Currency Converter:

Lot: 1

Güncel Fiyat: 4.000 TL Açılış Fiyatı: 4.000 TL Tahmini: TL Lot Sizde Değil Lot Sizde

TARİHİMİZİN İLK TBMM ALBÜMÜ Türkiye Büyük Millet Meclisi: Bir tarihçe ile meclis-i âzâ-yı kerâmenin tasvîrlerini muhtevî albüm. TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ. Yeni Gün Matbaası / Himâye-i Etfâl Cemiyeti, Ankara, 1923.

Özgün altın yaldızlı karton kapağında, temiz durumda, oblong: 17 x 25 cm, Osmanlıca, [287] sayfa, numarasız çok sayıda s/b levha. "[İLK TBMM ALBÜMÜ] Türkiye Büyük Millet Meclisi: Bir tarihçe ile meclis-i âzâ-yı kerâmenin tasvîrlerini muhtevî albüm.", TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ, Yeni Gün Matbaası / Himâye-i Etfâl Cemiyeti, [H.: 1327], Ank., Milâdî: 1923. Yayınlanmış ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi albümü olan bu basılı nadir kitap, döneminin meclisinde kayıtlı 395 üyenin portre fotoğraflarını ve fotoların altında açıklamalı metinler olan çok nadir bir albümdür. Albümün ilk 20 sayfası TBMM'nin Osmanlı'dan Cumhuriyet' değin tarihçesini içerir. TBMM Kütüphanesi: 1262. OCLC'de yok. Özege 21665. Çok nadir. -- Türkiye Cumhuriyeti Osmanlı siyasî kültürü Referans Meclis Siyasî tarih Biyografya. Himaye-i Etfâl Cemiyeti nam ve hesabına Ankara'da Yenigün Matbaasınca tertîb ve tab' edilmiştir. Bu albüm vatan için bütün ümid ve halas kapılarının kapandığı fec'i bir devirde millet ve memleketi hedef-i necâta isâl etmeği deruhde eden Türkiye Büyük Millet Meclisi âzâ-yı kirâmının resimlerini ihtivâ ediyor. Albümün hakk-ı neşri, istiklâl şehitlerinin tevdî ve emânet eylediği eytâmı, faâl ve samimi kollarıyla derâguş eyleyen Anadolu Himâye-i Etfâl Cemiyet-i Muhteremesine terk edilmiştir. Ayrıca içinde, Mondros Mütarekerenamesinden İzmir'in işgaline kadar; İzmir'in işgalinden İstanbul'un işgaline kadar; İstanbul'un işgalinden Türkiye Büyük Millet Meclisinin küşadı başlıklarıyla Milli Mücadele sürecine giden olaylar ele alınmıştır. Sivas Kongresi öncesinden itibaren Anadolu'da başlayan kongreleri ve 1920'de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi vekillerine ait fotoğraflardan oluşan albümdür. Her sayfada üç milletvekili olacak şekilde oval form içinde yerleştirilmiş fotoğraf bulunur.

- TL
Pey Ver Lot Sizde Peyiniz iletildi
İzleyici olarak girdiniz
Pey veremezsiniz.
Pey vermek için butonu sağa çekin
  • Canlı müzayede tamamlanmıştır. İlginiz için teşekkür ederiz.
  •  
  • Lotlar
  • Kazandıklarım
  • TARİHİMİZİN İLK TBMM ALBÜMÜ Türkiye Büyük Millet Meclisi: Bir tarihçe ile meclis-i âzâ-yı kerâmenin tasvîrlerini muhtevî albüm. TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ. Yeni Gün Matbaası / Himâye-i Etfâl Cemiyeti, Ankara, 1923.-Özgün altın yaldızlı karton kapağında, temiz durumda, oblong: 17 x 25 cm, Osmanlıca, [287] sayfa, numarasız çok sayıda s/b levha. "[İLK TBMM ALBÜMÜ] Türkiye Büyük Millet Meclisi: Bir tarihçe ile meclis-i âzâ-yı kerâmenin tasvîrlerini muhtevî albüm.", TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ, Yeni Gün Matbaası / Himâye-i Etfâl Cemiyeti, [H.: 1327], Ank., Milâdî: 1923. Yayınlanmış ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi albümü olan bu basılı nadir kitap, döneminin meclisinde kayıtlı 395 üyenin portre fotoğraflarını ve fotoların altında açıklamalı metinler olan çok nadir bir albümdür. Albümün ilk 20 sayfası TBMM'nin Osmanlı'dan Cumhuriyet' değin tarihçesini içerir. TBMM Kütüphanesi: 1262. OCLC'de yok. Özege 21665. Çok nadir. -- Türkiye Cumhuriyeti Osmanlı siyasî kültürü Referans Meclis Siyasî tarih Biyografya.

Himaye-i Etfâl Cemiyeti nam ve hesabına Ankara'da Yenigün Matbaasınca tertîb ve tab' edilmiştir. Bu albüm vatan için bütün ümid ve halas kapılarının kapandığı fec'i bir devirde millet ve memleketi hedef-i necâta isâl etmeği deruhde eden Türkiye Büyük Millet Meclisi âzâ-yı kirâmının resimlerini ihtivâ ediyor. Albümün hakk-ı neşri, istiklâl şehitlerinin tevdî ve emânet eylediği eytâmı, faâl ve samimi kollarıyla derâguş eyleyen Anadolu Himâye-i Etfâl Cemiyet-i Muhteremesine terk edilmiştir. 

Ayrıca içinde, Mondros Mütarekerenamesinden İzmir'in işgaline kadar; İzmir'in işgalinden İstanbul'un işgaline kadar; İstanbul'un işgalinden Türkiye Büyük Millet Meclisinin küşadı başlıklarıyla Milli Mücadele sürecine giden olaylar ele alınmıştır. Sivas Kongresi öncesinden itibaren Anadolu'da başlayan kongreleri  ve 1920'de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi vekillerine ait fotoğraflardan oluşan albümdür.  Her sayfada üç milletvekili olacak şekilde oval form içinde yerleştirilmiş fotoğraf bulunur.

    Lot No: 1

    Lot: 1

    TARİHİMİZİN İLK TBMM ALBÜMÜ Türkiye Büyük Millet Meclisi: Bir tarihçe ile meclis-i âzâ-yı kerâmenin tasvîrlerini muhtevî albüm. TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ. Yeni Gün Matbaası / Himâye-i Etfâl Cemiyeti, Ankara, 1923.-Özgün altın yaldızlı karton kapağında, temiz durumda, oblong: 17 x 25 cm, Osmanlıca, [287] sayfa, numarasız çok sayıda s/b levha. "[İLK TBMM ALBÜMÜ] Türkiye Büyük Millet Meclisi: Bir tarihçe ile meclis-i âzâ-yı kerâmenin tasvîrlerini muhtevî albüm.", TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ, Yeni Gün Matbaası / Himâye-i Etfâl Cemiyeti, [H.: 1327], Ank., Milâdî: 1923. Yayınlanmış ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi albümü olan bu basılı nadir kitap, döneminin meclisinde kayıtlı 395 üyenin portre fotoğraflarını ve fotoların altında açıklamalı metinler olan çok nadir bir albümdür. Albümün ilk 20 sayfası TBMM'nin Osmanlı'dan Cumhuriyet' değin tarihçesini içerir. TBMM Kütüphanesi: 1262. OCLC'de yok. Özege 21665. Çok nadir. -- Türkiye Cumhuriyeti Osmanlı siyasî kültürü Referans Meclis Siyasî tarih Biyografya. Himaye-i Etfâl Cemiyeti nam ve hesabına Ankara'da Yenigün Matbaasınca tertîb ve tab' edilmiştir. Bu albüm vatan için bütün ümid ve halas kapılarının kapandığı fec'i bir devirde millet ve memleketi hedef-i necâta isâl etmeği deruhde eden Türkiye Büyük Millet Meclisi âzâ-yı kirâmının resimlerini ihtivâ ediyor. Albümün hakk-ı neşri, istiklâl şehitlerinin tevdî ve emânet eylediği eytâmı, faâl ve samimi kollarıyla derâguş eyleyen Anadolu Himâye-i Etfâl Cemiyet-i Muhteremesine terk edilmiştir. Ayrıca içinde, Mondros Mütarekerenamesinden İzmir'in işgaline kadar; İzmir'in işgalinden İstanbul'un işgaline kadar; İstanbul'un işgalinden Türkiye Büyük Millet Meclisinin küşadı başlıklarıyla Milli Mücadele sürecine giden olaylar ele alınmıştır. Sivas Kongresi öncesinden itibaren Anadolu'da başlayan kongreleri ve 1920'de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi vekillerine ait fotoğraflardan oluşan albümdür. Her sayfada üç milletvekili olacak şekilde oval form içinde yerleştirilmiş fotoğraf bulunur.

    TLSatıldı
  • KROKİLERLE KURTULUŞ SAVAŞI KRONOLOJİSİ Türk istiklâl harbinin ana hatları krokileri, Harp Okulu Matbaası, Ankara, 1945.-Özgün karton kapağında, kapak kenarları hafif yıpranmış, harici temiz durumda, 35x24 cm, 60 sayfa. Toplamda 29 adet kroki bulunur.
Kroki-1 Birinci İnönü savaşından evvelki durum Aralık 1920 durumu.
Kroki-2 Birinci İnönü savaşı Asi Edhem kuvvetlerinin tenkilini ve 6 Ocak günü vaziyeti.
Kroki-2A Birinci İnönü savaşı Edhem kuvvetlerinin tenkili esnasında Yunanlıların 6 Ocak 1921’de başlayan hareketleri ile ayın 7, 8, 9 günü hareketleri.
Kroki-2B Birinci İnönü savaşında 10 Ocak 1921 günü hareketleri.
Kroki-3 İkinci İnönü savaşından evvel 21 Mart akşamı iki taraf vaziyeti.
Kroki-4 İkinci İnönü Savaşı İki 23 Mart, 25 Mart günleri hareketleri.
Kroki-4A İkinci İnönü savaşı 27 Mart günü hareketleri.
Kroki-4B İkinci İnönü Savaşı 29 Mart günü hareketleri.
Kroki-5A İkinci İnönü savaşı 31 Mart ve 1 Nisan günleri hareketleri.
Kroki-5B İkinci İnönü savaşı (1-12 Nisan) 1 Nisan 1921’den itibaren takip hareketleri.
Kroki-6 1921 Temmuz savaşından evvelki durum.
Kroki-7 Kütahya-Eskişehir savaşları Yunanlıların hareket tarzını gösterir krokidir. (Yunan neşriyatına göre)
Kroki-7A Kütahya-Eskişehir savaşları 8-13 Temmuz hareketleri.
Kroki-7B Kütahya-Eskişehir savaşları 15 ve 15 Temmuz günü hareketleri.
Kroki-8 Kütahya, Nasuhçal ve Eskişehir savaşı 16 Temmuz günü hareketleri.
Kroki-8A Kütahya, Nasuhçal ve Eskişehir savaşları 11 Temmuz için gösterilen çekilme hattını ve 18-19 Temmuz günleri kıtaları.
Kroki-8B Kütahya, Nasuhçal ve Eskişehir savaşları 20 ve 21 Temmuz Eskişehir savaşı ve onu müteakip Sakarya çekilme hareketleri.
Kroki-9 Sakarya Savaşı Yunanlıların taarruzundan evvel iki taraf kuvveti
Kroki- 9A  Sakarya Savaşı Yunanlıların 10 Ağustostan itibaren mevzilerimize yürüyüşleri 23 Ağustos – 15 Eylül yapılan taarruzlarına karşı müdafaa ettiğimiz müdafaa sathını ve bu savaşlar esnasında düşman gerilerine yapılan bazı baskın hareketlerimizi gösterir kroki
Kroki-10 Büyük Taarruzun başlamasından bir ay evvelki konuş vaziyetimizi ve gerideki tahkimatımızı gösterir.
Kroki-11 Büyük taarruz 26 Ağustos 1922 günü hareketlerini gösterir.
Kroki-12 Büyük Taarruz 26 Ağustos akşamı vaziyeti
Kroki-13A 21 Ağustos akşamı vaziyeti.
Kroki-14 Büyük Taarruz 28 Ağustos günü hareketlerini gösterir.
Kroki-14 A 28 Ağustos 338(1922) akşamı büyük taarruz.
Kroki-15 29 Ağustos 1922 Büyük taarruz.
Kroki-16 30 Ağustos 1922 sabahına kadar Atatürk’ün takip ettiği yol.
Kroki-16A 30 Ağustos 1922 Başkumandan savaşı akşam vaziyetini gösterir.
Kroki-16B (Büyük Taarruz) 31Ağustos’tan itibaren Yunanlıların takibi ve Anadolu’nun düşmandan temizlenmesi ve denize dökülmesi.

    Lot No: 2

    Lot: 2

    KROKİLERLE KURTULUŞ SAVAŞI KRONOLOJİSİ Türk istiklâl harbinin ana hatları krokileri, Harp Okulu Matbaası, Ankara, 1945.-Özgün karton kapağında, kapak kenarları hafif yıpranmış, harici temiz durumda, 35x24 cm, 60 sayfa. Toplamda 29 adet kroki bulunur. Kroki-1 Birinci İnönü savaşından evvelki durum Aralık 1920 durumu. Kroki-2 Birinci İnönü savaşı Asi Edhem kuvvetlerinin tenkilini ve 6 Ocak günü vaziyeti. Kroki-2A Birinci İnönü savaşı Edhem kuvvetlerinin tenkili esnasında Yunanlıların 6 Ocak 1921’de başlayan hareketleri ile ayın 7, 8, 9 günü hareketleri. Kroki-2B Birinci İnönü savaşında 10 Ocak 1921 günü hareketleri. Kroki-3 İkinci İnönü savaşından evvel 21 Mart akşamı iki taraf vaziyeti. Kroki-4 İkinci İnönü Savaşı İki 23 Mart, 25 Mart günleri hareketleri. Kroki-4A İkinci İnönü savaşı 27 Mart günü hareketleri. Kroki-4B İkinci İnönü Savaşı 29 Mart günü hareketleri. Kroki-5A İkinci İnönü savaşı 31 Mart ve 1 Nisan günleri hareketleri. Kroki-5B İkinci İnönü savaşı (1-12 Nisan) 1 Nisan 1921’den itibaren takip hareketleri. Kroki-6 1921 Temmuz savaşından evvelki durum. Kroki-7 Kütahya-Eskişehir savaşları Yunanlıların hareket tarzını gösterir krokidir. (Yunan neşriyatına göre) Kroki-7A Kütahya-Eskişehir savaşları 8-13 Temmuz hareketleri. Kroki-7B Kütahya-Eskişehir savaşları 15 ve 15 Temmuz günü hareketleri. Kroki-8 Kütahya, Nasuhçal ve Eskişehir savaşı 16 Temmuz günü hareketleri. Kroki-8A Kütahya, Nasuhçal ve Eskişehir savaşları 11 Temmuz için gösterilen çekilme hattını ve 18-19 Temmuz günleri kıtaları. Kroki-8B Kütahya, Nasuhçal ve Eskişehir savaşları 20 ve 21 Temmuz Eskişehir savaşı ve onu müteakip Sakarya çekilme hareketleri. Kroki-9 Sakarya Savaşı Yunanlıların taarruzundan evvel iki taraf kuvveti Kroki- 9A Sakarya Savaşı Yunanlıların 10 Ağustostan itibaren mevzilerimize yürüyüşleri 23 Ağustos – 15 Eylül yapılan taarruzlarına karşı müdafaa ettiğimiz müdafaa sathını ve bu savaşlar esnasında düşman gerilerine yapılan bazı baskın hareketlerimizi gösterir kroki Kroki-10 Büyük Taarruzun başlamasından bir ay evvelki konuş vaziyetimizi ve gerideki tahkimatımızı gösterir. Kroki-11 Büyük taarruz 26 Ağustos 1922 günü hareketlerini gösterir. Kroki-12 Büyük Taarruz 26 Ağustos akşamı vaziyeti Kroki-13A 21 Ağustos akşamı vaziyeti. Kroki-14 Büyük Taarruz 28 Ağustos günü hareketlerini gösterir. Kroki-14 A 28 Ağustos 338(1922) akşamı büyük taarruz. Kroki-15 29 Ağustos 1922 Büyük taarruz. Kroki-16 30 Ağustos 1922 sabahına kadar Atatürk’ün takip ettiği yol. Kroki-16A 30 Ağustos 1922 Başkumandan savaşı akşam vaziyetini gösterir. Kroki-16B (Büyük Taarruz) 31Ağustos’tan itibaren Yunanlıların takibi ve Anadolu’nun düşmandan temizlenmesi ve denize dökülmesi.

    TLSatıldı
  • OSMANLICA RUM GRAMERİ: Kendi kendine Rumca yahud mükemmel Rumca elifbâ, YANİ MARTOĞLU, Gayret Kütüphanesi Garbis Fikri, Keteon Matbaası, Dersaadet, AH 1333 [1917].-Sonradan yapılmış gayrıestetik karton kapağında, çok temiz durumda, 20x14 cm, Osmanlıca, Rumca, 32 sayfa. MİL - ÖZEGE; 10553.
 Rumca lisânın elifbâsını, her nevi eşkâl-i hurufî, tekmil heceleri, el yazısını, kelimeler ve manalarını, icap eden telaffuz kaidelerini, tesârif-i ef'ali, tercüme numunelerini ve mukalemeyi hâvi, az zamanda kolaylıkla kendi kendine Rumcayı öğretir bir rehberdir.
Yani Martoğlu: Tasvir-i Hayâl gazetesinin sahibi ve Üç Gazete’nin ortaklarından olan Yani Martoğlu’nun devrin kütüphanecilerinden olduğu anlaşılmaktadır. Kütüphanesinin ismi Martoğlu Kütüphanesi”dir. 12 Ocak 1907 tarihinde kütüphanesi için “Esami-i Kütüp ve Tevzî-i Mükafat Cetveli”nin basımı için dahiliye nezaretinden izin almıştır. 29 Haziran 1907 tarihinde ise mektepler için yazdığı “Mekteplere Mahsus Cep Atlası” isimli eserinin basımı için izin belgesi almıştır. Ayrıca “Nev-i Usul-ü Kıraat” , “Mebadi-i Hendese”, “Muallim-i Coğrafya”, “Muallim-i Kavaid-i Osmaniyye” , “Sual ve Cevaplı Tertib-i Cedid-i Ahlak Risalesi” gibi yazmış olduğu eserleri yayımlamak için maarif nezaretinden izin belgesi almıştır. Hürriyetin ikinci kez ilanından sonra basında özgürlük ortamı doğmuş, süreli yayınlarda bir artış meydana gelmiştir. Böyle bir ortamda Martoğlu’da “Mecmua-i Edebiyye ve Fenniyye” isimli gazetesini neşretmek için ruhsat almıştır. 1 Eylül 1908 tarihinde ise Tasvir-i Hayâl isimli mizah gazetesini çıkarmaya başlamıştır. Ancak gazetesi 11 Eylül tarihinde Üç Gazete çatısı altına girmiştir. Böylece Martoğlu Üç Gazete’nin mizahî kısmının hazırlanmasından sorumlu olmuştur. Ayrıca 1916 senesinde “Kendi Kendine Rumca Yahud Rumca Elifbâ” isimli dil kitabı yayımlamıştır.

    Lot No: 3

    Lot: 3

    OSMANLICA RUM GRAMERİ: Kendi kendine Rumca yahud mükemmel Rumca elifbâ, YANİ MARTOĞLU, Gayret Kütüphanesi Garbis Fikri, Keteon Matbaası, Dersaadet, AH 1333 [1917].-Sonradan yapılmış gayrıestetik karton kapağında, çok temiz durumda, 20x14 cm, Osmanlıca, Rumca, 32 sayfa. MİL - ÖZEGE; 10553. Rumca lisânın elifbâsını, her nevi eşkâl-i hurufî, tekmil heceleri, el yazısını, kelimeler ve manalarını, icap eden telaffuz kaidelerini, tesârif-i ef'ali, tercüme numunelerini ve mukalemeyi hâvi, az zamanda kolaylıkla kendi kendine Rumcayı öğretir bir rehberdir. Yani Martoğlu: Tasvir-i Hayâl gazetesinin sahibi ve Üç Gazete’nin ortaklarından olan Yani Martoğlu’nun devrin kütüphanecilerinden olduğu anlaşılmaktadır. Kütüphanesinin ismi Martoğlu Kütüphanesi”dir. 12 Ocak 1907 tarihinde kütüphanesi için “Esami-i Kütüp ve Tevzî-i Mükafat Cetveli”nin basımı için dahiliye nezaretinden izin almıştır. 29 Haziran 1907 tarihinde ise mektepler için yazdığı “Mekteplere Mahsus Cep Atlası” isimli eserinin basımı için izin belgesi almıştır. Ayrıca “Nev-i Usul-ü Kıraat” , “Mebadi-i Hendese”, “Muallim-i Coğrafya”, “Muallim-i Kavaid-i Osmaniyye” , “Sual ve Cevaplı Tertib-i Cedid-i Ahlak Risalesi” gibi yazmış olduğu eserleri yayımlamak için maarif nezaretinden izin belgesi almıştır. Hürriyetin ikinci kez ilanından sonra basında özgürlük ortamı doğmuş, süreli yayınlarda bir artış meydana gelmiştir. Böyle bir ortamda Martoğlu’da “Mecmua-i Edebiyye ve Fenniyye” isimli gazetesini neşretmek için ruhsat almıştır. 1 Eylül 1908 tarihinde ise Tasvir-i Hayâl isimli mizah gazetesini çıkarmaya başlamıştır. Ancak gazetesi 11 Eylül tarihinde Üç Gazete çatısı altına girmiştir. Böylece Martoğlu Üç Gazete’nin mizahî kısmının hazırlanmasından sorumlu olmuştur. Ayrıca 1916 senesinde “Kendi Kendine Rumca Yahud Rumca Elifbâ” isimli dil kitabı yayımlamıştır.

    TLSatıldı
  • KADIN BİR SEYYAH GÖZÜYLE YENİ CUMHURİYET TÜRKİYESİ Allah Dethroned: A Journey Through Modern Turkey (Special Edition for the Travel Book Club), LILO LINKE, (1906-1963), Constable, London, 1938.-Yayıncısının özgün cilt ve şömizinde, kenarlarda ufak yıpranmalar mevcuttur, harici temiz durumda, 23x15 cm, İngilizce, xvi, 341, 2, çok sayıda s/b fotoğraf ve resim, katlanır harita sayfası. Alman asıllı yazar ve gazeteci Lilo Linke, Nazi Almanya’sının baskıcı yönetiminden Londra’ya kaçmak zorunda kalan kadın bir seyyah olarak, 1935 yılında Türkiye’ye gelmiş, İstanbul’dan başlayarak Doğu illerini ve deniz sahilindeki Karadeniz illerini gezmiş; Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kurulan yeni Cumhuriyeti ve bu Cumhuriyetin aydınlanma ruhuyla gerçekleştirdiği yenilik ve devrimlerin toplum üzerindeki etkilerini yakından gözlemlemiştir. Onun Türkiye’ye olan ilgisinin altında, Nazi Almanya deneyiminin olduğu da söylenebilir. Çünkü Türkiye Atatürk döneminde, Almanya’dan kaçan pek çok batılı bilim insanına kapılarını açmıştır. Lilo Linke’in, Allah Dethroned: A Journey Through Modern Turkey adlı yapıtı, modern Türkiye’de yaşanan siyasal devrimlerin ve kültürel dönüşümlerin, bir batılı kadın araştırmacı ve seyyahın gözünden biraz da şaşkınlıkla ifade edilmiş bir belgesi niteliğindedir.

    Lot No: 4

    Lot: 4

    KADIN BİR SEYYAH GÖZÜYLE YENİ CUMHURİYET TÜRKİYESİ Allah Dethroned: A Journey Through Modern Turkey (Special Edition for the Travel Book Club), LILO LINKE, (1906-1963), Constable, London, 1938.-Yayıncısının özgün cilt ve şömizinde, kenarlarda ufak yıpranmalar mevcuttur, harici temiz durumda, 23x15 cm, İngilizce, xvi, 341, 2, çok sayıda s/b fotoğraf ve resim, katlanır harita sayfası. Alman asıllı yazar ve gazeteci Lilo Linke, Nazi Almanya’sının baskıcı yönetiminden Londra’ya kaçmak zorunda kalan kadın bir seyyah olarak, 1935 yılında Türkiye’ye gelmiş, İstanbul’dan başlayarak Doğu illerini ve deniz sahilindeki Karadeniz illerini gezmiş; Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kurulan yeni Cumhuriyeti ve bu Cumhuriyetin aydınlanma ruhuyla gerçekleştirdiği yenilik ve devrimlerin toplum üzerindeki etkilerini yakından gözlemlemiştir. Onun Türkiye’ye olan ilgisinin altında, Nazi Almanya deneyiminin olduğu da söylenebilir. Çünkü Türkiye Atatürk döneminde, Almanya’dan kaçan pek çok batılı bilim insanına kapılarını açmıştır. Lilo Linke’in, Allah Dethroned: A Journey Through Modern Turkey adlı yapıtı, modern Türkiye’de yaşanan siyasal devrimlerin ve kültürel dönüşümlerin, bir batılı kadın araştırmacı ve seyyahın gözünden biraz da şaşkınlıkla ifade edilmiş bir belgesi niteliğindedir.

    TLSatıldı
  • CUMHURİYET DÖNEMİNİN GALATASARAY DERGİSİNİN NADİR İLK SAYISI Galatasaray, İkinciteşrin 1940 Yıl: 1 Sayı: 1 "Yılda İki Kere Çıkar" İmtiyaz Sahibi: Refet Avni Aras Mes'ul Müdür: Muvaffak Benderli, Cumhuriyet Matbaası, İstanbul, 1940.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 28x20 cm, 80 sayfa. İç sayfalarda; İstanbul bonmarşesi Latif Gökçen kundura reklamı, Ahmet Halit Kitabevi, Çapamarka Pirinç Unu, Baker, Osman Şakar ve Şeriki, Narin Lokantası, Arif Çiçek Sarayı, Dekorasyon Mağazaları, Pertev Paker Kumaş, İşmen Trikotaj, Sigorta, Tungsram Bouela Biraderler, İnhisarlar İdaresi sofra Tuzu reklam sayfaları. 

"Galatasaray mecmuasının çıkması için çalışılırken hepimizi en çok düşündüren nokta aldığımız mes'uliyetin  ağırlığıydı!..
Mektebin fikrî seviyesini aksettirmeğe muktedir ve taşıdığı isme lâyık bir mecmua çıkarabilmek hiç de kolay değildi!.. 
Her duyuşumuzda kalplerimize tatlı bir ürperme veren “Galatasaray” kelimesine kadar engin manalı ve şerefli isimlerdendir. Mektebimiz sadece bir Fikret, bir Haşim yetiştirseydi Türk kültürüne paha biçilmez bir yardım yapmış olmakla öğünebilir; yalnız bir Cevat paşa yetiştirmiş olsaydı vatan müdafaasında oynadığı rolle iftihar edebilirdi. Fakat bu yuva, san'atta, ilimde, askerlikte, siyasette, iktisatta... her sahada milletin daima şükranla anacağı işler başaran sayısız simalar yetiştirdi. Kafalarını ve kalplerini bu yuvada terbiye eden, hızlarını ve heyecanlarını bu ocaktan alan binlerce münevver istibdadın düşmanları, istiklâl mücadelesinin kahramanları, inkılabın yardımcıları, ileri ve müreffeh Türkiye’nin kurucularından oldular. Galatasaraylılar hürriyet için, vatanın kurtuluşu için, garpcilik ve lâiklik için daima ön saflarda çarpıştılar ve çalıştılar."

    Lot No: 5

    Lot: 5

    CUMHURİYET DÖNEMİNİN GALATASARAY DERGİSİNİN NADİR İLK SAYISI Galatasaray, İkinciteşrin 1940 Yıl: 1 Sayı: 1 "Yılda İki Kere Çıkar" İmtiyaz Sahibi: Refet Avni Aras Mes'ul Müdür: Muvaffak Benderli, Cumhuriyet Matbaası, İstanbul, 1940.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 28x20 cm, 80 sayfa. İç sayfalarda; İstanbul bonmarşesi Latif Gökçen kundura reklamı, Ahmet Halit Kitabevi, Çapamarka Pirinç Unu, Baker, Osman Şakar ve Şeriki, Narin Lokantası, Arif Çiçek Sarayı, Dekorasyon Mağazaları, Pertev Paker Kumaş, İşmen Trikotaj, Sigorta, Tungsram Bouela Biraderler, İnhisarlar İdaresi sofra Tuzu reklam sayfaları. "Galatasaray mecmuasının çıkması için çalışılırken hepimizi en çok düşündüren nokta aldığımız mes'uliyetin ağırlığıydı!.. Mektebin fikrî seviyesini aksettirmeğe muktedir ve taşıdığı isme lâyık bir mecmua çıkarabilmek hiç de kolay değildi!.. Her duyuşumuzda kalplerimize tatlı bir ürperme veren “Galatasaray” kelimesine kadar engin manalı ve şerefli isimlerdendir. Mektebimiz sadece bir Fikret, bir Haşim yetiştirseydi Türk kültürüne paha biçilmez bir yardım yapmış olmakla öğünebilir; yalnız bir Cevat paşa yetiştirmiş olsaydı vatan müdafaasında oynadığı rolle iftihar edebilirdi. Fakat bu yuva, san'atta, ilimde, askerlikte, siyasette, iktisatta... her sahada milletin daima şükranla anacağı işler başaran sayısız simalar yetiştirdi. Kafalarını ve kalplerini bu yuvada terbiye eden, hızlarını ve heyecanlarını bu ocaktan alan binlerce münevver istibdadın düşmanları, istiklâl mücadelesinin kahramanları, inkılabın yardımcıları, ileri ve müreffeh Türkiye’nin kurucularından oldular. Galatasaraylılar hürriyet için, vatanın kurtuluşu için, garpcilik ve lâiklik için daima ön saflarda çarpıştılar ve çalıştılar."

    TLSatıldı
  • 18. YÜZYIL ERKEN DÖNEM ALMANCA YUNANCA GRAMER: Verbesserte und erleichterte Griechische Grammatica; In deutlichen Regeln abgefasset und mit hinlänglichen Exempeln wie auch nöthigen Registern versehen, Fünf und zwanzigstel Edition, Mit stehend bleibenden Schriften aber um mehrerer Richtigkeit willen Die Sechszehente, JOHANN JOACHIM LANGE, (1670-1744), JOHANN HEINRICH SCHULZE, (1687-1744), Im Verlag der Waisenhaus & Buchhandlung, Halle, 1797.-Yayıncısının özgün cildinde, cilt sırtı hafif yıpranmış, harici temiz durumda, 18x12 cm, Almanca, Yunanca, [8], 358, [54] sayfa, künye sayfasında gravürlü. Yazarı tartışmalıdır, hem Joachim Lange'ye (1670 - 1744) hem de Johann Heinrich Schulze'ye (1687 - 1744) atfedilmektedir. Joachim Lange Alman Protestan ilahiyatçı ve filozoftur. Johann Heinrich Schulze 18. Yüzyılın önde gelen isimlerinden biridir büyük bir filolog, nümismatist, Yunanca ve Arapça dillerine hâkim bir oryantalisttir. Kimya ve fizik alanında yaptığı katkılarla fotoğrafçılığın atası olarak da bilinir.

    Lot No: 6

    Lot: 6

    18. YÜZYIL ERKEN DÖNEM ALMANCA YUNANCA GRAMER: Verbesserte und erleichterte Griechische Grammatica; In deutlichen Regeln abgefasset und mit hinlänglichen Exempeln wie auch nöthigen Registern versehen, Fünf und zwanzigstel Edition, Mit stehend bleibenden Schriften aber um mehrerer Richtigkeit willen Die Sechszehente, JOHANN JOACHIM LANGE, (1670-1744), JOHANN HEINRICH SCHULZE, (1687-1744), Im Verlag der Waisenhaus & Buchhandlung, Halle, 1797.-Yayıncısının özgün cildinde, cilt sırtı hafif yıpranmış, harici temiz durumda, 18x12 cm, Almanca, Yunanca, [8], 358, [54] sayfa, künye sayfasında gravürlü. Yazarı tartışmalıdır, hem Joachim Lange'ye (1670 - 1744) hem de Johann Heinrich Schulze'ye (1687 - 1744) atfedilmektedir. Joachim Lange Alman Protestan ilahiyatçı ve filozoftur. Johann Heinrich Schulze 18. Yüzyılın önde gelen isimlerinden biridir büyük bir filolog, nümismatist, Yunanca ve Arapça dillerine hâkim bir oryantalisttir. Kimya ve fizik alanında yaptığı katkılarla fotoğrafçılığın atası olarak da bilinir.

    TLSatıldı
  • İNGİLİZ SAVAŞ MADALYALARININ TAMAMI GÖRSELLERİYLE BİRLİKTE War medals and their history, W. AUGUSTUS STEWARD, Stanley Paul & Co, London, 1915.-Yayıncısının özgün gofre kabartmalı ve altın yaldızlı bez cildinde, cilt sırtında hafif solma mevcut, harici çok temiz durumda, 24x17 cm, İngilizce, xviii, [2], 407, [5] sayfa, s/b resimli (258 İllüstrasyon).

    Lot No: 7

    Lot: 7

    İNGİLİZ SAVAŞ MADALYALARININ TAMAMI GÖRSELLERİYLE BİRLİKTE War medals and their history, W. AUGUSTUS STEWARD, Stanley Paul & Co, London, 1915.-Yayıncısının özgün gofre kabartmalı ve altın yaldızlı bez cildinde, cilt sırtında hafif solma mevcut, harici çok temiz durumda, 24x17 cm, İngilizce, xviii, [2], 407, [5] sayfa, s/b resimli (258 İllüstrasyon).

    TLSatıldı
  • YİDİŞ YAHUDİ EFSANELERİ VE MASALLARI: Die jüdische Agadot Volkstümliche Erzählgn, Sagen, Legenden, Mischalim, Aphorismen u. Sprichwörter ; Gesammelt aus Talmud u. Midraschim ; Nach d. hebr. "Sefer Hagadah", Bd. 1-2, Yehoshuʿa Ḥana Ravnitsḳi (1859-1944), Ḥayim Naḥman Byaliḳ (1873-1934), Moriah Verlagsges, Kudüs, Berlin, 1922.-Yayıncısının özgün cildinde, temiz durumda, 22x15 cm, Yidişçe (İbrani harfli Almanca), viii, 180, 201, [6] sayfa. Toplamda dört cilt olan eserin birinci ve ikinci cildi. Cilt sonlarında fihrist bölümü

    Lot No: 8

    Lot: 8

    YİDİŞ YAHUDİ EFSANELERİ VE MASALLARI: Die jüdische Agadot Volkstümliche Erzählgn, Sagen, Legenden, Mischalim, Aphorismen u. Sprichwörter ; Gesammelt aus Talmud u. Midraschim ; Nach d. hebr. "Sefer Hagadah", Bd. 1-2, Yehoshuʿa Ḥana Ravnitsḳi (1859-1944), Ḥayim Naḥman Byaliḳ (1873-1934), Moriah Verlagsges, Kudüs, Berlin, 1922.-Yayıncısının özgün cildinde, temiz durumda, 22x15 cm, Yidişçe (İbrani harfli Almanca), viii, 180, 201, [6] sayfa. Toplamda dört cilt olan eserin birinci ve ikinci cildi. Cilt sonlarında fihrist bölümü

    TLSatıldı
  • HARB-İ UMÛMÎ FOTOĞRAF ALBÜMÜ Osmanlıca, Arapça, Farsça, Urduca, Almanca, Fransızca, İngilizce, İspanyolca izahlı: Muharebe-i umumiye resimleri, Defter: 11, [= Albüm de la grande guerre], Deutscher Überseedienst Transocean, G.M.B.H., Berlin.-Özgün karton kapağında, kapak sırtı kağıt bantı ile tamir görmüştür, harici çok temiz durumda, 29x19 cm, Osmanlıca, Arapça, Farsça, Urduca, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İngilizce, 7, 40 sayfa, s/b fotoğraflı. ÖZEGE; 14099. Sepya tonlu fotoğraflar. Başlangıç kısımları Osmanlıca, Arapça, Farsça, Urduca açıklamalı; fotoğraf yanları Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, İngilizce açıklamalı. Birinci Dünya Savaşı Garp Cephesinden İtalya mevzileri, Alp dağlarında Avusturya-Macaristan ordusu ve makineli tüfek mevzileri, esir edilen İtalyan askerleri, İtalyanlar tarafından tahrip edilen Görz şehri (İtalya-Slovenya sınırında) ve kilisesi; Avusturya Macaristan obüsü, Alman süvarileri, bir Fransız kilisesinde tertip olunan Alman hastanesi.

    Lot No: 9

    Lot: 9

    HARB-İ UMÛMÎ FOTOĞRAF ALBÜMÜ Osmanlıca, Arapça, Farsça, Urduca, Almanca, Fransızca, İngilizce, İspanyolca izahlı: Muharebe-i umumiye resimleri, Defter: 11, [= Albüm de la grande guerre], Deutscher Überseedienst Transocean, G.M.B.H., Berlin.-Özgün karton kapağında, kapak sırtı kağıt bantı ile tamir görmüştür, harici çok temiz durumda, 29x19 cm, Osmanlıca, Arapça, Farsça, Urduca, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İngilizce, 7, 40 sayfa, s/b fotoğraflı. ÖZEGE; 14099. Sepya tonlu fotoğraflar. Başlangıç kısımları Osmanlıca, Arapça, Farsça, Urduca açıklamalı; fotoğraf yanları Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, İngilizce açıklamalı. Birinci Dünya Savaşı Garp Cephesinden İtalya mevzileri, Alp dağlarında Avusturya-Macaristan ordusu ve makineli tüfek mevzileri, esir edilen İtalyan askerleri, İtalyanlar tarafından tahrip edilen Görz şehri (İtalya-Slovenya sınırında) ve kilisesi; Avusturya Macaristan obüsü, Alman süvarileri, bir Fransız kilisesinde tertip olunan Alman hastanesi.

    TLSatıldı
  • ERKEN CUMHURİYET GÖRSEL HAFIZASI İLE CUMHURİYET AYDINLANMASININ GRAFİKLERİ C.H.P. Halkevleri-Halkodaları 1932-1942, Cumhuriyet Halk Partisi, Alâeddin Kıral Basımevi, 1942.-Özgün karton kapağında, kapak sırtında yıpranma mevcut, harici çok temiz durumda, 32x23 cm, 28, [30] sayfa, renkli grafik sayfaları. Otuz sayfa renkli grafik bölümü vardır.
Cumhuriyet Halk Partisi'nin, yurt içinde inkılâp ve sosyal ilerleme hamlelerini ve hareketlerini daimi surette ayakta tutmak ve geliştirmek maksadı ile kurduğu Halkevleri bu yıl onun yaşına yetişmiş bulunuyor. Gerçekten, ilk Halkevi 1932 yılında kurulduğuna göre aradan 10 yıl geçmiştir. Diğer kardeşlerine ağabeylik etmiş bu ilk Halkevleri'nin adlarını burada tekrar edelim: Afyon, Ankara, Aydın, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Eminönü, Eskişehir, İzmir, Konya, Malatya, Samsun.
1932 yılının Şubatında açılan bu Halkevlerinden sonra, bir yandan Parti'nin, bir yandan da mahalli istek ve ihtiyaçların intizam ile her yıl yenileri açılmak suretiyle bu kurumların sayıları arttı. 1940 yılından beri açılmaya başlanan Halkodaları ile birlikte bu kurumlar memleketin her bucağına yayılan hayırlı birer kültür müessesi oldular.

    Lot No: 10

    Lot: 10

    ERKEN CUMHURİYET GÖRSEL HAFIZASI İLE CUMHURİYET AYDINLANMASININ GRAFİKLERİ C.H.P. Halkevleri-Halkodaları 1932-1942, Cumhuriyet Halk Partisi, Alâeddin Kıral Basımevi, 1942.-Özgün karton kapağında, kapak sırtında yıpranma mevcut, harici çok temiz durumda, 32x23 cm, 28, [30] sayfa, renkli grafik sayfaları. Otuz sayfa renkli grafik bölümü vardır. Cumhuriyet Halk Partisi'nin, yurt içinde inkılâp ve sosyal ilerleme hamlelerini ve hareketlerini daimi surette ayakta tutmak ve geliştirmek maksadı ile kurduğu Halkevleri bu yıl onun yaşına yetişmiş bulunuyor. Gerçekten, ilk Halkevi 1932 yılında kurulduğuna göre aradan 10 yıl geçmiştir. Diğer kardeşlerine ağabeylik etmiş bu ilk Halkevleri'nin adlarını burada tekrar edelim: Afyon, Ankara, Aydın, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Eminönü, Eskişehir, İzmir, Konya, Malatya, Samsun. 1932 yılının Şubatında açılan bu Halkevlerinden sonra, bir yandan Parti'nin, bir yandan da mahalli istek ve ihtiyaçların intizam ile her yıl yenileri açılmak suretiyle bu kurumların sayıları arttı. 1940 yılından beri açılmaya başlanan Halkodaları ile birlikte bu kurumlar memleketin her bucağına yayılan hayırlı birer kültür müessesi oldular.

    TLSatıldı
  • Cemal Nadir çizimi kapaklı Akbaba Dergisi 1 Teşrin-i evvel 1937 Yıl:15 Sayı: 195 Cilt: 8-İç sayfalarda meşhur çizerler Orhan Ural, Necmi Rıza, Rakım imzalı karikatürler mevcuttur.  Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon, Kenan Basımevi, İstanbul.  31x24 cm, 18 sayfa, ciltten çıkmadır.

    Lot No: 11

    Lot: 11

    Cemal Nadir çizimi kapaklı Akbaba Dergisi 1 Teşrin-i evvel 1937 Yıl:15 Sayı: 195 Cilt: 8-İç sayfalarda meşhur çizerler Orhan Ural, Necmi Rıza, Rakım imzalı karikatürler mevcuttur. Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon, Kenan Basımevi, İstanbul. 31x24 cm, 18 sayfa, ciltten çıkmadır.

    TLSatıldı
  • İhap Hulusi [Görey] reklam çizimli Akbaba Dergisi 8 Teşrin-i evvel 1937 Yıl: 15 Sayı: 196 Cilt: 8-İç sayfalarda Celal Bayar karikatürü,  meşhur çizerler Orhan Ural, Necmi Rıza, Rakım imzalı karikatürler mevcuttur. Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon, Kenan Basımevi, İstanbul.  31x24 cm, 18 sayfa, ciltten çıkmadır.

    Lot No: 12

    Lot: 12

    İhap Hulusi [Görey] reklam çizimli Akbaba Dergisi 8 Teşrin-i evvel 1937 Yıl: 15 Sayı: 196 Cilt: 8-İç sayfalarda Celal Bayar karikatürü, meşhur çizerler Orhan Ural, Necmi Rıza, Rakım imzalı karikatürler mevcuttur. Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon, Kenan Basımevi, İstanbul. 31x24 cm, 18 sayfa, ciltten çıkmadır.

    TLSatıldı
  • Cemal Nadir çizimi Celal Bayar kapaklı Akbaba Dergisi 29 Teşrin-i evvel 1937 Yıl: 15 Sayı: 199 Cilt: 8-İç sayfalarda meşhur çizerler Orhan Ural, Necmi Rıza imzalı karikatürler, Görkey imzalı reklam mevcuttur.  Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon, Kenan Basımevi, İstanbul.  31x24 cm, 18 sayfa, ciltten çıkmadır.

    Lot No: 13

    Lot: 13

    Cemal Nadir çizimi Celal Bayar kapaklı Akbaba Dergisi 29 Teşrin-i evvel 1937 Yıl: 15 Sayı: 199 Cilt: 8-İç sayfalarda meşhur çizerler Orhan Ural, Necmi Rıza imzalı karikatürler, Görkey imzalı reklam mevcuttur. Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon, Kenan Basımevi, İstanbul. 31x24 cm, 18 sayfa, ciltten çıkmadır.

    TLSatıldı
  • Cemal Nadir çizimi Celal Bayar kapaklı Akbaba Dergisi 12 Teşrin-i sani 1937 Yıl: 15 Sayı: 201 Cilt: 8-İç sayfalarda meşhur çizerler Orhan Ural, Necmi Rıza imzalı karikatürler, İhap Hulusi çizimi reklam mevcuttur.  Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon, Kenan Basımevi, İstanbul.  31x24 cm, 18 sayfa, ciltten çıkmadır.

    Lot No: 14

    Lot: 14

    Cemal Nadir çizimi Celal Bayar kapaklı Akbaba Dergisi 12 Teşrin-i sani 1937 Yıl: 15 Sayı: 201 Cilt: 8-İç sayfalarda meşhur çizerler Orhan Ural, Necmi Rıza imzalı karikatürler, İhap Hulusi çizimi reklam mevcuttur. Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon, Kenan Basımevi, İstanbul. 31x24 cm, 18 sayfa, ciltten çıkmadır.

    TLSatıldı
  • Cemal Nadir çizimi kapaklı Akbaba Dergisi 5 Teşrin-i sani 1937 Yıl: 15 Sayı: 200 Cilt: 8-İç sayfalarda meşhur çizerler Orhan Ural, Necmi Rıza imzalı karikatürler mevcuttur. Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon, Kenan Basımevi, İstanbul.  31x24 cm, 18 sayfa, ciltten çıkmadır.

    Lot No: 15

    Lot: 15

    Cemal Nadir çizimi kapaklı Akbaba Dergisi 5 Teşrin-i sani 1937 Yıl: 15 Sayı: 200 Cilt: 8-İç sayfalarda meşhur çizerler Orhan Ural, Necmi Rıza imzalı karikatürler mevcuttur. Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon, Kenan Basımevi, İstanbul. 31x24 cm, 18 sayfa, ciltten çıkmadır.

    TLSatıldı
  • Cemal Nadir çizimi kapaklı Akbaba Dergisi 13 Ağustos 1937 Yıl: 15 Sayı: 188 Cilt: 8-İç sayfalarda meşhur çizerler Orhan Ural, Necmi Rıza imzalı karikatürler mevcuttur. Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon, Kenan Basımevi, İstanbul.  31x24 cm, 18 sayfa, ciltten çıkmadır.

    Lot No: 16

    Lot: 16

    Cemal Nadir çizimi kapaklı Akbaba Dergisi 13 Ağustos 1937 Yıl: 15 Sayı: 188 Cilt: 8-İç sayfalarda meşhur çizerler Orhan Ural, Necmi Rıza imzalı karikatürler mevcuttur. Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon, Kenan Basımevi, İstanbul. 31x24 cm, 18 sayfa, ciltten çıkmadır.

    TLSatıldı
  • Cemal Nadir çizimi kapaklı Akbaba Dergisi 17 Eylül 1937 Yıl: 15 Sayı: 193 Cilt: 8-İç sayfalarda meşhur çizerler Orhan Ural, Necmi Rıza, Rakım, Coşkun imzalı karikatürler mevcuttur. Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon, Kenan Basımevi, İstanbul.  31x24 cm, 18 sayfa, ciltten çıkmadır, kapakta yırtık mevcut harici temiz durumdadır.

    Lot No: 17

    Lot: 17

    Cemal Nadir çizimi kapaklı Akbaba Dergisi 17 Eylül 1937 Yıl: 15 Sayı: 193 Cilt: 8-İç sayfalarda meşhur çizerler Orhan Ural, Necmi Rıza, Rakım, Coşkun imzalı karikatürler mevcuttur. Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon, Kenan Basımevi, İstanbul. 31x24 cm, 18 sayfa, ciltten çıkmadır, kapakta yırtık mevcut harici temiz durumdadır.

    TLSatıldı
  • İhap Hulusi [Görey] reklam çizimli ve Cemal Nadir çizimi kapaklı Akbaba Dergisi 24 Eylül 1937 Yıl: 15 Sayı: 194 Cilt: 8-İç sayfalarda meşhur çizerler Orhan Ural, Necmi Rıza, Coşkun imzalı karikatürler mevcuttur. Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon, Kenan Basımevi, İstanbul.  31x24 cm, 18 sayfa, ciltten çıkmadır, kapakta yırtık mevcut harici temiz durumdadır.

    Lot No: 18

    Lot: 18

    İhap Hulusi [Görey] reklam çizimli ve Cemal Nadir çizimi kapaklı Akbaba Dergisi 24 Eylül 1937 Yıl: 15 Sayı: 194 Cilt: 8-İç sayfalarda meşhur çizerler Orhan Ural, Necmi Rıza, Coşkun imzalı karikatürler mevcuttur. Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon, Kenan Basımevi, İstanbul. 31x24 cm, 18 sayfa, ciltten çıkmadır, kapakta yırtık mevcut harici temiz durumdadır.

    TLSatıldı
  • Cemal Nadir çizimi kapaklı Akbaba Dergisi 3 Eylül 1937 Yıl: 15 Sayı: 191 Cilt: 8-İç sayfalarda meşhur çizerler Orhan Ural, Necmi Rıza, Coşkun imzalı karikatürler mevcuttur. Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon, Kenan Basımevi, İstanbul.  31x24 cm, 18 sayfa, ciltten çıkmadır, kapakta ayrılma mevcut harici temiz durumdadır.

    Lot No: 19

    Lot: 19

    Cemal Nadir çizimi kapaklı Akbaba Dergisi 3 Eylül 1937 Yıl: 15 Sayı: 191 Cilt: 8-İç sayfalarda meşhur çizerler Orhan Ural, Necmi Rıza, Coşkun imzalı karikatürler mevcuttur. Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon, Kenan Basımevi, İstanbul. 31x24 cm, 18 sayfa, ciltten çıkmadır, kapakta ayrılma mevcut harici temiz durumdadır.

    TLSatıldı
  • Cemal Nadir çizimi kapaklı Akbaba Dergisi 20 Ağustos 1937 Yıl: 15 Sayı: 189 Cilt: 8-İç sayfalarda meşhur çizerler Orhan Ural, Necmi Rıza, Coşkun imzalı karikatürler mevcuttur. Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon, Kenan Basımevi, İstanbul.  31x24 cm, 18 sayfa, ciltten çıkmadır, temiz durumdadır.

    Lot No: 20

    Lot: 20

    Cemal Nadir çizimi kapaklı Akbaba Dergisi 20 Ağustos 1937 Yıl: 15 Sayı: 189 Cilt: 8-İç sayfalarda meşhur çizerler Orhan Ural, Necmi Rıza, Coşkun imzalı karikatürler mevcuttur. Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon, Kenan Basımevi, İstanbul. 31x24 cm, 18 sayfa, ciltten çıkmadır, temiz durumdadır.

    TLSatıldı
  • Cemal Nadir çizimi kapaklı Akbaba Dergisi 6 Ağustos 1937 Yıl: 15 Sayı: 187 Cilt: 8-İç sayfalarda Orhan Ural çizimi İsmet inönü karikatürü, ayrıca meşhur çizerler Celal Yüzen, Necmi Rıza, Coşkun imzalı karikatürler mevcuttur. Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon, Kenan Basımevi, İstanbul.  31x24 cm, 18 sayfa, ciltten çıkmadır, temiz durumdadır.

    Lot No: 21

    Lot: 21

    Cemal Nadir çizimi kapaklı Akbaba Dergisi 6 Ağustos 1937 Yıl: 15 Sayı: 187 Cilt: 8-İç sayfalarda Orhan Ural çizimi İsmet inönü karikatürü, ayrıca meşhur çizerler Celal Yüzen, Necmi Rıza, Coşkun imzalı karikatürler mevcuttur. Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon, Kenan Basımevi, İstanbul. 31x24 cm, 18 sayfa, ciltten çıkmadır, temiz durumdadır.

    TLSatıldı
  • Cemal Nadir çizimi kapaklı Akbaba Dergisi 23 Temmuz 1937 Yıl: 15 Sayı: 185 Cilt: 8-İç sayfalarda meşhur çizerler Orhan Ural, Necmi Rıza, Coşkun imzalı karikatürler ve İhap Hulusi, Öner imzalı reklamlar mevcuttur. Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon, Kenan Basımevi, İstanbul.  31x24 cm, 18 sayfa, ciltten çıkmadır, temiz durumdadır.

    Lot No: 22

    Lot: 22

    Cemal Nadir çizimi kapaklı Akbaba Dergisi 23 Temmuz 1937 Yıl: 15 Sayı: 185 Cilt: 8-İç sayfalarda meşhur çizerler Orhan Ural, Necmi Rıza, Coşkun imzalı karikatürler ve İhap Hulusi, Öner imzalı reklamlar mevcuttur. Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon, Kenan Basımevi, İstanbul. 31x24 cm, 18 sayfa, ciltten çıkmadır, temiz durumdadır.

    TLSatıldı
  • Cemal Nadir çizimi kapaklı Akbaba Dergisi 16 Kanun-ı evvel 1937 Yıl: 15 Sayı: 206 Cilt: 8-İç sayfalarda meşhur çizerler Orhan Ural, Necmi Rıza, Coşkun imzalı karikatürler ve Görkey  imzalı reklam mevcuttur. Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon, Kenan Basımevi, İstanbul.  31x24 cm, 18 sayfa, ciltten çıkmadır.

    Lot No: 23

    Lot: 23

    Cemal Nadir çizimi kapaklı Akbaba Dergisi 16 Kanun-ı evvel 1937 Yıl: 15 Sayı: 206 Cilt: 8-İç sayfalarda meşhur çizerler Orhan Ural, Necmi Rıza, Coşkun imzalı karikatürler ve Görkey imzalı reklam mevcuttur. Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon, Kenan Basımevi, İstanbul. 31x24 cm, 18 sayfa, ciltten çıkmadır.

    TLSatıldı
  • Cemal Nadir çizimi kapaklı Akbaba Dergisi 2 Kanun-ı evvel 1937 Yıl: 15 Sayı: 203 Cilt: 8-İç sayfalarda meşhur çizerler Orhan Ural, Necmi Rıza, Coşkun imzalı karikatürler ve İhap Hulusi, Selah, Görkey  imzalı reklamlar mevcuttur. Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon, Kenan Basımevi, İstanbul.  31x24 cm, 18 sayfa, ciltten çıkmadır.

    Lot No: 24

    Lot: 24

    Cemal Nadir çizimi kapaklı Akbaba Dergisi 2 Kanun-ı evvel 1937 Yıl: 15 Sayı: 203 Cilt: 8-İç sayfalarda meşhur çizerler Orhan Ural, Necmi Rıza, Coşkun imzalı karikatürler ve İhap Hulusi, Selah, Görkey imzalı reklamlar mevcuttur. Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon, Kenan Basımevi, İstanbul. 31x24 cm, 18 sayfa, ciltten çıkmadır.

    TLSatıldı
  • Ramiz Gökçe çizimi kapaklı Akbaba Dergisi 5 Nisan 1934 Yıl:12 Sayı: 14-İç sayfalarda Ramiz, Münif Fehim, Ratip çizimi karikatürler.  Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon. 31x23 cm, kapakta ayrılma mevcut harici temiz kondisyon.

    Lot No: 25

    Lot: 25

    Ramiz Gökçe çizimi kapaklı Akbaba Dergisi 5 Nisan 1934 Yıl:12 Sayı: 14-İç sayfalarda Ramiz, Münif Fehim, Ratip çizimi karikatürler. Müessisleri: Yusuf Ziya Ortaç - Orhan Seyfi Orhon. 31x23 cm, kapakta ayrılma mevcut harici temiz kondisyon.

    TLSatıldı
  • [Osmanlıca Dergi] "Haftada Bir Gün" 25 Teşrin-i sani 1926 Birinci Sene Numara: 9-"Her Hafta Perşembe Günleri Cumhuriyet Gazetesi Tarafından Neşr Olunur Siyasi, İctimai, Edebi Mecmua" Türkiye Rusya münasebetleri ve İsmet İnönü, İzmir - İstanbul takımları karma kupa maçı manşetlidir. İç sayfalarda İzmir Altınordu futbol takımından Nacmi Bey, Kozlu Spor  takımından Ziyaeddin Bey görselli. Sahibi: Kemal Salih [Sel], 48x31 cm, 8 sayfa, sayfları ayrıktır, harici temiz durumda.

    Lot No: 26

    Lot: 26

    [Osmanlıca Dergi] "Haftada Bir Gün" 25 Teşrin-i sani 1926 Birinci Sene Numara: 9-"Her Hafta Perşembe Günleri Cumhuriyet Gazetesi Tarafından Neşr Olunur Siyasi, İctimai, Edebi Mecmua" Türkiye Rusya münasebetleri ve İsmet İnönü, İzmir - İstanbul takımları karma kupa maçı manşetlidir. İç sayfalarda İzmir Altınordu futbol takımından Nacmi Bey, Kozlu Spor takımından Ziyaeddin Bey görselli. Sahibi: Kemal Salih [Sel], 48x31 cm, 8 sayfa, sayfları ayrıktır, harici temiz durumda.

    TLSatıldı
  • [Osmanlıca Fransızca Dergi] Macar Türkolog Vambery görselli "İlave-i Malumat" Dergisi Hicri: 6 Zilkade 1314 Rumi: 27 Mart 1312 [1896] İkinci Sene Numara: 77-43x25 cm, 4 sayfa, ciltten çıkmadır.

    Lot No: 27

    Lot: 27

    [Osmanlıca Fransızca Dergi] Macar Türkolog Vambery görselli "İlave-i Malumat" Dergisi Hicri: 6 Zilkade 1314 Rumi: 27 Mart 1312 [1896] İkinci Sene Numara: 77-43x25 cm, 4 sayfa, ciltten çıkmadır.

    TLSatıldı
  • [II. Meşrutiyet Dönemi Sadece Dört Sayı Neşredilen Çok Nadir Derginin İlk İki Sayısı] Kanad: 2-13 Teşrin-i Evvel [1]326 (1910) Numara: 1-2 "Haftalık Musavver Risale-i Edebiyye"-Müessisi: İsmail Hami [Danişmend], Ser Muharriri: Tahsin Nâhit (1887-11 Mayıs 1919), Müdür-i Mesûl: Cemal Baki, Sahib-i İmtiyaz: Hüseyin Hüsnü. (Müşterekü’l-menfaa Osmanlı Şirketi Matbaası, Bâbıâli Sepetçiler Sokağı nu. 22. 29x21 cm. Birinci sayının sayfaları ve kapağı tamdır, kenarları yıpranmış haliyledir. İkinci sayının iç sayfalarında eksikler mevcuttur, dış kapağı eksik haliyledir.   II. Meşrutiyet’in başlarında, Fecr-i Âtî’nin edebiyat âlemine hâkim olduğu sıralarda, haftalık olarak yayımlanan Kanat, ancak 4 sayı çıkarılabilmiştir (19 Ekim- 11 Kasım 1910).  Fecr-i Âtî Beyannamesi altındaki 21 imzadan 18’i Kanad’ın yazı kadrosunda gösterilmektedir. Muhtevası itibarıyla daha ziyade bir şiir dergisi görünümündedir. Gerek şiirleri
ve gerekse edebî tenkit yazıları, Fecr-i Âtî çizgisindedir. Bu çizgi, sanat
ve edebiyatı, politik gürültülerin yankılandığı alan olmaktan korumaya
çalışmaktır. Yani Kanat, “sanat için sanat”, “sanat şahsî ve muhteremdir”
ilkelerine inanan “ferdiyetçi sanat” görüşünün aynalarındandır. 
Kanad’ın açılışıyla kapanışı arasında sadece üç haftalık bir zaman
dilimi var. 1910 (1326) yılının 19 Ekiminde (6 Teşrin-i evvel) edebiyat semalarında görülen Kanat, 11 Kasımdan (28 teşrin-i evvel) sonra artık
görünmez olur. Bu süre içinde haftalık olarak 4 sayı çıkabilmiştir. Derginin neden yayın hayatına devam etmediği bilinmemektedir. Derginin Fecr-i Âtî dışındaki yazarlarından Edhem Necdet’in iki sayı devam eden yazısı, “Felsefe: Tesâlüb”
başlığını taşıyor

    Lot No: 28

    Lot: 28

    [II. Meşrutiyet Dönemi Sadece Dört Sayı Neşredilen Çok Nadir Derginin İlk İki Sayısı] Kanad: 2-13 Teşrin-i Evvel [1]326 (1910) Numara: 1-2 "Haftalık Musavver Risale-i Edebiyye"-Müessisi: İsmail Hami [Danişmend], Ser Muharriri: Tahsin Nâhit (1887-11 Mayıs 1919), Müdür-i Mesûl: Cemal Baki, Sahib-i İmtiyaz: Hüseyin Hüsnü. (Müşterekü’l-menfaa Osmanlı Şirketi Matbaası, Bâbıâli Sepetçiler Sokağı nu. 22. 29x21 cm. Birinci sayının sayfaları ve kapağı tamdır, kenarları yıpranmış haliyledir. İkinci sayının iç sayfalarında eksikler mevcuttur, dış kapağı eksik haliyledir. II. Meşrutiyet’in başlarında, Fecr-i Âtî’nin edebiyat âlemine hâkim olduğu sıralarda, haftalık olarak yayımlanan Kanat, ancak 4 sayı çıkarılabilmiştir (19 Ekim- 11 Kasım 1910). Fecr-i Âtî Beyannamesi altındaki 21 imzadan 18’i Kanad’ın yazı kadrosunda gösterilmektedir. Muhtevası itibarıyla daha ziyade bir şiir dergisi görünümündedir. Gerek şiirleri ve gerekse edebî tenkit yazıları, Fecr-i Âtî çizgisindedir. Bu çizgi, sanat ve edebiyatı, politik gürültülerin yankılandığı alan olmaktan korumaya çalışmaktır. Yani Kanat, “sanat için sanat”, “sanat şahsî ve muhteremdir” ilkelerine inanan “ferdiyetçi sanat” görüşünün aynalarındandır. Kanad’ın açılışıyla kapanışı arasında sadece üç haftalık bir zaman dilimi var. 1910 (1326) yılının 19 Ekiminde (6 Teşrin-i evvel) edebiyat semalarında görülen Kanat, 11 Kasımdan (28 teşrin-i evvel) sonra artık görünmez olur. Bu süre içinde haftalık olarak 4 sayı çıkabilmiştir. Derginin neden yayın hayatına devam etmediği bilinmemektedir. Derginin Fecr-i Âtî dışındaki yazarlarından Edhem Necdet’in iki sayı devam eden yazısı, “Felsefe: Tesâlüb” başlığını taşıyor

    TLSatıldı
  • FİLOLOJİDE OTTO SAUER USÛLÜ Ticaret Mekteb-i Âlisi ve Mektebî Sultanî Almanca Mualliminden: Almanca kıraat kitabı Gaspey Otto Sauer Usulü = Methode Gaspey - Otto Sauer Deutsches lesebuch, VELİ BOLLAND, Julius Groos Verlag, Heidelberg, 1910.-Yayıncısının özgün yeşil bez cildinde, ciltte hafif yıpranma mevcuttur, harici temiz durumdadır, 20x14 cm, Almanca, Osmanlıca, vii, 267, [12] sayfa, 2 adet renkli harita sayfası: Deustches Reich, Berlin.  ÖZEGE; 477 - TBTK; 6667. Ticaret Mekteb-i Âlîsi ve Mekteb-i Sultânî Almanca muaallimi Veli Bolland tarafından hazırlanmıştır.
1862 yılında Charles Bolland adlı bir tacirin oğlu olarak İstanbul'da dünyaya gelen Veli Bolland, ilk öğrenimi için İstanbul'daki Bürgerschule'den mezun olduktan sonra Almanya'ya ticaret okuluna gönderildi. Türkçe, Almanca, İngilizce, Fransızca, İsveççe ve Danca dillerini bilen Bolland, 1898'de Mekteb-i Sultânî'de Almanca hocasoıı oldu. Aynı zamanda 26 yıl boyunca tercümanlık ve çevirmenlik yaptı. 25 Eylül 1883 yılında Mecidiye nişanı, 1890 yılında Prusya madalyası ile ödüllendirilmesinin yanı sıra çok sayıda başka madalyası da mevcuttur.

1887'de üç perdelik bir oyun olan Picard'ın "Dayı ile Yeğen"'ini Schiller'in Almanca çevirisinden Türkçe'ye çevirdi. İkinci kitabı da yine bir çeviri kitap olan Ahmed Resmî Efendi'nin Sefâretnâmesidir. Bu kitabı da Viyana'da basılan Almancasınndan çevirmiştir. 

Satuşa sunulan bu kitap ise, ilk baskısı 1904 yılında yapılan ve yazarının Mekteb-i Sultânî'deki hocalığı döneminde Galatasaraylı öğrencilere Almanca öğretmek için bir ders kitabı niteliğinde hazırlanmıştır. Kitabın künye sayfasında da belirtildiği üzere: "Müellifi Mabeyn-i Hümayun Cenab-ı Mülûkâne mütercimlerinden Mekteb-i Sultani Almanca Muallimi Veli Bolland".

Veli Bolland, bazı kaynaklarda ismini farklı kullanmıştır: Wely Bey Bolland, Bollandzade Veli, Veli Bolland, Villi Bolland, Wilhelm Bolland...

    Lot No: 29

    Lot: 29

    FİLOLOJİDE OTTO SAUER USÛLÜ Ticaret Mekteb-i Âlisi ve Mektebî Sultanî Almanca Mualliminden: Almanca kıraat kitabı Gaspey Otto Sauer Usulü = Methode Gaspey - Otto Sauer Deutsches lesebuch, VELİ BOLLAND, Julius Groos Verlag, Heidelberg, 1910.-Yayıncısının özgün yeşil bez cildinde, ciltte hafif yıpranma mevcuttur, harici temiz durumdadır, 20x14 cm, Almanca, Osmanlıca, vii, 267, [12] sayfa, 2 adet renkli harita sayfası: Deustches Reich, Berlin. ÖZEGE; 477 - TBTK; 6667. Ticaret Mekteb-i Âlîsi ve Mekteb-i Sultânî Almanca muaallimi Veli Bolland tarafından hazırlanmıştır. 1862 yılında Charles Bolland adlı bir tacirin oğlu olarak İstanbul'da dünyaya gelen Veli Bolland, ilk öğrenimi için İstanbul'daki Bürgerschule'den mezun olduktan sonra Almanya'ya ticaret okuluna gönderildi. Türkçe, Almanca, İngilizce, Fransızca, İsveççe ve Danca dillerini bilen Bolland, 1898'de Mekteb-i Sultânî'de Almanca hocasoıı oldu. Aynı zamanda 26 yıl boyunca tercümanlık ve çevirmenlik yaptı. 25 Eylül 1883 yılında Mecidiye nişanı, 1890 yılında Prusya madalyası ile ödüllendirilmesinin yanı sıra çok sayıda başka madalyası da mevcuttur. 1887'de üç perdelik bir oyun olan Picard'ın "Dayı ile Yeğen"'ini Schiller'in Almanca çevirisinden Türkçe'ye çevirdi. İkinci kitabı da yine bir çeviri kitap olan Ahmed Resmî Efendi'nin Sefâretnâmesidir. Bu kitabı da Viyana'da basılan Almancasınndan çevirmiştir. Satuşa sunulan bu kitap ise, ilk baskısı 1904 yılında yapılan ve yazarının Mekteb-i Sultânî'deki hocalığı döneminde Galatasaraylı öğrencilere Almanca öğretmek için bir ders kitabı niteliğinde hazırlanmıştır. Kitabın künye sayfasında da belirtildiği üzere: "Müellifi Mabeyn-i Hümayun Cenab-ı Mülûkâne mütercimlerinden Mekteb-i Sultani Almanca Muallimi Veli Bolland". Veli Bolland, bazı kaynaklarda ismini farklı kullanmıştır: Wely Bey Bolland, Bollandzade Veli, Veli Bolland, Villi Bolland, Wilhelm Bolland...

    TLSatıldı
  • ERKEN DÖNEM OSMANLI ÖĞRENCİLER İÇİN FARSÇA Müntahabat-ı Eş'ar-ı Farîsi: Mekteb-i rüştiye şakirdânı için cem ve tertib olunmuştur, İstanbul, AH 1266 [1850].-Özgün ebru desenli cildinde, 19x13 cm, Farsça, 24 sayfa.

    Lot No: 30

    Lot: 30

    ERKEN DÖNEM OSMANLI ÖĞRENCİLER İÇİN FARSÇA Müntahabat-ı Eş'ar-ı Farîsi: Mekteb-i rüştiye şakirdânı için cem ve tertib olunmuştur, İstanbul, AH 1266 [1850].-Özgün ebru desenli cildinde, 19x13 cm, Farsça, 24 sayfa.

    TLSatıldı
  • OSMANLI'DA DENİZ ULAŞIMI Osmanlı Seyr-i Sefâin İdaresi nizamnâme-i esasisi, Hicri: 10 Şevval 1332 Rumi:  24 Ağustos 1330, İstanbul, AH 1332 [1916].-Özgün karton kapağında, 20x14 cm, Osmanlıca, 8 sayfa. MİL - ÖZEGE; 15978. İlk buharlı gemi Charlotte Dundas’ın 1803’te İngiltere’de inşa edilmesinden çeyrek yüzyıl sonra 1828’de İngiltere’den satın alınan ve Sürat adı verilen gemi ile Osmanlı denizciliği buharlı gemi teknolojisiyle tanışmıştır. Osmanlı sularında yabancı bayraklı gemiler ve hemen ardından 1839’dan itibaren Osmanlı bayraklı gemilerle yolcu ve yük taşımacılığı yapılmaya başlanmıştır. 1847’den itibaren sermayesi Osmanlı Devleti’ne ait olan Osmanlı Vapur Kumpanyası faaliyet göstermiştir. Bu işletme 1864’te Fevâid-i Osmanîye, 1871’de İdâre-i Azîzîye, 1876’da İdâre-i Mahsûsa ve 1910’da Osmanlı Seyr-i Sefâin İdâresi adını alarak Cumhuriyet dönemine kadar gelmiştir. Cumhuriyet’in kuruluşu ile başlayan süreçte ise Türkiye Seyr-i Sefâin İdâresine dönüşmüştür. Cumhuriyet döneminde de kurumsal düzenleme ve değişim sürmüştür. 1933’te Denizyolları İşletmesi Müdürlüğü, 1938’de Denizbank, 1939’da Devlet Denizyolları ve Limanları İşletme Umum Müdürlüğü, 1951’de Denizcilik Bankası TAO, 1983’te Türkiye Denizcilik Kurumu ve 1984’te Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürlüğü ismini aldıktan sonra halen bu isim altında faaliyet göstermeye devam etmektedir. Osmanlı Seyr-i Sefâin İdâresi, İstanbul’da Şirket-i Hayriye’ye ait Boğaziçi ve Haliç Vapurları Şirketi’ne ait Haliç hattı dışında kalan yani Adalar ve şehrin Anadolu ve Rumeli yakasındaki iskeleleri yanı sıra çeşitli Osmanlı liman kentleri arasında da yolcu ve yük taşımacılığı yapmıştır. Bu nedenle filosunda Şirket-i Hayriye ve Haliç Vapurları Şirketi’nin de filolarında bulunan gemilere benzeyen yani İstanbul’da şehir içi ulaşımında kullanılan küçük tonajlı ve açık deniz seyrine uygun olmayan gemilerin yanı sıra uzak mesafelere gidebilen ve açık deniz seyrine uygun, yük ve yolcu kapasitesi daha büyük ve ihtiyaç duyulduğu taktirde asker, hasta, yaralı, erzak ve mühimmat taşımaya daha uygun gemiler yer almıştır.

    Lot No: 31

    Lot: 31

    OSMANLI'DA DENİZ ULAŞIMI Osmanlı Seyr-i Sefâin İdaresi nizamnâme-i esasisi, Hicri: 10 Şevval 1332 Rumi: 24 Ağustos 1330, İstanbul, AH 1332 [1916].-Özgün karton kapağında, 20x14 cm, Osmanlıca, 8 sayfa. MİL - ÖZEGE; 15978. İlk buharlı gemi Charlotte Dundas’ın 1803’te İngiltere’de inşa edilmesinden çeyrek yüzyıl sonra 1828’de İngiltere’den satın alınan ve Sürat adı verilen gemi ile Osmanlı denizciliği buharlı gemi teknolojisiyle tanışmıştır. Osmanlı sularında yabancı bayraklı gemiler ve hemen ardından 1839’dan itibaren Osmanlı bayraklı gemilerle yolcu ve yük taşımacılığı yapılmaya başlanmıştır. 1847’den itibaren sermayesi Osmanlı Devleti’ne ait olan Osmanlı Vapur Kumpanyası faaliyet göstermiştir. Bu işletme 1864’te Fevâid-i Osmanîye, 1871’de İdâre-i Azîzîye, 1876’da İdâre-i Mahsûsa ve 1910’da Osmanlı Seyr-i Sefâin İdâresi adını alarak Cumhuriyet dönemine kadar gelmiştir. Cumhuriyet’in kuruluşu ile başlayan süreçte ise Türkiye Seyr-i Sefâin İdâresine dönüşmüştür. Cumhuriyet döneminde de kurumsal düzenleme ve değişim sürmüştür. 1933’te Denizyolları İşletmesi Müdürlüğü, 1938’de Denizbank, 1939’da Devlet Denizyolları ve Limanları İşletme Umum Müdürlüğü, 1951’de Denizcilik Bankası TAO, 1983’te Türkiye Denizcilik Kurumu ve 1984’te Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürlüğü ismini aldıktan sonra halen bu isim altında faaliyet göstermeye devam etmektedir. Osmanlı Seyr-i Sefâin İdâresi, İstanbul’da Şirket-i Hayriye’ye ait Boğaziçi ve Haliç Vapurları Şirketi’ne ait Haliç hattı dışında kalan yani Adalar ve şehrin Anadolu ve Rumeli yakasındaki iskeleleri yanı sıra çeşitli Osmanlı liman kentleri arasında da yolcu ve yük taşımacılığı yapmıştır. Bu nedenle filosunda Şirket-i Hayriye ve Haliç Vapurları Şirketi’nin de filolarında bulunan gemilere benzeyen yani İstanbul’da şehir içi ulaşımında kullanılan küçük tonajlı ve açık deniz seyrine uygun olmayan gemilerin yanı sıra uzak mesafelere gidebilen ve açık deniz seyrine uygun, yük ve yolcu kapasitesi daha büyük ve ihtiyaç duyulduğu taktirde asker, hasta, yaralı, erzak ve mühimmat taşımaya daha uygun gemiler yer almıştır.

    TLSatıldı
  • OSMANLI DÖNEMİ KADIN YAZARLAR Münevver, GÜZİDE SABRİ [AYGÜN], (1883-1946), İkbal Kütüphanesi, Orhaniyye Matbaası, [İstanbul], AH 1341-1339 [1923]-Özgün karton kapağında, sayfa kenarlarında hafif yıpranmalar mevcuttur, harici temiz durumda, 21x13 cm, Osmanlıca, 67 sayfa.  ÖZEGE;  14817 - TBTK; 5318. Sanat hayatını, yazdığı roman ve hikayeler etrafında şekillendiren Güzide Sabri, hikaye yazarı olmasından çok romancılığıyla ün kazanır. Doğum yaptıktan sonra kan kusarak hayatını kaybeden en yakın arkadaşı Münevver Hüsniye için yazdığı, 1899’da Hanımlara Mahsus Gazete’de tefrika edilen Münevver, 1901’de kitap haline getirilen ilk romanıdır. Konusunu Münevver’in hazin aşk hikayesinden alan eser Sırpça’ya çevrilmiştir. GÜZİDE SABRİ [AYGÜN], 1883’te İstanbul’da doğdu. Adliye Nezareti memurlarından Salih Reşat Bey ile Nigâr Hanım’ın kızıdır. Özel öğrenim gördü. Babasının önce Sivas’a ardından Tokat’a sürülmesi yazarı derinden etkiledi. Küçük yaşta Beyoğlu birinci noteri Ahmet Sabri Aygün’le evlendi. 16 yaşındayken kaleme aldığı, yakın bir arkadaşının ölümünü anlatan Münevver adlı ilk romanı, 1899’da Hanımlara Mahsus Gazete’de tefrika edildi, 1901’de kitap olarak yayımlandı. Bazı yazı ve şiirlerini “Güzide Osman” ve “Güzide” müstearlarıyla neşretti.Yazar, esas ününü ilk baskısı 1905’te yapılan ve ilerleyen yıllarda defalarca basılan Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi adlı romanıyla kazandı. Bu romanı Yaban Gülü (1920),Nedret (1923),Hüsran (1928),Hicran Gecesi (1937),Necla (1941), Mazinin Sesi (1944) romanları takip etti. Hikâ­yelerini Gecenin Esrarı (1934) adıyla kitaplaştırdı. Güzide Sabri,romantik bir duyarlıkla kaleme aldığı sekiz romanıyla döneminin çok okunan yazarlarından oldu ve popüler roman türünün edebiyatımızdaki önemli temsilcilerinden biri olarak ön plana çıktı. Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi, Yaban Gülü ve Hicran Gecesi sinemaya uyarlandı. Eserlerinden bazıları Ermeniceye ve Sırpçaya çevrildi. 1946 yılında Giresun’da öldü.

    Lot No: 32

    Lot: 32

    OSMANLI DÖNEMİ KADIN YAZARLAR Münevver, GÜZİDE SABRİ [AYGÜN], (1883-1946), İkbal Kütüphanesi, Orhaniyye Matbaası, [İstanbul], AH 1341-1339 [1923]-Özgün karton kapağında, sayfa kenarlarında hafif yıpranmalar mevcuttur, harici temiz durumda, 21x13 cm, Osmanlıca, 67 sayfa. ÖZEGE; 14817 - TBTK; 5318. Sanat hayatını, yazdığı roman ve hikayeler etrafında şekillendiren Güzide Sabri, hikaye yazarı olmasından çok romancılığıyla ün kazanır. Doğum yaptıktan sonra kan kusarak hayatını kaybeden en yakın arkadaşı Münevver Hüsniye için yazdığı, 1899’da Hanımlara Mahsus Gazete’de tefrika edilen Münevver, 1901’de kitap haline getirilen ilk romanıdır. Konusunu Münevver’in hazin aşk hikayesinden alan eser Sırpça’ya çevrilmiştir. GÜZİDE SABRİ [AYGÜN], 1883’te İstanbul’da doğdu. Adliye Nezareti memurlarından Salih Reşat Bey ile Nigâr Hanım’ın kızıdır. Özel öğrenim gördü. Babasının önce Sivas’a ardından Tokat’a sürülmesi yazarı derinden etkiledi. Küçük yaşta Beyoğlu birinci noteri Ahmet Sabri Aygün’le evlendi. 16 yaşındayken kaleme aldığı, yakın bir arkadaşının ölümünü anlatan Münevver adlı ilk romanı, 1899’da Hanımlara Mahsus Gazete’de tefrika edildi, 1901’de kitap olarak yayımlandı. Bazı yazı ve şiirlerini “Güzide Osman” ve “Güzide” müstearlarıyla neşretti.Yazar, esas ününü ilk baskısı 1905’te yapılan ve ilerleyen yıllarda defalarca basılan Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi adlı romanıyla kazandı. Bu romanı Yaban Gülü (1920),Nedret (1923),Hüsran (1928),Hicran Gecesi (1937),Necla (1941), Mazinin Sesi (1944) romanları takip etti. Hikâ­yelerini Gecenin Esrarı (1934) adıyla kitaplaştırdı. Güzide Sabri,romantik bir duyarlıkla kaleme aldığı sekiz romanıyla döneminin çok okunan yazarlarından oldu ve popüler roman türünün edebiyatımızdaki önemli temsilcilerinden biri olarak ön plana çıktı. Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi, Yaban Gülü ve Hicran Gecesi sinemaya uyarlandı. Eserlerinden bazıları Ermeniceye ve Sırpçaya çevrildi. 1946 yılında Giresun’da öldü.

    TLSatıldı
  • BİR DÖNEMİN MUHALİFİNDEN 12 MAKALE Bir safha-i târih, ALİ KEMAL (Osmanlı / Türk gazeteci, yazar, edebiyat ve siyaset adamı), (1867-1922), Matbaa-yı İkdam, İstanbul, AH 1329 [1913].-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 18 x 12 cm, Osmanlıca, 156, [3] sayfa. Künye sayfyasında Osmanlı dönemi okuyucu imzası ve yazısı mevcut: "İstanbul - 17 Haziran 1921, Çavuşoğlu, [İmza]".

Son devir Osmanlı tarihinin en tartışmalı isimlerinden biri olan Ali Kemal'in başmuharrirliğini üstlendiği İkdâm gazetesinde Aralık 1912- Haziran 1913 tarihleri arasında yayınlanmış "Bir Safha-i Târîh" adlı yazı dizisindeki on iki adet denemenin bir araya getirilmesi ve bunlara bir giriş ve sonuç yazısı eklenmesiyle oluşturulmuş bu derlemenin kitap formundaki ilk baskısı.

Bu kitabını 1913'te Ricâl-i İhtilâl adlı eseriyle birlikte, Viyana sürgününden sonra döndüğü İstanbul, Büyükada'da tamamlamıştır. 

"Yazarın siyasî tarih şuurunun gelişmesine hizmet maksadıyla bir araya getirdiğini belirttiği, memleket içinde ve dışında cereyan eden günlük olayların ilhamıyla İkdam’da yayımladığı yazılardan meydana gelen bir eserdir." (TDV).

İçindekiler: “Mukaddime”, “Başka Bir İctimâ'-i Süferâ”, “Ahmet Mithat Efendi”, “Plevne", “Berlin Mü‟temer-i Kebîrine Dâ‟ir”, “Romanoflar”, “1813”, “Klemanso”, “Bir Vahdet-i Mu'azzama”, “Büyük Bir Müverrih”, “Hazret-i Fâtih”, “Mehmet Ali”, “Yine Mehmet Ali” ve “Hâtime”.

"İkinci Meşrutiyet ve Mütareke döneminde İttihat ve Terakki karşıtı görüşleriyle tanınmış Ali Kemal, Damat Ferit Paşa hükûmetlerinde kısa bir süre Maarif ve Dâhiliye Nazırlığı yaptı, bu esnada Millî Mücadele aleyhine sert tutumlar gösterdi. Türk Kurtuluş Savaşı'nın zaferinden sonra İstanbul'da tutuklanarak İzmit'te Nurettin Paşa'ya bağlı askeri birliklerce linç edildi. Ermeni yanlısı olarak görülen bazı yazılarından dolayı düşmanlarınca "Artin Kemal" şeklinde adlandırılır. Mustafa Kemal'e ve Millî Mücadele'ye muhalifliği nedeniyle pek çok insan tarafından “hain” olarak damgalanmıştır." (Vikipedi).

-- Türk aydını Entelijansiya Son devir Osmanlı tarihi Gazetecilik

    Lot No: 33

    Lot: 33

    BİR DÖNEMİN MUHALİFİNDEN 12 MAKALE Bir safha-i târih, ALİ KEMAL (Osmanlı / Türk gazeteci, yazar, edebiyat ve siyaset adamı), (1867-1922), Matbaa-yı İkdam, İstanbul, AH 1329 [1913].-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 18 x 12 cm, Osmanlıca, 156, [3] sayfa. Künye sayfyasında Osmanlı dönemi okuyucu imzası ve yazısı mevcut: "İstanbul - 17 Haziran 1921, Çavuşoğlu, [İmza]". Son devir Osmanlı tarihinin en tartışmalı isimlerinden biri olan Ali Kemal'in başmuharrirliğini üstlendiği İkdâm gazetesinde Aralık 1912- Haziran 1913 tarihleri arasında yayınlanmış "Bir Safha-i Târîh" adlı yazı dizisindeki on iki adet denemenin bir araya getirilmesi ve bunlara bir giriş ve sonuç yazısı eklenmesiyle oluşturulmuş bu derlemenin kitap formundaki ilk baskısı. Bu kitabını 1913'te Ricâl-i İhtilâl adlı eseriyle birlikte, Viyana sürgününden sonra döndüğü İstanbul, Büyükada'da tamamlamıştır. "Yazarın siyasî tarih şuurunun gelişmesine hizmet maksadıyla bir araya getirdiğini belirttiği, memleket içinde ve dışında cereyan eden günlük olayların ilhamıyla İkdam’da yayımladığı yazılardan meydana gelen bir eserdir." (TDV). İçindekiler: “Mukaddime”, “Başka Bir İctimâ'-i Süferâ”, “Ahmet Mithat Efendi”, “Plevne", “Berlin Mü‟temer-i Kebîrine Dâ‟ir”, “Romanoflar”, “1813”, “Klemanso”, “Bir Vahdet-i Mu'azzama”, “Büyük Bir Müverrih”, “Hazret-i Fâtih”, “Mehmet Ali”, “Yine Mehmet Ali” ve “Hâtime”. "İkinci Meşrutiyet ve Mütareke döneminde İttihat ve Terakki karşıtı görüşleriyle tanınmış Ali Kemal, Damat Ferit Paşa hükûmetlerinde kısa bir süre Maarif ve Dâhiliye Nazırlığı yaptı, bu esnada Millî Mücadele aleyhine sert tutumlar gösterdi. Türk Kurtuluş Savaşı'nın zaferinden sonra İstanbul'da tutuklanarak İzmit'te Nurettin Paşa'ya bağlı askeri birliklerce linç edildi. Ermeni yanlısı olarak görülen bazı yazılarından dolayı düşmanlarınca "Artin Kemal" şeklinde adlandırılır. Mustafa Kemal'e ve Millî Mücadele'ye muhalifliği nedeniyle pek çok insan tarafından “hain” olarak damgalanmıştır." (Vikipedi). -- Türk aydını Entelijansiya Son devir Osmanlı tarihi Gazetecilik

    TLSatıldı
  • OSMANLI'DA OKUYUCUNUN ELİNDEN DÜŞMEYEN KİTAPLAR / TAŞBASKI Müzekki’n-nüfûs, EŞREFOĞLU RÛMÎ, (ö. 874/1469-70 [?]), Bosnavî El Hac Muharrem Efendi Matbaası, [İstanbul], AH 1291 [1874].-Sonradan yapılmış cilt içerisinde, taş baskı, temiz durumda, 25x17 cm, Osmanlıca, 8, [1], 359 sayfa. MİL - ÖZEGE; 15051 - TBTK; 10304. Anadolu’da Türkçe olarak kaleme alınan dinî, tasavvufî ve ahlâkî nitelikteki eserlerin ilk örneklerinden olan kitapta müellif mukaddimede münafıkların çoğaldığını, meşâyihe ve meşâyih sözüne itibar edilmediğini, beylerin zalim, kadıların rüşvetçi ve müderrislerin fâsık olduğunu, vâizlerin dünya için vaaz edip akçe biriktirdiklerini söyler ve Müzekki’n-nüfûs’u halkı doğru yola sevketmek amacıyla ve halk tarafından anlaşılması için bilhassa Türkçe olarak kaleme aldığını belirtir. 852 (1448) yılında telif edilen eser iki ana bölümden meydana gelir. Birinci bölümde dünya sevgisiyle bu sevginin fayda ve zararları, nefs-i emmârenin özellikleri, ölüm, kıyamet, büyük günahlar, tevekkül gibi konular ele alınmakta, ikinci bölümde nefs-i emmârenin terbiye edilmesi, tasavvuf âdâb ve erkânı ve iyi bir müslüman olmanın şartlarını anlatmaktadır. Eseri, “Bütün hayırların başı Allah’tan korkmak ve bütün şerlerin başı korkusuz olmaktır” şeklinde özetlediği prensipten hareketle kaleme alan müellif genel anlamda insan meselesi ve eşref-i mahlûkāt olarak yaratılan insanın eğitimi üzerinde durur. Yaratılış itibariyle her türlü kötülüğü yapmaya müsait olan insanın çalışıp çabaladığı, gayret gösterdiği takdirde nefsini kötülüklerden arındırabileceğini ve aklı sayesinde hayvanlık derekesinden insanlık derecesine yükselebileceğini söyler. Sanat endişesinden uzak, müridlere doğrudan doğruya tasavvufî-ahlâkî hakikatleri anlatma gayesini taşıyan Müzekki’n-nüfûs, geniş halk tabakasının kolayca anlayabileceği şekilde sade bir Türkçe ile yazılmış ve tasavvufun halk arasında yayılmasında önemli hizmet görmüştür. Müellifin Osmanlı döneminde Anadolu’da kurulan ilk tarikatlardan biri olan Eşrefiyye’nin pîri olması dolayısıyla kitabın Türk tasavvuf ve düşünce tarihinde ayrı bir yeri vardır. Yeni sayılabilecek herhangi bir görüşe yer verilmemekle beraber tasavvufun temel konularıyla tarikat terbiyesinin esaslarını başarılı bir üslûpla özetleyen Müzekki’n-nüfûs, yazıldığı devirden itibaren Muhammediyye ve Envârü’l-âşıkīn gibi geniş halk toplulukları tarafından benimsenmiş, daha sonraki devirlerde kaleme alınan bu tür eserlere örnek teşkil etmiştir.

    Lot No: 34

    Lot: 34

    OSMANLI'DA OKUYUCUNUN ELİNDEN DÜŞMEYEN KİTAPLAR / TAŞBASKI Müzekki’n-nüfûs, EŞREFOĞLU RÛMÎ, (ö. 874/1469-70 [?]), Bosnavî El Hac Muharrem Efendi Matbaası, [İstanbul], AH 1291 [1874].-Sonradan yapılmış cilt içerisinde, taş baskı, temiz durumda, 25x17 cm, Osmanlıca, 8, [1], 359 sayfa. MİL - ÖZEGE; 15051 - TBTK; 10304. Anadolu’da Türkçe olarak kaleme alınan dinî, tasavvufî ve ahlâkî nitelikteki eserlerin ilk örneklerinden olan kitapta müellif mukaddimede münafıkların çoğaldığını, meşâyihe ve meşâyih sözüne itibar edilmediğini, beylerin zalim, kadıların rüşvetçi ve müderrislerin fâsık olduğunu, vâizlerin dünya için vaaz edip akçe biriktirdiklerini söyler ve Müzekki’n-nüfûs’u halkı doğru yola sevketmek amacıyla ve halk tarafından anlaşılması için bilhassa Türkçe olarak kaleme aldığını belirtir. 852 (1448) yılında telif edilen eser iki ana bölümden meydana gelir. Birinci bölümde dünya sevgisiyle bu sevginin fayda ve zararları, nefs-i emmârenin özellikleri, ölüm, kıyamet, büyük günahlar, tevekkül gibi konular ele alınmakta, ikinci bölümde nefs-i emmârenin terbiye edilmesi, tasavvuf âdâb ve erkânı ve iyi bir müslüman olmanın şartlarını anlatmaktadır. Eseri, “Bütün hayırların başı Allah’tan korkmak ve bütün şerlerin başı korkusuz olmaktır” şeklinde özetlediği prensipten hareketle kaleme alan müellif genel anlamda insan meselesi ve eşref-i mahlûkāt olarak yaratılan insanın eğitimi üzerinde durur. Yaratılış itibariyle her türlü kötülüğü yapmaya müsait olan insanın çalışıp çabaladığı, gayret gösterdiği takdirde nefsini kötülüklerden arındırabileceğini ve aklı sayesinde hayvanlık derekesinden insanlık derecesine yükselebileceğini söyler. Sanat endişesinden uzak, müridlere doğrudan doğruya tasavvufî-ahlâkî hakikatleri anlatma gayesini taşıyan Müzekki’n-nüfûs, geniş halk tabakasının kolayca anlayabileceği şekilde sade bir Türkçe ile yazılmış ve tasavvufun halk arasında yayılmasında önemli hizmet görmüştür. Müellifin Osmanlı döneminde Anadolu’da kurulan ilk tarikatlardan biri olan Eşrefiyye’nin pîri olması dolayısıyla kitabın Türk tasavvuf ve düşünce tarihinde ayrı bir yeri vardır. Yeni sayılabilecek herhangi bir görüşe yer verilmemekle beraber tasavvufun temel konularıyla tarikat terbiyesinin esaslarını başarılı bir üslûpla özetleyen Müzekki’n-nüfûs, yazıldığı devirden itibaren Muhammediyye ve Envârü’l-âşıkīn gibi geniş halk toplulukları tarafından benimsenmiş, daha sonraki devirlerde kaleme alınan bu tür eserlere örnek teşkil etmiştir.

    TLSatıldı
  • Sûre-i İhlâs ve Alâk tefsirleri, ŞEYHÜLİSLÂM MUSA KAZIM (1858-1920), Evkâf-ı İslâmiyye Matbaası, Dersaadet, AH 1334 [1918].-Özgün karton kapağında, sırt kısmı kağıt bantıyla tamir görmüş harici temiz durumda, 17x13 cm, Osmanlıca, 16 sayfa. ÖZEGE; 18339.
Musa Kazım Efendi (1858–1920), Osmanlı Devleti'nin son yıllarında 4 kez şeyhülislamlık görevini üstlenmiş din adamı. Kendisi Nakşibendi'ydi. Ayrıca İttihat ve Terakki Cemiyeti üyesiydi. Musa Kazım Efendi, 1858 yılında Erzurum'un Tortum ilçesi Pehlivanlı köyünde doğdu. Balıkesir'de Selahaddin Ali Şuuri ve Lutfi Efendilerden, İstanbul'da da Kazasker Eşref ve Hoca Şakir Efendilerden ders aldı. Müderrisliği döneminde İstanbul Hukuk Mektebi'nde, Mektebi Sultani, Darül Fünun ve Darül Muallimin'de hocalık yaptı. 1907'de Bab-ı Fetha Tetkik-i Müellefat Başkatipliğine ve daha sonra da kurul üyeliğine getirildi. İttihat ve Terakki'nin bilim kuruluşunda yer aldı. II. Meşrutiyetin ilanından sonra (1908) İbrahim Hakkı Paşa, Mehmed Said Paşa, Said Halim Paşa ve Talat Paşa kabinelerinde dört kez şeyhülislam olarak görev aldı. I. Dünya Savaşı'ndan sonra, İttihat ve Terakkinin önde gelen öteki üyeleriyle birlikte tutuklanarak 15 yıl kürek cezasına çarptırıldı. Sürgüne gönderildiği Edirne'de 1920 yılında öldü.

    Lot No: 35

    Lot: 35

    Sûre-i İhlâs ve Alâk tefsirleri, ŞEYHÜLİSLÂM MUSA KAZIM (1858-1920), Evkâf-ı İslâmiyye Matbaası, Dersaadet, AH 1334 [1918].-Özgün karton kapağında, sırt kısmı kağıt bantıyla tamir görmüş harici temiz durumda, 17x13 cm, Osmanlıca, 16 sayfa. ÖZEGE; 18339. Musa Kazım Efendi (1858–1920), Osmanlı Devleti'nin son yıllarında 4 kez şeyhülislamlık görevini üstlenmiş din adamı. Kendisi Nakşibendi'ydi. Ayrıca İttihat ve Terakki Cemiyeti üyesiydi. Musa Kazım Efendi, 1858 yılında Erzurum'un Tortum ilçesi Pehlivanlı köyünde doğdu. Balıkesir'de Selahaddin Ali Şuuri ve Lutfi Efendilerden, İstanbul'da da Kazasker Eşref ve Hoca Şakir Efendilerden ders aldı. Müderrisliği döneminde İstanbul Hukuk Mektebi'nde, Mektebi Sultani, Darül Fünun ve Darül Muallimin'de hocalık yaptı. 1907'de Bab-ı Fetha Tetkik-i Müellefat Başkatipliğine ve daha sonra da kurul üyeliğine getirildi. İttihat ve Terakki'nin bilim kuruluşunda yer aldı. II. Meşrutiyetin ilanından sonra (1908) İbrahim Hakkı Paşa, Mehmed Said Paşa, Said Halim Paşa ve Talat Paşa kabinelerinde dört kez şeyhülislam olarak görev aldı. I. Dünya Savaşı'ndan sonra, İttihat ve Terakkinin önde gelen öteki üyeleriyle birlikte tutuklanarak 15 yıl kürek cezasına çarptırıldı. Sürgüne gönderildiği Edirne'de 1920 yılında öldü.

    TLSatıldı
  • NAVARİN HARİTASIYLA DİKKAT ÇEKEN DONANMA TARİHİMİZ Tarih-i bahrî sahifeleri [Birinci Cilt], ALİ HAYDAR EMİR [ALPAGUT], (1886-1937), Bahriye Matbaası, [İstanbul], AH 1331 [1915].-Sonradan yapılmış deri sırtlı bordo bez cildinde, Birinci Cilt, İkinci Cildi basılmadı, çok temiz durumda, 24x17 cm, Osmanlıca, [20], 356 sayfa, bir adet katlanır harita sayfası: (Navarin Muharebesi), bir adet şema. TBTK; 4214 - ÖZEGE; 19770. Eser, Ali Haydar Emir’in Risale-i Mevkute-i Bahriye ve Mecmua-i Seneviye-i Bahriye mecmularında muhtelif tarihlerde yayımladığı dokuz makaleden ibarettir. Kitapta yer alan makalelerin başlıkları sırasıyla şöyledir: 1. “Muzafferiyet-i Ebediye. Emden Kruvazörü’nün Akıbeti”
2. “Osmanlı Bahriyesi 10 Temmuz 1324’ten 10 Temmuz 1330’a Kadar”. Makale Bahriye Nezareti’nin 1908–1914
yılları teşkilatı arşiv belgeleriyle ortaya koymaya çalıştığından bu döneme ilişkin en önemli kaynaklardan biridir.
3. “Akdeniz Boğazı Muharebeleri”. Yazar makaleyi yazarken yabancı dillerde yayımlanmış çeşitli kitaplardan
yararlanmış, bunları birbiriyle ve aynı zamanda Osmanlı resmi vesikaları ile karşılaştırmıştır. 4. “Koronel Muharebe-i
Bahriyesi” 5. “Kunfude Musademe-i Bahriyesi”, Bu makalede 1911-1912 Trablusgarp Harbi sırasında Osmanlı-İtalyan
çekişmesinin yaşandığı Trablusgarp, Bingazi ve Derne’nin haricinde Kızıldeniz’deki Bahr-i Ahmer filosuna taarruz
eden İtalyan donanmasının verdiği zayiat etraflıca anlatılmaktadır. 6. “Türk Tahtelbahirciliği” 7. “Kırım Harbi’nin
Safahat-ı Bahriyesine Ait Vesâik”, Bu makalede, Kırım Harbi arşiv vesikaları üzerinden yazılmıştır. 8. “Navarin”, Bu
makale Türk vesikalarından ziyade yabancı vesikalara istinat etmektedir. 9. “Şehit Avnullah(lar)”. Bu makalede, ilki
Navarin’de, ikincisi Sinop’ta ve üçüncüsü ise Beyrut’ta düşman donanmaları tarafından batırılan Avnullah adı verilen
üç ayrı geminin hikâyeleri konu edilmiştir

    Lot No: 36

    Lot: 36

    NAVARİN HARİTASIYLA DİKKAT ÇEKEN DONANMA TARİHİMİZ Tarih-i bahrî sahifeleri [Birinci Cilt], ALİ HAYDAR EMİR [ALPAGUT], (1886-1937), Bahriye Matbaası, [İstanbul], AH 1331 [1915].-Sonradan yapılmış deri sırtlı bordo bez cildinde, Birinci Cilt, İkinci Cildi basılmadı, çok temiz durumda, 24x17 cm, Osmanlıca, [20], 356 sayfa, bir adet katlanır harita sayfası: (Navarin Muharebesi), bir adet şema. TBTK; 4214 - ÖZEGE; 19770. Eser, Ali Haydar Emir’in Risale-i Mevkute-i Bahriye ve Mecmua-i Seneviye-i Bahriye mecmularında muhtelif tarihlerde yayımladığı dokuz makaleden ibarettir. Kitapta yer alan makalelerin başlıkları sırasıyla şöyledir: 1. “Muzafferiyet-i Ebediye. Emden Kruvazörü’nün Akıbeti” 2. “Osmanlı Bahriyesi 10 Temmuz 1324’ten 10 Temmuz 1330’a Kadar”. Makale Bahriye Nezareti’nin 1908–1914 yılları teşkilatı arşiv belgeleriyle ortaya koymaya çalıştığından bu döneme ilişkin en önemli kaynaklardan biridir. 3. “Akdeniz Boğazı Muharebeleri”. Yazar makaleyi yazarken yabancı dillerde yayımlanmış çeşitli kitaplardan yararlanmış, bunları birbiriyle ve aynı zamanda Osmanlı resmi vesikaları ile karşılaştırmıştır. 4. “Koronel Muharebe-i Bahriyesi” 5. “Kunfude Musademe-i Bahriyesi”, Bu makalede 1911-1912 Trablusgarp Harbi sırasında Osmanlı-İtalyan çekişmesinin yaşandığı Trablusgarp, Bingazi ve Derne’nin haricinde Kızıldeniz’deki Bahr-i Ahmer filosuna taarruz eden İtalyan donanmasının verdiği zayiat etraflıca anlatılmaktadır. 6. “Türk Tahtelbahirciliği” 7. “Kırım Harbi’nin Safahat-ı Bahriyesine Ait Vesâik”, Bu makalede, Kırım Harbi arşiv vesikaları üzerinden yazılmıştır. 8. “Navarin”, Bu makale Türk vesikalarından ziyade yabancı vesikalara istinat etmektedir. 9. “Şehit Avnullah(lar)”. Bu makalede, ilki Navarin’de, ikincisi Sinop’ta ve üçüncüsü ise Beyrut’ta düşman donanmaları tarafından batırılan Avnullah adı verilen üç ayrı geminin hikâyeleri konu edilmiştir

    TLSatıldı
  • Nil Vadisi'ndeki Eski Mısır Eserleri için Tanıtıcı Bir Kitap: El âsar-ı el Mısriyyah fi-vadi el-Nil (Kitab-ı vasf-ı muhtasar) = Egyptian Antiquities in the Nile Valley:  A Descriptive Handbook, JAMES BAIKIE, Tercüme:  Lebib Habeşi, Şefik Ferid, Editör: Muhammed Cemalettin Muhtar, Matbaa-i Sebil el arab, Kahire, 1967.-Yayıncısının özgün deri cildinde, çok temiz durumda, 24x17 cm, Arapça, 221, [26] sayfa, çok sayıda s/b fotoğraf ve resim.

    Lot No: 37

    Lot: 37

    Nil Vadisi'ndeki Eski Mısır Eserleri için Tanıtıcı Bir Kitap: El âsar-ı el Mısriyyah fi-vadi el-Nil (Kitab-ı vasf-ı muhtasar) = Egyptian Antiquities in the Nile Valley: A Descriptive Handbook, JAMES BAIKIE, Tercüme: Lebib Habeşi, Şefik Ferid, Editör: Muhammed Cemalettin Muhtar, Matbaa-i Sebil el arab, Kahire, 1967.-Yayıncısının özgün deri cildinde, çok temiz durumda, 24x17 cm, Arapça, 221, [26] sayfa, çok sayıda s/b fotoğraf ve resim.

    TLSatıldı
  • TÜRK BALKANLAR / YENİDEN DİRİLİŞ Turanlının defteri, MEHMET ALİ TEVFİK [YÜKSELEN], (1889-1941), Matbaa-i Hayriyye ve Şürekası, Dersaadet, AH 1330 [1914].-Özgün kapağında, kapak sırtı eksik haliyle, 18x12 cm, Osmanlıca, 156 sayfa. BDK - MİL - ÖZEGE; 21330. Turanlının Defteri:  Bu kitabı [yazarın] nesir olarak basılan tek eseridir.  Bu kitaptaki yazılarında Balkan Harbi esnasındaki ümitsiz günlerde çok büyük ümitler ve iyimserlikler saçan yazılarında tarihten ve hatta Avrupa ve Fransız tarihinden ve zaman zaman da yok olmanın hududunda gezen Almanya’nın ve Polonya’nın tarihinden de örnekler vererek bir ölümün değil, bir basübadelmevtin ( yeniden diriliş) bahis mevzuu olduğunu büyük bir inançla ve inandırıcılıkla anlatmıştır ve o devrin en  dikkate değer metinleri arasında yer almıştır

    Lot No: 38

    Lot: 38

    TÜRK BALKANLAR / YENİDEN DİRİLİŞ Turanlının defteri, MEHMET ALİ TEVFİK [YÜKSELEN], (1889-1941), Matbaa-i Hayriyye ve Şürekası, Dersaadet, AH 1330 [1914].-Özgün kapağında, kapak sırtı eksik haliyle, 18x12 cm, Osmanlıca, 156 sayfa. BDK - MİL - ÖZEGE; 21330. Turanlının Defteri: Bu kitabı [yazarın] nesir olarak basılan tek eseridir. Bu kitaptaki yazılarında Balkan Harbi esnasındaki ümitsiz günlerde çok büyük ümitler ve iyimserlikler saçan yazılarında tarihten ve hatta Avrupa ve Fransız tarihinden ve zaman zaman da yok olmanın hududunda gezen Almanya’nın ve Polonya’nın tarihinden de örnekler vererek bir ölümün değil, bir basübadelmevtin ( yeniden diriliş) bahis mevzuu olduğunu büyük bir inançla ve inandırıcılıkla anlatmıştır ve o devrin en dikkate değer metinleri arasında yer almıştır

    TLSatıldı
  • Usûl-i tilâvet yahud suâlli ve cevaplı tilâvet, HÜSEYİN HIFZI, Selânik Matbaası, Dersaadet, AH 1328 [1912].-Özgün karton kapağında, alt tarfı kesik, sırt kısmı kağıt bantıyla tamir görmüş durumda, 20x14 cm, Osmanlıca, 22, [2] sayfa, bir adet plan sayfası. ÖZEGE; 22306 - TBTK; 14027.

    Lot No: 39

    Lot: 39

    Usûl-i tilâvet yahud suâlli ve cevaplı tilâvet, HÜSEYİN HIFZI, Selânik Matbaası, Dersaadet, AH 1328 [1912].-Özgün karton kapağında, alt tarfı kesik, sırt kısmı kağıt bantıyla tamir görmüş durumda, 20x14 cm, Osmanlıca, 22, [2] sayfa, bir adet plan sayfası. ÖZEGE; 22306 - TBTK; 14027.

    TLSatıldı
  • SÜLEYMAN NESİB'İN ÖLÜMÜNDEN SONRA YAYINLANMAYAN ESERLERİ Süleyman Paşazade Sami Bey Külliyat-ı Âsâr ve İhtisasât, SÜLEYMAN PAŞAZADE SÂMİ BEY [SÜLEYMAN NESİB], (1866-1917), Evkâf-ı İslâmiyye Matbaası, İstanbul, 1918.-Özgün karton kapağında, kapak sırtı ve üzeri yıpranmış, harici temiz durumda, 27x17 cm, Osmanlıca, Fransızca, 404, [16] sayfa, s/b fotoğraflı. BDK - ÖZEGE; 18434. Şiirleri, nesirleri, konferansları, hakkında yazılanlar ile birlikte vefatından sonra, Nail Reşat tarafından yazılan bir girişle, 1918 yılında Süleyman Paşazade Sami Bey Külliyat-ı Âsâr ve İhtisasât adıyla yayımlanır. Süleyman Paşazade Mehmet Sami, Süleyman Nesib (d.1866 – ö. 28 Eylül 1917), eğitimci ve edebiyatçı.
Eser, 1866-1917 yılları arasında yaşamış, katıldığı Servet-i Fünun topluluğunda şiirleri ve fikir yazılarıyla tanınmış, ayrıca eğitimci olarak eğitimin her kademesinde önemli hizmetlerde bulunmuş bir eğitim, kültür ve sanat adamı olan Süleyman Nasib için dostları tarafından yazılan yazılar ve Sami Bey’in şiirleriyle, nesirlerini toplayarak hazırlanmış bir ‘anma kitabı’dır. Eserde Nail Reşid bey’in Süleyman Nasib’i çok yönlü tanıtımından sonra, onun şiirleri, makaleleri ve mektupları, dönemin edebiyat, kültür, sanat ve eğitim alanının ünlü, ünsüz pek çok şahsiyetinin, onun ölümü karşısındaki duygu ve hayatta iken ve ölümünden sonra basında çıkan onunla ilgili yazıları ile eski yazılı anma kitabının yayın aşamasında bulunan veya yeni gelen metinler de esere eklenerek sunulmuştur. Kitap okununca görülecektir ki, bu eser sadece Süleyman Nesib’i tanıtmakla kalmıyor, bize devrin siyasî, edebî, kültürel hayatıyla da ilgili kıymetli bilgiler veriyor. 
Süleyman Nesib: Osmanlı Devleti’nde okul müdürlüğü, milli eğitim müdürlüğü, Darülfünun rektörlüğü yapmış bir eğitimcidir ve Servet-i Fünûn edebiyatçılarındandır. Asıl adı Süleyman Paşazade Mehmet Sami Bey idi ancak şair olarak “Süleyman Nesib” adıyla tanınır. Türk edebiyatında sone tarzını ilk defa kullanan şairdir

    Lot No: 40

    Lot: 40

    SÜLEYMAN NESİB'İN ÖLÜMÜNDEN SONRA YAYINLANMAYAN ESERLERİ Süleyman Paşazade Sami Bey Külliyat-ı Âsâr ve İhtisasât, SÜLEYMAN PAŞAZADE SÂMİ BEY [SÜLEYMAN NESİB], (1866-1917), Evkâf-ı İslâmiyye Matbaası, İstanbul, 1918.-Özgün karton kapağında, kapak sırtı ve üzeri yıpranmış, harici temiz durumda, 27x17 cm, Osmanlıca, Fransızca, 404, [16] sayfa, s/b fotoğraflı. BDK - ÖZEGE; 18434. Şiirleri, nesirleri, konferansları, hakkında yazılanlar ile birlikte vefatından sonra, Nail Reşat tarafından yazılan bir girişle, 1918 yılında Süleyman Paşazade Sami Bey Külliyat-ı Âsâr ve İhtisasât adıyla yayımlanır. Süleyman Paşazade Mehmet Sami, Süleyman Nesib (d.1866 – ö. 28 Eylül 1917), eğitimci ve edebiyatçı. Eser, 1866-1917 yılları arasında yaşamış, katıldığı Servet-i Fünun topluluğunda şiirleri ve fikir yazılarıyla tanınmış, ayrıca eğitimci olarak eğitimin her kademesinde önemli hizmetlerde bulunmuş bir eğitim, kültür ve sanat adamı olan Süleyman Nasib için dostları tarafından yazılan yazılar ve Sami Bey’in şiirleriyle, nesirlerini toplayarak hazırlanmış bir ‘anma kitabı’dır. Eserde Nail Reşid bey’in Süleyman Nasib’i çok yönlü tanıtımından sonra, onun şiirleri, makaleleri ve mektupları, dönemin edebiyat, kültür, sanat ve eğitim alanının ünlü, ünsüz pek çok şahsiyetinin, onun ölümü karşısındaki duygu ve hayatta iken ve ölümünden sonra basında çıkan onunla ilgili yazıları ile eski yazılı anma kitabının yayın aşamasında bulunan veya yeni gelen metinler de esere eklenerek sunulmuştur. Kitap okununca görülecektir ki, bu eser sadece Süleyman Nesib’i tanıtmakla kalmıyor, bize devrin siyasî, edebî, kültürel hayatıyla da ilgili kıymetli bilgiler veriyor. Süleyman Nesib: Osmanlı Devleti’nde okul müdürlüğü, milli eğitim müdürlüğü, Darülfünun rektörlüğü yapmış bir eğitimcidir ve Servet-i Fünûn edebiyatçılarındandır. Asıl adı Süleyman Paşazade Mehmet Sami Bey idi ancak şair olarak “Süleyman Nesib” adıyla tanınır. Türk edebiyatında sone tarzını ilk defa kullanan şairdir

    TLSatıldı
  • SELÇUKLU KAYSERİSİ ABİDÂTINDAN Tarih-i Osmanî Encümeni Külliyatı: Kayseriye Şehri Mebânî-i İslamiyye ve kitâbeleri: Selçukî tarihinden bir kıt'a (16 Adet Levhayı Havidir), HALİL EDHEM [ELDEM], (1861-1938), Matbaa-i Orhaniyye, İstanbul, AH 1334 (1918).-Özgün karton kapağında,künye sayfasında 1935 tarihli "Bu kitabın fiyatı indirilmiştir" kaşesi mevcuttur, kapak sırtı yıpranmış, tamir görmüş haliyle,son iki levhası eksiktir, harici temiz durumda, 24x17 cm, Osmanlıca, [16], 148, [4],  14 sayfa, s/b fotoğralar, 15 ve 16 numaralı levhaları eksiktir. BDK - MİL - ÖZEGE; 10480 - TBTK; 9609. Kayseriye Şehri: Mebânî-i İslâmiyye ve Kitâbeleri, günümüzde hâlâ değerli bir başvuru kitabı olan Kayseri hakkındaki monografya çalışmasıdır. Halil Ethem Eldem, Sadrazam İbrahim Ethem Paşa’nın oğlu, Osman Hamdi Bey'in küçük kardeşidir.
Zürih Üniversitesi'nde tabii ilimler, Viyana Poliklinik Yüksek Okulu'nda tabii ilimler ve kimya eğitimi aldı. Basel Üniversitesi'nde felsefe doktorası yapmıştır. Seraskerlik Fabrikalar Nezareti'nde müşavirlik, Genelkurmay Dairesi Tercüme Şubesi'nde mütercimlik, İstanbul Şehremini, Asar-ı Atika Müzeleri Müdürlüğü, Darüşşafaka, Mülkiye Mektebi, Darü’l-Muallimin ve Darülfünun tabiiyye ve jeoloji öğretmenliği, Sanayi-î Nefise Mektebi'nde müdürlük, Tarih-i Osmani Encümeni üyeliği, Maarif Vekaleti Türk Tarih Encümeni üyeliği, Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti kurucu üyeliği ve asbaşkanlığı, TBMM IV.ve V. Dönem İstanbul milletvekilliği ile IV. ve V. Dönem Kitaplık Encümeni Reisliği yapmıştır. Leibzig ve Bal Darülfünunları fahrî felsefe doktorluğu unvanı sahibidir.

    Lot No: 41

    Lot: 41

    SELÇUKLU KAYSERİSİ ABİDÂTINDAN Tarih-i Osmanî Encümeni Külliyatı: Kayseriye Şehri Mebânî-i İslamiyye ve kitâbeleri: Selçukî tarihinden bir kıt'a (16 Adet Levhayı Havidir), HALİL EDHEM [ELDEM], (1861-1938), Matbaa-i Orhaniyye, İstanbul, AH 1334 (1918).-Özgün karton kapağında,künye sayfasında 1935 tarihli "Bu kitabın fiyatı indirilmiştir" kaşesi mevcuttur, kapak sırtı yıpranmış, tamir görmüş haliyle,son iki levhası eksiktir, harici temiz durumda, 24x17 cm, Osmanlıca, [16], 148, [4], 14 sayfa, s/b fotoğralar, 15 ve 16 numaralı levhaları eksiktir. BDK - MİL - ÖZEGE; 10480 - TBTK; 9609. Kayseriye Şehri: Mebânî-i İslâmiyye ve Kitâbeleri, günümüzde hâlâ değerli bir başvuru kitabı olan Kayseri hakkındaki monografya çalışmasıdır. Halil Ethem Eldem, Sadrazam İbrahim Ethem Paşa’nın oğlu, Osman Hamdi Bey'in küçük kardeşidir. Zürih Üniversitesi'nde tabii ilimler, Viyana Poliklinik Yüksek Okulu'nda tabii ilimler ve kimya eğitimi aldı. Basel Üniversitesi'nde felsefe doktorası yapmıştır. Seraskerlik Fabrikalar Nezareti'nde müşavirlik, Genelkurmay Dairesi Tercüme Şubesi'nde mütercimlik, İstanbul Şehremini, Asar-ı Atika Müzeleri Müdürlüğü, Darüşşafaka, Mülkiye Mektebi, Darü’l-Muallimin ve Darülfünun tabiiyye ve jeoloji öğretmenliği, Sanayi-î Nefise Mektebi'nde müdürlük, Tarih-i Osmani Encümeni üyeliği, Maarif Vekaleti Türk Tarih Encümeni üyeliği, Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti kurucu üyeliği ve asbaşkanlığı, TBMM IV.ve V. Dönem İstanbul milletvekilliği ile IV. ve V. Dönem Kitaplık Encümeni Reisliği yapmıştır. Leibzig ve Bal Darülfünunları fahrî felsefe doktorluğu unvanı sahibidir.

    TLSatıldı
  • OSMANLI'NIN SİLAH FENNİ Rehber-i fenn-i esliha, TOPÇU ERKÂN-I HARBİYE BİNBAŞILARINDAN SUBHİ, KAYMAKAM NACİ, Mekteb-i Fünûn-u Harbiye-i Şâhâne Matbaası, Dersaadet, AH 1323 [1907].-Yayıncısının orijinal bordo bez cildi içerisinde, sayfa kenarlarında kurşun kalemle işaretlemeler yapılmıştır, cilt sırtı yıpranmıştır, harici çok temizdir, 26x20 cm, Osmanlıca, 164 sayfa, iki adet şema sayfası, MİL - ÖZEGE; 16588. Atlas kısmı eksiktir.

    Lot No: 42

    Lot: 42

    OSMANLI'NIN SİLAH FENNİ Rehber-i fenn-i esliha, TOPÇU ERKÂN-I HARBİYE BİNBAŞILARINDAN SUBHİ, KAYMAKAM NACİ, Mekteb-i Fünûn-u Harbiye-i Şâhâne Matbaası, Dersaadet, AH 1323 [1907].-Yayıncısının orijinal bordo bez cildi içerisinde, sayfa kenarlarında kurşun kalemle işaretlemeler yapılmıştır, cilt sırtı yıpranmıştır, harici çok temizdir, 26x20 cm, Osmanlıca, 164 sayfa, iki adet şema sayfası, MİL - ÖZEGE; 16588. Atlas kısmı eksiktir.

    TLSatıldı
  • FİNANS VE BANKACILIK TARİHİ Türkiye Ziraat Bankası Anonim Şirketi 14 Mart 1927 Teminât ve kefâlet mektupları tâlimatnâmesi, ZİRAAT BANKASI, Zeliç Biraderler Matbaası, İstanbul, 1927.-Özgün karton kapağında, kapak sırtı yıpranmış, harici temiz durumda, 29x21 cm, Osmanlıca, 22, [10] sayfa. ÖZEGE; 20431.

    Lot No: 43

    Lot: 43

    FİNANS VE BANKACILIK TARİHİ Türkiye Ziraat Bankası Anonim Şirketi 14 Mart 1927 Teminât ve kefâlet mektupları tâlimatnâmesi, ZİRAAT BANKASI, Zeliç Biraderler Matbaası, İstanbul, 1927.-Özgün karton kapağında, kapak sırtı yıpranmış, harici temiz durumda, 29x21 cm, Osmanlıca, 22, [10] sayfa. ÖZEGE; 20431.

    TLSatıldı
  • İLK BASKI: Lügat-ı Ebuzziya [Birinci Cilt], EBUZZİYA TEVFİK, (1849-1913, Matbaa-i Ebuzziya, Kostantiniyye, AH 1306 (1888).-Yayıncısının özgün deri sırtlı bez cildinde, çok temiz durumda, 27x17 cm, Osmanlıca, 600 sayfa, s/b resimli. İLK BASKI  Ebüzziya Mehmed Tevfik tarafından Avrupai tarzda modern imkânlarla hazırlanmış, resimlerle desteklenmiş, madde başları ve açıklamaları Osmanlıca-Osmanlıca (Türkçe-Türkçe) olan, madde başlarının rahat okunup doğru anlaşılabilmesi adına özel simge ve sembollerin kullanıldığı çok önemli bir 19. yüzyıl sözlük projesi. Eser, iki cildi yayımlanabilmiş yarım kalmış bir çalışmadır.

On iki senelik bir emeğin karşılığı olan sözlük, 2000 sayfa civarı olacak şekilde tasarlanmış olmasına rağmen iki cilt, 600+112, 712 sayfada kalmıştır. Sözlük, önce haftada bir cüz şeklinde fasikül fasikül yayımlanmış, daha sonra kitap şeklinde basılmıştır. Birinci cildin kitap biçiminde iki baskısı, ikinci cildin tek baskısı vardır. Birinci cildin ilk baskısı 1306/1889'da ikinci baskısı 1308/1890/1891 tarihinde yapılmıştır. İkinci cildin tek baskısı 1307/1890 tarihinde yapılmıştır (Gür 1998: 83). Sözlüğün her iki cildinin baskısı da İstanbul’da Matbaa-i Ebüzziya’da yapılmıştır. 1. cilt elif (ا) ila şın (ش) harfleri arasındaki maddeleri kapsamakta olup a harfi, “âb” kelimesi ile başlar ve “şeʾn > şüʾûn” kelimesi ile biter. 1. cilt her iki baskısında da 600 sayfadır. 2. cilt sad (ص) harfi ile “sab” (p) kelimesi ile başlar ve ayın (ع) harfi “ûd (عود)” kelimesi ile son bulur. 112 sayfadır. 112 sayfadan oluşan 2. cildin meşhur olan ve kütüphanelerde yaygın olarak bulunan nüshasından başka pek bilinmeyen bir nüshası daha vardır. Bu nüsha bilinen nüshadan 40 sayfa daha fazla olup 152 sayfadır, f (ف) harfiyle “fıkardamak” kelimesiyle biter (Gür 1998: 84). Birinci ve ikinci cilt sayfa numaraları olarak birbirini takip etmektedir. Bundan dolayı ikinci cildin sayfa numarası 601 ile başlar.

Sözlük, Arap harfli Osmanlı alfabesine göre alfabetik olarak sıralanmıştır. Sözlüğün yarım kalma sebebi Ebuzziya Mehmed Tevfik’in “yasak olan kelimeler üzerine fazlaca durması ve bunları açıklarken Şinasi, Namık Kemal, Ziya Paşa gibi yazarlardan bol örnekler vermesidir (Ziyad 1998: 101).  Ebüzziya Mehmed Tevfik’in Rebî-i Marifet’teki “Hitâmı kuvve-i karîbeye gelmiş lügatin yaklaşık 2000 sayfadan oluşabileceği” doğrultusundaki beyanından Âlim Gür, sözlüğün tamamlanmış olduğu hâlde baskısının bir şekilde tamamlanamadığı çıkarımını yapmıştır (Gür 1998: 84).   Lügat-i Ebüzziya, 25x35 cm hacme sahip olup deri sırtlı mukavva kartonla kaplıdır. Eserin 1306 yılında yapılan baskısının jenerik sayfasında “Lügat-i Ebüzziya, Türkçede mütedâvil elfâz ve ıstılâhatın suver-i istimâlini muarref ve şevâhid ve emsâli şâmildir, Def’a-i evveli, Her hakkı kanûnen mahfuzdur, Maârif-i umûmiye nezâretinin ruhsatıyla tab edilmişdir, 1306, Kostantiniyye, Matbaa-i Ebüzziya” bilgileri yer almaktadır. Sonraki sayfada Matbaa-i Ebüzziya logolu amblem bulunur.
3 ila 20. sayfa aralığında giriş yerini tutan “Medhal” bölümü gelmektedir. Bu bölümde Ebüzziya Mehmed Tevfik, Türk sözlükçülüğü, sözlük hazırlama metodolojisi ve sözlüğünün özellikleri hakkında bilgiler vermiştir. Ebüzziya Mehmed Tevfik’in Lügat-i Ebüzziya’da takip ettiği usul ve yöntem şu şekilde özetlenebilir: “1. Dilde çoklukla kullanılan kelimeler dışında kalanlar alınmamıştır. 2. Zamanla manaları ve kullanılış şekilleri değişen kelimelerin hâlen kullanılışlarına göre açıklamaları yapılmış, ancak eski hâlleri (etimolojik bilgi) de anlatılmıştır. 3. Birkaç anlamı olan kelimelerden sadece geçerli anlamları açıklanmış, anlamları artık kullanılmayanların sadece manaları verilmiştir. 4. Galat olduğu hâlde kullanılan kelimeler bu hâlleri ile lügate alınmıştır. 5. Türkçede bulunmayan teknik kelimeler aynen alınmıştır. 6. Tanınmış yazarlardan örnekler verilerek kelimelerin nasıl kullanıldığı gösterilmiştir. 7. Arapça ve Farsça kelimelerin teklik ve çokluk ya da hâlleri ayrı ayrı verilmiş, tekil madde başında çokluk hâli, çokluk madde başında tekil hâli gösterilmiştir. “Medhal” bölümü içinde sırasıyla sayfa 15’te “Hâtime”, sayfa 16’da “Kâide-i Cem-i Fârisî”, sayfa 17-19’da “Elifbâmıza dâir Bazı Mülâhazât”, sayfa 19’da “Alâmât-ı Harekât”, sayfa 20’de “İhtar” başlıkları yer almaktadır. “Elifbâmıza dâir Bazı Mülâhazât” başlığı altında kelimelerin “dürüst” okunabilmesi için doğru imlanın önemine işaret edilmiştir.

    Lot No: 44

    Lot: 44

    İLK BASKI: Lügat-ı Ebuzziya [Birinci Cilt], EBUZZİYA TEVFİK, (1849-1913, Matbaa-i Ebuzziya, Kostantiniyye, AH 1306 (1888).-Yayıncısının özgün deri sırtlı bez cildinde, çok temiz durumda, 27x17 cm, Osmanlıca, 600 sayfa, s/b resimli. İLK BASKI Ebüzziya Mehmed Tevfik tarafından Avrupai tarzda modern imkânlarla hazırlanmış, resimlerle desteklenmiş, madde başları ve açıklamaları Osmanlıca-Osmanlıca (Türkçe-Türkçe) olan, madde başlarının rahat okunup doğru anlaşılabilmesi adına özel simge ve sembollerin kullanıldığı çok önemli bir 19. yüzyıl sözlük projesi. Eser, iki cildi yayımlanabilmiş yarım kalmış bir çalışmadır. On iki senelik bir emeğin karşılığı olan sözlük, 2000 sayfa civarı olacak şekilde tasarlanmış olmasına rağmen iki cilt, 600+112, 712 sayfada kalmıştır. Sözlük, önce haftada bir cüz şeklinde fasikül fasikül yayımlanmış, daha sonra kitap şeklinde basılmıştır. Birinci cildin kitap biçiminde iki baskısı, ikinci cildin tek baskısı vardır. Birinci cildin ilk baskısı 1306/1889'da ikinci baskısı 1308/1890/1891 tarihinde yapılmıştır. İkinci cildin tek baskısı 1307/1890 tarihinde yapılmıştır (Gür 1998: 83). Sözlüğün her iki cildinin baskısı da İstanbul’da Matbaa-i Ebüzziya’da yapılmıştır. 1. cilt elif (ا) ila şın (ش) harfleri arasındaki maddeleri kapsamakta olup a harfi, “âb” kelimesi ile başlar ve “şeʾn > şüʾûn” kelimesi ile biter. 1. cilt her iki baskısında da 600 sayfadır. 2. cilt sad (ص) harfi ile “sab” (p) kelimesi ile başlar ve ayın (ع) harfi “ûd (عود)” kelimesi ile son bulur. 112 sayfadır. 112 sayfadan oluşan 2. cildin meşhur olan ve kütüphanelerde yaygın olarak bulunan nüshasından başka pek bilinmeyen bir nüshası daha vardır. Bu nüsha bilinen nüshadan 40 sayfa daha fazla olup 152 sayfadır, f (ف) harfiyle “fıkardamak” kelimesiyle biter (Gür 1998: 84). Birinci ve ikinci cilt sayfa numaraları olarak birbirini takip etmektedir. Bundan dolayı ikinci cildin sayfa numarası 601 ile başlar. Sözlük, Arap harfli Osmanlı alfabesine göre alfabetik olarak sıralanmıştır. Sözlüğün yarım kalma sebebi Ebuzziya Mehmed Tevfik’in “yasak olan kelimeler üzerine fazlaca durması ve bunları açıklarken Şinasi, Namık Kemal, Ziya Paşa gibi yazarlardan bol örnekler vermesidir (Ziyad 1998: 101). Ebüzziya Mehmed Tevfik’in Rebî-i Marifet’teki “Hitâmı kuvve-i karîbeye gelmiş lügatin yaklaşık 2000 sayfadan oluşabileceği” doğrultusundaki beyanından Âlim Gür, sözlüğün tamamlanmış olduğu hâlde baskısının bir şekilde tamamlanamadığı çıkarımını yapmıştır (Gür 1998: 84). Lügat-i Ebüzziya, 25x35 cm hacme sahip olup deri sırtlı mukavva kartonla kaplıdır. Eserin 1306 yılında yapılan baskısının jenerik sayfasında “Lügat-i Ebüzziya, Türkçede mütedâvil elfâz ve ıstılâhatın suver-i istimâlini muarref ve şevâhid ve emsâli şâmildir, Def’a-i evveli, Her hakkı kanûnen mahfuzdur, Maârif-i umûmiye nezâretinin ruhsatıyla tab edilmişdir, 1306, Kostantiniyye, Matbaa-i Ebüzziya” bilgileri yer almaktadır. Sonraki sayfada Matbaa-i Ebüzziya logolu amblem bulunur. 3 ila 20. sayfa aralığında giriş yerini tutan “Medhal” bölümü gelmektedir. Bu bölümde Ebüzziya Mehmed Tevfik, Türk sözlükçülüğü, sözlük hazırlama metodolojisi ve sözlüğünün özellikleri hakkında bilgiler vermiştir. Ebüzziya Mehmed Tevfik’in Lügat-i Ebüzziya’da takip ettiği usul ve yöntem şu şekilde özetlenebilir: “1. Dilde çoklukla kullanılan kelimeler dışında kalanlar alınmamıştır. 2. Zamanla manaları ve kullanılış şekilleri değişen kelimelerin hâlen kullanılışlarına göre açıklamaları yapılmış, ancak eski hâlleri (etimolojik bilgi) de anlatılmıştır. 3. Birkaç anlamı olan kelimelerden sadece geçerli anlamları açıklanmış, anlamları artık kullanılmayanların sadece manaları verilmiştir. 4. Galat olduğu hâlde kullanılan kelimeler bu hâlleri ile lügate alınmıştır. 5. Türkçede bulunmayan teknik kelimeler aynen alınmıştır. 6. Tanınmış yazarlardan örnekler verilerek kelimelerin nasıl kullanıldığı gösterilmiştir. 7. Arapça ve Farsça kelimelerin teklik ve çokluk ya da hâlleri ayrı ayrı verilmiş, tekil madde başında çokluk hâli, çokluk madde başında tekil hâli gösterilmiştir. “Medhal” bölümü içinde sırasıyla sayfa 15’te “Hâtime”, sayfa 16’da “Kâide-i Cem-i Fârisî”, sayfa 17-19’da “Elifbâmıza dâir Bazı Mülâhazât”, sayfa 19’da “Alâmât-ı Harekât”, sayfa 20’de “İhtar” başlıkları yer almaktadır. “Elifbâmıza dâir Bazı Mülâhazât” başlığı altında kelimelerin “dürüst” okunabilmesi için doğru imlanın önemine işaret edilmiştir.

    TLSatıldı
  • Şerh-i delail-i hayrat, Şerh Eden: DAVUDZÂDE MEHMET EFENDİ, İstanbul, AH 1255 [1839].-Özgün komple deri cildinde, sayfaları ciltten ayrık haliyle, 24x18 cm, Osmanlıca, [4], 895 sayfa. ÖZEGE; 18811 - TBTK; 7730.

    Lot No: 45

    Lot: 45

    Şerh-i delail-i hayrat, Şerh Eden: DAVUDZÂDE MEHMET EFENDİ, İstanbul, AH 1255 [1839].-Özgün komple deri cildinde, sayfaları ciltten ayrık haliyle, 24x18 cm, Osmanlıca, [4], 895 sayfa. ÖZEGE; 18811 - TBTK; 7730.

    TLSatıldı
  • TÜRK YUNAN SAVAŞI ÜZERİNE YAZILMIŞ BİR ŞİİRİ DE İÇEREN ŞİİR KİTABI / ORYANTALİZM Poems, CAPTAIN ROBINS PURDY, R. Purdy, Great Yarmouth,-Yayıncısının özgün cildinde, çok temiz durumda, 17x11 cm, İngilizce, 21 sayfa.

    Lot No: 46

    Lot: 46

    TÜRK YUNAN SAVAŞI ÜZERİNE YAZILMIŞ BİR ŞİİRİ DE İÇEREN ŞİİR KİTABI / ORYANTALİZM Poems, CAPTAIN ROBINS PURDY, R. Purdy, Great Yarmouth,-Yayıncısının özgün cildinde, çok temiz durumda, 17x11 cm, İngilizce, 21 sayfa.

    TLSatıldı
  • OSMANLICA BELGELER ÜZERİNE Deutsche Übersetzungen Türkischer Urkunden Doktor-Hermann-Thorning-Gedächtnis-Stiftung, Orientalisches Seminar zu Kiel, Heft 6, HERMANN THORNING, Walter G. Mühlen, Kiel, 1921.-Özgün karton kapağında, kapak üzerinde yazılar mevcut, 24x15 cm, Almanca, 17 sayfa, s/b fotoğraflı. Ön söz:  GEORG JACOB

    Lot No: 47

    Lot: 47

    OSMANLICA BELGELER ÜZERİNE Deutsche Übersetzungen Türkischer Urkunden Doktor-Hermann-Thorning-Gedächtnis-Stiftung, Orientalisches Seminar zu Kiel, Heft 6, HERMANN THORNING, Walter G. Mühlen, Kiel, 1921.-Özgün karton kapağında, kapak üzerinde yazılar mevcut, 24x15 cm, Almanca, 17 sayfa, s/b fotoğraflı. Ön söz: GEORG JACOB

    TLSatıldı
  • Ondördüncü asrın Türk muharrirleri. [Birinci Defter], Ahmet Mithat Efendi, Mekteb-i Mülkiye-i Şâhâne memurlarından ALİŞANZÂDE İSMAİL HAKKI [ELDEM], (1871-1944), [Tâbii Vatan Kütüphanesi sâhibi Ohannes Ferid], , Artin Asaduryan Şirket-i Mürettibiye Matbaası, İstanbul, AH 1308 [1892].-Özgün karton kapağında, kapakta yıpranma mevcuttur, harici temiz durumda, 15x11 cm, Osmanlıca, [4], 83 sayfa, s/b fotoğraflı. BDK - MİL - TBTK; 9414. İsmail Hakkı (Alişanzade): Şair, yazar, araştırmacı, çevirmen, diplomat. İsmail Hakkı’nın 1892-1895 yılları arasında yazılmış ve basılmış
dört kitaptan oluşan biyografik çalışması On Dördüncü Asrın Türk Muharrirleri adını taşıyan
hicri olarak tarihlendirilmiştir. Bu kitap 19. yüzyılda yaşamış dört Türk
yazarını kapsar. Her biri bir ciltten oluşan dört kitapta sırasıyla Ahmed
Midhat Efendi, Recâizâde Mahmud Ekrem, Cevdet Paşa ve
Şemseddin Sâmi ele alınmıştır. Defterlerden bazıları ayrı bazıları ise
bir arada basılmıştır. Kitabın tab edeni (basanı) ve
naşiri (yayımlayanı) Ohannes Ferid, Vatan Kütüphanesinin sahibidir.
Elimizdeki baskı 1308 (1892) yılında Artin Asadoryan Şirket-i
Mürettebiyesi (Babı Âli Caddesi numero 52)’nde basılmıştır. Kitabın
başında yer alan Müellifin İfadesi (önsöz özelliğinde) kısmında yazar,
kitapta ele alınacak sanatçıların bir (kıta) fotoğrafı ve el yazısı
örneğine yer verileceğini söylemiş ve öyle uygulanmıştır. Bir sayfaya
fotoğrafı karşısına üç satırlık el yazısı örneği ve imzası konulmuştur.

    Lot No: 48

    Lot: 48

    Ondördüncü asrın Türk muharrirleri. [Birinci Defter], Ahmet Mithat Efendi, Mekteb-i Mülkiye-i Şâhâne memurlarından ALİŞANZÂDE İSMAİL HAKKI [ELDEM], (1871-1944), [Tâbii Vatan Kütüphanesi sâhibi Ohannes Ferid], , Artin Asaduryan Şirket-i Mürettibiye Matbaası, İstanbul, AH 1308 [1892].-Özgün karton kapağında, kapakta yıpranma mevcuttur, harici temiz durumda, 15x11 cm, Osmanlıca, [4], 83 sayfa, s/b fotoğraflı. BDK - MİL - TBTK; 9414. İsmail Hakkı (Alişanzade): Şair, yazar, araştırmacı, çevirmen, diplomat. İsmail Hakkı’nın 1892-1895 yılları arasında yazılmış ve basılmış dört kitaptan oluşan biyografik çalışması On Dördüncü Asrın Türk Muharrirleri adını taşıyan hicri olarak tarihlendirilmiştir. Bu kitap 19. yüzyılda yaşamış dört Türk yazarını kapsar. Her biri bir ciltten oluşan dört kitapta sırasıyla Ahmed Midhat Efendi, Recâizâde Mahmud Ekrem, Cevdet Paşa ve Şemseddin Sâmi ele alınmıştır. Defterlerden bazıları ayrı bazıları ise bir arada basılmıştır. Kitabın tab edeni (basanı) ve naşiri (yayımlayanı) Ohannes Ferid, Vatan Kütüphanesinin sahibidir. Elimizdeki baskı 1308 (1892) yılında Artin Asadoryan Şirket-i Mürettebiyesi (Babı Âli Caddesi numero 52)’nde basılmıştır. Kitabın başında yer alan Müellifin İfadesi (önsöz özelliğinde) kısmında yazar, kitapta ele alınacak sanatçıların bir (kıta) fotoğrafı ve el yazısı örneğine yer verileceğini söylemiş ve öyle uygulanmıştır. Bir sayfaya fotoğrafı karşısına üç satırlık el yazısı örneği ve imzası konulmuştur.

    TLSatıldı
  • Ondördüncü asrın Türk muharrirleri. [Üçüncü defter], Cevdet Paşa, Mekteb-i Mülkiye-i Şâhâne memurlarından ALİŞANZÂDE İSMAİL HAKKI [ELDEM], (1871-1944), [Tâbii Vatan Kütüphanesi sâhibi Ohannes Ferid], Âlem Matbaası Ahmed İhsan ve Şürekâsı, İstanbul, AH 1308 [1892].-Özgün karton kapağında, kapak iç sayfalardan ayrılmışhaliyle, harici temiz durumda, 15x11 cm, Osmanlıca, [2], 78 sayfa, s/b fotoğraflı. MİL - TBTK; 9615. İsmail Hakkı (Alişanzade): Şair, yazar, araştırmacı, çevirmen, diplomat. İsmail Hakkı’nın 1892-1895 yılları arasında yazılmış ve basılmış
dört kitaptan oluşan biyografik çalışması On Dördüncü Asrın Türk Muharrirleri adını taşıyan
hicri olarak tarihlendirilmiştir. Bu kitap 19. yüzyılda yaşamış dört Türk
yazarını kapsar. Her biri bir ciltten oluşan dört kitapta sırasıyla Ahmed
Midhat Efendi, Recâizâde Mahmud Ekrem, Cevdet Paşa ve
Şemseddin Sâmi ele alınmıştır. Defterlerden bazıları ayrı bazıları ise
bir arada basılmıştır. Kitabın tab edeni (basanı) ve
naşiri (yayımlayanı) Ohannes Ferid, Vatan Kütüphanesinin sahibidir. Alişanzade İsmail Hakkı tarafından yazılmış, Cevdet Paşa'nın şair ve tarihçi kimlikleri etrafında değerlendirildiği tenkit türünde eser. 14. Asrın Türk Muharrirleri serisinin 1308/1892-1893 yılında yayımlanan üçüncü defterinde  İsmail Hakkı, bundan önce yayımladığı iki deftere getirilen, ele aldığı müelliflerin yalnızca başarılı yönlerine değinip kıymetli eserlerinden örnekler verdiği yolundaki eleştirilere cevap verir. İsmail Hakkı’ya göre bir eserin, tenkide konu olabilmesi için belirli bir kıymeti haiz olması gerekir. Değersiz bir eseri tenkit etme çabası âdeta beyhude bir iştir. Bu doğrultuda, söz konusu iki defterde ele aldığı müelliflerin en güzide eserlerini seçmiş, yeri geldikçe bazı “bazı mertebe temhidata” gayret etmiştir.

    Lot No: 49

    Lot: 49

    Ondördüncü asrın Türk muharrirleri. [Üçüncü defter], Cevdet Paşa, Mekteb-i Mülkiye-i Şâhâne memurlarından ALİŞANZÂDE İSMAİL HAKKI [ELDEM], (1871-1944), [Tâbii Vatan Kütüphanesi sâhibi Ohannes Ferid], Âlem Matbaası Ahmed İhsan ve Şürekâsı, İstanbul, AH 1308 [1892].-Özgün karton kapağında, kapak iç sayfalardan ayrılmışhaliyle, harici temiz durumda, 15x11 cm, Osmanlıca, [2], 78 sayfa, s/b fotoğraflı. MİL - TBTK; 9615. İsmail Hakkı (Alişanzade): Şair, yazar, araştırmacı, çevirmen, diplomat. İsmail Hakkı’nın 1892-1895 yılları arasında yazılmış ve basılmış dört kitaptan oluşan biyografik çalışması On Dördüncü Asrın Türk Muharrirleri adını taşıyan hicri olarak tarihlendirilmiştir. Bu kitap 19. yüzyılda yaşamış dört Türk yazarını kapsar. Her biri bir ciltten oluşan dört kitapta sırasıyla Ahmed Midhat Efendi, Recâizâde Mahmud Ekrem, Cevdet Paşa ve Şemseddin Sâmi ele alınmıştır. Defterlerden bazıları ayrı bazıları ise bir arada basılmıştır. Kitabın tab edeni (basanı) ve naşiri (yayımlayanı) Ohannes Ferid, Vatan Kütüphanesinin sahibidir. Alişanzade İsmail Hakkı tarafından yazılmış, Cevdet Paşa'nın şair ve tarihçi kimlikleri etrafında değerlendirildiği tenkit türünde eser. 14. Asrın Türk Muharrirleri serisinin 1308/1892-1893 yılında yayımlanan üçüncü defterinde İsmail Hakkı, bundan önce yayımladığı iki deftere getirilen, ele aldığı müelliflerin yalnızca başarılı yönlerine değinip kıymetli eserlerinden örnekler verdiği yolundaki eleştirilere cevap verir. İsmail Hakkı’ya göre bir eserin, tenkide konu olabilmesi için belirli bir kıymeti haiz olması gerekir. Değersiz bir eseri tenkit etme çabası âdeta beyhude bir iştir. Bu doğrultuda, söz konusu iki defterde ele aldığı müelliflerin en güzide eserlerini seçmiş, yeri geldikçe bazı “bazı mertebe temhidata” gayret etmiştir.

    TLSatıldı
  • Kitaphane-i Ebuzziya: Fezâil-i ahlâkiyye ve kemâlât-ı ilmiyye, (Temsil-i Sani), JEAN JACQUES ROUSSEAU, (1712-1778), Mütercim: Kemal Paşazade Said Bey, Matbaa-i Ebuzziya, Konstantiniyye, AH 1311 [1893].-Özgün karton kapağında, kapak sırtı yıpranmış, harici temiz durumda, 16x12 cm, Osmanlıca, 126 sayfa, s/b resimli. MİL - ÖZEGE; 5696.

    Lot No: 50

    Lot: 50

    Kitaphane-i Ebuzziya: Fezâil-i ahlâkiyye ve kemâlât-ı ilmiyye, (Temsil-i Sani), JEAN JACQUES ROUSSEAU, (1712-1778), Mütercim: Kemal Paşazade Said Bey, Matbaa-i Ebuzziya, Konstantiniyye, AH 1311 [1893].-Özgün karton kapağında, kapak sırtı yıpranmış, harici temiz durumda, 16x12 cm, Osmanlıca, 126 sayfa, s/b resimli. MİL - ÖZEGE; 5696.

    TLSatıldı
  • Kitaphane-i Ebuzziya: Kudemadan birkaç şair, (Birinci Tab'), RECÂİZÂDE MAHMUD EKREM, (1847-1914), Matbaa-i Ebuzziya, Konstantiniyye, AH 1305 (1888).-Özgün karton kapağında, kapak sırtı yıpranmış, harici temiz durumda, 16x12 cm, Osmanlıca, 60 sayfa

    Lot No: 51

    Lot: 51

    Kitaphane-i Ebuzziya: Kudemadan birkaç şair, (Birinci Tab'), RECÂİZÂDE MAHMUD EKREM, (1847-1914), Matbaa-i Ebuzziya, Konstantiniyye, AH 1305 (1888).-Özgün karton kapağında, kapak sırtı yıpranmış, harici temiz durumda, 16x12 cm, Osmanlıca, 60 sayfa

    TLSatıldı
  • İLK BASKI: Bir izdivâcın tarih-i muaşakası, UŞŞAKÎZÂDE HALİD ZİYÂ [HALİD ZİYA UŞAKLIGİL], (1865-1945), Mihran Matbaası, İstanbul, AH 1306 [1888].-Özgün karton kapağında, kenarları yıpranmış haliyle, harici temiz durumda, 16x12 cm, Osmanlıca, 52 sayfa. MİL - ÖZEGE; 2329. Halit Ziya'nın uzun hikâye türünde eseri. Yazarın İzmir döneminde realist yöntemle yazdığı uzun hikâyelerinin ikincisidir. Hikâyede mektuplaşmaları mutlu bir evliliğe dönüşen ve bir çocukla da taçlanan genç çiftin ideal aşkı anlatılır. Üçüncü kişi ağzından ve realist bir yöntemle sunulan hikâyede yazar, mektup tarzını kullanarak okuyucuyla hikâye kişilerini baş başa bırakır. Ayrıca yazar neden -sonuç ilkesiyle bu ideal aşkın dayanaklarını okuyucuya realist bir çerçevede sunar. Tiyatroda olduğu gibi diyaloglarla ve çiftlerin mektupları birbirilerine okumalarıyla olayın aktarılması esere objektiflik katar. İlk uzun hikâyesinin kötümser bir hava taşıdığı yönünde eleştirilmesi ve bu nedenle sansüre uğrama kaygısı yazarı, bu hikâyede daha temkinli olmaya ve iyimser bir atmosfer çizmeye sevk etmiştir. Bu hikâyede mutlu ve ideal bir evliliğin eşlerin karşılıklı sevgisine dayandığı anlatılır. Yazar, bu hikâyesini kitaplaştırırken estetik kaygıları dolayısıyla eserde birtakım değişiklikler yapmıştır. 1887 yılında Hizmet gazetesinde tefrika edilen eser, 1888 yılında kitap olarak basılmıştır.

    Lot No: 52

    Lot: 52

    İLK BASKI: Bir izdivâcın tarih-i muaşakası, UŞŞAKÎZÂDE HALİD ZİYÂ [HALİD ZİYA UŞAKLIGİL], (1865-1945), Mihran Matbaası, İstanbul, AH 1306 [1888].-Özgün karton kapağında, kenarları yıpranmış haliyle, harici temiz durumda, 16x12 cm, Osmanlıca, 52 sayfa. MİL - ÖZEGE; 2329. Halit Ziya'nın uzun hikâye türünde eseri. Yazarın İzmir döneminde realist yöntemle yazdığı uzun hikâyelerinin ikincisidir. Hikâyede mektuplaşmaları mutlu bir evliliğe dönüşen ve bir çocukla da taçlanan genç çiftin ideal aşkı anlatılır. Üçüncü kişi ağzından ve realist bir yöntemle sunulan hikâyede yazar, mektup tarzını kullanarak okuyucuyla hikâye kişilerini baş başa bırakır. Ayrıca yazar neden -sonuç ilkesiyle bu ideal aşkın dayanaklarını okuyucuya realist bir çerçevede sunar. Tiyatroda olduğu gibi diyaloglarla ve çiftlerin mektupları birbirilerine okumalarıyla olayın aktarılması esere objektiflik katar. İlk uzun hikâyesinin kötümser bir hava taşıdığı yönünde eleştirilmesi ve bu nedenle sansüre uğrama kaygısı yazarı, bu hikâyede daha temkinli olmaya ve iyimser bir atmosfer çizmeye sevk etmiştir. Bu hikâyede mutlu ve ideal bir evliliğin eşlerin karşılıklı sevgisine dayandığı anlatılır. Yazar, bu hikâyesini kitaplaştırırken estetik kaygıları dolayısıyla eserde birtakım değişiklikler yapmıştır. 1887 yılında Hizmet gazetesinde tefrika edilen eser, 1888 yılında kitap olarak basılmıştır.

    TLSatıldı
  • Türk Edebiyatından Numuneler: Leylâ ve Mecnûn: Büyük Türk şâiri "Fuzûli"nin bu namdaki şaheserinden hulasasıyla en güzide parçalar, ALİ CÂNİP [YÖNTEM], (1887-1967), Maarif Vekâleti Neşriyatı Devlet Matbaası, İstanbul, 1927.-Özgün karton kapağında, kapak sırtı yıpranmış, harici temiz durumda, 22x22 cm, Osmanlıca, 29, [2] sayfa. Kitabın ÖZEGE kataloğunda kaydı yoktur.

    Lot No: 53

    Lot: 53

    Türk Edebiyatından Numuneler: Leylâ ve Mecnûn: Büyük Türk şâiri "Fuzûli"nin bu namdaki şaheserinden hulasasıyla en güzide parçalar, ALİ CÂNİP [YÖNTEM], (1887-1967), Maarif Vekâleti Neşriyatı Devlet Matbaası, İstanbul, 1927.-Özgün karton kapağında, kapak sırtı yıpranmış, harici temiz durumda, 22x22 cm, Osmanlıca, 29, [2] sayfa. Kitabın ÖZEGE kataloğunda kaydı yoktur.

    TLSatıldı
  • Devr-i sabıkta cereyan eden bir vaka-i âşıkane: Hurşid ile Mahı Mihri, Naşiri: İtimat Kütüphanesi Sahibi Seyyid Tahir, Müdafaa Matbaası, Dersaadet, AH 1333 [1917].-Özgün karton kapağında, kapak sırtı ve sayfa kenarları yıpranmış durumda, harici temizdir, 22x15 cm, Osmanlıca, 47 sayfa, s/b resimli.

    Lot No: 54

    Lot: 54

    Devr-i sabıkta cereyan eden bir vaka-i âşıkane: Hurşid ile Mahı Mihri, Naşiri: İtimat Kütüphanesi Sahibi Seyyid Tahir, Müdafaa Matbaası, Dersaadet, AH 1333 [1917].-Özgün karton kapağında, kapak sırtı ve sayfa kenarları yıpranmış durumda, harici temizdir, 22x15 cm, Osmanlıca, 47 sayfa, s/b resimli.

    TLSatıldı
  • Meşrûtiyet Kitaphanesi Mektep Kitaplarından: Elibâ-yı Fransevî = Alphabet et Premier Livre de lecture, M. FAİK, A. Assadourian & Fils, Constantinople, 1911.-Özgün karton kapağında, kapakta yazılar ve kapak içinde ex libris mevcuttur, kapağı kağıt bantıyla tamir görmüş haliyle, 20x14 cm, Fransızca, Osmanlıca, 80 sayfa. ÖZEGE; 4770.

    Lot No: 55

    Lot: 55

    Meşrûtiyet Kitaphanesi Mektep Kitaplarından: Elibâ-yı Fransevî = Alphabet et Premier Livre de lecture, M. FAİK, A. Assadourian & Fils, Constantinople, 1911.-Özgün karton kapağında, kapakta yazılar ve kapak içinde ex libris mevcuttur, kapağı kağıt bantıyla tamir görmüş haliyle, 20x14 cm, Fransızca, Osmanlıca, 80 sayfa. ÖZEGE; 4770.

    TLSatıldı
  • 3 CİLT - El-Fütûhâtü’l-ilâhiyye bi-tavżîhi Tefsîri’l-Celâleyn bi’d-dekāʾikı’l - hafiyye [ve bil-hâmiş-i kitâban -derkenar] "Tefsir'ül Celaleddin", "İmlaü mâ men bihi er-Rahman min vücuhu'l-i'rab ve'l-kıraat "  [ÜÇ CİLT], EBÛ DÂVÛD SÜLEYMÂN B. ÖMER B. MANSÛR EL-UCEYLÎ EL-EZHERÎ, (ö. 1204 [1790]),Matbaa-i İstikamet, Kahire 1377.-Yayıncısının özgün cildinde, 1. 2. ve 4. ciltler (3. cilt eksik),ikinci cilt kapağında ve iç kısımlarda yıpranma mevcuttur,  28x20 cm, Arapça, 551, 672, 632 sayfa. Kitabın künye sayfasında belirtildiği üzere asıl eserin yanı sıra derkenarda birinci ciltte Tefsir'ül Celaleddin/Celâleddin el-Mahallî, Celâleddin es-Süyûtî; ikinci ciltte İmlaü mâ men bihi er-Rahman min vücuhu'l-i'rab ve'l-kıraat / Ebu'l-Beka Abdullah b. Hüseyin b. Abdullah Ukbârî
eserleri bulunmaktadır. Ebû Dâvûd Süleymân b. Ömer b. Mansûr el-Uceylî el-Ezherî (ö. 1204/1790): Müfessir ve Şâfiî fakihi, Eseri: el-Fütûḥâtü’l-ilâhiyye bi-tavżîḥi Tefsîri’l-Celâleyn bi’d-deḳāʾiḳı’l-ḫafiyye. Tefsîrü’l-Celâleyn’in hâşiyesi olup 1198’de (1783) tamamlanmıştır. Dört cilt olan eserin muhtelif baskıları yapılmıştır (kenarında Tefsîrü’l-Celâleyn olduğu halde Kahire 1275, 1282, 1287, 1293; metnin üstünde Tefsîrü’l-Celâleyn, altında Tefsîru İbn ʿAbbâs olduğu halde Kahire 1302; kenarında Tefsîrü’l-Celâleyn ile Ebü’l-Bekā el-Ukberî’nin İmlâʾü mâ menne bihi’r-raḥmân’ı ve Süyûtî’nin Müfaḥḥamâtü’l-Ḳurʾân’ı olduğu halde Kahire 1303, 1308).

    Lot No: 56

    Lot: 56

    3 CİLT - El-Fütûhâtü’l-ilâhiyye bi-tavżîhi Tefsîri’l-Celâleyn bi’d-dekāʾikı’l - hafiyye [ve bil-hâmiş-i kitâban -derkenar] "Tefsir'ül Celaleddin", "İmlaü mâ men bihi er-Rahman min vücuhu'l-i'rab ve'l-kıraat " [ÜÇ CİLT], EBÛ DÂVÛD SÜLEYMÂN B. ÖMER B. MANSÛR EL-UCEYLÎ EL-EZHERÎ, (ö. 1204 [1790]),Matbaa-i İstikamet, Kahire 1377.-Yayıncısının özgün cildinde, 1. 2. ve 4. ciltler (3. cilt eksik),ikinci cilt kapağında ve iç kısımlarda yıpranma mevcuttur, 28x20 cm, Arapça, 551, 672, 632 sayfa. Kitabın künye sayfasında belirtildiği üzere asıl eserin yanı sıra derkenarda birinci ciltte Tefsir'ül Celaleddin/Celâleddin el-Mahallî, Celâleddin es-Süyûtî; ikinci ciltte İmlaü mâ men bihi er-Rahman min vücuhu'l-i'rab ve'l-kıraat / Ebu'l-Beka Abdullah b. Hüseyin b. Abdullah Ukbârî eserleri bulunmaktadır. Ebû Dâvûd Süleymân b. Ömer b. Mansûr el-Uceylî el-Ezherî (ö. 1204/1790): Müfessir ve Şâfiî fakihi, Eseri: el-Fütûḥâtü’l-ilâhiyye bi-tavżîḥi Tefsîri’l-Celâleyn bi’d-deḳāʾiḳı’l-ḫafiyye. Tefsîrü’l-Celâleyn’in hâşiyesi olup 1198’de (1783) tamamlanmıştır. Dört cilt olan eserin muhtelif baskıları yapılmıştır (kenarında Tefsîrü’l-Celâleyn olduğu halde Kahire 1275, 1282, 1287, 1293; metnin üstünde Tefsîrü’l-Celâleyn, altında Tefsîru İbn ʿAbbâs olduğu halde Kahire 1302; kenarında Tefsîrü’l-Celâleyn ile Ebü’l-Bekā el-Ukberî’nin İmlâʾü mâ menne bihi’r-raḥmân’ı ve Süyûtî’nin Müfaḥḥamâtü’l-Ḳurʾân’ı olduğu halde Kahire 1303, 1308).

    TLSatıldı
  • The Pocket Library of Great Art: Sandro Botticelli (1444-1510), FREDERICK HARTT, Pockets Books, New York, 1953.-Özgün karton kapağında, kapakta lekeler mevcut, 17x12 cm, İngilizce, 74 sayfa, s/b  ve renkli resimli, katlanabilir resim sayfaları.

    Lot No: 57

    Lot: 57

    The Pocket Library of Great Art: Sandro Botticelli (1444-1510), FREDERICK HARTT, Pockets Books, New York, 1953.-Özgün karton kapağında, kapakta lekeler mevcut, 17x12 cm, İngilizce, 74 sayfa, s/b ve renkli resimli, katlanabilir resim sayfaları.

    TLSatıldı
  • The Pocket Library of Great Art: Henri Matisse, CLEMENT GREENBERG, Pockets Books, New York, 1953.-Özgün karton kapağında,ilk sayfası Frenç Amerikan Kitap Evi kaşeli kapakta lekeler mevcut, 17x12 cm, İngilizce, 78 sayfa, s/b ve renkli resimli, katlanabilir resim sayfaları.

    Lot No: 58

    Lot: 58

    The Pocket Library of Great Art: Henri Matisse, CLEMENT GREENBERG, Pockets Books, New York, 1953.-Özgün karton kapağında,ilk sayfası Frenç Amerikan Kitap Evi kaşeli kapakta lekeler mevcut, 17x12 cm, İngilizce, 78 sayfa, s/b ve renkli resimli, katlanabilir resim sayfaları.

    TLSatıldı
  • The Pocket Library of Great Art: Edouart Manet, S. LANE FAİSON,  Pockets Books, New York, 1954.-Özgün karton kapağında,ilk sayfası Frenç Amerikan Kitap Evi kaşeli kapakta lekeler mevcut, 17x12 cm, İngilizce, 71 sayfa, s/b ve renkli resimli, katlanabilir resim sayfaları.

    Lot No: 59

    Lot: 59

    The Pocket Library of Great Art: Edouart Manet, S. LANE FAİSON, Pockets Books, New York, 1954.-Özgün karton kapağında,ilk sayfası Frenç Amerikan Kitap Evi kaşeli kapakta lekeler mevcut, 17x12 cm, İngilizce, 71 sayfa, s/b ve renkli resimli, katlanabilir resim sayfaları.

    TLSatıldı
  • GÜZEL KAPAKLI: Akbaba mizah yayınları 1: Mizah hikâyeleri antolojisi [Birinci Kitap], AKBABA, Türkiye Ticaret Matbaası, İstanbul, 1955.-Özgün karton kapağında, kapakta yıpranmalar mevcuttur, 17x12 cm, 128 sayfa, s/b resimli. Akbaba Dergisi'nin mizah yazarlarını derlediği sekiz ciltlik eserin birinci kitabıdır. Birinci Kitapta Hikâyesi yer alan yazarlar: Hüseyin Rahmi, Ahmet Rasim, Mehmet Rauf, Hüseyin Suat, Fazıl Ahmet, Ömer Seyfettin, Refik Halit, Ercüment  Ekrem. 
Ön Söz
Biz, mizah edebiyatında dâhîsini vermiş bir milletiz: Nasreddin Hoca Türk’tür. Amma, Türk kütüphanesi, mizah edebiyatından mahrumdur. Birinci sayısı 1923 yılında çıkan Akbaba, çok geç kalmış bile olsa, vazifesini hatırladı. Elinizdeki bu kitap, o hatırlayışın ilk, eseridir. Mizah hikâyeleri serisini, daha eskiye de götürmek mümkündü. Biz, edebiyat tarihi yapmadığımız için o kadar geriye gitmiyor ve bugünün zevkiyle, Hüseyin Rahmi üstadımızdan başlıyoruz. Hem de, zamanın eskittiği, genç hafızalara yabancı bazı ölü kelimeler yerine dirilerini koyarak… Mizah hikâyeleri, üç cilt olacak ve son devrin, edebî çerçeve içinde mizah yapan bütün üstadlarını toplayacaktır. Neşriyat hayatımıza yepyeni bir çeşni katacak Akbaba Mizah Yayınları'nın, her ay yeni bir cildini, iç ve dış güzelliği üstüne bugünün imkânları içinde okuyucularımıza takdim titreyerek, muhterem edeceğiz. Son sözümüzü, Molière'in diliyle söyleyelim: İnsan, güldüğü kadar insandır.

    Lot No: 60

    Lot: 60

    GÜZEL KAPAKLI: Akbaba mizah yayınları 1: Mizah hikâyeleri antolojisi [Birinci Kitap], AKBABA, Türkiye Ticaret Matbaası, İstanbul, 1955.-Özgün karton kapağında, kapakta yıpranmalar mevcuttur, 17x12 cm, 128 sayfa, s/b resimli. Akbaba Dergisi'nin mizah yazarlarını derlediği sekiz ciltlik eserin birinci kitabıdır. Birinci Kitapta Hikâyesi yer alan yazarlar: Hüseyin Rahmi, Ahmet Rasim, Mehmet Rauf, Hüseyin Suat, Fazıl Ahmet, Ömer Seyfettin, Refik Halit, Ercüment Ekrem. Ön Söz Biz, mizah edebiyatında dâhîsini vermiş bir milletiz: Nasreddin Hoca Türk’tür. Amma, Türk kütüphanesi, mizah edebiyatından mahrumdur. Birinci sayısı 1923 yılında çıkan Akbaba, çok geç kalmış bile olsa, vazifesini hatırladı. Elinizdeki bu kitap, o hatırlayışın ilk, eseridir. Mizah hikâyeleri serisini, daha eskiye de götürmek mümkündü. Biz, edebiyat tarihi yapmadığımız için o kadar geriye gitmiyor ve bugünün zevkiyle, Hüseyin Rahmi üstadımızdan başlıyoruz. Hem de, zamanın eskittiği, genç hafızalara yabancı bazı ölü kelimeler yerine dirilerini koyarak… Mizah hikâyeleri, üç cilt olacak ve son devrin, edebî çerçeve içinde mizah yapan bütün üstadlarını toplayacaktır. Neşriyat hayatımıza yepyeni bir çeşni katacak Akbaba Mizah Yayınları'nın, her ay yeni bir cildini, iç ve dış güzelliği üstüne bugünün imkânları içinde okuyucularımıza takdim titreyerek, muhterem edeceğiz. Son sözümüzü, Molière'in diliyle söyleyelim: İnsan, güldüğü kadar insandır.

    TLSatıldı
  • GÜZEL KAPAKLI: Akbaba mizah yayınları 2: Mizah hikâyeleri antolojisi [İkinci Kitap], AKBABA,  Türkiye Ticaret Matbaası, İstanbul, 1955.-Özgün karton kapağında, sayfa kenarlarında yıpranmalar mevcut, harici temiz durumda, 17x12 cm, 123, [6] sayfa,  s/b resimli, arka sayfalarda Aziz Nesin'in yeni kitabı reklamlı. Akbaba Dergisi'nin mizah yazarlarını derlediği sekiz ciltlik eserin ikinci kitabıdır. İkinci Kitapta Hikâyesi yer alan yazarlar: Aka Gündüz, İbrahim Alaaddin, Reşat Nuri, Osman Cemal, Peyami Safa, Burhan Felek, Hakkı Süha, F. Celaleddin.

    Lot No: 61

    Lot: 61

    GÜZEL KAPAKLI: Akbaba mizah yayınları 2: Mizah hikâyeleri antolojisi [İkinci Kitap], AKBABA, Türkiye Ticaret Matbaası, İstanbul, 1955.-Özgün karton kapağında, sayfa kenarlarında yıpranmalar mevcut, harici temiz durumda, 17x12 cm, 123, [6] sayfa, s/b resimli, arka sayfalarda Aziz Nesin'in yeni kitabı reklamlı. Akbaba Dergisi'nin mizah yazarlarını derlediği sekiz ciltlik eserin ikinci kitabıdır. İkinci Kitapta Hikâyesi yer alan yazarlar: Aka Gündüz, İbrahim Alaaddin, Reşat Nuri, Osman Cemal, Peyami Safa, Burhan Felek, Hakkı Süha, F. Celaleddin.

    TLSatıldı
  • GÜZEL KAPAKLI / MİM UYKUSUZ ÇİZİMİ KARİKATÜRLÜ: Akbaba mizah yayınları 5: Meşhedî'nin hikâyeleri, ERCÜMENT EKREM TALÛ, (1886-1956), Türkiye Ticaret Matbaası, İstanbul, 1955.-Özgün karton kapağında, sayfa kenarlarında yıpranmalar mevcut, harici temiz durumda, 17x12 cm, 109 sayfa, s/b resimli. Bu kitaptaki hikayeleri Mim Uykusuz karikatürlendirmiştir. Ercüment Ekrem Talu'nun Akbaba dergisinde yarattığı palavracı bir İran'lı tip olan Meşhedî Cafer hikayelerinden en seçkinleri bu esere konulmuştur. Ercüment Ekrem Talu (1888-1956), Meşrutiyet’ten önce yazmaya başlamış ancak asıl ününü Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerinde kazanmış bir edebiyatçıdır. Hikâye, roman, köşe yazısı gibi türlerde çok sayıda eser vermiştir. Bununla birlikte, yazarın birçok gazete ve dergide eş zamanlı olarak yayımlanan köşe yazıları ile tefrika edilen hikâye ve romanlarının bibliyografyası hâlâ tam olarak çıkarılmamıştır. Kaynaklara geçen eserlerinin ise hepsi kitap olarak yayımlanmamıştır. Bir kısmı tefrikalarda kalmıştır. Talu, mizah alanında da önemli eserlere imza atmıştır. Mizah alanında en tanınmış eserlerinin bazılarını Meşhedi serisi içinde vermiştir. Geleneksel Türk tiyatrosundaki Acem tipinin roman ve hikâye türlerinde yeniden hayat bulduğu Meşhedi serisi döneminde çok tanınmış ve sevilmiştir. Meşhedi, geleneksel tiyatrodaki Acem’i güncellemiş ve onun yerini almıştır.

    Lot No: 62

    Lot: 62

    GÜZEL KAPAKLI / MİM UYKUSUZ ÇİZİMİ KARİKATÜRLÜ: Akbaba mizah yayınları 5: Meşhedî'nin hikâyeleri, ERCÜMENT EKREM TALÛ, (1886-1956), Türkiye Ticaret Matbaası, İstanbul, 1955.-Özgün karton kapağında, sayfa kenarlarında yıpranmalar mevcut, harici temiz durumda, 17x12 cm, 109 sayfa, s/b resimli. Bu kitaptaki hikayeleri Mim Uykusuz karikatürlendirmiştir. Ercüment Ekrem Talu'nun Akbaba dergisinde yarattığı palavracı bir İran'lı tip olan Meşhedî Cafer hikayelerinden en seçkinleri bu esere konulmuştur. Ercüment Ekrem Talu (1888-1956), Meşrutiyet’ten önce yazmaya başlamış ancak asıl ününü Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerinde kazanmış bir edebiyatçıdır. Hikâye, roman, köşe yazısı gibi türlerde çok sayıda eser vermiştir. Bununla birlikte, yazarın birçok gazete ve dergide eş zamanlı olarak yayımlanan köşe yazıları ile tefrika edilen hikâye ve romanlarının bibliyografyası hâlâ tam olarak çıkarılmamıştır. Kaynaklara geçen eserlerinin ise hepsi kitap olarak yayımlanmamıştır. Bir kısmı tefrikalarda kalmıştır. Talu, mizah alanında da önemli eserlere imza atmıştır. Mizah alanında en tanınmış eserlerinin bazılarını Meşhedi serisi içinde vermiştir. Geleneksel Türk tiyatrosundaki Acem tipinin roman ve hikâye türlerinde yeniden hayat bulduğu Meşhedi serisi döneminde çok tanınmış ve sevilmiştir. Meşhedi, geleneksel tiyatrodaki Acem’i güncellemiş ve onun yerini almıştır.

    TLSatıldı
  • GÜZEL KAPAKLI: Akbaba mizah yayınları 8: Sahtekârsız memleket, ARKADI AVERÇENKO, (1881-1925),Çeviren: HASAN ÂLİ EDİZ, Ercan Matbaası, İstanbul, 1955.-Özgün karton kapağında, sayfa kenarlarında yıpranmalar mevcut, harici temiz durumda, 17x12 cm,127 sayfa,

    Lot No: 63

    Lot: 63

    GÜZEL KAPAKLI: Akbaba mizah yayınları 8: Sahtekârsız memleket, ARKADI AVERÇENKO, (1881-1925),Çeviren: HASAN ÂLİ EDİZ, Ercan Matbaası, İstanbul, 1955.-Özgün karton kapağında, sayfa kenarlarında yıpranmalar mevcut, harici temiz durumda, 17x12 cm,127 sayfa,

    TLSatıldı
  • GÜZEL KAPAKLI: İncili Çavuş'un güzel ve resimli latifeleri 1, Derleyen: C. B., Halk Kitapçılık, Sıralar Matbaası, İstanbul, 1966.-Özgün karton kapağında, kapak ve sayfa kenarlarında yıpranma mevcuttur, 21x15 cm, 48 sayfa, s/b resimli. Bizde Hoca Nasrettine yakın derecede şöhretli bir İncili Çavuş vardır. Merhumun gülünçlü hikâyeleri yerinde ve değerli lâtifelerini, yâran meclislerinde hemen hepsi naklolunursa da şimdiye kadar biri çıkıp ta bu letaifi toplamamış ve bir kitap haline koyup neşir etmemiştir. Kütüphanenizin cidden eksik olan letâif noksanını telâfi etmek, lezzetle okunacağı şüphesiz bulunan bu hikâye ve lâtifeleri cem ve tertip ile uzun kış geceleri için okuyuculara bir yadigâr olmak üzere tabı ve karar verdim. İncili Çavuş, meşhur Firuzağa’dır. Kanuni Sultan Süleymanın nedimi olup gayet akıllı, şen, son derece nüktedan lâti- feci hazır bir zat idi. 918 Hicri tarihinde vefat edip, Divanyolunda kâin bânisi bulunduğu Firuzağa camii şerifi kabrinde medfundur.

    Lot No: 64

    Lot: 64

    GÜZEL KAPAKLI: İncili Çavuş'un güzel ve resimli latifeleri 1, Derleyen: C. B., Halk Kitapçılık, Sıralar Matbaası, İstanbul, 1966.-Özgün karton kapağında, kapak ve sayfa kenarlarında yıpranma mevcuttur, 21x15 cm, 48 sayfa, s/b resimli. Bizde Hoca Nasrettine yakın derecede şöhretli bir İncili Çavuş vardır. Merhumun gülünçlü hikâyeleri yerinde ve değerli lâtifelerini, yâran meclislerinde hemen hepsi naklolunursa da şimdiye kadar biri çıkıp ta bu letaifi toplamamış ve bir kitap haline koyup neşir etmemiştir. Kütüphanenizin cidden eksik olan letâif noksanını telâfi etmek, lezzetle okunacağı şüphesiz bulunan bu hikâye ve lâtifeleri cem ve tertip ile uzun kış geceleri için okuyuculara bir yadigâr olmak üzere tabı ve karar verdim. İncili Çavuş, meşhur Firuzağa’dır. Kanuni Sultan Süleymanın nedimi olup gayet akıllı, şen, son derece nüktedan lâti- feci hazır bir zat idi. 918 Hicri tarihinde vefat edip, Divanyolunda kâin bânisi bulunduğu Firuzağa camii şerifi kabrinde medfundur.

    TLSatıldı
  • GÜZEL KAPAKLI: Doğumundan ölümüne kadar Atatürk albümü, NİYAZİ AHMED BANOĞLU, (1913-1992), Yeni Tarih Dünyası  Atatürk Serisi Yayınları, Nurgök Matbaası, İstanbul.-Özgün karton kapağında, ön kapak köşesinde kopukluk mevcut, harici çok temiz kondisyonda, 28x21 cm, 96 sayfa, s/b fotoğraflı, bir adet harita sayfası. O'nunla yaşadığımız günler, şimdi bize bir masal devri gibi geliyor. 20. asırda bir masal devri yaşatan büyük Atatürk için: «O'nu sevmek milli bir ibadettir» diyen Bayar ve: «Bütün hayatında bize ruhundaki ateşten canlılık ver- din. Emin ol, aziz hâtıran sönmez meş'ale olarak ruhları- mızı daima ateşli ve uyanık tutacaktır.» diyen İnönü, nasıl ebedi Atatürk'ün Türk milletine nefhettiği sevginin ebedî olduğunu ifade etmişlerse: «Atatürk'süz dünya artık enteresan değildir.» diyen bir yabancı da, bu cümlesi ile Atatürk'ün dünya ve insanlık ölçüsündeki tarifini yapmıştır. 1913 yılında Batum'da doğan Niyazi Ahmet Banoğlu, öğrenimini Kastamonu ve Trabzon liselerinde sürdürdükten sonra genç yaşta İstanbul'a gelmiştir. "Fuat Köprülü Türkiyat Enstitüsü"nde üç yıl araştırıcı olarak çalışmış, bir taraftan da gazeteciliğe başlamıştır.
Çeşitli gazetlerde çalışmış, Vakit gazetesinde 15 yıl yazıişleri müdürlüğü yapmıştır.
Yüze yakın kitap yayınlayan Banoğlu "Gençlik Yayınevi"ni kurmuş, Atatürk'e ait 27 eser vermiş, "Tarih dünyası", "Tarih Coğrafya Dünyası" dergilerini yayınlamıştır.

    Lot No: 65

    Lot: 65

    GÜZEL KAPAKLI: Doğumundan ölümüne kadar Atatürk albümü, NİYAZİ AHMED BANOĞLU, (1913-1992), Yeni Tarih Dünyası Atatürk Serisi Yayınları, Nurgök Matbaası, İstanbul.-Özgün karton kapağında, ön kapak köşesinde kopukluk mevcut, harici çok temiz kondisyonda, 28x21 cm, 96 sayfa, s/b fotoğraflı, bir adet harita sayfası. O'nunla yaşadığımız günler, şimdi bize bir masal devri gibi geliyor. 20. asırda bir masal devri yaşatan büyük Atatürk için: «O'nu sevmek milli bir ibadettir» diyen Bayar ve: «Bütün hayatında bize ruhundaki ateşten canlılık ver- din. Emin ol, aziz hâtıran sönmez meş'ale olarak ruhları- mızı daima ateşli ve uyanık tutacaktır.» diyen İnönü, nasıl ebedi Atatürk'ün Türk milletine nefhettiği sevginin ebedî olduğunu ifade etmişlerse: «Atatürk'süz dünya artık enteresan değildir.» diyen bir yabancı da, bu cümlesi ile Atatürk'ün dünya ve insanlık ölçüsündeki tarifini yapmıştır. 1913 yılında Batum'da doğan Niyazi Ahmet Banoğlu, öğrenimini Kastamonu ve Trabzon liselerinde sürdürdükten sonra genç yaşta İstanbul'a gelmiştir. "Fuat Köprülü Türkiyat Enstitüsü"nde üç yıl araştırıcı olarak çalışmış, bir taraftan da gazeteciliğe başlamıştır. Çeşitli gazetlerde çalışmış, Vakit gazetesinde 15 yıl yazıişleri müdürlüğü yapmıştır. Yüze yakın kitap yayınlayan Banoğlu "Gençlik Yayınevi"ni kurmuş, Atatürk'e ait 27 eser vermiş, "Tarih dünyası", "Tarih Coğrafya Dünyası" dergilerini yayınlamıştır.

    TLSatıldı
  • Surp Pırgiç Yedikule Ermeni Hastanesi Aylık Dergisi 23. Sene Sayı: 274 Temmuz - Ağustos 1972-Sahibi Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi İdare Heyeti Adına: Zohrap Marukoğlu, Yazı İşleri Müdürü: Garbis Muradyan Baykar Matbaası. Özgün karton kapağında, 27x20 cm, Ermenice, 32 sayfa, s/b fotoğraflı. Künye bilgileri ve reklam sayfaları Türkçe'dir.

    Lot No: 66

    Lot: 66

    Surp Pırgiç Yedikule Ermeni Hastanesi Aylık Dergisi 23. Sene Sayı: 274 Temmuz - Ağustos 1972-Sahibi Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi İdare Heyeti Adına: Zohrap Marukoğlu, Yazı İşleri Müdürü: Garbis Muradyan Baykar Matbaası. Özgün karton kapağında, 27x20 cm, Ermenice, 32 sayfa, s/b fotoğraflı. Künye bilgileri ve reklam sayfaları Türkçe'dir.

    TLSatıldı
  • FRANSIZ RÖNESANS SANATI TARİHÇİSİNDEN İSLÂM SANATININ EL KİTABI: Manuel d'art musulman, GASTON MIGEON, (1861-1930),-Özgün cildinde cilt kapağında yıpranma mevcuttur, künye sayfası eksiktir, ilk ve iç sayfalarda Osmanlıca okuyucu notu mevcuttur, 22x15 cm, Fransızca, [lxxxiii], 460 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraf ve çizim. Fransız sanat tarihçisi Gustave Achille Gaston Migeon Louvre'da Orta Çağ sanat objeleri, Rönesans ve modern zamanlar Departmanında küratörlük yapmıştır. Bu kitabı İslâm sanatının son dönem oryantalist el kitaplarından biridir.

    Lot No: 67

    Lot: 67

    FRANSIZ RÖNESANS SANATI TARİHÇİSİNDEN İSLÂM SANATININ EL KİTABI: Manuel d'art musulman, GASTON MIGEON, (1861-1930),-Özgün cildinde cilt kapağında yıpranma mevcuttur, künye sayfası eksiktir, ilk ve iç sayfalarda Osmanlıca okuyucu notu mevcuttur, 22x15 cm, Fransızca, [lxxxiii], 460 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraf ve çizim. Fransız sanat tarihçisi Gustave Achille Gaston Migeon Louvre'da Orta Çağ sanat objeleri, Rönesans ve modern zamanlar Departmanında küratörlük yapmıştır. Bu kitabı İslâm sanatının son dönem oryantalist el kitaplarından biridir.

    TLSatıldı
  • İLK BASKI / MÜTEVAZI BİR VATANSEVERİN MİLLÎ MÜCADELE ANILARI: Milli mücadele hatıralarım, İLYAS SÂMİ KALKAVANOĞLU, Ekicigil Yayınevi Matbaası, İstanbul, 1957.-Özgün resimli karton kapağında, oldukça temiz durumda, 23x17 cm, 143 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraflı. İşgal öncesinde İstanbul'da fındık ticaretiyle uğraşan İlyas Sami Kalkavanoğlu, vatanı uğruna her şeyi bırakıp Millî Mücadele'ye katılmıştır. Kurtuluş Savaşı sonrasında, kendisine hizmetlerinden dolayı Milis Yüzbaşılık rütbesi layık görülmüştür. Üst düzey yöneticilerden makam, mal, mülk teklif edildiğinde ise "biz bunları vatan için yaptık" diyerek reddetmiştir. "Tamamen vatan ve millet hizmetinde geçen gençliğimin uzun tecrübeleriyle şu kanaate vardım ki; bir milleti mânen ve madde ten tekâmüle eriştirecek belli başlı âmillerden biri, tam birlik, diğeri de adlu haktır. Birlik ve beraberlik bağları kopmuş, hak ve adalet nimetlerinden mahrum kalmış bir millet maddeten ne kadar kuvvetli olursa olsun, varlığını muhafaza edemez.
İbret verici olaylarla dolu olan tarih hazinemizde, bu hakikati belirten sahifelerin de haddi hesabı yoktur. Asırlar boyunca, yeryüzünün dört bucağında yarattığı medeniyet eserleriyle, dünya milletlerini kendine hayran ve meftun etmiş olan Türklüğün büyük tarihi tarafsız ve dikkatli bir gözle incelenince, birlik ve adalet sayesinde en yüksek tekâmül mertebelerine ulaşan koskoca imparatorlukların, nihayet birlik bağlarını koparmak gafletine düştükleri zaman nasıl birbirlerine girişin kurbanı olarak yıkılıp gittikleri kolayca görülür.
Çöküp yıkılış hailesinin yürekleri oynatan tarrakaları mâsum bir milletin vicdanını tâzip ederken, bu yıkılışın mukadder âkıbeti olan düşman kahır ve zulmü altına düşüş de, son kurtuluş ümitlerini söndüren muazzam bir felâket teşkil ediyordu." (Önsözden)

    Lot No: 68

    Lot: 68

    İLK BASKI / MÜTEVAZI BİR VATANSEVERİN MİLLÎ MÜCADELE ANILARI: Milli mücadele hatıralarım, İLYAS SÂMİ KALKAVANOĞLU, Ekicigil Yayınevi Matbaası, İstanbul, 1957.-Özgün resimli karton kapağında, oldukça temiz durumda, 23x17 cm, 143 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraflı. İşgal öncesinde İstanbul'da fındık ticaretiyle uğraşan İlyas Sami Kalkavanoğlu, vatanı uğruna her şeyi bırakıp Millî Mücadele'ye katılmıştır. Kurtuluş Savaşı sonrasında, kendisine hizmetlerinden dolayı Milis Yüzbaşılık rütbesi layık görülmüştür. Üst düzey yöneticilerden makam, mal, mülk teklif edildiğinde ise "biz bunları vatan için yaptık" diyerek reddetmiştir. "Tamamen vatan ve millet hizmetinde geçen gençliğimin uzun tecrübeleriyle şu kanaate vardım ki; bir milleti mânen ve madde ten tekâmüle eriştirecek belli başlı âmillerden biri, tam birlik, diğeri de adlu haktır. Birlik ve beraberlik bağları kopmuş, hak ve adalet nimetlerinden mahrum kalmış bir millet maddeten ne kadar kuvvetli olursa olsun, varlığını muhafaza edemez. İbret verici olaylarla dolu olan tarih hazinemizde, bu hakikati belirten sahifelerin de haddi hesabı yoktur. Asırlar boyunca, yeryüzünün dört bucağında yarattığı medeniyet eserleriyle, dünya milletlerini kendine hayran ve meftun etmiş olan Türklüğün büyük tarihi tarafsız ve dikkatli bir gözle incelenince, birlik ve adalet sayesinde en yüksek tekâmül mertebelerine ulaşan koskoca imparatorlukların, nihayet birlik bağlarını koparmak gafletine düştükleri zaman nasıl birbirlerine girişin kurbanı olarak yıkılıp gittikleri kolayca görülür. Çöküp yıkılış hailesinin yürekleri oynatan tarrakaları mâsum bir milletin vicdanını tâzip ederken, bu yıkılışın mukadder âkıbeti olan düşman kahır ve zulmü altına düşüş de, son kurtuluş ümitlerini söndüren muazzam bir felâket teşkil ediyordu." (Önsözden)

    TLSatıldı
  • Büyük mareşal Fevzi Çakmak'ın askeri dehâsı - siyasî hayatı, SİNAN OMUR, Sinan Matbaası, İstanbul, 1962-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x15 cm, 208 sayfa, sayfa formaları açılmamıştır, çok sayıda s/b fotoğraf.

    Lot No: 69

    Lot: 69

    Büyük mareşal Fevzi Çakmak'ın askeri dehâsı - siyasî hayatı, SİNAN OMUR, Sinan Matbaası, İstanbul, 1962-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x15 cm, 208 sayfa, sayfa formaları açılmamıştır, çok sayıda s/b fotoğraf.

    TLSatıldı
  • ATATÜRK'ÜN YANINDA BİR ELÇİNİN HATIRATI / İLK BASKI Gazi Mustafa Kemal Atatürk Hz. Nezdinde bir yıl elçilik, CHARLES SHERRILL, Çev: Ahmet Ekrem, Muallim Ahmet Halit Kitaphanesi, İstanbul, 1934-Yeni yapılmış kahverengi bez cildi içerisinde, özgün karton kapağı cilt içerisinde korunmuş, sayfa kenarlarında hafif yıpranmalar mevcuttur, 25x19 cm, 96 sayfa.

    Lot No: 70

    Lot: 70

    ATATÜRK'ÜN YANINDA BİR ELÇİNİN HATIRATI / İLK BASKI Gazi Mustafa Kemal Atatürk Hz. Nezdinde bir yıl elçilik, CHARLES SHERRILL, Çev: Ahmet Ekrem, Muallim Ahmet Halit Kitaphanesi, İstanbul, 1934-Yeni yapılmış kahverengi bez cildi içerisinde, özgün karton kapağı cilt içerisinde korunmuş, sayfa kenarlarında hafif yıpranmalar mevcuttur, 25x19 cm, 96 sayfa.

    TLSatıldı
  • İLK BASKI / ERKEN DÖNEM AVANGARD ÇİZİM KAPAKLI: Kanun namına, REŞAT ENİS [AYGEN], (1909-1984), Sühulet Kütüphanesi, İstanbul, 1932. Kapak tasarımı: Ali Suavi.-Özgün karton kapağında, arka kapağı eksik ve arka sayfası lekeli haliyle, haricen temiz bir nüsha, 21x14 cm, 168 sayfa, kapak çizimi Ali Suavi. Reşat Enis Aygen: Türk edebiyatında “toplumcu/sosyalist gerçekçilik”in öncü isimlerinden olan Reşat Enis, yazı hayatına önce Resimli Uyanış (Servet-i Fünûn) mecmuasında yayımladığı daha sonra Kılıcımı Sürüyorum (1930) başlığı ile kitaplaştırdığı hikâyeleri ile girmiştir. Bu ilk hikâyelerinde “klasik vaka hikâyesi” tarzını benimsemiş olan yazar sonraki yıllarda gazete sayfalarında kalmış olan kırk civarındaki hikâyesinde “durum hikâyesi” anlayışına yakın bir tutum benimsemiştir. Ancak onun sanat estetik anlayışının esasını oluşturan toplumcu gerçekçilik hikâyelerinde belirgin değildir.

İlk romanını önce Politika gazetesinde tefrika etmiş (Anasının Kızı) daha sonra kitaplaştırmış (Kânun Namına) olan yazar, bir aşk ve entrika öyküsü anlatan bu romanından sonra toplumcu gerçekçi sanat zevkini esas alan romanlar yazmıştır.

    Lot No: 71

    Lot: 71

    İLK BASKI / ERKEN DÖNEM AVANGARD ÇİZİM KAPAKLI: Kanun namına, REŞAT ENİS [AYGEN], (1909-1984), Sühulet Kütüphanesi, İstanbul, 1932. Kapak tasarımı: Ali Suavi.-Özgün karton kapağında, arka kapağı eksik ve arka sayfası lekeli haliyle, haricen temiz bir nüsha, 21x14 cm, 168 sayfa, kapak çizimi Ali Suavi. Reşat Enis Aygen: Türk edebiyatında “toplumcu/sosyalist gerçekçilik”in öncü isimlerinden olan Reşat Enis, yazı hayatına önce Resimli Uyanış (Servet-i Fünûn) mecmuasında yayımladığı daha sonra Kılıcımı Sürüyorum (1930) başlığı ile kitaplaştırdığı hikâyeleri ile girmiştir. Bu ilk hikâyelerinde “klasik vaka hikâyesi” tarzını benimsemiş olan yazar sonraki yıllarda gazete sayfalarında kalmış olan kırk civarındaki hikâyesinde “durum hikâyesi” anlayışına yakın bir tutum benimsemiştir. Ancak onun sanat estetik anlayışının esasını oluşturan toplumcu gerçekçilik hikâyelerinde belirgin değildir. İlk romanını önce Politika gazetesinde tefrika etmiş (Anasının Kızı) daha sonra kitaplaştırmış (Kânun Namına) olan yazar, bir aşk ve entrika öyküsü anlatan bu romanından sonra toplumcu gerçekçi sanat zevkini esas alan romanlar yazmıştır.

    TLSatıldı
  • HİKÂYELER / GÜZEL KAPAKLI: Katil Puse, HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR (1864-1944), Hilmi Kitabevi, İstanbul, 1945.-Özgün resimli karton kapağında, kapak sırtı yıpranmış, harici temiz durumda, 19x13 cm, 95 sayfa.

    Lot No: 72

    Lot: 72

    HİKÂYELER / GÜZEL KAPAKLI: Katil Puse, HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR (1864-1944), Hilmi Kitabevi, İstanbul, 1945.-Özgün resimli karton kapağında, kapak sırtı yıpranmış, harici temiz durumda, 19x13 cm, 95 sayfa.

    TLSatıldı
  • CELÂL ESAD ÇEVİRİSİ Yeni resim hakkında, E. G. BENITO, Çeviri: Celâl Esad Arseven, İbrahim Horoz Basımevi, İstanbul, 1947.-Özgün karton kapağında, kapak sırtında yıpranma mevcut, harici temiz durumda, 17x12 cm, 232 sayfa. "Resim, bu gün insanların ellerine geçirmek için döğüştükleri demir, kömür, petrol, kalay gibi çok lüzumlu bir ilk madde midir? İnsan, demiri, kömürü, petrolü ve kalayı tanımadan çok önce resmi biliyordu. Sanat insan ruhunun ilk tezahüratındandır. Bir vakitler beşer henüz hayvandı, Altamira mağaralarının duvarlarına resimler yapanlar ise artık insandılar. O zamanlardan beri insan, uzun bir yol yürüdü. Arzın sathını keşfetti. Orada imparatorluklar kurdu; onları demirle, ateşle yıktı ve bunca büyüklük ve inhitatlardan bu güne ancak sanat eseri kaldı. Yunan, İran, Roma gibi birçok imparatorluklar ortadan kayboldu. Onları teşkil eden insanların çektikleri ıztıraplar hep unutuldu. Fakat onların tahribe uğramış abideleri karşısında biz daima o ıztırapları duymaktayız. HEYKEL ŞEHİRDEN SONRA DA YAŞAR."

    Lot No: 73

    Lot: 73

    CELÂL ESAD ÇEVİRİSİ Yeni resim hakkında, E. G. BENITO, Çeviri: Celâl Esad Arseven, İbrahim Horoz Basımevi, İstanbul, 1947.-Özgün karton kapağında, kapak sırtında yıpranma mevcut, harici temiz durumda, 17x12 cm, 232 sayfa. "Resim, bu gün insanların ellerine geçirmek için döğüştükleri demir, kömür, petrol, kalay gibi çok lüzumlu bir ilk madde midir? İnsan, demiri, kömürü, petrolü ve kalayı tanımadan çok önce resmi biliyordu. Sanat insan ruhunun ilk tezahüratındandır. Bir vakitler beşer henüz hayvandı, Altamira mağaralarının duvarlarına resimler yapanlar ise artık insandılar. O zamanlardan beri insan, uzun bir yol yürüdü. Arzın sathını keşfetti. Orada imparatorluklar kurdu; onları demirle, ateşle yıktı ve bunca büyüklük ve inhitatlardan bu güne ancak sanat eseri kaldı. Yunan, İran, Roma gibi birçok imparatorluklar ortadan kayboldu. Onları teşkil eden insanların çektikleri ıztıraplar hep unutuldu. Fakat onların tahribe uğramış abideleri karşısında biz daima o ıztırapları duymaktayız. HEYKEL ŞEHİRDEN SONRA DA YAŞAR."

    TLSatıldı
  • BİZANS SANATI L'Art byzantin, son origine, son caractère et son influence sur la formation de l'art moderne, DIOGENE [ULYSSEE NAPOLEON] MAILLART, (1840-1926), Librairie Garnier Freres, Paris, [1922].-Özgün karton kapağında, sayfa formaları açılmamıştır, çok temiz durumda, 19x12 cm, Fransızca, v, [3], 247, [3] sayfa, çok sayıda s/b resim ve gravür sayfası mevcuttur. Toplamda 62 adet gravür olduğu belirtilmiştir.

    Lot No: 74

    Lot: 74

    BİZANS SANATI L'Art byzantin, son origine, son caractère et son influence sur la formation de l'art moderne, DIOGENE [ULYSSEE NAPOLEON] MAILLART, (1840-1926), Librairie Garnier Freres, Paris, [1922].-Özgün karton kapağında, sayfa formaları açılmamıştır, çok temiz durumda, 19x12 cm, Fransızca, v, [3], 247, [3] sayfa, çok sayıda s/b resim ve gravür sayfası mevcuttur. Toplamda 62 adet gravür olduğu belirtilmiştir.

    TLSatıldı
  • İSTANBUL'UN FETHİ'NE FARKLI BİR BAKIŞ Le siege la prise et le sac de Constantinople: par les Turcs en 1453, GUSTAVE [LEON] SCHLUMBERGER, (1844-1929), Librairie Plon, Paris, 1935.-Yayıncısının özgün cildinde, cilt sırtı bez üzerine altın yaldızlı kitap adı ve yayıncı yazılı, çok temiz durumda, 19x12 cm, Fransızca, 312, [5] sayfa, s/b resim ve fotoğraflı, iki adet harita sayfası; 1570'te Venedik'te Jacques Franco tarfından yazınlanan Bizans dönemi İstanbul'u, Kuşatmanın son günlerinde Türk askerlerinin konumu.

    Lot No: 75

    Lot: 75

    İSTANBUL'UN FETHİ'NE FARKLI BİR BAKIŞ Le siege la prise et le sac de Constantinople: par les Turcs en 1453, GUSTAVE [LEON] SCHLUMBERGER, (1844-1929), Librairie Plon, Paris, 1935.-Yayıncısının özgün cildinde, cilt sırtı bez üzerine altın yaldızlı kitap adı ve yayıncı yazılı, çok temiz durumda, 19x12 cm, Fransızca, 312, [5] sayfa, s/b resim ve fotoğraflı, iki adet harita sayfası; 1570'te Venedik'te Jacques Franco tarfından yazınlanan Bizans dönemi İstanbul'u, Kuşatmanın son günlerinde Türk askerlerinin konumu.

    TLSatıldı
  • İTHAFLI / İMZALI / İLK BASKI Perspectives, LÜSİYEN ABDÜLHAK HAMİT, Matbaacılık ve Neşriyat Türk Anonim Şirketi, İstanbul, 1934.-Özgün karton kapağında, ikinci sayfasında yazarı tarafından Fransızca ithaflı ve imzalıdır, kapakta minik bir yırtık mevcut harici çok temiz durumda, 19x12 cm, Fransızca, 210, [2] sayfa.

    Lot No: 76

    Lot: 76

    İTHAFLI / İMZALI / İLK BASKI Perspectives, LÜSİYEN ABDÜLHAK HAMİT, Matbaacılık ve Neşriyat Türk Anonim Şirketi, İstanbul, 1934.-Özgün karton kapağında, ikinci sayfasında yazarı tarafından Fransızca ithaflı ve imzalıdır, kapakta minik bir yırtık mevcut harici çok temiz durumda, 19x12 cm, Fransızca, 210, [2] sayfa.

    TLSatıldı
  • İKİ ESER BİR ARADA: 1. Gecenin esrarı, GÜZİDE SABRİ, İkbal Kütüphanesi, İstanbul, 1934. 2. Zeytindağı [İlaveli İkinci Tab'ı], FALİH RIFKI ATAY, Remzi Kitabevi, İstanbul, 1938.-Yeşil cilt içerisinde, cilt sırtında kitap isimleri klişelenmiş, 19x14 cm, 101, [8], 175 sayfa, s/b fotoğraf ve resimler. Güzide Sabri, konuları “birer hakikatten alınan” sekiz hikâye yazmıştır. Bu hikâyeler başka nesirlerle beraber Gecenin Esrarı adlı kitapta toplanmıştır. Hikâyeler sırasıyla şunlardır: Kamer Hanım, Rüya, Maske, Salih Efendi’nin Karısı, Heybeliada Mezarlığında, İshak ile Bülbül, Darülbedai’ye Giderken, Hikâye, Zeliha. Klasik hikâye özelliği taşıyan hikâyelerde mekan Zeliha hariç İstanbul’dur. Romanlarda olduğu gibi hikâyelerde de asıl kahramanlar kadınlardır. Gecenin Esrarı’nda ayrıca hikâyelerden başka üç mektup, bir rüyasını anlattığı yazısı ile zevcinin arkasından yazdığı yazısı bulunmaktadır. Yazar, romancılık hayatına veda ettiği sırada bunları bir araya toplayıp küçük bir eser meydana getirmekle kendisini okuyuculara bir kez daha hatırlatmak istediğini eserin başında belirtmiştir. Yazı hayatına II. Meşrutiyet’ ten önce başlayan ve Cumhuriyet döneminde ilgiyle takip edilen Güzide Sabri popüler aşk romanlarının unutulmaz isimleri arasında yer alır.

    Lot No: 77

    Lot: 77

    İKİ ESER BİR ARADA: 1. Gecenin esrarı, GÜZİDE SABRİ, İkbal Kütüphanesi, İstanbul, 1934. 2. Zeytindağı [İlaveli İkinci Tab'ı], FALİH RIFKI ATAY, Remzi Kitabevi, İstanbul, 1938.-Yeşil cilt içerisinde, cilt sırtında kitap isimleri klişelenmiş, 19x14 cm, 101, [8], 175 sayfa, s/b fotoğraf ve resimler. Güzide Sabri, konuları “birer hakikatten alınan” sekiz hikâye yazmıştır. Bu hikâyeler başka nesirlerle beraber Gecenin Esrarı adlı kitapta toplanmıştır. Hikâyeler sırasıyla şunlardır: Kamer Hanım, Rüya, Maske, Salih Efendi’nin Karısı, Heybeliada Mezarlığında, İshak ile Bülbül, Darülbedai’ye Giderken, Hikâye, Zeliha. Klasik hikâye özelliği taşıyan hikâyelerde mekan Zeliha hariç İstanbul’dur. Romanlarda olduğu gibi hikâyelerde de asıl kahramanlar kadınlardır. Gecenin Esrarı’nda ayrıca hikâyelerden başka üç mektup, bir rüyasını anlattığı yazısı ile zevcinin arkasından yazdığı yazısı bulunmaktadır. Yazar, romancılık hayatına veda ettiği sırada bunları bir araya toplayıp küçük bir eser meydana getirmekle kendisini okuyuculara bir kez daha hatırlatmak istediğini eserin başında belirtmiştir. Yazı hayatına II. Meşrutiyet’ ten önce başlayan ve Cumhuriyet döneminde ilgiyle takip edilen Güzide Sabri popüler aşk romanlarının unutulmaz isimleri arasında yer alır.

    TLSatıldı
  • ANADOLU'YA İLK GERÇEKÇİ BAKIŞ / BİZİM KÖY / İNGİLİZCE İLK BASKI: A village in Anatolia, MAHMUT MAKAL, Vallentine Mitchell, London, 1954.-Yayıncısının kırmızı özgün cildinde, cilt üzerinde hafif solmalar ve lekelenmeler mevcuttur, harici temiz durumda, 22x15 cm, İngilizce, xvi, [2], 190 sayfa, s/b fotoğraflı. Türkçe'den çeviren: Wyndham Deedes. Birinci Baskı. Mahmut Makal'ın 1950'de yayımlanan ve Köy Edebiyatı'nın sembol kitaplarından sayılan deneme türündeki “Bizim Köy” kitabının İngilizce çevirisidir. Kitaptaki yazıların pek çoğu ilk olarak, 1948-1949 yılları arasında "Bir Köy Öğretmeninin Notları" başlığı altında Varlık dergisinde yayımlanmıştır. Mahmut Makal, kitapta köylerde yaşanan işsizlik, susuzluk, toprak ağalığı, aydın-köylü gerilimi, sağlık sisteminin yetersizliği, cahillik, eşkıyalık, dini gelenek ve hurafeler gibi sorunları işlemektedir. O güne kadar pastoral ve şiirsel bir şekilde dile getirilen köylerin sert, sorunlu ve çatışmalı dünyasını gözler önüne sererek zihinlerdeki köy imgesini radikal olarak etkilemiştir. Bu eser ile dönemin yazarları arasında gerçekçi bir köy edebiyatı anlayışı başlar. Kitap orijinal haliyle ve kimi zaman eklemelerle çeşitli dillerde basılmıştır. Makal bu eseriyle 1966 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kuru­luşu UNESCO'nun "Tüm Kitaplarıyla Dünya Kültürüne Hizmet Ödülü"nü almıştır.

    Lot No: 78

    Lot: 78

    ANADOLU'YA İLK GERÇEKÇİ BAKIŞ / BİZİM KÖY / İNGİLİZCE İLK BASKI: A village in Anatolia, MAHMUT MAKAL, Vallentine Mitchell, London, 1954.-Yayıncısının kırmızı özgün cildinde, cilt üzerinde hafif solmalar ve lekelenmeler mevcuttur, harici temiz durumda, 22x15 cm, İngilizce, xvi, [2], 190 sayfa, s/b fotoğraflı. Türkçe'den çeviren: Wyndham Deedes. Birinci Baskı. Mahmut Makal'ın 1950'de yayımlanan ve Köy Edebiyatı'nın sembol kitaplarından sayılan deneme türündeki “Bizim Köy” kitabının İngilizce çevirisidir. Kitaptaki yazıların pek çoğu ilk olarak, 1948-1949 yılları arasında "Bir Köy Öğretmeninin Notları" başlığı altında Varlık dergisinde yayımlanmıştır. Mahmut Makal, kitapta köylerde yaşanan işsizlik, susuzluk, toprak ağalığı, aydın-köylü gerilimi, sağlık sisteminin yetersizliği, cahillik, eşkıyalık, dini gelenek ve hurafeler gibi sorunları işlemektedir. O güne kadar pastoral ve şiirsel bir şekilde dile getirilen köylerin sert, sorunlu ve çatışmalı dünyasını gözler önüne sererek zihinlerdeki köy imgesini radikal olarak etkilemiştir. Bu eser ile dönemin yazarları arasında gerçekçi bir köy edebiyatı anlayışı başlar. Kitap orijinal haliyle ve kimi zaman eklemelerle çeşitli dillerde basılmıştır. Makal bu eseriyle 1966 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kuru­luşu UNESCO'nun "Tüm Kitaplarıyla Dünya Kültürüne Hizmet Ödülü"nü almıştır.

    TLSatıldı
  • ERKEN BİR EROTİKA Princesses courtisanes lesbiennes, MARIE-LOUSE LAURENT TAILHADE, Librairie Astra, Paris, 1932.-Özgün karton kapağında kapak sırtı yıpranmış harici iyi durumda, 18x12 cm, Fransızca, 254 sayfa.

    Lot No: 79

    Lot: 79

    ERKEN BİR EROTİKA Princesses courtisanes lesbiennes, MARIE-LOUSE LAURENT TAILHADE, Librairie Astra, Paris, 1932.-Özgün karton kapağında kapak sırtı yıpranmış harici iyi durumda, 18x12 cm, Fransızca, 254 sayfa.

    TLSatıldı
  • DOĞU EFSANE VE MASALLARI Contes et Légendes des Pays d'Orient, CHARLES DUMAS, Fernand Nathan Editeur, Paris, 1947.-Yayıncısın özgün cildinde, cilt kenarları yıpranmış harici çok temiz durumda, 19x14 cm, Fransızca, 277, [3] sayfa, s/b ve renkli resimli. Pierre Rousseau imzalı 9 adet renkli resim sayfası mevcuttur. İçindekiler: Binbir Gece Masalları,

    Lot No: 80

    Lot: 80

    DOĞU EFSANE VE MASALLARI Contes et Légendes des Pays d'Orient, CHARLES DUMAS, Fernand Nathan Editeur, Paris, 1947.-Yayıncısın özgün cildinde, cilt kenarları yıpranmış harici çok temiz durumda, 19x14 cm, Fransızca, 277, [3] sayfa, s/b ve renkli resimli. Pierre Rousseau imzalı 9 adet renkli resim sayfası mevcuttur. İçindekiler: Binbir Gece Masalları,

    TLSatıldı
  • MİDİLLİ GEMİSİNİN KAPTANININ GÖZÜNDEN RESİMLİ I. DÜNYA SAVAŞI: Die Fahrten der "Breslau"im erwarzen meer, KARL DÖNITZ, (1891-1980), Ullstein, Berlin, 1917.-Özgün karton kapağında, kapak kenarları yıpranmış harici çok temiz durumda, 17x11 cm, Almanca, 156, [4] sayfa, s/b fotoğraflı.

    Lot No: 81

    Lot: 81

    MİDİLLİ GEMİSİNİN KAPTANININ GÖZÜNDEN RESİMLİ I. DÜNYA SAVAŞI: Die Fahrten der "Breslau"im erwarzen meer, KARL DÖNITZ, (1891-1980), Ullstein, Berlin, 1917.-Özgün karton kapağında, kapak kenarları yıpranmış harici çok temiz durumda, 17x11 cm, Almanca, 156, [4] sayfa, s/b fotoğraflı.

    TLSatıldı
  • Avrupa memleketleri coğrafya Balkanlar, M. NİYAZİ ERENBİLGE, İnkılap Kitabevi, 1940.-Sonradan yapılmış yeşil bez cildi içerisinde, orjinal kapağı ön cilde vuralarak muhafaza edilmiş, çok temiz durumda, 15 x 12 cm, 469 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraf ve harita sayfası mevcuttur. NADİR

    Lot No: 82

    Lot: 82

    Avrupa memleketleri coğrafya Balkanlar, M. NİYAZİ ERENBİLGE, İnkılap Kitabevi, 1940.-Sonradan yapılmış yeşil bez cildi içerisinde, orjinal kapağı ön cilde vuralarak muhafaza edilmiş, çok temiz durumda, 15 x 12 cm, 469 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraf ve harita sayfası mevcuttur. NADİR

    TLSatıldı
  • Tevfik Fikret hayatı ve şiirleri, KEMALETTİN ŞÜKRÜ, Kanaat Kütüphanesi, [İstanbul], 1931-Özgün karton kapağında, temiz durumda, 23x17 cm, 157, [4] sayfa, çok sayıda s/b fotoğraf ve resimli.

    Lot No: 83

    Lot: 83

    Tevfik Fikret hayatı ve şiirleri, KEMALETTİN ŞÜKRÜ, Kanaat Kütüphanesi, [İstanbul], 1931-Özgün karton kapağında, temiz durumda, 23x17 cm, 157, [4] sayfa, çok sayıda s/b fotoğraf ve resimli.

    TLSatıldı
  • ŞİİRLER: Şu 1941 yılında, NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), Evren Yayınları, İstanbul, 1965.-Özgün karton kapağında, kapakta sararmalar harici temiz durumda, 24x17 cm, 102 sayfa.

    Lot No: 84

    Lot: 84

    ŞİİRLER: Şu 1941 yılında, NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), Evren Yayınları, İstanbul, 1965.-Özgün karton kapağında, kapakta sararmalar harici temiz durumda, 24x17 cm, 102 sayfa.

    TLSatıldı
  • Bir İslâm reformatörü Mehmet Akif, A. CERRAHOĞLU, İstanbul Matbaası, İstanbul, 1964-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x14 cm, 110 sayfa.

    Lot No: 85

    Lot: 85

    Bir İslâm reformatörü Mehmet Akif, A. CERRAHOĞLU, İstanbul Matbaası, İstanbul, 1964-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x14 cm, 110 sayfa.

    TLSatıldı
  • AHMET MUHTAR BEY ŞAHIS CİLDİNDE MISIR BASKISI ARAPÇA KİTABÜ'L-HİLAL: Kitab al-Hilâl: Silsilet sehriyet tasaddur an dar "Hilâl", Mısır (Kahire) Mart 1960.-Sonradan yapılmış bez cildinde, kapaklar iç kısımda korunmuş, 16x12 cm, Arapça, 257, [4] sayfa. 1960'lı yılların Mısır hükümeti tarafından hazırlatılmış siyâsî propaganda kitabı

    Lot No: 86

    Lot: 86

    AHMET MUHTAR BEY ŞAHIS CİLDİNDE MISIR BASKISI ARAPÇA KİTABÜ'L-HİLAL: Kitab al-Hilâl: Silsilet sehriyet tasaddur an dar "Hilâl", Mısır (Kahire) Mart 1960.-Sonradan yapılmış bez cildinde, kapaklar iç kısımda korunmuş, 16x12 cm, Arapça, 257, [4] sayfa. 1960'lı yılların Mısır hükümeti tarafından hazırlatılmış siyâsî propaganda kitabı

    TLSatıldı
  • İLK BÜYÜK MUTASAVVIFLARDAN: Bâyezid-i Bistâmi, İMAMZÂDE SALİH SAİM [UNAR], (1867-1965), Şirket-i Mürettebiyye Matbaası, İstanbul, AH 1315 [1898].-Sonradan yapılmış siyah bez cildi içerisinde, bir sayfasında yazıların okunmasını engellemeyecek şekilde okuyucu notu mevcuttur, haarici çok temiz durumda, 18x13 cm, Osmanlıca, 18 sayfa. AEKMK - MİL - ÖZEGE; 1728. Bâyezid-i Bistâmî adlı eserinin sunuş kısmında üzere bu eserinin rağbet görmesi müellifi yeni kitaplar yazma konusunda teşvik etmiştir.

    Lot No: 87

    Lot: 87

    İLK BÜYÜK MUTASAVVIFLARDAN: Bâyezid-i Bistâmi, İMAMZÂDE SALİH SAİM [UNAR], (1867-1965), Şirket-i Mürettebiyye Matbaası, İstanbul, AH 1315 [1898].-Sonradan yapılmış siyah bez cildi içerisinde, bir sayfasında yazıların okunmasını engellemeyecek şekilde okuyucu notu mevcuttur, haarici çok temiz durumda, 18x13 cm, Osmanlıca, 18 sayfa. AEKMK - MİL - ÖZEGE; 1728. Bâyezid-i Bistâmî adlı eserinin sunuş kısmında üzere bu eserinin rağbet görmesi müellifi yeni kitaplar yazma konusunda teşvik etmiştir.

    TLSatıldı
  • TAŞBASKI / TUHFE-İ VEHBÎ VE KENARINDA LUTFİYE-İ VEHBİ: Tuhfe-i Vehbi, SÜMBÜLZÂDE VEHBİ, El-Hac Hâlil Litografya Destgahı, 1272 [1856].-Ebru desenli karton kapak içerisinde, sayfa kenarları yıpranmıştır, harici temiz durumdadır, 22x16 cm, 48 sayfa, Osmanlıca. Tuhfe-i Vehbi, Sümbülzâde Vehbi, El-Hac Hâlil Litografya Destgahı, İstanbul Hicri: 1272, Miladi: 1856, 48, ÖZEGE; 21252, Taşbaskı kenarında Lutfiye-i Vehbi vardır. Tuhfe-i Vehbî. 1197’de (1783) öğrencileri olan, Sadrazam Halil Hamîd Paşa’nın iki oğlu için kaleme alınmış, değişik vezinlerde elli sekiz kıtadan oluşan Farsça-Türkçe bir sözlüktür. Eser, önceki sözlüklerde bulunmayan Farsça kelime ve ifadelere yer vermesi dolayısıyla çok tutulmuş, medreselerde ve rüşdiyelerde ders kitabı olarak okutulmuştur. Müellifin sağlığında basılan eser (İstanbul 1213) Hayâtî Ahmed Efendi ve Lebîb Efendi tarafından şerhedilmiştir. Otuza yakın baskısı bulunan eseri Numan Külekçi ve Turgut Karabey yayımlamıştır (Erzurum 1990).Kaynak: İslâm Ansiklopedisi

    Lot No: 88

    Lot: 88

    TAŞBASKI / TUHFE-İ VEHBÎ VE KENARINDA LUTFİYE-İ VEHBİ: Tuhfe-i Vehbi, SÜMBÜLZÂDE VEHBİ, El-Hac Hâlil Litografya Destgahı, 1272 [1856].-Ebru desenli karton kapak içerisinde, sayfa kenarları yıpranmıştır, harici temiz durumdadır, 22x16 cm, 48 sayfa, Osmanlıca. Tuhfe-i Vehbi, Sümbülzâde Vehbi, El-Hac Hâlil Litografya Destgahı, İstanbul Hicri: 1272, Miladi: 1856, 48, ÖZEGE; 21252, Taşbaskı kenarında Lutfiye-i Vehbi vardır. Tuhfe-i Vehbî. 1197’de (1783) öğrencileri olan, Sadrazam Halil Hamîd Paşa’nın iki oğlu için kaleme alınmış, değişik vezinlerde elli sekiz kıtadan oluşan Farsça-Türkçe bir sözlüktür. Eser, önceki sözlüklerde bulunmayan Farsça kelime ve ifadelere yer vermesi dolayısıyla çok tutulmuş, medreselerde ve rüşdiyelerde ders kitabı olarak okutulmuştur. Müellifin sağlığında basılan eser (İstanbul 1213) Hayâtî Ahmed Efendi ve Lebîb Efendi tarafından şerhedilmiştir. Otuza yakın baskısı bulunan eseri Numan Külekçi ve Turgut Karabey yayımlamıştır (Erzurum 1990).Kaynak: İslâm Ansiklopedisi

    TLSatıldı
  • SÂMÂNÎLER'DEN BU YANA İSLÂM'IN RESMÎ AKÎDESİ: Kitabü's-sevâdü'l az'am, HÂKÎM ES-SEMERKANDÎ, (ö. 342/953), Şirket-i Sahafiye-yi Osmanî, Dersaadet, AH 1308 [1892].-Özgün bez sırtlı ve ebrûlu karton cildinde, çok temiz durumda, 24x14 cm, 39 sayfa, Arapça. Kitabın mukaddimesinde ümmetin yetmiş üç fırkaya ayrılacağı hadisi (İbn Mâce, “Fiten”, 17; Ebû Dâvûd, “Sünnet”, 1) aktarılmakta, Ehl-i sünnet olarak isimlendirilen ve müslümanların çoğunluğunu temsil eden (es-sevâdü’l-a‘zam) bu gruba dahil olabilmenin altmış bir şartı sıralanmaktadır. Sistematik bir yapı arzetmemekle beraber eserin muhtevasını oluşturan altmış bir mesele ilâhiyyât, nübüvvât, sem‘iyyât ve hilâfet bahisleri yanında bazı fıkhî konuları da içermektedir. Bu konuların bazıları şöylece sıralanabilir: İmanda istisna, icmâa muhalefet etmeme, günahkâr müminin arkasında namaz kılınıp kılınmayacağı, tekfir bahsi, hayır ve şerrin Allah’tan olduğu, müslümanın müslümana haksız olarak silâh çekemeyeceği, mestler üzerine meshetme, her emîrin arkasında cuma ve bayram namazlarının kılınacağı, kulların fiillerinin yaratılmış olduğu, kabir azabı, Münker ve Nekir’in sorgulaması, şefaat, mi‘rac, amel defteri, sırat, cennet ve cehennemin ebediyeti ve hesap gibi sem‘iyyât konuları, aşere-i mübeşşere, Hulefâ-yi Râşidîn, ashabın kötülenmemesi, Allah’ın gazabı ve rızâsı, rü’yetullah, peygamberlerin ve evliyanın mertebeleri, keramet, Allah’ın ezelde halk, ilim ve kudret sıfatlarının bulunduğu, kazâ ve kader, Kur’an’ın Allah’ın kelâmı olduğu, imanın hakikati, taat ve isyan konuları, imanın Allah’ın birliğini kalp ile tasdik, dil ile ikrar etmekten ibaret bulunduğu, teşbih ve tecsîm, iman-amel ilişkisi, kıyamette ölülerin yeniden diriltilmesi, vitir namazının üç rek‘at oluşu, imanın artması ve eksilmesi. Eser İblîs’in durumu, Allah’ı sevme, O’ndan sakınma ve O’nun rahmetinden ümit kesmeme gibi konularla sona ermektedir.

    Lot No: 89

    Lot: 89

    SÂMÂNÎLER'DEN BU YANA İSLÂM'IN RESMÎ AKÎDESİ: Kitabü's-sevâdü'l az'am, HÂKÎM ES-SEMERKANDÎ, (ö. 342/953), Şirket-i Sahafiye-yi Osmanî, Dersaadet, AH 1308 [1892].-Özgün bez sırtlı ve ebrûlu karton cildinde, çok temiz durumda, 24x14 cm, 39 sayfa, Arapça. Kitabın mukaddimesinde ümmetin yetmiş üç fırkaya ayrılacağı hadisi (İbn Mâce, “Fiten”, 17; Ebû Dâvûd, “Sünnet”, 1) aktarılmakta, Ehl-i sünnet olarak isimlendirilen ve müslümanların çoğunluğunu temsil eden (es-sevâdü’l-a‘zam) bu gruba dahil olabilmenin altmış bir şartı sıralanmaktadır. Sistematik bir yapı arzetmemekle beraber eserin muhtevasını oluşturan altmış bir mesele ilâhiyyât, nübüvvât, sem‘iyyât ve hilâfet bahisleri yanında bazı fıkhî konuları da içermektedir. Bu konuların bazıları şöylece sıralanabilir: İmanda istisna, icmâa muhalefet etmeme, günahkâr müminin arkasında namaz kılınıp kılınmayacağı, tekfir bahsi, hayır ve şerrin Allah’tan olduğu, müslümanın müslümana haksız olarak silâh çekemeyeceği, mestler üzerine meshetme, her emîrin arkasında cuma ve bayram namazlarının kılınacağı, kulların fiillerinin yaratılmış olduğu, kabir azabı, Münker ve Nekir’in sorgulaması, şefaat, mi‘rac, amel defteri, sırat, cennet ve cehennemin ebediyeti ve hesap gibi sem‘iyyât konuları, aşere-i mübeşşere, Hulefâ-yi Râşidîn, ashabın kötülenmemesi, Allah’ın gazabı ve rızâsı, rü’yetullah, peygamberlerin ve evliyanın mertebeleri, keramet, Allah’ın ezelde halk, ilim ve kudret sıfatlarının bulunduğu, kazâ ve kader, Kur’an’ın Allah’ın kelâmı olduğu, imanın hakikati, taat ve isyan konuları, imanın Allah’ın birliğini kalp ile tasdik, dil ile ikrar etmekten ibaret bulunduğu, teşbih ve tecsîm, iman-amel ilişkisi, kıyamette ölülerin yeniden diriltilmesi, vitir namazının üç rek‘at oluşu, imanın artması ve eksilmesi. Eser İblîs’in durumu, Allah’ı sevme, O’ndan sakınma ve O’nun rahmetinden ümit kesmeme gibi konularla sona ermektedir.

    TLSatıldı
  • OSMANLICA MATBÛ İLK DEDE KORKUT KİTABI Kitâb-ı Dede Korkud Alâ lisân-ı tâife-i Oğuzan [CİLTLİ], KİLİSLİ MUALLİM RİFAT [BİLGE], Matbaa-i Amire, İstanbul, AH 1332 [1916].-Yeni yapılmış cildinde, künye sayfasının üst kısmı yazıların okunmasını engellemeyecek şekilde kesik harici çok temiz durumdadır,ilk sayfada ve son sayfada okuyucu kaşesi, iç sayfalarda "Demirbaştır" kaşesi mevcuttur. 25x17 cm, 181 [5] sayfa, Osmanlıca. Eser bir giriş ve 12 hikaye, tashihat ve fihrist bölümlerinden oluşur. Kilisli Muallim Rifat (Bilge) tarafından 1916 yılında Kitâb-ı Dede Korkud alâ Lisân-ı Tâife-i Oğuzân (İstanbul 1332) adıyla yayımlanan sadece Berlin nüshasına dayanılarak hazırlandığından bazı eksiklikleri ve hataları vardır. (İslam Ansiklopedisi) Eserin Özege kataloğundaki kaydı şu şekildedir: Kitâb-ı Dede Korkud Alâ Lisân-ı Tâife-i Oğuzan,kopyalayan ve Notlar İlave Eden: Kilisli Rifat [Bilge], İstanbul, Rumî : 1332 Miladî: 1916, Matbaa-i Amire, Asâr-ı İslâmiye ve Milliye Tedkik Encümeni azâsından. BDK- MİL - ÖZEGE; 10932

    Lot No: 90

    Lot: 90

    OSMANLICA MATBÛ İLK DEDE KORKUT KİTABI Kitâb-ı Dede Korkud Alâ lisân-ı tâife-i Oğuzan [CİLTLİ], KİLİSLİ MUALLİM RİFAT [BİLGE], Matbaa-i Amire, İstanbul, AH 1332 [1916].-Yeni yapılmış cildinde, künye sayfasının üst kısmı yazıların okunmasını engellemeyecek şekilde kesik harici çok temiz durumdadır,ilk sayfada ve son sayfada okuyucu kaşesi, iç sayfalarda "Demirbaştır" kaşesi mevcuttur. 25x17 cm, 181 [5] sayfa, Osmanlıca. Eser bir giriş ve 12 hikaye, tashihat ve fihrist bölümlerinden oluşur. Kilisli Muallim Rifat (Bilge) tarafından 1916 yılında Kitâb-ı Dede Korkud alâ Lisân-ı Tâife-i Oğuzân (İstanbul 1332) adıyla yayımlanan sadece Berlin nüshasına dayanılarak hazırlandığından bazı eksiklikleri ve hataları vardır. (İslam Ansiklopedisi) Eserin Özege kataloğundaki kaydı şu şekildedir: Kitâb-ı Dede Korkud Alâ Lisân-ı Tâife-i Oğuzan,kopyalayan ve Notlar İlave Eden: Kilisli Rifat [Bilge], İstanbul, Rumî : 1332 Miladî: 1916, Matbaa-i Amire, Asâr-ı İslâmiye ve Milliye Tedkik Encümeni azâsından. BDK- MİL - ÖZEGE; 10932

    TLSatıldı
  • ERKEN DÖNEM YUNANCA RESİMLİ "SAATLER KİTAB"I: Ωρολογίων το μέγα Περιέχον Orologion to mega Periekhon, S. I. ZERBOU, Venetia [Venedik], 1851.-Döneminin özgün komple buzağı derisi cildinde, temiz durumda, 23 x 16 cm, Yunanca, 530, [2] sayfa, gravürlü. Orta Çağ'da popüler olan "Saatler Kitabı", Hıristiyanlık kanonunun en önemli dua kitaplarından biridir. Neredeyse her dildeki nüshaları resimli olduğundan nüshaların koleksiyon değeri oldukça yüksektir.

    Lot No: 91

    Lot: 91

    ERKEN DÖNEM YUNANCA RESİMLİ "SAATLER KİTAB"I: Ωρολογίων το μέγα Περιέχον Orologion to mega Periekhon, S. I. ZERBOU, Venetia [Venedik], 1851.-Döneminin özgün komple buzağı derisi cildinde, temiz durumda, 23 x 16 cm, Yunanca, 530, [2] sayfa, gravürlü. Orta Çağ'da popüler olan "Saatler Kitabı", Hıristiyanlık kanonunun en önemli dua kitaplarından biridir. Neredeyse her dildeki nüshaları resimli olduğundan nüshaların koleksiyon değeri oldukça yüksektir.

    TLSatıldı
  • Low dams a manual of design for small water storage projects, NATIONAL RESOURCES COMMITTEE, U.S. Government Printing Office, Washington, 1939-Yayıncısının özgün bez cildinde çok temiz durumda, ikinci sayfasında Harvard Engineering Library-1948 kaşesi mevcuttur, 24x16 cm, xii, 431 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraf ve çizim sayfası, 3 adet katlanır harita sayfası ve çok sayıda harita ve grafik sayfası mevcuttur.

    Lot No: 92

    Lot: 92

    Low dams a manual of design for small water storage projects, NATIONAL RESOURCES COMMITTEE, U.S. Government Printing Office, Washington, 1939-Yayıncısının özgün bez cildinde çok temiz durumda, ikinci sayfasında Harvard Engineering Library-1948 kaşesi mevcuttur, 24x16 cm, xii, 431 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraf ve çizim sayfası, 3 adet katlanır harita sayfası ve çok sayıda harita ve grafik sayfası mevcuttur.

    TLSatıldı
  • HIRİSTİYANLIK VE YAHUDİLİK BAĞLAMINDA DİNLER TARİHİ: Geschichte der Christlichen religion Mit einleitung: Die Israelitisch - Jüdische religion, JULIUS WELLHAUSEN, ADOLF JÜLICHER, ADOLF HARNACK, NATHANAEL BONWETSCH, KARL MÜLLER, ALBERT EHRHARD, ERNST TROELTSCH, Verlag von Teubner, Berlin, 1909. [İSMAİL HÜSREV TÖKİN Kütüphanesinden çıkma].-Yayıncısının özgün bez cildinde çok temiz durumda, İsmail Hüsrev Tökin damgalı, 26x18 cm, Almanca, [x], 792 sayfa. İsmail Hüsrev Tökin'in (1902-1992) kütüphanesinden çıkma. Tökin ilk, orta ve lise eğitimini İstanbul'daki Avusturya Lisesinde tamamladı. 1922-1925 yılları arasında yüksek öğrenimine KUTV'de Moskova'da devam etti. Aynı yıl KUTV'deki ekonomi seminerlerine katıldı. Sovyetler Birliği'nden Türkiye'ye döndükten sonra 1925'te Komünist Tevfikat'ta hapis cezasına çarptırıldı. Ekonomi üzerine çalışmaları ile tanınır. Koleksiyonundan da anlaşıldığı gibi dünyada var olan birçok dinî ve ekonomik sistemi incelemiştir. Erken dönem Cumhuriyet tarihinin incognito isimlerinden biridir.

    Lot No: 93

    Lot: 93

    HIRİSTİYANLIK VE YAHUDİLİK BAĞLAMINDA DİNLER TARİHİ: Geschichte der Christlichen religion Mit einleitung: Die Israelitisch - Jüdische religion, JULIUS WELLHAUSEN, ADOLF JÜLICHER, ADOLF HARNACK, NATHANAEL BONWETSCH, KARL MÜLLER, ALBERT EHRHARD, ERNST TROELTSCH, Verlag von Teubner, Berlin, 1909. [İSMAİL HÜSREV TÖKİN Kütüphanesinden çıkma].-Yayıncısının özgün bez cildinde çok temiz durumda, İsmail Hüsrev Tökin damgalı, 26x18 cm, Almanca, [x], 792 sayfa. İsmail Hüsrev Tökin'in (1902-1992) kütüphanesinden çıkma. Tökin ilk, orta ve lise eğitimini İstanbul'daki Avusturya Lisesinde tamamladı. 1922-1925 yılları arasında yüksek öğrenimine KUTV'de Moskova'da devam etti. Aynı yıl KUTV'deki ekonomi seminerlerine katıldı. Sovyetler Birliği'nden Türkiye'ye döndükten sonra 1925'te Komünist Tevfikat'ta hapis cezasına çarptırıldı. Ekonomi üzerine çalışmaları ile tanınır. Koleksiyonundan da anlaşıldığı gibi dünyada var olan birçok dinî ve ekonomik sistemi incelemiştir. Erken dönem Cumhuriyet tarihinin incognito isimlerinden biridir.

    TLSatıldı
  • ADEM A.S.'DAN 19. YÜZYIL SONUNA DEK DÜNYA TARİHİ Nakdü't-tevârih, RİF’AT EFENDİ, Şeyh Yahya Efendi Matbaası, İstanbul, AH 1296 [1878].-Yeni yapılmış çok estetik deri cildinde, iç sayfaları kağıt bantı ile tamir görmüştür, künye sayfasında yırtık mevcut, haricen temiz durumda, 23x16 cm, Osmanlıca, 818 sayfa. Nakdü’t-tevârîh: Tedkikât-ı Umur-ı Maliyye Komisyonu azâsından Esbak İzmir ve Girit ve Selânik defterdârı Rif'at Efendi'nin hilkat-i Âdem aleyhisselâmdan bin iki yüz doksan beş sene-i hicriyyesi nihâyetine kadar tarz-ı nevîn üzere tertîb ettiği târîh-i umûmî. 815. sayfada şair Sa'dî Efendi'nin bir tarih düşürme şiiri vardır. Nakdü't-tevârih RİF’AD, Şeyh Yahya Efendi Matbaası, İstanbul, Hicri: 1296, Miladi: 1879 ÖZEGE; 15091, TBTK; 2306. Nakdü't-Tevârîh: Yaratılıştan 1296/1878 yılına kadar gelen bir genel tarihtir. Kâtip Çelebi'nin Takvîmü't-Tevârîh'i tarzında bir eserdir. Kronolojik olarak özet bilgiler veren bir el kitabı olup kaynak eser niteliği taşımamaktadır. İstanbul'da 1296/1879 senesinde 818 sayfa hâlinde basılmıştır. İstanbul'da doğdu. Daha çok Yağlıkçı-zâde adıyla tanınan Şa'bân Çelebi-zâde ailesinden Ispartalı Mehmed Emîn Efendi'nin oğludur. Yağlıkçı-zâde sanıyla tanındı. Küçük yaşta Maliye'ye girdi, burada yetişti ve sırasıyla 1284/1867 senesinde Bahriye Muhasebeciliği, 1285/1868 yılında İdâre-i Bahriye Reisliği, 1290/1873 senesinde Girit Defterdarlığı, 1294/1877 yılında İzmir Rüsumat Müdürlüğü sonra Islahat Komisyonu Üyeliği, Esham-ı Fevkalade Müdürlüğü, Selanik Defterdârlığı gibi memuriyetlerde bulunduktan sonra Muhasebât-ı Atika muhasebeciliğinden emekli oldu. 1312/1895 yılı başlarında İstanbul'da vefat etti. Kabri Fatih'te Emîr Buhârî Tekkesi'ndedir (Yesevi)

    Lot No: 94

    Lot: 94

    ADEM A.S.'DAN 19. YÜZYIL SONUNA DEK DÜNYA TARİHİ Nakdü't-tevârih, RİF’AT EFENDİ, Şeyh Yahya Efendi Matbaası, İstanbul, AH 1296 [1878].-Yeni yapılmış çok estetik deri cildinde, iç sayfaları kağıt bantı ile tamir görmüştür, künye sayfasında yırtık mevcut, haricen temiz durumda, 23x16 cm, Osmanlıca, 818 sayfa. Nakdü’t-tevârîh: Tedkikât-ı Umur-ı Maliyye Komisyonu azâsından Esbak İzmir ve Girit ve Selânik defterdârı Rif'at Efendi'nin hilkat-i Âdem aleyhisselâmdan bin iki yüz doksan beş sene-i hicriyyesi nihâyetine kadar tarz-ı nevîn üzere tertîb ettiği târîh-i umûmî. 815. sayfada şair Sa'dî Efendi'nin bir tarih düşürme şiiri vardır. Nakdü't-tevârih RİF’AD, Şeyh Yahya Efendi Matbaası, İstanbul, Hicri: 1296, Miladi: 1879 ÖZEGE; 15091, TBTK; 2306. Nakdü't-Tevârîh: Yaratılıştan 1296/1878 yılına kadar gelen bir genel tarihtir. Kâtip Çelebi'nin Takvîmü't-Tevârîh'i tarzında bir eserdir. Kronolojik olarak özet bilgiler veren bir el kitabı olup kaynak eser niteliği taşımamaktadır. İstanbul'da 1296/1879 senesinde 818 sayfa hâlinde basılmıştır. İstanbul'da doğdu. Daha çok Yağlıkçı-zâde adıyla tanınan Şa'bân Çelebi-zâde ailesinden Ispartalı Mehmed Emîn Efendi'nin oğludur. Yağlıkçı-zâde sanıyla tanındı. Küçük yaşta Maliye'ye girdi, burada yetişti ve sırasıyla 1284/1867 senesinde Bahriye Muhasebeciliği, 1285/1868 yılında İdâre-i Bahriye Reisliği, 1290/1873 senesinde Girit Defterdarlığı, 1294/1877 yılında İzmir Rüsumat Müdürlüğü sonra Islahat Komisyonu Üyeliği, Esham-ı Fevkalade Müdürlüğü, Selanik Defterdârlığı gibi memuriyetlerde bulunduktan sonra Muhasebât-ı Atika muhasebeciliğinden emekli oldu. 1312/1895 yılı başlarında İstanbul'da vefat etti. Kabri Fatih'te Emîr Buhârî Tekkesi'ndedir (Yesevi)

    TLSatıldı
  • LOZAN Şark-karîb umûru hakkında Lozan konferansı 1922-1923 Konferansta tezkire olunan senedât mecmuası, İkinci Takım, Cilt: 2, 30 Kanun-i sâni ve 23 Temmuz 1923 tarihinde Lozan'da imza edilen senedât., Ahmed İhsân ve Şürekâsı, [İstanbul], AH 1340, [1924].-Yayıncısının özgün bordo bez cildinde, cilt kenarlarında yıpranma ve iç kapakta kopma mevcuttur, harici iyi durumda, 31x23 cm, Osmanlıca, 2, 156 sayfa. Beş adet katlanır harita sayfası.ÖZEGE; 18621. Harita Numara 1: Avrupa-yı Türkî
Harita Numara 2: Adalar (12 Adalar olarak bilinen Ege Denizi Adaları)
Harita Numara 3: Gelibolu Şube-i Ceziresi
Harita Numara 4: Marmara ve Ege Bölgesi
Harita Numara 5: Türkiye’niin Gayr-i askeri mıntıkası.

    Lot No: 95

    Lot: 95

    LOZAN Şark-karîb umûru hakkında Lozan konferansı 1922-1923 Konferansta tezkire olunan senedât mecmuası, İkinci Takım, Cilt: 2, 30 Kanun-i sâni ve 23 Temmuz 1923 tarihinde Lozan'da imza edilen senedât., Ahmed İhsân ve Şürekâsı, [İstanbul], AH 1340, [1924].-Yayıncısının özgün bordo bez cildinde, cilt kenarlarında yıpranma ve iç kapakta kopma mevcuttur, harici iyi durumda, 31x23 cm, Osmanlıca, 2, 156 sayfa. Beş adet katlanır harita sayfası.ÖZEGE; 18621. Harita Numara 1: Avrupa-yı Türkî Harita Numara 2: Adalar (12 Adalar olarak bilinen Ege Denizi Adaları) Harita Numara 3: Gelibolu Şube-i Ceziresi Harita Numara 4: Marmara ve Ege Bölgesi Harita Numara 5: Türkiye’niin Gayr-i askeri mıntıkası.

    TLSatıldı
  • 1950 HAFTALIK SİYASİ MİZAH DERGİSİ: Meydan [4 Sayı Takım] Söz Meydanı - Er Meydanı Sayı: 1, 2, 3, 4. "Perşembe Günleri Çıkar Siyasî Mizah Mecmuası" 5 Ocak 1950, Yazı İşleri: Yaşar Nabi [Nayır], Ülkü Basımevi, İstanbul.-Özgün kapağında, sayfa formaları açılmamış, çok temiz kondisyonda, 35x25 cm, 12 sayfa, renkli ve s/b çizimli. İç sayfalarda Reşat Ekrem Koçu'nun Tarihimizde Garip Vakalar yazı dizisi. Altan Erbulak, Ali Ulvi, O.M., Çetin, Vahdet Sipahioğlu, Memdu, Muammer Özergin imzalı karikatürler.

    Lot No: 96

    Lot: 96

    1950 HAFTALIK SİYASİ MİZAH DERGİSİ: Meydan [4 Sayı Takım] Söz Meydanı - Er Meydanı Sayı: 1, 2, 3, 4. "Perşembe Günleri Çıkar Siyasî Mizah Mecmuası" 5 Ocak 1950, Yazı İşleri: Yaşar Nabi [Nayır], Ülkü Basımevi, İstanbul.-Özgün kapağında, sayfa formaları açılmamış, çok temiz kondisyonda, 35x25 cm, 12 sayfa, renkli ve s/b çizimli. İç sayfalarda Reşat Ekrem Koçu'nun Tarihimizde Garip Vakalar yazı dizisi. Altan Erbulak, Ali Ulvi, O.M., Çetin, Vahdet Sipahioğlu, Memdu, Muammer Özergin imzalı karikatürler.

    TLSatıldı
  • NADİR BİR BİRLİKTELİK Nafiâ/Bayındırlık İşleri Mecmuası (Fennî Kısım), Üç Aylık Eylül 1934 - Haziran 1938 Sene: 1 - 4  Toplam 15 Sayı (bir sayı eksik)  "Nafia Vekâleti Neşriyat Müdürlüğü Tarafından Çıkartılır", Hakimiyeti Milliye Matbaası, Ulus Matbaası.-Özgün karton kapağında, 2. Sene 4. sayısı eksik haliyle, cilt kısmından ayrılma mevcut, harici temiz durumda, 32x23 cm, 60 sayfa (her biri), s/b fotoğraflı, katlanır çizim sayfaları, şema ve planlar, harita sayfaları mevcuttur. İç sayfalarda Diyarbakır, Siirt, Kayseri,  Bartın, Safranbolu köprüleri; Ankara Çubuk barajı inşaatı. "Okuyucular, mecmuada; fen dünyasının en yeni buluşların ev tetkiklerini; Cumhuriyet devrinde yurdumuzda vücuda getirilen yeni işler ile gelecekte yapılacak  işlere ve bunların kuruluşlarında istinat edilen fenni esaslara ait tafsilatlı  proje ve keşiflerin hulasalarını bulacaklardır. Nafia İşleri Mecmuası, 1934 Haziran ayında Türkiye Cumhuriyeti Nafia Vekâleti Neşriyat Müdürlüğü tarafından çıkarılmıştır. Derginin basım yeri Ankara’dır ve her ayın sonunda çıkarılmaktadır. Dergi, ülkede yapılan bayındırlık işlerini inceleme ve sunma amacı taşımaktadır. Dergi Türk’ün ülkesi için nasıl çalıştığını ve bayındırlık yolunda çağdaş ülkelere ulaşmak için sarf ettiği çabaları göstermek amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce 26.05.1934 tarih ve 2443 no ile kabul edilen Nafia Teşkilat kanunu gereği tercüme, yayın, istatistik ve müze müdürlükleri kurulmuştur, her ay idari ve her üç ayda bir fenni olarak iki dergi yayınlanmıştır.

    Lot No: 97

    Lot: 97

    NADİR BİR BİRLİKTELİK Nafiâ/Bayındırlık İşleri Mecmuası (Fennî Kısım), Üç Aylık Eylül 1934 - Haziran 1938 Sene: 1 - 4 Toplam 15 Sayı (bir sayı eksik) "Nafia Vekâleti Neşriyat Müdürlüğü Tarafından Çıkartılır", Hakimiyeti Milliye Matbaası, Ulus Matbaası.-Özgün karton kapağında, 2. Sene 4. sayısı eksik haliyle, cilt kısmından ayrılma mevcut, harici temiz durumda, 32x23 cm, 60 sayfa (her biri), s/b fotoğraflı, katlanır çizim sayfaları, şema ve planlar, harita sayfaları mevcuttur. İç sayfalarda Diyarbakır, Siirt, Kayseri, Bartın, Safranbolu köprüleri; Ankara Çubuk barajı inşaatı. "Okuyucular, mecmuada; fen dünyasının en yeni buluşların ev tetkiklerini; Cumhuriyet devrinde yurdumuzda vücuda getirilen yeni işler ile gelecekte yapılacak işlere ve bunların kuruluşlarında istinat edilen fenni esaslara ait tafsilatlı proje ve keşiflerin hulasalarını bulacaklardır. Nafia İşleri Mecmuası, 1934 Haziran ayında Türkiye Cumhuriyeti Nafia Vekâleti Neşriyat Müdürlüğü tarafından çıkarılmıştır. Derginin basım yeri Ankara’dır ve her ayın sonunda çıkarılmaktadır. Dergi, ülkede yapılan bayındırlık işlerini inceleme ve sunma amacı taşımaktadır. Dergi Türk’ün ülkesi için nasıl çalıştığını ve bayındırlık yolunda çağdaş ülkelere ulaşmak için sarf ettiği çabaları göstermek amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce 26.05.1934 tarih ve 2443 no ile kabul edilen Nafia Teşkilat kanunu gereği tercüme, yayın, istatistik ve müze müdürlükleri kurulmuştur, her ay idari ve her üç ayda bir fenni olarak iki dergi yayınlanmıştır.

    TLSatıldı
  • TÜRKÇÜ DERGİLER Çınaraltı Dilde Fikirde İşte Birlik "Haftalık Türkçü Fikir ve Sanat Mecmuası" [CİLT 1] 9 Ağustos 1941 - 31 İkincikanun 1942 Sayı: 1-26, Sahibi ve Neşriyat Müdürü: Orhan Seyfi Orhon, Cumhuriyet Matbaası, İstanbul.-Yayıncısının özgün cildi içerisinde, kapak sayfalarında kullanıcı ismi yazılı, bir sayfasında yırtık mevcut, harici temiz durumda, 31x23 cm, 16 sayfa, s/b resimli. 9 Ağustos 1941’de yayın hayatına atılan ve 15 Temmuz 1944’teki 146. sayısına kadar -140. sayıdan sonraki bir haftalık ara hariç- düzenli bir şekilde ve 16 sayfalık nüshalar halinde yayımlanan haftalık bir dergidir. Derginin bu ilk döneminde sahibi, neşriyat müdürü ve başyazarı Orhan Seyfi Orhon’dur. İki yıllık aradan sonra 1948 tarihinde tekrar yayımlanmaya başlayan derginin ikinci döneminde, sahibi ve başyazarı Yusuf Ziya Ortaç, yazı işleri müdürü Adnan Tahir Güntan’dır. Fakat dergi bu dönemde ancak 11 sayı yayımlanabilmiş, son sayısını 9 Haziran 1948’de yapmış, toplam 157 sayı ile Türk basın tarihindeki yerini almıştır. II. Dünya Savaşı yıllarında ve türlü sıkıntılar içinde yayımlanan derginin yazar kadrosu oldukça kalabalıktır. Orhan Seyfi Orhon, Yusuf Ziya Ortaç, Peyami Safa, Ali Canip Yöntem, Ahmet Caferoğlu, Nihal Atsız, Halide Nusret Zorlutuna, Behçet Kemal Çağlar, Şükûfe Nihal, Edip Ayel, Dündar Akünal, Hüsnü Emir Erkilet, Mustafa Hakkı Akansel, Hüseyin Namık Orkun, Enver Behnan Şapolyo, Nejdet Sançar gibi edebiyatımızın ve fikir hayatımızın birçok müstesna ismi bu kadro dâhilindedir.

    Lot No: 98

    Lot: 98

    TÜRKÇÜ DERGİLER Çınaraltı Dilde Fikirde İşte Birlik "Haftalık Türkçü Fikir ve Sanat Mecmuası" [CİLT 1] 9 Ağustos 1941 - 31 İkincikanun 1942 Sayı: 1-26, Sahibi ve Neşriyat Müdürü: Orhan Seyfi Orhon, Cumhuriyet Matbaası, İstanbul.-Yayıncısının özgün cildi içerisinde, kapak sayfalarında kullanıcı ismi yazılı, bir sayfasında yırtık mevcut, harici temiz durumda, 31x23 cm, 16 sayfa, s/b resimli. 9 Ağustos 1941’de yayın hayatına atılan ve 15 Temmuz 1944’teki 146. sayısına kadar -140. sayıdan sonraki bir haftalık ara hariç- düzenli bir şekilde ve 16 sayfalık nüshalar halinde yayımlanan haftalık bir dergidir. Derginin bu ilk döneminde sahibi, neşriyat müdürü ve başyazarı Orhan Seyfi Orhon’dur. İki yıllık aradan sonra 1948 tarihinde tekrar yayımlanmaya başlayan derginin ikinci döneminde, sahibi ve başyazarı Yusuf Ziya Ortaç, yazı işleri müdürü Adnan Tahir Güntan’dır. Fakat dergi bu dönemde ancak 11 sayı yayımlanabilmiş, son sayısını 9 Haziran 1948’de yapmış, toplam 157 sayı ile Türk basın tarihindeki yerini almıştır. II. Dünya Savaşı yıllarında ve türlü sıkıntılar içinde yayımlanan derginin yazar kadrosu oldukça kalabalıktır. Orhan Seyfi Orhon, Yusuf Ziya Ortaç, Peyami Safa, Ali Canip Yöntem, Ahmet Caferoğlu, Nihal Atsız, Halide Nusret Zorlutuna, Behçet Kemal Çağlar, Şükûfe Nihal, Edip Ayel, Dündar Akünal, Hüsnü Emir Erkilet, Mustafa Hakkı Akansel, Hüseyin Namık Orkun, Enver Behnan Şapolyo, Nejdet Sançar gibi edebiyatımızın ve fikir hayatımızın birçok müstesna ismi bu kadro dâhilindedir.

    TLSatıldı
  • TÜRKÇÜ DERGİLER Çınaraltı Dilde Fikirde İşte Birlik "Haftalık Türkçü Fikir ve Sanat Mecmuası" [CİLT 3] 26 Eylül 1942 - 20 Mart 1943 Sayı: 53-78, Sahibi ve Neşriyat Müdürü:  Orhan Seyfi Orhon, Cumhuriyet Matbaası, İstanbul.-Yayıncısının özgün cildi içerisinde, cilt kenarlarında yıpranmamlar mevcuttur, harici temiz durumda, 32x25 cm, 16 sayfa, s/b resimli. İç sayfalarda İhap Hulusi Görey çizimi reklam sayfaları. 9 Ağustos 1941’de yayın hayatına atılan ve 15 Temmuz 1944’teki 146. sayısına kadar -140. sayıdan sonraki bir haftalık ara hariç- düzenli bir şekilde ve 16 sayfalık nüshalar halinde yayımlanan haftalık bir dergidir. Derginin bu ilk döneminde sahibi, neşriyat müdürü ve başyazarı Orhan Seyfi Orhon’dur. İki yıllık aradan sonra 1948 tarihinde tekrar yayımlanmaya başlayan derginin ikinci döneminde, sahibi ve başyazarı Yusuf Ziya Ortaç, yazı işleri müdürü Adnan Tahir Güntan’dır. Fakat dergi bu dönemde ancak 11 sayı yayımlanabilmiş, son sayısını 9 Haziran 1948’de yapmış, toplam 157 sayı ile Türk basın tarihindeki yerini almıştır. II. Dünya Savaşı yıllarında ve türlü sıkıntılar içinde yayımlanan derginin yazar kadrosu oldukça kalabalıktır. Orhan Seyfi Orhon, Yusuf Ziya Ortaç, Peyami Safa, Ali Canip Yöntem, Ahmet Caferoğlu, Nihal Atsız, Halide Nusret Zorlutuna, Behçet Kemal Çağlar, Şükûfe Nihal, Edip Ayel, Dündar Akünal, Hüsnü Emir Erkilet, Mustafa Hakkı Akansel, Hüseyin Namık Orkun, Enver Behnan Şapolyo, Nejdet Sançar gibi edebiyatımızın ve fikir hayatımızın birçok müstesna ismi bu kadro dâhilindedir.

    Lot No: 99

    Lot: 99

    TÜRKÇÜ DERGİLER Çınaraltı Dilde Fikirde İşte Birlik "Haftalık Türkçü Fikir ve Sanat Mecmuası" [CİLT 3] 26 Eylül 1942 - 20 Mart 1943 Sayı: 53-78, Sahibi ve Neşriyat Müdürü: Orhan Seyfi Orhon, Cumhuriyet Matbaası, İstanbul.-Yayıncısının özgün cildi içerisinde, cilt kenarlarında yıpranmamlar mevcuttur, harici temiz durumda, 32x25 cm, 16 sayfa, s/b resimli. İç sayfalarda İhap Hulusi Görey çizimi reklam sayfaları. 9 Ağustos 1941’de yayın hayatına atılan ve 15 Temmuz 1944’teki 146. sayısına kadar -140. sayıdan sonraki bir haftalık ara hariç- düzenli bir şekilde ve 16 sayfalık nüshalar halinde yayımlanan haftalık bir dergidir. Derginin bu ilk döneminde sahibi, neşriyat müdürü ve başyazarı Orhan Seyfi Orhon’dur. İki yıllık aradan sonra 1948 tarihinde tekrar yayımlanmaya başlayan derginin ikinci döneminde, sahibi ve başyazarı Yusuf Ziya Ortaç, yazı işleri müdürü Adnan Tahir Güntan’dır. Fakat dergi bu dönemde ancak 11 sayı yayımlanabilmiş, son sayısını 9 Haziran 1948’de yapmış, toplam 157 sayı ile Türk basın tarihindeki yerini almıştır. II. Dünya Savaşı yıllarında ve türlü sıkıntılar içinde yayımlanan derginin yazar kadrosu oldukça kalabalıktır. Orhan Seyfi Orhon, Yusuf Ziya Ortaç, Peyami Safa, Ali Canip Yöntem, Ahmet Caferoğlu, Nihal Atsız, Halide Nusret Zorlutuna, Behçet Kemal Çağlar, Şükûfe Nihal, Edip Ayel, Dündar Akünal, Hüsnü Emir Erkilet, Mustafa Hakkı Akansel, Hüseyin Namık Orkun, Enver Behnan Şapolyo, Nejdet Sançar gibi edebiyatımızın ve fikir hayatımızın birçok müstesna ismi bu kadro dâhilindedir.

    TLSatıldı
  • 40 SAYI TAKIM Sabata Büyük Maceralar Dergisi [2 CİLT TAKIM] "Pazartesi Günleri Çıkar Haftalık Dergi" Sahibi: Haldun Simavi, Veb Ofset, İstanbul. Sayı: 1-40 2 Ocak 1973 - 1  Ekim 1973-Yayıncısın özgün cildinde, iki cilt takım, toplamda kırk sayı, iç sayfaları temiz durumda, 27x21 cm, renkli resimli.

    Lot No: 100

    Lot: 100

    40 SAYI TAKIM Sabata Büyük Maceralar Dergisi [2 CİLT TAKIM] "Pazartesi Günleri Çıkar Haftalık Dergi" Sahibi: Haldun Simavi, Veb Ofset, İstanbul. Sayı: 1-40 2 Ocak 1973 - 1 Ekim 1973-Yayıncısın özgün cildinde, iki cilt takım, toplamda kırk sayı, iç sayfaları temiz durumda, 27x21 cm, renkli resimli.

    TLSatıldı
  • İstanbul Baro Mecmuası [CİLTLİ], Sene: 8-9 1934-1935, Sahibi: İstanbul Barosu.-Yayıncısının özgün deri sırtlı bez cildinde, ilk sayfada "Tarhan Koleji Kitaplığı" kaşesi mevcuttur, harici çok temiz durumda, 24x17 cm, 488 sayfa.

    Lot No: 101

    Lot: 101

    İstanbul Baro Mecmuası [CİLTLİ], Sene: 8-9 1934-1935, Sahibi: İstanbul Barosu.-Yayıncısının özgün deri sırtlı bez cildinde, ilk sayfada "Tarhan Koleji Kitaplığı" kaşesi mevcuttur, harici çok temiz durumda, 24x17 cm, 488 sayfa.

    TLSatıldı
  • Sosyal Adalet [CİLTLİ 1-18 SAYILAR] "Haftalık Siyasi Gazete" 19 Mart 1963 - 16 Temmuz 1963 Yıl:1 Sayı:1-18, İmtiyaz Sahibi: Cemal Hakkı Selek, Yazı İşleri Müdürü: Turhan Tükel, Vatan Matbaası, İstanbul.-M. Evrim Targün şahıs cildinde,  9. sayıda bir kesik mevcut, 12. sayı kapakta yıpranma mevcut harici temiz durumda, 43x30 cm, s/b fotoğraflı, 16 sayfa. Yazarlar; Asım Bezirci, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Rıfat Ilgaz, Dr. Türkkaya Ataöv, Kemal Sülkler, Behice Boran, Fethi Naci, Tarık Ziya Ekinci, Sina Pamukçu, Samim Kocagöz, Aziz Nesin, Şaban Erik, İhsan Barlas, Niyazi Ağırnaslı, Afşar Timuçin, İlhan Başgöz. 
Çizimler; Ali, Erdoağan, Burhan, Abidin Dino, İbrahim Balaban.

    Lot No: 102

    Lot: 102

    Sosyal Adalet [CİLTLİ 1-18 SAYILAR] "Haftalık Siyasi Gazete" 19 Mart 1963 - 16 Temmuz 1963 Yıl:1 Sayı:1-18, İmtiyaz Sahibi: Cemal Hakkı Selek, Yazı İşleri Müdürü: Turhan Tükel, Vatan Matbaası, İstanbul.-M. Evrim Targün şahıs cildinde, 9. sayıda bir kesik mevcut, 12. sayı kapakta yıpranma mevcut harici temiz durumda, 43x30 cm, s/b fotoğraflı, 16 sayfa. Yazarlar; Asım Bezirci, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Rıfat Ilgaz, Dr. Türkkaya Ataöv, Kemal Sülkler, Behice Boran, Fethi Naci, Tarık Ziya Ekinci, Sina Pamukçu, Samim Kocagöz, Aziz Nesin, Şaban Erik, İhsan Barlas, Niyazi Ağırnaslı, Afşar Timuçin, İlhan Başgöz. Çizimler; Ali, Erdoağan, Burhan, Abidin Dino, İbrahim Balaban.

    TLSatıldı
  • GÜZEL CİLTLİ: Kenz'ül- İrfan fi Ehâdis nebî el rahmân, EL-HAC MEHMED ESAD [ERBİLLİ], Mahmut Bey Matbaası, Dersaadet, AH 1317 [1900].-Yayıncısının özgün gofre desenli, altın yaldızlı yeşil bez cildinde, iç kapakta ve cilt kenarlarında yıpranma mevcuttur, harici temiz durumda, 21x14 cm, Osmanlıca, 182, [2] sayfa. BDK - ÖZEGE; 10572.

    Lot No: 103

    Lot: 103

    GÜZEL CİLTLİ: Kenz'ül- İrfan fi Ehâdis nebî el rahmân, EL-HAC MEHMED ESAD [ERBİLLİ], Mahmut Bey Matbaası, Dersaadet, AH 1317 [1900].-Yayıncısının özgün gofre desenli, altın yaldızlı yeşil bez cildinde, iç kapakta ve cilt kenarlarında yıpranma mevcuttur, harici temiz durumda, 21x14 cm, Osmanlıca, 182, [2] sayfa. BDK - ÖZEGE; 10572.

    TLSatıldı
  • OSMANLICA SANAT TARİHİ Apollo, Tarih-i umumi-i sına'at, SALOMON REINACH, (Çev: Sanayi-i Nefise Mektebi Tarih-i Sına'at Muallimi Vahid), Matbaa-i Âmire, İstanbul, AH 1330 [1914].-İhami Demirci arşivinden, sonradan yapılmış siyah bez cildinde, çok temiz durumda, 24x17 cm, Osmanlıca, 409 sayfa, s/b resimli. AEKMK - BDK - MİL - ÖZEGE; 872.

    Lot No: 104

    Lot: 104

    OSMANLICA SANAT TARİHİ Apollo, Tarih-i umumi-i sına'at, SALOMON REINACH, (Çev: Sanayi-i Nefise Mektebi Tarih-i Sına'at Muallimi Vahid), Matbaa-i Âmire, İstanbul, AH 1330 [1914].-İhami Demirci arşivinden, sonradan yapılmış siyah bez cildinde, çok temiz durumda, 24x17 cm, Osmanlıca, 409 sayfa, s/b resimli. AEKMK - BDK - MİL - ÖZEGE; 872.

    TLSatıldı
  • KLASİK SANAT TARİHİ SETİNİN NADİR İLK CİLDİ Muhtasar sanat tarihi [1. CİLT], BAILLE CHARLES, (Çev: Sanayi-i Nefise Akademisi tarih-i sanat muallimi Vahid), Devlet Matbaası, İstanbul, 1928.-Yayıncısının özgün siyah bez cildinde, cilt sırtında yıpranma mevcuttur, harici temiz durumda, 24x17 cm, Osmanlıca, xii, [1], 184 sayfa, s/b resimli. BDK - ÖZEGE; 14269 - TBTK; 5562. Eserin Birinci cildi Osmanlıca, ikinci cildi 1929'da Latin harflerle basılmıştır.

    Lot No: 105

    Lot: 105

    KLASİK SANAT TARİHİ SETİNİN NADİR İLK CİLDİ Muhtasar sanat tarihi [1. CİLT], BAILLE CHARLES, (Çev: Sanayi-i Nefise Akademisi tarih-i sanat muallimi Vahid), Devlet Matbaası, İstanbul, 1928.-Yayıncısının özgün siyah bez cildinde, cilt sırtında yıpranma mevcuttur, harici temiz durumda, 24x17 cm, Osmanlıca, xii, [1], 184 sayfa, s/b resimli. BDK - ÖZEGE; 14269 - TBTK; 5562. Eserin Birinci cildi Osmanlıca, ikinci cildi 1929'da Latin harflerle basılmıştır.

    TLSatıldı
  • Türk Yurdu,  Yıl: 2, Sayı: 1 - 22 (11 ve 18. sayıları ciltte mevcut değildir), 18 Teşrin-i evvel 1328 [1912] - 5 Ağustos 1329 [1913] "Türklerin Faidesine Çalışır On Beş günde Bir Çıkar" Müdürü: Mehmed Emin, Tanin Matbaası, İstanbul.-Yayıncısının özgün gofreli deri sırtlı bez cildinde, ciltte hafif yıpranma mevcut, harici temiz durumda, 25x17 cm, Osmanlıca. 11. ve 18. sayıları eksik. Türk Yurdu, 1911 yılından beri yayını aralıklarla devam eden milliyetçi fikir dergisidir. Dergide Edebiyat, İctimai ve Siyaset, İktisad başlıkları altında; Mehmed Emin [Yurdakul], Abdullah Cevdet, H. Zâde, Kazım Nami [Duru], Mehmet Ali Tevfik, Halide Edip, Z. Gökalp, Şeyh Cemaleddin Efendi, F. Sacid, Ispartalı İsmail Hakkı, Faik Sabit, Necip Asım, Hamdullah Suphi, Ahmed Edip, Köprülüzade Mehmed Fuat, Akçuraoğlu Yusuf, Fikret Ziya, Süleyman Nazif, Abdülhak Hamid, Celal Sahir gibi isimlerin yazıları mevcuttur.

    Lot No: 106

    Lot: 106

    Türk Yurdu, Yıl: 2, Sayı: 1 - 22 (11 ve 18. sayıları ciltte mevcut değildir), 18 Teşrin-i evvel 1328 [1912] - 5 Ağustos 1329 [1913] "Türklerin Faidesine Çalışır On Beş günde Bir Çıkar" Müdürü: Mehmed Emin, Tanin Matbaası, İstanbul.-Yayıncısının özgün gofreli deri sırtlı bez cildinde, ciltte hafif yıpranma mevcut, harici temiz durumda, 25x17 cm, Osmanlıca. 11. ve 18. sayıları eksik. Türk Yurdu, 1911 yılından beri yayını aralıklarla devam eden milliyetçi fikir dergisidir. Dergide Edebiyat, İctimai ve Siyaset, İktisad başlıkları altında; Mehmed Emin [Yurdakul], Abdullah Cevdet, H. Zâde, Kazım Nami [Duru], Mehmet Ali Tevfik, Halide Edip, Z. Gökalp, Şeyh Cemaleddin Efendi, F. Sacid, Ispartalı İsmail Hakkı, Faik Sabit, Necip Asım, Hamdullah Suphi, Ahmed Edip, Köprülüzade Mehmed Fuat, Akçuraoğlu Yusuf, Fikret Ziya, Süleyman Nazif, Abdülhak Hamid, Celal Sahir gibi isimlerin yazıları mevcuttur.

    TLSatıldı
  • ERMENİCE İNCİL Nor gtagaran [= Yeni ahit]. Tp. Agop Boyacıyan, Konstantiniyye, 1879.-Yayıncısının gofre desenli özgün bez cildinde, künye sayfasında kaşe mevcuttur, ciltte yıpranma mevcut harici temiz durumda, 18x12 cm, Ermenice, 314 sayfa.

    Lot No: 107

    Lot: 107

    ERMENİCE İNCİL Nor gtagaran [= Yeni ahit]. Tp. Agop Boyacıyan, Konstantiniyye, 1879.-Yayıncısının gofre desenli özgün bez cildinde, künye sayfasında kaşe mevcuttur, ciltte yıpranma mevcut harici temiz durumda, 18x12 cm, Ermenice, 314 sayfa.

    TLSatıldı
  • ROBERT KOLEJİ TARİH ÖĞRETMENİNDEN OKULUN TARİHÇESİ / İMZALI İTHAFLI: İstanbul Amerikan kolejinin tarihçesi (Kız ve Erkek Kısımları), RECEP ÜLKE, Yeni Matbaa, İstanbul, 1956.-Özgün karton kapağında, kapakta renk değişimleri mevcut, künye sayfasında, "Aziz dostum İlhami Bey ve eşine sevfilerimle" ibaresiyle ithaflı imzalıdır, 25x17 cm, 29 sayfa, s/b fotoğraflı.

    Lot No: 108

    Lot: 108

    ROBERT KOLEJİ TARİH ÖĞRETMENİNDEN OKULUN TARİHÇESİ / İMZALI İTHAFLI: İstanbul Amerikan kolejinin tarihçesi (Kız ve Erkek Kısımları), RECEP ÜLKE, Yeni Matbaa, İstanbul, 1956.-Özgün karton kapağında, kapakta renk değişimleri mevcut, künye sayfasında, "Aziz dostum İlhami Bey ve eşine sevfilerimle" ibaresiyle ithaflı imzalıdır, 25x17 cm, 29 sayfa, s/b fotoğraflı.

    TLSatıldı
  • BİR RESSAM TARAFINDAN HAZIRLANAN NADİR VE ERKEN BİR "RESSAMLARIMIZ" BİYOGRAFİSİ Güzel Sanatlar Birliği Resim Şubesi Neşriyatından: Ressamlarımız [Cilt 1], SAMİ YETİK, (1848-1945),  Marifet Basımevi, İstanbul, 1940.-İlhami Demirci arşivinden, özgün karton kapağında, kapak sırtında ayrılma mevcut, harici temiz durumda, SAMİ YETİK, (1878-1945), Marifet Basımevi, İstanbul, 1940.
20 x 14 cm, 156 sayfa, s/b levhalar.

Osmanlı döneminin modernist izlenimci asker ressamlarından olan, Harbiye Mektebi'nde Hoca Ali Rıza (1858-1930)'dan resim dersleri alan Sami Yetik'in iki cilt olarak tasarlayıp sadece tek cilt yayınlayabildiği ve günümüzde halen konusunda en iyi ve geçerli bir kaç kaynak eserden biri olan, erken dönem Osmanlı / Türk ressamların biyografilerini içeren bu kitabın nadir ilk baskısı ve imzalı nüshası. Bu kadar yayınlanmıştır. Avrupa’da 19. yüzyıl ortalarında (1860-1870) beğeni bulan Empresyonizm akımının Türkiye temsilcisi her ne kadar Hüseyin Zekai Paşa ise de, Türkiye’de bu akım 1914 yılından sonra yayıldı. Paris’teki Akademi Julian ve Ecole Pijieve’ye devam ederken Juan Paul Lauren'in atölyesinde de çalışan Sami Yetik, klasik ekolun etkisinden kurtularak Empresyonizmin heyecanına girdi. Yurda döndükten sonra Kuleli Askeri İdadisi'ne resim öğretmeni olarak atandı. Askerî okullarda resim öğretmenliği sırasında öğrencileri ile çok iyi ilişkiler kurarak başarılı ressamların yetişmesine neden oldu. O sadece bir ressam değil aynı zamanda Osmanlı Ordusunun bir subayı olması nedeniyle, Balkan Savaşı'nda Edirne cephesinde görevlendirildi. Bu görevi sırasında İdadi yıllarından arkadaşı Mehmet Ali Laga'da onunla beraberdi. 

Türk Resim Sanatında 1914 yılından itibaren büyük bir uyanış başladı. Bu sanat hareketinde 1914 kuşağı ya da Çallı Kuşağı olarak Sanat Tarihimize geçen sanatçı grubunun başını kendisi ve Ali Sami Boyar, Hikmet Onat, İbrahim Çallı, Ali Cemal, Namık İsmail, Nazmi Ziya Güran, Feyhaman Duran, Hüseyin Avni Lifij gibi arkadaşları çekti. Şişli'de kurdukları bir atölyede daha çok büyük boy savaş resimleri yaparak Viyana ve Berlin'de Osmanlı Muharebe Resimleri sergisi planlandı. Kısa sürede hazırlanan eserler Viyana'ya götürüldü. 1918 yılında Viyana Üniversitesi salonlarında sergi açıldı. Türk ve yabancı protokolün açılışa katıldığı sergi Türkiye sanat çevrelerinde duyuruldu. Dönemin gazete ve magazin dergilerinde yer aldı.

    Lot No: 109

    Lot: 109

    BİR RESSAM TARAFINDAN HAZIRLANAN NADİR VE ERKEN BİR "RESSAMLARIMIZ" BİYOGRAFİSİ Güzel Sanatlar Birliği Resim Şubesi Neşriyatından: Ressamlarımız [Cilt 1], SAMİ YETİK, (1848-1945), Marifet Basımevi, İstanbul, 1940.-İlhami Demirci arşivinden, özgün karton kapağında, kapak sırtında ayrılma mevcut, harici temiz durumda, SAMİ YETİK, (1878-1945), Marifet Basımevi, İstanbul, 1940. 20 x 14 cm, 156 sayfa, s/b levhalar. Osmanlı döneminin modernist izlenimci asker ressamlarından olan, Harbiye Mektebi'nde Hoca Ali Rıza (1858-1930)'dan resim dersleri alan Sami Yetik'in iki cilt olarak tasarlayıp sadece tek cilt yayınlayabildiği ve günümüzde halen konusunda en iyi ve geçerli bir kaç kaynak eserden biri olan, erken dönem Osmanlı / Türk ressamların biyografilerini içeren bu kitabın nadir ilk baskısı ve imzalı nüshası. Bu kadar yayınlanmıştır. Avrupa’da 19. yüzyıl ortalarında (1860-1870) beğeni bulan Empresyonizm akımının Türkiye temsilcisi her ne kadar Hüseyin Zekai Paşa ise de, Türkiye’de bu akım 1914 yılından sonra yayıldı. Paris’teki Akademi Julian ve Ecole Pijieve’ye devam ederken Juan Paul Lauren'in atölyesinde de çalışan Sami Yetik, klasik ekolun etkisinden kurtularak Empresyonizmin heyecanına girdi. Yurda döndükten sonra Kuleli Askeri İdadisi'ne resim öğretmeni olarak atandı. Askerî okullarda resim öğretmenliği sırasında öğrencileri ile çok iyi ilişkiler kurarak başarılı ressamların yetişmesine neden oldu. O sadece bir ressam değil aynı zamanda Osmanlı Ordusunun bir subayı olması nedeniyle, Balkan Savaşı'nda Edirne cephesinde görevlendirildi. Bu görevi sırasında İdadi yıllarından arkadaşı Mehmet Ali Laga'da onunla beraberdi. Türk Resim Sanatında 1914 yılından itibaren büyük bir uyanış başladı. Bu sanat hareketinde 1914 kuşağı ya da Çallı Kuşağı olarak Sanat Tarihimize geçen sanatçı grubunun başını kendisi ve Ali Sami Boyar, Hikmet Onat, İbrahim Çallı, Ali Cemal, Namık İsmail, Nazmi Ziya Güran, Feyhaman Duran, Hüseyin Avni Lifij gibi arkadaşları çekti. Şişli'de kurdukları bir atölyede daha çok büyük boy savaş resimleri yaparak Viyana ve Berlin'de Osmanlı Muharebe Resimleri sergisi planlandı. Kısa sürede hazırlanan eserler Viyana'ya götürüldü. 1918 yılında Viyana Üniversitesi salonlarında sergi açıldı. Türk ve yabancı protokolün açılışa katıldığı sergi Türkiye sanat çevrelerinde duyuruldu. Dönemin gazete ve magazin dergilerinde yer aldı.

    TLSatıldı
  • MODERN AVUSTURYA RESMİ Moderne malerei in Österreich, WERNER HOFMANN, Kunstverlag Wolfrum, Wien, 1965.-İlhami Demirci arşivinden, yayıncısının özgün cildinde ve kutusunda, kutu üzerinde ve sayfa kenarlarında hafif renk değişim, harici temiz durumda, 31x24 cm, Almanca, 209, [2] sayfa, renkli resimli.

    Lot No: 110

    Lot: 110

    MODERN AVUSTURYA RESMİ Moderne malerei in Österreich, WERNER HOFMANN, Kunstverlag Wolfrum, Wien, 1965.-İlhami Demirci arşivinden, yayıncısının özgün cildinde ve kutusunda, kutu üzerinde ve sayfa kenarlarında hafif renk değişim, harici temiz durumda, 31x24 cm, Almanca, 209, [2] sayfa, renkli resimli.

    TLSatıldı
  • The Royal School Series, No. II. Royal readers (First Series), Thomas Nelson And Sons., London, 1918.-Yayıncısının özgün gofre desenli bordo bez cildinde, ilk sayfada Osmanlıca kaşe ve iç zayfalarda not alınmış sayfalar, ciltte hafif yıpranmalar ve iç sayfalarda renk değişimi, harici temiz durumda, 16x11 cm, İngilizce, 142 sayfa, s/b resimli.

    Lot No: 111

    Lot: 111

    The Royal School Series, No. II. Royal readers (First Series), Thomas Nelson And Sons., London, 1918.-Yayıncısının özgün gofre desenli bordo bez cildinde, ilk sayfada Osmanlıca kaşe ve iç zayfalarda not alınmış sayfalar, ciltte hafif yıpranmalar ve iç sayfalarda renk değişimi, harici temiz durumda, 16x11 cm, İngilizce, 142 sayfa, s/b resimli.

    TLSatıldı
  • ARA GÜLER FOTOĞRAFLI / ŞİİRLER: Düdüklü tencere, METİN ELOĞLU, (1927-1985), Ümit Yaşar Yayınları, İstanbul, 1962.-Özgün karton kapağında, kapak içinde okuyucu karalamaları mevcuttur, harici temiz durumda, 20x14 cm, 96 sayfa, s/b fotoğraflı. Kapak Düzeni: Orhan Peker Fotoğraflar: Ara Güler.

    Lot No: 112

    Lot: 112

    ARA GÜLER FOTOĞRAFLI / ŞİİRLER: Düdüklü tencere, METİN ELOĞLU, (1927-1985), Ümit Yaşar Yayınları, İstanbul, 1962.-Özgün karton kapağında, kapak içinde okuyucu karalamaları mevcuttur, harici temiz durumda, 20x14 cm, 96 sayfa, s/b fotoğraflı. Kapak Düzeni: Orhan Peker Fotoğraflar: Ara Güler.

    TLSatıldı
  • FERİT ÖNGÖREN KARİKATÜRLÜ / İLK BASKI / İKİNCİ YENİ / ŞİİRLER: Petrol, EDİP CANSEVER, (1928 - 1986), İstanbul Matbaası, İstanbul, 1959.-Özgün karton kapağında, iç sayfalarda yazıların okunmasını engellemeyecek şekilde okuyucu işaretlemeleri mevcuttur, harici temiz durumdadır, 20x14 cm, 31 sayfa, s/b karikatürlü. Karikatürler: Ferit Öngören.  On yedi şiirden oluşur. 1959’da yayımladığı Petrol’de şehirli bireyin yanında yoksul, esmer ve çelimsiz Anadolu insanın mutsuzluğunu da bu kez çevresi içinde ele alarak işledi. Böylelikle ferdin yanında çevre de şiirine girmiş oldu. PETROL
Bıkmıştım, kediler damlarda vardı
Adamlar geliyordu bir takım adamlardan
Ben, Henri, Alain, bir de Bob
Bugün hepimiz noksan.
Bugün hepimiz noksan.

Henri'yi tanıyoruz, kim der ki tanımıyoruz Henri'yi
O bizim musluğumuzdur, çok hızlı akar Avrupadan
Alain'se açlığımızdır, bir sürü kadınlar tanır
Günün her saatinde ayrılan.
Günün her saatinde ayrılan.

    Lot No: 113

    Lot: 113

    FERİT ÖNGÖREN KARİKATÜRLÜ / İLK BASKI / İKİNCİ YENİ / ŞİİRLER: Petrol, EDİP CANSEVER, (1928 - 1986), İstanbul Matbaası, İstanbul, 1959.-Özgün karton kapağında, iç sayfalarda yazıların okunmasını engellemeyecek şekilde okuyucu işaretlemeleri mevcuttur, harici temiz durumdadır, 20x14 cm, 31 sayfa, s/b karikatürlü. Karikatürler: Ferit Öngören. On yedi şiirden oluşur. 1959’da yayımladığı Petrol’de şehirli bireyin yanında yoksul, esmer ve çelimsiz Anadolu insanın mutsuzluğunu da bu kez çevresi içinde ele alarak işledi. Böylelikle ferdin yanında çevre de şiirine girmiş oldu. PETROL Bıkmıştım, kediler damlarda vardı Adamlar geliyordu bir takım adamlardan Ben, Henri, Alain, bir de Bob Bugün hepimiz noksan. Bugün hepimiz noksan. Henri'yi tanıyoruz, kim der ki tanımıyoruz Henri'yi O bizim musluğumuzdur, çok hızlı akar Avrupadan Alain'se açlığımızdır, bir sürü kadınlar tanır Günün her saatinde ayrılan. Günün her saatinde ayrılan.

    TLSatıldı
  • BÜYÜK ŞÂİRİN ÜÇ ŞİİR KİTABI BİR ARADA: 835 satır - Sesini kaybeden şehir - Varan 3, NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), İzlem Yayınları, İstanbul, 1965.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 20x14 cm, 175, [10] sayfa. S/b tıpkı basım sayfalar. Güneşi İçenlerin Türküsü, Salkımsöğüt, Orkestra, Piyer Loti, Makinalaşmak, Açların Gözbebekleri, Gövdemdeki Kurt, Bahri Hazer, Yangın, Yanardağ, Sanat Telâkkisi, Korsan Türküsü, Rodos Heykeli, Jokond’un Hatıra Defterinden Parçalar, Berkley, Sesini Kaybeden Şehir, Kerem Gibi, Nikbinlik gibi şiirleri mevcuttur. Nazım Hikmet’in “Putları Yıkıyoruz” sloganıyla yola çıktığı 835 Satır adlı şiir kitabı edebiyat çevrelerinde geniş yankı uyandırmıştır. Şairin gür sesiyle deneysel tarza yazdığı şiirlerde teknolojinin ön plana çıkarıldığı, modern dünyanın önemli olduğu, bu anlamda Fütürizmle de birebir ilişkisi bulunan görmekteyiz. 835 Satır kitabında bulunan Makinalaşmak, Orkestra gibi şiirler uzun yıllar tartışılmıştır. 1930 Varan 3 ve “Sesini Kaybeden Şehir” adlı şiiri ve 1931’de ilk beş kitabında yer alan şiirleri nedeniyle açılan davalar aklanmaya sonuçlandı. Güneşi İçenlerin Türküsü, Salkımsöğüt, Orkestra, Piyer Loti, Makinalaşmak, Açların Gözbebekleri, Gövdemdeki Kurt, Bahri Hazer, Yangın, Yanardağ, Sanat Telâkkisi, Korsan Türküsü, Rodos Heykeli, Jokond’un Hatıra Defterinden Parçalar, Berkley, Sesini Kaybeden Şehir, Kerem Gibi, Nikbinlik gibi şiirleri mevcuttur. Bu bir türkü:-
toprak çanaklarda
güneşi içenlerin türküsü!
Bu bir örgü:-
alev bir saç örgüsü!
kıvranıyor;
kanlı; kızıl bir meş’ale gibi yanıyor
esmer alınlarında
bakır ayakları çıplak kahramanların!
Ben de gördüm o kahramanları,
ben de sardım o örgüyü,
ben de onlarla
güneşe giden
köprüden
geçtim!

    Lot No: 114

    Lot: 114

    BÜYÜK ŞÂİRİN ÜÇ ŞİİR KİTABI BİR ARADA: 835 satır - Sesini kaybeden şehir - Varan 3, NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), İzlem Yayınları, İstanbul, 1965.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 20x14 cm, 175, [10] sayfa. S/b tıpkı basım sayfalar. Güneşi İçenlerin Türküsü, Salkımsöğüt, Orkestra, Piyer Loti, Makinalaşmak, Açların Gözbebekleri, Gövdemdeki Kurt, Bahri Hazer, Yangın, Yanardağ, Sanat Telâkkisi, Korsan Türküsü, Rodos Heykeli, Jokond’un Hatıra Defterinden Parçalar, Berkley, Sesini Kaybeden Şehir, Kerem Gibi, Nikbinlik gibi şiirleri mevcuttur. Nazım Hikmet’in “Putları Yıkıyoruz” sloganıyla yola çıktığı 835 Satır adlı şiir kitabı edebiyat çevrelerinde geniş yankı uyandırmıştır. Şairin gür sesiyle deneysel tarza yazdığı şiirlerde teknolojinin ön plana çıkarıldığı, modern dünyanın önemli olduğu, bu anlamda Fütürizmle de birebir ilişkisi bulunan görmekteyiz. 835 Satır kitabında bulunan Makinalaşmak, Orkestra gibi şiirler uzun yıllar tartışılmıştır. 1930 Varan 3 ve “Sesini Kaybeden Şehir” adlı şiiri ve 1931’de ilk beş kitabında yer alan şiirleri nedeniyle açılan davalar aklanmaya sonuçlandı. Güneşi İçenlerin Türküsü, Salkımsöğüt, Orkestra, Piyer Loti, Makinalaşmak, Açların Gözbebekleri, Gövdemdeki Kurt, Bahri Hazer, Yangın, Yanardağ, Sanat Telâkkisi, Korsan Türküsü, Rodos Heykeli, Jokond’un Hatıra Defterinden Parçalar, Berkley, Sesini Kaybeden Şehir, Kerem Gibi, Nikbinlik gibi şiirleri mevcuttur. Bu bir türkü:- toprak çanaklarda güneşi içenlerin türküsü! Bu bir örgü:- alev bir saç örgüsü! kıvranıyor; kanlı; kızıl bir meş’ale gibi yanıyor esmer alınlarında bakır ayakları çıplak kahramanların! Ben de gördüm o kahramanları, ben de sardım o örgüyü, ben de onlarla güneşe giden köprüden geçtim!

    TLSatıldı
  • İLK BASKI / TİYATRO: Kafatası, NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), Dost Yayınları, Ankara, 1966.-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 21x14 cm, 87 sayfa. İlk tiyatro eseri olarak Kafatası (1932)'nı yazmış ve eserde bir kaşif ilim adamının, çıkarcılar elinde kalışını anlatarak, toplumun kendisi için çalışan ilim adamlarına kayıtsızlığını işlemiştir. Bu oyun, 1934 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosunda (Darülbedayi'de) sahneye konulduğu sıra büyük bir ilgi uyandırmıştı. Kuruluşu, kişileri ve tekniği yönünden sağlam bir yapısı olan "Kafatası", insanoğlunun dramını ustaca, kendi sanat çizgisini aşan bir güçle vermektedir. Böyle olmasından ötürüdür ki zaman zaman yabancı ülkelerde sahneye konulmuş ve bir Türk yazarının eseri olarak, uzun süre afişlerde kalmıştır. Tiyatro eserlerinde; ezen ezilen ilişkisini, egemen sistem karşısında yok olan silinip giden insanların yaşam umutlarını, hayallerini çarpıcı göstergeler ve etkileyici örneklerle aktarması, onun sanatının güncel olmasını sağlayan başlıca nedenlerdendir. Toplumcu gerçekçi sanat anlayışının en yalın ve en başarılı örneklerini aktardığı eserlerinde dil ve biçim ilişkisini oldukça dengeli kurgulamıştır. Politik tiyatronun belgelerle anlatımı, sinema perdesi ve 113 projeksiyon kullanımı, döner sahnelerin varlığı gibi özellikleri kimi eserlerinde belirgin olarak değerlendirilmiştir. Oyunlarında işçi sınıfının bilinçlenmesine yönelik mesajların verilmesi, Marksist sanat anlayışının bir gereği olarak yer tutar. Nâzım Hikmet Tiyatrosu’nun başlıca özelliklerinden olan karakterlerin derin psikolojik alt yapısının ustaca kurgulanmış dille izleyiciye aktarılması, verilen mesajın daha iyi anlaşılmasını sağlamıştır. Kafatası adlı eserinde oyunun başkahramanı olan Doktor Dalbanezo’nun yaşadığı değişim ve dönüşümün ustaca anlatımının izleyicide uyandırdığı çarpıcı etki politik tiyatronun başarılı temsillerindendir.

    Lot No: 115

    Lot: 115

    İLK BASKI / TİYATRO: Kafatası, NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), Dost Yayınları, Ankara, 1966.-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 21x14 cm, 87 sayfa. İlk tiyatro eseri olarak Kafatası (1932)'nı yazmış ve eserde bir kaşif ilim adamının, çıkarcılar elinde kalışını anlatarak, toplumun kendisi için çalışan ilim adamlarına kayıtsızlığını işlemiştir. Bu oyun, 1934 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosunda (Darülbedayi'de) sahneye konulduğu sıra büyük bir ilgi uyandırmıştı. Kuruluşu, kişileri ve tekniği yönünden sağlam bir yapısı olan "Kafatası", insanoğlunun dramını ustaca, kendi sanat çizgisini aşan bir güçle vermektedir. Böyle olmasından ötürüdür ki zaman zaman yabancı ülkelerde sahneye konulmuş ve bir Türk yazarının eseri olarak, uzun süre afişlerde kalmıştır. Tiyatro eserlerinde; ezen ezilen ilişkisini, egemen sistem karşısında yok olan silinip giden insanların yaşam umutlarını, hayallerini çarpıcı göstergeler ve etkileyici örneklerle aktarması, onun sanatının güncel olmasını sağlayan başlıca nedenlerdendir. Toplumcu gerçekçi sanat anlayışının en yalın ve en başarılı örneklerini aktardığı eserlerinde dil ve biçim ilişkisini oldukça dengeli kurgulamıştır. Politik tiyatronun belgelerle anlatımı, sinema perdesi ve 113 projeksiyon kullanımı, döner sahnelerin varlığı gibi özellikleri kimi eserlerinde belirgin olarak değerlendirilmiştir. Oyunlarında işçi sınıfının bilinçlenmesine yönelik mesajların verilmesi, Marksist sanat anlayışının bir gereği olarak yer tutar. Nâzım Hikmet Tiyatrosu’nun başlıca özelliklerinden olan karakterlerin derin psikolojik alt yapısının ustaca kurgulanmış dille izleyiciye aktarılması, verilen mesajın daha iyi anlaşılmasını sağlamıştır. Kafatası adlı eserinde oyunun başkahramanı olan Doktor Dalbanezo’nun yaşadığı değişim ve dönüşümün ustaca anlatımının izleyicide uyandırdığı çarpıcı etki politik tiyatronun başarılı temsillerindendir.

    TLSatıldı
  • TİYATRO / ABİDİN DİNO ÇİZİMİ KAPAKLI: Bir ölü evi veya merhumun hanesi, NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), Dost Yayınları, Ankara, 1966.-Özgün karton kapağında, ilk sayfada okuyucu ismi mevcut, Devin Özgün Çınar kütüphanesinden, 20x14 cm, 80 sayfa. Kapak Resmi: Abidin Dino imzalıdır. Gülünçlü komedi 3 Perde 11 Tablo. Aile içinde ölenin bıraktığı paranın peşine nasıl düşüldüğünün anlatıldığı Bir Ölü Evi yahut Merhumenin Hanesi'nde insanların sahtelikleri ve çıkar düşkünlükleri bir başka boyutta anlatılmıştır. İlk olarak 1932’de yayınlanan eser 1934’te Darülbedâyi’de sahnelenmiştir. Bir Ölü Evi veya Merhumun Hanesi adlı oyunda henüz ölmüş bir babanın hemen arkasından o gün evde geçen olayları çok ince bir güldür havasında vermektedir. Nazım hikmet’in en iyi oyunlarından biri kabul edilir.

    Lot No: 116

    Lot: 116

    TİYATRO / ABİDİN DİNO ÇİZİMİ KAPAKLI: Bir ölü evi veya merhumun hanesi, NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), Dost Yayınları, Ankara, 1966.-Özgün karton kapağında, ilk sayfada okuyucu ismi mevcut, Devin Özgün Çınar kütüphanesinden, 20x14 cm, 80 sayfa. Kapak Resmi: Abidin Dino imzalıdır. Gülünçlü komedi 3 Perde 11 Tablo. Aile içinde ölenin bıraktığı paranın peşine nasıl düşüldüğünün anlatıldığı Bir Ölü Evi yahut Merhumenin Hanesi'nde insanların sahtelikleri ve çıkar düşkünlükleri bir başka boyutta anlatılmıştır. İlk olarak 1932’de yayınlanan eser 1934’te Darülbedâyi’de sahnelenmiştir. Bir Ölü Evi veya Merhumun Hanesi adlı oyunda henüz ölmüş bir babanın hemen arkasından o gün evde geçen olayları çok ince bir güldür havasında vermektedir. Nazım hikmet’in en iyi oyunlarından biri kabul edilir.

    TLSatıldı
  • TİYATRO: Şöhret veya unutulan adam, NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), Dost Yayınları, Ankara, 1966.-Özgün karton kapağında,ilk sayfada okuyucu ismi mevcuttur, harici çok temiz durumda, 20x14 cm, 67 sayfa. Kapak Düzeni: Salim Şengil. Oyun, iki perde altı tablo. Oyun Şehir Tiyatrolarında sahnelenmiştir. Unutulan Adam 'da meşhur bir doktor karısı tarafından aldatılınca,
ameliyatla kızını öldürür ve kendisini ihbar ederek cezalandırılmasını sağlar.
Evine döndüğü zaman karısının kendisini çoktan unuttuğunu ve yardımcısıyla
yaşadığını görür. Bir zamanlarki şöhretini kendisine hatırlatacak belgeleri alıp gider. Bu eserde ünlü Medea mitosu tersine çevrilmiştir.

    Lot No: 117

    Lot: 117

    TİYATRO: Şöhret veya unutulan adam, NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), Dost Yayınları, Ankara, 1966.-Özgün karton kapağında,ilk sayfada okuyucu ismi mevcuttur, harici çok temiz durumda, 20x14 cm, 67 sayfa. Kapak Düzeni: Salim Şengil. Oyun, iki perde altı tablo. Oyun Şehir Tiyatrolarında sahnelenmiştir. Unutulan Adam 'da meşhur bir doktor karısı tarafından aldatılınca, ameliyatla kızını öldürür ve kendisini ihbar ederek cezalandırılmasını sağlar. Evine döndüğü zaman karısının kendisini çoktan unuttuğunu ve yardımcısıyla yaşadığını görür. Bir zamanlarki şöhretini kendisine hatırlatacak belgeleri alıp gider. Bu eserde ünlü Medea mitosu tersine çevrilmiştir.

    TLSatıldı
  • TİYATRO / ABİDİN DİNO ÇİZİMİ KAPAKLI: Ferhat ile şirin (Bir aşk masalı), NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), Dost Yayınları, Ankara, 1965.-Özgün karton kapağında, ilk sayfada okuyu ismi ve kitapçı kaşesi mevcuttur,  çok temiz durumda, 21x14 cm, 104 sayfa. Kapak Deseni: Abidin Dino. Oyun üç perde. Yazarın bir halk hikâyesini oyunlaştırdığı ünlü eseri Ferhat ile Şirin'dir. Halk hikâyesinde aşkın gücü ve acıları anlatılır. Nazım Hikmet aşk duygusunu daha yüce bir amaca, toplum çıkarları uğruna tabiatla savaşmaya yöneltmiştir. Ferhat, Şirin 'in ölüm haberini alsa da işine devam eder. Burada ferdin kendi acısını aşarak kendisini daha yüksek bir amaca/topluma adaması söz konu sudur. Eser bir bale olarak da bestelenmiş ve oynanmıştır.

    Lot No: 118

    Lot: 118

    TİYATRO / ABİDİN DİNO ÇİZİMİ KAPAKLI: Ferhat ile şirin (Bir aşk masalı), NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), Dost Yayınları, Ankara, 1965.-Özgün karton kapağında, ilk sayfada okuyu ismi ve kitapçı kaşesi mevcuttur, çok temiz durumda, 21x14 cm, 104 sayfa. Kapak Deseni: Abidin Dino. Oyun üç perde. Yazarın bir halk hikâyesini oyunlaştırdığı ünlü eseri Ferhat ile Şirin'dir. Halk hikâyesinde aşkın gücü ve acıları anlatılır. Nazım Hikmet aşk duygusunu daha yüce bir amaca, toplum çıkarları uğruna tabiatla savaşmaya yöneltmiştir. Ferhat, Şirin 'in ölüm haberini alsa da işine devam eder. Burada ferdin kendi acısını aşarak kendisini daha yüksek bir amaca/topluma adaması söz konu sudur. Eser bir bale olarak da bestelenmiş ve oynanmıştır.

    TLSatıldı
  • TİYATRO / ABİDİN DİNO ÇİZİMİ KAPAKLI: Enayi, NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), Dost Yayınları, Ankara, 1965.-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x14 cm, 98 sayfa. Kapak Deseni: Abidin Dino. Oyun üç perde. Sanatçı bu oyununda gerçekçi bir görüşle kişilerini geliştirmekte ve giderek kuvvetli birer karakter haline getirmektedir. Bu kişiler arasında en önemlisi bir avukattır. Topluma, çevresine faydalı olmaya çalışan dürüst, ahlâklı bir insan... Bunun karşısında, kişisel çıkarlarıyla direnen bir toplumun bireyleri... Bu iki çekişme arasında gitgide gelişen dramatik yön, sağ- lam diyaloglarla, insanlığın dramını ustaca ortaya koymaktadır.

    Lot No: 119

    Lot: 119

    TİYATRO / ABİDİN DİNO ÇİZİMİ KAPAKLI: Enayi, NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), Dost Yayınları, Ankara, 1965.-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x14 cm, 98 sayfa. Kapak Deseni: Abidin Dino. Oyun üç perde. Sanatçı bu oyununda gerçekçi bir görüşle kişilerini geliştirmekte ve giderek kuvvetli birer karakter haline getirmektedir. Bu kişiler arasında en önemlisi bir avukattır. Topluma, çevresine faydalı olmaya çalışan dürüst, ahlâklı bir insan... Bunun karşısında, kişisel çıkarlarıyla direnen bir toplumun bireyleri... Bu iki çekişme arasında gitgide gelişen dramatik yön, sağ- lam diyaloglarla, insanlığın dramını ustaca ortaya koymaktadır.

    TLSatıldı
  • İLK BASKI / ŞİİRLER: Rubailer, NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), De Yayınevi, İstanbul, 1966.-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x14 cm, 34, [2] sayfa. Kapak Düzeni: Sait Maden. Yayına hazırlayan; Memet Fuat. PİRAYE'ME RUBAİLER
Sana yazdığım şeyleri zaten şu son sekiz yıl içinde ne yazdım ki sana ait olmasın beğenmen beni nasıl bahtiyar ediyor, tasavvur edemezsin. Seni sevmek, seni düşünmek, senin için çalışmak ve her şeye rağmen seni yüzde yüz, katkısız bahtiyar edebilmek ümidini bir an olsun kaybetmemek, geri kalan ömrüm yüz misli uzun olsa da onu doldurmaya, onu mânali ve yaşanmaya değer kılmaya yeter.

    Lot No: 120

    Lot: 120

    İLK BASKI / ŞİİRLER: Rubailer, NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), De Yayınevi, İstanbul, 1966.-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x14 cm, 34, [2] sayfa. Kapak Düzeni: Sait Maden. Yayına hazırlayan; Memet Fuat. PİRAYE'ME RUBAİLER Sana yazdığım şeyleri zaten şu son sekiz yıl içinde ne yazdım ki sana ait olmasın beğenmen beni nasıl bahtiyar ediyor, tasavvur edemezsin. Seni sevmek, seni düşünmek, senin için çalışmak ve her şeye rağmen seni yüzde yüz, katkısız bahtiyar edebilmek ümidini bir an olsun kaybetmemek, geri kalan ömrüm yüz misli uzun olsa da onu doldurmaya, onu mânali ve yaşanmaya değer kılmaya yeter.

    TLSatıldı
  • İLK BASKI / TİYATRO: Ferhad ile Şirin, NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), De Yayınevi, İstanbul, 1965.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 20x14 cm, 82, [2] sayfa. Baskıya hazırlayan: Memet Fuat. Yazarın bir halk hikâyesini oyunlaştırdığı ünlü eseri Ferhat ile Şirin'dir. Halk hikâyesinde aşkın gücü ve acıları anlatılır. Nazım Hikmet aşk duygusunu daha yüce bir amaca, toplum çıkarları uğruna tabiatla savaşmaya yöneltmiştir. Ferhat, Şirin 'in ölüm haberini alsa da işine devam eder. Burada ferdin kendi acısını aşarak kendisini daha yüksek bir amaca/topluma adaması söz konu sudur. Eser bir bale olarak da bestelenmiş ve oynanmıştır.

    Lot No: 121

    Lot: 121

    İLK BASKI / TİYATRO: Ferhad ile Şirin, NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), De Yayınevi, İstanbul, 1965.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 20x14 cm, 82, [2] sayfa. Baskıya hazırlayan: Memet Fuat. Yazarın bir halk hikâyesini oyunlaştırdığı ünlü eseri Ferhat ile Şirin'dir. Halk hikâyesinde aşkın gücü ve acıları anlatılır. Nazım Hikmet aşk duygusunu daha yüce bir amaca, toplum çıkarları uğruna tabiatla savaşmaya yöneltmiştir. Ferhat, Şirin 'in ölüm haberini alsa da işine devam eder. Burada ferdin kendi acısını aşarak kendisini daha yüksek bir amaca/topluma adaması söz konu sudur. Eser bir bale olarak da bestelenmiş ve oynanmıştır.

    TLSatıldı
  • İLK BASKI / ŞİİRLER: Dört hapishaneden, NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), De Yayınevi, İstanbul, 1966.-Özgün karton kapağında, sol alt köşede ufak bir kopuk mevcut, harici çok temiz durumda, 20x14 cm, 105, [8] sayfa. Kapak: Said Maden. Dört Hapishaneden: Çoğunluğu 1939-41 yılları arası yazılmış tek tek şiirlerinin birleşmesinden oluşmuş bir kitaptır. Şiirlerde cezaevine düşmüş olmanın acısı, dünya ve ülke sorunları, aşk gibi temaların yanında hapiste yakından tanıdığı halktan kişilerin başından geçenler de anlatılır..
Bugün pazar...
Bugün, beni ilk defa
Güneşe çıkardılar.
Ve ben, ömrümde ilk defa
Gökyüzünün
Bu kadar benden uzak,
Bu kadar mavi,
Bu kadar geniş olduğuna şaşarak,
Kımıldamadan durdum
Sonra, saygıyla toprağa oturdum,
Dayadım sırtımı duvara.
Bu anda;
Ne düşmek dalgalara,
Bu anda;
Ne kavga, ne hürriyet, ne karım.
Toprak,
Güneş ve
Ben...
Bahtiyarım…

    Lot No: 122

    Lot: 122

    İLK BASKI / ŞİİRLER: Dört hapishaneden, NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), De Yayınevi, İstanbul, 1966.-Özgün karton kapağında, sol alt köşede ufak bir kopuk mevcut, harici çok temiz durumda, 20x14 cm, 105, [8] sayfa. Kapak: Said Maden. Dört Hapishaneden: Çoğunluğu 1939-41 yılları arası yazılmış tek tek şiirlerinin birleşmesinden oluşmuş bir kitaptır. Şiirlerde cezaevine düşmüş olmanın acısı, dünya ve ülke sorunları, aşk gibi temaların yanında hapiste yakından tanıdığı halktan kişilerin başından geçenler de anlatılır.. Bugün pazar... Bugün, beni ilk defa Güneşe çıkardılar. Ve ben, ömrümde ilk defa Gökyüzünün Bu kadar benden uzak, Bu kadar mavi, Bu kadar geniş olduğuna şaşarak, Kımıldamadan durdum Sonra, saygıyla toprağa oturdum, Dayadım sırtımı duvara. Bu anda; Ne düşmek dalgalara, Bu anda; Ne kavga, ne hürriyet, ne karım. Toprak, Güneş ve Ben... Bahtiyarım…

    TLSatıldı
  • SAİT MADEN KAPAKLI /ŞİİRLER: Kurtuluş savaşı destanı (Memleketimden İnsan Manzaralarından), NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), Yön Yayınları, İstanbul, 1965.-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 24x17 cm, 74, [2] sayfa.

    Lot No: 123

    Lot: 123

    SAİT MADEN KAPAKLI /ŞİİRLER: Kurtuluş savaşı destanı (Memleketimden İnsan Manzaralarından), NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), Yön Yayınları, İstanbul, 1965.-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 24x17 cm, 74, [2] sayfa.

    TLSatıldı
  • ABİDİN DİNO DESENLİ: Bütün eserleri (1), NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), Dost Yayınları, Ankara, 1968.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 20x15 cm, 226, [2] sayfa. Kapak Düzeni: Said Maden. İç Desenler: Abidin Dino. Bozak Matbaası.

    Lot No: 124

    Lot: 124

    ABİDİN DİNO DESENLİ: Bütün eserleri (1), NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), Dost Yayınları, Ankara, 1968.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 20x15 cm, 226, [2] sayfa. Kapak Düzeni: Said Maden. İç Desenler: Abidin Dino. Bozak Matbaası.

    TLSatıldı
  • İLK BASKI / ŞİİRLER: Otuz beş yaş, CAHİT SITKI TARANCI, (1910-1956), Varlık Yayınları, İstanbul, 1946.-Özgün karton kapağında, kapakta yıpranma mevcut, harici temiz durumda, 18x12 cm, 132, [10] sayfa. Kapak Yazısı: Emin Barın. 1946 yılında C.H.P.’nin açtığı şiir yarışmasına katılmak için hazırlandı. Şekil ve içeriği birleştirme endişesi içinde olan şairin yazacağı şiir, hem otuz beş dize olmalı hem de otuz beş yaşın psikolojik yetkinliğini yansıtmalıydı. "Otuz Beş Yaş" şiiriyle ödülü kazanan şairin böylece ikinci şiir kitabı Otuz Beş Yaş adıyla Varlık Yayınları tarafından 1946 yılında yayımlandı. Okuyucu tarafından ilgiyle karşılanan eser, 1948 yılında ikinci baskısını yaptı. Cahit Sıtkı’nın olgunluk dönemi ürünlerini içeren Otuz Beş Yaş’taki şiirlerin ana temasını, “çok sevdiği hayata, yaşamaya bağlılık ile hayatın en büyük realitesi ölüm karşısında duyduğu derin korku ve endişe” (Göçgün 1987:151) oluşturdu. Şairin ilk şiirlerindeki kültürel arka planını kaybetmiş ölüm korkusu, bu sefer yaşamayı bir din gibi benimseme ve sevme anlayışı gereği onu kaybetme endişesine dönüştü. Cahit Sıtkı, Türk şiir geleneği içinde, özellikle Otuz Beş Yaş’taki şiirleriyle, halk, divan ve Batı edebiyatlarından aldığı unsurlarla yeni bir terkibe ulaştı. Türk edebiyatında en çok Fuzuli, Baki, Şeyh Galip ve kendi devrinden Yahya Kemal, Ahmet Haşim, Necip Fazıl ve Ahmet Kutsi Tecer’den, Batı edebiyatından Baudelaire, Lamartine, Corneille ve Racine’den, halk edebiyatından ise sözlü kültür geleneğinden özellikle de çocukluk döneminde dinlediği masallardan ve halk hikâyelerinden etkilenerek şiir mihverini oluşturdu. Sanatta doğallığı kendisine düstur edinen Cahit Sıtkı, yapay imgelere ve çarpıcı olmak için dili anlaşılmaz kılmaya asla itibar etmedi. Dildeki tasarrufu, imgelerindeki geleneksel boyut ve ferdî lirizmle toplumsal olana ulaşma gibi temel özellikler bakımından Cahit Sıtkı, Yunus Emre çizgisinin bir devamıydı.

    Lot No: 125

    Lot: 125

    İLK BASKI / ŞİİRLER: Otuz beş yaş, CAHİT SITKI TARANCI, (1910-1956), Varlık Yayınları, İstanbul, 1946.-Özgün karton kapağında, kapakta yıpranma mevcut, harici temiz durumda, 18x12 cm, 132, [10] sayfa. Kapak Yazısı: Emin Barın. 1946 yılında C.H.P.’nin açtığı şiir yarışmasına katılmak için hazırlandı. Şekil ve içeriği birleştirme endişesi içinde olan şairin yazacağı şiir, hem otuz beş dize olmalı hem de otuz beş yaşın psikolojik yetkinliğini yansıtmalıydı. "Otuz Beş Yaş" şiiriyle ödülü kazanan şairin böylece ikinci şiir kitabı Otuz Beş Yaş adıyla Varlık Yayınları tarafından 1946 yılında yayımlandı. Okuyucu tarafından ilgiyle karşılanan eser, 1948 yılında ikinci baskısını yaptı. Cahit Sıtkı’nın olgunluk dönemi ürünlerini içeren Otuz Beş Yaş’taki şiirlerin ana temasını, “çok sevdiği hayata, yaşamaya bağlılık ile hayatın en büyük realitesi ölüm karşısında duyduğu derin korku ve endişe” (Göçgün 1987:151) oluşturdu. Şairin ilk şiirlerindeki kültürel arka planını kaybetmiş ölüm korkusu, bu sefer yaşamayı bir din gibi benimseme ve sevme anlayışı gereği onu kaybetme endişesine dönüştü. Cahit Sıtkı, Türk şiir geleneği içinde, özellikle Otuz Beş Yaş’taki şiirleriyle, halk, divan ve Batı edebiyatlarından aldığı unsurlarla yeni bir terkibe ulaştı. Türk edebiyatında en çok Fuzuli, Baki, Şeyh Galip ve kendi devrinden Yahya Kemal, Ahmet Haşim, Necip Fazıl ve Ahmet Kutsi Tecer’den, Batı edebiyatından Baudelaire, Lamartine, Corneille ve Racine’den, halk edebiyatından ise sözlü kültür geleneğinden özellikle de çocukluk döneminde dinlediği masallardan ve halk hikâyelerinden etkilenerek şiir mihverini oluşturdu. Sanatta doğallığı kendisine düstur edinen Cahit Sıtkı, yapay imgelere ve çarpıcı olmak için dili anlaşılmaz kılmaya asla itibar etmedi. Dildeki tasarrufu, imgelerindeki geleneksel boyut ve ferdî lirizmle toplumsal olana ulaşma gibi temel özellikler bakımından Cahit Sıtkı, Yunus Emre çizgisinin bir devamıydı.

    TLSatıldı
  • İLK BASKI / RÖPORTAJ: Çukurova yana yana, YAŞAR KEMAL [KEMAL SADIK GÖĞCELİ], (1923-2015), Yeditepe Yayınları, İstanbul, 1955.-Özgün, gofreli karton kapağında, kapakta yıpranmalar mevcut, harici temiz durumda, 17x12 cm, 74, [6] sayfa. Kapak Kompozisyonu: A. Arad.  Bu kitaba giren yazılardan "Dünyanın En Büyük Çiftliğinde Yedi Gün" adını taşıyanlar İstanbul Gazeteciler Cemiyetinin 1955 yılı ropörtaj mükafatını kazanmıştır. Çukurova Yana Yana, Yaşar Kemal'in 1955'te yayımlanan röportaj kitabıdır. Yenitepe Yayınları tarafından basılmıştır. Yaşar Kemal, bu röportajında değişen toplum yapısını, Çukurova'ya gelen traktörün pençesindeki toprak insan ilişkisini ve Çukurova'nın güzelliğini, doğasını ve sorunlarını yansıtmaktadır. Röportajlar, kitaplaştırılmadan evvel Cumhuriyet'te yayımlanmıştır.

    Lot No: 126

    Lot: 126

    İLK BASKI / RÖPORTAJ: Çukurova yana yana, YAŞAR KEMAL [KEMAL SADIK GÖĞCELİ], (1923-2015), Yeditepe Yayınları, İstanbul, 1955.-Özgün, gofreli karton kapağında, kapakta yıpranmalar mevcut, harici temiz durumda, 17x12 cm, 74, [6] sayfa. Kapak Kompozisyonu: A. Arad. Bu kitaba giren yazılardan "Dünyanın En Büyük Çiftliğinde Yedi Gün" adını taşıyanlar İstanbul Gazeteciler Cemiyetinin 1955 yılı ropörtaj mükafatını kazanmıştır. Çukurova Yana Yana, Yaşar Kemal'in 1955'te yayımlanan röportaj kitabıdır. Yenitepe Yayınları tarafından basılmıştır. Yaşar Kemal, bu röportajında değişen toplum yapısını, Çukurova'ya gelen traktörün pençesindeki toprak insan ilişkisini ve Çukurova'nın güzelliğini, doğasını ve sorunlarını yansıtmaktadır. Röportajlar, kitaplaştırılmadan evvel Cumhuriyet'te yayımlanmıştır.

    TLSatıldı
  • İLK BASKI / BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU KAPAKLI: Halk türküleri, EFLÂTUN CEM GÜNEY, (1896-1981), Yeditepe Yayınları, İstanbul, 1953.-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 17x12 cm, 92, [4] sayfa, 6 adet s/b çizimli. Toplamda 58 türkü bulunur. Eserde Ağam İstanbul'u Mesken mi Tuttun, Burçak Tarlası, Cezayir, Çakır Mustafa, Emir Dağı, Genç Osman, Yörük Ali, Zeynebim gibi türküler derlenmiştir.

    Lot No: 127

    Lot: 127

    İLK BASKI / BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU KAPAKLI: Halk türküleri, EFLÂTUN CEM GÜNEY, (1896-1981), Yeditepe Yayınları, İstanbul, 1953.-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 17x12 cm, 92, [4] sayfa, 6 adet s/b çizimli. Toplamda 58 türkü bulunur. Eserde Ağam İstanbul'u Mesken mi Tuttun, Burçak Tarlası, Cezayir, Çakır Mustafa, Emir Dağı, Genç Osman, Yörük Ali, Zeynebim gibi türküler derlenmiştir.

    TLSatıldı
  • İzmir fuarında Diyarbakır, Diyarbakır Ticaret ve Sanayii Odası, Diyarbakır Basımevi, Diyarbakır, 1938.-Özgün karton kapağında oldukça temiz durumda, kapak sırtı haliyle, 20x15 cm, 43 sayfa, bir adet harita,iki adet plan sayfası, çok sayıda s/b fotoğraflı, arka kapakta şehrin anıtları planı mevcuttur.

    Lot No: 128

    Lot: 128

    İzmir fuarında Diyarbakır, Diyarbakır Ticaret ve Sanayii Odası, Diyarbakır Basımevi, Diyarbakır, 1938.-Özgün karton kapağında oldukça temiz durumda, kapak sırtı haliyle, 20x15 cm, 43 sayfa, bir adet harita,iki adet plan sayfası, çok sayıda s/b fotoğraflı, arka kapakta şehrin anıtları planı mevcuttur.

    TLSatıldı
  • Gece gelen telgraf, Portreler, 1+1=Bir, NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963) NAİL V. [NAİL VAHDETİ ÇAKIRHAN], (1910-2008), İzlem Yayınları, İstanbul, 1966.-Özgün karton kapağında, kapakta yıpranma mevcut, harici temiz durumda, 20x14 cm, 106, [6] sayfa. Nâzım Hikmet'in üç kitabını birarada bulacaksınız bu kitapta. «Gece Gelen Telgraf» in ilk basımının so- nunda Nâzım Hikmet'in Nail V. ile birlikte Amerikan şairlerinden çevirdiği şiirler yer almıştır.

    Lot No: 129

    Lot: 129

    Gece gelen telgraf, Portreler, 1+1=Bir, NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963) NAİL V. [NAİL VAHDETİ ÇAKIRHAN], (1910-2008), İzlem Yayınları, İstanbul, 1966.-Özgün karton kapağında, kapakta yıpranma mevcut, harici temiz durumda, 20x14 cm, 106, [6] sayfa. Nâzım Hikmet'in üç kitabını birarada bulacaksınız bu kitapta. «Gece Gelen Telgraf» in ilk basımının so- nunda Nâzım Hikmet'in Nail V. ile birlikte Amerikan şairlerinden çevirdiği şiirler yer almıştır.

    TLSatıldı
  • İLK BASKI / HİKÂYELER: Ekmek kavgası, ORHAN KEMAL, (1914-1970), Varlık Yayınları, İstanbul, 1949.-Özgün karton kapağında, kapak sırtında yıpranma mevcut, harici temiz durumda, 18x12 cm, 112 sayfa, s/b desenli. Ekmek Kavgası, Orhan Kemal'in ilk hikâye kitabıdır. 1949 yılında yayımlanmıştır. Kitap, “Ekmek Kavgası” adlı hikâye ile birlikte toplam 24 hikâye içerir. Hikâyelerin tamamı fabrikada çalışan emekçilerin, kenar mahalledeki insanlarını, cezaevlerindeki mahpusların yaşamından kesitler yansıtır.

    Lot No: 130

    Lot: 130

    İLK BASKI / HİKÂYELER: Ekmek kavgası, ORHAN KEMAL, (1914-1970), Varlık Yayınları, İstanbul, 1949.-Özgün karton kapağında, kapak sırtında yıpranma mevcut, harici temiz durumda, 18x12 cm, 112 sayfa, s/b desenli. Ekmek Kavgası, Orhan Kemal'in ilk hikâye kitabıdır. 1949 yılında yayımlanmıştır. Kitap, “Ekmek Kavgası” adlı hikâye ile birlikte toplam 24 hikâye içerir. Hikâyelerin tamamı fabrikada çalışan emekçilerin, kenar mahalledeki insanlarını, cezaevlerindeki mahpusların yaşamından kesitler yansıtır.

    TLSatıldı
  • İLK BASKI / ŞİİRLER: Galile denizi, İLHAN BERK,(1918-2008), Varlık Yayınları, İstanbul, 1958.-Özgün karton kapağında, sayfa tefrikaları açılmamış, çok temiz kondisyonda, 17x12 cm, 62 sayfa. İlhan Berk, 1954 yılında Yenilik dergisinde yayımladığı "St. Antoine’nin Güvercinleri" adlı şiiriyle İkinci Yeni’nin ilk şiirini yayımlar. Bir gün Eleni'nin elleri geliyor
Her şey değişiyor.
İlk İstanbul şiirden çıkıp yerini alıyor
Bir çocuk ilk gülüyor
Bir ağaç çiçek açıyor.

Eleni'den önce
Daha ben çocuktum daha tütüne daha kahveye alışmamıştım
Sabahları, akşamları bilmiyordum daha
Bir gün bakıyorum akşam ellerimde gözlerimde
Bir gün sabah her yanım.

    Lot No: 131

    Lot: 131

    İLK BASKI / ŞİİRLER: Galile denizi, İLHAN BERK,(1918-2008), Varlık Yayınları, İstanbul, 1958.-Özgün karton kapağında, sayfa tefrikaları açılmamış, çok temiz kondisyonda, 17x12 cm, 62 sayfa. İlhan Berk, 1954 yılında Yenilik dergisinde yayımladığı "St. Antoine’nin Güvercinleri" adlı şiiriyle İkinci Yeni’nin ilk şiirini yayımlar. Bir gün Eleni'nin elleri geliyor Her şey değişiyor. İlk İstanbul şiirden çıkıp yerini alıyor Bir çocuk ilk gülüyor Bir ağaç çiçek açıyor. Eleni'den önce Daha ben çocuktum daha tütüne daha kahveye alışmamıştım Sabahları, akşamları bilmiyordum daha Bir gün bakıyorum akşam ellerimde gözlerimde Bir gün sabah her yanım.

    TLSatıldı
  • İstanbul camileri=The mosques of Istanbul=Les mosquées d'Istanbul, OLUŞ KİTABEVİ, Babıali Basımevi, İstanbul.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 24x18 cm, 76 sayfa, s/b ve renkli fotoğraflı.

    Lot No: 132

    Lot: 132

    İstanbul camileri=The mosques of Istanbul=Les mosquées d'Istanbul, OLUŞ KİTABEVİ, Babıali Basımevi, İstanbul.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 24x18 cm, 76 sayfa, s/b ve renkli fotoğraflı.

    TLSatıldı
  • Kısa hayat öyküm, ABİDİN DİNO, (1913-1993), (Haz: Ferit Edgü), Adam Yayınları, İstanbul, 2000.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 22x13 cm, 130, [2] sayfa, s/b fotoğraflı. "Benim yapabildiğim, yaptığımı umduğum, son soluğuma değin yapacağım - ki önümde uzun bir zaman yok, biliyorum– bu birtakım şeylerin yaklaşmakta olduğu duygusunu yaşamak ve yaşatmak. Her zaman felaketleri düşünmemek gerek. En korkunç acılardan sonra tüm bu yaşadıklarımız olağanüstü güzellikte bir yaşama dönüşebilir.

    Lot No: 133

    Lot: 133

    Kısa hayat öyküm, ABİDİN DİNO, (1913-1993), (Haz: Ferit Edgü), Adam Yayınları, İstanbul, 2000.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 22x13 cm, 130, [2] sayfa, s/b fotoğraflı. "Benim yapabildiğim, yaptığımı umduğum, son soluğuma değin yapacağım - ki önümde uzun bir zaman yok, biliyorum– bu birtakım şeylerin yaklaşmakta olduğu duygusunu yaşamak ve yaşatmak. Her zaman felaketleri düşünmemek gerek. En korkunç acılardan sonra tüm bu yaşadıklarımız olağanüstü güzellikte bir yaşama dönüşebilir.

    TLSatıldı
  • SEMT MONOGRAFİSİ: Göztepe, BEDİ N. ŞEHSUVAROĞLU, (1914-1977), Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu, İstanbul, 1969.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 19x13 cm, 159 sayfa, s/b fotoğraflı, üç adet harita sayfası. İstanbul'un köklü ailelerinden gelme olan yazar, yaşadığı şehrin hızla gelişmesine ve değişmesine karşılık, oturduğu semti ismi, tarihi, tarihi kişilikler, okullar, tarihi yalılar ve köşkleriyle derinlemesine ele almıştır.

    Lot No: 134

    Lot: 134

    SEMT MONOGRAFİSİ: Göztepe, BEDİ N. ŞEHSUVAROĞLU, (1914-1977), Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu, İstanbul, 1969.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 19x13 cm, 159 sayfa, s/b fotoğraflı, üç adet harita sayfası. İstanbul'un köklü ailelerinden gelme olan yazar, yaşadığı şehrin hızla gelişmesine ve değişmesine karşılık, oturduğu semti ismi, tarihi, tarihi kişilikler, okullar, tarihi yalılar ve köşkleriyle derinlemesine ele almıştır.

    TLSatıldı
  • İMZALI: Ömer Seyfettin'e göre kadın, SÂTI ERİŞENLER, Güven Matbaası, Ankara, 1972.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda,künye sayfasında ithaflı ve imzalıdır, 25x17 cm, 42 sayfa. Ömer Seyfettin'in ölümünün ellinci yıldönümü dolayısıyla Kadının Sosyal Hayatını Tetkik Kurumu'nun 5 Mart 1970 günü Türk Tarih Kurumu salonunda düzenlediği toplantıda Sâtı Erişenler'in yaptığı konuşma metnidir.

    Lot No: 135

    Lot: 135

    İMZALI: Ömer Seyfettin'e göre kadın, SÂTI ERİŞENLER, Güven Matbaası, Ankara, 1972.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda,künye sayfasında ithaflı ve imzalıdır, 25x17 cm, 42 sayfa. Ömer Seyfettin'in ölümünün ellinci yıldönümü dolayısıyla Kadının Sosyal Hayatını Tetkik Kurumu'nun 5 Mart 1970 günü Türk Tarih Kurumu salonunda düzenlediği toplantıda Sâtı Erişenler'in yaptığı konuşma metnidir.

    TLSatıldı
  • Bugünün Konya'sı, KEMAL UĞURLU, Azim Kağıtçılık ve Matbaacılık, Konya, 1958-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, kapakta bir mühür, künye sayfasında ve iç sayfalarda halk kütüphanesi kaşesi mevcuttur, harici durumu temizdir, 25x17 cm, 70, [2] sayfa, çok sayıda s/b fotoğraflı. Konya'nın tarihini, ziraat ve sanayi faaliyetlerini, döneminde yapılan faaliyetleri anlatan geniş 1950'li yıllara ait geniş çaplı bir çalışmadır.

    Lot No: 136

    Lot: 136

    Bugünün Konya'sı, KEMAL UĞURLU, Azim Kağıtçılık ve Matbaacılık, Konya, 1958-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, kapakta bir mühür, künye sayfasında ve iç sayfalarda halk kütüphanesi kaşesi mevcuttur, harici durumu temizdir, 25x17 cm, 70, [2] sayfa, çok sayıda s/b fotoğraflı. Konya'nın tarihini, ziraat ve sanayi faaliyetlerini, döneminde yapılan faaliyetleri anlatan geniş 1950'li yıllara ait geniş çaplı bir çalışmadır.

    TLSatıldı
  • HALK KİTAPLARI: Haritalar, EMİN ÇAKIROĞLU, MEB. Halk Eğitimi Yayınları, İstanbul, 1964.-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 23x16 cm, 30 sayfa, çok sayıda renkli resim ve harita sayfası, Resimler: Hüseyin Özcan. Ağırlık ve Hacim Ölçüleri, ŞEVKİ TAŞTAN, MEB. Halk Eğitimi Yayınları, İstanbul, 1964. Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 23x16 cm, 38 sayfa, çok sayıda resimler, Resimleyen: Hüseyin Özcan. Ekinlerimizi Koruyalım, KAMURAN ÇİLENTİ, Meb. Halk Eğitimi Yayınları, İstanbul, 1968. Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 23x16 cm, 30 sayfa, çok sayıda renkli resimli, Resimleyen: Nevzat Akoral. TÜRK-AMERİKAN İŞBİRLİĞİ İLE HAZIRLANMIŞTIR
Genel Kültür Kitapları, Milli Eğitim Bakanlığı ve Amerikan İktisadi Yardım Heyetinin işbirliği ile Halk Eğitimi Genel Müdürlüğü tarafından, Milli Eğitim Bakanlığı Yayım Müdürlüğü Basılı Eğitim Malzemeleri Hazırlama Merkezinde hazırlatılmıştır.

    Lot No: 137

    Lot: 137

    HALK KİTAPLARI: Haritalar, EMİN ÇAKIROĞLU, MEB. Halk Eğitimi Yayınları, İstanbul, 1964.-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 23x16 cm, 30 sayfa, çok sayıda renkli resim ve harita sayfası, Resimler: Hüseyin Özcan. Ağırlık ve Hacim Ölçüleri, ŞEVKİ TAŞTAN, MEB. Halk Eğitimi Yayınları, İstanbul, 1964. Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 23x16 cm, 38 sayfa, çok sayıda resimler, Resimleyen: Hüseyin Özcan. Ekinlerimizi Koruyalım, KAMURAN ÇİLENTİ, Meb. Halk Eğitimi Yayınları, İstanbul, 1968. Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 23x16 cm, 30 sayfa, çok sayıda renkli resimli, Resimleyen: Nevzat Akoral. TÜRK-AMERİKAN İŞBİRLİĞİ İLE HAZIRLANMIŞTIR Genel Kültür Kitapları, Milli Eğitim Bakanlığı ve Amerikan İktisadi Yardım Heyetinin işbirliği ile Halk Eğitimi Genel Müdürlüğü tarafından, Milli Eğitim Bakanlığı Yayım Müdürlüğü Basılı Eğitim Malzemeleri Hazırlama Merkezinde hazırlatılmıştır.

    TLSatıldı
  • ÇİZGİ ROMAN: Abdülcanbaz İstanbul sokakları, Abdulcanbaz İstanbul Sokakları, Abdulcanbaz Yayınları, İstanbul, 1982.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 24x17 cm, 98 sayfa, s/b resimli. Çizen: Turhan Selçuk.

    Lot No: 138

    Lot: 138

    ÇİZGİ ROMAN: Abdülcanbaz İstanbul sokakları, Abdulcanbaz İstanbul Sokakları, Abdulcanbaz Yayınları, İstanbul, 1982.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 24x17 cm, 98 sayfa, s/b resimli. Çizen: Turhan Selçuk.

    TLSatıldı
  • Tuna Bulgarları ve dilleri, TALÂT TEKİN, (1927-2015), Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara, 1987.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 24x17 cm, Türkçe, Bulgarca, 70, [12] resimli sayfa, s/b resimler, Bulgarca tıpkıbasım sayfalar. Eski Bulgar Türklerinin Tarihleri ve dilleri üzerindeki çalışmaları toplu halde bir araya getiren, tarihimizin genişliğini, dilimizin derinliklerini-fonetiğimizin zor safhalarını açarak, her hususta bizi aydınlatan bu eser, önemli bir boşluğu doldurmaktadır
İlk on sayfaya kadar olan 1. Bölümde Proto Bulgarlar, Tuna Bulgarları üzerinde tarihi bilgiler verilmektedir. 2. Bölüm: Tuna Bulgarlarının Dili'ne tahsis edilerek 1-68. sayfaya kadar devam eder, 68. sayfadan sonra da Bibliyografya ve Proto-Bulgar yazıtlarının tıpkıbasım sayfaları yer almaktadır.

    Lot No: 139

    Lot: 139

    Tuna Bulgarları ve dilleri, TALÂT TEKİN, (1927-2015), Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara, 1987.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 24x17 cm, Türkçe, Bulgarca, 70, [12] resimli sayfa, s/b resimler, Bulgarca tıpkıbasım sayfalar. Eski Bulgar Türklerinin Tarihleri ve dilleri üzerindeki çalışmaları toplu halde bir araya getiren, tarihimizin genişliğini, dilimizin derinliklerini-fonetiğimizin zor safhalarını açarak, her hususta bizi aydınlatan bu eser, önemli bir boşluğu doldurmaktadır İlk on sayfaya kadar olan 1. Bölümde Proto Bulgarlar, Tuna Bulgarları üzerinde tarihi bilgiler verilmektedir. 2. Bölüm: Tuna Bulgarlarının Dili'ne tahsis edilerek 1-68. sayfaya kadar devam eder, 68. sayfadan sonra da Bibliyografya ve Proto-Bulgar yazıtlarının tıpkıbasım sayfaları yer almaktadır.

    TLSatıldı
  • Yeni Türkiye'de İslamlık, GOTTHARD JASCHKE, (Çev: Hayrullah Örs), Bilgi Yayınevi, Ankara, 1972.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 24x17 cm, 168, [8] sayfa.

    Lot No: 140

    Lot: 140

    Yeni Türkiye'de İslamlık, GOTTHARD JASCHKE, (Çev: Hayrullah Örs), Bilgi Yayınevi, Ankara, 1972.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 24x17 cm, 168, [8] sayfa.

    TLSatıldı
  • SİYASET / HİCİV / KARİKATÜR: Partiler albümü, HİLMİ YÜCEBAŞ, Türkiye Ticaret Matbaası, İstanbul, 1954.-Özgün karton kapağında, kapakta yıpranma mevcut, harici durumu temizdir, 25x17 cm, 78 sayfa, s/b resimli. Demokrasiye geçiş döneminin başlangıcından itibaren kurulan siyasi partiler ve Osmanlı Devletinin sonu Cumhuriyetin ilk yıllarındaki çalkantılı siyasi süreci de kapsaycak şekilde gazete ve dergilerimizde yayınlanan belli başlı karikatürlerin derlemesinden oluşan albümdür.

    Lot No: 141

    Lot: 141

    SİYASET / HİCİV / KARİKATÜR: Partiler albümü, HİLMİ YÜCEBAŞ, Türkiye Ticaret Matbaası, İstanbul, 1954.-Özgün karton kapağında, kapakta yıpranma mevcut, harici durumu temizdir, 25x17 cm, 78 sayfa, s/b resimli. Demokrasiye geçiş döneminin başlangıcından itibaren kurulan siyasi partiler ve Osmanlı Devletinin sonu Cumhuriyetin ilk yıllarındaki çalkantılı siyasi süreci de kapsaycak şekilde gazete ve dergilerimizde yayınlanan belli başlı karikatürlerin derlemesinden oluşan albümdür.

    TLSatıldı
  • İTHAFLI İMZALI / İŞ DÜNYASI: Rusya'dan Amerika'ya gezdiklerim gördüklerim [KUTULU-CİLTLİ-ŞÖMİZLİ], SAKIP SABANCI, (1933-2004), Reyo Basımevi, İstanbul, 1989.-Yayıncısının özgün cildinde, kutulu ve şömizli, çok temiz durumda, künye sayfası Sakıp Sabancı tarafından "Sn. Alpaslan Aydın'a en iyi dileklerimle, 6 Aralık 1989" ibaresiyle ithaflı imzalıdır. 25x17 cm, 312, 8 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraflı.

    Lot No: 142

    Lot: 142

    İTHAFLI İMZALI / İŞ DÜNYASI: Rusya'dan Amerika'ya gezdiklerim gördüklerim [KUTULU-CİLTLİ-ŞÖMİZLİ], SAKIP SABANCI, (1933-2004), Reyo Basımevi, İstanbul, 1989.-Yayıncısının özgün cildinde, kutulu ve şömizli, çok temiz durumda, künye sayfası Sakıp Sabancı tarafından "Sn. Alpaslan Aydın'a en iyi dileklerimle, 6 Aralık 1989" ibaresiyle ithaflı imzalıdır. 25x17 cm, 312, 8 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraflı.

    TLSatıldı
  • İLK BASKI / İMZALI: Sinemam ve ben, TÜRKAN ŞORAY, NTV Yayınları, İstanbul, 2012.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, künye sayfasında "Fatma'ya sevgilerle" ibaresiyle imzalıdır, 23x15 cm, 386 sayfa, s/b ve renkli fotoğraflı. Sinemam Ve Ben, büyük yıldızın sadece sinema hayatı değil; "Türkan Şoray imgesi"nin gerisindeki insanı, dertlerine, zaaflarına, sevinçlerine, pişmanlıklarına kadar tanıyacağımız açık sözlü bir anlatım...

    Lot No: 143

    Lot: 143

    İLK BASKI / İMZALI: Sinemam ve ben, TÜRKAN ŞORAY, NTV Yayınları, İstanbul, 2012.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, künye sayfasında "Fatma'ya sevgilerle" ibaresiyle imzalıdır, 23x15 cm, 386 sayfa, s/b ve renkli fotoğraflı. Sinemam Ve Ben, büyük yıldızın sadece sinema hayatı değil; "Türkan Şoray imgesi"nin gerisindeki insanı, dertlerine, zaaflarına, sevinçlerine, pişmanlıklarına kadar tanıyacağımız açık sözlü bir anlatım...

    TLSatıldı
  • Boğaziçi yakından, RUŞEN EŞREF ÜNAYDIN, (1892-1959), Çituri Biraderler Basımevi, İstanbul, 1938.-Özgün karton kapağında, künye sayfasında okuyucu notu, kapakta yıpranma mevcuttur, harici çok temiz durumda,  çok temiz durumda, 20x14 cm, 146, [2] sayfa. Boğaziçi Yakından; Daha önce Milliyet gazetesinde çıkan yazıların bazı değişiklik ve ilâvelerle yayımlanmış şeklidir.

    Lot No: 144

    Lot: 144

    Boğaziçi yakından, RUŞEN EŞREF ÜNAYDIN, (1892-1959), Çituri Biraderler Basımevi, İstanbul, 1938.-Özgün karton kapağında, künye sayfasında okuyucu notu, kapakta yıpranma mevcuttur, harici çok temiz durumda, çok temiz durumda, 20x14 cm, 146, [2] sayfa. Boğaziçi Yakından; Daha önce Milliyet gazetesinde çıkan yazıların bazı değişiklik ve ilâvelerle yayımlanmış şeklidir.

    TLSatıldı
  • RESSAM VE YAZAR İBRAHİM BALABAN'DAN ANI-DÜŞ=İZ / OTOBİYOGRAFİ: İz, İBRAHİM BALABAN, (1921-2019), İmece Yayınları, Ankara, 1965.-Özgün karton kapağında, kapakta lekeler mevcuttur, harici temiz durumdadır. 20x14 cm, 99, [1] sayfa, 5 adet katlanır resimli sayfa, s/b resimler.

    Lot No: 145

    Lot: 145

    RESSAM VE YAZAR İBRAHİM BALABAN'DAN ANI-DÜŞ=İZ / OTOBİYOGRAFİ: İz, İBRAHİM BALABAN, (1921-2019), İmece Yayınları, Ankara, 1965.-Özgün karton kapağında, kapakta lekeler mevcuttur, harici temiz durumdadır. 20x14 cm, 99, [1] sayfa, 5 adet katlanır resimli sayfa, s/b resimler.

    TLSatıldı
  • İLK BASKI / ŞİİRLER: Yumuşaklıklar değil, ÖZDEMİR ASAF, (1923-1981), Yuvarlak Masa Yayınları, İstanbul, 1962.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, şömizli, 21x12 cm, 63, [7] sayfa.

    Lot No: 146

    Lot: 146

    İLK BASKI / ŞİİRLER: Yumuşaklıklar değil, ÖZDEMİR ASAF, (1923-1981), Yuvarlak Masa Yayınları, İstanbul, 1962.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, şömizli, 21x12 cm, 63, [7] sayfa.

    TLSatıldı
  • RAMİZ ÇİZİMİ KAPAK GÖRSELLİ / İTHAFLI-İMZALI: Hakiki Bektaşi fıkra ve nükteleri, MEHMET ALİ NURBABA, Derleyen: Ahmet Halit Yaşaroğlu, Ahmet Halit Kitabevi, İstanbul, 1950.-Özgün karton kapağında, kapak sırtı yıpranmış, sayfalarda sararmalar mevcutttur, harici temiz durumda, 21x14 cm, 111 sayfa. Anlatan: Mehmet Ali Nurbaba. Yazarı Halit Yaşaroğlu tarafından "Aziz dostum Halis Kaymar'a yeni yılın saadet ve neşe içerisinde geçmesi dilekleriyle. 1.1.1950" şeklinde ithaflı ve imzalıdır.

    Lot No: 147

    Lot: 147

    RAMİZ ÇİZİMİ KAPAK GÖRSELLİ / İTHAFLI-İMZALI: Hakiki Bektaşi fıkra ve nükteleri, MEHMET ALİ NURBABA, Derleyen: Ahmet Halit Yaşaroğlu, Ahmet Halit Kitabevi, İstanbul, 1950.-Özgün karton kapağında, kapak sırtı yıpranmış, sayfalarda sararmalar mevcutttur, harici temiz durumda, 21x14 cm, 111 sayfa. Anlatan: Mehmet Ali Nurbaba. Yazarı Halit Yaşaroğlu tarafından "Aziz dostum Halis Kaymar'a yeni yılın saadet ve neşe içerisinde geçmesi dilekleriyle. 1.1.1950" şeklinde ithaflı ve imzalıdır.

    TLSatıldı
  • İLK BASKI / İNCELEME / EDEBİYAT TARİHİ: Türk edebiyatına toplu bir bakış, HASAN ÂLİ [YÜCEL], (1897-1961), Remzi Kitaphanesi, İstanbul, 1932.-Özgün karton kapağında, bazı sayfaların kenarlarında okuyucu notu mevcuttur, harici çok temiz durumda, 20x15 cm, 159, [15] sayfa. Türk devlet ve siyaset adamı, eğitimci, şair ve yazar. Hasan Âli Yücel çok yönlü bilgiye ve kültüre sahip bir aydın, deneme yazarı, edebiyat ve maarif tarihçisi olarak temayüz etmiştir. Türk Edebiyatına Toplu Bir Bakış isimli kitap liselerin edebiyat derslerine yardımcı kitap olarak kabul edilmiştir. Halk, Tekke ve Divan edebiyatları genişçe anlatılmıştır. Eserdeki başlıca bölümler şu şekildedir: Başlangıç; Cemiyet Hayatına göre edebiyat,
Birinci Kısım: Halk Edebiyatı, Milli Destanlar, Saz Şairleri, Halk Şiirlerinin tahlili,
İkinci Kısım: Tekke Edebiyatı,
Üçüncü kısım Divan Edebiyatı,
Kitabın son kısmında Kaynaştırma Cetveli Türk ve Dünya Edebiyatında (Kaynaklardan XIX. Asra kadar) bulunmaktadır, bu kısmın sayfa formaları açılmamıştır.

    Lot No: 148

    Lot: 148

    İLK BASKI / İNCELEME / EDEBİYAT TARİHİ: Türk edebiyatına toplu bir bakış, HASAN ÂLİ [YÜCEL], (1897-1961), Remzi Kitaphanesi, İstanbul, 1932.-Özgün karton kapağında, bazı sayfaların kenarlarında okuyucu notu mevcuttur, harici çok temiz durumda, 20x15 cm, 159, [15] sayfa. Türk devlet ve siyaset adamı, eğitimci, şair ve yazar. Hasan Âli Yücel çok yönlü bilgiye ve kültüre sahip bir aydın, deneme yazarı, edebiyat ve maarif tarihçisi olarak temayüz etmiştir. Türk Edebiyatına Toplu Bir Bakış isimli kitap liselerin edebiyat derslerine yardımcı kitap olarak kabul edilmiştir. Halk, Tekke ve Divan edebiyatları genişçe anlatılmıştır. Eserdeki başlıca bölümler şu şekildedir: Başlangıç; Cemiyet Hayatına göre edebiyat, Birinci Kısım: Halk Edebiyatı, Milli Destanlar, Saz Şairleri, Halk Şiirlerinin tahlili, İkinci Kısım: Tekke Edebiyatı, Üçüncü kısım Divan Edebiyatı, Kitabın son kısmında Kaynaştırma Cetveli Türk ve Dünya Edebiyatında (Kaynaklardan XIX. Asra kadar) bulunmaktadır, bu kısmın sayfa formaları açılmamıştır.

    TLSatıldı
  • İLK BASKI / TÜRK EDEBİYATINDA MODERNİZM: Bodur minareden öte. Hikâyeler, YUSUF ZİYA ATILGAN, (1921-1989), A Dergisi Yayınları, Büyük Kervan Matbaası, İstanbul, 1960.-Özgün karton kapağında, çok temiz bir nüsha, 16,5 x 12,5 cm, 76, [2] sayfa.

Türk edebiyatının erken dönem modernist ve en önemli roman ve öykü yazarlarından biri olan Atılgan'ın yazın hayatındaki ikinci ve yayınlamış olduğu ilk öykü kitabı olan ve içinde toplamda dokuz öykünün sonuncusu olarak, "Kasabadan", "Köyden" ve "Kentten" bölümleri altında aynı adlı öyküyü de barındıran, öyküde "absürt birey" ve bazı yorumlara göre "iktidarsızlık" kavramlarını içeren bu nadir kitabın ilk baskısı. Ünlü yazar, bu aynı adlı öyküsüyle 1957 yılında "Sait Faik Öykü Ödülü"'nü kazanmıştır. Bu ödülden üç yıl sonra yayınlanan kitap, yazarın çok fazla sayıda eser barındırmayan külliyatında önemli bir kitaptır.

Üniversite öğrenciliği sırasında Türkiye Komünist Partisi’ne katılarak faaliyette bulunduğu iddiasıyla tutuklanarak, ceza kanununun 141. maddesi uyarınca altı ay hapse mahkum edilen yazar, 26 Ocak 1946'da serbest bırakılınca Manisa'ya geri dönerek büyüdüğü Hacırahmanlı köyüne yerleşti ve burada çiftçilikle uğraştı. 1949'da annesinin isteğiyle Sabahat Hanım’la evlendi fakat evliliği uzun sürmedi. Boşandıktan sonra edebiyata daha çok eğilen Atılgan, 1955 yılında Tercüman Gazetesi’nin açtığı öykü yarışmasına kardeşi Turgut'un ısrarı sonucu gönderilmesine izin verdiği "Evdeki" adlı öyküsü (Nevzat Çorum imzasıyla) birinci, "Kümesin Ötesi" öyküsü (Ziya Atılgan imzasıyla) dokuzuncu oldu. "Bodur Minareden Öte" adlı öyküsüyle de 1957 yılında Sait Faik Öykü Ödülü’nü kazandı.

-- Türk edebiyatı Öykü Hikaye İlk baskılar Modernizm

    Lot No: 149

    Lot: 149

    İLK BASKI / TÜRK EDEBİYATINDA MODERNİZM: Bodur minareden öte. Hikâyeler, YUSUF ZİYA ATILGAN, (1921-1989), A Dergisi Yayınları, Büyük Kervan Matbaası, İstanbul, 1960.-Özgün karton kapağında, çok temiz bir nüsha, 16,5 x 12,5 cm, 76, [2] sayfa. Türk edebiyatının erken dönem modernist ve en önemli roman ve öykü yazarlarından biri olan Atılgan'ın yazın hayatındaki ikinci ve yayınlamış olduğu ilk öykü kitabı olan ve içinde toplamda dokuz öykünün sonuncusu olarak, "Kasabadan", "Köyden" ve "Kentten" bölümleri altında aynı adlı öyküyü de barındıran, öyküde "absürt birey" ve bazı yorumlara göre "iktidarsızlık" kavramlarını içeren bu nadir kitabın ilk baskısı. Ünlü yazar, bu aynı adlı öyküsüyle 1957 yılında "Sait Faik Öykü Ödülü"'nü kazanmıştır. Bu ödülden üç yıl sonra yayınlanan kitap, yazarın çok fazla sayıda eser barındırmayan külliyatında önemli bir kitaptır. Üniversite öğrenciliği sırasında Türkiye Komünist Partisi’ne katılarak faaliyette bulunduğu iddiasıyla tutuklanarak, ceza kanununun 141. maddesi uyarınca altı ay hapse mahkum edilen yazar, 26 Ocak 1946'da serbest bırakılınca Manisa'ya geri dönerek büyüdüğü Hacırahmanlı köyüne yerleşti ve burada çiftçilikle uğraştı. 1949'da annesinin isteğiyle Sabahat Hanım’la evlendi fakat evliliği uzun sürmedi. Boşandıktan sonra edebiyata daha çok eğilen Atılgan, 1955 yılında Tercüman Gazetesi’nin açtığı öykü yarışmasına kardeşi Turgut'un ısrarı sonucu gönderilmesine izin verdiği "Evdeki" adlı öyküsü (Nevzat Çorum imzasıyla) birinci, "Kümesin Ötesi" öyküsü (Ziya Atılgan imzasıyla) dokuzuncu oldu. "Bodur Minareden Öte" adlı öyküsüyle de 1957 yılında Sait Faik Öykü Ödülü’nü kazandı. -- Türk edebiyatı Öykü Hikaye İlk baskılar Modernizm

    TLSatıldı
  • İLK BASKI / HİKÂYELER: İki uyku arasında, TARIK BUĞRA, (1918 -1994), Yeditepe Yayınları, İstanbul, 1954.-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, ilk sayfada okuyucu karalaması mevcuttur, 17x13 cm, 84 sayfa, çok sayıda s/b çizimler.

    Lot No: 150

    Lot: 150

    İLK BASKI / HİKÂYELER: İki uyku arasında, TARIK BUĞRA, (1918 -1994), Yeditepe Yayınları, İstanbul, 1954.-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, ilk sayfada okuyucu karalaması mevcuttur, 17x13 cm, 84 sayfa, çok sayıda s/b çizimler.

    TLSatıldı
  • İKİNCİ BASIM / ŞİİRLER: Üvercinka, CEMAL SÜREYA, De Yayınevi, İstanbul, 1966.-Özgün karton kapağında, kapakta yıpranma mevcut, harici temiz durumda, 20x14 cm, 62, [2] sayfa. Kapak Deseni: Aydın Ülken.

    Lot No: 151

    Lot: 151

    İKİNCİ BASIM / ŞİİRLER: Üvercinka, CEMAL SÜREYA, De Yayınevi, İstanbul, 1966.-Özgün karton kapağında, kapakta yıpranma mevcut, harici temiz durumda, 20x14 cm, 62, [2] sayfa. Kapak Deseni: Aydın Ülken.

    TLSatıldı
  • İLK BASKI / GEZİ YAZISI: Yol üstü (Birinci Kitap), CAHİT BEĞENÇ, (1910-1994), Ulus Basımevi, Ankara, 1944.-Özgün karton kapağında, kapakta renk değişimi mevcut, harici temiz durumda, 20x14 cm, 93, [4] sayfa. Yazar (D. 1910, İncirköy / Fethiye / Muğla - Ö. 20 Aralık 1994, Fethiye/Muğla). İlköğrenimini Fethiye’de, orta ve lise öğrenimini İzmir’de, yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih  Coğrafya Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamladı. Gazeteciliğinin yanı sıra araştırmalarıyla da tanındı. Gezdiği birçok yörenin folklorunu araştırdı. Bu araştırmaları ve gezi notlarını kitaplaştırdığı gibi roman ve öykülerinde de bu birikiminden yararlandı ve halk dilini edebiyata başarıyla geçirdi. Bizim Köy romanında ormancılıkla geçinen örnek bir köyü anlattı. Sedef Kız adlı öykü kitabıyla 1943 yılında Türk Dil Kurumunun ilk ödülünü aldı. Çok sayıda yazısı çeşitli gazete ve dergilerde yayımlandı. 1965-72 yılları arasında Ankara’da Önasya dergisinde, Amerika’daki Ermenilerin Hezeyanı, Tük Karasularında Yunan Korsanları, Haçlılar Kudüs’ü Zaptetti, Milliyetcilik konu başlıklı makaleleri çıktı. Basın şeref kartı sahibiydi.

    Lot No: 152

    Lot: 152

    İLK BASKI / GEZİ YAZISI: Yol üstü (Birinci Kitap), CAHİT BEĞENÇ, (1910-1994), Ulus Basımevi, Ankara, 1944.-Özgün karton kapağında, kapakta renk değişimi mevcut, harici temiz durumda, 20x14 cm, 93, [4] sayfa. Yazar (D. 1910, İncirköy / Fethiye / Muğla - Ö. 20 Aralık 1994, Fethiye/Muğla). İlköğrenimini Fethiye’de, orta ve lise öğrenimini İzmir’de, yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamladı. Gazeteciliğinin yanı sıra araştırmalarıyla da tanındı. Gezdiği birçok yörenin folklorunu araştırdı. Bu araştırmaları ve gezi notlarını kitaplaştırdığı gibi roman ve öykülerinde de bu birikiminden yararlandı ve halk dilini edebiyata başarıyla geçirdi. Bizim Köy romanında ormancılıkla geçinen örnek bir köyü anlattı. Sedef Kız adlı öykü kitabıyla 1943 yılında Türk Dil Kurumunun ilk ödülünü aldı. Çok sayıda yazısı çeşitli gazete ve dergilerde yayımlandı. 1965-72 yılları arasında Ankara’da Önasya dergisinde, Amerika’daki Ermenilerin Hezeyanı, Tük Karasularında Yunan Korsanları, Haçlılar Kudüs’ü Zaptetti, Milliyetcilik konu başlıklı makaleleri çıktı. Basın şeref kartı sahibiydi.

    TLSatıldı
  • İLK BASKI / ŞİİRLER: Karga ile Tilki, OKTAY RİFAT, (1914-1988), Yeditepe Yayınları, İstanbul, 1954.-Özgün karton kapağında, ilk sayfada okuyucu notu mevcut, harici çok iyi durumda, 17x12 cm, 60, [4] sayfa, s/b resimli, Kapak resmi: Hasan Kaptan. Karga İle Tilki toplumcu gerçekçi şiir anlayışının ilk ürünlerindendir. Bu kitap, kendisine 1955 Yeditepe Şiir Ödülü’nü kazandırmıştır.

    Lot No: 153

    Lot: 153

    İLK BASKI / ŞİİRLER: Karga ile Tilki, OKTAY RİFAT, (1914-1988), Yeditepe Yayınları, İstanbul, 1954.-Özgün karton kapağında, ilk sayfada okuyucu notu mevcut, harici çok iyi durumda, 17x12 cm, 60, [4] sayfa, s/b resimli, Kapak resmi: Hasan Kaptan. Karga İle Tilki toplumcu gerçekçi şiir anlayışının ilk ürünlerindendir. Bu kitap, kendisine 1955 Yeditepe Şiir Ödülü’nü kazandırmıştır.

    TLSatıldı
  • İLK BASKI / ÇEVİRİ: Batıdan Şiirler, ORHAN VELİ [KANIK], OKTAY RIFAT, MELİH CEVDET [ANDAY], Yeditepe Yayınları, İstanbul, 1953.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 17x12 cm, 73 sayfa. Desenler: Picasso ve Henri Matisse.

    Lot No: 154

    Lot: 154

    İLK BASKI / ÇEVİRİ: Batıdan Şiirler, ORHAN VELİ [KANIK], OKTAY RIFAT, MELİH CEVDET [ANDAY], Yeditepe Yayınları, İstanbul, 1953.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 17x12 cm, 73 sayfa. Desenler: Picasso ve Henri Matisse.

    TLSatıldı
  • TÜRKİYE'DE İLK BASKI / DİSTOPYA: 1984, GEORGE ORWELL,(1903-1950),  (Çev: V. Turhan, S. Tonguç), Doğan Kardeş Yayınları, İstanbul, 1958.-Özgün karton kapağında, kapakta hafif yıpranmalar, harici çok temiz durumda, 17x12 cm, 248 sayfa.

    Lot No: 155

    Lot: 155

    TÜRKİYE'DE İLK BASKI / DİSTOPYA: 1984, GEORGE ORWELL,(1903-1950), (Çev: V. Turhan, S. Tonguç), Doğan Kardeş Yayınları, İstanbul, 1958.-Özgün karton kapağında, kapakta hafif yıpranmalar, harici çok temiz durumda, 17x12 cm, 248 sayfa.

    TLSatıldı
  • İLK BASKI / HİKÂYELER: İpek ve bakır, TOMRİS UYAR, (1941-2003), Bilgi Yayınevi, Ankara, 1971.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 19x11 cm, 152 sayfa. Kapak Düzeni: Fahri Karagözoğlu. 1965-1970 yılları arasında yazılmış on yedi öyküden oluşan İpek ve Bakır, daha baştan kendini yinelememeyi ilke edinmiş usta yazar Tomris Uyar'ın ilk öykü kitabı.

Yıllar sonra yeniden okuduğunda, kitaptaki öyküler için, "Bu yaşta" tıpatıp öyle yazmazdım onları belki; biraz daha mı damıtırdım, bazı sözcükleri mi değiştirirdim, yoksa biraz daha deneyim yükleyip o genç-öyküyü yokuşa mı sürerdim, bilemem. Zaten hepsinin altına imzamı gönül rahatlığıyla bugün de atabileceğime göre, farketmez" diyen yazar; bir çocuğun yalın dünyasına, evde kalmış bir kızın kırgınlığına, gösterişli düğünlere, bir esnaf ailesinin yaşamına, ihtiyar bir kadının yalnızlığına, şiirsel bir dil ve ayrıntılara dayalı bir kurguyla sokuluyor.

    Lot No: 156

    Lot: 156

    İLK BASKI / HİKÂYELER: İpek ve bakır, TOMRİS UYAR, (1941-2003), Bilgi Yayınevi, Ankara, 1971.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 19x11 cm, 152 sayfa. Kapak Düzeni: Fahri Karagözoğlu. 1965-1970 yılları arasında yazılmış on yedi öyküden oluşan İpek ve Bakır, daha baştan kendini yinelememeyi ilke edinmiş usta yazar Tomris Uyar'ın ilk öykü kitabı. Yıllar sonra yeniden okuduğunda, kitaptaki öyküler için, "Bu yaşta" tıpatıp öyle yazmazdım onları belki; biraz daha mı damıtırdım, bazı sözcükleri mi değiştirirdim, yoksa biraz daha deneyim yükleyip o genç-öyküyü yokuşa mı sürerdim, bilemem. Zaten hepsinin altına imzamı gönül rahatlığıyla bugün de atabileceğime göre, farketmez" diyen yazar; bir çocuğun yalın dünyasına, evde kalmış bir kızın kırgınlığına, gösterişli düğünlere, bir esnaf ailesinin yaşamına, ihtiyar bir kadının yalnızlığına, şiirsel bir dil ve ayrıntılara dayalı bir kurguyla sokuluyor.

    TLSatıldı
  • Turhan Oğuzbaş 40. Sanat Yılı, Nisan 1993, TURHAN OĞUZBAŞ, Mersin Liseliler Birliği, Mersin, 1993.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, ilk sayfasında şairin eşi Güngör Oğuzbaş tarafından ithaflı imzalı, 24x21 cm, 29 sayfa. Kapak: Etem Çalışkan.

    Lot No: 157

    Lot: 157

    Turhan Oğuzbaş 40. Sanat Yılı, Nisan 1993, TURHAN OĞUZBAŞ, Mersin Liseliler Birliği, Mersin, 1993.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, ilk sayfasında şairin eşi Güngör Oğuzbaş tarafından ithaflı imzalı, 24x21 cm, 29 sayfa. Kapak: Etem Çalışkan.

    TLSatıldı
  • DİL DEVRİMİ SIRASINDA GEÇİŞ DÖNEMİ NADİR BİR TÜRKÇE ALFABE KİTABI Yeni Türk alfabesi (İmlâ ve Tasrif Şekilleri), TÜRK DİLİ ENCÜMENİ, Devlet Matbaası, 1928.-Özgün karton kapağında, sayfa kenarlarında hafif yıpranma mevcut, harici temiz durumda, 25x16 cm, Osmanlıca, Yeni Harfli Türkçe, 40 sayfa. BDK - MİL - ÖZEGE; 23284.

    Lot No: 158

    Lot: 158

    DİL DEVRİMİ SIRASINDA GEÇİŞ DÖNEMİ NADİR BİR TÜRKÇE ALFABE KİTABI Yeni Türk alfabesi (İmlâ ve Tasrif Şekilleri), TÜRK DİLİ ENCÜMENİ, Devlet Matbaası, 1928.-Özgün karton kapağında, sayfa kenarlarında hafif yıpranma mevcut, harici temiz durumda, 25x16 cm, Osmanlıca, Yeni Harfli Türkçe, 40 sayfa. BDK - MİL - ÖZEGE; 23284.

    TLSatıldı
  • ERKEN DÖNEM ATATÜRK VE CUMHURİYET ALBÜMÜ Mekteplerde Gazi Köşesi için 10'uncu yıl Cumhuriyet albümü 1923-1933, Muallim Ahmet Halit Kitaphanesi, 1933.-Özgün karton kapağında, arka kapağı eksik, kenarları yıpranmış haliyle, 25x17 cm, 94 sayfa, s/b fotoğraflı.

    Lot No: 159

    Lot: 159

    ERKEN DÖNEM ATATÜRK VE CUMHURİYET ALBÜMÜ Mekteplerde Gazi Köşesi için 10'uncu yıl Cumhuriyet albümü 1923-1933, Muallim Ahmet Halit Kitaphanesi, 1933.-Özgün karton kapağında, arka kapağı eksik, kenarları yıpranmış haliyle, 25x17 cm, 94 sayfa, s/b fotoğraflı.

    TLSatıldı
  • FİLİSTİN / KUDÜS / NADİR BİR İNGİLİZCE KUTSAL TOPRAKLAR REHBERİ A brief pilgrimage in the Holy Land, CAROLINE HAZARD, (1856-1945), Boston and New York: Houghton Mifflin Company, The Riverside Press, Cambridge, 1909.-Yayıncısının özgün cildinde, ciltte hafif yıpranmalar mevcut, harici temiz durumda, 20x14 cm, İngilizce, 139 sayfa, s/b fotoğraflar, renkli resim sayfaları.

    Lot No: 160

    Lot: 160

    FİLİSTİN / KUDÜS / NADİR BİR İNGİLİZCE KUTSAL TOPRAKLAR REHBERİ A brief pilgrimage in the Holy Land, CAROLINE HAZARD, (1856-1945), Boston and New York: Houghton Mifflin Company, The Riverside Press, Cambridge, 1909.-Yayıncısının özgün cildinde, ciltte hafif yıpranmalar mevcut, harici temiz durumda, 20x14 cm, İngilizce, 139 sayfa, s/b fotoğraflar, renkli resim sayfaları.

    TLSatıldı
  • İLK BASKI: Zehr-i füsûn. [YAZARIN KİŞİSEL MÜHRÜ MEVCUT], M. HAYRET, Nefaset Matbaası, İstanbul, 1919.-Yeni yapılmış bez cildinde, çok temiz durumda, 17 x 11 cm, Osmanlıca, 63, [1] sayfa. İlk baskı. Yazarın mührüyle mühürlü. Özege 23676.

    Lot No: 161

    Lot: 161

    İLK BASKI: Zehr-i füsûn. [YAZARIN KİŞİSEL MÜHRÜ MEVCUT], M. HAYRET, Nefaset Matbaası, İstanbul, 1919.-Yeni yapılmış bez cildinde, çok temiz durumda, 17 x 11 cm, Osmanlıca, 63, [1] sayfa. İlk baskı. Yazarın mührüyle mühürlü. Özege 23676.

    TLSatıldı
  • O ieros numthagogos i omiliai peri tou ierou mustiriou tou gamou, GRIGORIOU IERODIAKONOU GOGOU TOU LESBIOU, Ek Tis Patriarkhikis touo Genous Typogra, Konstantinopolei (Co, 1859.-Döneminin bez cildinde, temiz durumda, 21 x 14 cm, Yunanca, (Modern, 1453-). [xii], 122, [1] sayfa. Litograf (Taşbaskı). Nadir. Litho. Hıristiyan azizlerinin ağzından evliliğin gizemi hakkında konuşmalar. -- Hıristiyanlık Koleksiyon Ahlak Evlilik Sosyal hayat.

    Lot No: 162

    Lot: 162

    O ieros numthagogos i omiliai peri tou ierou mustiriou tou gamou, GRIGORIOU IERODIAKONOU GOGOU TOU LESBIOU, Ek Tis Patriarkhikis touo Genous Typogra, Konstantinopolei (Co, 1859.-Döneminin bez cildinde, temiz durumda, 21 x 14 cm, Yunanca, (Modern, 1453-). [xii], 122, [1] sayfa. Litograf (Taşbaskı). Nadir. Litho. Hıristiyan azizlerinin ağzından evliliğin gizemi hakkında konuşmalar. -- Hıristiyanlık Koleksiyon Ahlak Evlilik Sosyal hayat.

    TLSatıldı
  • Belâgat-ı Osmaniye, AHMED CEVDET PAŞA, (1851-1900), Nişan Berberyan Matbaası, İstanbul, AH 1311 [1895].-Yeni yapılmış çok estetik bez cildinde, çok temiz durumda, 20 x 14 cm, Osmanlıca, 189, [2] sayfa.  Hicrî: 1311 = Milâdî: 1895. Özege: 1806. İlk baskı. Nadir. -- Osmanlı kültürü Belagat.

    Lot No: 163

    Lot: 163

    Belâgat-ı Osmaniye, AHMED CEVDET PAŞA, (1851-1900), Nişan Berberyan Matbaası, İstanbul, AH 1311 [1895].-Yeni yapılmış çok estetik bez cildinde, çok temiz durumda, 20 x 14 cm, Osmanlıca, 189, [2] sayfa. Hicrî: 1311 = Milâdî: 1895. Özege: 1806. İlk baskı. Nadir. -- Osmanlı kültürü Belagat.

    TLSatıldı
  • Tarih ve muharrir, AHMED RASİM, Selânik Matbaası Muhtar Halid Kitabhanesi, İstanbul, 1913.-Geleneksel tarzda yeni yapılmış estetik bez cildinde, çok temiz, 19 x 13 cm, Osmanlıca, 191 sayfa. Hicri 1329 = Miladi 1913. Özege 19757. İlk baskı.
Türk edebiyatı Deneme

    Lot No: 164

    Lot: 164

    Tarih ve muharrir, AHMED RASİM, Selânik Matbaası Muhtar Halid Kitabhanesi, İstanbul, 1913.-Geleneksel tarzda yeni yapılmış estetik bez cildinde, çok temiz, 19 x 13 cm, Osmanlıca, 191 sayfa. Hicri 1329 = Miladi 1913. Özege 19757. İlk baskı. Türk edebiyatı Deneme

    TLSatıldı
  • Millî edebiyat cereyanının ilk mübeşşirleri ve Divanı Türkii Basit. XVI inci asır şairlerinden Edirneli Nazmi'nin eseri., KÖPRÜLÜZADE MEHMET [MEHMED] FUAT, İstanbul, 1928.İstanbul Darülfünunu Türkiyat Enstitüsü,-Yeni yapılmış estetik bez cildinde, Osmanlıca klişeli, 24 x 17 cm, Osmanlıca, 79, 83, [1] sayfa. 
-- Türk halk edebiyatı Tezkire Divan şiiri Millî edebiyat Osmanlı kültürü Edirne Tasavvuf

    Lot No: 165

    Lot: 165

    Millî edebiyat cereyanının ilk mübeşşirleri ve Divanı Türkii Basit. XVI inci asır şairlerinden Edirneli Nazmi'nin eseri., KÖPRÜLÜZADE MEHMET [MEHMED] FUAT, İstanbul, 1928.İstanbul Darülfünunu Türkiyat Enstitüsü,-Yeni yapılmış estetik bez cildinde, Osmanlıca klişeli, 24 x 17 cm, Osmanlıca, 79, 83, [1] sayfa. -- Türk halk edebiyatı Tezkire Divan şiiri Millî edebiyat Osmanlı kültürü Edirne Tasavvuf

    TLSatıldı
  • Tekamül-ü akvâm-ı kavanin-i psikolociyaîsi. Mütercimi: Abdullah Cevdet, Le Bon, [Gustave], Çeviren: Abdullah Cevdet,-Döneminin sonradan yapılmış kabartmalı bez cildinde, temiz durumda, 18.5 x 13 cm, künye sayfası mevcut değil, 270 sayfa. Özege: -. Bu eserin medhal kısmı, İçtihad macmuasının Kanunusani (Ocak) 1905 yılında çıkan 2. sayısında yayınlanmıştır. İlk ve tek basımdır. Daha sonra 1974 'te ilk kez basılan Cemil Meriç 'in  'Bu Ülke' adlı eserinde referans kaynak olarak gösterilmiştir.

    Lot No: 166

    Lot: 166

    Tekamül-ü akvâm-ı kavanin-i psikolociyaîsi. Mütercimi: Abdullah Cevdet, Le Bon, [Gustave], Çeviren: Abdullah Cevdet,-Döneminin sonradan yapılmış kabartmalı bez cildinde, temiz durumda, 18.5 x 13 cm, künye sayfası mevcut değil, 270 sayfa. Özege: -. Bu eserin medhal kısmı, İçtihad macmuasının Kanunusani (Ocak) 1905 yılında çıkan 2. sayısında yayınlanmıştır. İlk ve tek basımdır. Daha sonra 1974 'te ilk kez basılan Cemil Meriç 'in 'Bu Ülke' adlı eserinde referans kaynak olarak gösterilmiştir.

    TLSatıldı
  • Tütüncülük, MARDİNİZADE AHMED CEMAL, Teşebbüs Matbaası, Hicri: 1341 = Milâdî: 1924.-Özgün resimli kapağı yüzüne vurularak yapılmış yeni ve çok estetik Osmanlıca hurufatlı bez cildinde, çok temiz, 19 x 13 cm, Osmanlıca, 151 sayfa. Özege: 21952 / 1. 

-- Ziraat Tarım Tütün Türk tütünü Tütün yetiştiriciliği Mardinizâdeler Mardinizâde ailesi Eşraf

    Lot No: 167

    Lot: 167

    Tütüncülük, MARDİNİZADE AHMED CEMAL, Teşebbüs Matbaası, Hicri: 1341 = Milâdî: 1924.-Özgün resimli kapağı yüzüne vurularak yapılmış yeni ve çok estetik Osmanlıca hurufatlı bez cildinde, çok temiz, 19 x 13 cm, Osmanlıca, 151 sayfa. Özege: 21952 / 1. -- Ziraat Tarım Tütün Türk tütünü Tütün yetiştiriciliği Mardinizâdeler Mardinizâde ailesi Eşraf

    TLSatıldı
  • ŞATOBRİAN Chateaubriand, Cevdet PERİN, Ülkü BASIMEVİ, İstanbul, 1940.-Mücellit ustası tarafından yapılmış yeni ve estetik bez cildinde, 23 x 15 cm, 56 sayfa, s/b resimli. Muasır Fransız Edebiyatının Büyük Simaları alt başlıklı.
56 SAYFA

    Lot No: 168

    Lot: 168

    ŞATOBRİAN Chateaubriand, Cevdet PERİN, Ülkü BASIMEVİ, İstanbul, 1940.-Mücellit ustası tarafından yapılmış yeni ve estetik bez cildinde, 23 x 15 cm, 56 sayfa, s/b resimli. Muasır Fransız Edebiyatının Büyük Simaları alt başlıklı. 56 SAYFA

    TLSatıldı
  • Yeni tertib hikmet-i tabiiye. Cild-i evvel, SALİH ZEKİ, (1864-1921), Artin Asaduryan ve Mahdumları Matbaası, Hicrî: 1328 = Milâdî: 1912.-Döneminin gayrıestetik cildinde, haricen temiz durumda, 18 x 12 cm, Osmanlıca, [2], 431 sayfa, s/b levhalar. Özege'de bu nüsha yok. 1915 yılında basılan nüsha için bkz. Özege: 23275. 
Nesnel bir yaklaşımda Türklerin ve Müslümanların bilime katkılarını tespit etmeye çalışmış ve çağdaş Türk bilim tarihçiliğinin kurucusu olmuştur. Araştırmacılar için bugün de güvenilir bir kaynak olan Asar-ı Bakiye (Ölmez Eserler) adlı eseri bırakmıştır. Bilim felsefesi ile uğraşmış, Henri Poincaré ve Alexis Bertrand'ın eserlerini çevirerek bilim felsefesinin Türkiye'de tanınması ve yaygınlaşmasına katkıda bulunmuştur. Yeni hikmet-i tabiiye eserini 'Matematiksel fizik' olarak çevirebiliriz. 

-- Osmanlı kültürü Bilim tarihi Matematik Fizik Fennî bilimler.

    Lot No: 169

    Lot: 169

    Yeni tertib hikmet-i tabiiye. Cild-i evvel, SALİH ZEKİ, (1864-1921), Artin Asaduryan ve Mahdumları Matbaası, Hicrî: 1328 = Milâdî: 1912.-Döneminin gayrıestetik cildinde, haricen temiz durumda, 18 x 12 cm, Osmanlıca, [2], 431 sayfa, s/b levhalar. Özege'de bu nüsha yok. 1915 yılında basılan nüsha için bkz. Özege: 23275. Nesnel bir yaklaşımda Türklerin ve Müslümanların bilime katkılarını tespit etmeye çalışmış ve çağdaş Türk bilim tarihçiliğinin kurucusu olmuştur. Araştırmacılar için bugün de güvenilir bir kaynak olan Asar-ı Bakiye (Ölmez Eserler) adlı eseri bırakmıştır. Bilim felsefesi ile uğraşmış, Henri Poincaré ve Alexis Bertrand'ın eserlerini çevirerek bilim felsefesinin Türkiye'de tanınması ve yaygınlaşmasına katkıda bulunmuştur. Yeni hikmet-i tabiiye eserini 'Matematiksel fizik' olarak çevirebiliriz. -- Osmanlı kültürü Bilim tarihi Matematik Fizik Fennî bilimler.

    TLSatıldı
  • Şekâvet-i edebiyye, HÜSEYİN RAHMİ [GÜRPINAR], Matbaa-i Hayriye ve Şürekâsı, İstanbul, Hicri: 1329 = Milâdî: 1913.-Özgün karton kapağında, temiz durumda, 20 x 14 cm, Osmanlıca, 160 sayfa. Özege: 18565. İlk baskı. -- Türk edebiyatı Roman.

    Lot No: 170

    Lot: 170

    Şekâvet-i edebiyye, HÜSEYİN RAHMİ [GÜRPINAR], Matbaa-i Hayriye ve Şürekâsı, İstanbul, Hicri: 1329 = Milâdî: 1913.-Özgün karton kapağında, temiz durumda, 20 x 14 cm, Osmanlıca, 160 sayfa. Özege: 18565. İlk baskı. -- Türk edebiyatı Roman.

    TLSatıldı
  • Azâb-ı mukaddes. [YENİ HARFLERLE İLK BASKI], NEYZEN TEVFİK [KOLAYLI], (1879-1953), Onan Yayınevi, İstanbul, 1949.-Özgün karton kapağı yüzüne vurularak yapılmış estetik yeni cildinde, çok temiz durumda, 21 x 14 cm, [xvi], 304 sayfa, s/b resimli. Hazırlayan: İhsan Ada.
-- Türk edebiyatı Hiciv Şiir.

    Lot No: 171

    Lot: 171

    Azâb-ı mukaddes. [YENİ HARFLERLE İLK BASKI], NEYZEN TEVFİK [KOLAYLI], (1879-1953), Onan Yayınevi, İstanbul, 1949.-Özgün karton kapağı yüzüne vurularak yapılmış estetik yeni cildinde, çok temiz durumda, 21 x 14 cm, [xvi], 304 sayfa, s/b resimli. Hazırlayan: İhsan Ada. -- Türk edebiyatı Hiciv Şiir.

    TLSatıldı
  • Nasreddin hodja et ses histoires turques, JEAN-PAUL GARNIER, Paris, 1958.-Özgün karton kapağı içinde korunarak yapılmış bez cildinde, çok temiz durumda, 20 x 14 cm, 185 sayfa.

    Lot No: 172

    Lot: 172

    Nasreddin hodja et ses histoires turques, JEAN-PAUL GARNIER, Paris, 1958.-Özgün karton kapağı içinde korunarak yapılmış bez cildinde, çok temiz durumda, 20 x 14 cm, 185 sayfa.

    TLSatıldı
  • KEMALİST TÜRKİYE'YE HAYRANLIĞINI BİR GAZETECİ GÖZÜYLE İFADE EDEN FRANSIZ GAZETECİNİN KALEMİNDEN ATATÜRK Mustapha Kemal ou la mort d'un empire, [JACQUES] BENOIST MECHIN (1901-1983), Club des Editeurs, [c. 1940].-Yayıncısını özgün bez cildinde, çok temiz durumda, XV+414+XI sayfa, 20 x 14 cm, çok sayıda resimli.

    Lot No: 173

    Lot: 173

    KEMALİST TÜRKİYE'YE HAYRANLIĞINI BİR GAZETECİ GÖZÜYLE İFADE EDEN FRANSIZ GAZETECİNİN KALEMİNDEN ATATÜRK Mustapha Kemal ou la mort d'un empire, [JACQUES] BENOIST MECHIN (1901-1983), Club des Editeurs, [c. 1940].-Yayıncısını özgün bez cildinde, çok temiz durumda, XV+414+XI sayfa, 20 x 14 cm, çok sayıda resimli.

    TLSatıldı
  • Conquêtes en Asie. Par les Mogols et les Tartares: Sous Gengiskan et Tamerlan, M. DE CHAVANNES, Imprimeurs Libraires, Tours, 1856.-Sonradan yapılmış bez cildinde, kahve ya da benzeri bir sıvı temasından dolayı ilk yaprakları lekeli, okumaya engel teşkil edecek bir kusur sözkonusu değildir, harici temiz durumda, 22 x 14 cm, Fransızca, 236 sayfa, s/b resimli.

    Lot No: 174

    Lot: 174

    Conquêtes en Asie. Par les Mogols et les Tartares: Sous Gengiskan et Tamerlan, M. DE CHAVANNES, Imprimeurs Libraires, Tours, 1856.-Sonradan yapılmış bez cildinde, kahve ya da benzeri bir sıvı temasından dolayı ilk yaprakları lekeli, okumaya engel teşkil edecek bir kusur sözkonusu değildir, harici temiz durumda, 22 x 14 cm, Fransızca, 236 sayfa, s/b resimli.

    TLSatıldı
  • ZEKİ KUNERALP KÜTÜPHANESİ'NDEN Yeni Türkçe lûgat, M. BAHAEDDİN, İstanbul Evkâf-ı İslâmiye Matbaası, İstanbul, 1926.-Sonradan yapılmış deri cildinde, ebruli yan kenarlarıyla, çok temiz durumda, 19 x 13 cm, 2 + 811 sayfa. Özege 23291. Zeki K. Kuneralp tarafından ex libris yapılmış, kendi el yazısıyla isim ve soyisim de künye sayfasında yer almaktadır. Kuneralp kitaplığından.

    Lot No: 175

    Lot: 175

    ZEKİ KUNERALP KÜTÜPHANESİ'NDEN Yeni Türkçe lûgat, M. BAHAEDDİN, İstanbul Evkâf-ı İslâmiye Matbaası, İstanbul, 1926.-Sonradan yapılmış deri cildinde, ebruli yan kenarlarıyla, çok temiz durumda, 19 x 13 cm, 2 + 811 sayfa. Özege 23291. Zeki K. Kuneralp tarafından ex libris yapılmış, kendi el yazısıyla isim ve soyisim de künye sayfasında yer almaktadır. Kuneralp kitaplığından.

    TLSatıldı
  • ALMAN ORYANTALİSTTEN İSLAM TARİHİ Geschichte und statten des Islam von Spanien bis Indien", ALFRED RENZ, Prestel-Verlag, München, 1977.-Yayıncısının özgün deri cildinde, çok temiz durumda, 19 x 13 cm, 800 sayfa, s/b resimli.

    Lot No: 176

    Lot: 176

    ALMAN ORYANTALİSTTEN İSLAM TARİHİ Geschichte und statten des Islam von Spanien bis Indien", ALFRED RENZ, Prestel-Verlag, München, 1977.-Yayıncısının özgün deri cildinde, çok temiz durumda, 19 x 13 cm, 800 sayfa, s/b resimli.

    TLSatıldı
  • RESİMLİ BATILI EDEBİYATÇI BİYOGRAFİLERİ XIII üncü asırdan sonra Avrupa edip ve şairleri. Resimli. Lise edebiyat derslerine yardımcı kitap, MURAD URAZ (1892-1981), İnkılap Kitabevi, İstanbul, 1940.-Sonradan yapılmış bez cildinde, temiz durumda, 20 x 14 cm, 144 sayfa, s/b resimli.

    Lot No: 177

    Lot: 177

    RESİMLİ BATILI EDEBİYATÇI BİYOGRAFİLERİ XIII üncü asırdan sonra Avrupa edip ve şairleri. Resimli. Lise edebiyat derslerine yardımcı kitap, MURAD URAZ (1892-1981), İnkılap Kitabevi, İstanbul, 1940.-Sonradan yapılmış bez cildinde, temiz durumda, 20 x 14 cm, 144 sayfa, s/b resimli.

    TLSatıldı
  • Mezamorte Hüseyin Paşa, Toplayan: Saffet, Bahriye Matbaası, İstanbul, 1911.-Sonradan yapılmış bez cildinde, çok temiz durumda, 16 x 12 cm, 129 sayfa, 1 adet katlanır levha: "Tersâne-i Âmîre mevcutları" listesi. Özege 13443. Mezzo Morto (Mezamorte) Hüseyin Paşa (?-1701), Osmanlı donanmasında 1688-1689 ile 1696-1701 yılları arasında iki kez kaptan-ı deryalık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. Venediklilerle yapılan bir savaşta çok ağır bir şekilde yaralanmasına rağmen iyileşip geri dönmesinden dolayı İtalyanca Mezzomorto (yarı ölü) ifadesinden bozma Mezamorta lakabını almış, Mezemorta, Mezomorto ya da Mezamorto Hüseyin Paşa olarak da anılmıştır.

    Lot No: 178

    Lot: 178

    Mezamorte Hüseyin Paşa, Toplayan: Saffet, Bahriye Matbaası, İstanbul, 1911.-Sonradan yapılmış bez cildinde, çok temiz durumda, 16 x 12 cm, 129 sayfa, 1 adet katlanır levha: "Tersâne-i Âmîre mevcutları" listesi. Özege 13443. Mezzo Morto (Mezamorte) Hüseyin Paşa (?-1701), Osmanlı donanmasında 1688-1689 ile 1696-1701 yılları arasında iki kez kaptan-ı deryalık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. Venediklilerle yapılan bir savaşta çok ağır bir şekilde yaralanmasına rağmen iyileşip geri dönmesinden dolayı İtalyanca Mezzomorto (yarı ölü) ifadesinden bozma Mezamorta lakabını almış, Mezemorta, Mezomorto ya da Mezamorto Hüseyin Paşa olarak da anılmıştır.

    TLSatıldı
  • MÜNECCİMLER VE GÖKYÜZÜ Yıldıznâme-i Hüseynî, SEYYİD SÜLEYMAN EL-HÜSEYNÎ, Kitabhâne-i Sudî / Necmi-i İstikbâl Matbaası, İstanbul, [AR 1339 = AH 1341] = 1923.-"Kebikeç" tarafından yapılmış 1/3 deri cildinde, üç filetolu sırtta ilk filetoda Osmanlıca başlık klişelenmiş, kahverengi yan kağıtlar yenilenmiş, künye sayfasında ve takiben bir kaç sayfada büyükçe bir leke mevcut, haricen temiz bir nüsha. 1916 yılında basılan "Kenzü'l-havâs ve Keyfiyyet-i Celb ve Teshîr" adlı kitabın da yazarı ve hayatı hakkında detaylı bilgi bulunmayan Seyyid Süleyman el-Hüseynî'nin ünlü yıldıznamesinin nadir ilk baskısı. Kitapta genel olarak yıldızlarla ilgili gizli ilimler, yıldızların konum ve hareketlerinden anlam çıkarma, burçlar üzerinden fal bakma ve geleceği görme, harf sembolizmini kullanarak "ilm-i nücûm" anlatılmaktadır. Ayrıca mevâlid (insan doğumu sırasında yıldızın burçlar kuşağındaki konumuna bakarak nübüvvet) ve ihtiyârât (hayırlı ve uğursuz kabul edilen zamanları seçerek işler üzerinde karar verme) kullanan kitap, yedi gezegen, on iki kamerî ay ve on iki burç üzerine kurulu bir sistemden bahsetmektedir. Yıldızlar üzerinden geleceği öğrenmek isteyenler için kitap, klasik öğretiye göre haftanın yedi gününün her birinin bir yıldızın etkisi altında olduğunu anlatıyor ve bu yıldızları (gök cisimlerini) detaylıca açıklıyor: Güneş, Ay, Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn. OCLC 33196122, 780209495.; Özege 23441.

    Lot No: 179

    Lot: 179

    MÜNECCİMLER VE GÖKYÜZÜ Yıldıznâme-i Hüseynî, SEYYİD SÜLEYMAN EL-HÜSEYNÎ, Kitabhâne-i Sudî / Necmi-i İstikbâl Matbaası, İstanbul, [AR 1339 = AH 1341] = 1923.-"Kebikeç" tarafından yapılmış 1/3 deri cildinde, üç filetolu sırtta ilk filetoda Osmanlıca başlık klişelenmiş, kahverengi yan kağıtlar yenilenmiş, künye sayfasında ve takiben bir kaç sayfada büyükçe bir leke mevcut, haricen temiz bir nüsha. 1916 yılında basılan "Kenzü'l-havâs ve Keyfiyyet-i Celb ve Teshîr" adlı kitabın da yazarı ve hayatı hakkında detaylı bilgi bulunmayan Seyyid Süleyman el-Hüseynî'nin ünlü yıldıznamesinin nadir ilk baskısı. Kitapta genel olarak yıldızlarla ilgili gizli ilimler, yıldızların konum ve hareketlerinden anlam çıkarma, burçlar üzerinden fal bakma ve geleceği görme, harf sembolizmini kullanarak "ilm-i nücûm" anlatılmaktadır. Ayrıca mevâlid (insan doğumu sırasında yıldızın burçlar kuşağındaki konumuna bakarak nübüvvet) ve ihtiyârât (hayırlı ve uğursuz kabul edilen zamanları seçerek işler üzerinde karar verme) kullanan kitap, yedi gezegen, on iki kamerî ay ve on iki burç üzerine kurulu bir sistemden bahsetmektedir. Yıldızlar üzerinden geleceği öğrenmek isteyenler için kitap, klasik öğretiye göre haftanın yedi gününün her birinin bir yıldızın etkisi altında olduğunu anlatıyor ve bu yıldızları (gök cisimlerini) detaylıca açıklıyor: Güneş, Ay, Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn. OCLC 33196122, 780209495.; Özege 23441.

    TLSatıldı
  • Enver paşanın son günleri. Meraklı Kitaplar Serisi", FERİDUN KANDEMİR, Güven Basım ve Yayın, İst., 1955.-Özgün karton kapağında, temiz durumda, 20 x 14 cm, 69 sayfa.

    Lot No: 180

    Lot: 180

    Enver paşanın son günleri. Meraklı Kitaplar Serisi", FERİDUN KANDEMİR, Güven Basım ve Yayın, İst., 1955.-Özgün karton kapağında, temiz durumda, 20 x 14 cm, 69 sayfa.

    TLSatıldı
  • ERKEN 20. YÜZYILDA KİTAPÇILIK NASIL İCRA EDİLİRDİ? Kitapçılığın içyüzü, SIR STANLEY UNWIN, Doğan Kardeş Yayınları, Çev: Leyla Elburz, İstanbul, 1950.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 19 x 14 cm, 226 sayfa.

    Lot No: 181

    Lot: 181

    ERKEN 20. YÜZYILDA KİTAPÇILIK NASIL İCRA EDİLİRDİ? Kitapçılığın içyüzü, SIR STANLEY UNWIN, Doğan Kardeş Yayınları, Çev: Leyla Elburz, İstanbul, 1950.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, 19 x 14 cm, 226 sayfa.

    TLSatıldı