [Osmanlıca boş belge] 'Hayfa'da Nasıra Mıntıka Kumandanlığı - Umumî' matbu başlıklı boş kağıt. -- Osmanlı askerî tarihi Koleksiyon Arap kültürü Osmanlı egemenliği Nasıra İsrail Kuzey İsrail.
Lot No: 102
Lot: 102
1. DÜNYA SAVAŞI (1914-1918) / OSMANLI İAŞESİ-[İaşe - Osmanlı kültürü - 1. Dünya Savaşı] [Osmanlıca erzak vesikası] [1910'lar] İaşe-i umumiye erzâk vesikasıdır. 14x18 cm. Osmanlıca. Boş iaşe erzak vesikası. İçinde kurumun mührü mevcut. Kullanılmamış. 1910'lara tarihlenebilir. Tarihsiz. Bir zata mahsus. İzahat kısmının yanında dairesi, mahallesi, sokağı, ikâmetgâh numerosu, ismi, meşalesi, tevzi' mahalli bölümleri mevcuttur. İstanbul İaşe-i Umumiye damgalı. Tevzi' mahalli dışında boştur. Olağanüstü hallerde erzâk temini için kişilere dağıtılan kayıt vesikasıdır. Sadece kap kısmı mevcut, kuponları mevcut değildir. -- İaşe Savaş Son devir Osmanlı evrakı Koleksiyon İstanbul Sosyal tarih.
Lot No: 103
Lot: 103
1. DÜNYA SAVAŞI (1914-1918) / ASKERÎ TIP-[1. Dünya Savaşı - Osmanlı askerî tarihi - Askerî tıp] [Osmanlıca el yazısı mektup] [1]330 [1914] Mülâzımevvel Refet Efendi'nin 1914'te harb esnasında yaralanıp tedavi altına alındığını belirten, tabur kumandanı 'Nuri Mehmed' imzalı Osmanlıca mektup. 17x12 cm, Osmanlıca. Tamamen el yazması. Kurşunkalemle silik ve iptidai bir biçimde yazılmış. 1 sayfa. -- 1. Dünya Savaşı Harb-i Umûmî, (1914-1918) Askeri tıp Osmanlıca belgeler Koleksiyon Askerî tarih.
Lot No: 104
Lot: 104
ERKEN CUMHURİYET HUKUK TARİHİ - OSMANLICA - ÇANAKKALE-[Çanakkale - Osmanlı / Türk hukuk tarihi] [Osmanlıca el yazması ilmühaber] 1929 Çanakkale İstinaf Hukuk Mahkemesi tarafından mühürlü - pullu tutanak: Osman Efendi mahdumu Mehmed Bey. 21x14,5 cm. Osmanlıca. -- Hukuk tarihi Osmanlı kültürü Çanakkale.
Lot No: 105
Lot: 105
MÜDAFAA-YI MİLLİYE CEMİYETİ-[Cemiyetler - Osmanlı bürokrasisi] [Osmanlıca matbu belge] Müdafaa-yı Milliye Cemiyeti Makriköy Şubesi eşya alındı evrağı [Şubenin mührü mevcut]. 20,5x13 cm. Osmanlıca. [Şubenin mührü mevcut]. Tarihsiz. Arkası kurşunkalemle yapılmış hesaplamalarla dolu. -- Türk cemiyetleri müdafaa-yı Milliye Cemiyeti Erken dönem Cumhuriyet siyasî tarihi Koleksiyon.
Lot No: 106
Lot: 106
KADIN - DİKİŞ / NAKIŞ KÜLTÜRÜ-[Dikiş / nakış - Koleksiyon] [Osmanlıca belge] Singer Dikiş Makinesi Kumpanyası akçe irsâlâtı mektubu. (Boş matbu belge - Zelliç Biraderler Matbaası). 21x15 cm, Osmanlıca. Tarihsiz. -- Osmanlı dikş nakış kültürü Koleksiyon.
Lot No: 107
Lot: 107
OSMANLI'DA SEÇİMLER-[Erken dönem Cumhuriyet - Siyasî tarih - Seçimler] 1930 Osmanlıca sandık pusulası (Sandık emini 'Zeki' damgalı). 11x13 cm, Osmanlıca. Nev'î vâridât: Rüsûmât; 100 kuruş. "Teslim edildiğini mübeyyin işbu makbuz itâ kılındı". Matbu kısımlar Osmanlıca, elle dolduruan kısımlar Latin harfli Türkçe ile yazılmış. Mühürlü. -- Erken dönem Türk siyasi tarihi Sandık Seçimler Seçim kültürü Osmanlı / Türkiye Cumhuriyeti.
Lot No: 108
Lot: 108
EĞİTİM TARİHİ - ÜSKÜDAR SULTANİSİ-[Eğitim tarihi - Üsküdar - İstanbul - Osmanlı sosyal tarihi] Mustafa Halet Efendi'ye verilmiş Osmanlıca mühürlü ve el yazması Üsküdar Mekteb-i Sultânîsi 1332 [1916] müdüriyeti mühürlü kayıt varakası. 18x13,5 cm, Osmanlıca. [Eğitim tarihi - Üsküdar - İstanbul - Osmanlı sosyal tarihi] Mustafa Halet Efendi'ye verilmiş Osmanlıca mühürlü ve el yazması Üsküdar Mekteb-i Sultânîsi 1332 [1916] mühürlü kayıt varakası.
Lot No: 109
Lot: 109
ARMENICA - ERMENİ KÜLTÜRÜ-[Osmanlı ekonomisi - Gayrımüslim] [Osmanlıca faiz belgesi] Sarkis Ağa 15 Zi'l-kadde [1]288 [1872] 23 adet üç çaryek (çeyrek) Osmanlı altunudur. 25x17 cm, Osmanlıca, tamamen el yazması. "Yalnız yirmi üç aded üç çar-yek (çeyrek) Osmanllı altınıdır. Bir vech'-i bilâ yirmi üç aded üç çaryek Osmanlı altunu mezbûre-i (?) Serkis Ağa'ya olan [.] faiz olduran mukavele mucibince alınmışdır. İmza: Kâmil. Fî 15 Zi'l-kadde sene [1]288 [1872].". -- Osmanlı ekonomisi Faiz Maliye Banka Devlet Ermeni kültürü Gayr-ı müslim Armenia Armenians Armenian Non-Muslim minority Minorities.
Lot No: 110
Lot: 110
İLK MİLLÎ ŞİRKET-[Osmanlı kurumları - İttihat ve Terakki - Millî ekonomi] [Osmanlıca 4 adet evrak] 1928 Aydın İncir Müstahsilleri Kooperatifi antetli Osmanlıca belge. El yazısı ve ıslak imzalı. 24x17 cm, Osmanlıca. Antetler dışında tamamen el yazısı dört adet evrak. [Osmanlı kurumları - İttihat ve Terakki - Millî ekonomi] [Osmanlıca 4 adet evrak] 1928 Aydın İncir Müstahsilleri Kooperatifi antetli Osmanlıca belge. El yazısı ve ıslak imzalı. II. Meşrutiyet döneminin kooperasyon ve milli iktisat politikalarının bir ürünü olarak İttihat ve Terakki'nin Aydın örgütü tarafınan kurulmuştur. İncir ve diğer ihraç üreticilerini yabancı ve azınlık tüccara karşı korumak amaçlanmıştı. -- Türk / Osmanlı ekonomisi Kurum tarihi Aydın Ege Ticaret.
Lot No: 111
Lot: 111
TÜRKEŞ FRANKFURT'TA-Orijinal s/b fotoğraf. 9x12 cm. Alparslan Türkeş (1917-1997) ve yanında diğer 5 askerle beraber Frankfurt'ta bir kurum ziyaretinde. 29-5-1957 Salı tarihli. Türkeş'in nadir bir gençlik fotoğrafı.
Lot No: 112
Lot: 112
TÜRK SİNEMASI-Orijinal s/b fotoğraf. Arkası yıpranmış, ön kısmı temiz. 13,5x7 cm. Girik'in gençliği, muhtemelen bir filmden sahne. Fatma Girik (12 Aralık 1942, İstanbul - 24 Ocak 2022, Beşiktaş), Türk oyuncu, senarist, yapımcı ve siyasetçi.[1] 1956-2012 yılları arasında 200'den fazla sinema filmi ve dizide rol alan Girik; canlandırdığı sert, mağrur ve haksızlıklara karşı boyun eğmeyen Anadolu kadını karakterleri ile tanındı. Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncasından birisi olarak kabul edildi.
Lot No: 113
Lot: 113
TÜRK SİNEMASI-Orijinal s/b fotoğraf. 11x9 cm. Çok temiz durumda. FATMA GİRİK (1942-2022) ve EŞREF KOLÇAK (1927-2019) bir filmden sahne. Fatma Girik (12 Aralık 1942, İstanbul - 24 Ocak 2022, Beşiktaş), Türk oyuncu, senarist, yapımcı ve siyasetçi.[1] 1956-2012 yılları arasında 200'den fazla sinema filmi ve dizide rol alan Girik; canlandırdığı sert, mağrur ve haksızlıklara karşı boyun eğmeyen Anadolu kadını karakterleri ile tanındı. Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncasından birisi olarak kabul edildi. Eşref Kolçak (20 Ocak 1927, Rusya - 26 Mayıs 2019, Bursa), Türk televizyon ve sinema oyuncusu ve tiyatrocu. Sanat hayatı boyunca iki yüze yakın sinema filmi ve televizyon dizisinde rol aldı. 1950'li ve 1960'lı yıllarda, Türk sinemasında melodram ve kahramanlık filmlerinin jönü olarak tanınmıştır. Pop müzik sanatçısı Harun Kolçak'ın babasıdır.
Lot No: 114
Lot: 114
OSMANLI - ALMAN İLİŞKİLERİ-Orijinal jelatin gümüş baskı fotoğraf. 9x14 cm. Arkası boş. Gelibolu'da Osmanlı ve Alman subayları tahkikat esnasında. [1915]. -- 1. Dünya Savaşı Alman - Osmanlı ittifakı Gelibolu Çanakkale Zaferi 1915.
Lot No: 115
Lot: 115
OSMANLI ASKERLERİ - GALİÇYA-Orijinal sepya fotoğraf. 8x12 cm. Arkasında Almanca bir açıklama mevcut. 1. Dünya Savaşı'nda Galiçya cephesinde Osmanlı asker ve subaylarıgörünmekte.
Lot No: 116
Lot: 116
1940'lar Büyük Ada İsa Tepesi - s/b jelatin gümüş baskı orjinal fotoğraf. Arkada faytonda oturanlar gözükmekte. 9 x 14 cm.
Lot No: 117
Lot: 117
1950'ler - 1960'ler Eğirdir Gölü (Göller Bölgesi) Orjinal s/b fotoğraf, arkası yazısız. 9 x 14 cm.
Lot No: 118
Lot: 118
1938 Kadıköy Vergi Dairesi'nin açılışı - Orjinal gümüş baskı s/b fotoğraf, Vergi dairesinin önünde cemiyet fotoğrafı. 9 x 14 cm.
Lot No: 119
Lot: 119
1930'lar Samsun İş Bankası binası, bir sokak, arkada bir cami, saat kulesi ve sosyal yaşam görülmekte. Diş tabibi tabelalı. Orjinal s/b jelatin gümüş baskı fotoğraf. 9 x 14 cm.
Lot No: 120
Lot: 120
Kılıçlı asalı paşa fotosu - 17x11 cm.
Lot No: 121
Lot: 121
Fesli adam ve kız çocuğu - stüdyo kabin foto - 17x11 cm
Lot No: 122
Lot: 122
Osmanlı Suriyesi çocuklar (iki kardeş) kabin foto - S. Hakim phot. Damas (Şam) - 16x11 cm
Lot No: 123
Lot: 123
Fesli paşa kabin foto - 17x11 cm
Lot No: 124
Lot: 124
Nicolas Andriomenos, Constantinople kabin foto - Doğuk damgalı evli çift fotosu. 18x13 cm
Lot No: 125
Lot: 125
Arkası Osmanlıca uzun hatıra yazılı Bruxelles kabin foto - 16x11 cm
Lot No: 126
Lot: 126
Osmanlıca ithaflı ve imzalı esir kampı fotosu - Üç Osmanlı askerinden de imzalı - Sepya fotoğraf - 13x18 cm
Lot No: 127
Lot: 127
1907 arkası itahflı imzalı çok şık bir kadın stüdyo fotoğraf - 23x15 cm
Lot No: 128
Lot: 128
1946 Alman yatının önünde kadın. 10x7 cm
Lot No: 129
Lot: 129
1934 Türk subay foto - İthaflı imzalı - 9x14 cm. Arkası da mektuplu ve imzalıdır
Lot No: 130
Lot: 130
1921 Fesli Osmanlı beyefendi stüdyo fotosu - Arkası Osmanlıca ithaflı imzalı - 26x20 cm
Lot No: 131
Lot: 131
1923 Apollon Fotoğrafhanesi - Gözlüklü papyonlu beyefendi kabin foto - Ankara - ithaflı imzalı - 28x20 cmö
Lot No: 132
Lot: 132
1900'ler Sebah & Joaillier, Constantinople Kabin foto - Çocuk - 27x18 cm
Lot No: 133
Lot: 133
1908 Evli çift - Çok şık gelin - damat kabin foto - 25x18 cm, Osmanlıca ithaflı imzalı yadigâr- Üst kenarında küçük bir klopuk mevcut
Lot No: 134
Lot: 134
1900'ler Kabin foto - Çocuk - 18x13 cm - Arkası Osmanlıca yazılı
Lot No: 135
Lot: 135
OSMANLI'DA OKUMA KÜLTÜRÜ-Kitap okuyan adam - Osmanlı dönemi fotoğraf - 17x11 cm
Lot No: 136
Lot: 136
Erken dönem Cumhuriyet elle renklendirme fotoğraf (Büyük boy) - 24x18 cm
Lot No: 137
Lot: 137
SMYRNE - SMYRNA-[Erken dönem Cumhuriyet - Eğitim tarihi] [Osmanlıca telgraf] 1928 Smyrne (İzmir) damgalı telgrafnâme: Orta Mektebe ataması yapılacak Kâmran Hanım'a çekilmiş telgraf. 14,5x18 cm, Osmanlıca. [Erken dönem Cumhuriyet - Eğitim tarihi] [Osmanlıca telgraf] 1928 Smyrne (İzmir) damgalı telgrafnâme: Orta Mektebe ataması yapılacak Kâmran Hanım'a çekilmiş telgraf. -- Eğitim tarihi Osmanlı kültürü Kadın İzmir - Smyrna.
Lot No: 138
Lot: 138
NÜMİZMATİK - OSMANLI'DA SİKKE KOLEKSİYONCULARI-[Osmanlı nümizmatik - Sikke] [Osmanlıca sikke kayıt kartı] Müze-i Humâyûn Meskûkât-i Osmaniye Meskûkât Şubesi [sikke] künye kartı (Boş). 11x16 cm, Osmanlıca, tamamen matbu. Boş, yazısız. 1800'ler sonlarına tekabül eder. Tarihsiz. Sikke künyesi ve/veya bağışı için kullanılan kart. Koleksiyon değeri ve kondisyonu oldukça yüksek. - Nümizmatik Koleksiyon Sikke Para Osmanlı kültürü Müzecilik.
Lot No: 139
Lot: 139
ESKİŞEHİR / OTELLER-1940'lar - 1950'ler Eskişehir Porsuk Oteli - s/b orjinal fotokart haliyle (kartta bir yırtık var, tamir edilmiş.) 9 x 14 cm.
Lot No: 140
Lot: 140
KADIN / ERKEN DÖNEM CUMHURİYET - YEREL KIYAFET / ESKİŞEHİR-Eskişehir hatırası 1929 - Eskişehir yerel kıyafetleri içerisinde genç bir kadın. Paspartulu, 28 x 24 cm.
Lot No: 141
Lot: 141
FRANSIZ SİNEMASI / HİSSE-PARİS'İN SİNEMA DEVLERİNİN İLK YIL HİSSE SENEDİ - Gaumont - Franco - Film - Aubert. 1930 Fransız film şirketi hisse senedi. Tamamı Fransızca, imzalı ve hisseleri tam. "Action "A" de 100 francs au porteur"., No: 123, 820. Çok temiz durumda. Geçmişi 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarına dayanan Parisli Gaumont ve Aubert Film yapımcıları Louis Aubert ve Leon Gaumont'un 1930 yılında birleşerek ortak olarak kurdukları ülü Fransız film şirketinin, kurulduğu yılda yayınladığı hisse senedi.
Lot No: 142
Lot: 142
FRANSIZ SİNEMASI / HİSSE-1928 Societe Française de Cinematographie et de Photographie / Film en Couleurs Keller-Dorian.
Lot No: 143
Lot: 143
EĞİTİM TARİHİ - OSMANLI DÖNEMİ ASKERİ OKULLAR -Mekteb-i Askeriye-i Şâhâne şâkirdânının mezûn bulundukları eyyâmda usûl-i hareketlerine dâir tenbihnâme. Büyük boy, çerçevelik. 56x27 cm. Tamamı Osmanlıca. Oldukça temiz. Kat izleri mevcut. Fî 19 Mayıs sene 1298 [1882] tarihli. 2 bölümden ve toplamda 12 bendden (madde) mürekkep bu nadir belge, 47 matbû satırdan oluşmaktadır.
Lot No: 144
Lot: 144
İMZALI-Mustafa Doğruer 70'li yıllar orijinal karikatür. 30x22cm. 2. hamur kağıda çizim.
Lot No: 145
Lot: 145
İMZALI-Ümit Müfit İmzalı orijinal el çizimi karikatür.29x21cm.
Lot No: 146
Lot: 146
İMZALI-Erol Özdemir İmzalı orijinal el çizimi karikatür.35x25cm.
Lot No: 147
Lot: 147
İMZALI-İmzalı orijinal el çizimi karikatür 29x21cm.
Lot No: 148
Lot: 148
İMZALI-İmzalı orijinal el çizimi karikatür 27x24cm.
Lot No: 149
Lot: 149
İMZALI-İmzalı orijinal el çizimi karikatür çizerine ait kendi fotoğrafıyla lot. 35x25cm.
Lot No: 150
Lot: 150
İMZALI-İmzalı orijinal el çizimi karikatür çizerine ait kendi fotoğrafıyla lot. 35x25cm.
Lot No: 151
Lot: 151
İMZALI-İmzalı orijinal el çizimi karikatür 35x25cm.
Lot No: 152
Lot: 152
İMZALI-İmzalı orijinal el çizimi karikatür 35x25cm.
Lot No: 153
Lot: 153
İMZALI-Orijinal el çizimi karikatür çizerine ait kendi fotoğrafıyla lot. 35x25cm.
Lot No: 154
Lot: 154
İMZALI-Orijinal İmzalı el çizimi karikatür 29x21cm.
Lot No: 155
Lot: 155
İMZALI-Futbol konulu İmzalı orijinal el çizimi karikatür 35x25cm.
Lot No: 156
Lot: 156
İMZALI-Futbol konulu İmzalı orijinal el çizimi karikatür 35x25cm.
Lot No: 157
Lot: 157
İMZALI-İmzalı orijinal el çizimi karikatür çizerine ait kendi fotoğrafıyla lot. 29x21cm.
Lot No: 158
Lot: 158
İMZALI-Güreş konulu İmzalı orijinal el çizimi karikatür 29x21cm.
Lot No: 159
Lot: 159
İMZALI-Orijinal İmzalı el çizimi karikatür 25x35cm
Lot No: 160
Lot: 160
İMZALI-Aslan Çizimi orijinal 29x21cm.
Lot No: 161
Lot: 161
İMZALI-Türk astronot uzayda orijinal el çizimi.
Lot No: 162
Lot: 162
İMZALI-Remzi Günyüz imzalı orijinal el çizimi çini mürekkebiyle karikatür 42x29cm.
Lot No: 163
Lot: 163
İMZALI-Eflatun Nuri Erkoç, dergiden çıkma kartona baskı karikatür levha. Zübük 21 Mayıs 1962 31x21cm
Lot No: 164
Lot: 164
İMZALI-Eflatun Nuri Erkoç, imzalı orijinal el çizimi çini mürekkebiyle karikatür 16x21cm
Lot No: 165
Lot: 165
İMZALI-Mıstık, Mustafa Eremaktar, imzalı orijinal el çizimi çini mürekkebiyle karikatür 28x16cm. Akşam Gazetesi 27-05-1954
Lot No: 166
Lot: 166
İMZALI-Mıstık, Mustafa Eremaktar, imzalı orijinal el çizimi çini mürekkebiyle karikatür 26x20cm.
Lot No: 167
Lot: 167
SİYASÎ HİCİV-Ratip Tahir Burak, baskı imzalı el çizimi, ulus gazetesi eki kağıt levha 12 06 1951 41x29cm
Lot No: 168
Lot: 168
İMZALI-Bülent Düzgit,(1947-2010) Çarşaf Dergisi'nin efsane çizeri, orijinal imzalı el çizimi. 22x16cm Tarık Akan portresi.
Lot No: 169
Lot: 169
İMZALI-Halis Makineci el çizimi aydıngere çizim karikatürünü zarf içinde İlhan selçuk'a yollamış. 19x17cm postandan geçmiş 12.12.1958 tarihli zarf
Lot No: 170
Lot: 170
MİZAH-Semih Balcıoğlu, 1984 yılı Güle Güle İstanbul Sergisi'nden kağıda baskı levha 19x28cm
Lot No: 171
Lot: 171
İMZALI-Saim Ericek, imzalı orijinal el çizimi 3 kareli çini mürekkebiyle band karikatür 38x10 cm.
Lot No: 172
Lot: 172
İMZALI-Faruk Alpkurt çizimi, imzalı orijinal el çizimi çini mürekkebiyle karikatür portre 30x19cm. Portrede Serdar Umarer çizilmiş
Lot No: 173
Lot: 173
MİZAH-Cemal Nadir, Cumhuriyet Gazetesi 14 Mart 1946 Büyük Boy Panoramik karikatürü 43x31 cm Büyük Boy
Lot No: 174
Lot: 174
MİZAH / ÜNLÜ KARAKTERLER-Temel Reis kuşe kağıda orijinal el çizimi. Tay Yayınları koleksiyonundan çıkma 30x22cm
Lot No: 175
Lot: 175
İMZALI-Ercan Akyol çizimi Tansu Çiller. imzalı orijinal el çizimi çini mürekkebiyle karikatür 20x28cm
Lot No: 176
Lot: 176
İMZALI-Kürşat Zaman, 2000'li yıllar orijinal el çizimi imzalı karikatürü 30x21cm
Lot No: 177
Lot: 177
İMZALI-Hikmet Cerrah, 2000'li yıllar orijinal el çizimi imzalı karikatürü 30x21cm.
Lot No: 178
Lot: 178
SÜLEYMAN BERK (1964-)-Besmele levha, 71x33 cm. Çerçeveli.
Lot No: 179
Lot: 179
OSMANLI GİRİD'İ - CEZÂYİR-İ BAHR-İ SEFÎD -Osmanlıca renkli chromo-litograf Girid (Girit) haritası, 34x30 cm. Çerçeveli.
Lot No: 180
Lot: 180
BESMELE-Besmele levha, hoca işi. 28x14 cm. Çerçeveli.
Lot No: 181
Lot: 181
RUS ÇARI - KRALİYET-1900'ler başı - Çar Nikolas'ın at üzerinde renkli baskı resmi (İllüstrasyon'dan çıkma). Les uniformes de l'empereur de Russie, Nicolas Alexandrovitch…
Lot No: 182
Lot: 182
AVRUPA'DA MÜSLÜMAN KADINLARI / 19. YÜZYIL FUARLARI-1900'ler başı - Avrupa fuarında (Fransa) Müslüman kadınlar. 56x39 cm (Büyük boy - çift kanatlı). Arkasında s/b gravür mevcut.
Lot No: 183
Lot: 183
PİYANGO - GRAFİK SANATI-7 Şubat 1946 - 1/4 Bilet - Ç
Lot No: 184
Lot: 184
PİYANGO - GRAFİK SANATI-7 Mart 1946 - 1/4 Bilet - Ç (Heidi temalı)
Lot No: 185
Lot: 185
PİYANGO - GRAFİK SANATI-7 Nisan 1946 - 1/4 Bilet - Ç (Ayasofya temalı)
Lot No: 186
Lot: 186
PİYANGO - GRAFİK SANATI-23 Nisan 1946 - 1/4 Bilet - Ç (23 Nisan temalı)
Lot No: 187
Lot: 187
PİYANGO - GRAFİK SANATI-7 Mayıs 1946 - 1/4 Bilet - Ç
Lot No: 188
Lot: 188
PİYANGO - GRAFİK SANATI-7 Haziran 1946 - 1/2 Bilet - Y (Tahıl anbarı temalı)
Lot No: 189
Lot: 189
PİYANGO - GRAFİK SANATI-7 Ağustos 1946 - 1/4 Bilet - Ç (Üzüm ve kadın temalı)
Lot No: 190
Lot: 190
PİYANGO - GRAFİK SANATI-15 Eylül 1946 - 1/4 Bilet - Ç
Lot No: 191
Lot: 191
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-7 Ekim 1948 - 1/4 Bilet - Ç (Avcı temalı)
Lot No: 192
Lot: 192
PİYANGO - GRAFİK SANATI-31 Temmuz 1950 - 1/4 Bilet - Ç (Yaz tatili temalı)
Lot No: 193
Lot: 193
PİYANGO - GRAFİK SANATI-31 Temmuz 1950 - 1/2 Bilet - Y (Yaz tatili temalı)
Lot No: 194
Lot: 194
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-15 Eylül 1958 - 1/2 Bilet - Y (Bisiklet ve doğa temalı)
Lot No: 195
Lot: 195
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-7 Şubat 1959 - 1/4 Bilet - Ç (Ormancı - oduncu temalı)
Lot No: 196
Lot: 196
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-9 Haziran 1973 - 1/4 Bilet - Ç (Antalya Atatürk heykeli temalı) Haliyle (Kenarında küçük bir yırtık mevcut)
Lot No: 197
Lot: 197
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-7 Temmuz 1963 - 1/5 Bilet - E (Deniz Kuvvetleri temalı)
Lot No: 198
Lot: 198
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-Yılbaşı Çekilişi 1963 - 1/10 Bilet - D
Lot No: 199
Lot: 199
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-7 Temmuz 1964 - 1/5 Bilet - B
Lot No: 200
Lot: 200
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-Yılbaşı Çekilişi 1965 - 1/10 - N
Lot No: 201
Lot: 201
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-15 Ocak 1965 - 1/10 Bilet - O
Lot No: 202
Lot: 202
PİYANGO - GRAFİK SANATI-7 Nisan 1965 - 1/5 Bilet - E
Lot No: 203
Lot: 203
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-Yılbaşı Çekilişi 1966 - 1/10 Bilet - D
Lot No: 204
Lot: 204
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-7 Temmuz 1966 - 1/5 Bilet - B (Çoban - Köycülük temalı)
Lot No: 205
Lot: 205
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-27 Mart 1967 - 1/2 Bilet - Y
Lot No: 206
Lot: 206
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-7 Temmuz 1967 - 1/5 Bilet - B
Lot No: 207
Lot: 207
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-29 Kasım 1967 - 1/2 Bilet - Y (Ağaç - Orman - Yağmur temalı)
Lot No: 208
Lot: 208
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-24 Mart 1968 - 1/4 Bilet - Ç
Lot No: 209
Lot: 209
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-7 Haziran 1968 - 1/4 Bilet - Ç (Turizm - Denizyolları, Hızlı tren, Ayasofya temalı)
Lot No: 210
Lot: 210
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-31 Temmuz 1968 - 1/4 Bilet - Ç (Yelpazeli kadın temalı)
Lot No: 211
Lot: 211
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-7 Aralık 1968 - 1/4 Bilet - Ç (Kar spoarları - Kayak temalı)
Lot No: 212
Lot: 212
PİYANGO - GRAFİK SANATI -30 Kasım 1969 - 1/4 Bilet - Ç (Paraşütçülük - 46. yıl temalı)
Lot No: 213
Lot: 213
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-31 Aralık 1972 - 1/2 Bilet - Y (Yılbaşı - 1973 temalı)
Lot No: 214
Lot: 214
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-9 Temmuz 1973 - 1/2 Bilet - Y (Kara Yolları temalı)
Lot No: 215
Lot: 215
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-9 Kasım 1973 - 1/4 Bilet - N (Balıkçılık temalı)
Lot No: 216
Lot: 216
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-31 Aralık 1973 (Yılbaşı Çekilişi) - 1/10 Bilet - G (1974 - Yılbaşı temalı)
Lot No: 217
Lot: 217
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-31 Aralık 1973 (Yılbaşı Çekilişi) - 1/10 Bilet - F (1974 - Yılbaşı temalı)
Lot No: 218
Lot: 218
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-29 Mayıs 1974 - 1/2 Bilet - Y (Evlilik - İzdivaç temalı)
Lot No: 219
Lot: 219
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-19 Mart 1974 - 1/4 Bilet - N (18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi temalı)
Lot No: 220
Lot: 220
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-30 Temmuz 1974 - 1/2 Bilet - Y (Propaganda - Kendi Uçağını Kendin Yap temalı)
Lot No: 221
Lot: 221
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-30 Ekim 1974 - 1/10 Bilet - A (Cumhuriyet Bayramı - 51. yıl temalı)
Lot No: 222
Lot: 222
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-31 Aralık 1974 (Yılbaşı Çekilişi) - G (1975 temalı)
Lot No: 223
Lot: 223
PİYANGO - GRAFİK SANATI - İHAP HULUSİ [GÖREY] (1898-1986) ÇİZİMLİ-31 Aralık 1974 (Yılbaşı Çekilişi) - L (1975 temalı)
Lot No: 224
Lot: 224
PİYANGO - GRAFİK SANATI - KIBRIS - PROPAGANDA-29 Temmuz 1975 - 1/2 Bilet - Y (Kıbrıs temalı - Barış güvercini temalı)
Lot No: 225
Lot: 225
PİYANGO - GRAFİK SANATI - RUMİ-9 Aralık 1975 - 1/2 Bilet - Y (Mevlana temalı)
Lot No: 226
Lot: 226
PİYANGO - GRAFİK SANATI - E. ÖZÇAKIR ÇİZİMLİ-9 Nisan 1976 - TAM BİLET - T
Lot No: 227
Lot: 227
PİYANGO - GRAFİK SANATI -19 Ağustos 1976 - TAM BİLET - T (Yelken temalı)
Lot No: 228
Lot: 228
PİYANGO - GRAFİK SANATI-9 Eylül 1977 - TAM BİLET - T (Atatürk heykeli temalı)
Lot No: 229
Lot: 229
EDİRNE / ADRIANOPLE / ANTET-Edirne Sebze Meyve Konservecilik Kooperatif Şirketi (Selimiye Camii) gravür baskı antetli boş kağıt. Nadir
Lot No: 230
Lot: 230
OSMANLICA İSTİMLÂK HARİTASI-Hadımköyde askerî istimlak haritası. Mikyas 1/500. Şapograf baskı Osmanlıca harita-plan. "Aslına mutabıktır" ibaresiyle beraber ıslak imza ve mühür bulunmaktadır. 38 x26 cm. Kat izleri mevcut
Lot No: 231
Lot: 231
TAPU-Sened-i hakani. 40 x 27 cm, kenarları hallice, arka kısmı katlanan yerlerden bantlanmış vaziyette.
Lot No: 232
Lot: 232
YEME - İÇME KÜLTÜRÜ / TATLICILIK-4 sayfadan mürekkep Ali Muhiddin Hacı Bekir müstakil reklam broşürü. 30 x 22 cm, 4 sayfa.
Lot No: 233
Lot: 233
GREEKS - RUM KÜLTÜRÜ - MESLEK - DEBBAĞ-[Osmanlı maliyesi - Gayrımüslim - Vergi tarihi] 1911 Temettuat vergisine mahsus tezkiredir. Debbağcılıkla uğraşan Rum Nikolad oğlu Glos adına. 29x15 cm, Osmanlıca. Sanatı: Debbağ - İsmi: Nikolad oğlu Glos (?) - Sahib-i tezkerenin 316 senesi temettü vergisi bir veche bilâ yalnız 64 guruş lira paradan ibâret olub zebirde teslimât hânesinde irâde kılınacağı vechile ahz olunacak, fî sene 1316 [1900]. Pullu, mühürlü. -- Gayrımüslim Rum kültürü Vergi Maliye Osmanlı ekonomisi Vergi kültürü Greece Greek Greeks Non-Muslim minorities Minority.
Lot No: 234
Lot: 234
ÇİFT DİLLİ FATURA - ECZACILIK-Eczacı ve Kimyager Ahmed Cevad - Kamer Eczahanesi = Droguerie & Pharmacie "Kamer" Ahmed Cevad (Specialites Anglaises et Françaises) antetli fatura, üzerinde kurşun kalemle el yazısı ilaçlar ve fiyatları mevcut. İki adet Osmanlı pullu ve nadir kurum damgalı. Hüseyinabad (Çorum) hükümet tabibi İsmailk Hakkı'ya gönderilimiş. 1340 Hicrî: 1924 Milâdî tarihli. Çok temiz durumda. -- Tıp Eczacılık Osmanlı - Türk tıp tarihi Koleksiyon.
Lot No: 235
Lot: 235
MERSİN - ERKEN DÖNEM CUMHURİYET TİCARET TARİHİ-İsmet İş Evi Mehmet Kaptan Evlatları Mersin, Antetli kağıda yazılmış mektup, 3/8/936 Mersin ibareli. 28 x 22 cm.
Lot No: 236
Lot: 236
OSMANLI VERGİ SİSTEMİ - YEREL YÖNETİMLER - FİLATELİ-Osmanlıca, Şehremaneti tenvirât rüsumuna mahsus tezkire 1319 sene-i maliyesi, rumi bir yıla ait tüm kuponlar eksiksiz. NADİR
Lot No: 237
Lot: 237
FİLATELİ - DAMGA-Osmanlıca - Fransızca Kadıköy çiftdilli damgalı, Paris'ten Kadıköy Moda'da Doktor Miralay Nurettin Beye gönderilmiş Osmanlıca yazılı yabancı kart
Lot No: 238
Lot: 238
TRABZON - TİCARET-Trabzon Ticaret Tarihi, Abdurrahman Ergün Odun ve Kereste Trabzon Antetli fatura, pullu
Lot No: 239
Lot: 239
İZMİR - TİCARET TARİHİ-Ticaret Tarihi, Yeni İzmir Nakliye Anbarı İşyeri kartı, Samsun, Giresun, Trabzon, Ayvalık, İzmir ve Mersin'de acenteleri mevcutmuş, arkasında 1937 tarihli elle yazılmış, pullu ve özel kurum damgalı bir senet mevcut
Lot No: 240
Lot: 240
ZEKİ MÜREN (1931-1996)-Zeki Müren, Baskı İmzalı Fotoğraf, Türk musikisi bestekarları külliyatı yayınlarının ilavesi veya hediyesi
Lot No: 241
Lot: 241
EĞİTİM TARİHİ-Osmanlıca Diploma, Üsküdar Merkez Rüştiyesi Kadri bin Mustafa Efendiye ait Osmanlı devlet armalı büyük ebat kalın kağıt Diploma, 1322 (1906) II. Abdülhamid dönemi. Haliyle
Lot No: 242
Lot: 242
TİCARET TARİHİ - FETHİYE-Fethiye - M. Ali Öncü: Her nevi bakliyat ticareti Antetli Zarf
Lot No: 243
Lot: 243
İSTANBUL - PERA PALAS-Osmanlıca -Fransızca Pera Palas Oteli vestiyer fişi, 3 adet koparılmamış. Nadir
Lot No: 244
Lot: 244
SİHİRBAZLIK-Gözbağcılık - Çizimli "Universal Sihirbazlık ve İllüzyon Hünerleri Stüdyosu sipariş belgesi" (Boş)
Lot No: 245
Lot: 245
OSMANLI SOSYAL YAŞAM / İZDİVAÇ-[OSMANLI SOSYAL TARİHİ - İZDİVAÇ] 1906 Afyon Şuhud kazası Kürtler köyü muhtarının köylerinde mukim Rahime ile Musa’nın nikahlarının kıyılabilmesi için kadıdan izinname talebiyle yazdıkları ilmühaber. Tamamı Osmanlıca belge. 2 sayfa. 23x17 cm. 3 adet Osmanlı pulu ve 2 adet damga mevcut. Haricen Osmanlıca soğuk damgalı kağıda yazılmış. "Hüve" ile başlıyor. Şuhud kazası Kürtler köyü muhtarının köylerinde mukim Rahime ile Musa’nın nikahlarının kıyılabilmesi için kadıdan izinname talebiyle yazdıkları ilmühaber. Tarih: 16 Kanunuevvel 1322 / 29 Aralık 1906. Belgenin ilk yüzünde belirtilen nikahları kıyılacak şahısların isim, şöhret hane numaraları ve doğum tarihleri ile "belediyece görülmüştür" ve notu. -- Afyon Osmanlı hukuk tarihi İzdivaç Sosyal tarih Evlilik.
Lot No: 246
Lot: 246
OSMANLI SOSYAL YAŞAM / İZDİVAÇ-[OSMANLI SOSYAL TARİHİ - İZDİVAÇ] 1906 Şuhud (Afyonkarahisar) kazası Balçıkhisar köyü muhtarının köylerinde mukim Fatıma ile Hüseyin'in nikahlarının kıyılabilmesi için kadıdan izinname talebiyle yazdıkları ilmühaber. Tamamı Osmanlıca belge. 24,5x14 cm. 3 adet Osmanlı pullu ve iki adet damgalı. Hüve ile başlıyor. 6 satır. Şuhud (Afyonkarahisar) kazası Balçıkhisar köyü muhtarının köylerinde mukim Fatıma ile Hüseyin'in nikahlarının kıyılabilmesi için kadıdan izinname talebiyle yazdıkları ilmühaber. Tarih: 17 Ağustos 1322 / 30 Ağustos 1906. -- İzdivaç Son devir Osmanlı hukuk tarihi Evlilik.
Lot No: 247
Lot: 247
İSTANBUL TARİHİ - LEVANTEN -SARAYIN TERZİSİ A. PARMA - NOTER - 1936 tarihli, sarayın terzisi A. Parma adına düzenlenmiş noter evrağı. Pullu, mühürlü; arkası "Otto Enke Cottbus - Fabrique de Registers" gravürlü belge. 21 Ağustos 1936 tarihinde düzenlenmiş. Parma ailesinin atölyesi, II. Mahmud ve II. Abdülhamid dönemi Osmanlı sarayına terzilik alanında neredeyse bir yüzyıl boyunca hizmet etmiş ünlü bir Levanten ailedir. "A. Parma" olarak Osmanıca atılmış bir imza mevcut. Parma imzalı olabilir. Belgenin arkasında yer alan Otto Enke Cottbus, İstanbul'da kağıt üretimi, matbaacılık ve kumaş üretimi yapan gayrımüslim bir firmadır. -- İstanbul Constantinople Meslekler Osmanlı sarayı Cumhuriyet Türkiye'si Gayrımüslimler Levanten aileler Noter evrağı - Hukuk.
Lot No: 248
Lot: 248
OSMANLI DENİZCİLİK TARİHİ-Orijinal Osmanlıca / İngilizce kağıt pusula. Kasnağı üzerinde dönebiliyor. 15x15 cm kağıt ebadı, 10 cm pusula çapı. Üzerinde kurşun kalemle Osmanlıca notlar bulunan pusula, teorik denizcilik eğitimi için kullanılmıştır. Haliyle.
Lot No: 249
Lot: 249
YEME - İÇME KÜLTÜRÜ-Herkes günde bir defa balık yemelidir başlıklı özendirici müstakil broşür. Çituris Matbaası'nda 1940'lı yıllarda basılan bu broşür, içinde beş adet balık yemeği içerir (Balık haşlama, Lüfer ızgarası, Kılıç, palamut, torik kebapları ve pilakileri, Dalyan çorbası vb). Pullu. 24x16 cm. [4] sayfa. -- Yeme-içme kültürü Deniz ürünleri Su ürünleri Balık yemekleri.
Lot No: 250
Lot: 250
YEME - İÇME KÜLTÜRÜ-Divan Lokantası fatura 1957
Lot No: 251
Lot: 251
EMİNÖNÜ HALKEVİ -- SAHNE SANATLARI - BALE-Büyük Bedi'i Raks Müameresi: Eminönü Halkevi Sosyal Yardım Şubesi menfaatına. Mayıs 1944 - Özgün resimli kapağında, çok temiz durumda, 24 x 16 cm, [10] sayfa, çok sayıda resimli. İçinde bolca resimli "Bale tarihi" yazısı bulunan ve erken dönem Cumhuriyet Türkiyesi'nde tertip edilip sahnelenen balelerin yanı sıra "Büyük Bedi'i Raks Müameresi" broşürü. Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi gibi reklamlar mevcuttur. Eminönü Halkevi, Cumhuriyet Türkiyesi'nde ilk açılan on dört halkevinden birisidir. Faaliyetlerini İstanbul'un Eminönü ilçesinde devam ettirmiş olmasına rağmen ülke genelindeki diğer halkevlerine birçok alanda örnek oluşturmuştur. Eminönü Halkevi faaliyetlerini; Dil Tarih ve Edebiyat Şubesi, Temsil Şubesi, Güzel Sanatlar (Ar) Şubesi, Spor Şubesi, Sosyal (İçtimai) Yardım Şubesi, Müze ve Sergiler Şubesi, Halk Dershaneleri ve Kurslar Şubesi, Kütüphane ve Neşriyat Şubesi, Köycüler Şubesi olmak üzere dokuz alt şubeyle yürütmüştür. Eminönü Halkevi, 1935-1951 yılları arasında Türkiye'nin sosyal yaşamını etkilemiş ve Cumhuriyet Aydınlanması'nın en önemli kurumlardan biridir. Nadir.
Lot No: 252
Lot: 252
KADIKÖY - EĞİTİM TARİHİ-Kadıköy Erkek Orta Mekteb - 4 Temmuz 1930 müsamere davetiyesi - Ahmed İhsan Matbaası'nda basılan bifolium belgenin sol kenarı (bilet yerine geçen kısmı) koparılmıştır. 9x14 cm. İçerikte Reşat Nuri'nin "Ümidin Güneşi" ve Mehmet Ali Bey'in "İnsan Sarrafı" piyesleri mevcuttur. -- Kadıköy Eğitim tarihi Erken dönem Cumhuriyet kurumları Tiyatro Davetiye Koleksiyon
Lot No: 253
Lot: 253
DENİZCİLİK - SEYR-İ SEFÂİN-[DENİZYOLLARI - SEYR-İ SEFÂİN] 1926 "Türkiye Cumhuriyeti Seyr-i Sefâin İdaresi" antetli, İbrahim Efendi arasında vapur kiralanması hakkındaki sözleşme. Tamamı Osmanlıca el yazısı sözleşme. 29x20 cm. Bifolium. 2 sayfa. 36 satırlık el yazısı sözleşme. "Türkiye Cumhuriyeti Seyr-i Sefâin İdaresi" antetli ve logolu bifolium kağıt üzerine. Islak imzalı. Delgeç delikleri ve hafif lekeler dışında oldukça temiz bir tarihi belge. Türkiye Seyr-i Sefayin İdaresi ile Şenlikdere Mahallesi 2 numarada ikamet eden İbrahim Efendi arasında vapur kiralanması hakkındaki sözleşme metni. Tarih 7 Teşrinievvel 1926; arkasında "Türkiye Seyr-i Sefayin İdaresi Levazım Müdüriyeti 1340". -- Seyr-i Sefain Kurum tarihi Denizcilik Deniz yolları Erken dönem Cumhuriyet.
Lot No: 254
Lot: 254
BİZANS TREBIZOND PONTOS GREECE-[BİZANS - PONTUS - TRABZON] Peri Pontou kai Trapezountos: Ploutismeno me ukraboures. Istoria, laografia, geografia, statistike. [i.e. Trabzon ve Pontos hakkında]., SAVVA IONNIDOU, Athens, 1981. Özgün resimli karton kapağında (Trabzon = Trebizonde resimli), 21 x 14 cm, Yunanca (Modern), 296 sayfa metin, 48 sayfa tıpkıbasım, s/b resimler ve harita. 1870 yılında Kostantiniyye'de (İstanbul) basılmış eserin yeniden basımı. Savva Ioannides'in uzunca bir önsözüyle başlayan kitap, Bizans'ın Trabzon İmparatorluğu'nun (Pontus) yıkıldığı tarihten tam 400 yıl sonra (1870) kalweme alınmış bir ağıttır aynı zamanda. Pontus'un Bizans'taki ve otonom tarihini, başkenti Trabzon'un antik çağlardan beri süregelen önemi ve şehir tarihini detaylı bilgiler ışığında anlatır. Kitabın sonunda çok sayıda görsel mevcuttur. Ioannidis, Filibe (Yunanca: Filippoupolis) ve Giresun'daki (Yunanca: Kerasounta) Yunan okullarında öğretmenlik yaptıktan sonra, Frontistmon'da öğretmenlik yaptığı Trabzon'a geldi. 1870 yılında İstanbul'da yayınladığı kitabında "Perí Pontou kai Trapezountos: Ploutismeno me ukraboures. Istoria, laografia, geografia, statistike" [i.e. Bölgede konuşulan Yunanca da dahil olmak üzere Trabzon ve çevresinin tarihî, folkloru ve coğrafî istatistikleri], kapsamlı saha çalışmaları sırasında topladığı folklor verilerini yazdı. Ioannidis, aynı zamanda Sathas ve Legrand tarafından ve sonraları da kendisi tarafından yayınladığı Bizans dönemi "Digenis Akritas Destanı"'nı keşfetmiştir. -- Rum kültürü Yunan İstanbul Constantinople Folklor Trebizond Kara Deniz Trabzon Coğrafya Tarih Yerel tarih Şehir tarihi Bizans Osmanlı tarihi Türkleşme.
Lot No: 255
Lot: 255
DETERJAN - SENET-[Antalya - Osmanlı hukuk tarihi] [Osmanlıca defter-i hakânî emaneti] Deterjan temalı 1332 [1916] Bey'i ve ferâğ ile muamelât-ı sâirenin ihrâcı zemininde senedât-ı idâre-i umuiyesine tevzi' olunan senedâta mahsus numero pusulası. 19x14 cm, Osmanlıca, matbu kısımların bazıları el yazısı ile doldurulmuş. Konu olan mal: Deterjan. Fî 2 Haziran sene 1332. [Antalya - Osmanlı hukuk tarihi] [Osmanlıca defter-i hakânî emaneti] Deterjan temalı 1332 [1916] Bey'i ve ferâğ ile muamelât-ı sâirenin ihrâcı zemininde senedât-ı idâre-i umuiyesine tevzi' olunan senedâta mahsus numero pusulası. -- Hukuk Bakkaliye Deterjan Koleksiyon Antalya.
Lot No: 256
Lot: 256
OSMANLI DÖNEMİ KÖPRÜLER / GÖL-Meke (?) Gölü üzeründe bir köprü ve üzerinde fesli tipler. 9x14 cm. Osmanlıca yazılı
Lot No: 257
Lot: 257
OSMANLI'DA KAHVE KÜLTÜRÜ-Türk restaurantı - Sokak'ta esnaf lokantası - Elle renklendirme
Lot No: 258
Lot: 258
OSMANLICA KARİKATÜR - TALAT PAŞA-Osmanlıca - Talat Paşa karikatür kartpostal - Birinci seri: 12 aded - Fiyatı her biri içün 100 paradır
Lot No: 259
Lot: 259
TÜRK EDEBİYATI - ÜNLÜLERDEN HATIRA EŞYALAR-Türk şair - yazar Tahir Kutsi Makal (1937-1999)'a ait kartvizit. Tahir Kutsi Makal, Türk şair, yazar. Lise eğitiminin ardından İstanbul'da gazetecilik okuyan Makal, meslek yaşamına Denizli Gazetesi'nde başladı. Daha sonra, Tan, Yeni Gazete, Dünya, Vatan, Ekspres, Tasvir, Son Havadis, Her gün, Ortadoğu, Güneş, Sabah gazetelerinde köşe yazarlığı ve muhabirlik, editörlük, yayın yönetmenliği gibi birçok işte çalıştı. Ayrıca birçok derginin yönetmenlik ve yazarlığını yaptı. Gazetecilikle ilgili olarak çeşitli ödüller aldı. 1962'de "yılın gazetecisi" seçildi. Röportaj, Öykü, şiir, roman, araştırma ve röportaj alanlarında çok sayıda kitap yazdı. "Kamyon" adlı romanıyla Peyami Safa Roman Ödülü'nü, "Karadon" adlı kitabıyla da T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Öykü Ödülü'nü kazandı. İnönü Üniversitesi tarafından "Fahri Doktora" unvanıyla onurlandırıldı.
Lot No: 260
Lot: 260
OSMANLICA İTALYANCA ÇİFTDİLLİ KINA REKLAMI-Orijinal renkli İtalyan kartpostalının arkasına basılmış Osmanlıca - İtalyanca kına ve Saravallo Eczanesi reklamı. Kartpostal boyut. Temiz durumda. Trieste'de Serravallo ecza üreticisinin Osmanlı pazarı için ürettiği kına reklamı kartın arkasına basılmış. Son derece nadir.
Lot No: 261
Lot: 261
HAREKET ORDUSU -Davutpaşa Kışlası önünde 1913 Hareket Ordusu (süvariler) kartpostal. Üst kısmında Contantinople - Carte Militaire basılı. 8 editeur S. N. Nicolaivetich, Constantinople. 14 x 9 cm.
Lot No: 262
Lot: 262
IRIS / KARADENİZ-Osmanlı dönemi Tokat Yeşilırmak Köprüsü orijinal fotoğraf. 9x14 cm.
Lot No: 263
Lot: 263
CEMAL NADİR GÜLER (1902-1947) / AMCABEY-Akşam'ın Amca Bey'i. Akşam Yevmi, siyasi gazete. 14x9 cm.
Lot No: 264
Lot: 264
ST. SOPHIA-Ayasofya'nın içten renkli fotoğrafının basılı olduğu kartpostal. Ayasofya Camii'nin dahili fotoğrafı. 15246. Constaniople. Interiur de la mosquee de Ste-Sophie. Printed in Paris, Lapina. 14 x 9 cm
Lot No: 265
Lot: 265
SULTANAHMET-Sultanahmet Camii'nin dıştan siyah beyaz fotoğrafı. Constantinople. Fontaine des Abblutions et mosquee du Sultan Achmitt, Musees royaux d'art et d'histoire, Bruxelles. 14 x 9 cm
Lot No: 266
Lot: 266
BARBISOS / BARBYZES-Kağıthane Deresi kartpostalı. Eaux douces d'Europe, Constantinople. Postadan geçmiş. 0239/38 numaralı. 14 x 9 cm
Lot No: 267
Lot: 267
İSTANBUL / HİSARLAR-Rumeli ve Anadolu Hisarı'nın s/b fotoğrafının yer aldığı kartpostal. Postadan geçmiş fakat ön tarafındaki pul kaldırılmış vaziyettedir. 20.12.18 tarihli Fransıca bir not yer almaktadır. 1032. E. F. Rochat, Constantinople, Editions d'art et l'orient (depose). 14 x 9 cm
Lot No: 268
Lot: 268
ST. SOPHIA-Ayasofyanın içten çekilmiş s/b fotoğrafının olduğu kartpostal. Ön kısmına Atatürk portreli pullar mevcut. Postalanmış. 14 x 9 cm
Lot No: 269
Lot: 269
SUFİZM / MEVLEVİLİK-Bir mevlevihane/dergahta müzisyen ve semazenlerin renkli fotoğraflarının olduğu kartpostal. 14 x 9 cm. Carte postale-Union postale Universelle
Lot No: 270
Lot: 270
OSMANLI SARAYI / PADİŞAH-Yıldız Sarayı'nın Selamlık'ında çekilmiş askeri bir tören fotoğrafı. Resimli. Constantinople - Le Selamlik, Yıldiz. 33 Editeur . N. Nicolaievitch, Constantinople. 13 x 9 cm.
Lot No: 271
Lot: 271
BON MARCHE-Eminönü'nden çekilmiş, Topkapı Sarayı'nın da göründüğü bir fotoğrafın yer aldığı postalanmış kartpostal. No. 113. editeurs Au Bon Marche, Paris
Lot No: 272
Lot: 272
ST. SOPHIA-Ayasofya'nın dıştan çekilmiş fotoğrafının yer aldığı kartpostal. Constantinople, La Fontaine Guillaume II et Sainte-Sophie. No 1207. E. F. Rochat, Constantinople Editions d'Art de l'orient (Depose).
Lot No: 273
Lot: 273
BEYKOZ-Beykoz Körfezi'nin renkli fotoğrafının olduğu kartpostal. Constantinople. Beycos au Bosphore
Lot No: 274
Lot: 274
SİRKECİ GARI-Sirkeci Garı'nın dışarıdan çekilmiş siyah beyaz fotoğrafı. Gar des Chemins de fer Orientaux a Constple.
Lot No: 275
Lot: 275
BOSPHORUS-Renkli Boğaz manzarası. N. 6 Vue de Candelli (Bosphore). Postalanmış. 13 x 9 cm. Arka tarafına Osmanlıca pul ve kaşe basılı.
Lot No: 276
Lot: 276
ARAP YARIMADASI-Medine-i Münevvere'de münahesid entede kafilenin harucu. Renkli
Lot No: 277
Lot: 277
MESLEK-Portefaix (Sırık hamalları) No: 10. Editör: Max Fruchterman
Lot No: 278
Lot: 278
OSMANLI FESLİ TİP - AVRUPA FOTOĞRAF STÜDYOSU-Osmanlı fesli tip - Belçika Fotoğraf Stüsyosu
Lot No: 279
Lot: 279
MİSYONERLİK KİTAPLARI-Hacerin duası 1935. Maarif Kitabhanesi, İst., 16 sayfa.
Lot No: 280
Lot: 280
MİSYONERLİK KİTAPLARI-Musa'nın denize atılması 1935. Maarif Kitabhanesi, İst., 16 sayfa.
Lot No: 281
Lot: 281
MİSYONERLİK KİTAPLARI-İbrahimin ateşe atılması 1935. Maarif Kitabhanesi, İst., 16 sayfa.
Lot No: 282
Lot: 282
TREBIZOND-Trabzon'un denizden görünüşü. S/b, arkası boş, 9x14 cm. Fotokart
Lot No: 283
Lot: 283
KIBRIS - PROPAGANDA-"Barış için savaş" Kıbrıs Çıkarması propaganda kart - Kıbrıs haritası üzerinde Türk askerinin fotoğrafı mevcut
Lot No: 284
Lot: 284
ATATÜRK - VİYANA MATBAASI-Viyana'da Hermes Matbaası'nda basılmış nadir Gazi Mustafa Kemal Atatürk kartpostalı - renkli. Alt kısımda küçük bir leke mevcut
Lot No: 285
Lot: 285
SARAY-Dolmabahçe Sarayı kartpostal - Nadir
Lot No: 286
Lot: 286
OSMANLI KIYAFETLERİ-Mecmua-yı tesavir - Medjmouai teçavir (Collection de costumes). Edit: Max Fruchtermann No: 107
Lot No: 287
Lot: 287
OSMANLI KIYAFETLERİ-Mecmua-yı tesavir - Medjmouai teçavir (Collection de costumes). Edit: Max Fruchtermann No: 119
Lot No: 288
Lot: 288
OSMANLI KIYAFETLERİ-Mecmua-yı tesavir - Medjmouai teçavir (Collection de costumes). Edit: Max Fruchtermann No: 116
Lot No: 289
Lot: 289
BOSPHORUS - KARADENİZ-Constantinople - Entree de la Mer Noire - Karadeniz / Boğaz (Türk bayraklı tekne)
Lot No: 290
Lot: 290
BOSPHORUS-Bezlerbey (Bosphore) - Pullu, damgalı, postadan geçmiş. Arkası mektuplu - Nadir
Lot No: 291
Lot: 291
TASAVVUF - HETERODOKSİ - TİP-Müslüman şeyh - Sheik of Mussulman. Edit: Andre Torzis & Fils - Beyrut, Kudüs editörlü
Lot No: 292
Lot: 292
KIZ KULESİ-Constantinople - Üsküdar. Touor de Leandre - Kız Kulesi (Arkası mektuplu)
Lot No: 293
Lot: 293
BOSPHORUS - KARADENİZ-Constantinople - Entree de la Mer Noire - Karadeniz / Boğaz (Türk bayraklı tekne) Edit: MB
Lot No: 294
Lot: 294
ERKEN CUMHURİYET ANKARASI TARİFİ-[ERKEN DÖNEM CUMHURİYET ANKARASI TARİFİ] 1929 tarihli TBMM üyesi tarafından eşi Asliye’ye yazılmış iki mektup. Tamamı Osmanlıca iki mektup. 20x13,5 cm. "TBMM Âzasına Mahsus" antetli kağıda (Üzerine sonradan Latin harfli Türkçe olarak 'Babamdan Anneme' notu alınmış). Toplamda 22 sayfa. 1929 yılının Ankarası'nın bir mebûs ağzından, birinci elden tarifini içerir. Ayrıca ilk mektupta çocuklarının isimleri Mustafa ve Tahsin olarak geçmektedir ve yazan kişi eşinin hastalığından ve ev eşyası alımından söz etmektedir. -- Erken dönem Cumhuriyet Türkiyesi Ankara
Lot No: 295
Lot: 295
TRABZON TİCARET TARİHİ-[TRABZON TİCARET TARİHİ] 1930 Erken dönem Cumhuriyet Trabzonlu Hacıalihafız Z. Mahdumları antetli ticarî mektup. Tamamı modern Türkçe, 30 Mart [1]930 tarihli, "Trabzon Hacıalihafız Z. Mahdumları" antetli kağıda iflâs sonrası Ziraat Bankası'na olan borcu, bankanın Trabzon şubesine ödeneceğinin zaman ve şartlarını taahhüt eden ticarî mektup. Tamamı daktilo. "[TRABZON TİCARET TARİHİ] 1930 Erken dönem Cumhuriyet Trabzonlu Hacıalihafız Z. Mahdumları antetli ticarî mektup". Transkripsiyon: "Efendim, Trabzon Şübenize olan borclarımızı mülklerimizle ipotek suretiyle temin hususindaki şifahi muracaatlarimiza hüsnü kabul göstererek evvelce verilmiş olan iflas kararının ref'i hakkındaki ilamın muhterem müessisenize göndermekliğimizi emir buyurmiş olduğunuzdan mezkûr ilamları melfufen takdim eyleyoruz. Osmalı Bankası da dahl lduğu halde...". Serdar Zade Hacı Salih Mahtumları [ve] Hacı Ali Hafız Zade Mahtumları. İmzasız, daktilo. Mektup "Ziraat Bankası Müdüriyyeti Umumiyyesine, Ankara"'ya yazılmış ve gönderilmiştir. Donanma-yı Osmanî Muavenet-i Milliye Cemiyeti Trabzon Şubesi'nin idare heyetinde de uzun dönem bulunan Hacı Ali Hafız-Zâde ailesi, Trabzon'lu köklü bir ailedir. Aileden çok sayıda büyük tüccar yetişmiş ve ticaret, ziraat ile uğraşmışlardır. Hacı Ali Hafız-zade Hakkı Efendi, cumhuriyete geçiş sürecinde Trabzon belediye başkanlığı görevini ifa eylemiştir (1922-1923). -- Trabzon Eşrâf Ticaret Karadeniz Osmanlı kültürü Erken dönem Cumhuriyet Türkiyesi.
Lot No: 296
Lot: 296
GAYRIMÜSLİM AZINLIK GREEKS / GREECE / KADIKÖY RUM CEMAATİ / DİL TEDRÎSÂTI-[GAYRIMÜSLİM AZINLIK / KADIKÖY RUM CEMAATİ / DİL TEDRÎSÂTI] "Kadıköy Onuncu Daire-yi Belediye Hacı Mahmud" damgalı, Kadıköy'de Caferağa Mahallesi'nde Moda Caddesi'nde Hallis Efendi'nin hanesinde lisân-i Osmânî ile Frasızca ve Rumca tedris etmek üzere olduğu ve buna dair işlemler. Tamamı Osmanlıca el yazısı belge. 32x24 cm. 1 sayfa. 10 satır Osmanlıca el yazması. Sol üst köşede yazıyı etkileyen küçük bir yırtık olmasına karşın temiz bir belge. Katlı. "Hüve" ile başlayan belge, "Rum Kilisesi cemaatine" elkabıyla devam etmekte. "Kadıköy Onuncu Daire-yi Belediye Hacı Mmahmud" damgalı. "Kadıköy'de Caferağa Mahallesi'nde Moda Caddesi'nde Hallis Efendi'nin hanesine lisân-i Osmânî ile Frasızca ve Rumca tedris etmek üzere bulunan alâsı istirhâmına dâir aarif Nezâreti celilesine takdîm etmek olduğu arzuhâlde beyân... hanesine mekteb... oraya kaç şâkîrd devam edecek olduğu, mekteb-i millî haricinde husûsî mekteb küşâdına ihtiyaç görülüb görülmediği hâne-yi mezbûrun mekteb ihtiyacına makzûru ol beyânı işâren (?) Maarif Nezâreti celilesinin... fî 14 Eylül sene [1]211 temîn ve 85 numerolu emirnâme-yi... tahsîsât ve ifâsına... [.] Zikrolunan haneye husûsî mekteb... mekâtîb-i milliye-i hariciye tedrîsât ile mekteb-i küşâdına...". -- Gayrımüslim azınlık Rum cemaati Kadıköy Moda Rum Kilisesi Filoloji Eğitim tarihi Sosyal tarih Türkçe / Rumca / Fransızca eğitimi Rum okulları.
Lot No: 297
Lot: 297
OSMANLI ULEMÂSI / ERZURUM-[ERZURUM MÜFTİ-Yİ ESBÂKININ ÜCRET-İ TEDRÎBE'DEN MUAF TUTULMASI - İLMİYE] 1327 [1911] Osmanlıca resmi evrak: Mumaileyh [Lütfullah] Vehbi Efendi'nin ücret-i tedribeden [i.e. Geçiş ücreti] affı hakkında. Osmanlıca, mühürlü, resmi evrak. 2 sayfa.23 Teşrin-i Evvel 1327 (Rumi) - 5 Kasım 1911 (Miladi) tarihli Karagümrük mevki memurunun Vehbi Efendi’nin gelir durumunu incelemesi ve ardından Müfettiş Şükrü Bey'in kararıyla Vehbi Efendi’nin geçiş parasını (ücret-i tedribe) ödeyecek geliri olmadığına hükmedilerek kendisinin bundan muaf tutulmasına karar verilmiştir. Erkek kardeşlerinden biri Manastır’da teğmen, diğeri Gelibolu’da muallim olan Vehbi Efendi’nin babasından kalan maaşla geçindiği anlaşılmıştır. Belgeden anlaşıldığı üzere ulemadan olan [Lütfullah] Vehbi, (1850-1919), 1850 [H. 1266] yılında Erzurum'da doğdu. 1878'de Erzurum Harp Okulu'nda Arapça hocalığı yaptı ve 1897'de Erzurum müftüsü oldu. Emekli olduktan sonra Osmanlı Meclis-i Mebûsânı'nda Erzurum vilayet mebusluğu yaptı. Molla Abdurrahman Camî'nin "Cilâu'r-Ruh" adlı eseri üzerine yazdığı "Feyzü's-sünûh" şerhiyle ünlüdür. -- Osmanlı uleması Erzurum Erken dönem 20. yüzyıl.
Lot No: 298
Lot: 298
OSMANLI AİLE İLİŞKİLERİ - RİZE / SÜRMENE-[RİZE - SÜRMENE] Osmanlıca el yazma mektup - Hüseyin Avni imzalı ve 18 Mayıs 1336 [1920] tarihli kızına hitaben yazılmış ve Avni'ye imzalı kız kardeşine yazılmış iki bir mektup aynı kağıt üzerinde. Sürmene ve Rize’de ailevi ilişkiler. Tamamı Osmanlıca el yazısı nadir belge. "Bir guruş ve daha ziyâde meblâğ veya kıymeti hâvî olan kefâletnâmelere mahsûs vergidir" matbû antetli özel kağıda devamı el yazısı olan 30 / 5 / [13]38 hicrî tarihli [Milâdî 1922] belge. 1 sayfa. Katlı. 34x25 cm. Osmanlıca. Mühürlü - imzalı. "1922 Müderris Çakırzâde Mehmed Ali Efendi 1338 tarihinde Habsamane [Gölköy] nahiyesi meclis azâlığı içün Adana ekseriyet zevât meyânında zâtınızın azâlığa... vazifenizin devâm etmenizi mübeyyîn...". -- Adana Ordu Yerel tarih Osmanlıca nadir belgeler Müderris Eğitim tarihi Medrese Osmanlı kültürü Eğitim tarihi Sosyal tarih.
Lot No: 299
Lot: 299
1956 DONDURUCU İSTANBUL KIŞI / İSTANBUL TARİHİ-[1956 DONDURUCU İSTANBUL KIŞI] 1956 Osmanlıca el yazısı mektup: PTT memurundan birinden annesine mektup. Orijinal Osmanlıca el yazısı mektup, 2 sayfa, son sayfası eksik, imzasız. 10.02.1956 yılında İstanbul'da, bir posta memurunun annesine yazdığı mektup 1956 yılının şiddetli geçen kışı üzerine yazılmıştır. Yazar, kar tanesi gibi güzel bir şeyin nasıl böyle felaketlere sebebiyet verebildiğini sorar. Bunun üzerine o sene İstanbul halkını heyecana sürükleyen olayı, üç posta memurunun bozulan telefon hattını tamir için Terkos Köyü'ne doğru çıktıkları yolda karda mahzur kalarak başlarına gelenleri ve kurtuluş hikayelerini anlatır. Askerler tarafından kurtarılan memurlar bir süre Dursunbey Köyü'nde misafir edilir. Yazar, mektupta 1925 senesinde Ankara'dan Ayaş'a teftişe giden babasının başına gelen benzer bir olayı da anlatır. -- İstanbul kışı Şehir tarihi Sosyal tarih
Lot No: 300
Lot: 300
TAYYARE BİLETİ - ÇEKİLİŞ TARİHİ-[TAYYARE BİLETİ ALINMASI İÇİN GÖNDERİLEN PARA] 1931 Osmanlıca el yazısı mektup: Giresun'daki Hacı Bey'den İstanbul'daki ailesine. Orijinal el yazması Osmanlıca mektup. 2 sayfa, imzalı, 11.01.1931 tarihli. Çalışmak için İstanbul'dan Giresun'a giden Hacı Bey'in İstanbul'daki ailesine yazdığı mektupta bazı noktalar göze çarpar. Hacı Bey İş Bankası vasıtasıyla aiesine gönderdiği paranın küsürüyle Tayyare biletinin alınmasını rica eder. Bir süredir Giresun'da çalışan Hacı Bey yağ alarak İstanbul'a ailesine gönderir. Doktor olan kardeşinden bahseder. Büyük bir aileye hitaben yazıldığı anlaşılan mektupta yazar, teyzesi Refet hanıma ve Hamide ve Hatice hanımlara selam gönderir. Nazmi, Hadiye, Osman, Şerife isimli çocuklara da selam söyler.
Lot No: 301
Lot: 301
EBCED - TASAVVUF - TARİH DÜŞÜRME-[OSMANLICA EBCED / ŞİİR] Hurşid Efendi'nin ölümü için düşülen tarih beyitleri (Hicrî: 1300 = Milâdî: 1884). Orijinal Osmanlıca el yazması. [OSMANLICA EBCED / ŞİİR] Hurşid Efendi’nin ölümü için düşülen tarih beyitleri (Hicrî: 1300 = Milâdî: 1884). 11,5x12,5 cm. Tamamı Osmanlıca. -- Tasavvuf Ebced Osmanlı kültürü