• Cancel
    Filter
Filter

Karma Müzayede 1: Fotoğraf, Belge, Kartpostal, Kitap ve Piyango

Euphemia Müzayede yeni yılın ilk karma müzayedesiyle doludizgin karşınızda!

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün nadir fotoğraflarından Kurtuluş Savaşı sırasında Edirne’den yurda giren ve Türkçe olmayan tüm yayınlara yasak getirdiği telgrafına, Mustafa Necati’nin ikonik fotoğrafından şair Halide Nusret Zorlutuna’ya gönderdiği el yazısı mektubuna, Deniz Gezmiş’in yakalandığı ânı belgeleyen fotoğraftan Nâzım Hikmet’in muhtemelen Sinop Cezaevi’nde çektirdiği portre fotoğrafına ve nadir Osmanlıca el yazısı belgelerden mükafat ciltlerine, pek çok ünik malzemenin bir arada bulunduğu yeni yıldaki ilk müzayedemiz yayına girmiştir.

Müzayedemizdeki ürünlere 06.02.2023 PAZARTESİ günü saat 21:30'a kadar internet sitemiz üzerinden pey verebilirsiniz. Aynı tarihte 21:32 itibariyle canlı müzayedemiz başlayacaktır.

!!! ÖNEMLİ !!! Komisyon oranı %20 olup tutarın tamamına %18 KDV oranı eklenecektir. ÖDEME SÜRESİ MÜZAYEDE BİTİMİNDEN SONRA 7 İŞ GÜNÜDÜR.

Komisyon ya da vergi tutarları ile alakalı iadeler kesinlikle kabul edilmeyecektir, kuralların tamamı okunmuş kabul edilir.

  • Category: Dergi
Lot: 175 » Dergi

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI / ÇANAKKALE PROPAGANDA - Alman Kladderadatsch Dergisi

Birinci Dünya Savaşı Dardanellen (Çanakkale) konulu arka kapaklı, Almanca Kladderadatsch Dergisi Nr: 16, 18 April (Nisan) 1915, Berlin

Görselde boğazın iki yakasında birbirine ulaşmaya çalışan İtilaf devleti temsilcileri ve onlara engel olan Osmanlı görülmektedir. Altında Almanca “Birbirini seven iki Kraliyet çocuğu vardı bir araya gelemediler su çok derindi” yazmaktadır.

Kapak görselinde ise meşhur Aziz George’nin ejderhayı öldürüşü sahnesine telmihle ağzında piposu ile İngiltere içki püskürten ejderhayı öldürürken görülmektedir. “Sankt Georg von England, der Drachentöter”

33x24 cm, 16 sayfa.
Kladderadatsch, 1848'den 1944'e kadar haftalık olarak yayınlanan Almanca siyasi hiciv dergisiydi. İlk kez 7 Mayıs 1848'de Berlin'de yayınlandı. Derginin adı, kabaca "bir şey yere düşer ve bir patlama ile parçalara ayrılır" anlamına gelen, yansımalı ifadesinden Kladderadatsch'tan türetilmiştir. Dergi başlığı bu ifadeyi o kadar popüler hale getirdi ki, ironik bir şekilde (özellikle August Bebel tarafından) burjuva toplumunun çöküşünü karakterize etmek için kullanılan politik bir slogan haline geldi.
Kladderadatsch'ın kurucusu, Yahudi bir tüccarın oğlu ve tanınmış hafif komedi yazarı olan liberal Berlinli mizahçı David Kalisch'ti. Yayımcı, yayınevi kitapçısı Heinrich Albert Hofmann idi. 1944 yılında yayın durdurulmuştur. (Kaynak: Vikipedi)

Details
Lot: 228 » Dergi

[Osmanlıca - Fransızca Dergi] Edip-i Kemalâtperver Ali Ekrem (Bolayır) Beyefendi Hazretleri kapaklı Resimli Kitap Cilt:4 Ağustos 1326 (1910) Numara: 23

Müessis ve Müdür: Abdullah Esad
"Her ay neşr olunur edebî, siyassî, fennî, felsefî, ictimâi mecmuâ-i musavverdir"

Kapağa Ali Ekrem (Bolayır) Bey’in Resimli Kitab’a ithaflı imzalı fotoğrafı basılmıştır.

İç sayfalarda; Paris’teki Osmanlılar, 10 Temmuz şenliklerinden İstanbul Haydarpaşa önlerinde gemilerle bir resmigeçit, Sakız’da İttihad Kulübü önünde yapılan bir merasimden görsel, Hukuk-u Osmaniyeyi cesurane ve fedakârane bir surette müdafaa etmiş olan Girit Meclis-i Umumisi azâ-i müslimesi kardaşlarımız, Mahmud Şevket Paşa’nın Arnavutluk’ta vuku’ bulan seyahati, Almanya’dan alınıp Osmanlı Donanmasına Barbaros Hayrettin, Turgut Reis zırhlıları, Fas ordusundaki Türk askerleri, Beylerbeyi Kasrı önünde Sebah Fotoğrafhanesi tarafından çekilen Sultan Reşad ve beraberinde Osmanlı Paşaları, Ödemiş Divân-ı Harp üyeleri, İstanbul Numûne Mektebi talebe ve muallimleri, Konya valisi Arifi Paşa ve Veled Çelebi Hazretleri, Vidin Müslümanları, Selanik’de tesis edilen “Dilsizler Mektebi” talebesi, ellerinde Türk Bayraklarıyla pozları, Mısır Heyet-i Askeriyesinin kışla avlusundaki talimleri, Yedikule Ermeni Hastanesi önündeki şenlikte Ermeni vatandaşlarımız, Anadolu’da Medrese hayatı Bozdoğan kazası medresesinde talebeye ders verilirken fotoğrafları mevcuttur.
Mehmet Emin’in Oğlum Doğduğu Gece şiiri, Recaizâde M. Ekrem’in Hisler ve Fikirlerin İntişar-ı Münasebiyle adlı yazısı, Abdullah Esad’ın Sevda-yı Masum yazıları, Kadınlara Hak başlıklı makale yer almaktadır

23x17 cm, 888 ile 924. sayfalar aralığı, ciltten çıkmadır. Kondisyonu temizdir.

Details
Lot: 231 » Dergi

Osmanlıca Mizah Dergisi "Musavver Geveze" 23 Eylül 1323 (1908) Salı Numara: 53

"Vatan ve Millete Hâdim Her Gün Neşr Olunur Siyasi Musavver Mizah Gazetesidir" Sâhib-i İmtiyaz: Kirkor Fâik. Manşette "Kaleme gitmeyen devlet memuru" konu edilmiştir. İç syafada Geveze ile Zevzek'in muhaveresi, Yangın Harabeleri ve İnşaat başlıklı yazıda İstanbul yangınlarısonrası toplaman yardım paralarından söz edilir. 26x19 cm, 8 sayfadır, ortasında kat izleri, kenarlarda katlanma izleri mevcuttur. Geveze : Sermuharriri Mazhar, sahib-i imtiyazı Kirkor Faik olan Geveze Gazetesi 2 Ağustos 1324 (15 Ağustos 1908) tarihinde yayımlanmaya başlanmıştır. İlk cildi 63 ve ikinci cildi 52 sayı olmak üzere 1908-1909 yılları arasında 115 sayı çıkmıştır. Bu itibarla meşrutiyet döneminin uzun ömürlü gazetelerinden biridir. Sayıları nadirdir.

Geveze Gazetesi 2 Ağustos 1324 (15 Ağustos 1908) tarihinden 3 Teşrinievvel 1324 (16 Ekim 1908) tarihine kadar günlük bir gazete olarak 63 sayı yayımlanmıştır. Ardından 6 Teşrinisani 1324 (19 Kasım 1908) ile 25 Mayıs 1325 (7 Haziran 1909) tarihleri arasında hafta iki defa olmak üzere 52 sayı yayımlanmıştır. Geveze Gazetesi’nin ilk cildi olan 63 sayılık bölümde tarih kısmı; “2 Ağustos 1324 Pazar” şeklinde Rumî takvimle ifade edildiği halde ikinci cilt olan 52 sayılık bölümde tarih “6 Teşrinisani 25 Şevval Perşembe” şeklinde Rumî ve Hicrî olarak belirtilmiş ve yıl olarak klişede geçen “1324” ifadesinden başka bir şey belirtilmemiştir. Fakat biz 1325 yılına geçilen 34. sayıdan itibaren tarih kısmını 1325 olarak belirttik. Ayrıca gazetenin ikinci cildinin 49.sayısı eksiktir. Geveze Gazetesi’nin ilk cildi haftanın her günü yayımlanırken ikinci cildi pazartesi ve perşembe olmak üzere haftada iki gün yayımlanmıştır. Geveze, 115 sayılık yayın hayatı boyunca bir kez kapatılmıştır. İkinci cildin elli numaralı sayısında İfade-i Hal başlıklı yazıda, gazetenin Dahiliye Nezareti’nin emri üzerine iki hafta tatil edildiği ifade edilip okuyuculardan özür dilenir. Ayrıca gazete tatil edilmeden önce bazı gazetelerde sahib-i imtiyaz Kirkor Faik’in sorgulama geçirdiğinin yazıldığı belirtilip bu rivayetin gerçek olmadığının da Tercüman aracılığıyla beyan edildiğinden bahsedilir.

Details
Lot: 251 » Dergi

ŞEFİK HÜSNÜ (1887-1959) LİDERLİĞİNDE SADECE 31 SAYI YAYINLANIP YASAKLANAN OSMANLICA MARKSİST DERGİ AYDINLIK'IN SON SAYISI

Osmanlıca 1925 Yılı Aydınlık Dergisinin KAPATILDIĞI SON SAYISI: Bütün Dünyanın İşçileri Birleşiniz: Aydınlık: Yıl 4, Sayı 31. İçtimâî, Terbiyevî, Edebî Aylık Mecmuadır.

26x20 cm, resimli.
Aydınlık, Haziran 1921 - 1925 yıllarında Şefik Hüsnü (1887-1959) liderliğinde yayınlanan, mesul müdürlüğünü Sadreddin Celâl’in yaptığı aylık Marksist dergi. 1925 yılında 31. ve son sayısı Fevkalade Gençlik Nüshası olarak çıktı. Yazarları arasında Nâzım Hikmet, Şevket Süreyya Aydemir, Vedat Nedim Tör, Kerim Sadi, Leman Sadreddin gibi isimler yer aldı. Şefik Hüsnü tarafından yapılan ilk Komünist Manifesto çevirileri de Aydınlık dergisinde yayınlandı.
Osmanlı Devleti’nin ilk sosyalist dergisi olarak, Şefik Hüsnü (Deymer) önderliğinde, 1 Haziran 1921 tarihinde aylık olarak yayın hayatına başladı. Bu dönemde İstanbul'da Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist Fırkası (TİÇSF) ve onun bünyesi içerisinde Komintern'e bağlı bir İstanbul Komünist Grubu kurarak tarihsel Türkiye Komünist Partisinin 10 Eylül 1920'de Bakü'de yapılan kuruluş kongresine delege göndermiş olan Şefik Hüsnü’nün Aydınlık dergisi Komintern politikaları doğrultusunda Millî Mücadele’ye "eleştirel destek" verdi. Şefik Hüsnü, derginin 4. sayısındaki ‘Türkiye’de İnkılâbın Lüzumu’ başlıklı yazısında “Dünya harbi dolayısıyla kesb-i şiddet eden tarihi ve iktisadi bir ıztırarın, cihanı, eski esasları altüst edercesine bir inkılâba sürüklediğini ve memleketimizin bu cereyan haricinde kalamayacağını” vurguladı ve ileriki sayılarda da söz konusu inkılâbın biçimini tarif etti. Arzu edilen, gerçekleşmekte olan siyasi devrimin sosyal devrimle tamamlanması, "işçi-köylü iktidarı" kurulmasıydı. Bu nedenle Şefik Hüsnü'nün Aydınlık çevresi İstanbul’da bir yandan da Türkiye İşçiler Derneği vasıtasıyla işçileri örgütleme çabasındaydı.
Derginin 5 Mart 1925 tarihli son sayısında Şeyh Said İsyanı karşısında yer alınarak şu görüşlere yer verildi: “Yobazların sarıkları yobaz zümresine kefen olmalı! Yobazlarıyla, ağalarıyla, şeyhleriyle, halifeleriyle, sultanlarıyla birlikte kahrolsun derebeylik! İrtica ve derebeyliğe karşı mücadele için: Köylüler, köy meclisleri; ameleler, sendikalar etrafında teşkilatlanmalıdırlar.” İngilizlerin oynattığı irtica kuklası adlı başyazıda da “ekaliyet milletlerinin sergerdelerini” ayaklandırmanın eski bir İngiliz ve Rus oyunu olduğu hatırlatılıyordu. Fakat ayaklanmanın bastırılması ve elebaşların cezalandırılmasından sonra, mutlaka Doğu'da toprak meselesinin çözümlenmesi gerektiğine işaret edilerek “Çünkü arazi ve meralar parçalanmadıkça, şark vilayetlerimizde intizamın iadesine imkân yoktur” deniyordu. Buna rağmen, Şubat 1925’teki Şeyh Sait İsyanı sırasında çıkarılan Takrir-i Sükun Yasası ve Bakanlar Kurulu kararıyla 12 Mart 1925’te dergi tekrar kapatıldı. Şefik Hüsnü ve 12 arkadaşı İstiklâl Mahkemelerinde ağır hapis cezalarına çarptırıldı. Böylece derginin yayın hayatı sona erdi.

Details
previous
Go to Page: / 1
next