Lot: 1

Current Price: 2,500 TL Starting Bid: 2,500 TL Estimated: TL Losing Winning

19. YÜZYIL BALKAN SEYAHATİNDEN ETNOGRAFİK GÖZLEMLER: Die Balkanhalbinsel (mit Ausschluß von Griechenland). Physikalische und ethnographische Schilderungen und Städtebilder [i.e. Balkan Yarımadası: Fiziksel ve etnografik tanımlar ve şehir manzaraları]. A[NTON] E[DWIN] LUX, Herder, Freiburg, 1887.

Yayıncısının çok şık kırmızı ve zengin desenli komple bez cildinde, sırt ve başlık altın yaldızlı, kapakta süslemeli ve son derece dekoratif kenarların arasında Balkan ülkelerine özgü geleneksel kıyafetli tipler mevcut, Kath Volksbibliothek Schwaz damgalı, haricen oldukça temiz bir nüsha, 24 x 17 cm, Almanca, [xiv], 275, [1] sayfa, 90 numarasız levha, bir adet Konstantinopel (İstanbul) panoraması ("Konstantinopel, vom Seraskier-Turm aus gesehen" başlıklı, 62x23,5 cm), bir adet katlanır büyük boy litograf Balkan Yarımadası haritası (34x36 cm; 1:4,400,000) mevcuttur. Çok zengin görsel bir malzemeye sahip ve bir seyahatnâme formunda, döneminin Prusya Ordusu topçu binbaşı Lux tarafından yazılmış olan bu erken dönem kitabın ilk ve çok nadir baskısı. Döneminde Osmanlı hakimiyetinde olan Balkan topraklarından (Osmanlı idaresi altındaki ülkelerden sadece Yunanistan'ın bağımsızlığını elde etmiş olduğu bir tarihte) aktarılmış olan son derece ayrıntılı etnografik, tarihsel bilgileri ile önemli bir ilk elden kaynağı teşkil eden kitap, nefis kondisyonuyla ve tüm haritaları ile görsel malzemesinin eksiksiz olmasıyla da koleksiyon değeri yüksektir. -- Balkanlar Osmanlı tarihi Avrupa tarihi Kıyafet Giyim kuşam Türk şehirleri Trakya Koleksiyon Seyahatname Anı

- TL
Place Bid You're Winning Your bid sent
İzleyici olarak girdiniz
Pey veremezsiniz.
Pey vermek için butonu sağa çekin
  • The live auction completed. Thank you for your participation.
  •  
  • Lots
  • Winnings
  • 19. YÜZYIL BALKAN SEYAHATİNDEN ETNOGRAFİK GÖZLEMLER: Die Balkanhalbinsel (mit Ausschluß von Griechenland). Physikalische und ethnographische Schilderungen und Städtebilder [i.e. Balkan Yarımadası: Fiziksel ve etnografik tanımlar ve şehir manzaraları]. A[NTON] E[DWIN] LUX, Herder, Freiburg, 1887.-Yayıncısının çok şık kırmızı ve zengin desenli komple bez cildinde, sırt ve başlık altın yaldızlı, kapakta süslemeli ve son derece dekoratif kenarların arasında Balkan ülkelerine özgü geleneksel kıyafetli tipler mevcut, Kath Volksbibliothek Schwaz damgalı, haricen oldukça temiz bir nüsha, 24 x 17 cm, Almanca, [xiv], 275, [1] sayfa, 90 numarasız levha, bir adet Konstantinopel (İstanbul) panoraması ("Konstantinopel, vom Seraskier-Turm aus gesehen" başlıklı, 62x23,5 cm), bir adet katlanır büyük boy litograf Balkan Yarımadası haritası (34x36 cm; 1:4,400,000) mevcuttur.

Çok zengin görsel bir malzemeye sahip ve bir seyahatnâme formunda, döneminin Prusya Ordusu topçu binbaşı Lux tarafından yazılmış olan bu erken dönem kitabın ilk ve çok nadir baskısı. Döneminde Osmanlı hakimiyetinde olan Balkan topraklarından (Osmanlı idaresi altındaki ülkelerden sadece Yunanistan'ın bağımsızlığını elde etmiş olduğu bir tarihte) aktarılmış olan son derece ayrıntılı etnografik, tarihsel bilgileri ile önemli bir ilk elden kaynağı teşkil eden kitap, nefis kondisyonuyla ve tüm haritaları ile görsel malzemesinin eksiksiz olmasıyla da koleksiyon değeri yüksektir. 

-- Balkanlar Osmanlı tarihi Avrupa tarihi Kıyafet Giyim kuşam Türk şehirleri Trakya Koleksiyon Seyahatname Anı

    Lot No: 1

    Lot: 1

    19. YÜZYIL BALKAN SEYAHATİNDEN ETNOGRAFİK GÖZLEMLER: Die Balkanhalbinsel (mit Ausschluß von Griechenland). Physikalische und ethnographische Schilderungen und Städtebilder [i.e. Balkan Yarımadası: Fiziksel ve etnografik tanımlar ve şehir manzaraları]. A[NTON] E[DWIN] LUX, Herder, Freiburg, 1887.-Yayıncısının çok şık kırmızı ve zengin desenli komple bez cildinde, sırt ve başlık altın yaldızlı, kapakta süslemeli ve son derece dekoratif kenarların arasında Balkan ülkelerine özgü geleneksel kıyafetli tipler mevcut, Kath Volksbibliothek Schwaz damgalı, haricen oldukça temiz bir nüsha, 24 x 17 cm, Almanca, [xiv], 275, [1] sayfa, 90 numarasız levha, bir adet Konstantinopel (İstanbul) panoraması ("Konstantinopel, vom Seraskier-Turm aus gesehen" başlıklı, 62x23,5 cm), bir adet katlanır büyük boy litograf Balkan Yarımadası haritası (34x36 cm; 1:4,400,000) mevcuttur. Çok zengin görsel bir malzemeye sahip ve bir seyahatnâme formunda, döneminin Prusya Ordusu topçu binbaşı Lux tarafından yazılmış olan bu erken dönem kitabın ilk ve çok nadir baskısı. Döneminde Osmanlı hakimiyetinde olan Balkan topraklarından (Osmanlı idaresi altındaki ülkelerden sadece Yunanistan'ın bağımsızlığını elde etmiş olduğu bir tarihte) aktarılmış olan son derece ayrıntılı etnografik, tarihsel bilgileri ile önemli bir ilk elden kaynağı teşkil eden kitap, nefis kondisyonuyla ve tüm haritaları ile görsel malzemesinin eksiksiz olmasıyla da koleksiyon değeri yüksektir. -- Balkanlar Osmanlı tarihi Avrupa tarihi Kıyafet Giyim kuşam Türk şehirleri Trakya Koleksiyon Seyahatname Anı

    TLSold
  • LAMARTINE'IN ÇOK NADİR OSMANLI TARİHİNİN EKSİKSİZ KOLEKSİYONU: Histoire de la Turquie [8 cilt TAKIM], ALPHONSE DE LAMARTINE, (1790-1869), Aux Bureaux du Constitutionnel, Paris, 1854-1855.-Özgün karton kapağında sekiz cilt takım halinde, mükemmel kondisyonda, 19x12 cm, Fransızca, 8 cilt takım: ([4], 400, 424, 420, 450, 400, 446, 415, 403 sayfa). 6. ciltten itibaren basım tarihi 1855'tir. Lamartine, 1832 ve 1850 yıllarında olmak üzere Türk Topraklarına iki kez gelmiş, 1854 yılında 8 ciltlik Türkiye Tarihi'ni yazıp
yayınlamıştır. Bu yapıtlarında Türkleri yüceltmiş ve Osmanlı İmparatorluğu'nun Avrupa'da haksızlığa uğradığı bu yıllarda, Meclis kürsülerinden onları savunmuştur. Yazdığı iki seyahatname ve bu 8 ciltlik eseri sayesinde Türk dostu olarak nitelendirilmiştir.

    Lot No: 2

    Lot: 2

    LAMARTINE'IN ÇOK NADİR OSMANLI TARİHİNİN EKSİKSİZ KOLEKSİYONU: Histoire de la Turquie [8 cilt TAKIM], ALPHONSE DE LAMARTINE, (1790-1869), Aux Bureaux du Constitutionnel, Paris, 1854-1855.-Özgün karton kapağında sekiz cilt takım halinde, mükemmel kondisyonda, 19x12 cm, Fransızca, 8 cilt takım: ([4], 400, 424, 420, 450, 400, 446, 415, 403 sayfa). 6. ciltten itibaren basım tarihi 1855'tir. Lamartine, 1832 ve 1850 yıllarında olmak üzere Türk Topraklarına iki kez gelmiş, 1854 yılında 8 ciltlik Türkiye Tarihi'ni yazıp yayınlamıştır. Bu yapıtlarında Türkleri yüceltmiş ve Osmanlı İmparatorluğu'nun Avrupa'da haksızlığa uğradığı bu yıllarda, Meclis kürsülerinden onları savunmuştur. Yazdığı iki seyahatname ve bu 8 ciltlik eseri sayesinde Türk dostu olarak nitelendirilmiştir.

    TLSold
  • OSMANLI DENİZCİLİĞİ / GEMİCİLİK / NAVİGASYON: Seyr-i sefâin, KOLAĞASI ALİ RIZA, Mehran Matbaası, İstanbul, AH 1296 [1880].-Döneminde yapılmış siyah bez cildinde, çok temiz durumda, 27x20 cm, 264 sayfa, dört adet katlanır sayfa, bir adet s/b pusula ve cetvelli sayfalar, Osmanlıca. Mekteb-i Bahriye-i Şâhâne Seyr-i Sefain ve Hey'et-i Bahriye hocası Kolağası Ali Rıza. Tab' ve neşr ettirmek hakkı Bahriye Miralaylarından Ali Rıza ve Hasan Rami Beylere aittir. İlk baskı. Mihran Matbaası, İst., Hicri 1296, Miladi: 1879. Özege 17923; TBTK 3789.

    Lot No: 3

    Lot: 3

    OSMANLI DENİZCİLİĞİ / GEMİCİLİK / NAVİGASYON: Seyr-i sefâin, KOLAĞASI ALİ RIZA, Mehran Matbaası, İstanbul, AH 1296 [1880].-Döneminde yapılmış siyah bez cildinde, çok temiz durumda, 27x20 cm, 264 sayfa, dört adet katlanır sayfa, bir adet s/b pusula ve cetvelli sayfalar, Osmanlıca. Mekteb-i Bahriye-i Şâhâne Seyr-i Sefain ve Hey'et-i Bahriye hocası Kolağası Ali Rıza. Tab' ve neşr ettirmek hakkı Bahriye Miralaylarından Ali Rıza ve Hasan Rami Beylere aittir. İlk baskı. Mihran Matbaası, İst., Hicri 1296, Miladi: 1879. Özege 17923; TBTK 3789.

    TLSold
  • NADİR YATÇILIK TARİHİ VE İLKELERİ: Le yacht histoire de la navigation maritime de plaisance [CİLTLİ], PHILIPPE DARYL (Jean François Paschal Grousset), (1844-1909), Ancienne Maison Quantin, Paris, 1890.-Çok şık mavi bez cildinde, orijinal kapağı cilde giydirilmiş, sayfa kenarları altın yaldızlı, 29x23 cm, 366 sayfa, çok sayıda renkli ve s/b resimli, s/b haritalı sayfalar, Fransızca. 

19. yüzyılın sonlarına doğru uluslararası yatçılık dünyası yenilikler, tartışmalar ve çekişmeler ile gelişimini sürdürdü. Tekne yarışlarındaki bazı Fransız katılımcılar için temel amaç, İngilizlerin hegemonyasına ve onların kurallarının dayatılmasına karşı mücadele etmekti. Bu konu, o dönemde yeni yeni oluşmaya başlayan uluslararası yelkencilik organizasyonlarında çokça tartışılan bir konuydu. İngiliz düzenlemelerinin etkisini azaltmak için Fransız temsilciler, Fransa'da geliştirilen ancak Amerikan standartlarından ilham alan kurallar önerdiler. Bu kitap, Fransız yatçılığının en 19. yüzyıl sonlarında bir el kitabı haline gelmiştir. Daryl, Fransız politikacı, gazeteci, çevirmen ve bilim kurgu yazarıydı. Grousset, André Laurie, Philippe Daryl, Tiburce Moray ve Léopold Virey takma adlarıyla yayınlamıştır.

Vicaire III, 1143; Polak 9981; Monod 3424.

    Lot No: 4

    Lot: 4

    NADİR YATÇILIK TARİHİ VE İLKELERİ: Le yacht histoire de la navigation maritime de plaisance [CİLTLİ], PHILIPPE DARYL (Jean François Paschal Grousset), (1844-1909), Ancienne Maison Quantin, Paris, 1890.-Çok şık mavi bez cildinde, orijinal kapağı cilde giydirilmiş, sayfa kenarları altın yaldızlı, 29x23 cm, 366 sayfa, çok sayıda renkli ve s/b resimli, s/b haritalı sayfalar, Fransızca. 19. yüzyılın sonlarına doğru uluslararası yatçılık dünyası yenilikler, tartışmalar ve çekişmeler ile gelişimini sürdürdü. Tekne yarışlarındaki bazı Fransız katılımcılar için temel amaç, İngilizlerin hegemonyasına ve onların kurallarının dayatılmasına karşı mücadele etmekti. Bu konu, o dönemde yeni yeni oluşmaya başlayan uluslararası yelkencilik organizasyonlarında çokça tartışılan bir konuydu. İngiliz düzenlemelerinin etkisini azaltmak için Fransız temsilciler, Fransa'da geliştirilen ancak Amerikan standartlarından ilham alan kurallar önerdiler. Bu kitap, Fransız yatçılığının en 19. yüzyıl sonlarında bir el kitabı haline gelmiştir. Daryl, Fransız politikacı, gazeteci, çevirmen ve bilim kurgu yazarıydı. Grousset, André Laurie, Philippe Daryl, Tiburce Moray ve Léopold Virey takma adlarıyla yayınlamıştır. Vicaire III, 1143; Polak 9981; Monod 3424.

    TLSold
  • FRANSIZ RÖNESANS SANATI TARİHÇİSİNDEN İSLÂM SANATININ EL KİTABI: Manuel d'art musulman, GASTON MIGEON, (1861-1930), -Özgün cildinde cilt kapağında yıpranma mevcuttur, künye sayfası eksiktir, ilk  ve iç sayfalarda Osmanlıca okuyucu notu mevcuttur,  22x15 cm, Fransızca, [lxxxiii], 460  sayfa, çok sayıda s/b fotoğraf ve çizim. Fransız sanat tarihçisi Gustave Achille Gaston Migeon Louvre'da Orta Çağ sanat objeleri, Rönesans ve modern zamanlar Departmanında küratörlük yapmıştır. Bu kitabı İslâm sanatının son dönem oryantalist el kitaplarından biridir.

    Lot No: 5

    Lot: 5

    FRANSIZ RÖNESANS SANATI TARİHÇİSİNDEN İSLÂM SANATININ EL KİTABI: Manuel d'art musulman, GASTON MIGEON, (1861-1930), -Özgün cildinde cilt kapağında yıpranma mevcuttur, künye sayfası eksiktir, ilk ve iç sayfalarda Osmanlıca okuyucu notu mevcuttur, 22x15 cm, Fransızca, [lxxxiii], 460 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraf ve çizim. Fransız sanat tarihçisi Gustave Achille Gaston Migeon Louvre'da Orta Çağ sanat objeleri, Rönesans ve modern zamanlar Departmanında küratörlük yapmıştır. Bu kitabı İslâm sanatının son dönem oryantalist el kitaplarından biridir.

    TLSold
  • OSMANLICA KİTAB-I MUKADDES: Ahd-i cedîd yani İncil-i Şerif, Agop Matyosyan Matbaası, Dersaadet, 1921.-Yayıncısının özgün bez cildinde, iç sayfalarda Osmanlıca okuyucu notları mevcuttur, bir sayfada yırtık mevcuttur, ciltte hafif yıpranma mevcuttur, haricen durumu temizdir, 20x13 cm, Osmanlıca, [2], 636 sayfa ,iki sayfalık fihrist bölümü öndedir, ilk sayfasında kitabı hediye eden tarafından mektuplu ve imzalıdır, Lisan-ı aslı Yunanîden bil-tercüme, Mesarifi İngiliz - Amerikan Baybl [Bible] Şirketleri tarafından tesviye olunarak" Ahd-i Cedid Yani İncil-i Şerîf, İstanbul 1921 (Miladi), Agop Matyosyan Matbaası, Dersaadet (İstanbul), TBTK 962.

    Lot No: 6

    Lot: 6

    OSMANLICA KİTAB-I MUKADDES: Ahd-i cedîd yani İncil-i Şerif, Agop Matyosyan Matbaası, Dersaadet, 1921.-Yayıncısının özgün bez cildinde, iç sayfalarda Osmanlıca okuyucu notları mevcuttur, bir sayfada yırtık mevcuttur, ciltte hafif yıpranma mevcuttur, haricen durumu temizdir, 20x13 cm, Osmanlıca, [2], 636 sayfa ,iki sayfalık fihrist bölümü öndedir, ilk sayfasında kitabı hediye eden tarafından mektuplu ve imzalıdır, Lisan-ı aslı Yunanîden bil-tercüme, Mesarifi İngiliz - Amerikan Baybl [Bible] Şirketleri tarafından tesviye olunarak" Ahd-i Cedid Yani İncil-i Şerîf, İstanbul 1921 (Miladi), Agop Matyosyan Matbaası, Dersaadet (İstanbul), TBTK 962.

    TLSold
  • TROYA'NIN ERKEN DÖNEM HARİTASI: Bemerkungen über die Ebene von Troja.; Uebersicht der neuesten geographischen Veranderungen in den Jahren 1799 und 1800 (Allgemeine Geographische Ephemeriden VII. Bds. erstes Stick. Januar 1801), WILLIAM FRANKLIN [FRANCKLIN], (18-19. yy), [Weimar], 1801.-"Allgemeine Geographische Ephemeriden VII. Bds. erstes Stick. Januar 1801" etiketli sonradan yapılmış karton kapağında, 20 x 12 cm, Almanca, 114 sayfa, bir adet katlanır harita (Charte von der Ebene von Troia - 1800 F.d. A. G. Ephem VII.B.1 stk. Harita ölçüsü: 25x19 cm), bir adet katlanır levha.

Franklin, Doğu Hindistan Şirketi'nin filo kaptanıydı. 'Bemerkungen über die Ebene von Troja' [i.e. Troya Ovası Üzerine Notlar ve Gözlemler] adlı makalesi, Avrupa'nın o dönemdeki Hellenistik romantik ruhunu yansıtmaktadır. Dizinin (Allgemeine Geographische Ephemeriden) bu cildi (yedincisi) nadirdir.

-- Troya Çanakkale Arkeoloji Kartografi Harita 18. yüzyıl

    Lot No: 7

    Lot: 7

    TROYA'NIN ERKEN DÖNEM HARİTASI: Bemerkungen über die Ebene von Troja.; Uebersicht der neuesten geographischen Veranderungen in den Jahren 1799 und 1800 (Allgemeine Geographische Ephemeriden VII. Bds. erstes Stick. Januar 1801), WILLIAM FRANKLIN [FRANCKLIN], (18-19. yy), [Weimar], 1801.-"Allgemeine Geographische Ephemeriden VII. Bds. erstes Stick. Januar 1801" etiketli sonradan yapılmış karton kapağında, 20 x 12 cm, Almanca, 114 sayfa, bir adet katlanır harita (Charte von der Ebene von Troia - 1800 F.d. A. G. Ephem VII.B.1 stk. Harita ölçüsü: 25x19 cm), bir adet katlanır levha. Franklin, Doğu Hindistan Şirketi'nin filo kaptanıydı. 'Bemerkungen über die Ebene von Troja' [i.e. Troya Ovası Üzerine Notlar ve Gözlemler] adlı makalesi, Avrupa'nın o dönemdeki Hellenistik romantik ruhunu yansıtmaktadır. Dizinin (Allgemeine Geographische Ephemeriden) bu cildi (yedincisi) nadirdir. -- Troya Çanakkale Arkeoloji Kartografi Harita 18. yüzyıl

    TLSold
  • İNGİLİZCE GELİBOLU HATIRALARI: Gallipoli memories, COMPTON MACKENZIE (Edward Montague Compton Mackenzie), (1883-1972), Cassell and Company, London, 1929.-Yayıncısının özgün bez cildinde, kapak sırtı yıpranmış harici iyi durumdadır, 20x14 cm, İngilizce, [x], 405, [1] sayfa, bir adet harita (The Area of The Gallipoli Operations) sayfası.

1. Dünya Savaşı sırasında Doğu Akdeniz'de İngiliz İstihbaratına hizmet eden McKenzie daha sonra deneyimlerini anlatan dört kitap yayınladı. Bu kitap onların en hacimlisi olan ve anılarının tamamını içeren kitabıdır. İngiliz Kraliyet Deniz Kuvvetleri'nde görevlendirildi ve kaptan rütbesine yükseldi. Hastalığı cephe hizmetini elverişsiz hale getirdi, Gelibolu harekatı (1915) sırasında kendisine karşı casusluk görevi verilen McKenzie ve 1916'da Yunanistan'ın Atina kentinde o zamanlar tarafsız olan önemli bir karşı istihbarat ağı kurdu.Ağustos 1916'da Kral'a zehirle suikast girişiminde yer aldığı ve gizli servis çalışmaları bir şekilde açığa çıktığından Atina'dan uzaklaştırılmıştır.
Bu kitap, yazarın önsözünde de belirttiği üzere savaşın bitişinden ve Anzaklar ile İngiliz/Fransız kuvvetlerinin Çanakkale'de Osmanlı İmparatorluğu ve Almanya'ya karşı savaşı kaybetmelerinin ardından yazılmıştır. Askerî tarihe ışık tutması açısından oldukça değerli olan metin, bunun yanı sıra İngilizler'in espiyonaj faaliyetleri ve dönemin uluslararası ilişkileri bağlamında da öneme haizdir. Türkçe'!ye çevirisi yapılmamıştır.

-- Anı Hatırat Gelibolu 1915 Birinci Dünya Savaşı (1914-1918) Anzaklar Çanakkale

    Lot No: 8

    Lot: 8

    İNGİLİZCE GELİBOLU HATIRALARI: Gallipoli memories, COMPTON MACKENZIE (Edward Montague Compton Mackenzie), (1883-1972), Cassell and Company, London, 1929.-Yayıncısının özgün bez cildinde, kapak sırtı yıpranmış harici iyi durumdadır, 20x14 cm, İngilizce, [x], 405, [1] sayfa, bir adet harita (The Area of The Gallipoli Operations) sayfası. 1. Dünya Savaşı sırasında Doğu Akdeniz'de İngiliz İstihbaratına hizmet eden McKenzie daha sonra deneyimlerini anlatan dört kitap yayınladı. Bu kitap onların en hacimlisi olan ve anılarının tamamını içeren kitabıdır. İngiliz Kraliyet Deniz Kuvvetleri'nde görevlendirildi ve kaptan rütbesine yükseldi. Hastalığı cephe hizmetini elverişsiz hale getirdi, Gelibolu harekatı (1915) sırasında kendisine karşı casusluk görevi verilen McKenzie ve 1916'da Yunanistan'ın Atina kentinde o zamanlar tarafsız olan önemli bir karşı istihbarat ağı kurdu.Ağustos 1916'da Kral'a zehirle suikast girişiminde yer aldığı ve gizli servis çalışmaları bir şekilde açığa çıktığından Atina'dan uzaklaştırılmıştır. Bu kitap, yazarın önsözünde de belirttiği üzere savaşın bitişinden ve Anzaklar ile İngiliz/Fransız kuvvetlerinin Çanakkale'de Osmanlı İmparatorluğu ve Almanya'ya karşı savaşı kaybetmelerinin ardından yazılmıştır. Askerî tarihe ışık tutması açısından oldukça değerli olan metin, bunun yanı sıra İngilizler'in espiyonaj faaliyetleri ve dönemin uluslararası ilişkileri bağlamında da öneme haizdir. Türkçe'!ye çevirisi yapılmamıştır. -- Anı Hatırat Gelibolu 1915 Birinci Dünya Savaşı (1914-1918) Anzaklar Çanakkale

    TLSold
  • NEFİS HARİTA EKLERİYLE ALMAN KURMAYLAR GÖZÜNDEN GELİBOLU / ÇANAKKALE 1915: Der kampf um die Dardanellen 1915 [CİLTLİ], CARL MUHLMANN, Druch und Verlag von Gerhard Stalling, Berlin, 1927 -Yayıncısının özgün cildinde kapakta bant izi, ilk sayfasında çeşitli kaşeler ve okuyucu notu mevcuttur, 23x17 cm, Almanca, 195 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraflı, arka kapak cep bölmesinde katlanır iki müstakil sayfa üzerinde haritalar: Karte 1.Dardanellen und Gallipoli ; Karte 2. Der Türkische Kriegsshauplatz; Karte 3. Eisenbahnkarte der Türkei Sommer 1914; Karte 4. Die Dardanellen die Schlacht am 18 Marz 1915.

    Lot No: 9

    Lot: 9

    NEFİS HARİTA EKLERİYLE ALMAN KURMAYLAR GÖZÜNDEN GELİBOLU / ÇANAKKALE 1915: Der kampf um die Dardanellen 1915 [CİLTLİ], CARL MUHLMANN, Druch und Verlag von Gerhard Stalling, Berlin, 1927 -Yayıncısının özgün cildinde kapakta bant izi, ilk sayfasında çeşitli kaşeler ve okuyucu notu mevcuttur, 23x17 cm, Almanca, 195 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraflı, arka kapak cep bölmesinde katlanır iki müstakil sayfa üzerinde haritalar: Karte 1.Dardanellen und Gallipoli ; Karte 2. Der Türkische Kriegsshauplatz; Karte 3. Eisenbahnkarte der Türkei Sommer 1914; Karte 4. Die Dardanellen die Schlacht am 18 Marz 1915.

    TLSold
  • OSMANLI TOPRAKLARI / BALKANLAR'DAN BAĞDAD'A NADİR BİR SEYAHATNÂME: Vom Balkan nach Bagdad: Militarisch-politische erinnerungen an den Orient [CİLTLİ], GEROLD VON GLEICH, (1869-1938), August Scherl G.m.b.H., Berlin, 1921.
-Yayıncısının özgün cildinde çok temiz durumda, kapak içinde ex-libris, 24x17 cm, Almanca, 185, [8] sayfa, 3 adet haritalı sayfa mevcuttur.

    Lot No: 10

    Lot: 10

    OSMANLI TOPRAKLARI / BALKANLAR'DAN BAĞDAD'A NADİR BİR SEYAHATNÂME: Vom Balkan nach Bagdad: Militarisch-politische erinnerungen an den Orient [CİLTLİ], GEROLD VON GLEICH, (1869-1938), August Scherl G.m.b.H., Berlin, 1921. -Yayıncısının özgün cildinde çok temiz durumda, kapak içinde ex-libris, 24x17 cm, Almanca, 185, [8] sayfa, 3 adet haritalı sayfa mevcuttur.

    TLSold
  • İSTANBUL'DA ERKEN DÖNEM YAHUDİ MATBUATI / KOSTANTİNİYYE BASKISI İBRANİCE ZOHAR / YAHUDÎ TASAVVUFU / KABALA: Sefer Zohar. [i.e. Kitab-ı Zohar], Bi-Defus Iona ben Jakob, Christandina / Kustandina [Constantinople], [c. 1790]. -Döneminin geleneksel, altın yaldızlı işlemeli ve sırtı başlık ile yaldızlanmış [Zohar] son derece şık ve komple domuz derisi cildinde, 22 x 14 cm, İbranice, [c. 345 p.].

Türk / İslâm dünyasında ilk matbaanın kurulduğu dönemlerde (18. yy) İstanbul'da basılmış olan bu enfes İbranice kitabın erken dönem baskılarından biridir. 18. yüzyıl İbranice matbû kitaplar nadirdir. Yahudi mistisizminin (Kabbala) en önemli eserleri arasında yer alan Zohar (İbranice זהר ihtişam), Orta Çağ'da Aramice ve İbranice dillerinde yazılmış, Tevrat'ın (Musa'nın beş kitabı) mistik yorumu olan bir grup kitaptan oluşur. Tanrı'nın isimlerinin doğası, evrenin kökeni ve yapısı, ruhların doğası, günah, iyilik ve kötülük gibi konuları içeren Zohar'da kutsal metnin yorumları, teoloji, mistik kozmogoni, mistik psikoloji gibi alanlar bulunur.

Cildin sol alt köşesi ve sırtın üst kısmı yıpranmış, iç kısımlarda lekeler ve kurt yenikleri mevcut, haricen temiz durumda ve eksiksiz.

    Lot No: 11

    Lot: 11

    İSTANBUL'DA ERKEN DÖNEM YAHUDİ MATBUATI / KOSTANTİNİYYE BASKISI İBRANİCE ZOHAR / YAHUDÎ TASAVVUFU / KABALA: Sefer Zohar. [i.e. Kitab-ı Zohar], Bi-Defus Iona ben Jakob, Christandina / Kustandina [Constantinople], [c. 1790]. -Döneminin geleneksel, altın yaldızlı işlemeli ve sırtı başlık ile yaldızlanmış [Zohar] son derece şık ve komple domuz derisi cildinde, 22 x 14 cm, İbranice, [c. 345 p.]. Türk / İslâm dünyasında ilk matbaanın kurulduğu dönemlerde (18. yy) İstanbul'da basılmış olan bu enfes İbranice kitabın erken dönem baskılarından biridir. 18. yüzyıl İbranice matbû kitaplar nadirdir. Yahudi mistisizminin (Kabbala) en önemli eserleri arasında yer alan Zohar (İbranice זהר ihtişam), Orta Çağ'da Aramice ve İbranice dillerinde yazılmış, Tevrat'ın (Musa'nın beş kitabı) mistik yorumu olan bir grup kitaptan oluşur. Tanrı'nın isimlerinin doğası, evrenin kökeni ve yapısı, ruhların doğası, günah, iyilik ve kötülük gibi konuları içeren Zohar'da kutsal metnin yorumları, teoloji, mistik kozmogoni, mistik psikoloji gibi alanlar bulunur. Cildin sol alt köşesi ve sırtın üst kısmı yıpranmış, iç kısımlarda lekeler ve kurt yenikleri mevcut, haricen temiz durumda ve eksiksiz.

    TLSold
  • OSMANLICA - RUMCA OSMANLI EDEBİYAT TARİHİ: Mecelle-i Edebiyat-ı Osmaniye, KLEANTI, Mühendisyan Matbaası, AH 1290 [1873].-Yayıncısının özgün ve estetik deri sırtlı cildinde, cilt sırtına yazar ve kitap ismi klişelenmiş, kapak kısmının alt köşesinde ufak bir kopuk mevcut, 23x17 cm, Rumca / Osmanlıca, 47, 208 sayfa. Kitabın Osmanlıca yüzü muhtevası; Bir önsöz ile başlayıp Karınca ile Ağustos Böceği gibi kısa hikayeler ile başlar ve coğrafya, tarih, ziraat, konularında 72 okuma metninden oluşur. Eserin Rumca bölümünde ise Osmanlıca ve Rumca ön sözlerin ardından Gramer başlığında Osmanlı harfleri ve ses sistemi, harekeler hakkında bilgi verilir, 22 maddeden oluşan genel kuralların ardından sözcükler  Osmanlıca ve Rumca olarak gramer bilgisi, ardından başlıca kelimelerle örnekler verilir. 10. sayfadan itibaren de kitabın Osmanlıca bölümündeki okuma metinlerinde geçen sözcüklerin karşılığı verilmektedir. Mecelle-i Edebiyat-ı Osmaniye, Kleanti [Haralambidi], İstanbul, 1290 (Hicri), 1873 (Miladi), Mühendisyan Matbaası, 47+208 sayfa, Özege 12471 Kleanti Haralambidi: Takvim-i Vekai mütercimlerinden, Heybeliada'da Patrikane-i Ruhban Mektebi ve Tüccar Mektebinde Lisan-ı Türkî muallimi Muhallis Kleanti olarak kendini ön sözde tanıtır ve eseri yazma sebebini açıklar.

    Lot No: 12

    Lot: 12

    OSMANLICA - RUMCA OSMANLI EDEBİYAT TARİHİ: Mecelle-i Edebiyat-ı Osmaniye, KLEANTI, Mühendisyan Matbaası, AH 1290 [1873].-Yayıncısının özgün ve estetik deri sırtlı cildinde, cilt sırtına yazar ve kitap ismi klişelenmiş, kapak kısmının alt köşesinde ufak bir kopuk mevcut, 23x17 cm, Rumca / Osmanlıca, 47, 208 sayfa. Kitabın Osmanlıca yüzü muhtevası; Bir önsöz ile başlayıp Karınca ile Ağustos Böceği gibi kısa hikayeler ile başlar ve coğrafya, tarih, ziraat, konularında 72 okuma metninden oluşur. Eserin Rumca bölümünde ise Osmanlıca ve Rumca ön sözlerin ardından Gramer başlığında Osmanlı harfleri ve ses sistemi, harekeler hakkında bilgi verilir, 22 maddeden oluşan genel kuralların ardından sözcükler Osmanlıca ve Rumca olarak gramer bilgisi, ardından başlıca kelimelerle örnekler verilir. 10. sayfadan itibaren de kitabın Osmanlıca bölümündeki okuma metinlerinde geçen sözcüklerin karşılığı verilmektedir. Mecelle-i Edebiyat-ı Osmaniye, Kleanti [Haralambidi], İstanbul, 1290 (Hicri), 1873 (Miladi), Mühendisyan Matbaası, 47+208 sayfa, Özege 12471 Kleanti Haralambidi: Takvim-i Vekai mütercimlerinden, Heybeliada'da Patrikane-i Ruhban Mektebi ve Tüccar Mektebinde Lisan-ı Türkî muallimi Muhallis Kleanti olarak kendini ön sözde tanıtır ve eseri yazma sebebini açıklar.

    TLSold
  • OSMANLI DÖNEMİ KİTABEVİ KAŞELİ ALMANCA / FRANSIZCA SÖZLÜK: Manuel de la conservation Française et Allemande, EDOUARD COURSIE, Langenscheditsche Verlagsbuchhandlung, Berlin-Schöneberg, 1910.-Yayıncısının özgün kırmızı bez cildinde, çok temiz durumda, ilk sayfada Osmanlıca ve Fransızca çiftdilli "Hilâl Kitabhâne-i Mekâtîb = Fransızca Nouvelle Librairie des Ecoles Pera-İstanbul (Constantinople") kitabevi damgası mevcuttur, 17x12 cm, Almanca- Fransızca, [vi], [2], 624, [5] sayfa.

    Lot No: 13

    Lot: 13

    OSMANLI DÖNEMİ KİTABEVİ KAŞELİ ALMANCA / FRANSIZCA SÖZLÜK: Manuel de la conservation Française et Allemande, EDOUARD COURSIE, Langenscheditsche Verlagsbuchhandlung, Berlin-Schöneberg, 1910.-Yayıncısının özgün kırmızı bez cildinde, çok temiz durumda, ilk sayfada Osmanlıca ve Fransızca çiftdilli "Hilâl Kitabhâne-i Mekâtîb = Fransızca Nouvelle Librairie des Ecoles Pera-İstanbul (Constantinople") kitabevi damgası mevcuttur, 17x12 cm, Almanca- Fransızca, [vi], [2], 624, [5] sayfa.

    TLSold
  • KADIKÖY ST. JOSEPH KOLEJİ DAMGALI FRANSIZCA POETİKA: L'art Poetique [i.e. Şiir sanatı], BOILEAU, M. Cattier, Paris, 1926.-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 18x12 cm, 30 sayfa, Fransızca, sayfalar üzerinde kurşun kalemle okuyucu notu mevcuttur, harici temizdir, ilk sayfada Kadı-Keui (Kadıköy) College Sainth - Joseph kütüphane damgası mevcuttur.

    Lot No: 14

    Lot: 14

    KADIKÖY ST. JOSEPH KOLEJİ DAMGALI FRANSIZCA POETİKA: L'art Poetique [i.e. Şiir sanatı], BOILEAU, M. Cattier, Paris, 1926.-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 18x12 cm, 30 sayfa, Fransızca, sayfalar üzerinde kurşun kalemle okuyucu notu mevcuttur, harici temizdir, ilk sayfada Kadı-Keui (Kadıköy) College Sainth - Joseph kütüphane damgası mevcuttur.

    TLSold
  • LATİNCE TEOLOJİ: De Verbo incarnato: Commentarius in tertiam partem S.Thomae, LUDOVICO BILLOT S. I., Romae, 1904.  -Yayıncısının özgün karton kapağında, sırt ve sayfa kenarları yıpranmış haldedir, ilk sayfada Constantinople damgası mevcuttur, 23x16 cm, Latince, 611 sayfa.

    Lot No: 15

    Lot: 15

    LATİNCE TEOLOJİ: De Verbo incarnato: Commentarius in tertiam partem S.Thomae, LUDOVICO BILLOT S. I., Romae, 1904. -Yayıncısının özgün karton kapağında, sırt ve sayfa kenarları yıpranmış haldedir, ilk sayfada Constantinople damgası mevcuttur, 23x16 cm, Latince, 611 sayfa.

    TLSold
  • TÜRKİYE HAKKINDA GERÇEKLER: Facts about Turkey, Directör: Altemur Kılıç, Basın Yayın Genel Müdürlüğü, Ankara, 1972. -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 24x16 cm, 144 sayfa, çok sayıda s/b ve renkli fotoğraflar, renkli ve siyah beyaz harita sayfaları, İngilizce. 1970'lerde İngilizce olarak basılan bu kitapta Türkiye'nin coğrafyası, tarihi, Atatürk ve modern Türkiye'de yarattığı değişimler, tarihten itibaren kültür ve sanat geçmişi anlatılmaktadır.  -- Türkiye Atatürk Tarih Cumhuriyet Türkiye'si

    Lot No: 16

    Lot: 16

    TÜRKİYE HAKKINDA GERÇEKLER: Facts about Turkey, Directör: Altemur Kılıç, Basın Yayın Genel Müdürlüğü, Ankara, 1972. -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 24x16 cm, 144 sayfa, çok sayıda s/b ve renkli fotoğraflar, renkli ve siyah beyaz harita sayfaları, İngilizce. 1970'lerde İngilizce olarak basılan bu kitapta Türkiye'nin coğrafyası, tarihi, Atatürk ve modern Türkiye'de yarattığı değişimler, tarihten itibaren kültür ve sanat geçmişi anlatılmaktadır. -- Türkiye Atatürk Tarih Cumhuriyet Türkiye'si

    TLSold
  • ÜTOPYA'NIN ÖLÜMSÜZ YARATICISININ HAYATI: Le Bienheureux Thomas More (1478-1535), HENRI BREMOND, (1865-1933), Librairie Victor Lecoffre, Paris, 1904-Yayıncısının özgün cildinde cildi yıpranmış durumda, iç sayfalar temizdir, ilk sayfada kitabevi kaşesi mevcuttur, Fransızca, vii, 191, [5] sayfa.

    Lot No: 17

    Lot: 17

    ÜTOPYA'NIN ÖLÜMSÜZ YARATICISININ HAYATI: Le Bienheureux Thomas More (1478-1535), HENRI BREMOND, (1865-1933), Librairie Victor Lecoffre, Paris, 1904-Yayıncısının özgün cildinde cildi yıpranmış durumda, iç sayfalar temizdir, ilk sayfada kitabevi kaşesi mevcuttur, Fransızca, vii, 191, [5] sayfa.

    TLSold
  • KIRIM SAVAŞI'NA KATILAN FRANSIZ GENERALİN HAYATI: Vie de M. De Cissey: Promoteur de L'oeuvre Dominicale de France, M. L. BASTIEN, Maison de la Bonne Presse, Paris, 1893. Fransızca Kadı-keuy (Kadıköy) Kaşeli -Özgün karton kapağında kenarları yıpranmış haldedir, harici durumu temizdir, kapakta ve iç sayfalarda "Biblioteque - Parois - Acsomr Kadı-Keuy (Kadıköy) kaşeli, 20x14 cm, [18], 308 sayfa, Fransızca.

    Lot No: 18

    Lot: 18

    KIRIM SAVAŞI'NA KATILAN FRANSIZ GENERALİN HAYATI: Vie de M. De Cissey: Promoteur de L'oeuvre Dominicale de France, M. L. BASTIEN, Maison de la Bonne Presse, Paris, 1893. Fransızca Kadı-keuy (Kadıköy) Kaşeli -Özgün karton kapağında kenarları yıpranmış haldedir, harici durumu temizdir, kapakta ve iç sayfalarda "Biblioteque - Parois - Acsomr Kadı-Keuy (Kadıköy) kaşeli, 20x14 cm, [18], 308 sayfa, Fransızca.

    TLSold
  • HIRISTİYANLIK: L'Immaculée vierge Mére de Dieu: L'Histoire et la doctrine empruntees aux meilleurs auteurs spirituels, N.A. , Maison de la Bonne Press, Paris, 1933. -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, kapakta ve üçüncü sayfada Fransızca Kadı-Keuy Kütüphane damgası mevcuttur 22x14 cm, 223 sayfa, çok sayıda s/bresimli, Fransızca.

    Lot No: 19

    Lot: 19

    HIRISTİYANLIK: L'Immaculée vierge Mére de Dieu: L'Histoire et la doctrine empruntees aux meilleurs auteurs spirituels, N.A. , Maison de la Bonne Press, Paris, 1933. -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, kapakta ve üçüncü sayfada Fransızca Kadı-Keuy Kütüphane damgası mevcuttur 22x14 cm, 223 sayfa, çok sayıda s/bresimli, Fransızca.

    TLSold
  • LATİN HARFLİ İLK VE SANSÜRSÜZ BASKI: Nutuk [3 cilt TAKIM], GAZİ MUSTAFA KEMAL, (1881-1938), Devlet Matbaası, İstanbul, 1934-Yayıncısının özgün cildinde çok temiz durumda, üç cilt takım, 317 + 345 + 348, sayfa toplamda 10  adet katlanır harita sayfası, çok sayıda s/b fotoğraf, Türkçe, İkinici cilt, ay yıldız filigranlı kağıt. Gazi Mustafa Kemal tarafından Cumhuriyet Halk Fırkasının 15-20 Teşrin-i evvel 1927 tarihleri arasında toplanan İkinci büyük kongresinde söylenmiştir. Cilt 1: 1919-1920, Cilt 2: 1920-1927, Cilt 3: Vesikalar. İçindeki Haritalar: 1.Anadolu’da Yunan ve İtilâf orduları işgal mıntıkaları. 2. 23.4.1920’de Türk ordusiyle Yunan ve Fransız ordularının vaz’ülceyşi. 3. Osmanlı İmparatorluğunun parçalanması. 4. Birinci İnönü Muharebesi. 5. İkinci İnönü Muharebesi 6. Sakarya Muharebesi 24.8.1921. 7. Sakarya Muharebesi 30:31. 8.1921. 8. Sakarya Muharebesi 11:12.8.1921 9. 26 Ağustos 1922 harekâtı. 10. Başkumandanlık Meydan muharebesi.

    Lot No: 20

    Lot: 20

    LATİN HARFLİ İLK VE SANSÜRSÜZ BASKI: Nutuk [3 cilt TAKIM], GAZİ MUSTAFA KEMAL, (1881-1938), Devlet Matbaası, İstanbul, 1934-Yayıncısının özgün cildinde çok temiz durumda, üç cilt takım, 317 + 345 + 348, sayfa toplamda 10 adet katlanır harita sayfası, çok sayıda s/b fotoğraf, Türkçe, İkinici cilt, ay yıldız filigranlı kağıt. Gazi Mustafa Kemal tarafından Cumhuriyet Halk Fırkasının 15-20 Teşrin-i evvel 1927 tarihleri arasında toplanan İkinci büyük kongresinde söylenmiştir. Cilt 1: 1919-1920, Cilt 2: 1920-1927, Cilt 3: Vesikalar. İçindeki Haritalar: 1.Anadolu’da Yunan ve İtilâf orduları işgal mıntıkaları. 2. 23.4.1920’de Türk ordusiyle Yunan ve Fransız ordularının vaz’ülceyşi. 3. Osmanlı İmparatorluğunun parçalanması. 4. Birinci İnönü Muharebesi. 5. İkinci İnönü Muharebesi 6. Sakarya Muharebesi 24.8.1921. 7. Sakarya Muharebesi 30:31. 8.1921. 8. Sakarya Muharebesi 11:12.8.1921 9. 26 Ağustos 1922 harekâtı. 10. Başkumandanlık Meydan muharebesi.

    TLSold
  • İLK BASKI / MÜTEVAZI BİR VATANSEVERİN MİLLÎ MÜCADELE ANILARI: Milli mücadele hatıralarım, İLYAS SÂMİ KALKAVANOĞLU, Ekicigil Yayınevi Matbaası, İstanbul, 1957. -Özgün resimli karton kapağında, oldukça temiz durumda, 23x17 cm, 143 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraflı. İşgal öncesinde İstanbul'da fındık ticaretiyle uğraşan İlyas Sami Kalkavanoğlu, vatanı uğruna her şeyi bırakıp Millî Mücadele'ye katılmıştır. Kurtuluş Savaşı sonrasında, kendisine hizmetlerinden dolayı Milis Yüzbaşılık rütbesi layık görülmüştür. Üst düzey yöneticilerden makam, mal, mülk teklif edildiğinde ise "biz bunları vatan için yaptık" diyerek reddetmiştir. "Tamamen  vatan ve millet hizmetinde geçen gençliğimin uzun tecrübeleriyle şu kanaate vardım ki; bir milleti mânen ve madde ten tekâmüle eriştirecek belli başlı âmillerden biri, tam birlik, diğeri de adlu haktır. Birlik ve beraberlik bağları kopmuş, hak ve adalet nimetlerinden mahrum kalmış bir millet maddeten ne kadar kuvvetli olursa olsun, varlığını muhafaza edemez.
İbret verici olaylarla dolu olan tarih hazinemizde, bu hakikati belirten sahifelerin de haddi hesabı yoktur. Asırlar boyunca, yeryüzünün dört bucağında yarattığı medeniyet eserleriyle, dünya milletlerini kendine hayran ve meftun etmiş olan Türklüğün büyük tarihi tarafsız ve dikkatli bir gözle incelenince, birlik ve adalet sayesinde en yüksek tekâmül mertebelerine ulaşan koskoca imparatorlukların, nihayet birlik bağlarını koparmak gafletine düştükleri zaman nasıl birbirlerine girişin kurbanı olarak yıkılıp gittikleri kolayca görülür.
Çöküp yıkılış hailesinin yürekleri oynatan tarrakaları mâsum bir milletin vicdanını tâzip ederken, bu yıkılışın mukadder âkıbeti olan düşman kahır ve zulmü altına düşüş de, son kurtuluş ümitlerini söndüren muazzam bir felâket teşkil ediyordu." (Önsözden)

    Lot No: 21

    Lot: 21

    İLK BASKI / MÜTEVAZI BİR VATANSEVERİN MİLLÎ MÜCADELE ANILARI: Milli mücadele hatıralarım, İLYAS SÂMİ KALKAVANOĞLU, Ekicigil Yayınevi Matbaası, İstanbul, 1957. -Özgün resimli karton kapağında, oldukça temiz durumda, 23x17 cm, 143 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraflı. İşgal öncesinde İstanbul'da fındık ticaretiyle uğraşan İlyas Sami Kalkavanoğlu, vatanı uğruna her şeyi bırakıp Millî Mücadele'ye katılmıştır. Kurtuluş Savaşı sonrasında, kendisine hizmetlerinden dolayı Milis Yüzbaşılık rütbesi layık görülmüştür. Üst düzey yöneticilerden makam, mal, mülk teklif edildiğinde ise "biz bunları vatan için yaptık" diyerek reddetmiştir. "Tamamen vatan ve millet hizmetinde geçen gençliğimin uzun tecrübeleriyle şu kanaate vardım ki; bir milleti mânen ve madde ten tekâmüle eriştirecek belli başlı âmillerden biri, tam birlik, diğeri de adlu haktır. Birlik ve beraberlik bağları kopmuş, hak ve adalet nimetlerinden mahrum kalmış bir millet maddeten ne kadar kuvvetli olursa olsun, varlığını muhafaza edemez. İbret verici olaylarla dolu olan tarih hazinemizde, bu hakikati belirten sahifelerin de haddi hesabı yoktur. Asırlar boyunca, yeryüzünün dört bucağında yarattığı medeniyet eserleriyle, dünya milletlerini kendine hayran ve meftun etmiş olan Türklüğün büyük tarihi tarafsız ve dikkatli bir gözle incelenince, birlik ve adalet sayesinde en yüksek tekâmül mertebelerine ulaşan koskoca imparatorlukların, nihayet birlik bağlarını koparmak gafletine düştükleri zaman nasıl birbirlerine girişin kurbanı olarak yıkılıp gittikleri kolayca görülür. Çöküp yıkılış hailesinin yürekleri oynatan tarrakaları mâsum bir milletin vicdanını tâzip ederken, bu yıkılışın mukadder âkıbeti olan düşman kahır ve zulmü altına düşüş de, son kurtuluş ümitlerini söndüren muazzam bir felâket teşkil ediyordu." (Önsözden)

    TLSold
  • OSMANLI'DAN YAZILDIĞI DÖNEME DEK MİZAH DERGİLERİ İÇİN VAZGEÇİLMEZ BİR REFERANS: Basın tarihimizde mizah dergileri, MÜNİR SÜLEYMAN ÇAPANOĞLU, (1894-1973), Garanti Matbaası, İstanbul, 1970- Özgün karton kapağında çok temiz durumda, ilk sayfada ve arka kapakta "Milli Mücadele Kahramanları Yayınları"24x16 cm, 144 sayfa, Türkçe.

    Lot No: 22

    Lot: 22

    OSMANLI'DAN YAZILDIĞI DÖNEME DEK MİZAH DERGİLERİ İÇİN VAZGEÇİLMEZ BİR REFERANS: Basın tarihimizde mizah dergileri, MÜNİR SÜLEYMAN ÇAPANOĞLU, (1894-1973), Garanti Matbaası, İstanbul, 1970- Özgün karton kapağında çok temiz durumda, ilk sayfada ve arka kapakta "Milli Mücadele Kahramanları Yayınları"24x16 cm, 144 sayfa, Türkçe.

    TLSold
  • İSTANBUL EKSENİNDE MÜKEMMEL BİR YEREL YÖNETİCİLER BİYOGRAFYASI: İstanbul kadıları, şehreminleri, belediye reisleri ve partiler tarihi 1453-1971, RAKIM ZİYAOĞLU, (1906-1970?), İsmail Akgün Matbaası, İstanbul, 1971-Özgün karton kapağında kapağında hafif yıpranmış haliyle, harici durumu temizdir, 25x17 cm, 783, [16] sayfa, çok sayıda s/b fotoğraflar, Türkçe, kapak içi çizimlidir.

    Lot No: 23

    Lot: 23

    İSTANBUL EKSENİNDE MÜKEMMEL BİR YEREL YÖNETİCİLER BİYOGRAFYASI: İstanbul kadıları, şehreminleri, belediye reisleri ve partiler tarihi 1453-1971, RAKIM ZİYAOĞLU, (1906-1970?), İsmail Akgün Matbaası, İstanbul, 1971-Özgün karton kapağında kapağında hafif yıpranmış haliyle, harici durumu temizdir, 25x17 cm, 783, [16] sayfa, çok sayıda s/b fotoğraflar, Türkçe, kapak içi çizimlidir.

    TLSold
  • JOHN FREELY'DEN ŞIK BİR TÜRKİYE KİTABI / MİMARİ / FOTOĞRAF SANATI: Türkei [CİLTLİ], JOHN FREELY, Prestel Verlag, München, 1979-Yayıncısının özgün bez cildinde, bazı sayfalarda okuyucu çizgileri mevcuttur, harici temiz durumda, 19x12 cm, 542, [2] sayfa, Almanca, çok sayıda renkli fotoğraf, tarihi eserlerin mimari plân sayfaları, s/b ve renkli harita sayfaları, üç adet katlanır harita sayfası. Katlanır Haritalar: Haliç ve Boğaz çevresi, İzmir - Antalya arası Ege ve Akdeniz bölgesi,  Türkiye'nin tarihi eserleri haritasıdır.

    Lot No: 24

    Lot: 24

    JOHN FREELY'DEN ŞIK BİR TÜRKİYE KİTABI / MİMARİ / FOTOĞRAF SANATI: Türkei [CİLTLİ], JOHN FREELY, Prestel Verlag, München, 1979-Yayıncısının özgün bez cildinde, bazı sayfalarda okuyucu çizgileri mevcuttur, harici temiz durumda, 19x12 cm, 542, [2] sayfa, Almanca, çok sayıda renkli fotoğraf, tarihi eserlerin mimari plân sayfaları, s/b ve renkli harita sayfaları, üç adet katlanır harita sayfası. Katlanır Haritalar: Haliç ve Boğaz çevresi, İzmir - Antalya arası Ege ve Akdeniz bölgesi, Türkiye'nin tarihi eserleri haritasıdır.

    TLSold
  • The Turks of Istanbul [CİLTLİ-ŞÖMİZLİ], SHAMBHU T. MERANI, Macmillan Publishing, New York, 1980-Yayıncısının özgün cildinde çok temiz durumda, 22x15 cm, xvii, [5], 196 sayfa, bir adet haritalı sayfa, İngilizce.

    Lot No: 25

    Lot: 25

    The Turks of Istanbul [CİLTLİ-ŞÖMİZLİ], SHAMBHU T. MERANI, Macmillan Publishing, New York, 1980-Yayıncısının özgün cildinde çok temiz durumda, 22x15 cm, xvii, [5], 196 sayfa, bir adet haritalı sayfa, İngilizce.

    TLSold
  • MEHMET EMİN YURDAKUL (1869-1944) KAPAKLI ZONGULDAK'DA NEŞOLUNMUŞ TÜRKÇÜ DERGİ: Doğu: Büyük Ülkü Gazetesi, Çıkaran A. Karaurğuz, Cild: 11 Sene: 6 Sayı: 61, 62, 63 Kasım, Aralık, Ocak 1948 "Ayda bir çıkar".-Yönetim Evi Maşrutiyet Uramı, Gazi Anayolu 127 Zonguldak Bu Sayıda Yazısı Olanlar: Behçet Kemal Çağlar, Yahya Kemal Beyatlı, Sâdi Irmak, İsmail Habib Sevük, Halid Fahri Ozansoy, Fındıkoğlu, A. Karauğuz, Ziya Gökalp, Hâmid Zübeyr Koşay, İbrahim Zeki Burdurlu, H. Turhan Dağlıoğlu, Turhan Oğuzkan, Ziya Tataç, M. N. Karaer, Ayhan Hünalp, Mehmed Çakırtaş, Şevki Berker, Halil Soyuer. M. Z. Akdağ, İ. Behçet Akın, Oğuz Kâzım Atok, Ahmed Naim Çıladır, Rıza Polat Akkoyunlu, M. Bilge, Kemal Peker, Basri Gocul. 28x20 cm,  54 sayfa, Zonguldak - Karaelmas Basımevi

    Lot No: 26

    Lot: 26

    MEHMET EMİN YURDAKUL (1869-1944) KAPAKLI ZONGULDAK'DA NEŞOLUNMUŞ TÜRKÇÜ DERGİ: Doğu: Büyük Ülkü Gazetesi, Çıkaran A. Karaurğuz, Cild: 11 Sene: 6 Sayı: 61, 62, 63 Kasım, Aralık, Ocak 1948 "Ayda bir çıkar".-Yönetim Evi Maşrutiyet Uramı, Gazi Anayolu 127 Zonguldak Bu Sayıda Yazısı Olanlar: Behçet Kemal Çağlar, Yahya Kemal Beyatlı, Sâdi Irmak, İsmail Habib Sevük, Halid Fahri Ozansoy, Fındıkoğlu, A. Karauğuz, Ziya Gökalp, Hâmid Zübeyr Koşay, İbrahim Zeki Burdurlu, H. Turhan Dağlıoğlu, Turhan Oğuzkan, Ziya Tataç, M. N. Karaer, Ayhan Hünalp, Mehmed Çakırtaş, Şevki Berker, Halil Soyuer. M. Z. Akdağ, İ. Behçet Akın, Oğuz Kâzım Atok, Ahmed Naim Çıladır, Rıza Polat Akkoyunlu, M. Bilge, Kemal Peker, Basri Gocul. 28x20 cm, 54 sayfa, Zonguldak - Karaelmas Basımevi

    TLSold
  • FRANSIZCA HAFIZ DİVANI: Les ghazels de Hafız, CHARLES DEVILLERS, L'edition D'art H. Piazza, Paris -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, kapak süslemeleri gofreli, 16x11 cm, 164 sayfa, Fransızca.

    Lot No: 27

    Lot: 27

    FRANSIZCA HAFIZ DİVANI: Les ghazels de Hafız, CHARLES DEVILLERS, L'edition D'art H. Piazza, Paris -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, kapak süslemeleri gofreli, 16x11 cm, 164 sayfa, Fransızca.

    TLSold
  • İzâhlı Lâtince - Türkçe Sözlük, FARUK ZEKİ PEREK, (1910-1999), İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları, İbrahim Horoz Basımevi, İstanbul, 1952.-Özgün karton kapağında, sayfa kenarları yıpranmış harici durumu temizdir, 26x18 cm, xiv, [2], 376 sayfa, sayfa formaları açılmamıştır, "D" harfine kadardır.

    Lot No: 28

    Lot: 28

    İzâhlı Lâtince - Türkçe Sözlük, FARUK ZEKİ PEREK, (1910-1999), İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları, İbrahim Horoz Basımevi, İstanbul, 1952.-Özgün karton kapağında, sayfa kenarları yıpranmış harici durumu temizdir, 26x18 cm, xiv, [2], 376 sayfa, sayfa formaları açılmamıştır, "D" harfine kadardır.

    TLSold
  • Die Türkei eine moderne geographie [CİLTLİ], EWALD BANSE, (1883-1953), Georg Westermann Verlag, Braunschweig, 1919-Yayıncısının özgün kırmızı bez cildinde, cildinde hafif yıpranmalar mevcut durumda, 25x17 cm, 454, [2] sayfa, Almanca, üçüncü baskı,  62 adet  s/b fotoğraf ve çizim, bir adet renkli resim sayfası, kapak içlerinde kurşun kalemle okuyucu notları mevcuttur, harici durumu temizdir. İlk kez 1915'te yayınlanan yapıtın girişinde, Banse, coğrafya bilimine yeni bir yaklaşımı savunurken coğrafyanın sadece doğal öğeleri diziye koyan bir bilim değil halkların tarihinin incelenmesiyle tamamlanan bir tarih ve coğrafya birleşimi olduğunu belirtmektedir. Bu düşünüş tarzı doğrultusunda Türkiye coğrafyası ile ilgili bölümlerden başka, kitapta, Türkiye'nin tarih, siyaset ve ekonomisi hatta Almanya ile ilişkileri hakkında bölümler de yer almakta.

    Lot No: 29

    Lot: 29

    Die Türkei eine moderne geographie [CİLTLİ], EWALD BANSE, (1883-1953), Georg Westermann Verlag, Braunschweig, 1919-Yayıncısının özgün kırmızı bez cildinde, cildinde hafif yıpranmalar mevcut durumda, 25x17 cm, 454, [2] sayfa, Almanca, üçüncü baskı, 62 adet s/b fotoğraf ve çizim, bir adet renkli resim sayfası, kapak içlerinde kurşun kalemle okuyucu notları mevcuttur, harici durumu temizdir. İlk kez 1915'te yayınlanan yapıtın girişinde, Banse, coğrafya bilimine yeni bir yaklaşımı savunurken coğrafyanın sadece doğal öğeleri diziye koyan bir bilim değil halkların tarihinin incelenmesiyle tamamlanan bir tarih ve coğrafya birleşimi olduğunu belirtmektedir. Bu düşünüş tarzı doğrultusunda Türkiye coğrafyası ile ilgili bölümlerden başka, kitapta, Türkiye'nin tarih, siyaset ve ekonomisi hatta Almanya ile ilişkileri hakkında bölümler de yer almakta.

    TLSold
  • Türk milliyetçiliği, HANS KOHN, (1891-1971), Hilmi Kitabevi, İstanbul 1944-Özgün karton kapağında, kapak ve sayfa kenarlarında hafif yıpranmalar mevcuttur, harici temiz durumda, 19x13 cm, 77 sayfa, Çeviren: Ali Çetinkaya Ön Söz: Amerika âlimlerinden Hans Kohn "A history national in the east” adlı büyücek bir kitap te'lif etmiş ve 1929 senesinde Newyork'ta bastırmıştır. Kitabın sekizinci faslı Türk milliyetçiliğine dairdir; işte bu küçük eser bizi ilgilendiren sekizinci faslın tercemesinden doğmuştur.

    Lot No: 30

    Lot: 30

    Türk milliyetçiliği, HANS KOHN, (1891-1971), Hilmi Kitabevi, İstanbul 1944-Özgün karton kapağında, kapak ve sayfa kenarlarında hafif yıpranmalar mevcuttur, harici temiz durumda, 19x13 cm, 77 sayfa, Çeviren: Ali Çetinkaya Ön Söz: Amerika âlimlerinden Hans Kohn "A history national in the east” adlı büyücek bir kitap te'lif etmiş ve 1929 senesinde Newyork'ta bastırmıştır. Kitabın sekizinci faslı Türk milliyetçiliğine dairdir; işte bu küçük eser bizi ilgilendiren sekizinci faslın tercemesinden doğmuştur.

    TLSold
  • Şahsi eseri ve tesiriyle Namık Kemal, NECİP [NECİB] FAZIL [KISAKÜREK] (1904-1983), Sebil Yayınevi, İstanbul, 1966-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x14 cm, 304 sayfa. Necip Fazıl'dan Naımk Kemal biyografisi.

    Lot No: 31

    Lot: 31

    Şahsi eseri ve tesiriyle Namık Kemal, NECİP [NECİB] FAZIL [KISAKÜREK] (1904-1983), Sebil Yayınevi, İstanbul, 1966-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x14 cm, 304 sayfa. Necip Fazıl'dan Naımk Kemal biyografisi.

    TLSold
  • Büyük mareşal Fevzi Çakmak'ın askeri dehâsı - siyasî hayatı, SİNAN OMUR, Sinan Matbaası, İstanbul, 1962-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x15 cm, 208 sayfa, sayfa formaları açılmamıştır, çok sayıda s/b fotoğraf.

    Lot No: 32

    Lot: 32

    Büyük mareşal Fevzi Çakmak'ın askeri dehâsı - siyasî hayatı, SİNAN OMUR, Sinan Matbaası, İstanbul, 1962-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x15 cm, 208 sayfa, sayfa formaları açılmamıştır, çok sayıda s/b fotoğraf.

    TLSold
  • Bir İslâm reformatörü Mehmet Akif, A. CERRAHOĞLU, İstanbul Matbaası, İstanbul, 1964-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x14 cm, 110 sayfa.

    Lot No: 33

    Lot: 33

    Bir İslâm reformatörü Mehmet Akif, A. CERRAHOĞLU, İstanbul Matbaası, İstanbul, 1964-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x14 cm, 110 sayfa.

    TLSold
  • İTHAFLI - İMZALI / İLK BASKI: Ramazan geldi hoş geldi, AHMED ESAD BEN'İM, Türk Neşriyat Yurdu, İstanbul, 1949. -Özgün karton kapağında, kapak kenarları yıpranmış harici durumu temizdir, 21x14 cm, 38 sayfa, ilk sayfada "Aziz kardeşim Cihat Baban'a 11.7.1949" şeklinde ithaflı imzalıdır.  İstanbul, Güzel Şehrimiz - Eski İstanbul Mahallesi - Ramazana Hazırlık - Ramazan Geldi, Hoş Geldi - Sahur - Ayasofyada Cuma Namazı - Fatih Ve Beyazıd Camilerinde Mukabele Ve Vaızlar- İftar -Süleymaniye’de Teravih Namazı - Tiryaki Çarşısında Mola - Ramazan Gecelerinde Şehzadebaşı-Meddah - Karagöz - Orta Oyunu - Tulûat: Rüyada Teaşşuk - Minakyanda Montekristo - Kıraathaneler - İncesaz Eğlence Yerleri - Muhtar Paşanın Bağçesi

    Lot No: 34

    Lot: 34

    İTHAFLI - İMZALI / İLK BASKI: Ramazan geldi hoş geldi, AHMED ESAD BEN'İM, Türk Neşriyat Yurdu, İstanbul, 1949. -Özgün karton kapağında, kapak kenarları yıpranmış harici durumu temizdir, 21x14 cm, 38 sayfa, ilk sayfada "Aziz kardeşim Cihat Baban'a 11.7.1949" şeklinde ithaflı imzalıdır. İstanbul, Güzel Şehrimiz - Eski İstanbul Mahallesi - Ramazana Hazırlık - Ramazan Geldi, Hoş Geldi - Sahur - Ayasofyada Cuma Namazı - Fatih Ve Beyazıd Camilerinde Mukabele Ve Vaızlar- İftar -Süleymaniye’de Teravih Namazı - Tiryaki Çarşısında Mola - Ramazan Gecelerinde Şehzadebaşı-Meddah - Karagöz - Orta Oyunu - Tulûat: Rüyada Teaşşuk - Minakyanda Montekristo - Kıraathaneler - İncesaz Eğlence Yerleri - Muhtar Paşanın Bağçesi

    TLSold
  • İLK BASKI / ERKEN DÖNEM AVANGARD ÇİZİM KAPAKLI: Kanun namına, REŞAT ENİS [AYGEN], (1909-1984), Sühulet Kütüphanesi, İstanbul, 1932. Kapak tasarımı: Ali Suavi.-Özgün karton kapağında, arka kapağı eksik ve arka sayfası lekeli haliyle, haricen temiz bir nüsha, 21x14 cm, 168 sayfa, kapak çizimi Ali Suavi. Reşat Enis Aygen: Türk edebiyatında “toplumcu/sosyalist gerçekçilik”in öncü isimlerinden olan Reşat Enis, yazı hayatına önce Resimli Uyanış (Servet-i Fünûn) mecmuasında yayımladığı daha sonra Kılıcımı Sürüyorum (1930) başlığı ile kitaplaştırdığı hikâyeleri ile girmiştir. Bu ilk hikâyelerinde “klasik vaka hikâyesi” tarzını benimsemiş olan yazar sonraki yıllarda gazete sayfalarında kalmış olan kırk civarındaki hikâyesinde “durum hikâyesi” anlayışına yakın bir tutum benimsemiştir. Ancak onun sanat estetik anlayışının esasını oluşturan toplumcu gerçekçilik hikâyelerinde belirgin değildir.

İlk romanını önce Politika gazetesinde tefrika etmiş (Anasının Kızı) daha sonra kitaplaştırmış (Kânun Namına) olan yazar, bir aşk ve entrika öyküsü anlatan bu romanından sonra toplumcu gerçekçi sanat zevkini esas alan romanlar yazmıştır.

    Lot No: 35

    Lot: 35

    İLK BASKI / ERKEN DÖNEM AVANGARD ÇİZİM KAPAKLI: Kanun namına, REŞAT ENİS [AYGEN], (1909-1984), Sühulet Kütüphanesi, İstanbul, 1932. Kapak tasarımı: Ali Suavi.-Özgün karton kapağında, arka kapağı eksik ve arka sayfası lekeli haliyle, haricen temiz bir nüsha, 21x14 cm, 168 sayfa, kapak çizimi Ali Suavi. Reşat Enis Aygen: Türk edebiyatında “toplumcu/sosyalist gerçekçilik”in öncü isimlerinden olan Reşat Enis, yazı hayatına önce Resimli Uyanış (Servet-i Fünûn) mecmuasında yayımladığı daha sonra Kılıcımı Sürüyorum (1930) başlığı ile kitaplaştırdığı hikâyeleri ile girmiştir. Bu ilk hikâyelerinde “klasik vaka hikâyesi” tarzını benimsemiş olan yazar sonraki yıllarda gazete sayfalarında kalmış olan kırk civarındaki hikâyesinde “durum hikâyesi” anlayışına yakın bir tutum benimsemiştir. Ancak onun sanat estetik anlayışının esasını oluşturan toplumcu gerçekçilik hikâyelerinde belirgin değildir. İlk romanını önce Politika gazetesinde tefrika etmiş (Anasının Kızı) daha sonra kitaplaştırmış (Kânun Namına) olan yazar, bir aşk ve entrika öyküsü anlatan bu romanından sonra toplumcu gerçekçi sanat zevkini esas alan romanlar yazmıştır.

    TLSold
  • GÜZEL KAPAKLI: İki hödüğün seyahati, HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR (1864-1944), Hilmi Kitaphanesi, İstanbul, 1933.-Özgün resimli karton kapağında, temiz durumda, 19x13 cm, 88 sayfa. İçindeki Hikayeler: İki Hödüğün Seyahati - Nasıl Öldürdüler - Müslüman mahallesinde bu iş olur mu? - Arzın Yuvarlaklığına inanmıyor - Büyük Ana - Tövbeler tövbesi - Vesika.

    Lot No: 36

    Lot: 36

    GÜZEL KAPAKLI: İki hödüğün seyahati, HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR (1864-1944), Hilmi Kitaphanesi, İstanbul, 1933.-Özgün resimli karton kapağında, temiz durumda, 19x13 cm, 88 sayfa. İçindeki Hikayeler: İki Hödüğün Seyahati - Nasıl Öldürdüler - Müslüman mahallesinde bu iş olur mu? - Arzın Yuvarlaklığına inanmıyor - Büyük Ana - Tövbeler tövbesi - Vesika.

    TLSold
  • HİKÂYELER / GÜZEL KAPAKLI: Katil Puse, HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR (1864-1944), Hilmi Kitabevi, İstanbul, 1945. -Özgün resimli karton kapağında, kapak sırtı yıpranmış, harici temiz durumda, 19x13 cm, 95 sayfa.

    Lot No: 37

    Lot: 37

    HİKÂYELER / GÜZEL KAPAKLI: Katil Puse, HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR (1864-1944), Hilmi Kitabevi, İstanbul, 1945. -Özgün resimli karton kapağında, kapak sırtı yıpranmış, harici temiz durumda, 19x13 cm, 95 sayfa.

    TLSold
  • GÜZEL KAPAKLI / İLK BASKI: Şeytan işi, HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR, (1864-1944), Hilmi Kitabevi, İstanbul, 1944. -Özgün resimli karton kapağında çok temiz durumda, ilk sayfada okuyucu ismi yazılıdır, 19x13 cm, 95 sayfa.

    Lot No: 38

    Lot: 38

    GÜZEL KAPAKLI / İLK BASKI: Şeytan işi, HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR, (1864-1944), Hilmi Kitabevi, İstanbul, 1944. -Özgün resimli karton kapağında çok temiz durumda, ilk sayfada okuyucu ismi yazılıdır, 19x13 cm, 95 sayfa.

    TLSold
  • HİKÂYELER / GÜZEL KAPAKLI: Tünelden ilk çıkış, HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR, (1864-1944), Hilmi Kitaphanesi, 1934. -Özgün resimli karton kapağında, kapak sırtı yıpranmış harici temiz durumda, künye sayfası ve takip eden iki sayfa yazıları engellemeyecek şekilde üstten kesilmiş, 19x13 cm, 94, [2] sayfa.

    Lot No: 39

    Lot: 39

    HİKÂYELER / GÜZEL KAPAKLI: Tünelden ilk çıkış, HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR, (1864-1944), Hilmi Kitaphanesi, 1934. -Özgün resimli karton kapağında, kapak sırtı yıpranmış harici temiz durumda, künye sayfası ve takip eden iki sayfa yazıları engellemeyecek şekilde üstten kesilmiş, 19x13 cm, 94, [2] sayfa.

    TLSold
  • HİKÂYELER / GÜZEL KAPAKLI: Namusla açlık mes'elesi, HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR, (1864-1944), Hilmi Kitaphanesi, İstanbul, 1933. -Özgün resimli karton kapağında, kapak sırtı yıpranmış, harici temiz durumda, 19x13 cm, 93 sayfa.

    Lot No: 40

    Lot: 40

    HİKÂYELER / GÜZEL KAPAKLI: Namusla açlık mes'elesi, HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR, (1864-1944), Hilmi Kitaphanesi, İstanbul, 1933. -Özgün resimli karton kapağında, kapak sırtı yıpranmış, harici temiz durumda, 19x13 cm, 93 sayfa.

    TLSold
  • İLK BASKI / GÜZEL KAPAKLI: Egenin dibi, HALİKARNAS BALIKÇISI (CEVAT ŞAKİR KABAAĞAÇLI), (1890-1973), Yeditepe Yayınları, İstanbul, 1952.-Özgün resimli karton kapağında, kapak sırtı yıpranmış, harici temiz durumda, 18x12 cm, 77 sayfa, çok sayıda s/b resimler. Çizimler yazarın kendisi tarafından yapılmıştır.

    Lot No: 41

    Lot: 41

    İLK BASKI / GÜZEL KAPAKLI: Egenin dibi, HALİKARNAS BALIKÇISI (CEVAT ŞAKİR KABAAĞAÇLI), (1890-1973), Yeditepe Yayınları, İstanbul, 1952.-Özgün resimli karton kapağında, kapak sırtı yıpranmış, harici temiz durumda, 18x12 cm, 77 sayfa, çok sayıda s/b resimler. Çizimler yazarın kendisi tarafından yapılmıştır.

    TLSold
  • İLK BASKI / HİKÂYELER: Değirmen [CİLTLİ], Sabahattin Âli, (1907-1948), Remzi Kitaphânesi, İstanbul, 1935-Harikulade deri cildinde, kapak içleri ebru desenli, 19x13 cm, 223 sayfa,  ilk sayfada etiket, üçüncü sayfada "Cibali Kız Orta Okulu" kütüphane kaşesi mevcuttur.

    Lot No: 42

    Lot: 42

    İLK BASKI / HİKÂYELER: Değirmen [CİLTLİ], Sabahattin Âli, (1907-1948), Remzi Kitaphânesi, İstanbul, 1935-Harikulade deri cildinde, kapak içleri ebru desenli, 19x13 cm, 223 sayfa, ilk sayfada etiket, üçüncü sayfada "Cibali Kız Orta Okulu" kütüphane kaşesi mevcuttur.

    TLSold
  • ROMAN : Yılanların öcü, FAKİR BAYKURT,  (1929-1999), Remzi Kitabevi, İstanbul, 1962. -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 21x14 cm, 261 sayfa, bazı sayfaların sayfa formaları açılmamıştır.  Yılanların  Öcü , 1958 Yunus Nadi Roman Mükafatını kazanmıştır.

    Lot No: 43

    Lot: 43

    ROMAN : Yılanların öcü, FAKİR BAYKURT, (1929-1999), Remzi Kitabevi, İstanbul, 1962. -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 21x14 cm, 261 sayfa, bazı sayfaların sayfa formaları açılmamıştır. Yılanların Öcü , 1958 Yunus Nadi Roman Mükafatını kazanmıştır.

    TLSold
  • İLK BASKI / HİKÂYELER: İki uyku arasında, TARIK BUĞRA, (1918 -1994), Yeditepe Yayınları, İstanbul, 1954.-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, ilk sayfada okuyucu karalaması mevcuttur,  17x13 cm, 84 sayfa, çok sayıda s/b çizimler.

    Lot No: 44

    Lot: 44

    İLK BASKI / HİKÂYELER: İki uyku arasında, TARIK BUĞRA, (1918 -1994), Yeditepe Yayınları, İstanbul, 1954.-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, ilk sayfada okuyucu karalaması mevcuttur, 17x13 cm, 84 sayfa, çok sayıda s/b çizimler.

    TLSold
  • İLK BASKI / ŞİİRLER: Umutsuzlar parkı, EDİP CANSEVER, (1928 - 1986), Yeditepe Yayınları, İstanbul, 1958. -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 21x14 cm, 77 sayfa.

    Lot No: 45

    Lot: 45

    İLK BASKI / ŞİİRLER: Umutsuzlar parkı, EDİP CANSEVER, (1928 - 1986), Yeditepe Yayınları, İstanbul, 1958. -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 21x14 cm, 77 sayfa.

    TLSold
  • İLK BASKI / ŞİİRLER: Üstüme varma İstanbul, ÜMİT YAŞAR OĞUZCAN (1926-1984), Düşün Yayınevi, İstanbul, 1961. - Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x14 cm, 61, [2] sayfa, çok sayıda s/b çizimli. Kapak ve desenler Sait Maden.

    Lot No: 46

    Lot: 46

    İLK BASKI / ŞİİRLER: Üstüme varma İstanbul, ÜMİT YAŞAR OĞUZCAN (1926-1984), Düşün Yayınevi, İstanbul, 1961. - Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x14 cm, 61, [2] sayfa, çok sayıda s/b çizimli. Kapak ve desenler Sait Maden.

    TLSold
  • İLK BASKI / ŞİİRLER: Toprak olana kadar, ÜMİT YAŞAR OĞUZCAN (1926-1984), Ümit Yaşar Yayını, İstanbul, 1968.-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 19x14 cm, 71 sayfa.

    Lot No: 47

    Lot: 47

    İLK BASKI / ŞİİRLER: Toprak olana kadar, ÜMİT YAŞAR OĞUZCAN (1926-1984), Ümit Yaşar Yayını, İstanbul, 1968.-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 19x14 cm, 71 sayfa.

    TLSold
  • İTHAFLI / İMZALI: Seslenişler, ADİL TEKFİDAN, Özgit Matbaacılık, İstanbul, 1976.-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x14 cm, 64 sayfa, künye sayfasında "Saygıdeğer Rıza Güzelmeriç'e saygılarımla sunulur, 24.6.1976" şeklinde ithaflı imzalıdır ve  ilk sayfada okuyucu ismi yazılıdır.

    Lot No: 48

    Lot: 48

    İTHAFLI / İMZALI: Seslenişler, ADİL TEKFİDAN, Özgit Matbaacılık, İstanbul, 1976.-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x14 cm, 64 sayfa, künye sayfasında "Saygıdeğer Rıza Güzelmeriç'e saygılarımla sunulur, 24.6.1976" şeklinde ithaflı imzalıdır ve ilk sayfada okuyucu ismi yazılıdır.

    TLSold
  • RAMİZ ÇİZİMİ KAPAK GÖRSELLİ / İTHAFLI-İMZALI: Hakiki Bektaşi fıkra ve nükteleri, MEHMET ALİ NURBABA, Derleyen: Ahmet Halit Yaşaroğlu, Ahmet Halit Kitabevi, İstanbul, 1950.-Özgün karton kapağında, kapak sırtı yıpranmış, sayfalarda sararmalar mevcutttur, harici temiz durumda, 21x14 cm, 111 sayfa. Anlatan: Mehmet Ali Nurbaba.  Yazarı Halit Yaşaroğlu tarafından "Aziz dostum Halis Kaymar'a yeni yılın saadet ve neşe içerisinde geçmesi dilekleriyle. 1.1.1950" şeklinde ithaflı ve imzalıdır.

    Lot No: 49

    Lot: 49

    RAMİZ ÇİZİMİ KAPAK GÖRSELLİ / İTHAFLI-İMZALI: Hakiki Bektaşi fıkra ve nükteleri, MEHMET ALİ NURBABA, Derleyen: Ahmet Halit Yaşaroğlu, Ahmet Halit Kitabevi, İstanbul, 1950.-Özgün karton kapağında, kapak sırtı yıpranmış, sayfalarda sararmalar mevcutttur, harici temiz durumda, 21x14 cm, 111 sayfa. Anlatan: Mehmet Ali Nurbaba. Yazarı Halit Yaşaroğlu tarafından "Aziz dostum Halis Kaymar'a yeni yılın saadet ve neşe içerisinde geçmesi dilekleriyle. 1.1.1950" şeklinde ithaflı ve imzalıdır.

    TLSold
  • HALK KİTAPLARI: Haritalar, EMİN ÇAKIROĞLU, MEB. Halk Eğitimi Yayınları, İstanbul, 1964. -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 23x16 cm, 30 sayfa, çok sayıda renkli resim ve harita sayfası, Resimler: Hüseyin Özcan.  Ağırlık ve Hacim Ölçüleri, ŞEVKİ TAŞTAN, MEB. Halk Eğitimi Yayınları, İstanbul, 1964. Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 23x16 cm, 38 sayfa, çok sayıda resimler, Resimleyen: Hüseyin Özcan. Ekinlerimizi Koruyalım, KAMURAN ÇİLENTİ, Meb. Halk Eğitimi Yayınları, İstanbul, 1968. Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 23x16 cm, 30 sayfa, çok sayıda renkli resimli, Resimleyen: Nevzat Akoral. TÜRK-AMERİKAN İŞBİRLİĞİ İLE HAZIRLANMIŞTIR
Genel Kültür Kitapları, Milli Eğitim Bakanlığı ve Amerikan İktisadi Yardım Heyetinin işbirliği ile Halk Eğitimi Genel Müdürlüğü tarafından, Milli Eğitim Bakanlığı Yayım Müdürlüğü Basılı Eğitim Malzemeleri Hazırlama Merkezinde hazırlatılmıştır.

    Lot No: 50

    Lot: 50

    HALK KİTAPLARI: Haritalar, EMİN ÇAKIROĞLU, MEB. Halk Eğitimi Yayınları, İstanbul, 1964. -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 23x16 cm, 30 sayfa, çok sayıda renkli resim ve harita sayfası, Resimler: Hüseyin Özcan. Ağırlık ve Hacim Ölçüleri, ŞEVKİ TAŞTAN, MEB. Halk Eğitimi Yayınları, İstanbul, 1964. Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 23x16 cm, 38 sayfa, çok sayıda resimler, Resimleyen: Hüseyin Özcan. Ekinlerimizi Koruyalım, KAMURAN ÇİLENTİ, Meb. Halk Eğitimi Yayınları, İstanbul, 1968. Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 23x16 cm, 30 sayfa, çok sayıda renkli resimli, Resimleyen: Nevzat Akoral. TÜRK-AMERİKAN İŞBİRLİĞİ İLE HAZIRLANMIŞTIR Genel Kültür Kitapları, Milli Eğitim Bakanlığı ve Amerikan İktisadi Yardım Heyetinin işbirliği ile Halk Eğitimi Genel Müdürlüğü tarafından, Milli Eğitim Bakanlığı Yayım Müdürlüğü Basılı Eğitim Malzemeleri Hazırlama Merkezinde hazırlatılmıştır.

    TLSold
  • ERKEN CUMHURİYET ASKERİ OKULLARI İÇİN SAVAŞ OYUNU: 1934 İkmal Harp Oyunu: Harp Akademisi II. Ve III. Sınıflarla yüksek levazım mektebi II. Sınıfının iştirakile yapılmıştır, İdare Eden: E. Mra. İzzet, Yıldız: Hr. Ak. Matbaası, 1934. -Özgün kapağında, kapağı sayfalardan ayrık, arka kapağı eksik haliyle, iç sayfalar ve haritalar iyi durumdadır.  25x17 cm, 92 sayfa, ilk sayfada 991 sayısı basılıdır. Kitap künyesinde 5 Kroki, 11 Lâhika mevcut olduğu belirtilmiştir. 3 numaralı krokisi eksiktir. Mevcut lâhikalar:  ,1-a, 1- b, 1-d, 2, 3, 4, 5, 6, 8 numaralardır.

    Lot No: 51

    Lot: 51

    ERKEN CUMHURİYET ASKERİ OKULLARI İÇİN SAVAŞ OYUNU: 1934 İkmal Harp Oyunu: Harp Akademisi II. Ve III. Sınıflarla yüksek levazım mektebi II. Sınıfının iştirakile yapılmıştır, İdare Eden: E. Mra. İzzet, Yıldız: Hr. Ak. Matbaası, 1934. -Özgün kapağında, kapağı sayfalardan ayrık, arka kapağı eksik haliyle, iç sayfalar ve haritalar iyi durumdadır. 25x17 cm, 92 sayfa, ilk sayfada 991 sayısı basılıdır. Kitap künyesinde 5 Kroki, 11 Lâhika mevcut olduğu belirtilmiştir. 3 numaralı krokisi eksiktir. Mevcut lâhikalar: ,1-a, 1- b, 1-d, 2, 3, 4, 5, 6, 8 numaralardır.

    TLSold
  • RESİMLİ TARİH MECMUASI YAYINI / DENİZCİLİK TARİHİ ARŞİVİ TASNİF HEYETİ SABIK BAŞKANI KEPECİ: Tarih lûgati [CİLTLİ], KÂMİL KEPECİ, Tan Matbaası, İstanbul, 1952. -Yayıncısının özgün deri cildinde, çok temiz durumda, 16x12 cm, 416 sayfa. Kâmil Kepeci: Deniz tarihi arşivi tasnif heyeti eski başkanı.

    Lot No: 52

    Lot: 52

    RESİMLİ TARİH MECMUASI YAYINI / DENİZCİLİK TARİHİ ARŞİVİ TASNİF HEYETİ SABIK BAŞKANI KEPECİ: Tarih lûgati [CİLTLİ], KÂMİL KEPECİ, Tan Matbaası, İstanbul, 1952. -Yayıncısının özgün deri cildinde, çok temiz durumda, 16x12 cm, 416 sayfa. Kâmil Kepeci: Deniz tarihi arşivi tasnif heyeti eski başkanı.

    TLSold
  • Türkçeden Almancaya talebe cep lugati = Wörterbuch Türkisch-Deutsch [CİLTLİ], MEHMET ALİ, İkbal Kütüphanesi, İstanbul, 1932. -Yayıncısının özgün bez cildinde iyi durumda, 12x8 cm, 520 sayfa, sayfa kenarları ve cildinde yıpranmalar mevcuttur.

    Lot No: 53

    Lot: 53

    Türkçeden Almancaya talebe cep lugati = Wörterbuch Türkisch-Deutsch [CİLTLİ], MEHMET ALİ, İkbal Kütüphanesi, İstanbul, 1932. -Yayıncısının özgün bez cildinde iyi durumda, 12x8 cm, 520 sayfa, sayfa kenarları ve cildinde yıpranmalar mevcuttur.

    TLSold
  • İTALYANCA ROMA BASKISI İNCİL: La sacra Bibbia [CİLTLİ], VERSIONE RIVEDUTA, Societa Biblica Britannica e Forestiera, Roma, 1949.-Yayıncısının özgün deri cildinde, ciltte hafif yıpranmalar mevcuttur, ilk sayfada okuyucu karalaması mevcuttur harici iyi durumdadır, sayfa kenarları kırmızı renktedir, 14x9 cm, 960 sayfa, İtalyanca.

    Lot No: 54

    Lot: 54

    İTALYANCA ROMA BASKISI İNCİL: La sacra Bibbia [CİLTLİ], VERSIONE RIVEDUTA, Societa Biblica Britannica e Forestiera, Roma, 1949.-Yayıncısının özgün deri cildinde, ciltte hafif yıpranmalar mevcuttur, ilk sayfada okuyucu karalaması mevcuttur harici iyi durumdadır, sayfa kenarları kırmızı renktedir, 14x9 cm, 960 sayfa, İtalyanca.

    TLSold
  • ALİ VEHBİ MÜHÜRLÜ ROMA TARİHİ: Histoire Romaine Depuis la fondation de Rome, jusqu'a la fin de l'empire d'occident, Chez Rusand Libraire Imprimeur du Rol, Lyon, 1829. -Yayıncısının özgün cildinde, cilt üzeri lekeli,  kapak içlerinde ve ilk sayfada okuyucu isimleri yazılıdır, 14x9 cm, 232 sayfa, Fransızca, iki adet katlanır harita sayfası mevcuttur.

    Lot No: 55

    Lot: 55

    ALİ VEHBİ MÜHÜRLÜ ROMA TARİHİ: Histoire Romaine Depuis la fondation de Rome, jusqu'a la fin de l'empire d'occident, Chez Rusand Libraire Imprimeur du Rol, Lyon, 1829. -Yayıncısının özgün cildinde, cilt üzeri lekeli, kapak içlerinde ve ilk sayfada okuyucu isimleri yazılıdır, 14x9 cm, 232 sayfa, Fransızca, iki adet katlanır harita sayfası mevcuttur.

    TLSold
  • Princesses courtisanes lesbiennes, MARIE-LOUSE LAURENT TAILHADE, Librairie Astra, Paris, 1932.-Özgün karton kapağında kapak sırtı yıpranmış harici iyi durumda, 18x12 cm, 254 sayfa, Fransızca.

    Lot No: 56

    Lot: 56

    Princesses courtisanes lesbiennes, MARIE-LOUSE LAURENT TAILHADE, Librairie Astra, Paris, 1932.-Özgün karton kapağında kapak sırtı yıpranmış harici iyi durumda, 18x12 cm, 254 sayfa, Fransızca.

    TLSold
  • Takvîm-i Dersaâdet. Altıncı sene 1315 Mali Senesi [CİLTLİ], MEHMED İZZET, Karabet Matbaası, İstanbul, 1316 (1899) -Sonradan yapılmış bez cildinde, çok temiz durumda, bazı sayfa kenarları yıpranmıştır, harici durumu temizdir.  14x10 cm, 162 sayfa, Osmanlıca. İç sayfalarda boş sayfalar ve okuyucu karalamaları yapılmış sayfalar mevcuttur.
1315 sene-i mâliyesine mahsûs takvîm ile bazı malûmât-ı müfîdeyi câmi'dir / müellifi Mâbeyn-i Hümâyûn-ı Cenâb-ı Mülûkâne mütercimlerinden Dârüşşafaka fenn-i mîhânîk ve ilm-i cebir muallimi Mehmet İzzet; Maarif-i Nezaret-i Celilesinin ruhsatı haizdir. Sâhib ve nâşiri Kitâbcı Karabet.
ÖZEGE; 19377

    Lot No: 57

    Lot: 57

    Takvîm-i Dersaâdet. Altıncı sene 1315 Mali Senesi [CİLTLİ], MEHMED İZZET, Karabet Matbaası, İstanbul, 1316 (1899) -Sonradan yapılmış bez cildinde, çok temiz durumda, bazı sayfa kenarları yıpranmıştır, harici durumu temizdir. 14x10 cm, 162 sayfa, Osmanlıca. İç sayfalarda boş sayfalar ve okuyucu karalamaları yapılmış sayfalar mevcuttur. 1315 sene-i mâliyesine mahsûs takvîm ile bazı malûmât-ı müfîdeyi câmi'dir / müellifi Mâbeyn-i Hümâyûn-ı Cenâb-ı Mülûkâne mütercimlerinden Dârüşşafaka fenn-i mîhânîk ve ilm-i cebir muallimi Mehmet İzzet; Maarif-i Nezaret-i Celilesinin ruhsatı haizdir. Sâhib ve nâşiri Kitâbcı Karabet. ÖZEGE; 19377

    TLSold
  • OSMANLI DÖNEMİ POPÜLER YEMEK KİTABI: Ev kadını [CİLTLİ] , AYŞE FAHRİYE, Mahmut Bey Matbaası, İstanbul, AH 1300 = 1883. -Sonradan yapılmış bordo bez cildinde, çok temiz durumda, 19x14 cm, Osmanlıca, 23, 448 sayfa, çok sayıda s/b çizim ve şemalar mevcuttur. TBTK 5376.

    Lot No: 58

    Lot: 58

    OSMANLI DÖNEMİ POPÜLER YEMEK KİTABI: Ev kadını [CİLTLİ] , AYŞE FAHRİYE, Mahmut Bey Matbaası, İstanbul, AH 1300 = 1883. -Sonradan yapılmış bordo bez cildinde, çok temiz durumda, 19x14 cm, Osmanlıca, 23, 448 sayfa, çok sayıda s/b çizim ve şemalar mevcuttur. TBTK 5376.

    TLSold
  • Tayyare ile devr-i alem [CİLTLİ], GALVİN, ARNOULD, (Çev: Mahmut Cahid), Resimli Mecmua Neşriyat, İstanbul-Yayıncısının özgün cildinde cildinde yıpranmalar mevcut, harici çok temiz durumda, 20x15 cm, 430 sayfa, Osmanlıca, çok sayıda s/b resmli. AEKMK - BDK - ÖZEGE; 20144, TBTK; 8989.

    Lot No: 59

    Lot: 59

    Tayyare ile devr-i alem [CİLTLİ], GALVİN, ARNOULD, (Çev: Mahmut Cahid), Resimli Mecmua Neşriyat, İstanbul-Yayıncısının özgün cildinde cildinde yıpranmalar mevcut, harici çok temiz durumda, 20x15 cm, 430 sayfa, Osmanlıca, çok sayıda s/b resmli. AEKMK - BDK - ÖZEGE; 20144, TBTK; 8989.

    TLSold
  • Hukuk-u İdâre, İBRAHİM HAKKI, Karabet Matbaası, İstanbul, 1308 -Kapağı eksik haliyle, iç sayfalarında Osmanlıca okuyucu notları mevcuttur harici oldukça temizdir, 18x13 cm, 200 sayfa, Osmanlıca. Hukuk-u İdare, müellifi İbrahim Hakkı Mektab-i Hukuk-u Şâhânede tedris olunmaktadır. Cild-i sâni, Sahibi: Kitapçı Karabet, Maarif nezaret-i celilesinin ruhsatıyla tab' olunmuştur. İstanbul, Karabet Matbaası, 1308 (1892)

    Lot No: 60

    Lot: 60

    Hukuk-u İdâre, İBRAHİM HAKKI, Karabet Matbaası, İstanbul, 1308 -Kapağı eksik haliyle, iç sayfalarında Osmanlıca okuyucu notları mevcuttur harici oldukça temizdir, 18x13 cm, 200 sayfa, Osmanlıca. Hukuk-u İdare, müellifi İbrahim Hakkı Mektab-i Hukuk-u Şâhânede tedris olunmaktadır. Cild-i sâni, Sahibi: Kitapçı Karabet, Maarif nezaret-i celilesinin ruhsatıyla tab' olunmuştur. İstanbul, Karabet Matbaası, 1308 (1892)

    TLSold
  • HALİDE EDİP'TEN İKİ ESER BİR ARADA / TEMATİK MÜTENEVVİA / KADIN YAZARLARIMIZ: Mev'ud Hüküm, HALİDE EDİP [ADIVAR], Ayyıldız Matbaası, İstanbul, 1918 [ve] Son Eseri, HALİDE EDİP [ADIVAR], Evkâf- ı İslâmiye Matbaası, İstanbul, 1919.-BDK- ÖZEGE; 13396 - TBTK; 9507 / AEKMK - MİL -ÖZEGE ;18208  Cilt üzeri kabartma desenli, kenarlarında yıpranmalar mevcutttur, cilt sonradan yapılmıştır, iki eserin kağıt kalitesi birbirinden farklıdır, Mev'ud Hüküm romanında sayfa içlerinde "Şener Kaya Eğitimci Okur Yazar" kaşesi mevcuttur.  20x13 cm, 251, [3], 325 sayfa, Osmanlıca.

    Lot No: 61

    Lot: 61

    HALİDE EDİP'TEN İKİ ESER BİR ARADA / TEMATİK MÜTENEVVİA / KADIN YAZARLARIMIZ: Mev'ud Hüküm, HALİDE EDİP [ADIVAR], Ayyıldız Matbaası, İstanbul, 1918 [ve] Son Eseri, HALİDE EDİP [ADIVAR], Evkâf- ı İslâmiye Matbaası, İstanbul, 1919.-BDK- ÖZEGE; 13396 - TBTK; 9507 / AEKMK - MİL -ÖZEGE ;18208 Cilt üzeri kabartma desenli, kenarlarında yıpranmalar mevcutttur, cilt sonradan yapılmıştır, iki eserin kağıt kalitesi birbirinden farklıdır, Mev'ud Hüküm romanında sayfa içlerinde "Şener Kaya Eğitimci Okur Yazar" kaşesi mevcuttur. 20x13 cm, 251, [3], 325 sayfa, Osmanlıca.

    TLSold
  • OSMANLICA MATBÛ İLK DEDE KORKUT: Kitâb-ı Dede Korkud Alâ lisân-ı tâife-i Oğuzan [CİLTLİ], KİLİSLİ MUALLİM RİFAT [BİLGE], Matbaa-i Amire, İstanbul, AH 1332 [1916].-Yeni yapılmış cildinde, künye sayfasının üst kısmı yazıların okunmasını engellemeyecek şekilde kesik harici çok temiz durumdadır,ilk sayfada ve son sayfada okuyucu kaşesi, iç sayfalarda "Demirbaştır" kaşesi mevcuttur. 25x17 cm,  181 [5] sayfa, Osmanlıca. Eser bir giriş ve 12 hikaye, tashihat ve fihrist bölümlerinden oluşur. Kilisli Muallim Rifat (Bilge) tarafından 1916 yılında Kitâb-ı Dede Korkud alâ Lisân-ı Tâife-i Oğuzân (İstanbul 1332) adıyla yayımlanan sadece Berlin nüshasına dayanılarak hazırlandığından bazı eksiklikleri ve hataları vardır. (İslam Ansiklopedisi) Eserin Özege kataloğundaki kaydı şu şekildedir: Kitâb-ı Dede Korkud Alâ Lisân-ı Tâife-i Oğuzan,kopyalayan ve Notlar İlave Eden:  Kilisli Rifat [Bilge],  İstanbul, Rumî : 1332 Miladî: 1916,  Matbaa-i Amire, Asâr-ı İslâmiye ve Milliye Tedkik Encümeni azâsından. BDK- MİL - ÖZEGE; 10932

    Lot No: 62

    Lot: 62

    OSMANLICA MATBÛ İLK DEDE KORKUT: Kitâb-ı Dede Korkud Alâ lisân-ı tâife-i Oğuzan [CİLTLİ], KİLİSLİ MUALLİM RİFAT [BİLGE], Matbaa-i Amire, İstanbul, AH 1332 [1916].-Yeni yapılmış cildinde, künye sayfasının üst kısmı yazıların okunmasını engellemeyecek şekilde kesik harici çok temiz durumdadır,ilk sayfada ve son sayfada okuyucu kaşesi, iç sayfalarda "Demirbaştır" kaşesi mevcuttur. 25x17 cm, 181 [5] sayfa, Osmanlıca. Eser bir giriş ve 12 hikaye, tashihat ve fihrist bölümlerinden oluşur. Kilisli Muallim Rifat (Bilge) tarafından 1916 yılında Kitâb-ı Dede Korkud alâ Lisân-ı Tâife-i Oğuzân (İstanbul 1332) adıyla yayımlanan sadece Berlin nüshasına dayanılarak hazırlandığından bazı eksiklikleri ve hataları vardır. (İslam Ansiklopedisi) Eserin Özege kataloğundaki kaydı şu şekildedir: Kitâb-ı Dede Korkud Alâ Lisân-ı Tâife-i Oğuzan,kopyalayan ve Notlar İlave Eden: Kilisli Rifat [Bilge], İstanbul, Rumî : 1332 Miladî: 1916, Matbaa-i Amire, Asâr-ı İslâmiye ve Milliye Tedkik Encümeni azâsından. BDK- MİL - ÖZEGE; 10932

    TLSold
  • EL YAZMASI BULUNMAZ BİR KAYNAK: Osmanlı Tarihinde Rumeli'nin İskânı İçin Yapılan Sürgünler Meselesi -El yazısıyla hazırlanan eserde Osmanlı Devletinde Amad civarından Rumeli'te yapılan göçler hakkında bilgi verilmektedir. Bilgileri Evliya Çelebi Seyahatnamesi, Tevârih-i Ali Osman, Fatih Vakıfnameleri gibi eserleri; Aşık Paşa, Naima gibi isimleri de kaynak kullanarak derlemiştir. Farklı tarihlerde farklı kaynaklardan çıkarılan notlar kuvvetle muhtemel daha sonra oluşacak bir eserin müsveddesidir. Kim tarafından yazıldığı bilinmeyen eserin yazıldığı dönemler 1941 ve 1942 yıllarıdır. 20x15 cm ciltli, iç sayfaları birleşmeyen 19 sayfadır.

    Lot No: 63

    Lot: 63

    EL YAZMASI BULUNMAZ BİR KAYNAK: Osmanlı Tarihinde Rumeli'nin İskânı İçin Yapılan Sürgünler Meselesi -El yazısıyla hazırlanan eserde Osmanlı Devletinde Amad civarından Rumeli'te yapılan göçler hakkında bilgi verilmektedir. Bilgileri Evliya Çelebi Seyahatnamesi, Tevârih-i Ali Osman, Fatih Vakıfnameleri gibi eserleri; Aşık Paşa, Naima gibi isimleri de kaynak kullanarak derlemiştir. Farklı tarihlerde farklı kaynaklardan çıkarılan notlar kuvvetle muhtemel daha sonra oluşacak bir eserin müsveddesidir. Kim tarafından yazıldığı bilinmeyen eserin yazıldığı dönemler 1941 ve 1942 yıllarıdır. 20x15 cm ciltli, iç sayfaları birleşmeyen 19 sayfadır.

    TLSold
  • DEMOKRASİ VE TÜRKİYE: Φάκελος Τουρκία: "Τουρκικής Δημοκρατικής Αντίστασης" [= Türkiye Dosyası: Türkiye'nin Demokrasiye Karşı Direnişi], "Dimokratiki Epagruplisi", Pleias, 1972.-Özgün kapakları cildin yüzünde vurularak korunmuş bez cildinde, çok temiz durumda, 22 x 15 cm, Yunanca, 348 sayfa, çok sayıda s/b resimli, İlk baskı.  Türkiye'de 1970'lerin başına dek yaşanmış demokratik ihlallerin, davaların ve solun dönem konjonktörü içerisindeki yerini zengin görsellerle anlatan Yunanca kitap, Derleme ve kolektif bir çalışmadır.

    Lot No: 64

    Lot: 64

    DEMOKRASİ VE TÜRKİYE: Φάκελος Τουρκία: "Τουρκικής Δημοκρατικής Αντίστασης" [= Türkiye Dosyası: Türkiye'nin Demokrasiye Karşı Direnişi], "Dimokratiki Epagruplisi", Pleias, 1972.-Özgün kapakları cildin yüzünde vurularak korunmuş bez cildinde, çok temiz durumda, 22 x 15 cm, Yunanca, 348 sayfa, çok sayıda s/b resimli, İlk baskı. Türkiye'de 1970'lerin başına dek yaşanmış demokratik ihlallerin, davaların ve solun dönem konjonktörü içerisindeki yerini zengin görsellerle anlatan Yunanca kitap, Derleme ve kolektif bir çalışmadır.

    TLSold
  • ANADOLU HIRİSTİYANLIĞI / SÜRYANİ EFREM'İN HAYATI ERMENİ LİTERATÜRÜNDE / KUDÜS BASKISI: ԳԻՐԲ ԸՂՕԹԻՑ: ԱՍԱՑԵԱԼ ՍՐԲՈՅՆ ԵՓՐԵՄԻ ԽՈԻՐԻՆ ԱՍՈՐԻՈՅ (Girb Yghotits’: Asats'eal Srboyn Yep'remi Khoirin Asoriouy) [= Yaban Diyarlardan Gelen: Süryani Efrem'in Kutsal Çobanı Hakkında], Jerusalem (Kudüs Baskısı), 1865.-Yayıncısının özgün deri sırtlı ve Ermenice klişeli dönem cildinde, temiz durumda, 16 x 9 cm, Ermenice, [6], 392 sayfa. Erken dönem Kudüs baskısı Ermeniceler son derece nadirdir. Kitap Süryani Efrem'in yaşamı ile ilgili yorumların Ermenice edisyonudur. Suriyeli Efrem, Nusaybinli Efrem ya da Süryani Efrem (d. 306, Nusaybin, (Nisibe) - 9 Haziran 373, Urfa), Suriyeli diyakon, din öğretmeni, mistik ve Kutsal Kitap yorumcu. Aziz olarak hürmet gösterilir, 1920 yılından itibaren Katolik kilisesi tarafından Kilise Doktoru olarak tanınmaktadır. Yortusu 18 Hazırandır (Batı Kilisesi) ve 28 Ocaktır (Doğu Kilisesi). Efrem çeşitli ilahiler, şiirler ve vaazlar yazmış, bir yorumlama kitabını da kaleme alarak İznik ortodoksluğunu savunmuştur. Onun tarafından yazılmış dört yüzden fazla ilahi korunmuştur. İlahileri İncil kaynaklarından, popüler geleneklerden ve diğer din ve felsefelerden alınmış zengin bir görselliğe sahiptirler.

Özellikle etkili olmuş olanlar Sapkınlıklara Karşı İlahiler’dir. Efrem kendi cemaatini, erken Kilise'yi bölme riskini taşıyan sapkınlıklara karşı uyarmak için bu ilahileri kullanmıştır. Sapkınlıklara Karşı İlahiler’de renkli metaforlarla Mesih’in enkarnasyonu tam olarak insan ve tam olarak ilahi biçimde betimlenmiştir. Efrem Mesih’in insan ve ilahi birliğinin barışı, mükemmelliği ve kurtuluşu temsil ettiğini savunmuştur.

Efrem’e çoğunlukla daha sonraki yüzyıllarda Süryani Hristiyan geleneğinin eğitim merkezi haline gelen Edessa’nın (Urfa) Yorumcu Okulu'nun kuruculuğu atfedilmektedir.

Çoğu döneminin Hristiyan yazarı gibi, ölümü bedenin dirilişine kadar ruhun girdiği bir çeşit uyku olarak görmüştür. Bakire Meryem’e büyük bir bağlılığı vardı ve Meryem’in dünyaya günahsız geldiğine inanmaktaydı, bu inancın dogma haline gelmesi ancak 19. yüzyılda olmuştur.

Efrem eserlerini sadece orta Aramice’nin bir diyalektiği olan Süryanice’de yazmıştır, Bazı eserleri günümüze sadece çeviri olarak ulaşmıştır (ağırlıklı olarak Ermenice).

    Lot No: 65

    Lot: 65

    ANADOLU HIRİSTİYANLIĞI / SÜRYANİ EFREM'İN HAYATI ERMENİ LİTERATÜRÜNDE / KUDÜS BASKISI: ԳԻՐԲ ԸՂՕԹԻՑ: ԱՍԱՑԵԱԼ ՍՐԲՈՅՆ ԵՓՐԵՄԻ ԽՈԻՐԻՆ ԱՍՈՐԻՈՅ (Girb Yghotits’: Asats'eal Srboyn Yep'remi Khoirin Asoriouy) [= Yaban Diyarlardan Gelen: Süryani Efrem'in Kutsal Çobanı Hakkında], Jerusalem (Kudüs Baskısı), 1865.-Yayıncısının özgün deri sırtlı ve Ermenice klişeli dönem cildinde, temiz durumda, 16 x 9 cm, Ermenice, [6], 392 sayfa. Erken dönem Kudüs baskısı Ermeniceler son derece nadirdir. Kitap Süryani Efrem'in yaşamı ile ilgili yorumların Ermenice edisyonudur. Suriyeli Efrem, Nusaybinli Efrem ya da Süryani Efrem (d. 306, Nusaybin, (Nisibe) - 9 Haziran 373, Urfa), Suriyeli diyakon, din öğretmeni, mistik ve Kutsal Kitap yorumcu. Aziz olarak hürmet gösterilir, 1920 yılından itibaren Katolik kilisesi tarafından Kilise Doktoru olarak tanınmaktadır. Yortusu 18 Hazırandır (Batı Kilisesi) ve 28 Ocaktır (Doğu Kilisesi). Efrem çeşitli ilahiler, şiirler ve vaazlar yazmış, bir yorumlama kitabını da kaleme alarak İznik ortodoksluğunu savunmuştur. Onun tarafından yazılmış dört yüzden fazla ilahi korunmuştur. İlahileri İncil kaynaklarından, popüler geleneklerden ve diğer din ve felsefelerden alınmış zengin bir görselliğe sahiptirler. Özellikle etkili olmuş olanlar Sapkınlıklara Karşı İlahiler’dir. Efrem kendi cemaatini, erken Kilise'yi bölme riskini taşıyan sapkınlıklara karşı uyarmak için bu ilahileri kullanmıştır. Sapkınlıklara Karşı İlahiler’de renkli metaforlarla Mesih’in enkarnasyonu tam olarak insan ve tam olarak ilahi biçimde betimlenmiştir. Efrem Mesih’in insan ve ilahi birliğinin barışı, mükemmelliği ve kurtuluşu temsil ettiğini savunmuştur. Efrem’e çoğunlukla daha sonraki yüzyıllarda Süryani Hristiyan geleneğinin eğitim merkezi haline gelen Edessa’nın (Urfa) Yorumcu Okulu'nun kuruculuğu atfedilmektedir. Çoğu döneminin Hristiyan yazarı gibi, ölümü bedenin dirilişine kadar ruhun girdiği bir çeşit uyku olarak görmüştür. Bakire Meryem’e büyük bir bağlılığı vardı ve Meryem’in dünyaya günahsız geldiğine inanmaktaydı, bu inancın dogma haline gelmesi ancak 19. yüzyılda olmuştur. Efrem eserlerini sadece orta Aramice’nin bir diyalektiği olan Süryanice’de yazmıştır, Bazı eserleri günümüze sadece çeviri olarak ulaşmıştır (ağırlıklı olarak Ermenice).

    TLSold
  • Askerî muhakeme usulü kanunu şerh ve sak, Askeri Temyiz Mahkemesi Müddei Umumisi RİFAT, Cihan Matbaası, İstanbul, 1930.-Özgün karton kapağında, kenarları yıpranmış haliyle, 26x18 cm, 318 [4] sayfa.

    Lot No: 66

    Lot: 66

    Askerî muhakeme usulü kanunu şerh ve sak, Askeri Temyiz Mahkemesi Müddei Umumisi RİFAT, Cihan Matbaası, İstanbul, 1930.-Özgün karton kapağında, kenarları yıpranmış haliyle, 26x18 cm, 318 [4] sayfa.

    TLSold
  • Endülüs tarihi: Dördüncü Cilt, ZİYA PAŞA, Karabet ve Kasbar Matbaası, İstanbul, AH 1305 [1889].-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 18x12 cm, 148 sayfa, Osmanlıca, üçüncü basım. Endülüs Tarihi, Ziya Paşa, Karabet ve Kasbar Matbaası, İstanbul, 1305 Miladi: 1888, Sahibi ve Naşiri: Asır Kitaphanesi sahibi Kirkor.   BDK-MİL-ÖZEGE; 4961

    Lot No: 67

    Lot: 67

    Endülüs tarihi: Dördüncü Cilt, ZİYA PAŞA, Karabet ve Kasbar Matbaası, İstanbul, AH 1305 [1889].-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 18x12 cm, 148 sayfa, Osmanlıca, üçüncü basım. Endülüs Tarihi, Ziya Paşa, Karabet ve Kasbar Matbaası, İstanbul, 1305 Miladi: 1888, Sahibi ve Naşiri: Asır Kitaphanesi sahibi Kirkor. BDK-MİL-ÖZEGE; 4961

    TLSold
  • Türk halk edebiyatı, IGNAGZ KUNOŞ, (1862-1945), İkbal Kütüphanesi, İstanbul, AH 1343 [1925].-Yeni yapılmış cildinde, çok temiz durumda, Osmanlıca ve Fransızca künye sayfalı, 23x15 cm, Osmanlıca, 206 sayfa. Özege 21438.

    Lot No: 68

    Lot: 68

    Türk halk edebiyatı, IGNAGZ KUNOŞ, (1862-1945), İkbal Kütüphanesi, İstanbul, AH 1343 [1925].-Yeni yapılmış cildinde, çok temiz durumda, Osmanlıca ve Fransızca künye sayfalı, 23x15 cm, Osmanlıca, 206 sayfa. Özege 21438.

    TLSold
  • DÂRÜŞŞAFAKA MÜKÂFAT CİLDİNDE: Numune-i inşâ, AHMED ASIM BEY, İstanbul, AH 1301 [1885].-Yayıncısının özgün bez cildinde, cildi yıpranmış, kapakta altın yaldızlı ve gofreli olarak  Devlet-i Âliyye-i Osmaniyye arması ve Osmanlıca "Mükâfat" yazısı, arka kapakta  çiçek deseni mevcuttur, iç sayfalar oldukça temizdir, 16x12 cm, 127 sayfa, Osmanlıca. Eserin künye sayfasında "Mükâfat-ı saniye bakrâr- meclis-i kebir-i maarif" İş bu kitab mekâtibde istimsal olunmak üzere meclis-i mezkur tarafından tahsis olunmuştur. Darüşşafaka'nın dördüncü senesinde tedrîs olunmak üzere Cemiyyet-i Tedrisiyye-i İslamiyye tarafından intihâb ve kabul olunmuştur, yazmaktadır.

    Lot No: 69

    Lot: 69

    DÂRÜŞŞAFAKA MÜKÂFAT CİLDİNDE: Numune-i inşâ, AHMED ASIM BEY, İstanbul, AH 1301 [1885].-Yayıncısının özgün bez cildinde, cildi yıpranmış, kapakta altın yaldızlı ve gofreli olarak Devlet-i Âliyye-i Osmaniyye arması ve Osmanlıca "Mükâfat" yazısı, arka kapakta çiçek deseni mevcuttur, iç sayfalar oldukça temizdir, 16x12 cm, 127 sayfa, Osmanlıca. Eserin künye sayfasında "Mükâfat-ı saniye bakrâr- meclis-i kebir-i maarif" İş bu kitab mekâtibde istimsal olunmak üzere meclis-i mezkur tarafından tahsis olunmuştur. Darüşşafaka'nın dördüncü senesinde tedrîs olunmak üzere Cemiyyet-i Tedrisiyye-i İslamiyye tarafından intihâb ve kabul olunmuştur, yazmaktadır.

    TLSold
  • TAŞBASKI / TUHFE-İ VEHBÎ VE KENARINDA LUTFİYE-İ VEHBİ: Tuhfe-i Vehbi, SÜMBÜLZÂDE VEHBİ, El-Hac Hâlil Litografya Destgahı, 1272-Ebru desenli karton kapak içerisinde, sayfa kenarları yıpranmıştır, harici temiz durumdadır, 22x16 cm, 48 sayfa, Osmanlıca.  Tuhfe-i Vehbi, Sümbülzâde Vehbi, El-Hac Hâlil Litografya Destgahı, İstanbul Hicri: 1272, Miladi: 1856, 48, ÖZEGE; 21252, Taşbaskı kenarında Lutfiye-i Vehbi vardır. Tuhfe-i Vehbî. 1197’de (1783) öğrencileri olan, Sadrazam Halil Hamîd Paşa’nın iki oğlu için kaleme alınmış, değişik vezinlerde elli sekiz kıtadan oluşan Farsça-Türkçe bir sözlüktür. Eser, önceki sözlüklerde bulunmayan Farsça kelime ve ifadelere yer vermesi dolayısıyla çok tutulmuş, medreselerde ve rüşdiyelerde ders kitabı olarak okutulmuştur. Müellifin sağlığında basılan eser (İstanbul 1213) Hayâtî Ahmed Efendi ve Lebîb Efendi tarafından şerhedilmiştir. Otuza yakın baskısı bulunan eseri Numan Külekçi ve Turgut Karabey yayımlamıştır (Erzurum 1990).Kaynak: İslâm Ansiklopedisi

    Lot No: 70

    Lot: 70

    TAŞBASKI / TUHFE-İ VEHBÎ VE KENARINDA LUTFİYE-İ VEHBİ: Tuhfe-i Vehbi, SÜMBÜLZÂDE VEHBİ, El-Hac Hâlil Litografya Destgahı, 1272-Ebru desenli karton kapak içerisinde, sayfa kenarları yıpranmıştır, harici temiz durumdadır, 22x16 cm, 48 sayfa, Osmanlıca. Tuhfe-i Vehbi, Sümbülzâde Vehbi, El-Hac Hâlil Litografya Destgahı, İstanbul Hicri: 1272, Miladi: 1856, 48, ÖZEGE; 21252, Taşbaskı kenarında Lutfiye-i Vehbi vardır. Tuhfe-i Vehbî. 1197’de (1783) öğrencileri olan, Sadrazam Halil Hamîd Paşa’nın iki oğlu için kaleme alınmış, değişik vezinlerde elli sekiz kıtadan oluşan Farsça-Türkçe bir sözlüktür. Eser, önceki sözlüklerde bulunmayan Farsça kelime ve ifadelere yer vermesi dolayısıyla çok tutulmuş, medreselerde ve rüşdiyelerde ders kitabı olarak okutulmuştur. Müellifin sağlığında basılan eser (İstanbul 1213) Hayâtî Ahmed Efendi ve Lebîb Efendi tarafından şerhedilmiştir. Otuza yakın baskısı bulunan eseri Numan Külekçi ve Turgut Karabey yayımlamıştır (Erzurum 1990).Kaynak: İslâm Ansiklopedisi

    TLSold
  • EL YAZMASI BULUNMAZ BİR KAYNAK KİTAP: Osmanlı Sadrazamları ile ilgili kronolojik ve biyografik el yazması çalışma-Osmanlı Devleti’nin Sadrazamlarını isimleri, hangi millete tâbi oldukları,  hangi padişah zamanında görevde bulundukları ve tarihleri, ne zaman ve nasıl öldükleri, kullanılan kaynaklar da belirtilerek hazırlanan el yazması kronolojik çalışmalardır. Birinci defterde; İlk Osmanlı Sadrazamı Alaeddin Paşa’dan 215. Osmanlı Sadrazamı Ahmet Tevfik Paşa’ya kadar kronolojik liste yapılmıştır. Liste de hangi padişah döneminde ve hangi yıllarda görevde bulundukları miladi tarihle yazılmıştır. İkinci Defterde; yine benzer bir çalışma ile sadrazamların nasıl öldükleri, hangi kaynaklardan yararlanıldığı da yazılarak listelenmiştir. Liste 10. Sadrazam Bayezid Paşa’dan başlar 214. Talat Paşa’da sona erer, listede bazı kişilerde bilgilerin eksik olduğu görülür. Üçüncü Defterde; başta bir fihrist bölümü vardır ardından sadrazamların listesi gelmektedir her sayfada bir isim olmak üzere sadrazam, nasıl ve ne zaman öldüğü ve yararlanılan tarihi kaynaklar listelenmiştir. Yararlanılan kaynaklar arasında Büyük Larousse, Meydan Larousse, İslam Ansiklopedisi, Hayat Ansiklopedisi, Naima Tarihi, Hayat Tarih Mecmuası, Resimli Tarih taranmış, notlar alınmıştır, bazı defterlerde notların alındığı tarihler de yazmaktadır. Dördüncü Defterde; biyografiler el ile yazılmıştır, defterin cildi mevcut değildir. Bu çalışmalar 1960 ve 1970'li yıllarda yapılmıştır. 
22x17 cm, 4 adet el yazması.

    Lot No: 71

    Lot: 71

    EL YAZMASI BULUNMAZ BİR KAYNAK KİTAP: Osmanlı Sadrazamları ile ilgili kronolojik ve biyografik el yazması çalışma-Osmanlı Devleti’nin Sadrazamlarını isimleri, hangi millete tâbi oldukları, hangi padişah zamanında görevde bulundukları ve tarihleri, ne zaman ve nasıl öldükleri, kullanılan kaynaklar da belirtilerek hazırlanan el yazması kronolojik çalışmalardır. Birinci defterde; İlk Osmanlı Sadrazamı Alaeddin Paşa’dan 215. Osmanlı Sadrazamı Ahmet Tevfik Paşa’ya kadar kronolojik liste yapılmıştır. Liste de hangi padişah döneminde ve hangi yıllarda görevde bulundukları miladi tarihle yazılmıştır. İkinci Defterde; yine benzer bir çalışma ile sadrazamların nasıl öldükleri, hangi kaynaklardan yararlanıldığı da yazılarak listelenmiştir. Liste 10. Sadrazam Bayezid Paşa’dan başlar 214. Talat Paşa’da sona erer, listede bazı kişilerde bilgilerin eksik olduğu görülür. Üçüncü Defterde; başta bir fihrist bölümü vardır ardından sadrazamların listesi gelmektedir her sayfada bir isim olmak üzere sadrazam, nasıl ve ne zaman öldüğü ve yararlanılan tarihi kaynaklar listelenmiştir. Yararlanılan kaynaklar arasında Büyük Larousse, Meydan Larousse, İslam Ansiklopedisi, Hayat Ansiklopedisi, Naima Tarihi, Hayat Tarih Mecmuası, Resimli Tarih taranmış, notlar alınmıştır, bazı defterlerde notların alındığı tarihler de yazmaktadır. Dördüncü Defterde; biyografiler el ile yazılmıştır, defterin cildi mevcut değildir. Bu çalışmalar 1960 ve 1970'li yıllarda yapılmıştır. 22x17 cm, 4 adet el yazması.

    TLSold
  • OSMANLI KÂRİLERİNİN ELİNDEN DÜŞMEYEN ERKEN DÖNEM HALK KİTAPLARINDAN: [Taşbaskı] Envârü'l aşıkîn, YAZICIZÂDE MEHMED, (?-1451), Tab'hane-i Amire, İstanbul, AH 1278 [1862].-Orijinal deri cildinde, gofreli cilt süslemeli, cildi ve sayfa kenarları yıpranmış haliyle, 24x17 cm, [4], 462 sayfa, Osmanlıca.  Envârü'l aşıkîn, Kitab-ı envârü'l aşıkîn, Yazıcızâde Mehmed (Çeviren: Yazıcızade Ahmed Bican), İstanbul, 1278 (Hicri), 1856 (Miladi),  Tab'hane-i Amire, 462+3, Taş Baskı,  ÖZEGE; 4979. Ahmed Bîcan’ın (ö. 870/1466’dan sonra) Anadolu’da müslüman-Türk kimliğinin şekillenmesinde etkili olmuş dinî-didaktik eseri. Müellif eserin yazılış sebebini açıkladığı bölümde, ağabeyi Yazıcıoğlu Mehmed’e bu fâni dünyada adının hayırla anılmasına vesile olacak bir eser yazmasını tavsiye ettiğini, onun da her bölümü bir namaz vaktine işaret olmak üzere beş “megārib”e ayrılan Meġāribü’z-zamân li-ġurûbi’l-eşyâʾ fi’l-ʿayn ve’l-ʿıyân adlı bir eser yazdığını ve kendisinden bu eseri Türkçe’ye çevirmesini istediğini söyler. Ahmed Bîcan, muhtevasını yer yer genişletmek suretiyle nesir olarak Türkçe’ye çevirdiği ve Envârü’l-âşıkīn adını verdiği bu eserle Yazıcıoğlu Mehmed’in Muhammediyye adlı manzum eserinin kaynağının Meġāribü’z-zamân olduğunu belirtir. Zâhir ve bâtın ilimlerine ait çeşitli konuları âyet ve hadislere, diğer kutsal kitaplara ve çeşitli eserlerden derlediği bilgilere dayanarak açıkladığını söyleyen Ahmed Bîcan daha önce yazılan kitapların çoğunlukla Arapça olduğunu, kendisinin bu eseri Türkçe hazırlamakla halkın da ondan faydalanması amacını güttüğünü anlatır. kaynak: İslam Ansiklopedisi

    Lot No: 72

    Lot: 72

    OSMANLI KÂRİLERİNİN ELİNDEN DÜŞMEYEN ERKEN DÖNEM HALK KİTAPLARINDAN: [Taşbaskı] Envârü'l aşıkîn, YAZICIZÂDE MEHMED, (?-1451), Tab'hane-i Amire, İstanbul, AH 1278 [1862].-Orijinal deri cildinde, gofreli cilt süslemeli, cildi ve sayfa kenarları yıpranmış haliyle, 24x17 cm, [4], 462 sayfa, Osmanlıca. Envârü'l aşıkîn, Kitab-ı envârü'l aşıkîn, Yazıcızâde Mehmed (Çeviren: Yazıcızade Ahmed Bican), İstanbul, 1278 (Hicri), 1856 (Miladi), Tab'hane-i Amire, 462+3, Taş Baskı, ÖZEGE; 4979. Ahmed Bîcan’ın (ö. 870/1466’dan sonra) Anadolu’da müslüman-Türk kimliğinin şekillenmesinde etkili olmuş dinî-didaktik eseri. Müellif eserin yazılış sebebini açıkladığı bölümde, ağabeyi Yazıcıoğlu Mehmed’e bu fâni dünyada adının hayırla anılmasına vesile olacak bir eser yazmasını tavsiye ettiğini, onun da her bölümü bir namaz vaktine işaret olmak üzere beş “megārib”e ayrılan Meġāribü’z-zamân li-ġurûbi’l-eşyâʾ fi’l-ʿayn ve’l-ʿıyân adlı bir eser yazdığını ve kendisinden bu eseri Türkçe’ye çevirmesini istediğini söyler. Ahmed Bîcan, muhtevasını yer yer genişletmek suretiyle nesir olarak Türkçe’ye çevirdiği ve Envârü’l-âşıkīn adını verdiği bu eserle Yazıcıoğlu Mehmed’in Muhammediyye adlı manzum eserinin kaynağının Meġāribü’z-zamân olduğunu belirtir. Zâhir ve bâtın ilimlerine ait çeşitli konuları âyet ve hadislere, diğer kutsal kitaplara ve çeşitli eserlerden derlediği bilgilere dayanarak açıkladığını söyleyen Ahmed Bîcan daha önce yazılan kitapların çoğunlukla Arapça olduğunu, kendisinin bu eseri Türkçe hazırlamakla halkın da ondan faydalanması amacını güttüğünü anlatır. kaynak: İslam Ansiklopedisi

    TLSold
  • Auguste Comte'un Felsefesi, L. LEVY-BRUHL, Çev: Fındıkoğlu Ziyaeddin Fahri, İş Türkiye Felsefi Harsi ve İctimai Araştırmalar Kitabları, Dördüncü Kitab, İstanbul, 1943.-Özgün karton kapağında, sayfa kenarları yıpranmıştır, ilk sayfada okuyucu notu mevcuttur, 25x18 cm, 279 sayfa.

    Lot No: 73

    Lot: 73

    Auguste Comte'un Felsefesi, L. LEVY-BRUHL, Çev: Fındıkoğlu Ziyaeddin Fahri, İş Türkiye Felsefi Harsi ve İctimai Araştırmalar Kitabları, Dördüncü Kitab, İstanbul, 1943.-Özgün karton kapağında, sayfa kenarları yıpranmıştır, ilk sayfada okuyucu notu mevcuttur, 25x18 cm, 279 sayfa.

    TLSold
  • Afyon, Karahisar, Sandıklı, Bolvadin, Çay, İsaklı, Manisa, Birgi, Muğla, Milas Peçin, Denizli, Isparta, Atabey ve Eğirdir'deki kitabeler ve Sahip, Saruhan, Aydın, Menteşe, İnanç, Hamit Oğulları hakkında malûmat (Anadolu Türk tarihi vesikalarından), İSMAİL HAKKI  UZUNÇARŞILIOĞLU, (1888-1977), Devlet Matbaası, İstanbul, AH 1347 [1929].-Özgün karton kapağında, arka kapağında bir yırtık mevcuttur, harici oldukça temiz durumda, 24x17 cm, [4], 289 +74 sayfa, Türkçe, Osmanlıca, son 74 sayfası s/b fotoğraflar, çok sayıda grafik bulunan sayfa mevcuttur.    BAŞLANGIÇ
Umumi maarif müfettişliği ile gezerken elde etmiş olduğum (Kitabeler) in ikinci kısmını da neşr ediyorum. Bu gibi muhim vesikalar elde edilmedikçe Anadolu Tarihinin Yazılamayacağını takdir buyuran Maarif Vekilimiz Necati beyefendi ile milli talim ve terbiye heyeti bu eserimin de derhal neşrini tensip etmişlerdir. Milli tarihimize layık olduğu ehememiyeti veren (Necati) bey- fendiyle muhterem heyet azasına teşekkürler ederim. 14-Kanunevvel-1928
Necati Bey merhum kitabelerin tabını tensip buyurduktan on altı gün sonra ve memlekete pek nafi hizmetler edecek bir sinde birdenbire üful etti. Kitabımın yeni Türk harflerile tebyiz, ikmal ve matbaaya sevki muhterem Cemal Hüsnü beyefendinin Vekâletleri zamaına tesadüf etmiştir.
20 Şubat-1929

İ. Hakkı

    Lot No: 74

    Lot: 74

    Afyon, Karahisar, Sandıklı, Bolvadin, Çay, İsaklı, Manisa, Birgi, Muğla, Milas Peçin, Denizli, Isparta, Atabey ve Eğirdir'deki kitabeler ve Sahip, Saruhan, Aydın, Menteşe, İnanç, Hamit Oğulları hakkında malûmat (Anadolu Türk tarihi vesikalarından), İSMAİL HAKKI UZUNÇARŞILIOĞLU, (1888-1977), Devlet Matbaası, İstanbul, AH 1347 [1929].-Özgün karton kapağında, arka kapağında bir yırtık mevcuttur, harici oldukça temiz durumda, 24x17 cm, [4], 289 +74 sayfa, Türkçe, Osmanlıca, son 74 sayfası s/b fotoğraflar, çok sayıda grafik bulunan sayfa mevcuttur. BAŞLANGIÇ Umumi maarif müfettişliği ile gezerken elde etmiş olduğum (Kitabeler) in ikinci kısmını da neşr ediyorum. Bu gibi muhim vesikalar elde edilmedikçe Anadolu Tarihinin Yazılamayacağını takdir buyuran Maarif Vekilimiz Necati beyefendi ile milli talim ve terbiye heyeti bu eserimin de derhal neşrini tensip etmişlerdir. Milli tarihimize layık olduğu ehememiyeti veren (Necati) bey- fendiyle muhterem heyet azasına teşekkürler ederim. 14-Kanunevvel-1928 Necati Bey merhum kitabelerin tabını tensip buyurduktan on altı gün sonra ve memlekete pek nafi hizmetler edecek bir sinde birdenbire üful etti. Kitabımın yeni Türk harflerile tebyiz, ikmal ve matbaaya sevki muhterem Cemal Hüsnü beyefendinin Vekâletleri zamaına tesadüf etmiştir. 20 Şubat-1929 İ. Hakkı

    TLSold
  • [YAZARINDAN İTHAFLI-İMZALI] 1918-1923 İstiklâl Savaşının vesika ve resimleri İnönü, Sakarya, Dumlupınar zaferlerini sağlayan İnebolu ve Kastamonu havalisi deniz ve kara harekâtı ve hatıralar, NURETTİN PEKER, Gün Basımevi, İstanbul, 1955-Yayıncısının özgün cildinde,  temiz durumda, künye sayfasında "Milletimizin seçgin evlâdı, matbuatımızın değerli üstadı Muhterem Ulumaya, sağlık ve başarı dileklerimle. N. Peker 28.5.1957 Yıldız" ibaresiyle ithaflı ve imzalıdır. 24x18 cm, 522 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraflar. Ön söz Tarihten ibret almadığımız içün o bizden intikamını almış ve milletimizi İstiklâl savaşı gibi eşsiz bir boğuşmaya ve yeniden bir tarih yazmağa mecbur etmiştir.
İstiklâl savaşında kuvvetli ve zaif taraflarımız olmuştur. İmân ve zaferlerle dolu kuvvetli taraflarımızı övünerek gençliğe anlatır parlak örnekler verirken eksik ve yanlışlarla dolu zayıf taraflarımızı da üzülerek gençliğe bildirmek suretiyle ibret dersi vermeği milli bir borç bildim.
Bunun içün kurtuluş savaşımızın yarın topluca bir tarihi yazılırken ona faydası olur düşüncesiyle Kastamonu Havalisini dolaştığım otuz sene zarfında Resim ve vesikalar toplamış, ayrıca o günleri yaşamış vazifeli ve alakalıların hatıralarını almış ve 1/Mayıs/1951 de emekliye ayrıldıktan sonra işe devam ederek Kastamonu Valisi Nurettin Aynuksa ve Askerlik Dairesi Başkanı Albay Muhib Cantmaz'ın izinleriyle rutubetli mahzenlerde yaptığım yıpratıcı araştırmalar sonunda elime geçen vesikalardan başka aşağıda adları geçen eserlerle, arayup bulabildiğim zevatın şahsen verdikleri bilgi ve hatıralarıda derleyüp tarih sirasiyle birleştirerek İstiklâl Savaşında genel durum ile İnebolu ve Kastamonu Havalisi'nin yararlıklarını belirten bu kitabı yazdım. Ve takım, Bölük kumandanlıklariyle katıldığım Balkan, Birinci Dünya, ve İstiklâl savaşlarından sonra Kastamonu Vilayetinde idare amir ve memurluklariyle geçen hepsi kırk küsür senelik yurd hizmetime ek olarak bu eseri de katmayı istedim
Nurettin Peker

    Lot No: 75

    Lot: 75

    [YAZARINDAN İTHAFLI-İMZALI] 1918-1923 İstiklâl Savaşının vesika ve resimleri İnönü, Sakarya, Dumlupınar zaferlerini sağlayan İnebolu ve Kastamonu havalisi deniz ve kara harekâtı ve hatıralar, NURETTİN PEKER, Gün Basımevi, İstanbul, 1955-Yayıncısının özgün cildinde, temiz durumda, künye sayfasında "Milletimizin seçgin evlâdı, matbuatımızın değerli üstadı Muhterem Ulumaya, sağlık ve başarı dileklerimle. N. Peker 28.5.1957 Yıldız" ibaresiyle ithaflı ve imzalıdır. 24x18 cm, 522 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraflar. Ön söz Tarihten ibret almadığımız içün o bizden intikamını almış ve milletimizi İstiklâl savaşı gibi eşsiz bir boğuşmaya ve yeniden bir tarih yazmağa mecbur etmiştir. İstiklâl savaşında kuvvetli ve zaif taraflarımız olmuştur. İmân ve zaferlerle dolu kuvvetli taraflarımızı övünerek gençliğe anlatır parlak örnekler verirken eksik ve yanlışlarla dolu zayıf taraflarımızı da üzülerek gençliğe bildirmek suretiyle ibret dersi vermeği milli bir borç bildim. Bunun içün kurtuluş savaşımızın yarın topluca bir tarihi yazılırken ona faydası olur düşüncesiyle Kastamonu Havalisini dolaştığım otuz sene zarfında Resim ve vesikalar toplamış, ayrıca o günleri yaşamış vazifeli ve alakalıların hatıralarını almış ve 1/Mayıs/1951 de emekliye ayrıldıktan sonra işe devam ederek Kastamonu Valisi Nurettin Aynuksa ve Askerlik Dairesi Başkanı Albay Muhib Cantmaz'ın izinleriyle rutubetli mahzenlerde yaptığım yıpratıcı araştırmalar sonunda elime geçen vesikalardan başka aşağıda adları geçen eserlerle, arayup bulabildiğim zevatın şahsen verdikleri bilgi ve hatıralarıda derleyüp tarih sirasiyle birleştirerek İstiklâl Savaşında genel durum ile İnebolu ve Kastamonu Havalisi'nin yararlıklarını belirten bu kitabı yazdım. Ve takım, Bölük kumandanlıklariyle katıldığım Balkan, Birinci Dünya, ve İstiklâl savaşlarından sonra Kastamonu Vilayetinde idare amir ve memurluklariyle geçen hepsi kırk küsür senelik yurd hizmetime ek olarak bu eseri de katmayı istedim Nurettin Peker

    TLSold
  • Ankara Tarihi: Ankara'nın Türkiye eline geçtiği tarihten Mustafa Kemal Paşa'nın Ankara'ya ayak bastığı günlere kadar, AVRAM GALANTİ, Tan Matbaası, İstanbul, 1950-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 25x17 cm, 150, [2] sayfa, iki Osmanlıca tıpkı basım sayfa mevcuttur. Avram GALANTİ (1873-1961) Yahudi asıllı Türk ilim ve siyaset adamı. 
Yazdığı Şehir Monografileri Türündeki eserleri şunlardır: Ankara Tarihi (İstanbul 1950), Bodrum Tarihi (İstanbul 1945), Bodrum Tarihine Ek (İstanbul 1946), Niğde ve Bor Tarihi (İstanbul 1951)

    Lot No: 76

    Lot: 76

    Ankara Tarihi: Ankara'nın Türkiye eline geçtiği tarihten Mustafa Kemal Paşa'nın Ankara'ya ayak bastığı günlere kadar, AVRAM GALANTİ, Tan Matbaası, İstanbul, 1950-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 25x17 cm, 150, [2] sayfa, iki Osmanlıca tıpkı basım sayfa mevcuttur. Avram GALANTİ (1873-1961) Yahudi asıllı Türk ilim ve siyaset adamı. Yazdığı Şehir Monografileri Türündeki eserleri şunlardır: Ankara Tarihi (İstanbul 1950), Bodrum Tarihi (İstanbul 1945), Bodrum Tarihine Ek (İstanbul 1946), Niğde ve Bor Tarihi (İstanbul 1951)

    TLSold
  • Osmanlı muahedeleri ve kapitülâsyonlar: 1300-1920 ve Lozan muahedesin 24 Temmuz 1923, REŞAT EKREM [KOÇU], (1905-1975), Muallim Ahmet Halit Kitaphanesi, İstanbul, 1934-Yayıncısının özgün bez cildinde, cildi yıpranmış, iç sayfalar temiz durumdadır, ilk sayfada Beyoğlu Ortaokulu kütüphane kaşesi mevcuttur.  25x18 cm, 482, [6] sayfa. 

Osmanlı muahedelerini kronolojik bir tasnif ile toplıyan ve gösteren Türkçe olarak bir tek eser bile yoktur. Tercümanı Hakikat tarafından neşredilen beş ciltlik Mecmuai Muahedatta, Baron de Testa'nın Osmanlı muahedeleri mecmuasini takliden, muahedeler devletlerin isimlerine göre toplanmıştır. Herhangibir tarihî mütalea esnasında, Baron de Testa’ya müracaat ettiğimiz zaman tesadüf olunan müşkülât, burada aynen karşımıza çıkmaktadır. Osmanlı muahedeleri, kronolojik bir tasnif ile, dört cilt üzerine, Gabriel efendi Noradunkiyan tarafından, fakat Fransızca olarak neşredilmiştir. Muahedelerin metinleri, Testa'da, Noradunkiyan ve Mecmuai Muahedatta ve nihayet Testa ile Noradunkiyanın menbalarında mevcut olduğundan, ben, bu kitapta, Osmanlı muahedelerinin metinlerini değil, bir Osmanlı tarihi mütaleasında lüzumu olabilecek kronolojik bir listesini ve metinlerinin hulâsalarını topladım.
Muahedelerin aktini icap ettiren tarihî hâdiselere dair de bir takım notlar ilâve ettim.

R. E.

İstanbul Ansiklopedisi'nin ünlü yazarı Koçu'dan son derece yetkin bir tarihî kaynak...

    Lot No: 77

    Lot: 77

    Osmanlı muahedeleri ve kapitülâsyonlar: 1300-1920 ve Lozan muahedesin 24 Temmuz 1923, REŞAT EKREM [KOÇU], (1905-1975), Muallim Ahmet Halit Kitaphanesi, İstanbul, 1934-Yayıncısının özgün bez cildinde, cildi yıpranmış, iç sayfalar temiz durumdadır, ilk sayfada Beyoğlu Ortaokulu kütüphane kaşesi mevcuttur. 25x18 cm, 482, [6] sayfa. Osmanlı muahedelerini kronolojik bir tasnif ile toplıyan ve gösteren Türkçe olarak bir tek eser bile yoktur. Tercümanı Hakikat tarafından neşredilen beş ciltlik Mecmuai Muahedatta, Baron de Testa'nın Osmanlı muahedeleri mecmuasini takliden, muahedeler devletlerin isimlerine göre toplanmıştır. Herhangibir tarihî mütalea esnasında, Baron de Testa’ya müracaat ettiğimiz zaman tesadüf olunan müşkülât, burada aynen karşımıza çıkmaktadır. Osmanlı muahedeleri, kronolojik bir tasnif ile, dört cilt üzerine, Gabriel efendi Noradunkiyan tarafından, fakat Fransızca olarak neşredilmiştir. Muahedelerin metinleri, Testa'da, Noradunkiyan ve Mecmuai Muahedatta ve nihayet Testa ile Noradunkiyanın menbalarında mevcut olduğundan, ben, bu kitapta, Osmanlı muahedelerinin metinlerini değil, bir Osmanlı tarihi mütaleasında lüzumu olabilecek kronolojik bir listesini ve metinlerinin hulâsalarını topladım. Muahedelerin aktini icap ettiren tarihî hâdiselere dair de bir takım notlar ilâve ettim. R. E. İstanbul Ansiklopedisi'nin ünlü yazarı Koçu'dan son derece yetkin bir tarihî kaynak...

    TLSold
  • [Cemal Nadir Kapak Çizimli Tarih Romanı] Türk korsanları, ABDULLAH ZİYA, Muallim Ahmet Halit Kitaphanesi, İstanbul, 1931-Sonradan yapılmış ve orijinal karton kapağı cilt üzerine giydirilmiş kırmızı cilt içerisinde, sayfa kenarları ve cildinde yıpranmalar mevcuttur, kapak çizimi Cemal Nadir tarafından yapılmıştır, iç sayfalarda çok sayıda çizim görsel bulunmaktadır. 28x21 cm, 269, [4] sayfa, çok sayıda s/b görseller.  Abdullah Ziya Kozanoğlu  (d. 16 Ocak 1906 / ö. 29 Mart 1966) Yazar, Mimar, Müteahhit, Ressam, Gazeteci
Abdullah Ziya Kozanoğlu, tarihî roman yazarlığı ile öne çıkar. Roman, Abdullah Ziya için bir araç olup, yazarın esas amacı, eserleriyle Türk insanına millî şuuru aşılamaktır. Yazarın roman kahramanları, bu nedenle millî özellikler ile doludur. Kendi millî kimliklerini her şeyin üzerinde tutan kahramanlar, güzel vasıflarla ve doğruluk, yardımseverlik, dürüstlük vb. gibi erdemlerle donatılmışlar, halka hizmet etmek için çalışmaktadırlar, bir diğer deyişle âdeta hayatlarını millete hizmete vakfetmişlerdir (Metin 2007). Ulusalcı bir yazar olan Kozanoğlu, 1930’larda oluşturulan ve Türklerin Osmanlı ve Selçuklu’dan önceki Orta Asya kökenine işaret eden Türk Tarih Tezi gündeme henüz gelmeden önce, Orta Asya’dan Avrupa’ya uzanan bir tarih hayalini popüler roman diliyle canlandırmıştır. Bu anlayışın, yazarın eserlerindeki mekân ve kahramanları olduğu kadar konu seçimini de etkilediği görülmektedir. Kozanoğlu, Cumhuriyet’in ve inkılâpların iyi bir savunucusu olmakla birlikte, ümmet anlayışından millet anlayışına geçmeye çalışan topluma eserleri ile millet olma şuurunu aşılamaya çalışmaktadır (Angın 2017). Eserlerinden hareketle Osmanlı Devleti'ni ve onun mirasını reddeden Kozanoğlu, bazı tarihsel gerçekleri çarpıtması ya da olduğundan farklı göstermeye çalışmasından ötürü edebiyat ve sanat camiasından çok eleştiri toplamıştır.

    Lot No: 78

    Lot: 78

    [Cemal Nadir Kapak Çizimli Tarih Romanı] Türk korsanları, ABDULLAH ZİYA, Muallim Ahmet Halit Kitaphanesi, İstanbul, 1931-Sonradan yapılmış ve orijinal karton kapağı cilt üzerine giydirilmiş kırmızı cilt içerisinde, sayfa kenarları ve cildinde yıpranmalar mevcuttur, kapak çizimi Cemal Nadir tarafından yapılmıştır, iç sayfalarda çok sayıda çizim görsel bulunmaktadır. 28x21 cm, 269, [4] sayfa, çok sayıda s/b görseller. Abdullah Ziya Kozanoğlu (d. 16 Ocak 1906 / ö. 29 Mart 1966) Yazar, Mimar, Müteahhit, Ressam, Gazeteci Abdullah Ziya Kozanoğlu, tarihî roman yazarlığı ile öne çıkar. Roman, Abdullah Ziya için bir araç olup, yazarın esas amacı, eserleriyle Türk insanına millî şuuru aşılamaktır. Yazarın roman kahramanları, bu nedenle millî özellikler ile doludur. Kendi millî kimliklerini her şeyin üzerinde tutan kahramanlar, güzel vasıflarla ve doğruluk, yardımseverlik, dürüstlük vb. gibi erdemlerle donatılmışlar, halka hizmet etmek için çalışmaktadırlar, bir diğer deyişle âdeta hayatlarını millete hizmete vakfetmişlerdir (Metin 2007). Ulusalcı bir yazar olan Kozanoğlu, 1930’larda oluşturulan ve Türklerin Osmanlı ve Selçuklu’dan önceki Orta Asya kökenine işaret eden Türk Tarih Tezi gündeme henüz gelmeden önce, Orta Asya’dan Avrupa’ya uzanan bir tarih hayalini popüler roman diliyle canlandırmıştır. Bu anlayışın, yazarın eserlerindeki mekân ve kahramanları olduğu kadar konu seçimini de etkilediği görülmektedir. Kozanoğlu, Cumhuriyet’in ve inkılâpların iyi bir savunucusu olmakla birlikte, ümmet anlayışından millet anlayışına geçmeye çalışan topluma eserleri ile millet olma şuurunu aşılamaya çalışmaktadır (Angın 2017). Eserlerinden hareketle Osmanlı Devleti'ni ve onun mirasını reddeden Kozanoğlu, bazı tarihsel gerçekleri çarpıtması ya da olduğundan farklı göstermeye çalışmasından ötürü edebiyat ve sanat camiasından çok eleştiri toplamıştır.

    TLSold
  • TÜRK HAT SANATININ USTASININ KLASİK BİYOGRAFİSİ: Şeyh Hamdullah, MELEK CELÂL [SOFU], (1896-1976), Kenan Matbaası, İstanbul, 1948.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, kapak üzeri altın yaldızlı kabartmalı, 25x17 cm, 15 + 60 fotoğraflı sayfa, üç adet katlanır sayfa, s/b çok sayıda fotoğraf ve resim mevcuttur.  Melek Celal (Sofu) (d. 1896 İstanbul- ö. 1976, Münih) Türk ressam, heykeltıraş, yazardır.
Türk işlemeleri ve eski yazı ustaları hakkındaki kitapları onun sanat dünyasına yaptığı en büyük katkı kabul edilir[4] Şeyh Hamdullah ve Hattat Kâmil Akdik hakkında yazılmış iki kitabı ile Türk el islemeleri hakkında bir incelemesi vardır. Topkapı Müzesi hakkında Fransızca olarak bir eser hazırlamıştır. Tuğrakeş İsmail Hakkı Altınbezer ile Bahaettin Tokatlıoğlu ve Necmettin Okyay’a ait iki kitap hazırlamış ancak yayımlamaya fırsat bulamamıştır. Celal Esad Arseven onu “empresyonist eğilimli realist bir sanatçı” olarak tanımlar. Heykel alanındaki çalışmaları arasında Polonyalı ressam ve heykeltıraş Bilinsky Büstü, Moda’daki komşusu olan Saliha Cimcoz büstü ve oğlu Ziya Sofu büstü” vardır. Pek çok karma sergiye katılan Melek Hanım, 1964’te Münih’te bir kişisel sergi düzenlemiştir.
Çok değerli bir Türk işlemeleri koleksiyonuna sahiptir. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde ve Rezan Has Müzesi'nde eserleri bulunur. Özel mektup ve fotoğrafları Doğan Paksoy koleksiyonundadır.
--Türk Hat Sanatı- sülüs-nesih

    Lot No: 79

    Lot: 79

    TÜRK HAT SANATININ USTASININ KLASİK BİYOGRAFİSİ: Şeyh Hamdullah, MELEK CELÂL [SOFU], (1896-1976), Kenan Matbaası, İstanbul, 1948.-Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, kapak üzeri altın yaldızlı kabartmalı, 25x17 cm, 15 + 60 fotoğraflı sayfa, üç adet katlanır sayfa, s/b çok sayıda fotoğraf ve resim mevcuttur. Melek Celal (Sofu) (d. 1896 İstanbul- ö. 1976, Münih) Türk ressam, heykeltıraş, yazardır. Türk işlemeleri ve eski yazı ustaları hakkındaki kitapları onun sanat dünyasına yaptığı en büyük katkı kabul edilir[4] Şeyh Hamdullah ve Hattat Kâmil Akdik hakkında yazılmış iki kitabı ile Türk el islemeleri hakkında bir incelemesi vardır. Topkapı Müzesi hakkında Fransızca olarak bir eser hazırlamıştır. Tuğrakeş İsmail Hakkı Altınbezer ile Bahaettin Tokatlıoğlu ve Necmettin Okyay’a ait iki kitap hazırlamış ancak yayımlamaya fırsat bulamamıştır. Celal Esad Arseven onu “empresyonist eğilimli realist bir sanatçı” olarak tanımlar. Heykel alanındaki çalışmaları arasında Polonyalı ressam ve heykeltıraş Bilinsky Büstü, Moda’daki komşusu olan Saliha Cimcoz büstü ve oğlu Ziya Sofu büstü” vardır. Pek çok karma sergiye katılan Melek Hanım, 1964’te Münih’te bir kişisel sergi düzenlemiştir. Çok değerli bir Türk işlemeleri koleksiyonuna sahiptir. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde ve Rezan Has Müzesi'nde eserleri bulunur. Özel mektup ve fotoğrafları Doğan Paksoy koleksiyonundadır. --Türk Hat Sanatı- sülüs-nesih

    TLSold
  • TÜRK DİLİNE BAKIŞLAR: Kitâb al-idrâk li-lisân al-atrak, ABÛ HAYYAN [AL-GARNATÎ], (1256-1344), Haz: Ahmet Caferoğlu, (1899-1975), Evkâf Matbaası, İstanbul, 1931.-Dönem cildinde, çok temiz durumda, 24x18 cm, Türkçe (Latin harfli) ve Arapça, [xv], [2], 186, [2], 158 sayfa, Arapça bölümü mevcuttur. Başlangıçta Kıpçaklar’ın, daha sonra göçlerle Türkmen unsurların yoğun biçimde yaşadığı Memlük Devleti’nde iktidarı elinde bulunduran unsur Türk olduğu için Memlük sarayı Türkçe’nin edebî bir dil olarak geliştiği merkezlerden biri haline gelmiştir. Türkçe’nin yönetici sınıfın dili olmasının doğurduğu ihtiyaçlar ve Memlük Devleti’nin kültür politikalarının sonucunda bu merkezde Türk dilinde telif ya da tercüme edebî, dinî ve ilmî eserler verilmiş, çeşitli sözlük ve dil bilgisi kitapları hazırlanmıştır. Ebû Hayyân’ın, tam adı Kitâbü’l-İdrâk li-lisâni’l-Etrâk olan eseri bu yolda yapılan çalışmaların başta gelenlerindendir. Kitâbü’l-İdrâk daha önce telif edilmiş, kelime listelerinden ibaret bazı eserlerden farklı olarak Mısır’da konuşulan Türkçe’nin teorik gramerini ortaya koyan, günümüze kadar gelmiş en eski tarihli eserdir. Kitâbü’l-İdrâk Türkçe-Arapça sözlük ve dil bilgisi olmak üzere iki bölümden oluşur. Müellifin eserinde “Türkî” olarak adlandırdığı bu dil Oğuz özellikleri taşıyan bir Kıpçak diyalektidir. Kelime başındaki y-/c- nöbetleşmesinde y- fonemi tarafında olmakla Batı Kıpçak ağızları arasında bulunur. Kitâbü’l-İdrâk’in günümüze ulaşan iki nüshası bilinmektedir. Beyazıt Devlet Kütüphanesi’ndeki nüsha (Veliyyüddin Efendi, nr. 2896) Kilisli Rifat Bilge ve Veled Çelebi İzbudak tarafından alfabetik bir sözlük halinde yayımlanmıştır (el-İdrâk Hâşiyesi, İstanbul 1936).

    Lot No: 80

    Lot: 80

    TÜRK DİLİNE BAKIŞLAR: Kitâb al-idrâk li-lisân al-atrak, ABÛ HAYYAN [AL-GARNATÎ], (1256-1344), Haz: Ahmet Caferoğlu, (1899-1975), Evkâf Matbaası, İstanbul, 1931.-Dönem cildinde, çok temiz durumda, 24x18 cm, Türkçe (Latin harfli) ve Arapça, [xv], [2], 186, [2], 158 sayfa, Arapça bölümü mevcuttur. Başlangıçta Kıpçaklar’ın, daha sonra göçlerle Türkmen unsurların yoğun biçimde yaşadığı Memlük Devleti’nde iktidarı elinde bulunduran unsur Türk olduğu için Memlük sarayı Türkçe’nin edebî bir dil olarak geliştiği merkezlerden biri haline gelmiştir. Türkçe’nin yönetici sınıfın dili olmasının doğurduğu ihtiyaçlar ve Memlük Devleti’nin kültür politikalarının sonucunda bu merkezde Türk dilinde telif ya da tercüme edebî, dinî ve ilmî eserler verilmiş, çeşitli sözlük ve dil bilgisi kitapları hazırlanmıştır. Ebû Hayyân’ın, tam adı Kitâbü’l-İdrâk li-lisâni’l-Etrâk olan eseri bu yolda yapılan çalışmaların başta gelenlerindendir. Kitâbü’l-İdrâk daha önce telif edilmiş, kelime listelerinden ibaret bazı eserlerden farklı olarak Mısır’da konuşulan Türkçe’nin teorik gramerini ortaya koyan, günümüze kadar gelmiş en eski tarihli eserdir. Kitâbü’l-İdrâk Türkçe-Arapça sözlük ve dil bilgisi olmak üzere iki bölümden oluşur. Müellifin eserinde “Türkî” olarak adlandırdığı bu dil Oğuz özellikleri taşıyan bir Kıpçak diyalektidir. Kelime başındaki y-/c- nöbetleşmesinde y- fonemi tarafında olmakla Batı Kıpçak ağızları arasında bulunur. Kitâbü’l-İdrâk’in günümüze ulaşan iki nüshası bilinmektedir. Beyazıt Devlet Kütüphanesi’ndeki nüsha (Veliyyüddin Efendi, nr. 2896) Kilisli Rifat Bilge ve Veled Çelebi İzbudak tarafından alfabetik bir sözlük halinde yayımlanmıştır (el-İdrâk Hâşiyesi, İstanbul 1936).

    TLSold
  • Edebiyatımızda vatan ve millet, ALÂETTİN CANDEMİR, MURTAZA GÜRKAYNAK, Cumhuriyet Basımevi, İzmir, 1941-Özgün karton kapağında, kapak hafif yıpranmış, harici durumu temizdir, 2. sayfada İstanbul Üniversitesi Kitap Sarayı kaşesi mevcuttur, sayfa formaları açılmamıştır, 24x16 cm, 112 sayfa. Büyük şair Namık Kemal'in Vatan Kasidesi şiirinden kitabın yayınlandığı döneme kadarki vatan konulu şiirlerin bir derlemesidir.

    Lot No: 81

    Lot: 81

    Edebiyatımızda vatan ve millet, ALÂETTİN CANDEMİR, MURTAZA GÜRKAYNAK, Cumhuriyet Basımevi, İzmir, 1941-Özgün karton kapağında, kapak hafif yıpranmış, harici durumu temizdir, 2. sayfada İstanbul Üniversitesi Kitap Sarayı kaşesi mevcuttur, sayfa formaları açılmamıştır, 24x16 cm, 112 sayfa. Büyük şair Namık Kemal'in Vatan Kasidesi şiirinden kitabın yayınlandığı döneme kadarki vatan konulu şiirlerin bir derlemesidir.

    TLSold
  • Konya abideleri, ARCHİTEKT ŞEHABETTİN, [Babalık Matbaası], Konya, 1939-Özgün karton kapağında, kapak hafif yıpranmış durumda, kapakta ve  ilk sayfada çeşitli kaşeler mevcut, metin kısmı temizdir, 25x17 cm, 68 sayfa, çok sayıda s/b çizim, şema ve fotoğraflı. Konya'da  cami, medrese, hankah [Dervişlerin sohbet ve zikir için toplandıkları, bir süre ikamet ettikleri, bazan inzivaya çekildikleri mekân), türbe, hamam süsleri tarihi ve  mimari açıdan el alan erken Cumhuriyet döneminin önemli eserlerinden biridir.

    Lot No: 82

    Lot: 82

    Konya abideleri, ARCHİTEKT ŞEHABETTİN, [Babalık Matbaası], Konya, 1939-Özgün karton kapağında, kapak hafif yıpranmış durumda, kapakta ve ilk sayfada çeşitli kaşeler mevcut, metin kısmı temizdir, 25x17 cm, 68 sayfa, çok sayıda s/b çizim, şema ve fotoğraflı. Konya'da cami, medrese, hankah [Dervişlerin sohbet ve zikir için toplandıkları, bir süre ikamet ettikleri, bazan inzivaya çekildikleri mekân), türbe, hamam süsleri tarihi ve mimari açıdan el alan erken Cumhuriyet döneminin önemli eserlerinden biridir.

    TLSold
  • HARİCİYE ANILARI: Hariciye hizmetinde otuz sene 1892-1922 - Birinci Cild, GALİP KEMALİ SÖYLEMEZOĞLU, (1873-1960), Şaka Matbaası, İstanbul, 1950.-Özgün karton kapağında, kapak sırtı tamir görmüş, sayfa formaları açılmamıştır, harici durumu temizdir, 24x16 cm, 504 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraflı.

    Lot No: 83

    Lot: 83

    HARİCİYE ANILARI: Hariciye hizmetinde otuz sene 1892-1922 - Birinci Cild, GALİP KEMALİ SÖYLEMEZOĞLU, (1873-1960), Şaka Matbaası, İstanbul, 1950.-Özgün karton kapağında, kapak sırtı tamir görmüş, sayfa formaları açılmamıştır, harici durumu temizdir, 24x16 cm, 504 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraflı.

    TLSold
  • Toplum [2 cilt TAKIM] "Haftalık Siyasi Haber ve Yorum Dergisi"  7 Nisan 1972 - 3 Nisan 1973 Yılları Toplam 52 Sayı Eksiksiz [İKİ YILLIK TAKIM].-Özgün bez cildi içerisinde, cilt sırtına derginin ismi ve cilt numarası basılıdır, ciltte hafif yıpranmalar mevcuttur, iç sayfalar temizdir, 29x22 cm, derginin her bir sayısı 32 sayfadır, toplamda 52 sayıdan oluşur. Toplum, Cuma günleri Yayınlanır Haftalık Siyasi Haber ve Yorum Dergisi, Kurucusu: Turhan Eker, Sahibi: Coşkun Fermen, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Erol İşisağ (ilk iki sayı), Abdullah Emre İleri. Yönetim Yeri: Ankara, Basım Yeri: Vatan Matbaası.  Yazar kadrosu: Prof. Turan Güneş, A. Halûk Ülman, Ahmet Yücekök,  Mehmed Kemal, Nimet Arzık, Hıncal Uluç, Ömer Atilla; tiyatro yazıları, Sunullah Arısoy, Faruk Güvenç; müzik yazıları, Attila İlhan; Attila İlhan'ın Defteri, Hasan Hüseyin.  Dergi çok sayıda Turhan Selçuk çizimi karikatür mevcuttur ayrıca Nezih Danyal, Sami Caner, Seydali, Semih Balcıoğlu, Tonguç imzalı karikatürler bulunmaktadır.

    Lot No: 84

    Lot: 84

    Toplum [2 cilt TAKIM] "Haftalık Siyasi Haber ve Yorum Dergisi" 7 Nisan 1972 - 3 Nisan 1973 Yılları Toplam 52 Sayı Eksiksiz [İKİ YILLIK TAKIM].-Özgün bez cildi içerisinde, cilt sırtına derginin ismi ve cilt numarası basılıdır, ciltte hafif yıpranmalar mevcuttur, iç sayfalar temizdir, 29x22 cm, derginin her bir sayısı 32 sayfadır, toplamda 52 sayıdan oluşur. Toplum, Cuma günleri Yayınlanır Haftalık Siyasi Haber ve Yorum Dergisi, Kurucusu: Turhan Eker, Sahibi: Coşkun Fermen, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Erol İşisağ (ilk iki sayı), Abdullah Emre İleri. Yönetim Yeri: Ankara, Basım Yeri: Vatan Matbaası. Yazar kadrosu: Prof. Turan Güneş, A. Halûk Ülman, Ahmet Yücekök, Mehmed Kemal, Nimet Arzık, Hıncal Uluç, Ömer Atilla; tiyatro yazıları, Sunullah Arısoy, Faruk Güvenç; müzik yazıları, Attila İlhan; Attila İlhan'ın Defteri, Hasan Hüseyin. Dergi çok sayıda Turhan Selçuk çizimi karikatür mevcuttur ayrıca Nezih Danyal, Sami Caner, Seydali, Semih Balcıoğlu, Tonguç imzalı karikatürler bulunmaktadır.

    TLSold
  • İLK BASKI / İMZALI: Üç bahriyelinin sevgilileri, BURHAN ARİF ONGUN, (Türk mimar), (1902-1980), Dizerkonca Matbaası, 1970.-Özgün karton kapağında, sayfa kenarları hafif yıpranmış harici durumu temizdir, 24x17 cm, 149, [3] sayfa, kapak iç kısımlarında ve son sayfalarda Opon, Ziraat Bankası, Konyalı Lokantası, Türk Ticaret Bankası, Gripin reklamı vevcuttur.

    Lot No: 85

    Lot: 85

    İLK BASKI / İMZALI: Üç bahriyelinin sevgilileri, BURHAN ARİF ONGUN, (Türk mimar), (1902-1980), Dizerkonca Matbaası, 1970.-Özgün karton kapağında, sayfa kenarları hafif yıpranmış harici durumu temizdir, 24x17 cm, 149, [3] sayfa, kapak iç kısımlarında ve son sayfalarda Opon, Ziraat Bankası, Konyalı Lokantası, Türk Ticaret Bankası, Gripin reklamı vevcuttur.

    TLSold
  • ROMA VE BİZANS'TAN OSMANLI'YA İSTANBUL: Constantinople: Depuis les origines jusqu'a nos jours, GEORGES YOUNG, Payot, Paris, 1948.-Özgün karton kapağında, kapak kısmı haliyle, iç sayfalarda iki iki sayfada okuyucu notu mevcuttur, harici temizdir, 23x15 cm, 323, [2] sayfa, bir adet s/b harita sayfası mevcuttur, Fransızca. Kitaptaki Konu Başlıkları: L'empire Romain, L'empire Byzantin, L'empire Osmanlı, L'empire Ottoman.

    Lot No: 86

    Lot: 86

    ROMA VE BİZANS'TAN OSMANLI'YA İSTANBUL: Constantinople: Depuis les origines jusqu'a nos jours, GEORGES YOUNG, Payot, Paris, 1948.-Özgün karton kapağında, kapak kısmı haliyle, iç sayfalarda iki iki sayfada okuyucu notu mevcuttur, harici temizdir, 23x15 cm, 323, [2] sayfa, bir adet s/b harita sayfası mevcuttur, Fransızca. Kitaptaki Konu Başlıkları: L'empire Romain, L'empire Byzantin, L'empire Osmanlı, L'empire Ottoman.

    TLSold
  • GÜZEL OSMANLI CİLDİNDE: İlaveli hazine-i mekâtib yahud mükemmel münşeat, AHMET RASİM, Asır Matbaası, İstanbul, 1325-Döneminin son derece estetik ve koleksiyonluk, orijinal bordo bez cildi içinde, cilt kapağında üstte altın yaldızlı kabartmalı çerçeve içinde yine altın yaldızlı olarak "Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye" arması, altta istif yazı ile "Hazine-i Mekâtib Mükemmel Münşeât" başlığı, arka kapakta altın yaldızlı kabartmalı süsü içinde çiçek deseni bulunmaktadır, kapak sırtı desenli istif yazı ile "Mükemmel Münşeat" yazısı mevcuttur, cilt kenarları ve iç sayfalar çok temiz durumdadır. 20x14 cm, Osmanlıca, 416 sayfa, İlaveli Hazine-i Mekâtib yahud Mükemmel Münşeât, Ahmet Rasim, İstanbul, 1325 (Rumi), 1909 (Miladi), Asır Matbaası, 416. TBTK; 2100 (önceki baskıları için bkz. Hazine-i Mekâtib yahud Mükemmel Münşeât. Tanzimat dönemi ile birlikte yeni yazışma kurallarını ortaya koymak amacıyla yazılan eserlerden biri de Ahmet Rasim'in "İlâveli Hazine-i Mekâtib Yahud Mükemmel Münşeât" adlı eseridir. Eser, yazıldığı dönemde kullanılan hem resmî hem de gayr-i resmî birçok yazışma türünü içinde barındırır, yazışma türleri ve kuralları hakkında önemli bilgiler verir, örnekler sunar.

    Lot No: 87

    Lot: 87

    GÜZEL OSMANLI CİLDİNDE: İlaveli hazine-i mekâtib yahud mükemmel münşeat, AHMET RASİM, Asır Matbaası, İstanbul, 1325-Döneminin son derece estetik ve koleksiyonluk, orijinal bordo bez cildi içinde, cilt kapağında üstte altın yaldızlı kabartmalı çerçeve içinde yine altın yaldızlı olarak "Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye" arması, altta istif yazı ile "Hazine-i Mekâtib Mükemmel Münşeât" başlığı, arka kapakta altın yaldızlı kabartmalı süsü içinde çiçek deseni bulunmaktadır, kapak sırtı desenli istif yazı ile "Mükemmel Münşeat" yazısı mevcuttur, cilt kenarları ve iç sayfalar çok temiz durumdadır. 20x14 cm, Osmanlıca, 416 sayfa, İlaveli Hazine-i Mekâtib yahud Mükemmel Münşeât, Ahmet Rasim, İstanbul, 1325 (Rumi), 1909 (Miladi), Asır Matbaası, 416. TBTK; 2100 (önceki baskıları için bkz. Hazine-i Mekâtib yahud Mükemmel Münşeât. Tanzimat dönemi ile birlikte yeni yazışma kurallarını ortaya koymak amacıyla yazılan eserlerden biri de Ahmet Rasim'in "İlâveli Hazine-i Mekâtib Yahud Mükemmel Münşeât" adlı eseridir. Eser, yazıldığı dönemde kullanılan hem resmî hem de gayr-i resmî birçok yazışma türünü içinde barındırır, yazışma türleri ve kuralları hakkında önemli bilgiler verir, örnekler sunar.

    TLSold
  • OSMANLICA URFA MONOGRAFİSİ: Urfa hakkında tabi'i coğrafî, ictimâ'î, iktisadî, tarihî, mülkî malûmatı câmi' salnâme, RASİM NABİ, NUREDDİN NABİ, İlhami-Fevzî Matbaası, İstanbul, 1927. -Siyah bez cilt içerisinde çok temiz durumda, temiz durumda, 24x16 cm, Osmanlıca, 232 sayfa, bir adet katlanır harita sayfası, çok sayıda s/b fotoğraflar, son kısımda Urfa vilayeti köyleri listelenmiştir. Özege 22078. 1927 senesi Meclis-i Umumisi ictimaında tafsilen izah edilen bu tasavvuratım, aza-yı muhteremenin tasvibine mazhar olmuş ve binaenaleyh Urfa hakkında tabii, coğrafi, ictimai, iktisadi, tarihi, mülki malumatı muhtevi bir eserin tahrir ve tabı için icabeden tahsisat kabul edilmiştir. Muallim Rasim Nabi ve Matbaa-i Vilâyet Müdürü Nureddin Nabi Beylerin mesaisiyle vücuda gelen bu eserin tertib ve tedkika aid noksanları Vilayet Müftisi Hasan Efendi ile Muhasebe-i Hususiye Müdürü Bahaeddin ve Hocazade Şükrü Beylerden müteşekkil heyet tarafından ikmal edildi. Bu eserde istihdaf edilen gaye, vilayetin ahval-i umumiyesini bütün vatandaşlara tanıtmakdır.

    Lot No: 88

    Lot: 88

    OSMANLICA URFA MONOGRAFİSİ: Urfa hakkında tabi'i coğrafî, ictimâ'î, iktisadî, tarihî, mülkî malûmatı câmi' salnâme, RASİM NABİ, NUREDDİN NABİ, İlhami-Fevzî Matbaası, İstanbul, 1927. -Siyah bez cilt içerisinde çok temiz durumda, temiz durumda, 24x16 cm, Osmanlıca, 232 sayfa, bir adet katlanır harita sayfası, çok sayıda s/b fotoğraflar, son kısımda Urfa vilayeti köyleri listelenmiştir. Özege 22078. 1927 senesi Meclis-i Umumisi ictimaında tafsilen izah edilen bu tasavvuratım, aza-yı muhteremenin tasvibine mazhar olmuş ve binaenaleyh Urfa hakkında tabii, coğrafi, ictimai, iktisadi, tarihi, mülki malumatı muhtevi bir eserin tahrir ve tabı için icabeden tahsisat kabul edilmiştir. Muallim Rasim Nabi ve Matbaa-i Vilâyet Müdürü Nureddin Nabi Beylerin mesaisiyle vücuda gelen bu eserin tertib ve tedkika aid noksanları Vilayet Müftisi Hasan Efendi ile Muhasebe-i Hususiye Müdürü Bahaeddin ve Hocazade Şükrü Beylerden müteşekkil heyet tarafından ikmal edildi. Bu eserde istihdaf edilen gaye, vilayetin ahval-i umumiyesini bütün vatandaşlara tanıtmakdır.

    TLSold
  • YENİ HARFLERE GEÇİŞ İÇİN ALFABELER: Herkese mahsus yeni harflerle resimli Türkçe alfabe, İBRAHİM HİLMİ, Hilmi Kitaphânesi, İstanbul, 1928.-Özgün karton kapağında, oldukça temiz durumdadır, künye sayfasında yırtık mevcuttur, iç sayfalarda okuyucu notu mevcuttur, 23x16 cm, 40 sayfa, Osmanlıca - Türkçe. Yayıncı Tüccarzâde İbrahim Hilmi Çığıraçan'ın kendisi hazırlayıp yayınladığı ve 1928'deki Harf İnkılâbı ile yeni harflere geçiş için yayınlanmış nadir bir alfabe kitabı.

    Lot No: 89

    Lot: 89

    YENİ HARFLERE GEÇİŞ İÇİN ALFABELER: Herkese mahsus yeni harflerle resimli Türkçe alfabe, İBRAHİM HİLMİ, Hilmi Kitaphânesi, İstanbul, 1928.-Özgün karton kapağında, oldukça temiz durumdadır, künye sayfasında yırtık mevcuttur, iç sayfalarda okuyucu notu mevcuttur, 23x16 cm, 40 sayfa, Osmanlıca - Türkçe. Yayıncı Tüccarzâde İbrahim Hilmi Çığıraçan'ın kendisi hazırlayıp yayınladığı ve 1928'deki Harf İnkılâbı ile yeni harflere geçiş için yayınlanmış nadir bir alfabe kitabı.

    TLSold
  • İlkmektep çocuklarına yeni tarih dersleri, SÜLEYMAN EDİP, ALİ TEVFİK, Sühulet Kütüphanesi, İstanbul, 1929-Özgün karton kapağında, kapağı yıpranmış haliyledir, iç sayfalarda yıpranmış bir sayfa mevcuttur, harici temizdir, 23x16 cm, çok sayıda s/b fotoğraf, bir adet harita sayfası.  İlkmekteplerde beşinci sınıflara okutulmak üzere hazırlanmıştır.

    Lot No: 90

    Lot: 90

    İlkmektep çocuklarına yeni tarih dersleri, SÜLEYMAN EDİP, ALİ TEVFİK, Sühulet Kütüphanesi, İstanbul, 1929-Özgün karton kapağında, kapağı yıpranmış haliyledir, iç sayfalarda yıpranmış bir sayfa mevcuttur, harici temizdir, 23x16 cm, çok sayıda s/b fotoğraf, bir adet harita sayfası. İlkmekteplerde beşinci sınıflara okutulmak üzere hazırlanmıştır.

    TLSold
  • Syllabaire Or-Han de la methode rapide et complete de lecture, SELÂHEDDİN ORHAN, Librairie İkbal, İstanbul, 1937-Özgün karton kapağında temiz durumda, 23x16 cm, 58 sayfa, Türkçe, Fransızca. Yeni başlayanlar için Fransızca gramer kitabı.

    Lot No: 91

    Lot: 91

    Syllabaire Or-Han de la methode rapide et complete de lecture, SELÂHEDDİN ORHAN, Librairie İkbal, İstanbul, 1937-Özgün karton kapağında temiz durumda, 23x16 cm, 58 sayfa, Türkçe, Fransızca. Yeni başlayanlar için Fransızca gramer kitabı.

    TLSold
  • Kırmızı gül, PİYERE OPESTEGUY, Çev: X, Sertel Matbaası, İstanbul, 1939.-Özgün karton kapağında, kapağı ve sayfa kenarları yıpranmış haliyle, 19x13 cm, 62 sayfa. Polisiye roman.

    Lot No: 92

    Lot: 92

    Kırmızı gül, PİYERE OPESTEGUY, Çev: X, Sertel Matbaası, İstanbul, 1939.-Özgün karton kapağında, kapağı ve sayfa kenarları yıpranmış haliyle, 19x13 cm, 62 sayfa. Polisiye roman.

    TLSold
  • İstanbul Müzeleri: Resimli Ayasofya klavuzu, İSTANBUL MÜZELERİ GENEL DİREKTÖRLÜĞÜ, - Özgün karton kapağında, ilk ve son kapakta yıpranmalar mevcuttur harici temiz  durumda, 18x14 cm, 26+22, vi, sayfa, iki adet katlanır plan. Dini ödevine son verilerek İstanbul Arkeologya Müzeleri Genel Direktörlüğüne bağlanan Aysofya, 1 Şubat 1935 tarihinden itibaren Bizans Müzesi olarak halka açılmıştır.
Binanın içinde yer yer meydana çıkarılan mozaikler, bu anıdın değerini artırdığı gibi dışda atrium kısmında metodik bir surette yapılan ve henüz sonu alınmıyan araşdırma ve hafriyatta eski Ayasofya yapısına aid ve ağırlıkları tonlara varan mimarî parçalar da bulunmakta dır. Bu araşdırmalar, daha şimdiden bağçede bir açık müze tesis edilebilecek kadar verimli olmuştur denilebilir.
Son günlerde nartexin onarımı bitmiş olduğundan şehir içinde bulunan veya metodik bir şekilde yapılan ve yapılacak arkeologik araştırmalarda çıkacak olan izerler de buraya yerleştirilecektir.
Yüce Kamâl Atatürkün ışıklı irşadlarile layik Cümhuriyetimizin büyük ve verimli işleri arasında yer bulan bu tarihsel anıdın yakın bir çağda herkes ve bilhassa Bizantin izerleri âlimleri için değerli ve olgun bir müze haline geleceği koşkusuzdır.
Bina hakkında oldukça toplu bilgileri birleştiren bu ilk klavuzun sonuna meraklı okuyucular için faydalı olur düşüncesile bir de bibliografia eklenmiştir.
 İstanbul Müzeleri Genel Direktörlüğü

    Lot No: 93

    Lot: 93

    İstanbul Müzeleri: Resimli Ayasofya klavuzu, İSTANBUL MÜZELERİ GENEL DİREKTÖRLÜĞÜ, - Özgün karton kapağında, ilk ve son kapakta yıpranmalar mevcuttur harici temiz durumda, 18x14 cm, 26+22, vi, sayfa, iki adet katlanır plan. Dini ödevine son verilerek İstanbul Arkeologya Müzeleri Genel Direktörlüğüne bağlanan Aysofya, 1 Şubat 1935 tarihinden itibaren Bizans Müzesi olarak halka açılmıştır. Binanın içinde yer yer meydana çıkarılan mozaikler, bu anıdın değerini artırdığı gibi dışda atrium kısmında metodik bir surette yapılan ve henüz sonu alınmıyan araşdırma ve hafriyatta eski Ayasofya yapısına aid ve ağırlıkları tonlara varan mimarî parçalar da bulunmakta dır. Bu araşdırmalar, daha şimdiden bağçede bir açık müze tesis edilebilecek kadar verimli olmuştur denilebilir. Son günlerde nartexin onarımı bitmiş olduğundan şehir içinde bulunan veya metodik bir şekilde yapılan ve yapılacak arkeologik araştırmalarda çıkacak olan izerler de buraya yerleştirilecektir. Yüce Kamâl Atatürkün ışıklı irşadlarile layik Cümhuriyetimizin büyük ve verimli işleri arasında yer bulan bu tarihsel anıdın yakın bir çağda herkes ve bilhassa Bizantin izerleri âlimleri için değerli ve olgun bir müze haline geleceği koşkusuzdır. Bina hakkında oldukça toplu bilgileri birleştiren bu ilk klavuzun sonuna meraklı okuyucular için faydalı olur düşüncesile bir de bibliografia eklenmiştir. İstanbul Müzeleri Genel Direktörlüğü

    TLSold
  • Orta Asya'da Arap fütuhatı, H. A. R. GIBB, Çev: M. Hakkı, Evkaf Matbaası, İstanbul, 1930-Özgün karton kapağında, kapak kenarları yıpranmış iç sayfalar temizdir, sayfa formaları açılmamıştır, 26x18 cm, 85 sayfa, Türkçe ve Arapça.  Hamilton Alexander Roskeen GIBB: 1895'te lskenderiye'de doğdu. İskoçya'da eğitim gördü ve yüksek öğrenimini Edinburg Üniversitesi'nde Sami diller (ibranice, Aramıce, Arapça) okuyarak tamamladı. 1922'de Londra Üniversitesi'nde Doktora yaptı.1937-1955 yılları arası Oxford, 1955-1964 yıllarında Harvard Üniversitesi'nde Arapça Profesörlüğü yaptı. 1971'de öldü.

    Lot No: 94

    Lot: 94

    Orta Asya'da Arap fütuhatı, H. A. R. GIBB, Çev: M. Hakkı, Evkaf Matbaası, İstanbul, 1930-Özgün karton kapağında, kapak kenarları yıpranmış iç sayfalar temizdir, sayfa formaları açılmamıştır, 26x18 cm, 85 sayfa, Türkçe ve Arapça. Hamilton Alexander Roskeen GIBB: 1895'te lskenderiye'de doğdu. İskoçya'da eğitim gördü ve yüksek öğrenimini Edinburg Üniversitesi'nde Sami diller (ibranice, Aramıce, Arapça) okuyarak tamamladı. 1922'de Londra Üniversitesi'nde Doktora yaptı.1937-1955 yılları arası Oxford, 1955-1964 yıllarında Harvard Üniversitesi'nde Arapça Profesörlüğü yaptı. 1971'de öldü.

    TLSold
  • Dünyada tütün, VEHBİ BELGİL, İstanbul Ticaret Odası Mecmuası, İstanbul, 1960-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, ilk sayfada okuyucu notu mevcuttur, 27x20 cm, 32 sayfa, iç sayfalarda grafik daayfaları mevcuttur.

    Lot No: 95

    Lot: 95

    Dünyada tütün, VEHBİ BELGİL, İstanbul Ticaret Odası Mecmuası, İstanbul, 1960-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, ilk sayfada okuyucu notu mevcuttur, 27x20 cm, 32 sayfa, iç sayfalarda grafik daayfaları mevcuttur.

    TLSold
  • İzmir fuarında Diyarbakır, Diyarbakır Ticaret ve Sanayii Odası, Diyarbakır Basımevi, Diyarbakır, 1938-Özgün karton kapağında oldukça temiz durumda, kapak  sırtı haliyle, 20x15 cm, 43 sayfa, bir adet harita,iki adet plan sayfası, çok sayıda s/b fotoğraflı, arka kapakta şehrin anıtları planı mevcuttur.

    Lot No: 96

    Lot: 96

    İzmir fuarında Diyarbakır, Diyarbakır Ticaret ve Sanayii Odası, Diyarbakır Basımevi, Diyarbakır, 1938-Özgün karton kapağında oldukça temiz durumda, kapak sırtı haliyle, 20x15 cm, 43 sayfa, bir adet harita,iki adet plan sayfası, çok sayıda s/b fotoğraflı, arka kapakta şehrin anıtları planı mevcuttur.

    TLSold
  • KÖY TEMALI İLK ESER - NOVELLA: Karabibik, NABİZÂDE NÂZIM (1862-1893), Vakit Matbaası, İstanbul, 1944.  -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, sayfa formaları açılmamıştır, 20x14 cm, 40 sayfa. İstanbul Nişantaşı'nda doğdu. Asıl adı Ahmet Nazım'dır. Çok küçük yaşta annesini kaybetti. Beyoğlu'nda mahalle mektebinde eğitimine başladı. Üvey annesini de kaybedince çok sıkıntılı bir hayatın içinde kaldı. İlköğrenimine Tophane'deki Sıbyan Mektedi'nde başlayan Nabizade, Fevziye Rüştiyesi ve Beşiktaş Askerî Rüştiyesinde okudu (1876). İlk edebiyat zevkini bu okulda Farsça hocası olan Muallim Cudî'den almıştır. İki yıl sonra Mühendishane-i Berrî-i Hümayun İdadisi'ne girdi. Buradan topçu teğmeni olarak mezun oldu. 1886'da Mekteb-i Hayriye-i Şahane'yi yüzbaşı rütbesiyle tamamladı Harp Akademisi'nde matematik, istihkâm ve topografya dersleri verdi. 1889'da kolağası rütbesini aldı. Ekim 1889-Mart 1890 tarihleri arasında arazi haritalarını çizmek için Kaş'a görevlendirildi. Ardından Suriye'ye gönderildi. 1890 yılında Ravi takma adını kullanarak Ahmet Mithat ile Tercüman-ı Hakikat'te romancılık üzerine bir tartışmaya girişti. 1891'de Manastır'da Üçüncü Ordu'ya bağlı Redif Fırkası'nda görev yaptı. İstanbul'a dönüşünde dördüncü dereceden Mecidî nişanı ile ödüllendirildi. Yine bu yılda Ayşe Naciye Hanım'la evlendi. Ancak kısa bir süre sonra yakalandığı kemik veremi hastalığından kurtulamayarak 5 Ağustos 1893'te öldü.
Nabizade'nin realist/natüralist çizgideki en önemli iki hikâyesi Karabibik ve Seyyie-i Tesamüh'tür. Bilindiği gibi Karabibik'in önsözünde eserin bu yolda yazıldığı bizzat yazarı tarafından söylenmiştir. Bu önsözde kendi duygu ve düşüncelerini katmamanın romancının asıl vazifesi olduğunu söyleyen Nabizade, her iki eserde de bu fikri başarıyla uygulamıştır. Kaş'ta görev yaptığı sıradaki gözlemleri sonucu kaleme aldığını düşündüğümüz Karabibik'te köy hayatı, insanları gibi oldukça sade bir kurguyla anlatılır. Eser, Ahmet Mithat Efendi'yle yaptığı bir tartışmada, yazarın romanın geçtiği yerleri gezip görmesi gerektiği düşüncesinin bir örneğidir. Hikâyenin kahramanı olan Karabibik, oldukça zorlu hayat şartları içinde yaşamasına rağmen, eserin sonunda gerçekleştirmeyi amaçladığı iki şeyi [Bir çift öküz almak ve çirkin kızı Huri'yi evlendirmek] başarmış mutlu bir adamdır.

    Lot No: 97

    Lot: 97

    KÖY TEMALI İLK ESER - NOVELLA: Karabibik, NABİZÂDE NÂZIM (1862-1893), Vakit Matbaası, İstanbul, 1944. -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, sayfa formaları açılmamıştır, 20x14 cm, 40 sayfa. İstanbul Nişantaşı'nda doğdu. Asıl adı Ahmet Nazım'dır. Çok küçük yaşta annesini kaybetti. Beyoğlu'nda mahalle mektebinde eğitimine başladı. Üvey annesini de kaybedince çok sıkıntılı bir hayatın içinde kaldı. İlköğrenimine Tophane'deki Sıbyan Mektedi'nde başlayan Nabizade, Fevziye Rüştiyesi ve Beşiktaş Askerî Rüştiyesinde okudu (1876). İlk edebiyat zevkini bu okulda Farsça hocası olan Muallim Cudî'den almıştır. İki yıl sonra Mühendishane-i Berrî-i Hümayun İdadisi'ne girdi. Buradan topçu teğmeni olarak mezun oldu. 1886'da Mekteb-i Hayriye-i Şahane'yi yüzbaşı rütbesiyle tamamladı Harp Akademisi'nde matematik, istihkâm ve topografya dersleri verdi. 1889'da kolağası rütbesini aldı. Ekim 1889-Mart 1890 tarihleri arasında arazi haritalarını çizmek için Kaş'a görevlendirildi. Ardından Suriye'ye gönderildi. 1890 yılında Ravi takma adını kullanarak Ahmet Mithat ile Tercüman-ı Hakikat'te romancılık üzerine bir tartışmaya girişti. 1891'de Manastır'da Üçüncü Ordu'ya bağlı Redif Fırkası'nda görev yaptı. İstanbul'a dönüşünde dördüncü dereceden Mecidî nişanı ile ödüllendirildi. Yine bu yılda Ayşe Naciye Hanım'la evlendi. Ancak kısa bir süre sonra yakalandığı kemik veremi hastalığından kurtulamayarak 5 Ağustos 1893'te öldü. Nabizade'nin realist/natüralist çizgideki en önemli iki hikâyesi Karabibik ve Seyyie-i Tesamüh'tür. Bilindiği gibi Karabibik'in önsözünde eserin bu yolda yazıldığı bizzat yazarı tarafından söylenmiştir. Bu önsözde kendi duygu ve düşüncelerini katmamanın romancının asıl vazifesi olduğunu söyleyen Nabizade, her iki eserde de bu fikri başarıyla uygulamıştır. Kaş'ta görev yaptığı sıradaki gözlemleri sonucu kaleme aldığını düşündüğümüz Karabibik'te köy hayatı, insanları gibi oldukça sade bir kurguyla anlatılır. Eser, Ahmet Mithat Efendi'yle yaptığı bir tartışmada, yazarın romanın geçtiği yerleri gezip görmesi gerektiği düşüncesinin bir örneğidir. Hikâyenin kahramanı olan Karabibik, oldukça zorlu hayat şartları içinde yaşamasına rağmen, eserin sonunda gerçekleştirmeyi amaçladığı iki şeyi [Bir çift öküz almak ve çirkin kızı Huri'yi evlendirmek] başarmış mutlu bir adamdır.

    TLSold
  • İLK BASKI / HİKÂYELER: Mesut insanlar fotoğrafhanesi, ZİYA OSMAN SABA (1910-1957), Varlık Yayınları, İstanbul, 1952. -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 17x12 cm, 110 sayfa. Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi Saba’nın dokuz anı-öyküsünden oluşur. Bu öykülerde Saba kendi hayatından yola çıkmakla birlikte hayata dair dikkatiyle, küçük şeyleri, her türlü ayrıntıyı fark etmesiyle, bütün bu şeyleri âdeta bir müzik parçasının notaları gibi birbirine bağlı, birbirini tamamlayan ve ahenkli bir şekilde sunuşuyla etkileyicidir. Edebiyatımızın değeri pek bilinmemiş bu güçlü kalemi, bize İkinci Dünya Savaşı yıllarının ve ertesinin İstanbul’undan hayat tasvirleri sunarken kendi hayatından ve bireye dair yaşantılardan yola çıkar. Bireye bir toplumun parçası olduğu dikkatiyle bakar. Ev ve aile yaşantısı, mahalle, arkadaşlık ilişkileri, kadınlarla ilişkiler, çocukluk anıları, anne, baba, çocuk, insan sevgisi öykülerinde ele aldığı başlıca temalardır. Mesut insanlardan mesut olamamışlara, mesut olup saadetini kaybetmişlere, kurban bayramında kurban edilmek üzere bahçede beslenen kuzudan, bulunduğu evin yeni sakinlerinin taşınırken sökmediği kapı arkası çivisine kadar herkes ve her şey onun ilgisine, sevgisine ve empatisine mazhar olur. Gözlemleriyle dikkat çekici derecede ayrıntıcı olan yazar, bütün bunları insan sevgisi, sükûnet, tevekkül ve empatinin damgasını vurduğu bir bakış açısıyla ele alır. Öyküleri anlatım açısından daha çok hatırlamaya dayalıdır, sanki kayıp gitmiş mesut bir zaman parçasının arayışındadır yazar. Kitaba adını veren öyküde kaybolup gitmiş saadet zamanlarının özlemi vardır. Etrafında daha çok aile ile simgeleşen bir saadet varken kendisi yalnızdır. Böylece aile hayatına düşkünlüğüne ve insanseverliğine rağmen edebiyatımıza gözlemci ve yalnız bireyi getiren yazarlarımızdan olur Saba. “Babamın Elbisesi”nde, öykünün olanca minimalist kurgusu içinde özlemi, çocukluğunda kaybettiği babasına duyduğu sevgiyi, bireyin bazen sebepsiz yere topluma uymasını ve bunun yarattığı çelişkileri başarıyla anlatır. “Okumak” Ziya Osman Saba’yı tanımak isteyenlerin çok yararlanacağı otobiyografik bir öyküdür. Okur, okuduklarından edindiği bilgi ve hayal gücünün şekillendirdiği, bir antolojiye kendisinin kaydettiği şekliyle “Türk şairi Ziya”yı tanır bu öyküde. “O Mahalle” Saba’nın bir öykücü olarak anlatısının tipik görüntüleriyle doludur: Bir ahenk içinde var olan insanlar, sıcak insan ilişkileri, İstanbul, aile ve çocuk sevgisi, babalık duygusu; bütün bu ahengin bozulan ekonomik durumun etkisiyle bozulması, şartların insanları değiştirmesi gerçeği karşısında kayıp giden mesut zamanlara duyulan özlem… Behçet Necatigil’in Edebiyatımızda Eserler Sözlüğü’nde belirttiği gibi, dönemlerine göre sıralandığında biyografisini kronolojik bir gelişim içinde bütünleyecek öykülerdir bunlar.

    Lot No: 98

    Lot: 98

    İLK BASKI / HİKÂYELER: Mesut insanlar fotoğrafhanesi, ZİYA OSMAN SABA (1910-1957), Varlık Yayınları, İstanbul, 1952. -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 17x12 cm, 110 sayfa. Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi Saba’nın dokuz anı-öyküsünden oluşur. Bu öykülerde Saba kendi hayatından yola çıkmakla birlikte hayata dair dikkatiyle, küçük şeyleri, her türlü ayrıntıyı fark etmesiyle, bütün bu şeyleri âdeta bir müzik parçasının notaları gibi birbirine bağlı, birbirini tamamlayan ve ahenkli bir şekilde sunuşuyla etkileyicidir. Edebiyatımızın değeri pek bilinmemiş bu güçlü kalemi, bize İkinci Dünya Savaşı yıllarının ve ertesinin İstanbul’undan hayat tasvirleri sunarken kendi hayatından ve bireye dair yaşantılardan yola çıkar. Bireye bir toplumun parçası olduğu dikkatiyle bakar. Ev ve aile yaşantısı, mahalle, arkadaşlık ilişkileri, kadınlarla ilişkiler, çocukluk anıları, anne, baba, çocuk, insan sevgisi öykülerinde ele aldığı başlıca temalardır. Mesut insanlardan mesut olamamışlara, mesut olup saadetini kaybetmişlere, kurban bayramında kurban edilmek üzere bahçede beslenen kuzudan, bulunduğu evin yeni sakinlerinin taşınırken sökmediği kapı arkası çivisine kadar herkes ve her şey onun ilgisine, sevgisine ve empatisine mazhar olur. Gözlemleriyle dikkat çekici derecede ayrıntıcı olan yazar, bütün bunları insan sevgisi, sükûnet, tevekkül ve empatinin damgasını vurduğu bir bakış açısıyla ele alır. Öyküleri anlatım açısından daha çok hatırlamaya dayalıdır, sanki kayıp gitmiş mesut bir zaman parçasının arayışındadır yazar. Kitaba adını veren öyküde kaybolup gitmiş saadet zamanlarının özlemi vardır. Etrafında daha çok aile ile simgeleşen bir saadet varken kendisi yalnızdır. Böylece aile hayatına düşkünlüğüne ve insanseverliğine rağmen edebiyatımıza gözlemci ve yalnız bireyi getiren yazarlarımızdan olur Saba. “Babamın Elbisesi”nde, öykünün olanca minimalist kurgusu içinde özlemi, çocukluğunda kaybettiği babasına duyduğu sevgiyi, bireyin bazen sebepsiz yere topluma uymasını ve bunun yarattığı çelişkileri başarıyla anlatır. “Okumak” Ziya Osman Saba’yı tanımak isteyenlerin çok yararlanacağı otobiyografik bir öyküdür. Okur, okuduklarından edindiği bilgi ve hayal gücünün şekillendirdiği, bir antolojiye kendisinin kaydettiği şekliyle “Türk şairi Ziya”yı tanır bu öyküde. “O Mahalle” Saba’nın bir öykücü olarak anlatısının tipik görüntüleriyle doludur: Bir ahenk içinde var olan insanlar, sıcak insan ilişkileri, İstanbul, aile ve çocuk sevgisi, babalık duygusu; bütün bu ahengin bozulan ekonomik durumun etkisiyle bozulması, şartların insanları değiştirmesi gerçeği karşısında kayıp giden mesut zamanlara duyulan özlem… Behçet Necatigil’in Edebiyatımızda Eserler Sözlüğü’nde belirttiği gibi, dönemlerine göre sıralandığında biyografisini kronolojik bir gelişim içinde bütünleyecek öykülerdir bunlar.

    TLSold
  • İTHAFLI İMZALI / TİYATRO: Tersine dönen şemsiye, SABAHATTİN KUDRET AKSAL, (1920-1993), Varlık Yayınları, İstanbul, 1958.  -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 17x12 cm, 86 sayfa, tiyatro.
İlk dört oyununda aile kurumu değişik boyutlarıyla irdelenir, ailenin birey üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri ele alınır, özellikle de bireysel özgürlük alanıyla aile kurumunun sınırlılıkları arasındaki çatışmalara yer verir. Yine bu ilk oyunlarında şiirsel bir dile, dram, fantezi unsurlarına ve gerçekçi bir anlatıma ağırlık verir. Tersine Dönen Şemsiye’de rüzgârda şemsiyesi ters dönen bir kişinin çağrışımla içine girdiği aşk rüyasına yer verilir.

 İstanbul’da Beşiktaş semtine bağlı Akaretler Caddesinde bir evde doğdu. Babası Sadettin, annesi ise Asiye’dir. İlkokula 1926’da Beşiktaş Şark İdadisi’nde başladı ve 1931’de mezun oldu. 1934 yılında Özel Işık Lisesi'nin ortaokulundan mezun oldu. 1937’de de aynı okulun lise bölümünü bitirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girmişse de bitiremeden buradan ayrıldı ve 1938’de aynı üniversitenin Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'ne kaydoldu. 1943’te bu bölümü bitirdi. Fatma Münire Bütün’le 1943’te evlendi. Hiç çocukları olmadı. 1943-1948 yılları arasında İstanbul'da değişik liselerde felsefe öğretmeni olarak çalıştı. 1948-1949 yıllarında askerlik hizmetini nakliye subayı olarak tamamladı. 1950-1951 yıllarında bir süre Çalışma Bakanlığında iş müfettişliği yaptı. Ayrıca 1952-1970 arasında bazı ara dönemler olsa da İstanbul Belediyesi Müfettişliği yaptı. 1970’te İstanbul Belediye Konservatuarı Tiyatro Bölümünde öğretmenliğe başladı. Bu görevinden 6 Mayıs 1977’de emekli oldu. Ayrıca 1959’da İstanbul Belediyesi Konservatuvar Müdürlüğü, 1961’de Şehir Tiyatroları Müdürlüğü, 1962’de Şehir Operası Sanat Yönetmenliği, 1963-1968 arasında İstanbul Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğü ve İstanbul Belediyesi Sanat Müşavirliği görevlerinde bulundu. 1980-1981 yıllarında Güzel Sanatlar Akademisi Ahmet Haşim Kürsüsünde estetik ve psikoloji dersleri verdi. 19 Nisan 1993’te İstanbul’da öldü. Mezarı Üsküdar'da Karacaahmet Mezarlığındadır.

    Lot No: 99

    Lot: 99

    İTHAFLI İMZALI / TİYATRO: Tersine dönen şemsiye, SABAHATTİN KUDRET AKSAL, (1920-1993), Varlık Yayınları, İstanbul, 1958. -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 17x12 cm, 86 sayfa, tiyatro. İlk dört oyununda aile kurumu değişik boyutlarıyla irdelenir, ailenin birey üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri ele alınır, özellikle de bireysel özgürlük alanıyla aile kurumunun sınırlılıkları arasındaki çatışmalara yer verir. Yine bu ilk oyunlarında şiirsel bir dile, dram, fantezi unsurlarına ve gerçekçi bir anlatıma ağırlık verir. Tersine Dönen Şemsiye’de rüzgârda şemsiyesi ters dönen bir kişinin çağrışımla içine girdiği aşk rüyasına yer verilir. İstanbul’da Beşiktaş semtine bağlı Akaretler Caddesinde bir evde doğdu. Babası Sadettin, annesi ise Asiye’dir. İlkokula 1926’da Beşiktaş Şark İdadisi’nde başladı ve 1931’de mezun oldu. 1934 yılında Özel Işık Lisesi'nin ortaokulundan mezun oldu. 1937’de de aynı okulun lise bölümünü bitirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girmişse de bitiremeden buradan ayrıldı ve 1938’de aynı üniversitenin Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'ne kaydoldu. 1943’te bu bölümü bitirdi. Fatma Münire Bütün’le 1943’te evlendi. Hiç çocukları olmadı. 1943-1948 yılları arasında İstanbul'da değişik liselerde felsefe öğretmeni olarak çalıştı. 1948-1949 yıllarında askerlik hizmetini nakliye subayı olarak tamamladı. 1950-1951 yıllarında bir süre Çalışma Bakanlığında iş müfettişliği yaptı. Ayrıca 1952-1970 arasında bazı ara dönemler olsa da İstanbul Belediyesi Müfettişliği yaptı. 1970’te İstanbul Belediye Konservatuarı Tiyatro Bölümünde öğretmenliğe başladı. Bu görevinden 6 Mayıs 1977’de emekli oldu. Ayrıca 1959’da İstanbul Belediyesi Konservatuvar Müdürlüğü, 1961’de Şehir Tiyatroları Müdürlüğü, 1962’de Şehir Operası Sanat Yönetmenliği, 1963-1968 arasında İstanbul Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğü ve İstanbul Belediyesi Sanat Müşavirliği görevlerinde bulundu. 1980-1981 yıllarında Güzel Sanatlar Akademisi Ahmet Haşim Kürsüsünde estetik ve psikoloji dersleri verdi. 19 Nisan 1993’te İstanbul’da öldü. Mezarı Üsküdar'da Karacaahmet Mezarlığındadır.

    TLSold
  • İLK BASKI / ŞİİRLER: Âşık merdiveni, OKTAY RİFAT (1914-1988), Yeditepe Yayınları, İstanbul, 1958. -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x14 cm, 46 sayfa, çok sayıda s/b resimli. Kapak ve iç sayfa çizimleri Metin Eloğlu imzalıdır. Şâirin İkinci Yeni çizgisinde yazdığı bu şiirleri ile özgün imgeler  görülür. “Garip döneminde, şiiri her türlü süsten arındırarak, tabii hâliyle karşımıza çıkan şair, İkinci Yeni döneminde ona kendi imaj dünyasının zengin ve renkli dil elbisesini giydirir.”

    Lot No: 100

    Lot: 100

    İLK BASKI / ŞİİRLER: Âşık merdiveni, OKTAY RİFAT (1914-1988), Yeditepe Yayınları, İstanbul, 1958. -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x14 cm, 46 sayfa, çok sayıda s/b resimli. Kapak ve iç sayfa çizimleri Metin Eloğlu imzalıdır. Şâirin İkinci Yeni çizgisinde yazdığı bu şiirleri ile özgün imgeler görülür. “Garip döneminde, şiiri her türlü süsten arındırarak, tabii hâliyle karşımıza çıkan şair, İkinci Yeni döneminde ona kendi imaj dünyasının zengin ve renkli dil elbisesini giydirir.”

    TLSold
  • İLK BASKI / ŞİİRLER: Yumuşak G, METİN ELOĞLU (1927-1985), Baha Matbaası, İstanbul, 1975. -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x14 cm, 42 sayfa.

    Lot No: 101

    Lot: 101

    İLK BASKI / ŞİİRLER: Yumuşak G, METİN ELOĞLU (1927-1985), Baha Matbaası, İstanbul, 1975. -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x14 cm, 42 sayfa.

    TLSold
  • İNCELEME / ANTOLOJİ / İKİNCİ YENİ BİYOGRAFİ: Metin Eloğlu, ASIM BEZİRCİ (1927-1993), Güney Yayınları, İstanbul, 1971. Arka kapak fotoğrafı: Ara Güler. -Özgün karton kapağında, kapak kenarları yıpranmış harici temiz durumda, 20x13 cm, 141, [3] sayfa. Arka kapak fotoğrafı: Ara Güler.

    Lot No: 102

    Lot: 102

    İNCELEME / ANTOLOJİ / İKİNCİ YENİ BİYOGRAFİ: Metin Eloğlu, ASIM BEZİRCİ (1927-1993), Güney Yayınları, İstanbul, 1971. Arka kapak fotoğrafı: Ara Güler. -Özgün karton kapağında, kapak kenarları yıpranmış harici temiz durumda, 20x13 cm, 141, [3] sayfa. Arka kapak fotoğrafı: Ara Güler.

    TLSold
  • İLK BASKI / ŞİİRLER: Türkiye'nin adresi, METİN ELOĞLU (1927-1985), Yeditepe Yayınları, İstanbul, 1965. Desenler ve kapak: Metin Eloğlu.-Özgün karton kapağında, kapakta ve ilk sayfada okuyucu notu mevcuttur, harici temiz durumda, 20x14 cm, 43, [3] sayfa. Kapak düzeni ve desenler: Metin Eloğlu.

    Lot No: 103

    Lot: 103

    İLK BASKI / ŞİİRLER: Türkiye'nin adresi, METİN ELOĞLU (1927-1985), Yeditepe Yayınları, İstanbul, 1965. Desenler ve kapak: Metin Eloğlu.-Özgün karton kapağında, kapakta ve ilk sayfada okuyucu notu mevcuttur, harici temiz durumda, 20x14 cm, 43, [3] sayfa. Kapak düzeni ve desenler: Metin Eloğlu.

    TLSold
  • İLK BASKI / ŞİİRLER: Dizin, METİN ELOĞLU (1927-1985), Güney Yayınları, İstanbul, 1971. Kapak ve iç desenler: Orhan Peker. Arka kapak fotoğraf: Ara Güler.-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x13 cm, 130, [14] sayfa. Kapak ve iç desenler: Orhan Peker. Arka kapak fotoğraf: Ara Güler. Şiir kitaplarından Dizin, 1972 yılında TDK Şiir Ödülü’nü kazanmıştır.

    Lot No: 104

    Lot: 104

    İLK BASKI / ŞİİRLER: Dizin, METİN ELOĞLU (1927-1985), Güney Yayınları, İstanbul, 1971. Kapak ve iç desenler: Orhan Peker. Arka kapak fotoğraf: Ara Güler.-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x13 cm, 130, [14] sayfa. Kapak ve iç desenler: Orhan Peker. Arka kapak fotoğraf: Ara Güler. Şiir kitaplarından Dizin, 1972 yılında TDK Şiir Ödülü’nü kazanmıştır.

    TLSold
  • İLK BASKI / ŞİİRLER: Sürgün, AHMET OKTAY (1933-2016), Ada Yayınları, İstanbul, 1979. -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x14 cm, 45 sayfa. Burhan Uygun'un 7 desenini içeren bu kitap 1979 yılının Mart ayında İstanbul'da Güzel Sanatlar Matbbasında A. Ş. 'de birinci hamur kağıda 1100 adet basılarak, numaralandırılmıştır, 657. numaralı nüshasıdır.   Şiirlerinde toplumcu tavırla hayatın farklı yönlerini kapsamlı bir şekilde gözlemlemiş ve bunu şiirine yansıtırken bireyi, yazınsallığı, imgeselliği ön planda tutmuş, yaşananların birey üzerindeki etkilerini işlemiştir. Ahmet Oktay anlamı dışlamamış ama şiirde anlamın kendini kolayca ortaya koymasına da sıcak bakmamış ve imgesel anlatımı tercih etmiştir. Ahmet Oktay temaları ağır bir dil yerine arı bir Türkçeyle işlemiştir. Şiirinin dili bir taraftan konuşma dilinden diğer taraftan belirli bir kültür düzeyinin anlayabileceği dilden beslenmiştir. Şair, arı bir dil kullansa da kolay anlaşılabilen şairlerden değildir. Biçim açısından kendini tekrar etmek istememiş, şiirlerinde çeşitli biçimleri kullanmıştır. Bu yönleriyle şair, toplumcu anlayışla İkinci Yeni anlayışını birleştirmiştir. Bu özellikler Ahmet Oktay'ı toplumcu duyarlılığı olan modern bir şair kılmaktadır.

    Lot No: 105

    Lot: 105

    İLK BASKI / ŞİİRLER: Sürgün, AHMET OKTAY (1933-2016), Ada Yayınları, İstanbul, 1979. -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x14 cm, 45 sayfa. Burhan Uygun'un 7 desenini içeren bu kitap 1979 yılının Mart ayında İstanbul'da Güzel Sanatlar Matbbasında A. Ş. 'de birinci hamur kağıda 1100 adet basılarak, numaralandırılmıştır, 657. numaralı nüshasıdır. Şiirlerinde toplumcu tavırla hayatın farklı yönlerini kapsamlı bir şekilde gözlemlemiş ve bunu şiirine yansıtırken bireyi, yazınsallığı, imgeselliği ön planda tutmuş, yaşananların birey üzerindeki etkilerini işlemiştir. Ahmet Oktay anlamı dışlamamış ama şiirde anlamın kendini kolayca ortaya koymasına da sıcak bakmamış ve imgesel anlatımı tercih etmiştir. Ahmet Oktay temaları ağır bir dil yerine arı bir Türkçeyle işlemiştir. Şiirinin dili bir taraftan konuşma dilinden diğer taraftan belirli bir kültür düzeyinin anlayabileceği dilden beslenmiştir. Şair, arı bir dil kullansa da kolay anlaşılabilen şairlerden değildir. Biçim açısından kendini tekrar etmek istememiş, şiirlerinde çeşitli biçimleri kullanmıştır. Bu yönleriyle şair, toplumcu anlayışla İkinci Yeni anlayışını birleştirmiştir. Bu özellikler Ahmet Oktay'ı toplumcu duyarlılığı olan modern bir şair kılmaktadır.

    TLSold
  • İLK BASKI / MİZAH HİKÂYELERİ: Rıfat bey neden kaşınıyor?, AZİZ NESİN (1916-1995), Tan Matbaası, İstanbul, 1965. -Özgün karton kapağında oldukça  temiz durumda, 20x14 cm, 156 sayfa. Toplamda on beş hikayeden oluşur.

    Lot No: 106

    Lot: 106

    İLK BASKI / MİZAH HİKÂYELERİ: Rıfat bey neden kaşınıyor?, AZİZ NESİN (1916-1995), Tan Matbaası, İstanbul, 1965. -Özgün karton kapağında oldukça temiz durumda, 20x14 cm, 156 sayfa. Toplamda on beş hikayeden oluşur.

    TLSold
  • İLK BASKI / HİKÂYELER / AGOP ARAD ÇİZİMLİ KAPAK: Çamaşırcının kızı, ORHAN KEMÂL (1914-1970), Yeditepe Yayınları, İstanbul, 1952. -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, ilk sayfada okuyucu notu mevcuttur, 17x12 cm, 80 sayfa, çok sayıda s/b çizimli. Resimleyen: A[gop] Arad. Küçük hikâyeden romana geçmiş olan Orhan Kemal'in hikâyeleri romanlarından daha güçlü ve etkilidir. İyi bildiği işçi çevresinde özellikle çocuk-işçilerin istismarını anlattığı hikâyeler, ayrıca üzerinde durulmayı gerektirir. Küçük yaşta kardeşlerinin bakımını üstlenen, cılız bedenlerinden umulmayan bir beceri ile ustalarının takdirini kazanan bu işçi çocuklar bir bakıma geleceğe güvenin ifadesidir. Çamaşırcının Kızı' nda yer alan öykülerinde, yaşadıkları kıstırılmışlık ve imkânsızlığa karşın, gerçeğin acımasız soğuğundan, tükenmeyen hayalleriyle umutlarını diri tutma uğraşı vererek korunmaya çalışan insanların içinden sesleniyor. İçinde bulunan öyküler: Çamaşırcının Kızı, Kötü Kadın, Duvarcı Celal, Şahut ve Karısı, Dilenci, Sevinç, Çöpçü, İki Kız, Ayşe ile Fatma, Eski Gardiyan, Recep.

    Lot No: 107

    Lot: 107

    İLK BASKI / HİKÂYELER / AGOP ARAD ÇİZİMLİ KAPAK: Çamaşırcının kızı, ORHAN KEMÂL (1914-1970), Yeditepe Yayınları, İstanbul, 1952. -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, ilk sayfada okuyucu notu mevcuttur, 17x12 cm, 80 sayfa, çok sayıda s/b çizimli. Resimleyen: A[gop] Arad. Küçük hikâyeden romana geçmiş olan Orhan Kemal'in hikâyeleri romanlarından daha güçlü ve etkilidir. İyi bildiği işçi çevresinde özellikle çocuk-işçilerin istismarını anlattığı hikâyeler, ayrıca üzerinde durulmayı gerektirir. Küçük yaşta kardeşlerinin bakımını üstlenen, cılız bedenlerinden umulmayan bir beceri ile ustalarının takdirini kazanan bu işçi çocuklar bir bakıma geleceğe güvenin ifadesidir. Çamaşırcının Kızı' nda yer alan öykülerinde, yaşadıkları kıstırılmışlık ve imkânsızlığa karşın, gerçeğin acımasız soğuğundan, tükenmeyen hayalleriyle umutlarını diri tutma uğraşı vererek korunmaya çalışan insanların içinden sesleniyor. İçinde bulunan öyküler: Çamaşırcının Kızı, Kötü Kadın, Duvarcı Celal, Şahut ve Karısı, Dilenci, Sevinç, Çöpçü, İki Kız, Ayşe ile Fatma, Eski Gardiyan, Recep.

    TLSold
  • ŞİİRLER: Şu 1941 yılında, NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), Evren Yayınları, İstanbul, 1965. -Özgün karton kapağında, kapakta sararmalar harici temiz durumda, 24x17 cm, 102 sayfa.

    Lot No: 108

    Lot: 108

    ŞİİRLER: Şu 1941 yılında, NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), Evren Yayınları, İstanbul, 1965. -Özgün karton kapağında, kapakta sararmalar harici temiz durumda, 24x17 cm, 102 sayfa.

    TLSold
  • Bugünün Konya'sı, KEMAL UĞURLU, Azim Kağıtçılık ve Matbaacılık, Konya, 1958-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, kapakta bir mühür, künye sayfasında ve iç sayfalarda halk kütüphanesi kaşesi mevcuttur, harici durumu temizdir, 25x17 cm, 70, [2] sayfa, çok sayıda s/b fotoğraflı. Konya'nın tarihini,  ziraat ve sanayi faaliyetlerini, döneminde yapılan faaliyetleri anlatan geniş 1950'li yıllara ait geniş çaplı bir çalışmadır.

    Lot No: 109

    Lot: 109

    Bugünün Konya'sı, KEMAL UĞURLU, Azim Kağıtçılık ve Matbaacılık, Konya, 1958-Özgün karton kapağında çok temiz durumda, kapakta bir mühür, künye sayfasında ve iç sayfalarda halk kütüphanesi kaşesi mevcuttur, harici durumu temizdir, 25x17 cm, 70, [2] sayfa, çok sayıda s/b fotoğraflı. Konya'nın tarihini, ziraat ve sanayi faaliyetlerini, döneminde yapılan faaliyetleri anlatan geniş 1950'li yıllara ait geniş çaplı bir çalışmadır.

    TLSold
  • CUMHURİYET'İN 15. YILI KUTLAMALARINDA ŞEHİR MONOGRAFİLERİ: Cumhuriyet'in 15'inci yılında Manisa, H. ULUÇAY, Tan Matbaası, 1938.-Özgün kırmızı cildi içerisinde, ilk sayfası "Dayıcığım yaptığımız bir kitaptan size de bir tane, 1938" ibaresiyle ithaflı - imzalı, 27x20 cm, iç sayfalar çok sayıda s/b fotoğraf ve resimli. Ön sözü Manisa valisi Lütfi kırdar tarafından yazılmıştır. Cumhuriyet’in on beşinci yıldönümünü hatırasına yayınlanan ve toplamda 39 adet belirlenebilen bu eserlerde, ilgili vilayetin belediye hizmetlerinden, halkevi faaliyetlerine; milli eğitim hizmetlerinden, sanayi kuruluşlarına; tarımsal faaliyetlerinden, coğrafi özelliklerine; tarihinden, nüfus yapısına; sağlık hizmetlerinden, spor etkinliklerine; vakıf işlerinden şehirde hizmet veren banka, Çocuk Esirgeme Kurumu ve Kızılay gibi kurumlara varıncaya kadar geniş perspektifte bilgiler ve bütün bu alanlara dair fotoğraf, resim ve grafik gibi görsel malzemeler bulunmaktadır. Bu hali ile eserler, 1938 yılı Türkiyesi’nin panoramasını gözler önüne sermektedir. Dönemin prestij eserleri arasında yer alan ve bir çeşit vilayet yıllıkları biçiminde de düşünülebilir. Bu eserlerin halkevleri tarafından organize edildiği düşünülürse, yayın kalitesinin de o şehirdeki halkevinin mesai ve bilgi birikimi ile olgunlaştığı söylenebilir. Kuruldukları yıldan itibaren yayınladıkları dergi veya kitaplar ile deneyim kazanan halkevlerinin bu yayın faaliyetinde de oldukça iyi çalıştırdıkları görülmektedir
Manisa Vilayeti’ne ait eser ise, vilayet ve kazalarda yapılmış ve yapılmakta olan mimarî yapıların isimlerini de vermekle diğer eserlerden ayrılmaktadır ve albüm biçiminde hazırlanmış görsel malzemelerin çokluğu ile ön plana çıkmıştır.(Cumhuriyetin 15 İnci Yılında Manisa, 1938)

    Lot No: 110

    Lot: 110

    CUMHURİYET'İN 15. YILI KUTLAMALARINDA ŞEHİR MONOGRAFİLERİ: Cumhuriyet'in 15'inci yılında Manisa, H. ULUÇAY, Tan Matbaası, 1938.-Özgün kırmızı cildi içerisinde, ilk sayfası "Dayıcığım yaptığımız bir kitaptan size de bir tane, 1938" ibaresiyle ithaflı - imzalı, 27x20 cm, iç sayfalar çok sayıda s/b fotoğraf ve resimli. Ön sözü Manisa valisi Lütfi kırdar tarafından yazılmıştır. Cumhuriyet’in on beşinci yıldönümünü hatırasına yayınlanan ve toplamda 39 adet belirlenebilen bu eserlerde, ilgili vilayetin belediye hizmetlerinden, halkevi faaliyetlerine; milli eğitim hizmetlerinden, sanayi kuruluşlarına; tarımsal faaliyetlerinden, coğrafi özelliklerine; tarihinden, nüfus yapısına; sağlık hizmetlerinden, spor etkinliklerine; vakıf işlerinden şehirde hizmet veren banka, Çocuk Esirgeme Kurumu ve Kızılay gibi kurumlara varıncaya kadar geniş perspektifte bilgiler ve bütün bu alanlara dair fotoğraf, resim ve grafik gibi görsel malzemeler bulunmaktadır. Bu hali ile eserler, 1938 yılı Türkiyesi’nin panoramasını gözler önüne sermektedir. Dönemin prestij eserleri arasında yer alan ve bir çeşit vilayet yıllıkları biçiminde de düşünülebilir. Bu eserlerin halkevleri tarafından organize edildiği düşünülürse, yayın kalitesinin de o şehirdeki halkevinin mesai ve bilgi birikimi ile olgunlaştığı söylenebilir. Kuruldukları yıldan itibaren yayınladıkları dergi veya kitaplar ile deneyim kazanan halkevlerinin bu yayın faaliyetinde de oldukça iyi çalıştırdıkları görülmektedir Manisa Vilayeti’ne ait eser ise, vilayet ve kazalarda yapılmış ve yapılmakta olan mimarî yapıların isimlerini de vermekle diğer eserlerden ayrılmaktadır ve albüm biçiminde hazırlanmış görsel malzemelerin çokluğu ile ön plana çıkmıştır.(Cumhuriyetin 15 İnci Yılında Manisa, 1938)

    TLSold
  • İTHAFLI İMZALI / İŞ DÜNYASI: Rusya'dan Amerika'ya gezdiklerim gördüklerim [KUTULU-CİLTLİ-ŞÖMİZLİ], SAKIP SABANCI, (1933-2004), Reyo Basımevi, İstanbul, 1989. -Yayıncısının özgün cildinde, kutulu ve şömizli, çok temiz durumda, künye sayfası Sakıp Sabancı tarafından "Sn. Alparslan Aydın'a en iyi dileklerimle, 6 Aralık 1989" ibaresiyle ithaflı imzalıdır. 25x17 cm, 312, 8 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraflı.

    Lot No: 111

    Lot: 111

    İTHAFLI İMZALI / İŞ DÜNYASI: Rusya'dan Amerika'ya gezdiklerim gördüklerim [KUTULU-CİLTLİ-ŞÖMİZLİ], SAKIP SABANCI, (1933-2004), Reyo Basımevi, İstanbul, 1989. -Yayıncısının özgün cildinde, kutulu ve şömizli, çok temiz durumda, künye sayfası Sakıp Sabancı tarafından "Sn. Alparslan Aydın'a en iyi dileklerimle, 6 Aralık 1989" ibaresiyle ithaflı imzalıdır. 25x17 cm, 312, 8 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraflı.

    TLSold
  • Turkey to-day. Translated by Josemee M. Greenwood, STEPHAN RONART, Robert Hale Limited, London, 1937-Yayıncısının özgün bez cildinde, çok temiz durumda, 23 x 16 cm, İngilizce, 251 sayfa, s/b resimler. "Turkey to-day. Translated by Josemee M. Greenwood.", STEPHAN RONART, Robert Hale Limited , Londra, 1938. İlk İngilizce baskı. Turkish peoples and Turkish lands.: Forces. / Turk and Islam. / Anatolia. / Ottoman sultans. / Kamâl Ataturk. / Ankara. / Turkish national economy. / Kamalism. / Bibliography., Appendices. First English Edition. 'La Turquie d'aujourd'hui' is first French Edition in 1937. This edition was translated from German into English by Josemee M. Greenwood. (German Edition is real first edition: 'Die Türkei von heute' in 1936.).

    Lot No: 112

    Lot: 112

    Turkey to-day. Translated by Josemee M. Greenwood, STEPHAN RONART, Robert Hale Limited, London, 1937-Yayıncısının özgün bez cildinde, çok temiz durumda, 23 x 16 cm, İngilizce, 251 sayfa, s/b resimler. "Turkey to-day. Translated by Josemee M. Greenwood.", STEPHAN RONART, Robert Hale Limited , Londra, 1938. İlk İngilizce baskı. Turkish peoples and Turkish lands.: Forces. / Turk and Islam. / Anatolia. / Ottoman sultans. / Kamâl Ataturk. / Ankara. / Turkish national economy. / Kamalism. / Bibliography., Appendices. First English Edition. 'La Turquie d'aujourd'hui' is first French Edition in 1937. This edition was translated from German into English by Josemee M. Greenwood. (German Edition is real first edition: 'Die Türkei von heute' in 1936.).

    TLSold
  • History of the Ottoman Empire and Modern Turkey Volume II: Rreform, revolution and Republic: The rise of modern Turkey [CİLTLİ-ŞÖMİZLİ], STANDFORD J. SHAW, EZEL KURAL SHAW, Cambridge Universty Press, Cambridge, 1977-Yayıncısının özgün cildinde, cilt ver şömiz kenarları hafif yıpranmış, şömizi bant ile tamir görmüş haliyle, iç sayfalar  temiz durumda, 24x18 cm, xxi, [5], 518 sayfa, iki adet harita sayfası mevcuttur. Haritalar: The rise of Ottoman Empire: 1280-1683, Decline of the Ottoman Empire and rise of the Turkish Republic 1683-1975. İngilizce.

    Lot No: 113

    Lot: 113

    History of the Ottoman Empire and Modern Turkey Volume II: Rreform, revolution and Republic: The rise of modern Turkey [CİLTLİ-ŞÖMİZLİ], STANDFORD J. SHAW, EZEL KURAL SHAW, Cambridge Universty Press, Cambridge, 1977-Yayıncısının özgün cildinde, cilt ver şömiz kenarları hafif yıpranmış, şömizi bant ile tamir görmüş haliyle, iç sayfalar temiz durumda, 24x18 cm, xxi, [5], 518 sayfa, iki adet harita sayfası mevcuttur. Haritalar: The rise of Ottoman Empire: 1280-1683, Decline of the Ottoman Empire and rise of the Turkish Republic 1683-1975. İngilizce.

    TLSold
  • Low dams a manual of design for small water storage projects, NATIONAL RESOURCES COMMITTEE, U.S. Government Printing Office, Washington, 1939  -Yayıncısının özgün bez cildinde çok temiz durumda, ikinci sayfasında Harvard Engineering Library-1948 kaşesi mevcuttur, 24x16 cm, xii, 431 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraf ve çizim sayfası, 3 adet katlanır harita sayfası ve çok sayıda harita ve grafik sayfası mevcuttur.

    Lot No: 114

    Lot: 114

    Low dams a manual of design for small water storage projects, NATIONAL RESOURCES COMMITTEE, U.S. Government Printing Office, Washington, 1939 -Yayıncısının özgün bez cildinde çok temiz durumda, ikinci sayfasında Harvard Engineering Library-1948 kaşesi mevcuttur, 24x16 cm, xii, 431 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraf ve çizim sayfası, 3 adet katlanır harita sayfası ve çok sayıda harita ve grafik sayfası mevcuttur.

    TLSold
  • İslâmın nûru: Dinî-İlmî-Ahlâkî-Edebî Mecmua [İki Cilt Takım] Nisan 1951 - Nisan 1953 Yılları Arası Toplam: 24 Sayı Sahib ve Neşriyat Müdürü: Ali Kemal Belviranlı-Özel kabartmalı cilt  içerisinde, cilt sırtında cilt numarası ve derginin ismi belirtilmiş, özgün sayı kapakları korunarak ciltlenmiştir, 28x21 cm. Kapak üzerinde Miladi ve hicri tarih,  Derginin her sayısında kapak resmi olarak genellikle İstanbul'un camileri kullanılmış, İstanbul harici olarak Kudüs Mescid-i Aksa görseli görülmektedir. Arka kapak görselinde bir yıl boyunca bir seri oluşturacak şekilde hat levhalar kullanılmıştır. Birinci cildin 12 levhası Hattat Şefik Bey'e aittir. Kapak sayfaları görseller okuyucular tarafından levha olarak kullanılabilinsin diye noktalı yerlerden kesilecek şekilde tasarlanmıştır. İkinci cillte ayrıca müstakil hat sayfaları mevcuttur. Her sayı 48 sayfadan oluşur, ilk sayfada künye ve takdim  ve bir Ayet ve tefsiri bulunur, iç sayfalarda yazılar haricinde bir sure ve tefsiri, Kur'an-ı Kerim ve Arapça dersleri, Mevlana Yunus Emre gibi mutasavvıflardan şiir parçaları mevcuttur. Basıldığı Yer: Akgün Matbaası-İstanbul.

    Lot No: 115

    Lot: 115

    İslâmın nûru: Dinî-İlmî-Ahlâkî-Edebî Mecmua [İki Cilt Takım] Nisan 1951 - Nisan 1953 Yılları Arası Toplam: 24 Sayı Sahib ve Neşriyat Müdürü: Ali Kemal Belviranlı-Özel kabartmalı cilt içerisinde, cilt sırtında cilt numarası ve derginin ismi belirtilmiş, özgün sayı kapakları korunarak ciltlenmiştir, 28x21 cm. Kapak üzerinde Miladi ve hicri tarih, Derginin her sayısında kapak resmi olarak genellikle İstanbul'un camileri kullanılmış, İstanbul harici olarak Kudüs Mescid-i Aksa görseli görülmektedir. Arka kapak görselinde bir yıl boyunca bir seri oluşturacak şekilde hat levhalar kullanılmıştır. Birinci cildin 12 levhası Hattat Şefik Bey'e aittir. Kapak sayfaları görseller okuyucular tarafından levha olarak kullanılabilinsin diye noktalı yerlerden kesilecek şekilde tasarlanmıştır. İkinci cillte ayrıca müstakil hat sayfaları mevcuttur. Her sayı 48 sayfadan oluşur, ilk sayfada künye ve takdim ve bir Ayet ve tefsiri bulunur, iç sayfalarda yazılar haricinde bir sure ve tefsiri, Kur'an-ı Kerim ve Arapça dersleri, Mevlana Yunus Emre gibi mutasavvıflardan şiir parçaları mevcuttur. Basıldığı Yer: Akgün Matbaası-İstanbul.

    TLSold
  • Kur'an- Kerim [ÖZEL KUTULU - 30 CÜZ TAKIM], Hizmet Vakfı Yayınları, İstanbul, 1974.-Yayıncısının  özel deri ve içi kadife kaplı kırmızı kutusu içerisinde, numaralandırılmış 30 adet cüz halinde Kur'an-ı Kerim. Her bir cüz özel kırmızı deri cilt içerisinde, her biri altın yaldızlı ve kabartmalı kenar süslemeleri içinde Arapça numaralandırılmıştır. İç sayfalar altın yaldızlı kenarlık içerisinde nesih yazı yazılmıştır, cüz numaraları belirtilmek için ve secde ayetlerinin geçtiği sayfalar hizip gülü süslemeler içinde gösterilmiştir. Kutu 27x18x18 boyutlarındadır, 604, [8] sayfa.

    Lot No: 116

    Lot: 116

    Kur'an- Kerim [ÖZEL KUTULU - 30 CÜZ TAKIM], Hizmet Vakfı Yayınları, İstanbul, 1974.-Yayıncısının özel deri ve içi kadife kaplı kırmızı kutusu içerisinde, numaralandırılmış 30 adet cüz halinde Kur'an-ı Kerim. Her bir cüz özel kırmızı deri cilt içerisinde, her biri altın yaldızlı ve kabartmalı kenar süslemeleri içinde Arapça numaralandırılmıştır. İç sayfalar altın yaldızlı kenarlık içerisinde nesih yazı yazılmıştır, cüz numaraları belirtilmek için ve secde ayetlerinin geçtiği sayfalar hizip gülü süslemeler içinde gösterilmiştir. Kutu 27x18x18 boyutlarındadır, 604, [8] sayfa.

    TLSold
  • Muvaffakiyet-i Osmaniye yahud yadigâr-ı zafer, MÜSTECABİZÂDE İSMET, Karabet Matbaası, Dersaadet, AH 1315 [1899].-Özgün lacivert bez cildinde, ön yüzünde altın yaldızlı kabartmalı Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye arması, arka yüzü ay yıldız Türk Bayrağı desenli, cilt kenarları yıpranmıştır, iç sayfalarda okuyucu notu mevcuttur, bir sayfasında yazıların okunmasını engellemeyen bir yırtık mevcuttur, 29x21 cm, 48+16 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraf ve resim, birkaç resim elle renklendirlmiştir. 1897'de Yunanistan ile yapılan Teselya savaşında galip gelen Osmanlı devletinin bu galibiyetinin gazetelerde  neşr olunan haberler ve fotoğraflardan ibaret kalmayıp, kalıcı bir eser bırakmak maksadıyla yazılmış bir kitaptır. Kitabın başlangıç kısmında Halil Rıfat Paşa kabinesi üyelerinin fotoğrafları, Teselya savaşına katılan  Osmanlı kumandanlarının fotoğrafları, Dersaadet'te bulunan yabancı sefirlerin bir arada topluluk fotoğrafı. Osmanlı donanmasına ait fotoğraflar mevcuttur. Türkçe ve Fransızca.

    Lot No: 117

    Lot: 117

    Muvaffakiyet-i Osmaniye yahud yadigâr-ı zafer, MÜSTECABİZÂDE İSMET, Karabet Matbaası, Dersaadet, AH 1315 [1899].-Özgün lacivert bez cildinde, ön yüzünde altın yaldızlı kabartmalı Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye arması, arka yüzü ay yıldız Türk Bayrağı desenli, cilt kenarları yıpranmıştır, iç sayfalarda okuyucu notu mevcuttur, bir sayfasında yazıların okunmasını engellemeyen bir yırtık mevcuttur, 29x21 cm, 48+16 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraf ve resim, birkaç resim elle renklendirlmiştir. 1897'de Yunanistan ile yapılan Teselya savaşında galip gelen Osmanlı devletinin bu galibiyetinin gazetelerde neşr olunan haberler ve fotoğraflardan ibaret kalmayıp, kalıcı bir eser bırakmak maksadıyla yazılmış bir kitaptır. Kitabın başlangıç kısmında Halil Rıfat Paşa kabinesi üyelerinin fotoğrafları, Teselya savaşına katılan Osmanlı kumandanlarının fotoğrafları, Dersaadet'te bulunan yabancı sefirlerin bir arada topluluk fotoğrafı. Osmanlı donanmasına ait fotoğraflar mevcuttur. Türkçe ve Fransızca.

    TLSold
  • İlim ışığında ve tarih önünde 31 Mart faciası, CEVAT RIFAT ATİLHAN, (1892-1967), Gün Matbaası, İstanbul, 1956.-Yeni yapılmış estetik siyah bez cilt içerisinde, özgün karton kapağı cilt içerisinde korunmuş, temiz durumda, 21x15 cm, 194 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraflı.

    Lot No: 118

    Lot: 118

    İlim ışığında ve tarih önünde 31 Mart faciası, CEVAT RIFAT ATİLHAN, (1892-1967), Gün Matbaası, İstanbul, 1956.-Yeni yapılmış estetik siyah bez cilt içerisinde, özgün karton kapağı cilt içerisinde korunmuş, temiz durumda, 21x15 cm, 194 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraflı.

    TLSold
  • İnsani vatanperverlik, HİLMİ ZİYA [ÜLKEN], Remzi Kitaphanesi, İstanbul, 1933-Yeni yapılmış kırmızı bez cilt içerisinde, özgün karton kapağı cilt içerisinde korunmuş, 21x15 cm, 208 sayfa.

    Lot No: 119

    Lot: 119

    İnsani vatanperverlik, HİLMİ ZİYA [ÜLKEN], Remzi Kitaphanesi, İstanbul, 1933-Yeni yapılmış kırmızı bez cilt içerisinde, özgün karton kapağı cilt içerisinde korunmuş, 21x15 cm, 208 sayfa.

    TLSold
  • Gazi Mustafa Kemal Atatürk Hz. Nezdinde bir yıl elçilik, CHARLES SHERRİLL, Çev: Ahmet Ekrem, Muallim Ahmet Halit  Kitaphanesi, İstanbul, 1934-Yeni yapılmış kahverengi bez cildi içerisinde, özgün karton kapağı cilt içerisinde korunmuş, sayfa kenarlarında hafif yıpranmalar mevcuttur, 25x19 cm, 96 sayfa.

    Lot No: 120

    Lot: 120

    Gazi Mustafa Kemal Atatürk Hz. Nezdinde bir yıl elçilik, CHARLES SHERRİLL, Çev: Ahmet Ekrem, Muallim Ahmet Halit Kitaphanesi, İstanbul, 1934-Yeni yapılmış kahverengi bez cildi içerisinde, özgün karton kapağı cilt içerisinde korunmuş, sayfa kenarlarında hafif yıpranmalar mevcuttur, 25x19 cm, 96 sayfa.

    TLSold
  • DENİZCİLİK / MARMARA PİLOT REHBER: Marmara Denizi kılavuzu, Alb. AHMET RASİM [BARKINAY], (Sabık Deniz Kaymakamı), (1881-1950), Askeri Deniz Matbaası, İstanbul, 1945. -Özgün karton kapağında, kapak kenarları yıpranmış, harici temiz durumdadır, 25x17 cm, 134, [2] sayfa, bir adet pusula sayfası, iki adet katlanır harita sayfası (Karadeniz sevahilindeki maruf iskelelerve fenerler, Rota hatları üzerinden Karadeniz iskeleleri arasındaki mesafat, üzerinde yırtık mevcut), bir adet katlanır Ahvali cevviye rasadatı cetveli. Türkiye Anadolu sevahili, Kafkas Sahili, Çerkezistanı Rusî ve Kafkas Sahili, Rusya Sahili, Kırım Sahili, Romanya ve Rusya Sahili, Bulgarya Sahili, Türkiye Rumeli ve Bulgarya Sahili. Metin dışında 2 harita, 12 panorama mevcuttur.

    Lot No: 121

    Lot: 121

    DENİZCİLİK / MARMARA PİLOT REHBER: Marmara Denizi kılavuzu, Alb. AHMET RASİM [BARKINAY], (Sabık Deniz Kaymakamı), (1881-1950), Askeri Deniz Matbaası, İstanbul, 1945. -Özgün karton kapağında, kapak kenarları yıpranmış, harici temiz durumdadır, 25x17 cm, 134, [2] sayfa, bir adet pusula sayfası, iki adet katlanır harita sayfası (Karadeniz sevahilindeki maruf iskelelerve fenerler, Rota hatları üzerinden Karadeniz iskeleleri arasındaki mesafat, üzerinde yırtık mevcut), bir adet katlanır Ahvali cevviye rasadatı cetveli. Türkiye Anadolu sevahili, Kafkas Sahili, Çerkezistanı Rusî ve Kafkas Sahili, Rusya Sahili, Kırım Sahili, Romanya ve Rusya Sahili, Bulgarya Sahili, Türkiye Rumeli ve Bulgarya Sahili. Metin dışında 2 harita, 12 panorama mevcuttur.

    TLSold
  • HİSTORİOGRAFİ / TAKVİM / KRONOLOJİ: Tarih yılları: Eski milletlerin takvimlerini bugünkü takvime en pratik ve en doğru olarak tahvil etmek usulünü gösterir, FEVZİ KURTOĞLU, Sebat Basımevi, İstanbul, 1936. -Yayıncısının özgün cildinde, cilt üzerinde sararmalar mevcuttur, 24x17 cm, 96, viii sayfa.

    Lot No: 122

    Lot: 122

    HİSTORİOGRAFİ / TAKVİM / KRONOLOJİ: Tarih yılları: Eski milletlerin takvimlerini bugünkü takvime en pratik ve en doğru olarak tahvil etmek usulünü gösterir, FEVZİ KURTOĞLU, Sebat Basımevi, İstanbul, 1936. -Yayıncısının özgün cildinde, cilt üzerinde sararmalar mevcuttur, 24x17 cm, 96, viii sayfa.

    TLSold
  • HARF İNKILÂBI İLE AYNI YIL YAYINLANAN TÜRK DİLİ GRAMERİ / LATİN VE ARAP HARFLİ GEÇİŞ DÖNEMİ KAPAK: Muhtasar Türkçe gramer, Türk Dili Encümeni Tarafından Tertîb Edilmiştir, Devlet Matbaası, İstanbul, 1928.-Yeni yapılmış muntazam deri cildi içerisinde, orijinal kapağı cilt içerisinde muhafaza edilmiş, 29x21 cm, 69 sayfa, Osmanlıca-Türkçe.  MİL-ÖZEGE; 14292. Latin alfabesine geçiş konusunda incelemeler yapmak üzere Maarif Vekâletinin bünyesinde bir Dil Heyeti kurulmuştur. Dil Heyeti üyelerinin isimleri şunlardır: Mardin Mebusu Yakup Kadri (Karaosmanoğlu), Afyon Mebusu Ruşen Eşref (Ünaydın,), Bolu Mebusu Falih Rıfkı (Atay), Talim Terbiye Kurulu Başkanı Mehmet Emin (Erişirgil),Talim ve Terbiye Kurulu Üyesi Mehmet İhsan (Sungu), Talim ve Terbiye Kurulu Üyesi Avni (Başman), Darülfünun Müderrisi Ragıp Hulusi (Özdem, Darülfünun Müderrisi Ahmet Cevat (Emre), Hariciye Vekâleti Mensubu İbrahim Osman (Grantay) ile birlikte daha sonra bu encümene Celal Sahir (Erozan), İbrahim Necmi (Dilmen), Ahmet Rasim, İsmail Hikmet (Ertaylan) ve Fazıl Ahmet (Aykaç) Beyler de dâhil edilmiştir. Heyette üçü milletvekili üçü Maarif Vekâleti üst düzey bürokrat ve üçü de uzman toplam dokuz kişi görev almış, çalışmaların genişlemesi üzerine beş üye daha kurula katılmıştır. Kurul, biri yazı, diğeri dilbilgisi alanında çalışmak üzere “Dil Encümeni” ve “Alfabe Encümeni” olarak iki alanda çalışmalarını sürdürerek, Latin alfabesinin kabulü konusunda hazırlıklara başlamıştır. Dil konusunda uzmanlardan oluşturulan heyet Ankara ve İstanbul’da sürdürdüğü yoğun çalışmaların sonunda Türkçe’nin gramer yapısına uygun Latin alfabesi esasına dayanan bugünkü kullandığımız alfabeyi belirlemiştir. Mustafa Kemal Paşa’nın önerileri doğrultusunda 8 ünlü 21 ünsüz toplam 29 harften oluşan Latin Alfabesi’ne dayalı yeni Türk Alfabesi’nde çift harf tercih edilmemiş, seslerin uluslararası değeri değiştirilmemiş, işaretli harflere mümkün olduğunca az yer verilmiştir. İsmet Paşa tarafından isimlendirilen “Türk Alfabesi” için bir uygulama planı hazırlanmış, kısa sürede kamuoyuna tanıtımı yapılmış, yasası çıkartılmış, Türk tarihinin en önemli kültürel devrimi gerçekleştirilmiştir. Dil Heyeti bu çalışmalarla birlikte, Muhtasar Türkçe Gramer, Yeni Türk Alfabesi, İmla ve Tasrif Şekilleri, Yeni Türk Yazısı ve İlk Kıraat, Halk Dershanelerine Mahsus Türk Alfabesi, İmla Lügati ve Seçme Yazılar adlı yayınları da hazırlamıştır.

    Lot No: 123

    Lot: 123

    HARF İNKILÂBI İLE AYNI YIL YAYINLANAN TÜRK DİLİ GRAMERİ / LATİN VE ARAP HARFLİ GEÇİŞ DÖNEMİ KAPAK: Muhtasar Türkçe gramer, Türk Dili Encümeni Tarafından Tertîb Edilmiştir, Devlet Matbaası, İstanbul, 1928.-Yeni yapılmış muntazam deri cildi içerisinde, orijinal kapağı cilt içerisinde muhafaza edilmiş, 29x21 cm, 69 sayfa, Osmanlıca-Türkçe. MİL-ÖZEGE; 14292. Latin alfabesine geçiş konusunda incelemeler yapmak üzere Maarif Vekâletinin bünyesinde bir Dil Heyeti kurulmuştur. Dil Heyeti üyelerinin isimleri şunlardır: Mardin Mebusu Yakup Kadri (Karaosmanoğlu), Afyon Mebusu Ruşen Eşref (Ünaydın,), Bolu Mebusu Falih Rıfkı (Atay), Talim Terbiye Kurulu Başkanı Mehmet Emin (Erişirgil),Talim ve Terbiye Kurulu Üyesi Mehmet İhsan (Sungu), Talim ve Terbiye Kurulu Üyesi Avni (Başman), Darülfünun Müderrisi Ragıp Hulusi (Özdem, Darülfünun Müderrisi Ahmet Cevat (Emre), Hariciye Vekâleti Mensubu İbrahim Osman (Grantay) ile birlikte daha sonra bu encümene Celal Sahir (Erozan), İbrahim Necmi (Dilmen), Ahmet Rasim, İsmail Hikmet (Ertaylan) ve Fazıl Ahmet (Aykaç) Beyler de dâhil edilmiştir. Heyette üçü milletvekili üçü Maarif Vekâleti üst düzey bürokrat ve üçü de uzman toplam dokuz kişi görev almış, çalışmaların genişlemesi üzerine beş üye daha kurula katılmıştır. Kurul, biri yazı, diğeri dilbilgisi alanında çalışmak üzere “Dil Encümeni” ve “Alfabe Encümeni” olarak iki alanda çalışmalarını sürdürerek, Latin alfabesinin kabulü konusunda hazırlıklara başlamıştır. Dil konusunda uzmanlardan oluşturulan heyet Ankara ve İstanbul’da sürdürdüğü yoğun çalışmaların sonunda Türkçe’nin gramer yapısına uygun Latin alfabesi esasına dayanan bugünkü kullandığımız alfabeyi belirlemiştir. Mustafa Kemal Paşa’nın önerileri doğrultusunda 8 ünlü 21 ünsüz toplam 29 harften oluşan Latin Alfabesi’ne dayalı yeni Türk Alfabesi’nde çift harf tercih edilmemiş, seslerin uluslararası değeri değiştirilmemiş, işaretli harflere mümkün olduğunca az yer verilmiştir. İsmet Paşa tarafından isimlendirilen “Türk Alfabesi” için bir uygulama planı hazırlanmış, kısa sürede kamuoyuna tanıtımı yapılmış, yasası çıkartılmış, Türk tarihinin en önemli kültürel devrimi gerçekleştirilmiştir. Dil Heyeti bu çalışmalarla birlikte, Muhtasar Türkçe Gramer, Yeni Türk Alfabesi, İmla ve Tasrif Şekilleri, Yeni Türk Yazısı ve İlk Kıraat, Halk Dershanelerine Mahsus Türk Alfabesi, İmla Lügati ve Seçme Yazılar adlı yayınları da hazırlamıştır.

    TLSold
  • C.H.P. 1940 Kongre dilekleri, CUMHURİYET HALK PARTİSİ, Recep Ulusoğlu Basımevi, Ankara, [1941].-Özgün karton kapağında, temiz durumda, 28x21 cm, [10], 694+267, xi sayfa. Birinci kısım: Vilayetler alfabetik olarak sıralanmış, vilayet ve kazalardan gelen dilekler ve cevapları aynı sayfa içinde verilmiştir. İkinci Kısımda ise alınan dileklerin hangi kurumlara yazıldığı, kurum bazında değerlendirmeler ve istatistiksel veriler bulunur,  kitabın sonunda ise Yanlış doğru Cetveli yer almaktadır. Ön Sözden: Bu kitap: C. H. Partisinin 1910 senesi Vilayet Kongrelerinde tesbit edilen dileklerden, ta- kipleri Genel Sekreterliğe ve yapılmaları Merkeze ait olanların ve bunlara dair cereyan eden muhabereler neticesinde alınan cevapların bir araya gelmesinden vücut bulmuştur. C. H. Partisinin Beşinci Büyük Kurultayınca kabul olunan Parti nizamnamesinin beşinci kısmının yirmi beş maddeden ibaret olan birinci faslı, münhasıran Kongreleri ilgilendiren hükümlerden bahseder. Bu hükümlere göre; Ocak, Nahiye ve Kaza Kongreleri yılda bir, Vilayet Kongreleri ise iki yılda bir kere toplanır. 1940 senesi, Vilayet Kongrelerinin de toplanmış oldukları hareketli bir yıl olmuştur.

    Lot No: 124

    Lot: 124

    C.H.P. 1940 Kongre dilekleri, CUMHURİYET HALK PARTİSİ, Recep Ulusoğlu Basımevi, Ankara, [1941].-Özgün karton kapağında, temiz durumda, 28x21 cm, [10], 694+267, xi sayfa. Birinci kısım: Vilayetler alfabetik olarak sıralanmış, vilayet ve kazalardan gelen dilekler ve cevapları aynı sayfa içinde verilmiştir. İkinci Kısımda ise alınan dileklerin hangi kurumlara yazıldığı, kurum bazında değerlendirmeler ve istatistiksel veriler bulunur, kitabın sonunda ise Yanlış doğru Cetveli yer almaktadır. Ön Sözden: Bu kitap: C. H. Partisinin 1910 senesi Vilayet Kongrelerinde tesbit edilen dileklerden, ta- kipleri Genel Sekreterliğe ve yapılmaları Merkeze ait olanların ve bunlara dair cereyan eden muhabereler neticesinde alınan cevapların bir araya gelmesinden vücut bulmuştur. C. H. Partisinin Beşinci Büyük Kurultayınca kabul olunan Parti nizamnamesinin beşinci kısmının yirmi beş maddeden ibaret olan birinci faslı, münhasıran Kongreleri ilgilendiren hükümlerden bahseder. Bu hükümlere göre; Ocak, Nahiye ve Kaza Kongreleri yılda bir, Vilayet Kongreleri ise iki yılda bir kere toplanır. 1940 senesi, Vilayet Kongrelerinin de toplanmış oldukları hareketli bir yıl olmuştur.

    TLSold
  • HIRİSTİYANLIK VE YAHUDİLİK BAĞLAMINDA DİNLER TARİHİ: Geschichte der Christlichen religion Mit einleitung: Die Israelitisch - Jüdische religion, JULIUS WELLHAUSEN, ADOLF JÜLICHER, ADOLF HARNACK, NATHANAEL BONWETSCH, KARL MÜLLER, ALBERT EHRHARD, ERNST TROELTSCH, Verlag von Teubner, Berlin, 1909. [İSMAİL HÜSREV TÖKİN Kütüphanesinden çıkma].-Yayıncısının özgün bez cildinde çok temiz durumda, İsmail Hüsrev Tökin damgalı,  26x18 cm, Almanca, [x], 792 sayfa. İsmail Hüsrev Tökin'in (1902-1992) kütüphanesinden çıkma. Tökin ilk, orta ve lise eğitimini İstanbul'daki Avusturya Lisesinde tamamladı. 1922-1925 yılları arasında yüksek öğrenimine KUTV'de Moskova'da devam etti. Aynı yıl KUTV'deki ekonomi seminerlerine katıldı. Sovyetler Birliği'nden Türkiye'ye döndükten sonra 1925'te Komünist Tevfikat'ta hapis cezasına çarptırıldı. Ekonomi üzerine çalışmaları ile tanınır. Koleksiyonundan da anlaşıldığı gibi dünyada var olan birçok dinî ve ekonomik sistemi incelemiştir. Erken dönem Cumhuriyet tarihinin incognito isimlerinden biridir.

    Lot No: 125

    Lot: 125

    HIRİSTİYANLIK VE YAHUDİLİK BAĞLAMINDA DİNLER TARİHİ: Geschichte der Christlichen religion Mit einleitung: Die Israelitisch - Jüdische religion, JULIUS WELLHAUSEN, ADOLF JÜLICHER, ADOLF HARNACK, NATHANAEL BONWETSCH, KARL MÜLLER, ALBERT EHRHARD, ERNST TROELTSCH, Verlag von Teubner, Berlin, 1909. [İSMAİL HÜSREV TÖKİN Kütüphanesinden çıkma].-Yayıncısının özgün bez cildinde çok temiz durumda, İsmail Hüsrev Tökin damgalı, 26x18 cm, Almanca, [x], 792 sayfa. İsmail Hüsrev Tökin'in (1902-1992) kütüphanesinden çıkma. Tökin ilk, orta ve lise eğitimini İstanbul'daki Avusturya Lisesinde tamamladı. 1922-1925 yılları arasında yüksek öğrenimine KUTV'de Moskova'da devam etti. Aynı yıl KUTV'deki ekonomi seminerlerine katıldı. Sovyetler Birliği'nden Türkiye'ye döndükten sonra 1925'te Komünist Tevfikat'ta hapis cezasına çarptırıldı. Ekonomi üzerine çalışmaları ile tanınır. Koleksiyonundan da anlaşıldığı gibi dünyada var olan birçok dinî ve ekonomik sistemi incelemiştir. Erken dönem Cumhuriyet tarihinin incognito isimlerinden biridir.

    TLSold
  • 1785 VENEDİK BASKISI LATİNCE ROMA TARİHİ: Breviarium Romanum ex decreto sacrosancti Concilii Tridentini restitutum, S. Pii V. Pontificis Maximi jussu editum, Clementis VIII. & Urbani VIII. auctoritate recognitum; cum officiis sanctorum noviffime per Summos Pontifices ufquei an banc diem conceffis; İn quatuor Anni Tempora divisum Pars Autumnalis. A dominica prima Septembris uskue at dominicam primam adventus, Apud Franciscum ex Nicolao Pezzana, Venetiis [Venedik], 1785.-Orijinal deri cildi içerisinde, sayfa kenarları altın yaldızlı, iç kısmı tamir görmüş ve yer yer  yıpranmış haliyle, 19x11 cm, Latince, xlix, 484, cclxxix sayfa.

    Lot No: 126

    Lot: 126

    1785 VENEDİK BASKISI LATİNCE ROMA TARİHİ: Breviarium Romanum ex decreto sacrosancti Concilii Tridentini restitutum, S. Pii V. Pontificis Maximi jussu editum, Clementis VIII. & Urbani VIII. auctoritate recognitum; cum officiis sanctorum noviffime per Summos Pontifices ufquei an banc diem conceffis; İn quatuor Anni Tempora divisum Pars Autumnalis. A dominica prima Septembris uskue at dominicam primam adventus, Apud Franciscum ex Nicolao Pezzana, Venetiis [Venedik], 1785.-Orijinal deri cildi içerisinde, sayfa kenarları altın yaldızlı, iç kısmı tamir görmüş ve yer yer yıpranmış haliyle, 19x11 cm, Latince, xlix, 484, cclxxix sayfa.

    TLSold
  • NEFİS TAŞBASKI GÖRSELLERLE BAYRAKLAR: Dünya bayrakları = Flags of the world, KEMAL S. HEKİMOĞLU, Deniz Basımevi, 1964.-Yayıncısının özgün cildinde, temiz durumdadır, 35x25 cm, Türkçe / İngilizce, [iv], 285 sayfa, çok sayıda renkli resimli.

    Lot No: 127

    Lot: 127

    NEFİS TAŞBASKI GÖRSELLERLE BAYRAKLAR: Dünya bayrakları = Flags of the world, KEMAL S. HEKİMOĞLU, Deniz Basımevi, 1964.-Yayıncısının özgün cildinde, temiz durumdadır, 35x25 cm, Türkçe / İngilizce, [iv], 285 sayfa, çok sayıda renkli resimli.

    TLSold
  • MÖLTKE'NİN NADİR BATTAL BOY ATLASI: Questions de tactique appliquée traitées de 1858 à 1882 au grand Etat-major Allemand: Thèmes, solutions et critiques du Maréchal:Atlas de 27 cartes et 11 croquis, MARECHAL DE MOLTKE, Librairie Militaire de L. Baudoin, Paris, 1895.-Yayıncısının özgün ve estetik bez cildinde, kenarları yıpranmış haliyle, 44x29 cm, Fransızca, 27 adet müstakil harita ve 1 adet kroki sayfası, 10 ve 11 numaralı kroki sayfası eksiktir, haritaları eksiksizdir. Çok çok nadir.

    Lot No: 128

    Lot: 128

    MÖLTKE'NİN NADİR BATTAL BOY ATLASI: Questions de tactique appliquée traitées de 1858 à 1882 au grand Etat-major Allemand: Thèmes, solutions et critiques du Maréchal:Atlas de 27 cartes et 11 croquis, MARECHAL DE MOLTKE, Librairie Militaire de L. Baudoin, Paris, 1895.-Yayıncısının özgün ve estetik bez cildinde, kenarları yıpranmış haliyle, 44x29 cm, Fransızca, 27 adet müstakil harita ve 1 adet kroki sayfası, 10 ve 11 numaralı kroki sayfası eksiktir, haritaları eksiksizdir. Çok çok nadir.

    TLSold
  • GELENEKSEL OSMANLI MİNYATÜRÜ / SANAT TARİHİ: Ressam Nigârî hayatı ve eserleri, SÜHEYL ÜNVER, (1898-1986), Milli Eğitim Basımevi, Ankara, 1946.-Özgün karton kapağında, kapak sırtı yıpranmış haliyle, harici temiz durumda, 30x22 cm, vi, 23, [2] sayfa, s/b ve renkli resimli, resim sayfaları müstakildir.  Kitap Hasan Âli Yücel'in ön sözü ile başlamaktadır. Geleneksel Osmanlı minyatür sanatına yenilik getiren isimlerden biri olan Ressam Nigârî'nin üstad Ünver tarafından hazırlanmış resimli biyografisi.

    Lot No: 129

    Lot: 129

    GELENEKSEL OSMANLI MİNYATÜRÜ / SANAT TARİHİ: Ressam Nigârî hayatı ve eserleri, SÜHEYL ÜNVER, (1898-1986), Milli Eğitim Basımevi, Ankara, 1946.-Özgün karton kapağında, kapak sırtı yıpranmış haliyle, harici temiz durumda, 30x22 cm, vi, 23, [2] sayfa, s/b ve renkli resimli, resim sayfaları müstakildir. Kitap Hasan Âli Yücel'in ön sözü ile başlamaktadır. Geleneksel Osmanlı minyatür sanatına yenilik getiren isimlerden biri olan Ressam Nigârî'nin üstad Ünver tarafından hazırlanmış resimli biyografisi.

    TLSold
  • İTHAFLI-İMZALI CEMAL NADİR BİYOGRAFİSİ: Bütün cepheleriyle Cemâl Nâdir 1902-1947, HİLMİ YÜCEBAŞ, (1915-1996), Duygu Matbaası, İstanbul, 1950.-Özgün karton kapağında kapağı tamir görmüş haliyle, kapak içinde yazarı Hilmi Yücebaş tarafından "Üstat sayın Hakkı Süha Gezgin'e derin hürmetlerimle, 6.12.1950" ibaresiyle  imzalıdır. 25x17 cm, 114 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraf ve çizim. Türk mizahının usta çizeri Cemal Nadir'in ölümünün ardından kendi karikatürlerinden seçkiler,  yazarların onun hakkındaki köşe yazılarından derlemeler, ressamların kaleminden Cemal Nadir çizimleri bulunmaktadır.

    Lot No: 130

    Lot: 130

    İTHAFLI-İMZALI CEMAL NADİR BİYOGRAFİSİ: Bütün cepheleriyle Cemâl Nâdir 1902-1947, HİLMİ YÜCEBAŞ, (1915-1996), Duygu Matbaası, İstanbul, 1950.-Özgün karton kapağında kapağı tamir görmüş haliyle, kapak içinde yazarı Hilmi Yücebaş tarafından "Üstat sayın Hakkı Süha Gezgin'e derin hürmetlerimle, 6.12.1950" ibaresiyle imzalıdır. 25x17 cm, 114 sayfa, çok sayıda s/b fotoğraf ve çizim. Türk mizahının usta çizeri Cemal Nadir'in ölümünün ardından kendi karikatürlerinden seçkiler, yazarların onun hakkındaki köşe yazılarından derlemeler, ressamların kaleminden Cemal Nadir çizimleri bulunmaktadır.

    TLSold
  • Tevfik Fikret hayatı ve şiirleri, KEMALETTİN ŞÜKRÜ, Kanaat Kütüphanesi, [İstanbul], 1931-Özgün karton kapağında, temiz durumda, 23x17 cm, 157, [4] sayfa, çok sayıda s/b fotoğraf ve resimli.

    Lot No: 131

    Lot: 131

    Tevfik Fikret hayatı ve şiirleri, KEMALETTİN ŞÜKRÜ, Kanaat Kütüphanesi, [İstanbul], 1931-Özgün karton kapağında, temiz durumda, 23x17 cm, 157, [4] sayfa, çok sayıda s/b fotoğraf ve resimli.

    TLSold
  • YAYINEVİNDE İLK BASKI / ŞİİRLER: Nâzım Hikmet bütün eserleri 1, NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), Dost Yayınları, Ankara,1968. -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x14 cm, 226 sayfa, s/b çizimler mevcuttur. Kapak Tasarımı: Sait Maden, İç Desenler: Abidin Dino.

    Lot No: 132

    Lot: 132

    YAYINEVİNDE İLK BASKI / ŞİİRLER: Nâzım Hikmet bütün eserleri 1, NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), Dost Yayınları, Ankara,1968. -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 20x14 cm, 226 sayfa, s/b çizimler mevcuttur. Kapak Tasarımı: Sait Maden, İç Desenler: Abidin Dino.

    TLSold
  • YAYINEVİNDE İLK BASKI / TİYATRO: Kafatası, NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), Dost Yayınları, Ankara, 1966.  -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 21x14 cm, 87 sayfa. İlk tiyatro eseri olarak Kafatası (1932)'nı yazmış ve eserde bir kaşif ilim adamının, çıkarcılar elinde kalışını anlatarak, toplumun kendisi için çalışan ilim adamlarına kayıtsızlığını işlemiştir. Bu oyun, 1934 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosunda (Darülbedayi'de) sahneye konulduğu sıra büyük bir ilgi uyandırmıştı. Kuruluşu, kişileri ve tekniği yönünden sağlam bir yapısı olan "Kafatası", insanoğlunun dramını ustaca, kendi sanat çizgisini aşan bir güçle vermektedir. Böyle olmasından ötürüdür ki zaman zaman yabancı ülkelerde sahneye konulmuş ve bir Türk yazarının eseri olarak, uzun süre afişlerde kalmıştır. Tiyatro eserlerinde; ezen ezilen ilişkisini, egemen sistem karşısında yok olan silinip giden insanların yaşam umutlarını, hayallerini çarpıcı göstergeler ve etkileyici örneklerle aktarması, onun sanatının güncel olmasını sağlayan başlıca nedenlerdendir. Toplumcu gerçekçi sanat anlayışının en yalın ve en başarılı örneklerini aktardığı eserlerinde dil ve biçim ilişkisini oldukça dengeli kurgulamıştır. Politik tiyatronun belgelerle anlatımı, sinema perdesi ve 113 projeksiyon kullanımı, döner sahnelerin varlığı gibi özellikleri kimi eserlerinde belirgin olarak değerlendirilmiştir. Oyunlarında işçi sınıfının bilinçlenmesine yönelik mesajların verilmesi, Marksist sanat anlayışının bir gereği olarak yer tutar. Nâzım Hikmet Tiyatrosu’nun başlıca özelliklerinden olan karakterlerin derin psikolojik alt yapısının ustaca kurgulanmış dille izleyiciye aktarılması, verilen mesajın daha iyi anlaşılmasını sağlamıştır. Kafatası adlı eserinde oyunun başkahramanı olan Doktor Dalbanezo’nun yaşadığı değişim ve dönüşümün ustaca anlatımının izleyicide uyandırdığı çarpıcı etki politik tiyatronun başarılı temsillerindendir.

    Lot No: 133

    Lot: 133

    YAYINEVİNDE İLK BASKI / TİYATRO: Kafatası, NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), Dost Yayınları, Ankara, 1966. -Özgün karton kapağında çok temiz durumda, 21x14 cm, 87 sayfa. İlk tiyatro eseri olarak Kafatası (1932)'nı yazmış ve eserde bir kaşif ilim adamının, çıkarcılar elinde kalışını anlatarak, toplumun kendisi için çalışan ilim adamlarına kayıtsızlığını işlemiştir. Bu oyun, 1934 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosunda (Darülbedayi'de) sahneye konulduğu sıra büyük bir ilgi uyandırmıştı. Kuruluşu, kişileri ve tekniği yönünden sağlam bir yapısı olan "Kafatası", insanoğlunun dramını ustaca, kendi sanat çizgisini aşan bir güçle vermektedir. Böyle olmasından ötürüdür ki zaman zaman yabancı ülkelerde sahneye konulmuş ve bir Türk yazarının eseri olarak, uzun süre afişlerde kalmıştır. Tiyatro eserlerinde; ezen ezilen ilişkisini, egemen sistem karşısında yok olan silinip giden insanların yaşam umutlarını, hayallerini çarpıcı göstergeler ve etkileyici örneklerle aktarması, onun sanatının güncel olmasını sağlayan başlıca nedenlerdendir. Toplumcu gerçekçi sanat anlayışının en yalın ve en başarılı örneklerini aktardığı eserlerinde dil ve biçim ilişkisini oldukça dengeli kurgulamıştır. Politik tiyatronun belgelerle anlatımı, sinema perdesi ve 113 projeksiyon kullanımı, döner sahnelerin varlığı gibi özellikleri kimi eserlerinde belirgin olarak değerlendirilmiştir. Oyunlarında işçi sınıfının bilinçlenmesine yönelik mesajların verilmesi, Marksist sanat anlayışının bir gereği olarak yer tutar. Nâzım Hikmet Tiyatrosu’nun başlıca özelliklerinden olan karakterlerin derin psikolojik alt yapısının ustaca kurgulanmış dille izleyiciye aktarılması, verilen mesajın daha iyi anlaşılmasını sağlamıştır. Kafatası adlı eserinde oyunun başkahramanı olan Doktor Dalbanezo’nun yaşadığı değişim ve dönüşümün ustaca anlatımının izleyicide uyandırdığı çarpıcı etki politik tiyatronun başarılı temsillerindendir.

    TLSold
  • Türk Yurdu Dergisi 2. Cilt 12 Sayı Takım Yıl: 1 Sayı: 13-24 - AH 1328 [1912]-Müdürü: Akçuraoğlu Yusuf İstanbul Tanin Matbaası – 1328 İkinci Cilt Fihristi ile birlikte. Özgün karton kapağında çok temiz durumda 12 sayı mecmua ve 6 sayfalık 2. Cild Fihrist  26x19 cm.  Derginin yazarları arasında Yusuf Akçura, Mehmet Emin [Yurdakul], F. Sacid, Ahmed Ağayef (Ağaoğlu), Tahsin Nihat, Ahmed Ferit, Hâlim Sâbit, Ali Rıza Seyfi, İzzet Ulvî, Zeki Paşa-Akçuraoğlu, Turgut Alp, Tevfik Nurettin, Hasan Rıza, Ispartalı Hakkı, Ömer Seyfettin, Resulzade Mehmed Emin, Ahmed Zeki Velidi, Hamdullah Suphi, Necip Asım Bey, A. Y., Mehmet Rıfat, Abdullah Cevdet.

    Lot No: 134

    Lot: 134

    Türk Yurdu Dergisi 2. Cilt 12 Sayı Takım Yıl: 1 Sayı: 13-24 - AH 1328 [1912]-Müdürü: Akçuraoğlu Yusuf İstanbul Tanin Matbaası – 1328 İkinci Cilt Fihristi ile birlikte. Özgün karton kapağında çok temiz durumda 12 sayı mecmua ve 6 sayfalık 2. Cild Fihrist 26x19 cm. Derginin yazarları arasında Yusuf Akçura, Mehmet Emin [Yurdakul], F. Sacid, Ahmed Ağayef (Ağaoğlu), Tahsin Nihat, Ahmed Ferit, Hâlim Sâbit, Ali Rıza Seyfi, İzzet Ulvî, Zeki Paşa-Akçuraoğlu, Turgut Alp, Tevfik Nurettin, Hasan Rıza, Ispartalı Hakkı, Ömer Seyfettin, Resulzade Mehmed Emin, Ahmed Zeki Velidi, Hamdullah Suphi, Necip Asım Bey, A. Y., Mehmet Rıfat, Abdullah Cevdet.

    TLSold
  • EVLİYA ÇELEBİ'NİN İSTANBUL'U: Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi [Birinci ve İkinci Cild], EVLİYÂ ÇELEBİ MEHMED ZILLÎ İBN-İ DERVİŞ, İkdâm Matbaası, Dersaadet, AH 1314 [1896].-Yeni yapılmış bordo bez cildi içerisinde, çok temiz durumda, 24x18 cm, 26, 674, [14]+ 479, [10] sayfa, Osmanlıca. Tabî: Ahmed Cevdet [İkdam]. Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi, Evliya Çelebi Mehmed B. Zıllî, İstanbul, Hicri: 1314, Miladi: 1898, İkdâm Matbaası, (1. ve 2. Cilt: BDK - TBTK; 10360  -  AEKMK - ÖZEGE; 5302)  9. ve 10. Ciltler Latin Alfabesiyledir. Seyahatnâme’nin ilk basımı seçmelerden oluşur: Müntehabât-ı Evliyâ Çelebi, I-IV, İstanbul 1259, 1262, 1279; Bulak 1264). Bunu Ahmed Cevdet’in İkdam Matbaası yayını izler: Evliya Çelebi Seyahatnamesi, I-VI. İstanbul 1314-1318; VII-VIII, (Kilisli Rifat), İstanbul 1928; IX, İstanbul 1935; X, İstanbul 1938). Ancak bu yayın gerek kullanılan nüshanın seçimi, gerekse metne uygulanan sansür dolayısıyla eksik ve hatalı metin yayınıdır. Tıpkıbasım yayını: Şinasi Tekin – Gönül A. Tekin, The Seyahatname of Evliya Çelebi, Book one, 1a-106a, Cambridge 1989; book two, 106b-217b, 1989] Seyyit Ali Kahraman. Seyahatnâme- Evliya Çelebi. İndeksli Tıpkıbasım. 1-6 cilt. 2013. Eserin “güvenilir tam metin” yayını Yapı Kredi Yayınları’nca gerçekleştirilmiştir

    Lot No: 135

    Lot: 135

    EVLİYA ÇELEBİ'NİN İSTANBUL'U: Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi [Birinci ve İkinci Cild], EVLİYÂ ÇELEBİ MEHMED ZILLÎ İBN-İ DERVİŞ, İkdâm Matbaası, Dersaadet, AH 1314 [1896].-Yeni yapılmış bordo bez cildi içerisinde, çok temiz durumda, 24x18 cm, 26, 674, [14]+ 479, [10] sayfa, Osmanlıca. Tabî: Ahmed Cevdet [İkdam]. Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi, Evliya Çelebi Mehmed B. Zıllî, İstanbul, Hicri: 1314, Miladi: 1898, İkdâm Matbaası, (1. ve 2. Cilt: BDK - TBTK; 10360 - AEKMK - ÖZEGE; 5302) 9. ve 10. Ciltler Latin Alfabesiyledir. Seyahatnâme’nin ilk basımı seçmelerden oluşur: Müntehabât-ı Evliyâ Çelebi, I-IV, İstanbul 1259, 1262, 1279; Bulak 1264). Bunu Ahmed Cevdet’in İkdam Matbaası yayını izler: Evliya Çelebi Seyahatnamesi, I-VI. İstanbul 1314-1318; VII-VIII, (Kilisli Rifat), İstanbul 1928; IX, İstanbul 1935; X, İstanbul 1938). Ancak bu yayın gerek kullanılan nüshanın seçimi, gerekse metne uygulanan sansür dolayısıyla eksik ve hatalı metin yayınıdır. Tıpkıbasım yayını: Şinasi Tekin – Gönül A. Tekin, The Seyahatname of Evliya Çelebi, Book one, 1a-106a, Cambridge 1989; book two, 106b-217b, 1989] Seyyit Ali Kahraman. Seyahatnâme- Evliya Çelebi. İndeksli Tıpkıbasım. 1-6 cilt. 2013. Eserin “güvenilir tam metin” yayını Yapı Kredi Yayınları’nca gerçekleştirilmiştir

    TLSold
  • ADEM AS'DAN 19. YÜZYIL SONUNDA DÜNYA TARİHİ: Nakdü't-tevârih, RİF’AT EFENDİ, Şeyh Yahya Efendi Matbaası, İstanbul, AH 1296 [1878].-Yeni yapılmış çok estetik deri cildinde, iç sayfaları kağıt bantı ile tamir görmüştür, künye sayfasında yırtık mevcut, haricen temiz durumda, 23x16 cm, Osmanlıca, 818 sayfa. Nakdü’t-tevârîh: Tedkikât-ı Umur-ı Maliyye Komisyonu azâsından Esbak İzmir ve Girit ve Selânik defterdârı Rif'at Efendi'nin hilkat-i Âdem aleyhisselâmdan bin iki yüz doksan beş sene-i hicriyyesi nihâyetine kadar tarz-ı nevîn üzere tertîb ettiği târîh-i umûmî.  815. sayfada şair Sa'dî Efendi'nin bir tarih düşürme şiiri vardır. Nakdü't-tevârih   RİF’AD, Şeyh Yahya Efendi Matbaası, İstanbul, Hicri: 1296, Miladi: 1879  ÖZEGE; 15091, TBTK; 2306. Nakdü't-Tevârîh: Yaratılıştan 1296/1878 yılına kadar gelen bir genel tarihtir. Kâtip Çelebi'nin Takvîmü't-Tevârîh'i tarzında bir eserdir. Kronolojik olarak özet bilgiler veren bir el kitabı olup kaynak eser niteliği taşımamaktadır. İstanbul'da 1296/1879 senesinde 818 sayfa hâlinde basılmıştır. İstanbul'da doğdu. Daha çok Yağlıkçı-zâde adıyla tanınan Şa'bân Çelebi-zâde ailesinden Ispartalı Mehmed Emîn Efendi'nin oğludur. Yağlıkçı-zâde sanıyla tanındı. Küçük yaşta Maliye'ye girdi, burada yetişti ve sırasıyla 1284/1867 senesinde Bahriye Muhasebeciliği, 1285/1868 yılında İdâre-i Bahriye Reisliği, 1290/1873 senesinde Girit Defterdarlığı, 1294/1877 yılında İzmir Rüsumat Müdürlüğü sonra Islahat Komisyonu Üyeliği, Esham-ı Fevkalade Müdürlüğü, Selanik Defterdârlığı gibi memuriyetlerde bulunduktan sonra Muhasebât-ı Atika muhasebeciliğinden emekli oldu. 1312/1895 yılı başlarında İstanbul'da vefat etti. Kabri Fatih'te Emîr Buhârî Tekkesi'ndedir (Yesevi)

    Lot No: 136

    Lot: 136

    ADEM AS'DAN 19. YÜZYIL SONUNDA DÜNYA TARİHİ: Nakdü't-tevârih, RİF’AT EFENDİ, Şeyh Yahya Efendi Matbaası, İstanbul, AH 1296 [1878].-Yeni yapılmış çok estetik deri cildinde, iç sayfaları kağıt bantı ile tamir görmüştür, künye sayfasında yırtık mevcut, haricen temiz durumda, 23x16 cm, Osmanlıca, 818 sayfa. Nakdü’t-tevârîh: Tedkikât-ı Umur-ı Maliyye Komisyonu azâsından Esbak İzmir ve Girit ve Selânik defterdârı Rif'at Efendi'nin hilkat-i Âdem aleyhisselâmdan bin iki yüz doksan beş sene-i hicriyyesi nihâyetine kadar tarz-ı nevîn üzere tertîb ettiği târîh-i umûmî. 815. sayfada şair Sa'dî Efendi'nin bir tarih düşürme şiiri vardır. Nakdü't-tevârih RİF’AD, Şeyh Yahya Efendi Matbaası, İstanbul, Hicri: 1296, Miladi: 1879 ÖZEGE; 15091, TBTK; 2306. Nakdü't-Tevârîh: Yaratılıştan 1296/1878 yılına kadar gelen bir genel tarihtir. Kâtip Çelebi'nin Takvîmü't-Tevârîh'i tarzında bir eserdir. Kronolojik olarak özet bilgiler veren bir el kitabı olup kaynak eser niteliği taşımamaktadır. İstanbul'da 1296/1879 senesinde 818 sayfa hâlinde basılmıştır. İstanbul'da doğdu. Daha çok Yağlıkçı-zâde adıyla tanınan Şa'bân Çelebi-zâde ailesinden Ispartalı Mehmed Emîn Efendi'nin oğludur. Yağlıkçı-zâde sanıyla tanındı. Küçük yaşta Maliye'ye girdi, burada yetişti ve sırasıyla 1284/1867 senesinde Bahriye Muhasebeciliği, 1285/1868 yılında İdâre-i Bahriye Reisliği, 1290/1873 senesinde Girit Defterdarlığı, 1294/1877 yılında İzmir Rüsumat Müdürlüğü sonra Islahat Komisyonu Üyeliği, Esham-ı Fevkalade Müdürlüğü, Selanik Defterdârlığı gibi memuriyetlerde bulunduktan sonra Muhasebât-ı Atika muhasebeciliğinden emekli oldu. 1312/1895 yılı başlarında İstanbul'da vefat etti. Kabri Fatih'te Emîr Buhârî Tekkesi'ndedir (Yesevi)

    TLSold
  • SÂMÂNÎLER'DEN BU YANA İSLÂM'IN RESMÎ AKÎDESİ: Kitabü's-sevâdü'l az'am, HÂKÎM ES-SEMERKANDÎ, (ö. 342/953), Şirket-i Sahafiye-yi Osmanî, Dersaadet, AH 1308 [1892].-Özgün bez sırtlı ve ebrûlu karton cildinde, çok temiz durumda, 24x14 cm, 39 sayfa, Arapça. Kitabın mukaddimesinde ümmetin yetmiş üç fırkaya ayrılacağı hadisi (İbn Mâce, “Fiten”, 17; Ebû Dâvûd, “Sünnet”, 1) aktarılmakta, Ehl-i sünnet olarak isimlendirilen ve müslümanların çoğunluğunu temsil eden (es-sevâdü’l-a‘zam) bu gruba dahil olabilmenin altmış bir şartı sıralanmaktadır. Sistematik bir yapı arzetmemekle beraber eserin muhtevasını oluşturan altmış bir mesele ilâhiyyât, nübüvvât, sem‘iyyât ve hilâfet bahisleri yanında bazı fıkhî konuları da içermektedir. Bu konuların bazıları şöylece sıralanabilir: İmanda istisna, icmâa muhalefet etmeme, günahkâr müminin arkasında namaz kılınıp kılınmayacağı, tekfir bahsi, hayır ve şerrin Allah’tan olduğu, müslümanın müslümana haksız olarak silâh çekemeyeceği, mestler üzerine meshetme, her emîrin arkasında cuma ve bayram namazlarının kılınacağı, kulların fiillerinin yaratılmış olduğu, kabir azabı, Münker ve Nekir’in sorgulaması, şefaat, mi‘rac, amel defteri, sırat, cennet ve cehennemin ebediyeti ve hesap gibi sem‘iyyât konuları, aşere-i mübeşşere, Hulefâ-yi Râşidîn, ashabın kötülenmemesi, Allah’ın gazabı ve rızâsı, rü’yetullah, peygamberlerin ve evliyanın mertebeleri, keramet, Allah’ın ezelde halk, ilim ve kudret sıfatlarının bulunduğu, kazâ ve kader, Kur’an’ın Allah’ın kelâmı olduğu, imanın hakikati, taat ve isyan konuları, imanın Allah’ın birliğini kalp ile tasdik, dil ile ikrar etmekten ibaret bulunduğu, teşbih ve tecsîm, iman-amel ilişkisi, kıyamette ölülerin yeniden diriltilmesi, vitir namazının üç rek‘at oluşu, imanın artması ve eksilmesi. Eser İblîs’in durumu, Allah’ı sevme, O’ndan sakınma ve O’nun rahmetinden ümit kesmeme gibi konularla sona ermektedir.

    Lot No: 137

    Lot: 137

    SÂMÂNÎLER'DEN BU YANA İSLÂM'IN RESMÎ AKÎDESİ: Kitabü's-sevâdü'l az'am, HÂKÎM ES-SEMERKANDÎ, (ö. 342/953), Şirket-i Sahafiye-yi Osmanî, Dersaadet, AH 1308 [1892].-Özgün bez sırtlı ve ebrûlu karton cildinde, çok temiz durumda, 24x14 cm, 39 sayfa, Arapça. Kitabın mukaddimesinde ümmetin yetmiş üç fırkaya ayrılacağı hadisi (İbn Mâce, “Fiten”, 17; Ebû Dâvûd, “Sünnet”, 1) aktarılmakta, Ehl-i sünnet olarak isimlendirilen ve müslümanların çoğunluğunu temsil eden (es-sevâdü’l-a‘zam) bu gruba dahil olabilmenin altmış bir şartı sıralanmaktadır. Sistematik bir yapı arzetmemekle beraber eserin muhtevasını oluşturan altmış bir mesele ilâhiyyât, nübüvvât, sem‘iyyât ve hilâfet bahisleri yanında bazı fıkhî konuları da içermektedir. Bu konuların bazıları şöylece sıralanabilir: İmanda istisna, icmâa muhalefet etmeme, günahkâr müminin arkasında namaz kılınıp kılınmayacağı, tekfir bahsi, hayır ve şerrin Allah’tan olduğu, müslümanın müslümana haksız olarak silâh çekemeyeceği, mestler üzerine meshetme, her emîrin arkasında cuma ve bayram namazlarının kılınacağı, kulların fiillerinin yaratılmış olduğu, kabir azabı, Münker ve Nekir’in sorgulaması, şefaat, mi‘rac, amel defteri, sırat, cennet ve cehennemin ebediyeti ve hesap gibi sem‘iyyât konuları, aşere-i mübeşşere, Hulefâ-yi Râşidîn, ashabın kötülenmemesi, Allah’ın gazabı ve rızâsı, rü’yetullah, peygamberlerin ve evliyanın mertebeleri, keramet, Allah’ın ezelde halk, ilim ve kudret sıfatlarının bulunduğu, kazâ ve kader, Kur’an’ın Allah’ın kelâmı olduğu, imanın hakikati, taat ve isyan konuları, imanın Allah’ın birliğini kalp ile tasdik, dil ile ikrar etmekten ibaret bulunduğu, teşbih ve tecsîm, iman-amel ilişkisi, kıyamette ölülerin yeniden diriltilmesi, vitir namazının üç rek‘at oluşu, imanın artması ve eksilmesi. Eser İblîs’in durumu, Allah’ı sevme, O’ndan sakınma ve O’nun rahmetinden ümit kesmeme gibi konularla sona ermektedir.

    TLSold
  • OSMANLI DENİZCİLİK TARİHİ / BAHRİYE: Istılahât-ı Bahriye, BİNBAŞI [SÜLEYMAN] NUTKÎ, Bahriye Matbaası, İstanbul, AH 1321 [1904/5].-Yeni yapılmış mavi bez cildinde, iç sayfaları yazıların okunmasını engellemeyecek şekilde bantla primitif biçimde tamir görmüş haliyle, 27x19 cm, Osmanlıca, 100 sayfa, çok sayıda levhalar. Istılahât-ı Bahriye, eser Bahriye-i Fen Komisyonu Müdürü Binbaşı [Süleyman] Nutkî. Mecmua-i Fünûn-u Bahriye'ye forma forma derc olunarak. Matbaa-i Bahriyede tab' olunmuştur, 1321 (1904).

    Lot No: 138

    Lot: 138

    OSMANLI DENİZCİLİK TARİHİ / BAHRİYE: Istılahât-ı Bahriye, BİNBAŞI [SÜLEYMAN] NUTKÎ, Bahriye Matbaası, İstanbul, AH 1321 [1904/5].-Yeni yapılmış mavi bez cildinde, iç sayfaları yazıların okunmasını engellemeyecek şekilde bantla primitif biçimde tamir görmüş haliyle, 27x19 cm, Osmanlıca, 100 sayfa, çok sayıda levhalar. Istılahât-ı Bahriye, eser Bahriye-i Fen Komisyonu Müdürü Binbaşı [Süleyman] Nutkî. Mecmua-i Fünûn-u Bahriye'ye forma forma derc olunarak. Matbaa-i Bahriyede tab' olunmuştur, 1321 (1904).

    TLSold
  • NEFİS LEVHA VE HARİTALARIYILA RESİMLİ OSMANLI SAVAŞLARI TARİHİ: Musavver tarih-i harb, VECİHÎ ve REFİKASI, İkdam Matbaası, Dersaadet, AH 1315 [1899].-Yayıncısının güzel kırmızı bez cildi içerisinde, ön kapakta kabartmalı çiçek motifli çerçeve içinde altın yaldızlı ve kabartmalı Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye arması, arka kapakta altın yaldızlı ve kabartmalı hilal deseni, kapak sırtı komple deri üzerine altın yaldızlı desenli, kitap ismi ve tarihi altın yaldızlı olarak klişelenmiş, cilt sırtında ve üzerinde yıpranma mevcut harici temiz durumda, 34x25 cm, [4], 301 sayfa, s/b resim ve fotoğraflı. Kitabın başında Sadrazam Halil Rıfat Paşa kabinesi üyelerinin fotoğafı bulunur. Bir adet katlanır Girit haritası, ve plan ve levhalar. Musavver Tarih-i Harb, Vecihî, İstanbul, Hicri: 1315, Miladi: 1898, İkdam Matbaası, 301 BDK-MİL-Özege 14483.

    Lot No: 139

    Lot: 139

    NEFİS LEVHA VE HARİTALARIYILA RESİMLİ OSMANLI SAVAŞLARI TARİHİ: Musavver tarih-i harb, VECİHÎ ve REFİKASI, İkdam Matbaası, Dersaadet, AH 1315 [1899].-Yayıncısının güzel kırmızı bez cildi içerisinde, ön kapakta kabartmalı çiçek motifli çerçeve içinde altın yaldızlı ve kabartmalı Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye arması, arka kapakta altın yaldızlı ve kabartmalı hilal deseni, kapak sırtı komple deri üzerine altın yaldızlı desenli, kitap ismi ve tarihi altın yaldızlı olarak klişelenmiş, cilt sırtında ve üzerinde yıpranma mevcut harici temiz durumda, 34x25 cm, [4], 301 sayfa, s/b resim ve fotoğraflı. Kitabın başında Sadrazam Halil Rıfat Paşa kabinesi üyelerinin fotoğafı bulunur. Bir adet katlanır Girit haritası, ve plan ve levhalar. Musavver Tarih-i Harb, Vecihî, İstanbul, Hicri: 1315, Miladi: 1898, İkdam Matbaası, 301 BDK-MİL-Özege 14483.

    TLSold
  • Ses Dergisi 1963 Yılı 27-52 sayıları arası (29 Haziran 1963 - 21 Aralık 1963).-Ses “Haftalık Aktüalite Sinema Tiyatro Müzik Mecmuası” 34x26 cm, cilt içerisinde, cildinde yıpranmalar mevcuttur iç sayfalar temiz durumdadır. Çok sayıda renkli fotoğraflı.

    Lot No: 140

    Lot: 140

    Ses Dergisi 1963 Yılı 27-52 sayıları arası (29 Haziran 1963 - 21 Aralık 1963).-Ses “Haftalık Aktüalite Sinema Tiyatro Müzik Mecmuası” 34x26 cm, cilt içerisinde, cildinde yıpranmalar mevcuttur iç sayfalar temiz durumdadır. Çok sayıda renkli fotoğraflı.

    TLSold
  • Ses Dergisi  [İki Cilt Takım]  1-52 Arası Sayılar (2 Ocak 1982 -26 Aralık 1982).-31x26 cm, iki cilt takım, kırmızı cilt üzerinde altın yaldızlı Ses yazısı, cilt sırtında ufak lekeler harici temiz durumdadır.

    Lot No: 141

    Lot: 141

    Ses Dergisi [İki Cilt Takım] 1-52 Arası Sayılar (2 Ocak 1982 -26 Aralık 1982).-31x26 cm, iki cilt takım, kırmızı cilt üzerinde altın yaldızlı Ses yazısı, cilt sırtında ufak lekeler harici temiz durumdadır.

    TLSold
  • İLK BASKI / ŞİİRLER: Dört hapishaneden, NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), De Yayınevi, İstanbul, 1966.  -Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, ilk baskı,  20x14 cm, 105, [6] sayfa. Kapak: Sait Maden Yayına Hazırlayan: Memet Fuat  Dört Hapisaneden Nâzım Hikmet'in kendi düzenlediği bir kitabıdır. Bölümler, şiirlerin sıralanışı, elimdeki müsveddede şairin temize çektiği müsvedde -tipatıp böyle. Bu şiirleri daha önce çeşitli yerlerde yayımlandıkları biçimleriyle bilenler, birtakım değişiklikler olduğunu görecekler. Bunlar şairin yaptığı değişikliklerdir. Kimi şiirler de daha önce yanlış basılmış; buradakiler doğruları. Bir yerde müsveddeden ayrıldım. Bugün pazar diye başlayan şiirin sondan üçüncü misrai elimdeki müsveddede «bu anda ne hürriyet, ne karım» biçimindeydi; oysa Nazım Hikmet yaptığı bu değişiklikten sonradan vazgeçmiş, misrai ilk yazdığı biçime sokmuş: ben de onun isteğine uydum. Şair bu şiirlerini İkinci Dünya Savaşının en karanlık günlerinde, Faşizm tehlikesi bütün dünyayı titretirken dört ayrı hapisanede yazmış. Faşizme karşı savaşanların zaferine güvenini, bu büyük kavganın dışında kalma- nın acısını dile getirmiş. Saat 21-22 Şiirleri» adlı kitabının başında yer alan ve Ne güzel şey hatırlamak seni ölüm ve zafer haberleri içinden diye başlayan şiir de önce bu kitabın başındaymış.
  Memet Fuat

    Lot No: 142

    Lot: 142

    İLK BASKI / ŞİİRLER: Dört hapishaneden, NÂZIM HİKMET [RAN], (1901-1963), De Yayınevi, İstanbul, 1966. -Özgün karton kapağında, çok temiz durumda, ilk baskı, 20x14 cm, 105, [6] sayfa. Kapak: Sait Maden Yayına Hazırlayan: Memet Fuat Dört Hapisaneden Nâzım Hikmet'in kendi düzenlediği bir kitabıdır. Bölümler, şiirlerin sıralanışı, elimdeki müsveddede şairin temize çektiği müsvedde -tipatıp böyle. Bu şiirleri daha önce çeşitli yerlerde yayımlandıkları biçimleriyle bilenler, birtakım değişiklikler olduğunu görecekler. Bunlar şairin yaptığı değişikliklerdir. Kimi şiirler de daha önce yanlış basılmış; buradakiler doğruları. Bir yerde müsveddeden ayrıldım. Bugün pazar diye başlayan şiirin sondan üçüncü misrai elimdeki müsveddede «bu anda ne hürriyet, ne karım» biçimindeydi; oysa Nazım Hikmet yaptığı bu değişiklikten sonradan vazgeçmiş, misrai ilk yazdığı biçime sokmuş: ben de onun isteğine uydum. Şair bu şiirlerini İkinci Dünya Savaşının en karanlık günlerinde, Faşizm tehlikesi bütün dünyayı titretirken dört ayrı hapisanede yazmış. Faşizme karşı savaşanların zaferine güvenini, bu büyük kavganın dışında kalma- nın acısını dile getirmiş. Saat 21-22 Şiirleri» adlı kitabının başında yer alan ve Ne güzel şey hatırlamak seni ölüm ve zafer haberleri içinden diye başlayan şiir de önce bu kitabın başındaymış. Memet Fuat

    TLSold
  • İLK BASKI / TÜRK EDEBİYATINDA MODERNİZM: Bodur minareden öte. Hikâyeler, YUSUF ZİYA ATILGAN, (1921-1989), A Dergisi Yayınları, Büyük Kervan Matbaası, İstanbul, 1960.-Özgün karton kapağında, çok temiz bir nüsha, 16,5 x 12,5 cm, 76, [2] sayfa.

Türk edebiyatının erken dönem modernist ve en önemli roman ve öykü yazarlarından biri olan Atılgan'ın yazın hayatındaki ikinci ve yayınlamış olduğu ilk öykü kitabı olan ve içinde toplamda dokuz öykünün sonuncusu olarak, "Kasabadan", "Köyden" ve "Kentten" bölümleri altında aynı adlı öyküyü de barındıran, öyküde "absürt birey" ve bazı yorumlara göre "iktidarsızlık" kavramlarını içeren bu nadir kitabın ilk baskısı. Ünlü yazar, bu aynı adlı öyküsüyle 1957 yılında "Sait Faik Öykü Ödülü"'nü kazanmıştır. Bu ödülden üç yıl sonra yayınlanan kitap, yazarın çok fazla sayıda eser barındırmayan külliyatında önemli bir kitaptır.

Üniversite öğrenciliği sırasında Türkiye Komünist Partisi’ne katılarak faaliyette bulunduğu iddiasıyla tutuklanarak, ceza kanununun 141. maddesi uyarınca altı ay hapse mahkum edilen yazar, 26 Ocak 1946'da serbest bırakılınca Manisa'ya geri dönerek büyüdüğü Hacırahmanlı köyüne yerleşti ve burada çiftçilikle uğraştı. 1949'da annesinin isteğiyle Sabahat Hanım’la evlendi fakat evliliği uzun sürmedi. Boşandıktan sonra edebiyata daha çok eğilen Atılgan, 1955 yılında Tercüman Gazetesi’nin açtığı öykü yarışmasına kardeşi Turgut'un ısrarı sonucu gönderilmesine izin verdiği "Evdeki" adlı öyküsü (Nevzat Çorum imzasıyla) birinci, "Kümesin Ötesi" öyküsü (Ziya Atılgan imzasıyla) dokuzuncu oldu. "Bodur Minareden Öte" adlı öyküsüyle de 1957 yılında Sait Faik Öykü Ödülü’nü kazandı.

-- Türk edebiyatı Öykü Hikaye İlk baskılar Modernizm

    Lot No: 143

    Lot: 143

    İLK BASKI / TÜRK EDEBİYATINDA MODERNİZM: Bodur minareden öte. Hikâyeler, YUSUF ZİYA ATILGAN, (1921-1989), A Dergisi Yayınları, Büyük Kervan Matbaası, İstanbul, 1960.-Özgün karton kapağında, çok temiz bir nüsha, 16,5 x 12,5 cm, 76, [2] sayfa. Türk edebiyatının erken dönem modernist ve en önemli roman ve öykü yazarlarından biri olan Atılgan'ın yazın hayatındaki ikinci ve yayınlamış olduğu ilk öykü kitabı olan ve içinde toplamda dokuz öykünün sonuncusu olarak, "Kasabadan", "Köyden" ve "Kentten" bölümleri altında aynı adlı öyküyü de barındıran, öyküde "absürt birey" ve bazı yorumlara göre "iktidarsızlık" kavramlarını içeren bu nadir kitabın ilk baskısı. Ünlü yazar, bu aynı adlı öyküsüyle 1957 yılında "Sait Faik Öykü Ödülü"'nü kazanmıştır. Bu ödülden üç yıl sonra yayınlanan kitap, yazarın çok fazla sayıda eser barındırmayan külliyatında önemli bir kitaptır. Üniversite öğrenciliği sırasında Türkiye Komünist Partisi’ne katılarak faaliyette bulunduğu iddiasıyla tutuklanarak, ceza kanununun 141. maddesi uyarınca altı ay hapse mahkum edilen yazar, 26 Ocak 1946'da serbest bırakılınca Manisa'ya geri dönerek büyüdüğü Hacırahmanlı köyüne yerleşti ve burada çiftçilikle uğraştı. 1949'da annesinin isteğiyle Sabahat Hanım’la evlendi fakat evliliği uzun sürmedi. Boşandıktan sonra edebiyata daha çok eğilen Atılgan, 1955 yılında Tercüman Gazetesi’nin açtığı öykü yarışmasına kardeşi Turgut'un ısrarı sonucu gönderilmesine izin verdiği "Evdeki" adlı öyküsü (Nevzat Çorum imzasıyla) birinci, "Kümesin Ötesi" öyküsü (Ziya Atılgan imzasıyla) dokuzuncu oldu. "Bodur Minareden Öte" adlı öyküsüyle de 1957 yılında Sait Faik Öykü Ödülü’nü kazandı. -- Türk edebiyatı Öykü Hikaye İlk baskılar Modernizm

    TLSold
  • İLK BASKI / İKİNCİ YENİ / ŞİİRLER: Petrol, EDİP CANSEVER (1928-1986), İstanbul Matbaası, İstanbul, 1959.  -Özgün karton kapağında bazı dize kenarlarında okuyucu işaretlemeleri mevcuttur harici çok temiz durumda, 20x14 cm, 31 sayfa, s/b karikatürlü, ilk baskı. Kitaptaki karikatürler Fetit Öngören. On yedi şiirden oluşur.  1959’da yayımladığı Petrol’de şehirli bireyin yanında yoksul, esmer ve çelimsiz Anadolu insanın mutsuzluğunu da bu kez çevresi içinde ele alarak işledi. Böylelikle ferdin yanında çevre de şiirine girmiş oldu.  PETROL
Bıkmıştım, kediler damlarda vardı
Adamlar geliyordu bir takım adamlardan
Ben, Henri, Alain, bir de Bob
Bugün hepimiz noksan.
Bugün hepimiz noksan.

Henri'yi tanıyoruz, kim der ki tanımıyoruz Henri'yi
O bizim musluğumuzdur, çok hızlı akar Avrupadan
Alain'se açlığımızdır, bir sürü kadınlar tanır
Günün her saatinde ayrılan.
Günün her saatinde ayrılan.

    Lot No: 144

    Lot: 144

    İLK BASKI / İKİNCİ YENİ / ŞİİRLER: Petrol, EDİP CANSEVER (1928-1986), İstanbul Matbaası, İstanbul, 1959. -Özgün karton kapağında bazı dize kenarlarında okuyucu işaretlemeleri mevcuttur harici çok temiz durumda, 20x14 cm, 31 sayfa, s/b karikatürlü, ilk baskı. Kitaptaki karikatürler Fetit Öngören. On yedi şiirden oluşur. 1959’da yayımladığı Petrol’de şehirli bireyin yanında yoksul, esmer ve çelimsiz Anadolu insanın mutsuzluğunu da bu kez çevresi içinde ele alarak işledi. Böylelikle ferdin yanında çevre de şiirine girmiş oldu. PETROL Bıkmıştım, kediler damlarda vardı Adamlar geliyordu bir takım adamlardan Ben, Henri, Alain, bir de Bob Bugün hepimiz noksan. Bugün hepimiz noksan. Henri'yi tanıyoruz, kim der ki tanımıyoruz Henri'yi O bizim musluğumuzdur, çok hızlı akar Avrupadan Alain'se açlığımızdır, bir sürü kadınlar tanır Günün her saatinde ayrılan. Günün her saatinde ayrılan.

    TLSold
  • OSMANLI HAT SANATI / MEŞK MECMUASI: Hutût-ı Osmaniye yahud Meşk Mecmuası, MEHMED İZZET & HAFIZ TAHSİN, Şirket-i Sahafiye-i Hayriye Matbaası, AH 1306 [1889]. -Özgün karton kapağında, arka kapak yerine ek yapılmış, sararma ve kenarlarda yıpranmalar mevcut, haricen temiz bir nüsha, oblong: 15x27 cm, Osmanlıca, 51 sayfa. Özege 8030. İçinde foto litografi levhalar ve çok sayıda meşk mevcuttur.

    Lot No: 145

    Lot: 145

    OSMANLI HAT SANATI / MEŞK MECMUASI: Hutût-ı Osmaniye yahud Meşk Mecmuası, MEHMED İZZET & HAFIZ TAHSİN, Şirket-i Sahafiye-i Hayriye Matbaası, AH 1306 [1889]. -Özgün karton kapağında, arka kapak yerine ek yapılmış, sararma ve kenarlarda yıpranmalar mevcut, haricen temiz bir nüsha, oblong: 15x27 cm, Osmanlıca, 51 sayfa. Özege 8030. İçinde foto litografi levhalar ve çok sayıda meşk mevcuttur.

    TLSold
  • ERKEN DÖNEM YUNANCA RESİMLİ "SAATLER KİTAB"I: Ωρολογίων το μέγα Περιέχον Orologion to mega Periekhon, S. I. ZERBOU, Venetia [Venedik], 1851. -Döneminin özgün komple buzağı derisi cildinde, temiz durumda, 23 x 16 cm, Yunanca, 530, [2] sayfa, gravürlü. Orta Çağ'da popüler olan "Saatler Kitabı", Hıristiyanlık kanonunun en önemli dua kitaplarından biridir. Neredeyse her dildeki nüshaları resimli olduğundan nüshaların koleksiyon değeri oldukça yüksektir.

    Lot No: 146

    Lot: 146

    ERKEN DÖNEM YUNANCA RESİMLİ "SAATLER KİTAB"I: Ωρολογίων το μέγα Περιέχον Orologion to mega Periekhon, S. I. ZERBOU, Venetia [Venedik], 1851. -Döneminin özgün komple buzağı derisi cildinde, temiz durumda, 23 x 16 cm, Yunanca, 530, [2] sayfa, gravürlü. Orta Çağ'da popüler olan "Saatler Kitabı", Hıristiyanlık kanonunun en önemli dua kitaplarından biridir. Neredeyse her dildeki nüshaları resimli olduğundan nüshaların koleksiyon değeri oldukça yüksektir.

    TLSold
  • İLK BASKI / ŞİİRLER: Yumuşaklıklar değil, ÖZDEMİR ASAF, (1923-1981), Yuvarlak Masa Yayınları, İstanbul, 1962.-Özgün karton kapağında ve şömizinde, ilk sayfada okuyucu notu mevcut harici çok temiz kondisyonlu, 20x12 cm, 63, [7] sayfa, Birinci baskı beşinci bin. Şairin yirmi sekiz adet şiirinden oluşur. Özdemir Asaf şiirinin bütününe bakıldığında onun derin kırılmalar/farklılaşmalar yaşamadan aynı çizgi üzerinde özgünlüğünü oluşturan hususiyetleri olgunlaşarak ilerlediği görülür.  Yazmasam değil,
Yazıp üstünü çizsem..
Ne olur..
Ya bir şey, ya bir şey değil..
Biri gelir, altındaki yazıyı,
Biri üstündeki çizgiyi okur
Hep yanlış yapıyorlar.
Ama doğrular da değişiyor.
Neden..
Önemsiz önemliyi eskitiyor.
Gözümle görüyorum eskidiğimi..
Eskidiğimden.
Kırıp yapıştırsam..
Dursa yerinde eskisi gibi.
Niçin..
Durmaz yerinde eskisi gibi;
İçi başka der, dışı başka..
Ben bildiğim için.

    Lot No: 147

    Lot: 147

    İLK BASKI / ŞİİRLER: Yumuşaklıklar değil, ÖZDEMİR ASAF, (1923-1981), Yuvarlak Masa Yayınları, İstanbul, 1962.-Özgün karton kapağında ve şömizinde, ilk sayfada okuyucu notu mevcut harici çok temiz kondisyonlu, 20x12 cm, 63, [7] sayfa, Birinci baskı beşinci bin. Şairin yirmi sekiz adet şiirinden oluşur. Özdemir Asaf şiirinin bütününe bakıldığında onun derin kırılmalar/farklılaşmalar yaşamadan aynı çizgi üzerinde özgünlüğünü oluşturan hususiyetleri olgunlaşarak ilerlediği görülür. Yazmasam değil, Yazıp üstünü çizsem.. Ne olur.. Ya bir şey, ya bir şey değil.. Biri gelir, altındaki yazıyı, Biri üstündeki çizgiyi okur Hep yanlış yapıyorlar. Ama doğrular da değişiyor. Neden.. Önemsiz önemliyi eskitiyor. Gözümle görüyorum eskidiğimi.. Eskidiğimden. Kırıp yapıştırsam.. Dursa yerinde eskisi gibi. Niçin.. Durmaz yerinde eskisi gibi; İçi başka der, dışı başka.. Ben bildiğim için.

    TLSold