ÖNEMLİ DUYURU:
147 adet değerli sahafiye ve nadir kitabın bir arada olduğu müzayedemizdeki ürünlere 03.05.2023 ÇARŞAMBA günü saat 20:00'a kadar internet sitemiz üzerinden pey verebilirsiniz. Aynı tarihte 20:02 itibariyle canlı müzayedemiz başlayacaktır.
!!! ÖNEMLİ !!! Komisyon oranı %20'dir. ÖDEME SÜRESİ MÜZAYEDE BİTİMİNDEN SONRA 7 İŞ GÜNÜDÜR.
Komisyon ya da vergi tutarları ile alakalı iadeler kesinlikle kabul edilmeyecektir, kuralların tamamı okunmuş kabul edilir.
RESİMLİ TARİH MECMUASI YAYINI / DENİZCİLİK TARİHİ ARŞİVİ TASNİF HEYETİ SABIK BAŞKANI KEPECİ: Tarih lûgati [CİLTLİ], KÂMİL KEPECİ, Tan Matbaası, İstanbul, 1952.
Yayıncısının özgün deri cildinde, çok temiz durumda, 16x12 cm, 416 sayfa. Kâmil Kepeci: Deniz tarihi arşivi tasnif heyeti eski başkanı.
Türkçeden Almancaya talebe cep lugati = Wörterbuch Türkisch-Deutsch [CİLTLİ], MEHMET ALİ, İkbal Kütüphanesi, İstanbul, 1932.
Yayıncısının özgün bez cildinde iyi durumda, 12x8 cm, 520 sayfa, sayfa kenarları ve cildinde yıpranmalar mevcuttur.
İTALYANCA ROMA BASKISI İNCİL: La sacra Bibbia [CİLTLİ], VERSIONE RIVEDUTA, Societa Biblica Britannica e Forestiera, Roma, 1949.
Yayıncısının özgün deri cildinde, ciltte hafif yıpranmalar mevcuttur, ilk sayfada okuyucu karalaması mevcuttur harici iyi durumdadır, sayfa kenarları kırmızı renktedir, 14x9 cm, 960 sayfa, İtalyanca.
ALİ VEHBİ MÜHÜRLÜ ROMA TARİHİ: Histoire Romaine Depuis la fondation de Rome, jusqu'a la fin de l'empire d'occident, Chez Rusand Libraire Imprimeur du Rol, Lyon, 1829.
Yayıncısının özgün cildinde, cilt üzeri lekeli, kapak içlerinde ve ilk sayfada okuyucu isimleri yazılıdır, 14x9 cm, 232 sayfa, Fransızca, iki adet katlanır harita sayfası mevcuttur.
Princesses courtisanes lesbiennes, MARIE-LOUSE LAURENT TAILHADE, Librairie Astra, Paris, 1932.
Özgün karton kapağında kapak sırtı yıpranmış harici iyi durumda, 18x12 cm, 254 sayfa, Fransızca.
Takvîm-i Dersaâdet. Altıncı sene 1315 Mali Senesi [CİLTLİ], MEHMED İZZET, Karabet Matbaası, İstanbul, 1316 (1899)
Sonradan yapılmış bez cildinde, çok temiz durumda, bazı sayfa kenarları yıpranmıştır, harici durumu temizdir. 14x10 cm, 162 sayfa, Osmanlıca. İç sayfalarda boş sayfalar ve okuyucu karalamaları yapılmış sayfalar mevcuttur.
1315 sene-i mâliyesine mahsûs takvîm ile bazı malûmât-ı müfîdeyi câmi'dir / müellifi Mâbeyn-i Hümâyûn-ı Cenâb-ı Mülûkâne mütercimlerinden Dârüşşafaka fenn-i mîhânîk ve ilm-i cebir muallimi Mehmet İzzet; Maarif-i Nezaret-i Celilesinin ruhsatı haizdir. Sâhib ve nâşiri Kitâbcı Karabet.
ÖZEGE; 19377
OSMANLI DÖNEMİ POPÜLER YEMEK KİTABI: Ev kadını [CİLTLİ] , AYŞE FAHRİYE, Mahmut Bey Matbaası, İstanbul, AH 1300 = 1883.
Sonradan yapılmış bordo bez cildinde, çok temiz durumda, 19x14 cm, Osmanlıca, 23, 448 sayfa, çok sayıda s/b çizim ve şemalar mevcuttur. TBTK 5376.
Tayyare ile devr-i alem [CİLTLİ], GALVİN, ARNOULD, (Çev: Mahmut Cahid), Resimli Mecmua Neşriyat, İstanbul
Yayıncısının özgün cildinde cildinde yıpranmalar mevcut, harici çok temiz durumda, 20x15 cm, 430 sayfa, Osmanlıca, çok sayıda s/b resmli. AEKMK - BDK - ÖZEGE; 20144, TBTK; 8989.
Hukuk-u İdâre, İBRAHİM HAKKI, Karabet Matbaası, İstanbul, 1308
Kapağı eksik haliyle, iç sayfalarında Osmanlıca okuyucu notları mevcuttur harici oldukça temizdir, 18x13 cm, 200 sayfa, Osmanlıca. Hukuk-u İdare, müellifi İbrahim Hakkı Mektab-i Hukuk-u Şâhânede tedris olunmaktadır. Cild-i sâni, Sahibi: Kitapçı Karabet, Maarif nezaret-i celilesinin ruhsatıyla tab' olunmuştur. İstanbul, Karabet Matbaası, 1308 (1892)
HALİDE EDİP'TEN İKİ ESER BİR ARADA / TEMATİK MÜTENEVVİA / KADIN YAZARLARIMIZ: Mev'ud Hüküm, HALİDE EDİP [ADIVAR], Ayyıldız Matbaası, İstanbul, 1918 [ve] Son Eseri, HALİDE EDİP [ADIVAR], Evkâf- ı İslâmiye Matbaası, İstanbul, 1919.
BDK- ÖZEGE; 13396 - TBTK; 9507 / AEKMK - MİL -ÖZEGE ;18208 Cilt üzeri kabartma desenli, kenarlarında yıpranmalar mevcutttur, cilt sonradan yapılmıştır, iki eserin kağıt kalitesi birbirinden farklıdır, Mev'ud Hüküm romanında sayfa içlerinde "Şener Kaya Eğitimci Okur Yazar" kaşesi mevcuttur. 20x13 cm, 251, [3], 325 sayfa, Osmanlıca.
OSMANLICA MATBÛ İLK DEDE KORKUT: Kitâb-ı Dede Korkud Alâ lisân-ı tâife-i Oğuzan [CİLTLİ], KİLİSLİ MUALLİM RİFAT [BİLGE], Matbaa-i Amire, İstanbul, AH 1332 [1916].
Yeni yapılmış cildinde, künye sayfasının üst kısmı yazıların okunmasını engellemeyecek şekilde kesik harici çok temiz durumdadır,ilk sayfada ve son sayfada okuyucu kaşesi, iç sayfalarda "Demirbaştır" kaşesi mevcuttur. 25x17 cm, 181 [5] sayfa, Osmanlıca. Eser bir giriş ve 12 hikaye, tashihat ve fihrist bölümlerinden oluşur. Kilisli Muallim Rifat (Bilge) tarafından 1916 yılında Kitâb-ı Dede Korkud alâ Lisân-ı Tâife-i Oğuzân (İstanbul 1332) adıyla yayımlanan sadece Berlin nüshasına dayanılarak hazırlandığından bazı eksiklikleri ve hataları vardır. (İslam Ansiklopedisi) Eserin Özege kataloğundaki kaydı şu şekildedir: Kitâb-ı Dede Korkud Alâ Lisân-ı Tâife-i Oğuzan,kopyalayan ve Notlar İlave Eden: Kilisli Rifat [Bilge], İstanbul, Rumî : 1332 Miladî: 1916, Matbaa-i Amire, Asâr-ı İslâmiye ve Milliye Tedkik Encümeni azâsından. BDK- MİL - ÖZEGE; 10932
DEMOKRASİ VE TÜRKİYE: Φάκελος Τουρκία: "Τουρκικής Δημοκρατικής Αντίστασης" [= Türkiye Dosyası: Türkiye'nin Demokrasiye Karşı Direnişi], "Dimokratiki Epagruplisi", Pleias, 1972.
Özgün kapakları cildin yüzünde vurularak korunmuş bez cildinde, çok temiz durumda, 22 x 15 cm, Yunanca, 348 sayfa, çok sayıda s/b resimli, İlk baskı. Türkiye'de 1970'lerin başına dek yaşanmış demokratik ihlallerin, davaların ve solun dönem konjonktörü içerisindeki yerini zengin görsellerle anlatan Yunanca kitap, Derleme ve kolektif bir çalışmadır.
ANADOLU HIRİSTİYANLIĞI / SÜRYANİ EFREM'İN HAYATI ERMENİ LİTERATÜRÜNDE / KUDÜS BASKISI: ԳԻՐԲ ԸՂՕԹԻՑ: ԱՍԱՑԵԱԼ ՍՐԲՈՅՆ ԵՓՐԵՄԻ ԽՈԻՐԻՆ ԱՍՈՐԻՈՅ (Girb Yghotits’: Asats'eal Srboyn Yep'remi Khoirin Asoriouy) [= Yaban Diyarlardan Gelen: Süryani Efrem'in Kutsal Çobanı Hakkında], Jerusalem (Kudüs Baskısı), 1865.
Yayıncısının özgün deri sırtlı ve Ermenice klişeli dönem cildinde, temiz durumda, 16 x 9 cm, Ermenice, [6], 392 sayfa. Erken dönem Kudüs baskısı Ermeniceler son derece nadirdir. Kitap Süryani Efrem'in yaşamı ile ilgili yorumların Ermenice edisyonudur. Suriyeli Efrem, Nusaybinli Efrem ya da Süryani Efrem (d. 306, Nusaybin, (Nisibe) - 9 Haziran 373, Urfa), Suriyeli diyakon, din öğretmeni, mistik ve Kutsal Kitap yorumcu. Aziz olarak hürmet gösterilir, 1920 yılından itibaren Katolik kilisesi tarafından Kilise Doktoru olarak tanınmaktadır. Yortusu 18 Hazırandır (Batı Kilisesi) ve 28 Ocaktır (Doğu Kilisesi). Efrem çeşitli ilahiler, şiirler ve vaazlar yazmış, bir yorumlama kitabını da kaleme alarak İznik ortodoksluğunu savunmuştur. Onun tarafından yazılmış dört yüzden fazla ilahi korunmuştur. İlahileri İncil kaynaklarından, popüler geleneklerden ve diğer din ve felsefelerden alınmış zengin bir görselliğe sahiptirler.
Özellikle etkili olmuş olanlar Sapkınlıklara Karşı İlahiler’dir. Efrem kendi cemaatini, erken Kilise'yi bölme riskini taşıyan sapkınlıklara karşı uyarmak için bu ilahileri kullanmıştır. Sapkınlıklara Karşı İlahiler’de renkli metaforlarla Mesih’in enkarnasyonu tam olarak insan ve tam olarak ilahi biçimde betimlenmiştir. Efrem Mesih’in insan ve ilahi birliğinin barışı, mükemmelliği ve kurtuluşu temsil ettiğini savunmuştur.
Efrem’e çoğunlukla daha sonraki yüzyıllarda Süryani Hristiyan geleneğinin eğitim merkezi haline gelen Edessa’nın (Urfa) Yorumcu Okulu'nun kuruculuğu atfedilmektedir.
Çoğu döneminin Hristiyan yazarı gibi, ölümü bedenin dirilişine kadar ruhun girdiği bir çeşit uyku olarak görmüştür. Bakire Meryem’e büyük bir bağlılığı vardı ve Meryem’in dünyaya günahsız geldiğine inanmaktaydı, bu inancın dogma haline gelmesi ancak 19. yüzyılda olmuştur.
Efrem eserlerini sadece orta Aramice’nin bir diyalektiği olan Süryanice’de yazmıştır, Bazı eserleri günümüze sadece çeviri olarak ulaşmıştır (ağırlıklı olarak Ermenice).
Askerî muhakeme usulü kanunu şerh ve sak, Askeri Temyiz Mahkemesi Müddei Umumisi RİFAT, Cihan Matbaası, İstanbul, 1930.
Özgün karton kapağında, kenarları yıpranmış haliyle, 26x18 cm, 318 [4] sayfa.
Endülüs tarihi: Dördüncü Cilt, ZİYA PAŞA, Karabet ve Kasbar Matbaası, İstanbul, AH 1305 [1889].
Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 18x12 cm, 148 sayfa, Osmanlıca, üçüncü basım. Endülüs Tarihi, Ziya Paşa, Karabet ve Kasbar Matbaası, İstanbul, 1305 Miladi: 1888, Sahibi ve Naşiri: Asır Kitaphanesi sahibi Kirkor. BDK-MİL-ÖZEGE; 4961
Türk halk edebiyatı, IGNAGZ KUNOŞ, (1862-1945), İkbal Kütüphanesi, İstanbul, AH 1343 [1925].
Yeni yapılmış cildinde, çok temiz durumda, Osmanlıca ve Fransızca künye sayfalı, 23x15 cm, Osmanlıca, 206 sayfa. Özege 21438.
DÂRÜŞŞAFAKA MÜKÂFAT CİLDİNDE: Numune-i inşâ, AHMED ASIM BEY, İstanbul, AH 1301 [1885].
Yayıncısının özgün bez cildinde, cildi yıpranmış, kapakta altın yaldızlı ve gofreli olarak Devlet-i Âliyye-i Osmaniyye arması ve Osmanlıca "Mükâfat" yazısı, arka kapakta çiçek deseni mevcuttur, iç sayfalar oldukça temizdir, 16x12 cm, 127 sayfa, Osmanlıca. Eserin künye sayfasında "Mükâfat-ı saniye bakrâr- meclis-i kebir-i maarif" İş bu kitab mekâtibde istimsal olunmak üzere meclis-i mezkur tarafından tahsis olunmuştur. Darüşşafaka'nın dördüncü senesinde tedrîs olunmak üzere Cemiyyet-i Tedrisiyye-i İslamiyye tarafından intihâb ve kabul olunmuştur, yazmaktadır.
TAŞBASKI / TUHFE-İ VEHBÎ VE KENARINDA LUTFİYE-İ VEHBİ: Tuhfe-i Vehbi, SÜMBÜLZÂDE VEHBİ, El-Hac Hâlil Litografya Destgahı, 1272
Ebru desenli karton kapak içerisinde, sayfa kenarları yıpranmıştır, harici temiz durumdadır, 22x16 cm, 48 sayfa, Osmanlıca. Tuhfe-i Vehbi, Sümbülzâde Vehbi, El-Hac Hâlil Litografya Destgahı, İstanbul Hicri: 1272, Miladi: 1856, 48, ÖZEGE; 21252, Taşbaskı kenarında Lutfiye-i Vehbi vardır. Tuhfe-i Vehbî. 1197’de (1783) öğrencileri olan, Sadrazam Halil Hamîd Paşa’nın iki oğlu için kaleme alınmış, değişik vezinlerde elli sekiz kıtadan oluşan Farsça-Türkçe bir sözlüktür. Eser, önceki sözlüklerde bulunmayan Farsça kelime ve ifadelere yer vermesi dolayısıyla çok tutulmuş, medreselerde ve rüşdiyelerde ders kitabı olarak okutulmuştur. Müellifin sağlığında basılan eser (İstanbul 1213) Hayâtî Ahmed Efendi ve Lebîb Efendi tarafından şerhedilmiştir. Otuza yakın baskısı bulunan eseri Numan Külekçi ve Turgut Karabey yayımlamıştır (Erzurum 1990).Kaynak: İslâm Ansiklopedisi
OSMANLI KÂRİLERİNİN ELİNDEN DÜŞMEYEN ERKEN DÖNEM HALK KİTAPLARINDAN: [Taşbaskı] Envârü'l aşıkîn, YAZICIZÂDE MEHMED, (?-1451), Tab'hane-i Amire, İstanbul, AH 1278 [1862].
Orijinal deri cildinde, gofreli cilt süslemeli, cildi ve sayfa kenarları yıpranmış haliyle, 24x17 cm, [4], 462 sayfa, Osmanlıca. Envârü'l aşıkîn, Kitab-ı envârü'l aşıkîn, Yazıcızâde Mehmed (Çeviren: Yazıcızade Ahmed Bican), İstanbul, 1278 (Hicri), 1856 (Miladi), Tab'hane-i Amire, 462+3, Taş Baskı, ÖZEGE; 4979. Ahmed Bîcan’ın (ö. 870/1466’dan sonra) Anadolu’da müslüman-Türk kimliğinin şekillenmesinde etkili olmuş dinî-didaktik eseri. Müellif eserin yazılış sebebini açıkladığı bölümde, ağabeyi Yazıcıoğlu Mehmed’e bu fâni dünyada adının hayırla anılmasına vesile olacak bir eser yazmasını tavsiye ettiğini, onun da her bölümü bir namaz vaktine işaret olmak üzere beş “megārib”e ayrılan Meġāribü’z-zamân li-ġurûbi’l-eşyâʾ fi’l-ʿayn ve’l-ʿıyân adlı bir eser yazdığını ve kendisinden bu eseri Türkçe’ye çevirmesini istediğini söyler. Ahmed Bîcan, muhtevasını yer yer genişletmek suretiyle nesir olarak Türkçe’ye çevirdiği ve Envârü’l-âşıkīn adını verdiği bu eserle Yazıcıoğlu Mehmed’in Muhammediyye adlı manzum eserinin kaynağının Meġāribü’z-zamân olduğunu belirtir. Zâhir ve bâtın ilimlerine ait çeşitli konuları âyet ve hadislere, diğer kutsal kitaplara ve çeşitli eserlerden derlediği bilgilere dayanarak açıkladığını söyleyen Ahmed Bîcan daha önce yazılan kitapların çoğunlukla Arapça olduğunu, kendisinin bu eseri Türkçe hazırlamakla halkın da ondan faydalanması amacını güttüğünü anlatır. kaynak: İslam Ansiklopedisi
Auguste Comte'un Felsefesi, L. LEVY-BRUHL, Çev: Fındıkoğlu Ziyaeddin Fahri, İş Türkiye Felsefi Harsi ve İctimai Araştırmalar Kitabları, Dördüncü Kitab, İstanbul, 1943.
Özgün karton kapağında, sayfa kenarları yıpranmıştır, ilk sayfada okuyucu notu mevcuttur, 25x18 cm, 279 sayfa.
Afyon, Karahisar, Sandıklı, Bolvadin, Çay, İsaklı, Manisa, Birgi, Muğla, Milas Peçin, Denizli, Isparta, Atabey ve Eğirdir'deki kitabeler ve Sahip, Saruhan, Aydın, Menteşe, İnanç, Hamit Oğulları hakkında malûmat (Anadolu Türk tarihi vesikalarından), İSMAİL HAKKI UZUNÇARŞILIOĞLU, (1888-1977), Devlet Matbaası, İstanbul, AH 1347 [1929].
Özgün karton kapağında, arka kapağında bir yırtık mevcuttur, harici oldukça temiz durumda, 24x17 cm, [4], 289 +74 sayfa, Türkçe, Osmanlıca, son 74 sayfası s/b fotoğraflar, çok sayıda grafik bulunan sayfa mevcuttur. BAŞLANGIÇ
Umumi maarif müfettişliği ile gezerken elde etmiş olduğum (Kitabeler) in ikinci kısmını da neşr ediyorum. Bu gibi muhim vesikalar elde edilmedikçe Anadolu Tarihinin Yazılamayacağını takdir buyuran Maarif Vekilimiz Necati beyefendi ile milli talim ve terbiye heyeti bu eserimin de derhal neşrini tensip etmişlerdir. Milli tarihimize layık olduğu ehememiyeti veren (Necati) bey- fendiyle muhterem heyet azasına teşekkürler ederim. 14-Kanunevvel-1928
Necati Bey merhum kitabelerin tabını tensip buyurduktan on altı gün sonra ve memlekete pek nafi hizmetler edecek bir sinde birdenbire üful etti. Kitabımın yeni Türk harflerile tebyiz, ikmal ve matbaaya sevki muhterem Cemal Hüsnü beyefendinin Vekâletleri zamaına tesadüf etmiştir.
20 Şubat-1929
İ. Hakkı
[YAZARINDAN İTHAFLI-İMZALI] 1918-1923 İstiklâl Savaşının vesika ve resimleri İnönü, Sakarya, Dumlupınar zaferlerini sağlayan İnebolu ve Kastamonu havalisi deniz ve kara harekâtı ve hatıralar, NURETTİN PEKER, Gün Basımevi, İstanbul, 1955
Yayıncısının özgün cildinde, temiz durumda, künye sayfasında "Milletimizin seçgin evlâdı, matbuatımızın değerli üstadı Muhterem Ulumaya, sağlık ve başarı dileklerimle. N. Peker 28.5.1957 Yıldız" ibaresiyle ithaflı ve imzalıdır. 24x18 cm, 522 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraflar. Ön söz Tarihten ibret almadığımız içün o bizden intikamını almış ve milletimizi İstiklâl savaşı gibi eşsiz bir boğuşmaya ve yeniden bir tarih yazmağa mecbur etmiştir.
İstiklâl savaşında kuvvetli ve zaif taraflarımız olmuştur. İmân ve zaferlerle dolu kuvvetli taraflarımızı övünerek gençliğe anlatır parlak örnekler verirken eksik ve yanlışlarla dolu zayıf taraflarımızı da üzülerek gençliğe bildirmek suretiyle ibret dersi vermeği milli bir borç bildim.
Bunun içün kurtuluş savaşımızın yarın topluca bir tarihi yazılırken ona faydası olur düşüncesiyle Kastamonu Havalisini dolaştığım otuz sene zarfında Resim ve vesikalar toplamış, ayrıca o günleri yaşamış vazifeli ve alakalıların hatıralarını almış ve 1/Mayıs/1951 de emekliye ayrıldıktan sonra işe devam ederek Kastamonu Valisi Nurettin Aynuksa ve Askerlik Dairesi Başkanı Albay Muhib Cantmaz'ın izinleriyle rutubetli mahzenlerde yaptığım yıpratıcı araştırmalar sonunda elime geçen vesikalardan başka aşağıda adları geçen eserlerle, arayup bulabildiğim zevatın şahsen verdikleri bilgi ve hatıralarıda derleyüp tarih sirasiyle birleştirerek İstiklâl Savaşında genel durum ile İnebolu ve Kastamonu Havalisi'nin yararlıklarını belirten bu kitabı yazdım. Ve takım, Bölük kumandanlıklariyle katıldığım Balkan, Birinci Dünya, ve İstiklâl savaşlarından sonra Kastamonu Vilayetinde idare amir ve memurluklariyle geçen hepsi kırk küsür senelik yurd hizmetime ek olarak bu eseri de katmayı istedim
Nurettin Peker
Ankara Tarihi: Ankara'nın Türkiye eline geçtiği tarihten Mustafa Kemal Paşa'nın Ankara'ya ayak bastığı günlere kadar, AVRAM GALANTİ, Tan Matbaası, İstanbul, 1950
Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 25x17 cm, 150, [2] sayfa, iki Osmanlıca tıpkı basım sayfa mevcuttur. Avram GALANTİ (1873-1961) Yahudi asıllı Türk ilim ve siyaset adamı.
Yazdığı Şehir Monografileri Türündeki eserleri şunlardır: Ankara Tarihi (İstanbul 1950), Bodrum Tarihi (İstanbul 1945), Bodrum Tarihine Ek (İstanbul 1946), Niğde ve Bor Tarihi (İstanbul 1951)
Osmanlı muahedeleri ve kapitülâsyonlar: 1300-1920 ve Lozan muahedesin 24 Temmuz 1923, REŞAT EKREM [KOÇU], (1905-1975), Muallim Ahmet Halit Kitaphanesi, İstanbul, 1934
Yayıncısının özgün bez cildinde, cildi yıpranmış, iç sayfalar temiz durumdadır, ilk sayfada Beyoğlu Ortaokulu kütüphane kaşesi mevcuttur. 25x18 cm, 482, [6] sayfa.
Osmanlı muahedelerini kronolojik bir tasnif ile toplıyan ve gösteren Türkçe olarak bir tek eser bile yoktur. Tercümanı Hakikat tarafından neşredilen beş ciltlik Mecmuai Muahedatta, Baron de Testa'nın Osmanlı muahedeleri mecmuasini takliden, muahedeler devletlerin isimlerine göre toplanmıştır. Herhangibir tarihî mütalea esnasında, Baron de Testa’ya müracaat ettiğimiz zaman tesadüf olunan müşkülât, burada aynen karşımıza çıkmaktadır. Osmanlı muahedeleri, kronolojik bir tasnif ile, dört cilt üzerine, Gabriel efendi Noradunkiyan tarafından, fakat Fransızca olarak neşredilmiştir. Muahedelerin metinleri, Testa'da, Noradunkiyan ve Mecmuai Muahedatta ve nihayet Testa ile Noradunkiyanın menbalarında mevcut olduğundan, ben, bu kitapta, Osmanlı muahedelerinin metinlerini değil, bir Osmanlı tarihi mütaleasında lüzumu olabilecek kronolojik bir listesini ve metinlerinin hulâsalarını topladım.
Muahedelerin aktini icap ettiren tarihî hâdiselere dair de bir takım notlar ilâve ettim.
R. E.
İstanbul Ansiklopedisi'nin ünlü yazarı Koçu'dan son derece yetkin bir tarihî kaynak...
[Cemal Nadir Kapak Çizimli Tarih Romanı] Türk korsanları, ABDULLAH ZİYA, Muallim Ahmet Halit Kitaphanesi, İstanbul, 1931
Sonradan yapılmış ve orijinal karton kapağı cilt üzerine giydirilmiş kırmızı cilt içerisinde, sayfa kenarları ve cildinde yıpranmalar mevcuttur, kapak çizimi Cemal Nadir tarafından yapılmıştır, iç sayfalarda çok sayıda çizim görsel bulunmaktadır. 28x21 cm, 269, [4] sayfa, çok sayıda s/b görseller. Abdullah Ziya Kozanoğlu (d. 16 Ocak 1906 / ö. 29 Mart 1966) Yazar, Mimar, Müteahhit, Ressam, Gazeteci
Abdullah Ziya Kozanoğlu, tarihî roman yazarlığı ile öne çıkar. Roman, Abdullah Ziya için bir araç olup, yazarın esas amacı, eserleriyle Türk insanına millî şuuru aşılamaktır. Yazarın roman kahramanları, bu nedenle millî özellikler ile doludur. Kendi millî kimliklerini her şeyin üzerinde tutan kahramanlar, güzel vasıflarla ve doğruluk, yardımseverlik, dürüstlük vb. gibi erdemlerle donatılmışlar, halka hizmet etmek için çalışmaktadırlar, bir diğer deyişle âdeta hayatlarını millete hizmete vakfetmişlerdir (Metin 2007). Ulusalcı bir yazar olan Kozanoğlu, 1930’larda oluşturulan ve Türklerin Osmanlı ve Selçuklu’dan önceki Orta Asya kökenine işaret eden Türk Tarih Tezi gündeme henüz gelmeden önce, Orta Asya’dan Avrupa’ya uzanan bir tarih hayalini popüler roman diliyle canlandırmıştır. Bu anlayışın, yazarın eserlerindeki mekân ve kahramanları olduğu kadar konu seçimini de etkilediği görülmektedir. Kozanoğlu, Cumhuriyet’in ve inkılâpların iyi bir savunucusu olmakla birlikte, ümmet anlayışından millet anlayışına geçmeye çalışan topluma eserleri ile millet olma şuurunu aşılamaya çalışmaktadır (Angın 2017). Eserlerinden hareketle Osmanlı Devleti'ni ve onun mirasını reddeden Kozanoğlu, bazı tarihsel gerçekleri çarpıtması ya da olduğundan farklı göstermeye çalışmasından ötürü edebiyat ve sanat camiasından çok eleştiri toplamıştır.
TÜRK HAT SANATININ USTASININ KLASİK BİYOGRAFİSİ: Şeyh Hamdullah, MELEK CELÂL [SOFU], (1896-1976), Kenan Matbaası, İstanbul, 1948.
Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, kapak üzeri altın yaldızlı kabartmalı, 25x17 cm, 15 + 60 fotoğraflı sayfa, üç adet katlanır sayfa, s/b çok sayıda fotoğraf ve resim mevcuttur. Melek Celal (Sofu) (d. 1896 İstanbul- ö. 1976, Münih) Türk ressam, heykeltıraş, yazardır.
Türk işlemeleri ve eski yazı ustaları hakkındaki kitapları onun sanat dünyasına yaptığı en büyük katkı kabul edilir[4] Şeyh Hamdullah ve Hattat Kâmil Akdik hakkında yazılmış iki kitabı ile Türk el islemeleri hakkında bir incelemesi vardır. Topkapı Müzesi hakkında Fransızca olarak bir eser hazırlamıştır. Tuğrakeş İsmail Hakkı Altınbezer ile Bahaettin Tokatlıoğlu ve Necmettin Okyay’a ait iki kitap hazırlamış ancak yayımlamaya fırsat bulamamıştır. Celal Esad Arseven onu “empresyonist eğilimli realist bir sanatçı” olarak tanımlar. Heykel alanındaki çalışmaları arasında Polonyalı ressam ve heykeltıraş Bilinsky Büstü, Moda’daki komşusu olan Saliha Cimcoz büstü ve oğlu Ziya Sofu büstü” vardır. Pek çok karma sergiye katılan Melek Hanım, 1964’te Münih’te bir kişisel sergi düzenlemiştir.
Çok değerli bir Türk işlemeleri koleksiyonuna sahiptir. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde ve Rezan Has Müzesi'nde eserleri bulunur. Özel mektup ve fotoğrafları Doğan Paksoy koleksiyonundadır.
--Türk Hat Sanatı- sülüs-nesih---
TÜRK DİLİNE BAKIŞLAR: Kitâb al-idrâk li-lisân al-atrak, ABÛ HAYYAN [AL-GARNATÎ], (1256-1344), Haz: Ahmet Caferoğlu, (1899-1975), Evkâf Matbaası, İstanbul, 1931.
Dönem cildinde, çok temiz durumda, 24x18 cm, Türkçe (Latin harfli) ve Arapça, [xv], [2], 186, [2], 158 sayfa, Arapça bölümü mevcuttur. Başlangıçta Kıpçaklar’ın, daha sonra göçlerle Türkmen unsurların yoğun biçimde yaşadığı Memlük Devleti’nde iktidarı elinde bulunduran unsur Türk olduğu için Memlük sarayı Türkçe’nin edebî bir dil olarak geliştiği merkezlerden biri haline gelmiştir. Türkçe’nin yönetici sınıfın dili olmasının doğurduğu ihtiyaçlar ve Memlük Devleti’nin kültür politikalarının sonucunda bu merkezde Türk dilinde telif ya da tercüme edebî, dinî ve ilmî eserler verilmiş, çeşitli sözlük ve dil bilgisi kitapları hazırlanmıştır. Ebû Hayyân’ın, tam adı Kitâbü’l-İdrâk li-lisâni’l-Etrâk olan eseri bu yolda yapılan çalışmaların başta gelenlerindendir. Kitâbü’l-İdrâk daha önce telif edilmiş, kelime listelerinden ibaret bazı eserlerden farklı olarak Mısır’da konuşulan Türkçe’nin teorik gramerini ortaya koyan, günümüze kadar gelmiş en eski tarihli eserdir. Kitâbü’l-İdrâk Türkçe-Arapça sözlük ve dil bilgisi olmak üzere iki bölümden oluşur. Müellifin eserinde “Türkî” olarak adlandırdığı bu dil Oğuz özellikleri taşıyan bir Kıpçak diyalektidir. Kelime başındaki y-/c- nöbetleşmesinde y- fonemi tarafında olmakla Batı Kıpçak ağızları arasında bulunur. Kitâbü’l-İdrâk’in günümüze ulaşan iki nüshası bilinmektedir. Beyazıt Devlet Kütüphanesi’ndeki nüsha (Veliyyüddin Efendi, nr. 2896) Kilisli Rifat Bilge ve Veled Çelebi İzbudak tarafından alfabetik bir sözlük halinde yayımlanmıştır (el-İdrâk Hâşiyesi, İstanbul 1936).
Edebiyatımızda vatan ve millet, ALÂETTİN CANDEMİR, MURTAZA GÜRKAYNAK, Cumhuriyet Basımevi, İzmir, 1941
Özgün karton kapağında, kapak hafif yıpranmış, harici durumu temizdir, 2. sayfada İstanbul Üniversitesi Kitap Sarayı kaşesi mevcuttur, sayfa formaları açılmamıştır, 24x16 cm, 112 sayfa. Büyük şair Namık Kemal'in Vatan Kasidesi şiirinden kitabın yayınlandığı döneme kadarki vatan konulu şiirlerin bir derlemesidir.
Konya abideleri, ARCHİTEKT ŞEHABETTİN, [Babalık Matbaası], Konya, 1939
Özgün karton kapağında, kapak hafif yıpranmış durumda, kapakta ve ilk sayfada çeşitli kaşeler mevcut, metin kısmı temizdir, 25x17 cm, 68 sayfa, çok sayıda s/b çizim, şema ve fotoğraflı. Konya'da cami, medrese, hankah [Dervişlerin sohbet ve zikir için toplandıkları, bir süre ikamet ettikleri, bazan inzivaya çekildikleri mekân), türbe, hamam süsleri tarihi ve mimari açıdan el alan erken Cumhuriyet döneminin önemli eserlerinden biridir.
HARİCİYE ANILARI: Hariciye hizmetinde otuz sene 1892-1922 - Birinci Cild, GALİP KEMALİ SÖYLEMEZOĞLU, (1873-1960), Şaka Matbaası, İstanbul, 1950.
Özgün karton kapağında, kapak sırtı tamir görmüş, sayfa formaları açılmamıştır, harici durumu temizdir, 24x16 cm, 504 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraflı.
İLK BASKI / İMZALI: Üç bahriyelinin sevgilileri, BURHAN ARİF ONGUN, (Türk mimar), (1902-1980), Dizerkonca Matbaası, 1970.
Özgün karton kapağında, sayfa kenarları hafif yıpranmış harici durumu temizdir, 24x17 cm, 149, [3] sayfa, kapak iç kısımlarında ve son sayfalarda Opon, Ziraat Bankası, Konyalı Lokantası, Türk Ticaret Bankası, Gripin reklamı vevcuttur.
ROMA VE BİZANS'TAN OSMANLI'YA İSTANBUL: Constantinople: Depuis les origines jusqu'a nos jours, GEORGES YOUNG, Payot, Paris, 1948.
Özgün karton kapağında, kapak kısmı haliyle, iç sayfalarda iki iki sayfada okuyucu notu mevcuttur, harici temizdir, 23x15 cm, 323, [2] sayfa, bir adet s/b harita sayfası mevcuttur, Fransızca. Kitaptaki Konu Başlıkları: L'empire Romain, L'empire Byzantin, L'empire Osmanlı, L'empire Ottoman.
GÜZEL OSMANLI CİLDİNDE: İlaveli hazine-i mekâtib yahud mükemmel münşeat, AHMET RASİM, Asır Matbaası, İstanbul, 1325
Döneminin son derece estetik ve koleksiyonluk, orijinal bordo bez cildi içinde, cilt kapağında üstte altın yaldızlı kabartmalı çerçeve içinde yine altın yaldızlı olarak "Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye" arması, altta istif yazı ile "Hazine-i Mekâtib Mükemmel Münşeât" başlığı, arka kapakta altın yaldızlı kabartmalı süsü içinde çiçek deseni bulunmaktadır, kapak sırtı desenli istif yazı ile "Mükemmel Münşeat" yazısı mevcuttur, cilt kenarları ve iç sayfalar çok temiz durumdadır. 20x14 cm, Osmanlıca, 416 sayfa, İlaveli Hazine-i Mekâtib yahud Mükemmel Münşeât, Ahmet Rasim, İstanbul, 1325 (Rumi), 1909 (Miladi), Asır Matbaası, 416. TBTK; 2100 (önceki baskıları için bkz. Hazine-i Mekâtib yahud Mükemmel Münşeât. Tanzimat dönemi ile birlikte yeni yazışma kurallarını ortaya koymak amacıyla yazılan eserlerden biri de Ahmet Rasim'in "İlâveli Hazine-i Mekâtib Yahud Mükemmel Münşeât" adlı eseridir. Eser, yazıldığı dönemde kullanılan hem resmî hem de gayr-i resmî birçok yazışma türünü içinde barındırır, yazışma türleri ve kuralları hakkında önemli bilgiler verir, örnekler sunar.
OSMANLICA URFA MONOGRAFİSİ: Urfa hakkında tabi'i coğrafî, ictimâ'î, iktisadî, tarihî, mülkî malûmatı câmi' salnâme, RASİM NABİ, NUREDDİN NABİ, İlhami-Fevzî Matbaası, İstanbul, 1927.
Siyah bez cilt içerisinde çok temiz durumda, temiz durumda, 24x16 cm, Osmanlıca, 232 sayfa, bir adet katlanır harita sayfası, çok sayıda s/b fotoğraflar, son kısımda Urfa vilayeti köyleri listelenmiştir. Özege 22078. 1927 senesi Meclis-i Umumisi ictimaında tafsilen izah edilen bu tasavvuratım, aza-yı muhteremenin tasvibine mazhar olmuş ve binaenaleyh Urfa hakkında tabii, coğrafi, ictimai, iktisadi, tarihi, mülki malumatı muhtevi bir eserin tahrir ve tabı için icabeden tahsisat kabul edilmiştir. Muallim Rasim Nabi ve Matbaa-i Vilâyet Müdürü Nureddin Nabi Beylerin mesaisiyle vücuda gelen bu eserin tertib ve tedkika aid noksanları Vilayet Müftisi Hasan Efendi ile Muhasebe-i Hususiye Müdürü Bahaeddin ve Hocazade Şükrü Beylerden müteşekkil heyet tarafından ikmal edildi. Bu eserde istihdaf edilen gaye, vilayetin ahval-i umumiyesini bütün vatandaşlara tanıtmakdır.
YENİ HARFLERE GEÇİŞ İÇİN ALFABELER: Herkese mahsus yeni harflerle resimli Türkçe alfabe, İBRAHİM HİLMİ, Hilmi Kitaphânesi, İstanbul, 1928.
Özgün karton kapağında, oldukça temiz durumdadır, künye sayfasında yırtık mevcuttur, iç sayfalarda okuyucu notu mevcuttur, 23x16 cm, 40 sayfa, Osmanlıca - Türkçe. Yayıncı Tüccarzâde İbrahim Hilmi Çığıraçan'ın kendisi hazırlayıp yayınladığı ve 1928'deki Harf İnkılâbı ile yeni harflere geçiş için yayınlanmış nadir bir alfabe kitabı.
İlkmektep çocuklarına yeni tarih dersleri, SÜLEYMAN EDİP, ALİ TEVFİK, Sühulet Kütüphanesi, İstanbul, 1929
Özgün karton kapağında, kapağı yıpranmış haliyledir, iç sayfalarda yıpranmış bir sayfa mevcuttur, harici temizdir, 23x16 cm, çok sayıda s/b fotoğraf, bir adet harita sayfası. İlkmekteplerde beşinci sınıflara okutulmak üzere hazırlanmıştır.
Syllabaire Or-Han de la methode rapide et complete de lecture, SELÂHEDDİN ORHAN, Librairie İkbal, İstanbul, 1937
Özgün karton kapağında temiz durumda, 23x16 cm, 58 sayfa, Türkçe, Fransızca. Yeni başlayanlar için Fransızca gramer kitabı.
Kırmızı gül, PİYERE OPESTEGUY, Çev: X, Sertel Matbaası, İstanbul, 1939.
Özgün karton kapağında, kapağı ve sayfa kenarları yıpranmış haliyle, 19x13 cm, 62 sayfa. Polisiye roman.
İstanbul Müzeleri: Resimli Ayasofya klavuzu, İSTANBUL MÜZELERİ GENEL DİREKTÖRLÜĞÜ,
Özgün karton kapağında, ilk ve son kapakta yıpranmalar mevcuttur harici temiz durumda, 18x14 cm, 26+22, vi, sayfa, iki adet katlanır plan. Dini ödevine son verilerek İstanbul Arkeologya Müzeleri Genel Direktörlüğüne bağlanan Aysofya, 1 Şubat 1935 tarihinden itibaren Bizans Müzesi olarak halka açılmıştır.
Binanın içinde yer yer meydana çıkarılan mozaikler, bu anıdın değerini artırdığı gibi dışda atrium kısmında metodik bir surette yapılan ve henüz sonu alınmıyan araşdırma ve hafriyatta eski Ayasofya yapısına aid ve ağırlıkları tonlara varan mimarî parçalar da bulunmakta dır. Bu araşdırmalar, daha şimdiden bağçede bir açık müze tesis edilebilecek kadar verimli olmuştur denilebilir.
Son günlerde nartexin onarımı bitmiş olduğundan şehir içinde bulunan veya metodik bir şekilde yapılan ve yapılacak arkeologik araştırmalarda çıkacak olan izerler de buraya yerleştirilecektir.
Yüce Kamâl Atatürkün ışıklı irşadlarile layik Cümhuriyetimizin büyük ve verimli işleri arasında yer bulan bu tarihsel anıdın yakın bir çağda herkes ve bilhassa Bizantin izerleri âlimleri için değerli ve olgun bir müze haline geleceği koşkusuzdır.
Bina hakkında oldukça toplu bilgileri birleştiren bu ilk klavuzun sonuna meraklı okuyucular için faydalı olur düşüncesile bir de bibliografia eklenmiştir.
İstanbul Müzeleri Genel Direktörlüğü
Orta Asya'da Arap fütuhatı, H. A. R. GIBB, Çev: M. Hakkı, Evkaf Matbaası, İstanbul, 1930
Özgün karton kapağında, kapak kenarları yıpranmış iç sayfalar temizdir, sayfa formaları açılmamıştır, 26x18 cm, 85 sayfa, Türkçe ve Arapça. Hamilton Alexander Roskeen GIBB: 1895'te lskenderiye'de doğdu. İskoçya'da eğitim gördü ve yüksek öğrenimini Edinburg Üniversitesi'nde Sami diller (ibranice, Aramıce, Arapça) okuyarak tamamladı. 1922'de Londra Üniversitesi'nde Doktora yaptı.1937-1955 yılları arası Oxford, 1955-1964 yıllarında Harvard Üniversitesi'nde Arapça Profesörlüğü yaptı. 1971'de öldü.
Dünyada tütün, VEHBİ BELGİL, İstanbul Ticaret Odası Mecmuası, İstanbul, 1960
Özgün karton kapağında çok temiz durumda, ilk sayfada okuyucu notu mevcuttur, 27x20 cm, 32 sayfa, iç sayfalarda grafik daayfaları mevcuttur.
İzmir fuarında Diyarbakır, Diyarbakır Ticaret ve Sanayii Odası, Diyarbakır Basımevi, Diyarbakır, 1938
Özgün karton kapağında oldukça temiz durumda, kapak sırtı haliyle, 20x15 cm, 43 sayfa, bir adet harita,iki adet plan sayfası, çok sayıda s/b fotoğraflı, arka kapakta şehrin anıtları planı mevcuttur.
KÖY TEMALI İLK ESER - NOVELLA: Karabibik, NABİZÂDE NÂZIM (1862-1893), Vakit Matbaası, İstanbul, 1944.
Özgün karton kapağında çok temiz durumda, sayfa formaları açılmamıştır, 20x14 cm, 40 sayfa. İstanbul Nişantaşı'nda doğdu. Asıl adı Ahmet Nazım'dır. Çok küçük yaşta annesini kaybetti. Beyoğlu'nda mahalle mektebinde eğitimine başladı. Üvey annesini de kaybedince çok sıkıntılı bir hayatın içinde kaldı. İlköğrenimine Tophane'deki Sıbyan Mektedi'nde başlayan Nabizade, Fevziye Rüştiyesi ve Beşiktaş Askerî Rüştiyesinde okudu (1876). İlk edebiyat zevkini bu okulda Farsça hocası olan Muallim Cudî'den almıştır. İki yıl sonra Mühendishane-i Berrî-i Hümayun İdadisi'ne girdi. Buradan topçu teğmeni olarak mezun oldu. 1886'da Mekteb-i Hayriye-i Şahane'yi yüzbaşı rütbesiyle tamamladı Harp Akademisi'nde matematik, istihkâm ve topografya dersleri verdi. 1889'da kolağası rütbesini aldı. Ekim 1889-Mart 1890 tarihleri arasında arazi haritalarını çizmek için Kaş'a görevlendirildi. Ardından Suriye'ye gönderildi. 1890 yılında Ravi takma adını kullanarak Ahmet Mithat ile Tercüman-ı Hakikat'te romancılık üzerine bir tartışmaya girişti. 1891'de Manastır'da Üçüncü Ordu'ya bağlı Redif Fırkası'nda görev yaptı. İstanbul'a dönüşünde dördüncü dereceden Mecidî nişanı ile ödüllendirildi. Yine bu yılda Ayşe Naciye Hanım'la evlendi. Ancak kısa bir süre sonra yakalandığı kemik veremi hastalığından kurtulamayarak 5 Ağustos 1893'te öldü.
Nabizade'nin realist/natüralist çizgideki en önemli iki hikâyesi Karabibik ve Seyyie-i Tesamüh'tür. Bilindiği gibi Karabibik'in önsözünde eserin bu yolda yazıldığı bizzat yazarı tarafından söylenmiştir. Bu önsözde kendi duygu ve düşüncelerini katmamanın romancının asıl vazifesi olduğunu söyleyen Nabizade, her iki eserde de bu fikri başarıyla uygulamıştır. Kaş'ta görev yaptığı sıradaki gözlemleri sonucu kaleme aldığını düşündüğümüz Karabibik'te köy hayatı, insanları gibi oldukça sade bir kurguyla anlatılır. Eser, Ahmet Mithat Efendi'yle yaptığı bir tartışmada, yazarın romanın geçtiği yerleri gezip görmesi gerektiği düşüncesinin bir örneğidir. Hikâyenin kahramanı olan Karabibik, oldukça zorlu hayat şartları içinde yaşamasına rağmen, eserin sonunda gerçekleştirmeyi amaçladığı iki şeyi [Bir çift öküz almak ve çirkin kızı Huri'yi evlendirmek] başarmış mutlu bir adamdır.
İLK BASKI / HİKÂYELER: Mesut insanlar fotoğrafhanesi, ZİYA OSMAN SABA (1910-1957), Varlık Yayınları, İstanbul, 1952.
Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 17x12 cm, 110 sayfa. Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi Saba’nın dokuz anı-öyküsünden oluşur. Bu öykülerde Saba kendi hayatından yola çıkmakla birlikte hayata dair dikkatiyle, küçük şeyleri, her türlü ayrıntıyı fark etmesiyle, bütün bu şeyleri âdeta bir müzik parçasının notaları gibi birbirine bağlı, birbirini tamamlayan ve ahenkli bir şekilde sunuşuyla etkileyicidir. Edebiyatımızın değeri pek bilinmemiş bu güçlü kalemi, bize İkinci Dünya Savaşı yıllarının ve ertesinin İstanbul’undan hayat tasvirleri sunarken kendi hayatından ve bireye dair yaşantılardan yola çıkar. Bireye bir toplumun parçası olduğu dikkatiyle bakar. Ev ve aile yaşantısı, mahalle, arkadaşlık ilişkileri, kadınlarla ilişkiler, çocukluk anıları, anne, baba, çocuk, insan sevgisi öykülerinde ele aldığı başlıca temalardır. Mesut insanlardan mesut olamamışlara, mesut olup saadetini kaybetmişlere, kurban bayramında kurban edilmek üzere bahçede beslenen kuzudan, bulunduğu evin yeni sakinlerinin taşınırken sökmediği kapı arkası çivisine kadar herkes ve her şey onun ilgisine, sevgisine ve empatisine mazhar olur. Gözlemleriyle dikkat çekici derecede ayrıntıcı olan yazar, bütün bunları insan sevgisi, sükûnet, tevekkül ve empatinin damgasını vurduğu bir bakış açısıyla ele alır. Öyküleri anlatım açısından daha çok hatırlamaya dayalıdır, sanki kayıp gitmiş mesut bir zaman parçasının arayışındadır yazar. Kitaba adını veren öyküde kaybolup gitmiş saadet zamanlarının özlemi vardır. Etrafında daha çok aile ile simgeleşen bir saadet varken kendisi yalnızdır. Böylece aile hayatına düşkünlüğüne ve insanseverliğine rağmen edebiyatımıza gözlemci ve yalnız bireyi getiren yazarlarımızdan olur Saba. “Babamın Elbisesi”nde, öykünün olanca minimalist kurgusu içinde özlemi, çocukluğunda kaybettiği babasına duyduğu sevgiyi, bireyin bazen sebepsiz yere topluma uymasını ve bunun yarattığı çelişkileri başarıyla anlatır. “Okumak” Ziya Osman Saba’yı tanımak isteyenlerin çok yararlanacağı otobiyografik bir öyküdür. Okur, okuduklarından edindiği bilgi ve hayal gücünün şekillendirdiği, bir antolojiye kendisinin kaydettiği şekliyle “Türk şairi Ziya”yı tanır bu öyküde. “O Mahalle” Saba’nın bir öykücü olarak anlatısının tipik görüntüleriyle doludur: Bir ahenk içinde var olan insanlar, sıcak insan ilişkileri, İstanbul, aile ve çocuk sevgisi, babalık duygusu; bütün bu ahengin bozulan ekonomik durumun etkisiyle bozulması, şartların insanları değiştirmesi gerçeği karşısında kayıp giden mesut zamanlara duyulan özlem… Behçet Necatigil’in Edebiyatımızda Eserler Sözlüğü’nde belirttiği gibi, dönemlerine göre sıralandığında biyografisini kronolojik bir gelişim içinde bütünleyecek öykülerdir bunlar.
İTHAFLI İMZALI / TİYATRO: Tersine dönen şemsiye, SABAHATTİN KUDRET AKSAL, (1920-1993), Varlık Yayınları, İstanbul, 1958.
Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 17x12 cm, 86 sayfa, tiyatro.
İlk dört oyununda aile kurumu değişik boyutlarıyla irdelenir, ailenin birey üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri ele alınır, özellikle de bireysel özgürlük alanıyla aile kurumunun sınırlılıkları arasındaki çatışmalara yer verir. Yine bu ilk oyunlarında şiirsel bir dile, dram, fantezi unsurlarına ve gerçekçi bir anlatıma ağırlık verir. Tersine Dönen Şemsiye’de rüzgârda şemsiyesi ters dönen bir kişinin çağrışımla içine girdiği aşk rüyasına yer verilir.
İstanbul’da Beşiktaş semtine bağlı Akaretler Caddesinde bir evde doğdu. Babası Sadettin, annesi ise Asiye’dir. İlkokula 1926’da Beşiktaş Şark İdadisi’nde başladı ve 1931’de mezun oldu. 1934 yılında Özel Işık Lisesi'nin ortaokulundan mezun oldu. 1937’de de aynı okulun lise bölümünü bitirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girmişse de bitiremeden buradan ayrıldı ve 1938’de aynı üniversitenin Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'ne kaydoldu. 1943’te bu bölümü bitirdi. Fatma Münire Bütün’le 1943’te evlendi. Hiç çocukları olmadı. 1943-1948 yılları arasında İstanbul'da değişik liselerde felsefe öğretmeni olarak çalıştı. 1948-1949 yıllarında askerlik hizmetini nakliye subayı olarak tamamladı. 1950-1951 yıllarında bir süre Çalışma Bakanlığında iş müfettişliği yaptı. Ayrıca 1952-1970 arasında bazı ara dönemler olsa da İstanbul Belediyesi Müfettişliği yaptı. 1970’te İstanbul Belediye Konservatuarı Tiyatro Bölümünde öğretmenliğe başladı. Bu görevinden 6 Mayıs 1977’de emekli oldu. Ayrıca 1959’da İstanbul Belediyesi Konservatuvar Müdürlüğü, 1961’de Şehir Tiyatroları Müdürlüğü, 1962’de Şehir Operası Sanat Yönetmenliği, 1963-1968 arasında İstanbul Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğü ve İstanbul Belediyesi Sanat Müşavirliği görevlerinde bulundu. 1980-1981 yıllarında Güzel Sanatlar Akademisi Ahmet Haşim Kürsüsünde estetik ve psikoloji dersleri verdi. 19 Nisan 1993’te İstanbul’da öldü. Mezarı Üsküdar'da Karacaahmet Mezarlığındadır.
İLK BASKI / ŞİİRLER: Âşık merdiveni, OKTAY RİFAT (1914-1988), Yeditepe Yayınları, İstanbul, 1958.
Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x14 cm, 46 sayfa, çok sayıda s/b resimli. Kapak ve iç sayfa çizimleri Metin Eloğlu imzalıdır. Şâirin İkinci Yeni çizgisinde yazdığı bu şiirleri ile özgün imgeler görülür. “Garip döneminde, şiiri her türlü süsten arındırarak, tabii hâliyle karşımıza çıkan şair, İkinci Yeni döneminde ona kendi imaj dünyasının zengin ve renkli dil elbisesini giydirir.”
İLK BASKI / ŞİİRLER: Yumuşak G, METİN ELOĞLU (1927-1985), Baha Matbaası, İstanbul, 1975.
Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x14 cm, 42 sayfa.
İNCELEME / ANTOLOJİ / İKİNCİ YENİ BİYOGRAFİ: Metin Eloğlu, ASIM BEZİRCİ (1927-1993), Güney Yayınları, İstanbul, 1971. Arka kapak fotoğrafı: Ara Güler.
Özgün karton kapağında, kapak kenarları yıpranmış harici temiz durumda, 20x13 cm, 141, [3] sayfa. Arka kapak fotoğrafı: Ara Güler.
İLK BASKI / ŞİİRLER: Türkiye'nin adresi, METİN ELOĞLU (1927-1985), Yeditepe Yayınları, İstanbul, 1965. Desenler ve kapak: Metin Eloğlu.
Özgün karton kapağında, kapakta ve ilk sayfada okuyucu notu mevcuttur, harici temiz durumda, 20x14 cm, 43, [3] sayfa. Kapak düzeni ve desenler: Metin Eloğlu.
İLK BASKI / ŞİİRLER: Dizin, METİN ELOĞLU (1927-1985), Güney Yayınları, İstanbul, 1971. Kapak ve iç desenler: Orhan Peker. Arka kapak fotoğraf: Ara Güler.
Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x13 cm, 130, [14] sayfa. Kapak ve iç desenler: Orhan Peker. Arka kapak fotoğraf: Ara Güler. Şiir kitaplarından Dizin, 1972 yılında TDK Şiir Ödülü’nü kazanmıştır.